7. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 5. 2008

Je osmého května 2008 a já si o půl osmé ráno pouštím rádio a nastavuji ČRo 2 čili "Prahu". Běží pořad Sváteční ráno, poslouchám jej až do půl deváté, kdy končí. Pořad je věnován konci války před šedesáti třemi lety, píše Ivan Votava.

Najednou mám pocit, že jsem se vrátil před rok 89, ovšem s obráceným znaménkem. Tenkrát celé Československo osvobodila pouze Rudá armáda, potažmo Sovětský svaz. Tato země zmizela z mapy, ale co je podivuhodnější, zmizela patrně i z dějin. Celou tu hodinu co pořad poslouchám, se mluví ve vzpomínkách o Američanech, o Angličanech, o legionářích, o tom jak u Blanska partyzáni honili utíkající Němce po lesích, vč. výčtu toho kde a kdy se po Praze konají pietní akty k ukončení války. Ani slovo o těch, o kterých jsem se zmínil o několik řádků dříve.

Pomalu nepřípadně znělo, když pustili Vladimíra Vysockého. Anebo, že by se jednalo o nějaký disidentský a hrdinský počin, tak jako v dobách nedávno minulých, když se rozhlasákům při oslavách "Osvobození Československa Rudou armádou" podařilo vpašovat do pořadů orchestrálku Mostu přes řeku Kwai či Tipperary?

Skutečně důstojné a objektivní, vycházím na balkon podívat se do sluníčka a za barákem rachotí bagry a buldozery, asi začínají stavět nějaký nový stánek konzumu. Opravdu sváteční den.

Sloupek
Jaroslav Seifert

ZDE první část

ZDE druhá část

ZDE třetí část

ZDE čtvrtá část


XIII

To, co na srdci leželo mi,
když hanba, zvyklá na veteš,
strojila se jak krásná lež
a chtěla mluvit o svědomí.

Když sesouval se svět a závrať
vedla nás téměř nad propast,
když bylo pro smích slovo vlast
a kořist dělila si chamraď.

Když dobře utažený řemen
svazoval davy lidských těl,
by nesly větší tíhu břemen,

- i když jsem mluvil k okenicím
zavřeným, slepým, neslyšícím,
já pro vás přece zpívat chtěl.

XIV

Já pro vás přece zpívat chtěl,
když už jen vítr naposledy
vedl si svou bez napovědy
v té tmavé noci bez světel.

S tím jménem na rtech půjdu k ní
jak dítě, třeba do plamenů.
Já miloval ji jako ženu,
jíž choulíme se do sukní.

Tu rozmarnou, jíž v podpaží
zní luna jako mandolína,
i tu, která bdí na stráži

a drží ruku v orloji,
jenž jde a jde a nestojí.
Praha! To chutná jak hlt vína!

XV

Praha! To chutná jak hlt vína,
i kdyby byla v sutinách
a kdybych ztratil vlastní práh,
krví se zalkla její její hlína,

z těch nebudu, kdož opouštějí,
budu tu čekat s mrtvými
od jara pozdě do zimy
jak ten, kdo čeká u veřejí.

Kdyby smrt volal opět sýček,
kdyby Bůh na nás zanevřel,
jediná slza v řasách víček

tu kletbu nad střechami zlomí.
To, co na srdci leželo mi,
já pro vás přece zpívat chtěl.

7. 5. 2008

Už dlouho jsem nenapsal žádný opravdu kritický politický komentář, jaké jsem psával za dnů, kdy vládla sociální demokracie. A není to proto, že bych se se současnou vládou ztotožňoval ve všem, co dělá. Můj postoj byl ale vždy takový: vyhrajte volby, prosaďte vizi, ovoce se ukáže a čas soudu (volby, žaloby, vyšetřování) nad vámi přijde. Zatímco poslední sociálně demokratická vláda ztratila všechny své vize s odchodem Vladimíra Špidly, a stala se tak vládou zbytečnou, současná vláda vize má a měla by je mít možnost prosadit, aby se ukázalo.

7. 5. 2008

Musím říci, že mě udivuje způsob uvažování, který prezentuje pan Cvek ve svém článku "Květen 2008: babo, raď", který mimochodem považuji (neumím psát květnatě, neumím najít správná slova, napíši to přímo) za ukázkově nepovedenou tirádu, míní Karel Březný.

7. 5. 2008

Odpověď na naznačenou otázku je jednoduchá : protože je o to nikdo nepožádal. Jak známo, generál Patton měl od Eisenhowera výslovný zákaz překročit demarkační linii. Byl nicméně ochoten tento rozkaz porušit. Za předpokladu, že jej o to Česká národní rada v Praze výslovně požádá. Nestalo se tak.

7. 5. 2008

Přenesme se do předvánočního času roku 1943 a vzácného milosrdenství války. Hudební vystoupení se uskutečnilo v jídelně továrny Tenag v Teplicích. Nechme ožít tehdejší aktéry -- Čechy nuceně nasazené na práci v Říši. Věnováno vzpomínce na nuceně nasazené a jejich těžkému údělu.

7. 5. 2008
tisková zpráva Humanistického hnutí

V úterý 13.5.2008 zahájí Jan Tamáš časově neomezenou protestní hladovku proti plánu Spojených států umístit na území ČR svou vojenskou základnu. V hladovce ho od úterý podpoří také Jan Bednář. Po zahájení hladovky se k oběma hladovějícím přidají ještě další lidé ve více než desítce evropských měst na výraz solidarity a nesouhlasu se zvyšováním vojenské přítomnosti USA ve střední Evropě.

