14. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 7. 2008

OTEVŘENÝ DOPIS

Jaroslav Foldyna hrubě zkresluje historii balkánské války

Dobrý den pane Foldyno, před několika dny jsem se opět vrátil z jednoho ze svých pobytů v Bosně a Hercegovině a s velkým překvapením jsem narazil na Váš článek "Pravda a lež o "genocidě" ve Srebrenici", který si, abych tak řekl, "bere do úst" srebrenické události. Je mi známo, že máte pokrevní a rodinné vazby na Srbsko, Váš článek rozhodně nevybočuje z řady těch, které se snaží relativizovat mamutí úlohu četnické zvěře ze Srbska i Bosny na začátku oné příšerné války, píše čtenář Jan Čihák.

Pane Foldyno, je Vám známo, že při prvotních útocích na východní Bosnu (Bijelina, Zvornik, Brčko, Foča) byly útoky často vedeny přímo z území Srbska, což potvrdila i řada pracovníků mezinárodních organizací?

Je Vám známo, jaké prasárny vysílala bělehradská televize již od počátku války proti Chorvatsku? Jak hystericky, fašizoidně a paranoidně zvěstovala o nacistických Chorvatech a krvelačných muslimanech s kinžálem za pasem? Goebbels by se červenal. Propagandistické žvásty byly, jsou a budou bohužel součástí každého válečného konfliktu. Ale proč tedy tak kulturní srbská média šířila zprávy typu U SARAJEVSKOJ PIONIRSKOJ DOLINI BACAJU SRPSKU DJECU LAVOVIMA?

Proč srbská média nejprve popírala vůbec existenci sarajevských granátových masakrů na pijaci Markale s tím, že to byly narafičené loutky, a když toto neprošlo, tak se houževnatě tvrdí, že projektily byly vypáleny z bosenských pozic?

Pane Foldyno, je Vám známo, že před vyvražděním několika tisíc převážně prostých bosňáckých venkovanů u Potočari se jakýsi četnik po boku gen. Mladiće chvástal, jací jsou Srbové "najhumanitarniji narod"? (Lze moc hezky shlédnout na youtube). Je Vám známo, jaké teorie razila erudovaná a na vědeckém poli uznávaná docentka biologie Biljana Plavšíć?

Pane Foldyno, v uplynulých dnech jsem mluvil s řadou obyvatel Sarajeva a dalších míst FBiH. Ta válka tam nezačala z psychopatismu militantních islamistů, kvůli zatajenému královskému prdu či nějaké jiné nesmyslné příčině.

Proč jsem nehovořil tentokrát s obyvateli RS? Povím Vám to, protože jsem s nimi hovořil několikrát při předešlých příležitostech. Možná je to jen hloupá náhoda, ale každý obyvatel BiH srbské národnosti mi do minuty začal cpát do hlavy, jak je nejkrásnější město Banja Luka, jak nejhezčí holky jsou Srbky, jak nejlepší fotbal hrajou Srbi, jak jsou Češi a Srbi odjakživa bratři, proč jedu do Sarajeva, že tam jsou jen fanatičtí muslimani, jak Srbi trpěli pro svět a Evropu posledních asi 1000 let..... ( kdyby ty příšerně trapné a přehrávané historky a bláboly byly jen z 10% pravdivé, tak už musel srbský národ s fanfárami shůr dávno vstoupit po nebeském eskalátoru před zraky zbytku světa do věčného nadpozemského ráje). FUJ.

Pane Foldyno, doufám, že byste mi nezačal obšírně líčit události od raného středověku po konec druhé světové války, s tím, že nechápu, o co tu jde. Vím dobře, co si národy Jugoslávie v minulosti dokázaly působit. Koneckonců ale konec druhé světové války a začátek válek v Jugoslávii dělilo nějakých 45 let, pokud bychom stejně brali staré křivdy a zločiny my, tak by tedy česká armáda měla zahájit diverzantské akce na území SRN, ne?

Ti, kdo začali v BiH střílet první, byli goebbelsovskou propagandou made in Belgrade zmaštění občané srbské národnosti, podporovaní JNA a řadou podobně psychicky naklepaných povalečů a individuí bez práce, kteří v Srbsku neměli do čeho píchnout a náhle měli před sebou možnost naplnit svou mužnost bojem o záchranu velkého srbského národa (a případně si pořádně narvat kapsy vyrabovaným majetkem).

Pane Foldyno, snažíte se smýt vinu ze srbského národa, relativizovat jeho vinu a nastínit jiný (dosti krkolomný) pohled na věc, ale bohužel, ono se ne nadarmo říká, že čím více se hovno rozmazává, tím více smrdí. Kolektivní vina je nanejvýše nespravedlivá, leč historie vždy na události pohlíží kolektivně. Srbský národ prostřednictvím svých politiků, médií a všehoschopných kriminálníků nese na svých rukou podstatný díl viny za zničení Jugoslávie.