8. 5. 2008
Že by Jan Tamáš přece jenom úspěšně pošel? Uvidíme, jak je pevný ve své lásce k SSSR. Případně, navrhuji, aby se ten debil upálil. Jsem ochotný mu přinést hořlavinu a sirky

... napsal čtenář, který se zapomněl podepsat. Jinou zdvořilou a dobře vyargumentovanou, racionální reakci poslala Lucie Nakovová:

Jan Tamáš je vážně ultradebil a pračurák! Tihle komanči a bolševici ať si klidně dělají podobné akce, ale mělo by se jim od společnosti dostát pouze opovržení. Tamáš řekl - "Budeme se snažit vydržet, dokud nepřijde nějaký signál, že ta jednání s USA byla přerušena." V tom případě si přeji, aby jednání nebyla přerušena a pan Tamáš si co nejvíc užil, debil jeden.

Proč ta zášť? Je to snad psychologická reakce zbabělců, kteří si uvědomují, že by sami na něco takového neměli? Lucie Nakovová míní, že tak reaguje "z lítosti, jak někteří v naší společnosti (bohužel jich není málo) dokáží ještě dnes uvažovat." Přesně tak mysleli komunističtí papaláši: "Máš ještě staré, buržoazní myšlení, soudruhu. │JČ

Poznámka ŠOK: Nejspíše to bude tím, že Češi nevyznávají rituály askeze, extatického sebepoškozování, extrémní formy sebezviditelňování a pohrdají mediálním exhibicionismem. A to i u osob zoufale toužících zaujmout jinak společensky závažným tématem. V tu chvíli začnou být krutě cyničtí. Humanistická strana měla donedávna možnost se prezentovat jako partaj s nepřehlédnutelnou podporou veřejnosti. Seriózní, poctivá skupina mladých, ale odpovědných lidí. Sebebičování ani hladovky mezi seriózní chování v českém kulturním kontextu nepatří. Není to tak dlouho, co se pozdější ministryně školství Petra Buzková, tehdy sympatická mladá politička s image snobky, pojídající kaviár z Rosenthalu, přivazovala k vratům Temelína. Nikdo jí to neuvěřil a její důvěryhodnost pak už jen dostávala jeden šrám za druhým. Není to tak dlouho, co se Václav Klaus chtěl poutat k bagru na Letné. Věří mu to někdo? Tamáš si svůj sebepoškozující protest navíc špatně načasoval. Smlouva o radaru ještě nejsou ani dohodnuty. Nejsou ani schváleny vládou. Nejsou podepsány. A už vůbec nejsou odeslány k projednání do Sněmovny. Hysterické reakce tudíž nejsou na místě, naopak. Iniciativa Ne základnám byla Tamášovým postojem překvapena a zaskočena. Chce li Tamáš zhubnout, mohl to udělat jinak a lépe. Takto bude držet nejspíše hladovku celé léto. Mátháma Ghándí zvítězil, protože ho svět i jeho národ znal a uznával jako guru. Byl vůdcem svého stamilionového národa. Jeho protest byl pevně ukotven do indického náboženského a kulturního kontextu. Mezi Ghándím a Tamášem je nepřehlédnutalný rozdíl. Jestli Tamáš zhubne nebo ne, nikoho nedojme ani nerozbrečí. Tím méně Condoleezu Rice. Další demonstrace proti radaru budou muset pouze organizovat jeho kolegové. Tak proto.

8. 5. 2008

KD│ Kvakerské sdružení Friends Comittee on National Legislation oznámilo, že celkem sedmdesát devět katolických, muslimských, židovských a protestantských organizací se spojilo v protestu proti plánu současné administrativy reaktivovat infrastrukturu na výrobu jaderných zbraní a vybudovat nové jaderné kapacity. Informoval o tom server Space War Express.

V dopise adresovaném ministerstvu energetiky náboženské organizace z celých USA vyzvaly k ukončení výroby jaderných zbraní a multilaterálnímu odzbrojení.

7. 5. 2008
Ladislav Šticha

Tak to vypadá, že se podařilo otevřít v Britských listech docela pěknou střelnici. Na místě papírové růže jsem se ocitl já sám. Naštěstí mě ani jedna z reakcí příliš nepřekvapila. Dokonce i pan profesor Keller mi zcela zdarma provedl odborný rozklad mých textů. Zjevně spolu prostě nedokážeme souhlasit a vykládáme si slova toho druhé zcela jinak, než je autor myslel. Chci každopádně nezasvěcené čtenáře ujistit, že s panem profesorem nejsme nepřátelé a dokonce se ani neznáme. Já jsem cítil svou povinnost zastat se lidí v České televizi a on zase vyjádřit se ke způsobu, jakým jsem to udělal. Takže jen výměna názorů.

7. 5. 2008

Prosím Vás, kdy už se od Vás konečně dočkáme těch požadovaných čísel o délce příspěvků a vysílacích časech příznivců a odpůrců americké radarové základny v ČR, kterými nám hlupákům neobjektivním konečně zavřete naše nevymáchané huby? ptá se Stanislav Bláha.

Poznámka ŠOK 19:00: Z rozhovoru s mluvčím ČT vyplývá, že si nyní on sám nechal zpracovat velmi podrobnou analýzu vyváženosti publikace tématu radaru v ČT za celý rok (tedy do dubna 2007) kterou obdrží po 12. 5. Věřím, že Britské listy tento dokument poté neprodleně obdrží ke zveřejnění a analýze. Myslím, že nejen pro Ladislava Štichu, ale i pro všechny ostatní programové pracovníky zpravodajství a publicistiky ČT ta exaktní zpětná vazba bude užitečná. Počkejme si tedy ještě několik dní...

7. 5. 2008

Je mi opravdu líto, že musím ve svém volném čase upozorňovat na profesionální chyby člověka, který je za svoji polemiku placen a vyrábí ji v pracovní době. Přesto to udělám, protože mi nejde o pana Štichu, ale o smutný symbol instituce, kterou si i já ze svých koncesionářských příspěvků platím, i když se na ni, přiznám se, dívám poslední dobou stále méně. Podívejme se tedy věcně a bez emocí na to, co dělá pan Šticha špatně.

6. 5. 2008

Výstava skupiny Guma Guar "Meze tolerance", která na protest proti zákazu Komunistického svazu mládeže dala této organizaci prostor, narazila. Symbolicky na prvního máje tuto výstavu poškodila skupina čtyř návštěvníků sprejem. Útok nebyl ovšem projevem pouze soudobého agresivního a nekulturního antikomunismu -- podle některých náznaků se zdá, že jeho pachateli byli lidé z "konkurenční" aktivisticko-umělecké skupiny Ztohoven protagonisty Romana Týce. Hloupý útok tak zároveň ukazuje dva různé přístupy k umění a k aktivismu. Ještě závažnější je ale stanovisko Galerie hlavního města Prahy, která se rozhodla expozici po útoku uzavřít. Dala tak jasně najevo, že o kultuře se v Česku rozhoduje násilím.

7. 5. 2008

Vladimír Putin vytvořil v Rusku autoritářský režim, který je příliš zkorumpovaný mocí na to, aby se s příchodem nového politika změnil, argumentuje v deníku Guardian bývalý poradce britské vlády David Clark.

Nový ruský prezident Dmitrij Medvěděv vděčí za své postavení Putinově "řízené demokracii" a nepostaví se proti systému, který ho vytvořil. Nemá ani k tomu vlastní nezávislou mocenskou základnu. I za jeho vlády zůstane Putin de facto šéfem státu. Hlavním zdrojem moci je Putinova schopnost udržet si podporu byrokratů z tajné policie, kteří pod Putinovým vedením dominují státním úřadům. Je zcela jasné, že se Putin zasadí o to, aby se tato situace nezměnila. Nestojí o to, aby musel skončit v exilu v Londýně a aby nějaký jeho nástupce v Kremlu žádal o jeho vydání do Ruska.

7. 5. 2008

Stanislav Hošek na konci svého článku tvrdí mj. že "všichni [kteří se zabývají ekonomickou teorií] se dopouštějí jedné kardinální chyby. Ve všech svých výrocích, vzorcích, ... do svých úvah nezačleňují mocenské vlivy, ať již ekonomické, politické, či jiné. Reálná moc je totiž v praxi tím opravdu dominantním vlivem, který určuje nejen ekonomické rozhodování, ale i ostatní chování. V dobách až krizového nedostatku zdrojů pak jde o vliv absolutně jediný."

Jan Májíček a Jan Neoral
6. 5. 2008

Aćkoliv tomu možná tiskový mluvčí České televize neuvěří, v průvodu Prahou pod heslem Tuhle smlouvu neberem, který organizovala iniciativa Ne základnám, prošla tisícovka lidí. Ne dvě stě, ne tři sta, ale tisíc. Minimálně. A to je v hlavním městě dost. Protože Češi nemají rádi pochody Prahou, neradi mávají mávátky a neradi na ulici říkají, co si myslí. To neznamená, že by si to nemysleli. Češi, a Pražané zvláště, jsou veřejnoplaší. Neradi obnažují své názory na ulici.

Důležité je, že se tentokrát účastnili politici ČSSD, politici Strany zelených, politici KSČM, komunální politici z Brd i "obyčejní" občané všeho věku a mnoha politických názorů. Od studentů pražských gymnázií, přes sekretářky i jejich ředitele, majitele veletržních agentur, počítačové programátory, vysokoškolské učitele a jejich studenty, podnikatele, až po nezaměstnané či důchodce. Ti všichni přišli. Je to jen zlomek z těch, kteří si myslí totéž. "Až Condoleezza Riceová řekne, že přijede podepsat smlouvu, přijdeme zase," upozornil mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Tamáš.

76% OBČANŮ JE PROTI RADARU

pražská demonstrace 5. 5. 2008 - 176 fotografií FOTOGALERIE

Cristian Banti, Galileo před římskou inkvizicí
6. 5. 2008
"Inkvizice, tento tribunál soudící myšlenky, toto velké zřízení, jehož pouhá představa ruší naše slabé nervy a nažene hrůzu našim ptačím mozkům, Inkvizice věděla velmi dobře, že nejtěžší zločiny jsou zločiny ducha, a proto je tak nelítostně trestala..."
Barbey d'Aurevilly

Jan Brabec v glose Respektu nazvané Komunisté a zelení mírotvůrci hned za ironizující popis komunistické prvomájové manifestace na pražském Výstavišti připojil následující slova: "o pár desítek kilometrů dál se ke komunistické protiradarové iniciativě překvapivě přidalo celosvětově respektované ekologické hnutí Greenpeace. Před několika dny obsadilo kótu 718 v brdských lesích, kde má radar údajně stát a kde nedávno KSČM položila věnec s černou stuhou a nápisem 'Sbohem suverenito České republiky'." Brabec sice posléze své vyjádření zmírňuje, když tvrdí, že kampaně Greenpeace "neprovází miliony zničených životů a nakonec ani jaderné výhrůžky 'imperialistům' ze Západu", prvotní formulaci však neodvolá: Greenpeace se podle něj "přidalo ke komunistům".