Nese zodpovědnost za katastrofu, z níž se nebohá Bosna a Hercegovina asi tak sto let ještě nevzpamatuje, tím, že zfanatizoval její občany srbské národnosti stejně, jako to udělal jistý Adolf na sever od nás s bývalými občany ČSR. V důsledku toho je rovněž vinen za velmi nepřirozenou, zlověstně působící a potenciálně nebezpečnou reislamizaci Bosny, která sice není masivní, ale přesto je cítit, kterou provádějí středověké státy typu Saúdská Arábie. Tihle šílenci z pouště bohužel jako jediní našli pomocnou ruku pro lidi, kteří stáli před ústími zbraní svých donedávna spoluobčanů. A na které se celá "Vyspělá a demokratická" západní Evropa.... víte co.

Obyvatelé Sarajeva tenkrát přejmenovali spojené národy naprosto dokonale. UN - United Nothing.

Pohledy na věc podobné těm Vašim se často vynořují i z dalších koutů světa, jmenovitě ze západní Evropy. Tamní politické systémy a zasloužilí politici mají ve vztahu k bývalé Jugoslávii tolik másla na hlavě, že každou zlehčující teorii jen uvítají, nejlépe pak, pokud se ve věci nešťourá. Možná, že podivná Miloševićova smrt v Haagu byla založena na tom, že hrozilo, že se "proflákne" něco, co mohlo otřást některými evropskými státy. A nedivil bych se ani tomu, že chycení těch "velikih heroja srpskog naroda", Mladiće a Karadžiće, se nedaří - možná vědí příliš na to, aby bylo bezpečné postavit je před mezinárodní soud a nechat mluvit.

Pane Foldyno, Váš článek mě mimořádně nadzvedl, protože na mě působí jako pokus jednoduše zvrátit mínění nepříliš informovaných potenciálních čtenářů ve prospěch srbského národa. Domnívám se, že člověk, působící v relativně vysoké politice, by měl publikovat daleko vyváženější texty.

S pozdravem,

Ing. Jan Čihák

Ústí nad Labem

                 
Obsah vydání       14. 7. 2008
14. 7. 2008 Evropská unie -- náš nepřítel? Michael  Kroh
14. 7. 2008 Hypotéční krize v USA se prohlubuje
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce
14. 7. 2008 Cizinecká policie dělá jen práci, kterou jí přikazuje zákon Milan  Daniel
14. 7. 2008 Čtěte informační bulletin ČSSD! Čtěte sondu do psychologie předsedy Paroubka Štěpán  Kotrba
14. 7. 2008 14. července 1789 : „Dnes špatný lov“. Karel  Košťál
14. 7. 2008 Mnoho řečí, ale otázka "Proč radar?" stále nezodpovězena Lubomír  Peške
14. 7. 2008 Topolánek připravuje válku přesto, že je mír
14. 7. 2008 Bude odpovědí Ruska na radar v Česku rozvinutí systémů Iskander u Kaliningradu?
14. 7. 2008 Írán "zkoušel" staré rakety, domnívají se Američané
14. 7. 2008 Kauza Jiřího Čunka -- Zrcadlo mravnosti politických elit Zdeněk  Jemelík
14. 7. 2008 Nové vakcíny budou do deseti let schopny zklividovat zhoubné nemocniční infekce
14. 7. 2008 Jaroslav Foldyna hrubě zkresluje historii balkánské války
14. 7. 2008 Oploťte celou republiku, paní Parkanová
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
14. 7. 2008 Rozkrádání evropských pokladů po II. světové válce Richard  Seemann
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
14. 7. 2008 Vědecký důkaz, že odpůrce radaru platí Rusové, Arabové a Číňané Wenzel  Lischka
12. 7. 2008 Fundovanější analýza než hysterické stesky a paušální negace v Britských listech
12. 7. 2008 Demokracie v ČR je slabá, protože občané jsou lhostejní Jan  Čulík
12. 7. 2008 Medicinal-marihuana conviction sheds light on ambiguous drug law
14. 7. 2008 Sdělovací technika Beno  Trávníček
12. 7. 2008 Lidé ztratí na amerických letištích 637 000 laptopů ročně
11. 7. 2008 Bobošíková podala trestní oznámení proti osobám, odpovědným za poměry v LDN v Chitussiho ulici
11. 7. 2008 Demokracie, odvaha a lochneská obluda Luděk  Toman
12. 7. 2008 Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice
11. 7. 2008 "Jsme otevřeni konstruktivní debatě, ale v případě vybudování základny v ČR zajistíme vlastní bezpečnost vojenskými prostředky"
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
10. 7. 2008 O dobru proti nadzlu Ondřej  Slačálek
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008