Když mediální analytici zkoumali vznik falešného přesvědčení mnoha Američanů, že Husajnův Irák byl zapleten do útoků z 11. září, zjistili, že vlastně žádný představitel administrativy něco takového výslovně netvrdil; pokud se však Bushovi lidé vyjadřovali k Iráku, vždy tak činili v těsné souvislosti s historií útoků na Světové obchodní centrum. Tímto způsobem tedy sugerovali spojitost mezi oběma tématy: Irák a al-Kájda. Brabcovo vyprávění se právě popsané metodě vytváření falešných asociací velmi blíží: "Komunisté a zelení mírotvůrci", čteme ještě v titulku; v textu však již stojí: Greenpeace "se přidalo" ke komunistům. Ve skutečnosti Brabcova metoda představuje zatím intelektuálně nejvytříbenější případ proradarové propagandy, neboť některá média a jejich komentátoři na tom jsou podstatně hůře než stále poměrně kultivovaný Respekt.

Michael Marčák: Proti těm církevním restitucím mně to nenašeptával ďábel, ale právnícíííííí !
7. 5. 2008

7. 5. 2008

O církevních restitucích

Na jistou míru povrchnosti jsem si u našich sdělovacích prostředků zvykl. Zvykl, nikoli se s ní smířil. Proto mne poněkud z míry vyvádí mediální tanečky kolem projednávaného zákona o církevních restitucích. Pro televizní reportéry a píšící redaktory je podstatnější kdo jak a k čemu hlasoval, než sama podstata věci. Ta má, podle mého skromného soudu, minimálně dva vrcholy, píše Petr Sedláček.

7. 5. 2008

Možná to pro většinu obyvatel Evropské unie zní podivně, ale Brusel - to město úředníků a institucí - má sám o sobě dost vlastních starostí. Z nich některé se táhnou jako Ariadnina niť, aniž by kdokoliv byl schopen, a možná i ochoten, uchopit správný konec a nechat se vyvést z labyrintu. Jako "vaudevill" (abychom citovali belgický tisk) už vypadají tahanice kolem rozštěpení volebního a správního okresu Bruxelles-Hal-Vilvorde. V čem je případ zajímavý?

7. 5. 2008

Podobně jako Jan Makovička v článku "Divadla v časech tržního hospodářství" upozornil Roman Sikora v Literárkách č.18 pod titulkem "Ztělesněná bezmocnost" na to, že čeští divadelníci politicky podporovali od listopadu 1989 onen směr české politiky, jehož je hrozný pražský radní Richter dítětem. A že tedy mají to, co chtěli. Mezitím stačil v dalším, 19. čísle LtN na Sikoru reagovat pod bombastickým nadpisem "Literárky spojencem radniční ODS?" Vladimír Just.

Začíná snad konečně debata o kulturní politice v kapitalismu, která měla začít již dávno? Nebo jde spíše o další rvačku o prachy, z níž potichu zmizí ti, co si něco urvou?

7. 5. 2008
Patrick Seale
Z angličtiny přeložil se svolením agentury AgenceGlobal Rudolf Převrátil

Přes všechny své úspěchy za posledních šest desetiletí Izrael selhal v jedné klíčové zkoušce: v integraci do arabského světa kolem sebe a mírové koexistenci s ním. Ačkoli prohlašuje, že bezpečnost je mu nad vše ostatní, odmítá nutné kroky, které k ní vedou. Jak lze vysvětlit tuto hádanku?

7. 5. 2008

Proč se česká média vyhýbají zásadním otázkám? Bojí se? Čeho?

Minulý týden dosáhla cena ropy skoro 120 dolarů za barel a od loňského roku se tak zvýšila skoro o 100%. Podle Leonida Feduna, viceprezidenta ruské nezávislé společnosti Lukoil, už těžba ropy v Rusku dosáhla svého vrcholu a nebude dále růst.

I ruská vláda přiznala, že těžba ropy v Rusku stagnuje. Česká republika tak nemůže počítat s dodávkami ruské ropy na příliš mnoho dalších let a v budoucnosti je bude muset nahradit dodávkami ruského zemního plynu.

7. 5. 2008

POZVÁNKA

Masarykova dělnická akademie si Vás dovoluje pozvat na seminář, ve kterém vystoupí Jiří Dolejš – místopředseda KSČM, Josef Heller – teoreticko-analytické pracoviště KSČM, Oto Novotný – předseda komise polických analýz, ČSSD, Luboš Zaorálek – místopředseda PSP ČR, ČSSD. Diskusi bude moderovat ředitel Masarykovy dělnické akademie, bývalý poslanec a náměstek ministra financí Jan Mládek.

Seminář se bude konat v pondělí 12. května 2008 v 17.00 hodin na Novotného lávce 5 Praha 1, v místnosti č. 319 v Klubu techniků, Český svaz vědeckotechnických společností.

7. 5. 2008

Začátek května zdál se být vhodnou dobou k tomu, abychom se vrátili k veršům klasika ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE. Už jenom proto, abychom ukázali, jak naprosto vedle mohou být kulturně i literárně kriticky známí profesoři londýnské a cambridžské univerzity. Už jen proto, abychom konkrétně demonstrovali, jak složitá je struktura Seifertova verše, že flirt se sentimentalitou je jen jeden z mnoha motivů, které jsou integrovány do komplikované stavby jeho poezie.

Kromě toho se Věnec sonetů hodí i historicky, pro tuto část jara. Pomineme-li jeho literárněumělecké kvality, soubor Věnec sonetů, vydaný v roce 1956, je pozoruhodně otevřený i z politického hlediska. Vrací se sice k událostem z května 1945, kdy mohla být Praha koncem války srovnána se zemí tak, jako třeba Varšava, zároveň se soubor pozoruhodný svou otevřeně náboženskou tematikou. Seifert se obrací k Bohu, na jehož vůli závisí všechno, neboť "nebyli bychom víc než pleva/ kdyby Bůh na nás zanevřel". Zvláštní, že něco takového mohlo vyjít v období komunistického teroru, že?

Bitva o rozhlas
8. 5. 2008

REKONSTRUKCE BOJŮ Z PRAŽSKÉHO POVSTÁNÍ 1945

K výročí květnového povstání v roce 1945 připravil Český rozhlas pro své internetové stránky dva dokumenty: Pražské povstání a Boj o rozhlas. Dokumenty byly natočeny v roce 2005 v rámci rekonstrukce bojů o rozhlas. Na speciálním portálu rozhlas.cz/tank/bojorozhlas jsou umístěny ve vysoké kvalitě.

7. 5. 2008

Ad: Česká televize a radar v Brdech:

Ladislav Šticha

Musím se přiznat, že když jsem zcela dobrovolně vstoupil do poněkud emocionálně zabarvené diskuse v Britských listech, tak jsem sice tušil, že má šance přesvědčit o svých argumentech autory několika článků, kteří šíří podjatá a nepodložená tvrzení, je sice mizivá, ale ani ve snu mě nenapadlo, jak hluboko nakonec diskuse klesne. Postupně se od věcného tématu přenesla do čistě osobní roviny, urážek a invektiv.

Definitivně mě ovšem zarmoutila poněkud unáhlená reakce profesora Jana Kellera. Od člověka z akademické půdy bych očekával skutečně trochu noblesy, kultivovanosti a uvážlivosti.

6. 5. 2008
reakce na odpověď mluvčího České televize Ladislava Štichy pod titulkem "ČT není vlivovou agenturou"

Předesílám, že nemám nic proti České televizi. Také v minulých dobách se museli zejména její pražští redaktoři stylizovat tak, jak si to mocní přáli. Také tehdy museli nasazovat ironický tón, když jako kdyby „vyváženě“ informovali o věcech, které se mocným nelíbily. Také tehdy museli poslední slovo dávat těm, kdo mohli rozhodnout o jejich bytí a nebytí na Kavčích horách. Situace se změnila počátkem devadesátých let směrem ke větší svobodě, aby o deset let později začala směřovat zase do staronových neonormalizačních kolejích.

Nevytýkám mluvčímu České televize Ladislavu Štichovi, že si tyto paralely neuvědomuje. Ze slovníku, který používá, a ze způsobu, jakým argumentuje, je zřejmé, že podobná reflexe by byla nad jeho síly.

7. 5. 2008

Úctu si zaslouží profesionál (i když s ním nesouhlasím). Diletant si zaslouží kopanec (a to s ním mohu i souhlasit). Prozatím jsem tiskového mluvčího České televize Štichu za profesionála považoval. Svou odpovědí profesoru Kellerovi svou profesionalitu zpochybnil, ale ještě má příležitost osvědčit kvalifikaci z krizové komunikace. Usnadňovat mu to nicméně nebudu, stejně jako novému řediteli redakce zpravodajství a publicistiky Fridrichovi, jehož ovečky hanebnou reportáž natočily, editovaly, schválily a odvysílaly v hlavním čase. Útočné taškařice se účastnil i Michal Petrov, šéfredaktor Redakce zpravodajství ČT a tak se zdá, že s celkovým vyzněním "obranné reportáže" souhlasil. Právě on nese klíčovou odpovědnost za její uvedení - z titulu funkce. Vzhledem k tomu, kdo všechno je v OTN editorem ještě z dob televizní krize, výsledku se nedivím. Očekával jsem ale, že po "odejítí" Fridrichova předchůdce Šámala, který měl ambice vyšší než funkci, jednostranná útočnost přestane alespoň ve zpravodajství. Mýlil jsem se. Ale nepíše se naštěstí rok 2000. Nicméně metody se nezměnily od doby, kdy tatáž redakce "objektivně" na obrazovce uváděla širokoúhlým objektivem radní Janu Dědečkovou... Naštěstí několik redaktorů v jedné redakci není celá televize. A tak není třeba vinit za poklesek několika osob celou instituci. Protože je v ní řada poctivých novinářů i tvůrců, kteří svou práci na rozdíl od Luboše Rosího odvádějí profesionálně. Tato reportáž ovšem byla hodna názvu public relations (pozn. překladatele: vztahy s veřejností) pouze v tom nejhorším, bulvárním provedení. Rosí je diletant.

Bude dobré si přečíst ze záznamu všechna slova, která 23. 4. 2008 ve zpravodajství zazněla. Perly, které je škoda nechat zapadnout. A tak na úvod komplexního rozboru

Britské listy uvádějí
Luboše Rosího a redakci zpravodajství České televize
v přepisu reportáže

Protesty proti ČT za nezveřejňování reportáží o radaru

plné znění přepisu "zpravodajství" ČT 23. 4. 2008 ZDE

7. 5. 2008

Rád bych poděkoval panu prof. Janu Kellerovi za jeho odpověď mluvčímu České televize Ladislavu Štichovi. Text pana mluvčího mi silně připomíná dobu Husákova režimu v 70. létech a jsem proto rád, že nezůstal bez odpovědi. Ještě jednou díky, píše čtenář Jaroslav Lesák.

7. 5. 2008

Sleduji li odbíjenou mezi pány Ruskem a Rolčíkem na jedné straně a mezi panem mluvčím ČT na straně druhé, nemohu si odpustit poznámku. Jak patrné z dalšího, není to poznámka nestranného pozorovatele, píše Jindřich Kania.

Úvahy o vyváženosti a nevyváženosti informování o radaristech a antiradaristech v České televizi by patrně neměly zůstat u kvantitativního porovnávání počtu minut vyhrazených pro ty nebo ony účastníky sporu.

7. 5. 2008

Reportáží Luboše Rosiho o "happeningu Neviditelných" Česká televize tvrdě porušila svůj veřejnoprávní charakter. Veřejnoprávní televize nemá právo ve vysílání projevovat vlastní názor. Nechť se ČT poučí z praxe televize BBC. Pokud někdo Českou televizi kritizuje, je naprosto do nebe volajícím porušením všech veřejnoprávních pravidel, když se proti tomu ČT ve vysílání hájí. Reportéři veřejnoprávní televize mají povinnost referovat o kritice České televize naprosto neosobně, jako by šlo o nějakou úplně jinou organizaci. Jediné, co mohou udělat, je požádat k věci o rozhovor vysokého pracovníka ČT, avšak v tom rozhovoru musejí proti pracovníkovi ČT hájit názor kritiků ČT.

To je veřejnoprávní praxe.

7. 5. 2008

„Zároveň si dovoluji požádat Vás o vysvětlení, proč Česká televize – jako televize veřejné služby – neinformovala veřejnost o neobyčejně závažných námitkách odborníka v oboru radiolokace Ing. Milana Hlobila. Argumenty Ing. Hlobila jsou přitom v příkrém rozporu s vládními zprávami o neškodnosti radaru, jejichž autoři ale dostali v České televizi velký prostor k oslovení veřejnosti, třebaže odborníkem v oboru radiolokace není ani jeden z nich. Žádám Vás zároveň o vysvětlení, proč doposud nebyl vysílán rozhovor, který Ing. Hlobil poskytl České televizi před pěti týdny. Bude jej Česká televize vůbec vysílat? A pokud ano, kdy?“

Na tuto zásadní a zcela konkrétní otázku Jakuba Rolčíka mluvčí ČT Ladislav Šticha VŮBEC NEODPOVĚDĚL, nestačí se divit Lukáš Kantor.

Poznámka ŠOK: Šticha nejspíše jako dobře školený pes obranář ví, že na některé námitky stěžovatelů prostě odpovědět nelze, aniž by to bylo přiznání jednostranného provládního aktivismu redakce zpravodajství a publicistiky České televize a porušení Kodexu veřejné služby. Stejně tak není schopen Ladislav Šticha předložit avizovanou analýzu vyváženosti - počet minut vysílání, věnovaných jednotlivým mluvčím příznivců radaru, stojících na straně vlády (Tomáš Klvaňa, Mirek Topolánek, Vlasta Parkanová, Alexandr Vondra, Karel Schwarzenberg, Martin Bursík, Tomáš Töpfer, Václav Havel, Tomáš Pojar, Martin Barták, Martin Povejšil, Veronika Kuchyňová-Šmigolová, Luděk Pekárek, Michael Vít a Peter Bednarčík) a odpůrců stavby radaru (Jiří Paroubek, Lubomír Zaorálek, Jan Kavan, Egon T. Lánský, Vojtěch Filip, Alexandr Černý, Vladimír Koníček, Zdeněk Maršíček, Matěj Stropnický, Petr Kužvart, Věra Chytilová, Jan Tamáš, Jan Májíček, Ivona Novomestská, Jan Neoral, Josef Řihák, Václav Drbohlav, Jan Žižka, Erazim Kohák, Jan Keller) a nezávislých odborníků a komentátorů (Theodore Postol, Zbyněk Raida, Jiří Šebesta, Milan Hlobil, Oskar Krejčí, Miroslav Polreich, Karel Dolejší, Stanislav Kaucký, moje maličkost, Michael Kroh, Ivan Sommer, Lubomír Peške, Mojmír Babáček, Jiří G. Müller), jejichž hodnocení různých aspektů existence amerického radaru v Brdech zaznělo v minulých měsících opakovaně na odborných fórech, v besedách s občany či v jiných médiích, včetně Britských listů. K dispozici je pouze osekaná verze, uvádějící pouze srovnání četnosti prezentace tématu mezi ČT, Primou a Novou. Z nejasné metodiky, u průzkumů Media tenor obvyklé, ovšem není zřejmé, zda pořady v ČT nejsou započítány 2x - jednou na ČT 1, podruhé na ČT24.

četnost prezentace radaru v Brdech - srovnání ČT, Prima, Nova - Media tenor ZDE

7. 5. 2008

Jako pozorný divák zpravodajských pořadů veřejnoprávní České televize se naprosto ztotožňuji s následujícími myšlenkami jejího tiskového mluvčího, které 6.5. 2008 publikoval na stránkách Britských listů:

"ČT je jednoznačně hlavním elektronickým médiem v této zemi, které vytváří prostor pro celospolečenské diskuse na klíčová témata našeho života... Pokud byste se ptal na to, zda televize veřejné služby dává dostatečný prostor k diskusi, ke svobodnému utváření názorů každého občana, pak říkám jednoznačně ANO... Česká televize se nikdy nezřekla své odpovědnosti a úkolů, které ze zákona má... Žijeme v občanské společnosti, v demokratickém státě, a lidé mají řadu možností, jak dát svou vůli najevo...",

a jako občan vůbec nepochybuji o tom, že je myslí smrtelně vážně, píše čtenář Zdeněk Samec.

6. 5. 2008
Ladislav Šticha

Reakce na články Michala Ruska -- "České klenoty, Česká koruna, Česká země, Česká televize..." a Jakuba Rolčíka -- "Pane Šticho, mluvčí České televize, odpovězte!"

Vážení pánové Rusku a Rolčíku,

Doufám, že neurazím Váš jemnocit, když odpovím na Vaše články v jedné jediné reakci. Ostatně jejich cíl byl totožný -- zpochybnit práci České televize a navodit dojem, že neslouží veřejnosti. Michal Rusek mě obviňuje z osobních invektiv, ale i kdyby mě v každém řádku oslovil "falešně uctivým" vážený pane..., stejně neschová výpady, kterých se naopak on dopustil vůči mé osobě a instituci, kterou mám tu čest zastupovat. Prý zřejmě blízkost politické moci způsobila, že reaguji podobně jako politici -- s minimem skutečných argumentů. Tak jestli tento nepodložený útok svědčí o tom, že právě Vy, pane Rusku, máte každé slůvko argumentačně podepřené, tak skutečně nejste tím pravým, kdo by měl vyzývat k diskusi.

Znovu zopakuji to, co evidentně kritici nechtějí ani vidět ani slyšet -- Česká televize je jednoznačně hlavním elektronickým médiem v této zemi, které vytváří prostor pro celospolečenské diskuse na klíčová témata našeho života. Ať se jedná o Evropskou unii, NATO, zahraniční mise, reformní kroky vlády, kulturu, sport a samozřejmě "radar".

Pokud se tedy ptáte, zda Česká televize nezanedbala všechny možnosti, které má, aby vytvořila v zemi společenský konsensus v důležitých aktuálních otázkách ohledně EU, tak jsem poněkud překvapený touto formulací.

7. 5. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ

Kdo by chtěl na svých cestách vidět hodně obrazů nejen Pabla Picassa, ať si zajede to Berlína-Charlottenburgu a navštíví tam Museum Berggruen v Stülerově budově v Schlossstrasse 1.

Znáte možná známou německou píseň 'Ich hab noch einen Koffer in Berlin', kterou zpívala hlavně Marlene Dietrich a později také Hildegard Knef. Vždycky, když jedu do Berlína, myslím na tuhle píseň, ačkoli tam vlastně nemám ani jeden kufr. Těším se ale pokaždé na to město a tentokrát s zvláštním zájmem na Museum Bergruen, ve kterém je vystavena sbírka Heinze Bergruena obsahující díla Pabla Picassa, Alberta Giacomettiho, Georgese Braquea, Paula Kleea a Henri Matissea.

7. 5. 2008

Místo, abych sledoval televizní detektivní seriály, rozhodl jsem se podstoupit reality show a zahrát si na Sherlocka Holmese. Dopadl jsem sice jako dr. Watson, ale stálo to za to! Doporučují všem televizním divákům, aby jenom pouze neudávali své spoluobčany na policii, ale aby si také někdy místo na Bretschneidera zahráli na vrchního radu Vacátka. Člověk si občíhne galérku a nestačí se divit.

Jak jsem již psal v minulém článku), někdo mi při návštěvě na LDN (léčebně dlouhodobě nemocných) ukradl starý rozbitý deštník. Případ mi nedal spát. Zajímalo mne, co je to za pitomce, který riskuje veřejnou pohanu a případně i kopanec někam, kvůli bezcennému rozlámanému deštníku?

Boris Tadič, srbský prezident
6. 5. 2008
Kosovská Mitrovica

Velikonoce jsou absolutně největším svátkem pravoslavných křesťanů. Letos datum padl na poslední víkend dubnu. O jejich oslavách šlo ale na některých místech více o politickou kampaň než o oslavu vzkříšení Krista. Tím místem bylo i Kosovo. Byla jsem tam.

Dostat se na pečskou patriarchii, do kláštera, který je vnímán jako ten pravý a pevný kořen srbského sebevědomí a zároveň i místo nejintimnější vazby k Bohu, není dnes obtížné. Přesto se sem za oslavou vzkříšení vydalo sotva dvě stě Srbů, z toho tři politici. Jestliže Srbové sem přišli opravdu z čistého srdce - kromě těch z enkláv přišli někteří i z Černé Hory a ze Srbska, politikům zaručená publicita přítomnosti právě na tomto místě měla zajistit body v nadcházejících volbách. Do nich v tu chvíli zbývalo právě čtrnáct dní.

7. 5. 2008

Jedna z nemocí lidské psyché je schizofrenie. Do této kategorie bych zahrnul i politiky z parlamentu. Na jedné straně schvalují čím dál komplikovanější zákony, jejichž vykonávání vyžaduje čím dál větší byrokratickou zátěž a na straně druhé, skoro každý z nich, pokud se ho zeptají na kameru, odpoví, že počty úředníků je třeba snižovat, a to průběžně nebo třeba v rámci reformy.

Jsem z Havlíčkova Brodu, tedy skoro odborník :-) proto odborně soudím, že to není normální.

30. 4. 2008

K SVÁTKU PRÁCE

Jednou z významných součástí ekonomických reforem šedesátých let bylo i zavádění pětidenního pracovního týdne. Dnes, kdy je samozřejmostí včetně volných sobot a dvoudenního víkendu, může se zdát i jeho zavádění stejnou snadnou samozřejmostí, k níž stačilo pouhé politické rozhodnutí. Ve skutečnosti šlo nejen o velice náročný ekonomický a sociální proces, ale - jak se ukázalo – i o více než patnáctiletý politický zápas.

6. 5. 2008

Fotografie Petra Fialy, z nichž některé byly v minulosti publikovány v Blistech, jsou k vidění v areálu National Taiwan University v Tchaj-peji. Výstava s názvem Discover Taiwan potrvá do 16.5. 2008.

4. 5. 2008

Média nás denně sytí novinkami z Rakouska, stále se znovu a znovu přetřásají „odpornosti“ z podzemí jednoho domu. Já si svůj názor udělala brzy, celkem se shoduje s úvahou Jeronýma Klimeše, který své zamyšlení o vývoji a řetězení tohoto zločinu popsal nedávno v Lidovkách. Celá kauza mne samozřejmě zajímá dál, vždyť spadá do sféry zájmu každého člověka, který se pohybuje v sociální oblasti. Přesto mohu říci, že mnohem netrpělivěji čekám na „bratříčky“, tedy doprovodné jevy, jaké takovouhle olbřímí bleskovou šlupku doprovázejí. Čekám totiž na uvolnění obětí, kterým taková publicita věnována nebyla, které mlčely nebo dosud byly umlčovány.

6. 5. 2008
Jan Hamáček

Pokud chce Štěpán Kotrba kritizovat mé názory, měl by alespoň číst mé články celé. Pokud mě obviňuje, že nerozlišuji mezi operací ISAF a Enduring Freedom, upozorňuji jej, že tak činím již v druhém odstavci svého vyjádření:

„Od začátku mise Trvalá svoboda (Enduring Freedom) v roce 2001 se jí česká armáda účastnila. Nejdříve poskytnutím polní nemocnice a protichemické jednotky, následně bylo rozhodnuto i o spoluúčasti na bojových akcích. Konkrétně 601. skupina speciálních sil operovala v Afghánistánu v roce 2004 a 2006, tj. za vlád ČSSD, a to v obdobném počtu a s obdobným mandátem jako nyní.“

Dosud mi nikdo z kritiků mého rozhodnutí nevysvětlil, jaký je rozdíl mezi vysláním této jednotky v letech 2004 a 2006 (rovněž do operace Enduring Freedom), tj. za vlád ČSSD a v roce 2008.

5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   
6. 5. 2008 ČT není vlivovou agenturou Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 Pondělní vysílání ČT24 o protiraketové obraně   
6. 5. 2008 Mluvčí jako klenot České televize Jan  Keller
2. 5. 2008 Pane Šticho, mluvčí České televize, odpovězte! Jakub  Rolčík
30. 4. 2008 České klenoty, Česká koruna, Česká země, Česká televize... Michal  Rusek
24. 4. 2008 ČT jediná věnuje diskusi o radaru vyvážený prostor Ladislav  Šticha
24. 4. 2008 Je ČT vyvážená?   

Čína RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček

Tibet RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Řízená péče ve zdravotnictví - proboha, ne z USA! Petr  Wagner
23. 4. 2008 Hele, kámo, nemáš pár zbytečnejch drobáků?" Martin  Gřeš
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti   
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner
9. 4. 2008 Budeme obětí obchodu s vlastním zdravím? František  Řezáč
7. 4. 2008 "Reforma" zdravotnictví Petr  Wagner
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2008 IEA vyhlašuje poplach: Světu bude chybět 12,5 milionů barelů ropy denně   
5. 5. 2008 Írán definitivně odmítl dolar - bude to důvod k válce?   
29. 4. 2008 Fico varuje pred energetickou vojnou v Európe   
28. 4. 2008 Kde ksakru vězí ti ekonomové?   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Evropská komise připravuje krizový plán ropné nouze, firmy uzavírají strategické smlouvy   
16. 4. 2008 Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu?   
15. 4. 2008 Těžba ropy v Rusku klesá   
8. 4. 2008 Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě   
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2008 Mluvčí jako klenot České televize Jan  Keller
6. 5. 2008 Tisícovka lidí na demonstraci Ne základnám Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba
2. 5. 2008 Přehled dosavadních slyšení o americké obraně proti balistickým raketám v Kongresu Pavel  Barák
30. 4. 2008 Pane redaktore, proč ten výsměch? Jan  Neoral
23. 4. 2008 Polsko chce, aby byly Spojené státy třetím sloupem jeho bezpečnostní strategie   
21. 4. 2008 Proč jsem pro radar Boris  Cvek
21. 4. 2008 Konečně důkaz: Radar pro Brdy bude teprve vyvíjen!   
19. 4. 2008 Neoral: Zdrojem moci jsou občané a žádný Topolánek se vztyčeným prostředníkem Jan  Neoral
17. 4. 2008 BBC: Americká protiraketová obrana "nebude fungovat"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   

Český film RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík
18. 3. 2008 O rodičích a dětech: Dobrý film, ale zase o tomtéž Jan  Čulík
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík