15. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008
21. 8. 2014
"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE

◄ Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm, nyní osmaosmdesátiletý, reagoval: "Pane Čulík, vy ještě žijete?" (JČ) )

Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

Sloupek
Hana Tomšů

Místo oveček dnes počítáme kamiony,
nebo vagony nočního vlaku, v domku u trati,
polena v cirkulárce,
když soused začne s prací v sedm ráno.
A vzdechy Marie od vedle,
než jí manžel zacpe pusu trenýrkama.
Ona při tom nikdy nedokáže držet hubu.

Pozn. red: Výběr básní Hany Tomšů právě vychází v poetickém časopise Psí víno. K dostání u dobrých knihkupců.

15. 5. 2008

V BL máte o dění v roce 68 několik obdivných článků.

Ale my vidláci (jiný název pro dědinčany) jsme to viděli trošku jinak. My na dědinách jsme takoví duševně zaostalejší, holt vidláci, neumíme ten "intelektuální diskurs" (ten nám byl skutečně ukradený a taky jsme ho nepoužívali). Takže já k těm intelektuálským diskuzím o ušlechtilém smyslu a slávě roku 1968 nic nepřidám.

15. 5. 2008

Nejsem vidlák ani pražský intelektuál, takže jaksi nepatřím do schematu pana Kadubce, do něhož je vtěsnán jeho text "Rok 68 očima vidláka". Nicméně se od svých patnácti let pohybuji mezi lidmi, kteří pracují nebo pracovali v továrnách, úřadech či v technických oborech na místní a okresní úrovni. Rok 1968 jsem prožil částečně v armádě jako záklaďák a pak po invazi jako konstruktér v průmyslovém podniku, až do roku 1972. Pak se ze mne stal "čistokrevný" příslušník dělnické třídy. Jezdil jsem jako řidič u výkupu a měl možnost mluvit i s "vidláky".

15. 5. 2008

tisková zpráva hnutí Ne základnám

V reakci na diskreditační článek uveřejněný v pondělním vydání MF Dnes uspořádají příznivci iniciativy Ne základnám v pátek 16. 5. v 15:15 před sídlem vydavatelství MAFRA (ul. Karla Engliše 519/11) happening s názvem "Nemáme co skrývat. A vy?"

Happeningu se zúčastní početná skupina spoře oděných mužů a žen, kteří budou vyjadřovat svůj nesouhlas s opakovaným zveřejňováním článků společností MAFRA a.s., jejichž zjevným cílem je diskreditovat iniciativu Ne základnám v očích veřejnosti a zlomit tak odpor široké veřejnosti proti plánovanému umístění vojenské základny USA v Česku.

15. 5. 2008

Otevřený dopis Julínkovi:

tisková zpráva

"Kouření lze právem považovat za největší epidemii současného lidstva"

Sir Richard Peto, Professor of Medical Statistics and Epidemiology at the University of Oxford

Vážený pane ministře,

Měl jste mj. možnost seznámit se s informacemi České lékařské komory z r. 2007. Její vědecká komise vyčíslila, že v důsledku epidemie závislosti na tabákových výrobcích dosahují ztráty státního rozpočtu minimálně 80 miliard korun.

Tuto zprávu vaše vláda obdržela v souvislosti s prosbou lékařské veřejnosti o ochranu pasivních kuřáků.

Musíme v této věci upozornit na fakt, že závislost na tabákových výrobcích je řádně klasifikovaná nemoc s diagnosou F:17.2 (dle Mezinárodní klasifikace nemocí). Tato nemoc dosahuje již v naší zemi parametrů epidemie, a to nejen u dospělých, ale zejména u dětí. Devět z deseti nových kuřáků najde tabákový průmysl mezi dětmi, nejčastěji ve věku 9-12 let. V naší zemi do závislosti na tabákových výrobcích každý den vstoupí nejméně 107 dětí. V ČR je na kouření závislých minimálně 800 tis. dětí.

Miroslav Grebeníček
15. 5. 2008

DOKUMENTY

Deník Právo uveřejnil zprávu, že bývalý předseda KSČM Grebeníček na nadcházejícím víkendovém sjezdu nehodlá kandidovat a prohlásil, že "to chce opravdu nové tváře, novou dynamiku", a proto by "na funkci předsedy ÚV KSČM už neměl kandidovat ani Grebeníček, ani Filip." Právo dopis nezveřejnilo. Grebeníček ale napsal dopisy dva. Jeden Vojtěchu Filipovi a druhý sjezdové volební komisi. V dopisech odmítá odpovědnost za to, že v komunistické straně "zdržel vývoj strany na řadu let", a domnívá se, že stranu přivedl k rozkvětu. O opaku hovoří počet volebních obvodů, kde už nebyla KSČM schopna postavit kandidátky, stejně jako věková struktura členské základny, kde věk většiny členů přesahuje 70 let a mladých členů má strana minimum. O atraktivitě KSČM pro mladou radikální levici ani nemluvě. O atraktivitě programu pro mladé voliče, či o atraktivitě stranického deníku Haló novin raději nemluvit také.

Grebeníček má problém pochopit, že sjednocování levicových témat vyžaduje spolupráci levicových stran a vytváření širokého hnutí, ve kterém komunisté musí dobrovolně potlačit své ego stejně jako ostatní. Ve prospěch toho hnutí. K tomu je nutné překonat "středočeský" pohled na KSČM ze strany ČSSD a jejího bohumínského usnesení. Jinak prohraje celá levice. Grebeníček má problém pochopit, že novou dynamiku levice nevytvoří stalinisté ani revanšisté, pro které pomsta za ztrátu moci v roce 1989, pomsta za rozpad RVHP a Varšavské smlouvy je ospravedlněním bývalých omylů. Grebeníček má problém pochopit, že levice 21. století potřebuje marxismus otevřený novým výzvám, tvůrčí a dynamický, a ne neomylnost starých leninských dogmatiků a normalizačních sovětčíků. Grebeníček má problém pochopit, že "neuvěřitelně podlá metoda, ke které nové vedení KSČM následně přistoupilo", se jmenuje popsání odpovědnosti za třináct let osamělého ghetta radikální komunistické levice v Česku. Grebeníček opět, jako už na minulém sjezdu, nepochopil nic. A to je škoda.

12. 5. 2008 Grebeníčkův dopis volební komisi sjezdu KSČM DOKUMENT

12. 5. 2008 Grebeníčkův dopis Vojtěchu Filipovi DOKUMENT

Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii TÉMA BL

15. 5. 2008

Vážený pane Kotrbo,

pokud modernizací KSČM rozumíte pouze její transformací na stranu podporující kapitalismus v jeho dnešní surové podobě, tak jsem rád, že k tomuto nedojde, píše Petr Herout.

15. 5. 2008

Podbrdští vědci Martinu Bursíkovi

Vážený pane ministře,

zasíláme Vám tento otevřený dopis, protože v diskusi ohledně případného umístění radarové základny v Brdech postrádáme aspekty ochrany přírody. Jsme si vědomi, že vliv na přírodní prostředí dotčené části Brd je jen jedním z dílčích témat při posuzování tohoto záměru, nicméně Vás vyzýváme, aby právě toto hledisko nebylo opomíjeno a podceňováno.

14. 5. 2008

Dobrý den, je 14.5. a já dosud marně čekám na slíbená čísla od Ladislava Štichy, která měla být údajně zveřejněna 12. 5. Nedalo by se to trochu zaurgovat? ptá se Stanislav Bláha.

15. 5. 2008

Obraz první

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov ruským novinářům v Londýně dne 2. května 2008, kde byl na schůzce ke zcela jiným tématům - narovnání na Blízkém Východě, spolupráce Íránu s mezinárodním společenstvím ve věci obohacování uranu a koordinace pomoci Palestincům - odpovídal především na dotazy, týkající se americké protiraketové obrany: Jisté zneklidnění ruské strany vyvolaly některé americké interpretace setkání presidentů v Soči, podle nichž byly odstraněny všechny ruské pochybnosti k projektu.

15. 5. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Že zažil finanční systém velkou krizi, anebo ji ještě zažije, to je známo, ale že německý spolkový president Horst Köhler charakterizoval mezinárodní finanční trh jako monstrum, to je něco nového a zajímavého, protože Köhler zastával od 1. května 2000 až do 4. března 2004 funkci generálního ředitele Mezinárodního měnového fondu. Má myšlenková cesta od tohoto monstra k respektu před evolucí, který v BL požadoval Štěpán Kotrba, se možná bude zdát dlouhá, ale snad ji přece budete chtít sledovat. Když jsem v Spiegel online četl o výroku našeho prezidenta, hned jsem ho emocionálně pochopil. Dokonce jsem obdivoval, že právě on jako uznávaný znalec finančního trhu se vyjádřil tak extrémně. Jako čtenáři mých poznámek asi ale tušíte, že s německým prezidentem stejně nemůžu souhlasit.

15. 5. 2008

Summit zemí Latinské Ameriky, Karibiku a EU

Dne 16 až 17. května zasednou v hlavním městě Peru představitelé zemí Latinské Ameriky, Karibiku a Evropské unie na pátém summitu obou regionů. Nejvíce by se mělo diskutovat o životním prostředí, potravinové krizi a udržitelném rozvoji. Vrcholné setkání však může přinést i řadu překvapení a diplomatických rozmíšek. Tomu napovídají i poslední slova venezuelského prezidenta Huga Cháveze...

15. 5. 2008

Na tento rok pripadá 20. výročie bitky o Cuito Cuanavale. Jej výsledok predznamenal -- ak nie priamo spôsobil - pád apartheidu v Južnej Afrike. Tento vojenský stret videl najväčšie zoskupenie armád a vojenskej techniky v Afrike, od konca druhej svetovej vojny.

15. 5. 2008

Mají v době ropné krize a devastace pralesů papírové noviny vůbec smysl?

Již nějakou dobu se vážně diskutuje o budoucnosti tištěných novinových deníků, protože každoroční statistiky vykazují trvalý trend klesajícího počtu čtenářů. Kromě již tradičního rozhlasu a televize odlákává čtenáře i internet a mobilní telefony fungující jako kvalitní prohlížeče internetu a přehrávače videa z nich ukrojí další nemalý počet. Lidé si prostě hledají potřebné informace pomocí elektronických zdrojů.

15. 5. 2008
Vratislav Filler

Noviny mají smysl i dnes - dokud si je budeme moci příležitostně koupit na cestu do vlaku nebo autobusu, nebo proto, že je považujeme za dostatečně kvalitní na to, abychom je po přečtení předhodili rodině nebo kolegům v práci.

15. 5. 2008

POZVÁNKA NA PÁTEK

Skupina Guma Guar se svým projektem Kolektivní identita kriticky vyslovuje k problematice "výroby souhlasu" v demokratické společnosti. Tento termín označuje stav, kdy jsou názory občanů usměrňovány pomocí technik public relation tak, aby konvenovaly vládě a s ní spojené podnikatelské elitě. Guma Guar poukazuje na to, že je více než problematické využívat k jednostranné výrobě souhlasu peněz z veřejných zdrojů. Projekt Artwall realizuje Centrum pro současné umění Praha o.p.s. Jelení a Galerie NoD. Ta poskytla zázemí pro uskutečnění tiskové konference a k jednodenní prezentaci projektu. Projekt je realizován Centrem pro současné umění Praha, o.p.s. za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, a Hlavního města Prahy. Mediálními partnery projektu jsou: Respekt, Umělec, kulturní týdeník A2

Prezentace pro veřejnost v pátek 16. května od 18 hodin v galerii NoD. K tanci a poslechu zahraje Guma Guar

15. 5. 2008

"Landsleute" je termín, který použil Petr Uhl při oslovení shromáždění sudetských Němců při předávání Karlovy ceny. Krajané. Jak krásně to zní. Lidé země. Nezbývá než se zeptat spolu s českou hymnou, kde domov můj?

"Keine Ahnung" je termín, který použil redaktor -rn- při popisu přednášky, organizované Sudetoněmeckou kanceláří v Praze ve spolupráci s nadací Konrad-Adenauer-Stiftung s farářem Církve českobratrské evangelické Milošem Rejchrtem "o obtížné sebereflexi k vyhnání Sudetských Němců v českém národě". Setkali se zde farář Miloš Rejchrt, vrchní sudeťák v Praze Peter Barton, bývalý senátor Eduard Outrata, vydavatel Nové přítomnosti Jan Stránský, komentátor Práva Petr Uhl a farář a bývalý senátor Zdeněk Bárta.

"Todesstoß". Smrtelná rána pro Benešovy dekrety. Tou ranou má být Lisabonská smlouva , nahrazující ústavu EU.

15. 5. 2008

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Petr Uhl přijal sudetoněmecké vyznamenání"

Štěpán Kotrba používá ve své argumentaci údaje, které jsou nepravdivé. Je otázka, jestli by svůj názor poopravil na základě údajů správných. Navíc, jeho článek je přesvědčivou ukázkou nacionalistického ideologického schématu, v jehož zajetí se po druhé světové válce ocitla velká část české levice.

15. 5. 2008

PŘÍBĚH ZE ŽIVOTA

"Hitler konečně zavede pořádek"

Domnívám se, že Petr Uhl je ve svých názorech konzistentní. Dokládám to následující příhodou. Václav Bělohradský uveřejnil v deníku Právo zamyšlení nazvané Evropské dědictví legračního státu. Píše mimo jiné:

Nevidět makroregionální osu Mnichov--Vídeň--Budapešť, otvírající svou archaickou rétorikou dveře do střední Evropy starým démonům kmenového a pokrevního pojetí národa a státu, předpokládá pevně zavřít oči před skutečností. Je to snad podmínka pro účast na jednáních Česko-německého fóra? Osa Mnichov--Vídeň--Budapešť je jakási "diskurzivní koalice", která prosazuje takovou interpretaci minulosti, v níž by nové státy, ustavené v důsledku porážky centrálních mocností v první světové válce, i versailleská a trianonská smlouva byly počátkem všeho zla ve střední Evropě. Vídeň tehdy ztratila svou jedinečnou roli ve světě, sudetoněmečtí soukmenovci hájili své "přirozené" právo na odmítnutí loajálnosti k "pokrevně cizímu" Československu, jedna třetina Maďarů žijících dříve v zemích podmaněných uherským státem se stala součástí jiných politických národů a ocitla se tak mimo maďarský národní stát. Ta osa je z historie střední Evropy přirozeně vyvěrající koalicí na konzervativní převyprávění středoevropské minulosti jako křivdy na Němcích a Maďarech.

.... Sudetští Němci jsou symbolem i obětí středoevropské tragédie, kterou nazvu umělým slovem "neobčanskost". Neuměli být občany Rakouská-Uherska, protože zabránili svým pangermanismem jeho postupné přeměně ve federaci podunajských národů (zpívali Wacht am Rhein místo Zachovej nám Hospodine, jak říká hrabě Chojnicky v jednom z románů velkého "postrakušáka" Josepha Rotha); neuměli být občany demokratického Československa, když v klíčové evropské krizi nebránili jeho demokratické instituce jako hodnotu nekonečně vyšší, než může být pokrevní loajálnost vůči "soukmenovcům - rasovým soudruhům".

15. 5. 2008

Obrátili jsme se na Petra Uhla s žádostí, aby čtenářům vysvětlil, co míní přijetím sudetoněmecké ceny. Odpověděl, že neodpoví, a že si přeje, abychom s ním nekomunikovali.

Doplnění, čtvrtek 12. 15.: Když jsem Petra Uhla informoval, že musíme sdělit čtenářům, že s Britskými listy nechce komunikovat, neboť by to vypadalo neférově, že jsme mu v současné diskusi v BL o tom, že přijal sudetoněmeckou cenu, neposkytli prostor k vyjádření, poslal další email, v němž zakazuje zveřejnit původní email, informující, že s Britskými listy nehodlá komunikovat. │JČ

15. 5. 2008

Mýlite se, pane Čulíku, v několika bodech.

Každá, nejen česká společnost, opravdu potřebuje provokatéry. Jen si myslím, že ani Bohumil Doležal, ani Petr Uhl v této tragedii nehrají roli provokatérů. Česká historie je sice plná podobných rádobyprovokatérů, ale nevím, nevím, jestli tito Emanuelové Moravcové byli k něčemu užiteční. Myslím českému lidu.

Nevím, co správného shledáváte na Uhlově přijetí medaile. Jestli mu nevadí, v jaké společnosti se nachází, mohlo by to vadit Vám. Dochází Vám, že ve svých důsledcích byste se mohl obhajobou Uhla zastávat požadavků SL k jednání s českou vládou, ergo o uznání tohoto spolku jako partnera české vlády ? To má být "provokativní gesto, hozené české společnosti"? Víte o tom - a je si toho vědom i Uhl - že partnerem pro vládu ČR je vláda Spolkové republiky Německo a že SL neusiluje o nic jiného, než aby tento sebezáchovný princip české státnosti byl povalen ?

15. 5. 2008

V současné diskusi o "odsunu" mi chybí několik aspektů. Především šlo o Němce a Maďary. Němců bylo samozřejmě více, ale i Maďarů bylo dosti.

Šlo o odsun takřka třetiny obyvatelstva tehdejší republiky. Potažmo nejkvalifikovanějších pracovníků. Následky bylo v českém pohraničí možno snadno vidět ještě v osmdesátých letech.

Státy jsou bohaté zdroji. A jeden z nejdůležitějších jsou lidé. Asi žádný by neunesl snadno ztrátu třetiny obyvatel. Ani obrovské lidské oběti Sovětského svazu za druhé světové války nedosahovaly takového podílu.

Ten kdo nejvíce doplatil na odsun Němců a Maďarů jsme ve finále byli my sami. I to by mělo zaznít v současné diskusi.

15. 5. 2008

Musím zareagovat na diskuzi, jež se rozhořela na stránkách Vašeho média v souvislosti s udělením Karlovy ceny panu Petru Uhlovi, píše Jan Kriso. Předně bych rád podotkl, že panu Uhlovi k ceně gratuluji a vyjadřuji mu hluboké uznání za odvahu a pevný postoj, který projevuje v otázkách česko-německého soužití. Pan Uhl není ani v nejmenším můj intelektuální guru, s mnoha jeho názory zuřivě nesouhlasím, nicméně nemám nejmenších pochyb, že se jedná o člověka čestného a slušného...

14. 5. 2008

Česko-německé vztahy

Štěpán Kotrba rád používá toto slovo. Použil ho v Britských listech také v souvislosti udělení ceny Karla IV. Petru Uhlovi. Chucpe je však naopak nejen článek Kotrbův, ale i všechny ostatní, které se k honu na Petra Uhla v Britských listech i v Neviditelném psu okamžitě přidávají.

14. 5. 2008

Já nevidím nic a priori špatného na přijetí ocenění ze strany sudetských Němců a považuji za naprosto tupé a zabedněné, když se někdo stále vrací k nenávisti. Nenávist není cesta do budoucnosti, nenávist je to, co zasel Hitler a co musí být konečně poraženo.

14. 5. 2008

Prosím, aby pan Kotrba blíže vysvětlil poslední větu ze své obžaloby P. Uhla - "Před padesáti lety by dostal kulku." V které zemi a v jakém právním řádu v roce 1958?

Nejsou "plivanec" a "kulka" trochu silné kafe? Nebylo by dobré dát prostor také panu Uhlovi, než bude popliván a retroaktivně zastřelen?

František Řezáč, Plzeň

14. 5. 2008

Na obranu Petra Uhla

Štěpán Kotrba i Milan Valach jsou šokováni rozhodnutím Petra Uhla přijmout Karlovu cenu od Sudetoněmeckého landsmanšaftu. Oba, především Valach, to interpretují jako "zradu levice".

Je to příznakem stereotypního myšlení. Nikdo nemá povinnost zastávat názory nějaké frakce, nějakého davu. Ano, v ČR se stalo zvykem, že se lidé bojí nezávislosti a svobodného vyjádření názoru a po příchodu svobody se snad všichni rozdělili do navzájem svářejících se frakčních skupinek, které na sebe z pohodlí a teplíčka kamarádšoftské vzájemnosti nepřátelsky poštěkávají.

Jenže Petr Uhl byl vždycky provokatér a nezávislý samorost, a nechal se při svých úsudcích - třeba špatných - vést jedině vlastním úsudkem a vlastním svědomím. Za své trockistické přesvědčení - i když ho osobně považuju za pošetilost - byl ochoten za komunismu strávit víc než pět let v normalizačních věznicích. Udělal ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, který dokumentoval a zveřejňoval útlak komunistických orgánů proti nekonformním občanům, obrovskou a záslužnou práci. Choval se jako hrdina a takových lidí právě i dnešní bojácná a často prodejná česká společnost potřebuje.

Uhl prostě nikdy nešel s davem - ať se třeba mýlil, jeho provokativní názory a postoje byly vždy významným příspěvkem k veřejné diskusi a ohledávání nejdůležitějších problémů.

Co když to, že přijal sudetoněmeckou Karlovu cenu, není známkou Uhlovy ješitnosti, jak bez důkazů píše Milan Valach, ale jen provokativním gestem, hozeným české společnosti, které - právem - poukazuje na to, že neexistují jen mocenská a majetková hlediska a že třeba i sudetští Němci jsou lidi. (Představa, že 70 let od nacistické okupace jsou potomci původních sudetských Němců vinni nacistickým útlakem Čechů a Slováků, je tedy hodně sporná.)

Třeba by se mohli Češi a Slováci nad Uhlovým postojem spíš zamyslet, ne na něho hned automaticky, stereotypně nadávat.

14. 5. 2008
doplněk Valachovy polemiky s šéfredaktorem Čulíkem nad jeho obranou Petra Uhla pod titulkem "Provokatéry česká společnost potřebuje"

Neonacistické provokatéry česká společnost nepotřebuje. Plně souhlasím s pedagogem katedry občanské výchovy pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Valachem, že Sudetoněmecký spolek není reprezentantem všech Němců. Je reprezentantem těch Němců, kteří dodnes cítí křivdu za zpackané výsledky války, ke které nemalou měrou přispěli jejich předci obdivem k Říši, jejímu Vůdci a Konrádu Henleinovi. Sudetoněmecké požadavky vůči Česku, Slovensku či Polsku jsou nebetyčnou drzostí v Evropě opět tolerovaného a všelijak omlouvaného neonacismu.

14. 5. 2008

Odsouzení odsunu a levicové postoje se vzájemně nevylučují

V článku "Petr Uhl přijal sudetoněmecké vyznamenání" jsem se dověděl, že Petr Uhl obdržel Evropskou cenu Karla IV. - nejvyšší sudetoněmecké vyznamenání.

To je skutečně na pováženou, ale celkem to nemá co dělat s levicovou orientací toho či onoho člověka. Jsem členem ČSSD už od 5.12.1989 (i když právnicky vzato až od 9.2.1990, kdy ČSSD vznikla i úředně). Dobře si pamatuju jak nám v oněch dávných zakladatelských dobách československé sociální demokracie kritizoval Volkmar Gabert, sociálnědemokratický sudetský Němec, člen Seliger Gemeinde a poměrně vysoký funkcionář SPD, která patří do struktury landsmanšaftu stejně jako Ackermanova křesťanská a dále radikálně pravicová vítkovská odnož (Witikobund). Kritizoval nás tehdy v nejrůznějších dopisech za to, že ČSSD se neměla k tomu odsoudit odsun (nejen excesy) a za to, co by se dalo nazvat národní obrozenecko-husitské instinkty ve straně, která má být přece internacionální ...

14. 5. 2008

Ad: Karlova cena pro Petra Uhla

Když vyslovuji ty otázky mám na mysli především zcela legitimní kultivaci obecného vztahu současných obyvatel obou národů, narovnávání vztahů tam kde to možné je ku prospěchu většiny. Nikoliv úvahu a spekulace, po tajemných, či tajených postojích veřejně činných osobností. U některých jsou ty postoje dlouhodobě známé a nepřekvapují, ( kupř. E.Mandler, Doležal.) U některých jsou překvapivé, což je případ P.Uhla. Ty otázky si může položit kdokoliv z nás a položil si jí oprávněně i Štěpán Kotrba, který na ně adekvátně reaguje. Zbývá se podívat na obsah, pozoruhodné dobové souvislosti a říci si kde platí ono dvě a dvě jsou čtyři a nikoliv pět.

14. 5. 2008

Pane Čulíku, píšete, že hodně sporná je představa, že by současní sudetští Němci měli nést zodpovědnost za zločiny svých otců. S tím souhlasím. Ale pokud chce člověk být konzistentní, je nutné odmítnout nejen myšlenku, že by děti měly pykat za hříchy svých otců, ale i myšlenku, že by měly profitovat z toho, co jejich otcové udělali dobře - odmítnout celý koncept dědictví, a tudíž i majetkových nároků dnešních sudetských Němců.

14. 5. 2008

K Vaší reakci na mé odsouzení P. Uhla si dovoluji připojit několik poznámek:

12. 5. 2008

Nominace bývalého vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla na nejvyšší sudetoněmecké vyznamenání, Karlovu cenu, vzbudila na české mediální scéně i v kruzích protifašistických bojovníků malou senzaci. Na české politické scéně mimo několika představitelů katolické církve, kteří v minulosti na Sudetoněmecké dny jezdili, by od sudeťáků přijal vyznamenání pouze sebevrah. Aktivista a komentátor deníku Právo, člen Rady České televize Petr Uhl to udělal. A svůj názor na "vyhnání" a "excesy", kterých se dopustili Češi na Němcích po vítězství proti nacistům, neváhá i veřejně obhajovat.

14. 5. 2008

Dokumentární snímek Václava Dvořáka, který získal poněkud disidentský přívlastek "zakázaný", kvůli tomu, že jej Česká televize (prozatím) odmítla odvysílat, se objevil na serveru YouTube. Říká se, že zakázané ovoce chutná nejlépe. V případě Uloupeného Kosova však nakousne divák spíše do shnilého jablka.

15. 5. 2008

Jestliže jste se narodili v Čechách nebo jste tam přijeli na návštěvu, ocitli jste se v grotesce. Než na to však přijdete, pěkně si užijete. Dokonalá groteska je pro nezasvěceného člověka od reality k nepoznání. Vlastně nám sděluje, že realita je horor.

Před časem jsem se strašně smál groteskám jednoho komika, než jsem zjistil, že na nich není vůbec nic vtipného, ale že pouze přesně reflektují skutečnost.

Nedělejme si přílišné naděje, že tomu někde jinde, než u nás nějak příliš jinak. Česká groteska však spíše reflektuje právě onu přespolní situaci v demokratickém zahraničí za českými humny. Dříve jsme například byli karikaturou zahraničí socialistického, fašistického, kapitalistického, a předtím třeba jako dnes c.k. rakousko-uherského.

14. 5. 2008

Přát druhým svobodu, se obecně považuje za demokratický a vysoce morální postoj. V naší materialistické kultuře je však za svobodu podvrhována konzumní nevázanost. Dráždění spotřebních pudů, ačkoliv se samy omezují vlastní nenasytností, je základem závislé politické a ekonomické moci.

14. 5. 2008

tisková zpráva

Nevládní nezisková organizace Iuridicum Remedium, o.s. pořádá dne 16. 5. 2008 pod záštitou ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR seminář "Aktuální problémy exekucí". Akce se koná v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, Sněmovní 4, Praha 1 -- Malá Strana, místnost č. 108 -- Státní akta a začíná v 9:00. Zájemci o účast si mohou vyžádat pozvánku a podrobný program semináře na e-mailové adrese tereza.samanova@iure.org.

Akce se koná v souvislosti s projednáváním návrhu tzv. střední novely exekučního řádu a jejím cílem je na půdě zákonodárného sboru seznámit s problémy, které odborná i laická veřejnost vnímá ve stávající právní úpravě i praxi a poskytnout tak náměty pro možné změny.

Na semináři vystoupí mj. předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Marek Benda, předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, prezident Exekutorské komory ČR Juraj Podkonický, náměstek ministra spravedlnosti František Korbel, zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová, zástupci nevládních organizací řešících důsledky problémů při provádění exekucí a další.

Z akce bude pořízen zvukový a stenografický záznam, který bude následně zájemcům k dispozici u Iuridicum, Remedium, o.s.

Seminář se koná v rámci projektu IuRe podpořeného Nadací Open Society Fund Praha s názvem "Legislativní a osvětová kampaň proti systémovým omezením přístupu ke spravedlnosti -- peněžitým jistotám při předběžných opatřeních a nedostatkům v exekučním řízení", v rámci kterého usiluje o změnu stávajícího obsahu legislativy k zamezení excesů a zneužívání pravomoci při provádění exekucí.

14. 5. 2008
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Pod pojem hudební projev zahrnujeme nejrůznější žánry, od rytmických frází, při nichž se pouštějí příslušníci přírodních národů do rituálního tance, až po sofistikované partitury, do nichž vkládají své pocity a své kompoziční umění moderní skladatelé, ale uvažujeme-li o něm globálně, vnímáme ho zpravidla jako něco pozitivního -- jako umělecký výraz, který nám sice nepředává konkrétní ponaučení či konkrétní podněty k úvaze, ale který dokáže kultivovat náš citový život či aspoň přispět k naší pohodě. Je tato pozitivní úloha hudby nesporná, anebo jen podléháme konvenčním názorům?

14. 5. 2008

ČR si v těchto dnech připomíná 60. výročí vzniku státu Izrael i jeho "Válku za nezávislost". Tyto události mají však svou Nemesis, a to v podobě arabské tragédie, jež je provázely. Založení státu Izrael si vyžádalo destrukci 531 palestinských vesnic, 11 městských čtvrtí ve městech Tel-Aviv, Haifa a Jeruzalém a vypuzení tří čtvrtin palestinské populace z domovů. Nakba (z arabštiny katastrofa) podle izraelských historiků IIan Pappého, Avi Shlaima, zčásti i dvorního izraelského historika Ben Morrise, spočívala v plánované etnické čistce (Plán D především ), již dirigoval izraelský premiér David Ben Gurion. Plán D zahrnovaly masové vraždy, destrukce domů, vesnic, úrod, znásilnění a masakry bezbranných domorodců, včetně žen a dětí, a to s jasně definovaným cílem -- vytvořit exkluzivně Židovský stát bez Arabů, a to jakýmikoliv prostředky. Svědectví jednoho z mnoha izraelských vojáků, který se zúčastnil Plánu D:"První vlna dobyvatelů zabila asi 90 mužů, žen i dětí. Děti zabíjeli tak, že jim rozbíjeli hlavy železnými tyčemi. Nebyl tam žádný dům bez mrtvých. Dvě starší ženy byly v jednom domě vyhozeny do vzduchu, další žena s dítětem zastřelena." Palestinští uprchlíci z let 1947 - 49 a jejich potomci podle mnohých představují jádro tohoto konfliktu. Dokud nebude vůle jej alespoň částečně vyřešit, konec násilí na obou stranách je v nedohlednu.

Zdroj: ZDE

14. 5. 2008

Současná vláda se chová tak, jako by měla nejen jasnou většinu v parlamentu, ale i podporu veřejnosti. Nemá ale ani jedno, ani druhé.
V totalitní společnosti platí, že panující režim má velmi rád pasivní občany.

Je všeobecně známo, že naše současná vláda vznikla za velmi podivných a neprůhledných okolností. Po volebním patu před dvěma lety trvalo několik měsíců, než se podařilo sestavit novou vládní koalici. Nemohla by však nikdy vzniknout bez dvojice přeběhlíků, bývalých poslanců ČSSD Pohanky a Melčáka. Dalo by se předpokládat, že takto vzniklá vláda bude často a intenzivně komunikovat s opozicí, zvláště při projednávání důležitých zákonů a reforem. Ostatně v západní Evropě, o které se stále hovoří jako o našem hlavním vzoru je takováto praxe zcela běžná, a to i v situaci, kdy má vláda v parlamentu pohodlnou většinu.

14. 5. 2008

Drastické zkušenosti z Masarykovy nemocnice

Zdravotní sestry ve službě kouří!

Moje záležitost je vcelku banální a i nepochopitelně trapná, píše Jiří Žák.

Jako nedávný pacient odd. ortopedie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem jsem si užil tzv. "nadstandardu" (tedy, to myslím ironicky).

Protože občas, asi jako většina lidí, dostanu záchvat velkodušnosti a empatie, snadno jsem se vcítil do situace lidí upoutaných na pooperační lůžko a obírajících se neutěšenými myšlenkami. Dál už to šlo rychle. Rozhodl jsem se něčím přispět k zpříjemnění prostředí, mluvil jsem pak se staniční sestrou a dále jsem jednal s vrchní sestrou ortopedie.

Výsledkem byl dar v podobě kvalitní elektroniky (mé vlastní věže zn.Technics) a dne 7.3. 2008 jsem pro nemocnici koupil barevnou televizi zn. JVC v prodejně OKAY Teplice (na přání staniční sestry). Obě sestry mě požádaly o osobní údaje za účelem vystavení sponzorské smlouvy.

Dne 8.3. si elektroniku uloženou u mne doma odvezla staniční sestra. A tím vše skončilo! Alespoň pro ně!

13. 5. 2008

Pane Golgo,

dobrý den, zdravím Vás po čase a přeji Vám mnoho zdaru do všeho, co děláte. (...) Několikrát jsem urgoval vyřízení svého dluhu v redakci deníku Metro, kde jsem byl i 2x osobně. Nejednají se mnou dobře a házejí řadu let spolupráce přes palubu. Využil jsem před pár dny nástupu nového šéfredaktora, vše mu vysvětlil, ale sdělil mi, že se mám obrátit na jeho předchůdce. Proto tak činím a žádám, zda byste v tom nemohl něco udělat. Vím, že to není lehké a příjemné, ale já přece nemohu za to, že se mění situace. Je přece divné, abych se pořád ptal, jestli vedení ještě funguje atd. Jistě mě chápete. Budu rád, když se ozvete.

S pozdravem

O. Patočka

Jako onen bývalý šéfredaktor Metra (Pozn. red: Fabiana Golga vyhodili, když švédské vedení deníku Metro informoval o nepřípustném komerčním ovlivňování redaktorů listu, a doložil do korespondencí, pozn. red., namísto aby tehdejší švédští majitelé listu korupci zamezili, vyhodili šéfredaktora, který na ni poukázal; podrobnosti ZDE) jsem napsal novému šéfredaktorovi, píše Fabiano Golgo:

13. 5. 2008

Říká se: "Když je nemůžeš přemoci, přidej se k nim!" Nikde v Česku nevidím moc a sílu, která by mohla zastavit stavbu US vojenského radaru v Brdech. Proto se s radarem smiřuji tak, jako jsem se smířil s internacionální pomocí vojsk Varšavské smlouvy pod velením slavné Sovětské armády, a jako se smiřuji s chorobami stáří, plíživou demenci nevyjímaje.

Jakýsi Jan Tamáš vyhlásil na protest proti radaru hladovku. Je připraven za svou věc zemřít? Může jeho eskapáda skončit jinak než fraškou?

Mirča Topolánkojc je přímočarý prostoduchý chasník. Když v USA, náš vzor, odevzdal masovému vrahu Mašínovi "pamětní osobní plaketu premiéra", pravil nějaké novinářce zhruba toto: "Já, co jsem tím premiérem, tak si plním sny. Dnes jsem si splnil sen vyznamenat bratry Mašíny. Teď mám sen o americké přítomnosti u nás a ten si splním co nevidět." Proti tak křišťálově čistému přesvědčení řimbucha u moci bych nechtěl držet hladovku!

14. 5. 2008

tisková zpráva

15. května letošního roku oslaví Izrael šedesáté výročí svého založení 15. května 1948 bylo 800 tisíc Palestinců (dvě třetiny palestinského národa ) násilím odsunuto ze svého území, které se stalo územím Izraele.

Šedesát let od 15. května 1948 je palestinské diaspoře stále odpíráno právo na návrat do jejich země a Palestincům z vnitrození je upíráno právo na život. Přidejte se k nám 15. května v Praze na Staroměstském náměstí od 18 do 20 hodin, kdy tam budeme držet svíčkovou vigilii na paměť arabské tragédie v Al Nakba.

Generální svaz palestinských studentů

15. 5. 2008

Obracím se na Vás s prosbou o pomoc ve věci hledání nového pána pro pejska Daga. Paní Němcová z Horního Poříčí (okr.Blansko) onemocněla a po následné operaci se o pejska Daga není schopna starat. :-(, píše Zdeněk Frajman

5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 Jerusalem Post: Bush nabídne Izraeli předsunutý radar k české základně   
13. 5. 2008 Everybody knows - aneb Radar pátrá, radí, rozhoduje Karel  Dolejší
13. 5. 2008 Radare, vítej nám! (imprese) Michal  Kuklík
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Mluvčí jako klenot České televize Jan  Keller
6. 5. 2008 Tisícovka lidí na demonstraci Ne základnám Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček

Tibet RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Řízená péče ve zdravotnictví - proboha, ne z USA! Petr  Wagner
23. 4. 2008 Hele, kámo, nemáš pár zbytečnejch drobáků?" Martin  Gřeš
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti   
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner
9. 4. 2008 Budeme obětí obchodu s vlastním zdravím? František  Řezáč
7. 4. 2008 "Reforma" zdravotnictví Petr  Wagner
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 ČT není vlivovou agenturou Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 Pondělní vysílání ČT24 o protiraketové obraně   
6. 5. 2008 Mluvčí jako klenot České televize Jan  Keller
2. 5. 2008 Pane Šticho, mluvčí České televize, odpovězte! Jakub  Rolčík
30. 4. 2008 České klenoty, Česká koruna, Česká země, Česká televize... Michal  Rusek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2008 Jacques zmlácená v souladu se zákonem Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 O vrazích pravých a náhradních aneb cesta Renaty Vesecké ke kariéře Jakub  Polák
25. 1. 2008 Neonacismus, sexismus a šikana v českých ozbrojených sborech Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
21. 6. 2007 Podivná historka. Nevím o nikom, kdo by jí věřil. Petr  Wagner
11. 5. 2007 Dozvuky 1. máje 2007: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele Štěpán  Kotrba
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2008 IEA vyhlašuje poplach: Světu bude chybět 12,5 milionů barelů ropy denně   
5. 5. 2008 Írán definitivně odmítl dolar - bude to důvod k válce?   
29. 4. 2008 Fico varuje pred energetickou vojnou v Európe   
28. 4. 2008 Kde ksakru vězí ti ekonomové?   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Evropská komise připravuje krizový plán ropné nouze, firmy uzavírají strategické smlouvy   
16. 4. 2008 Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu?   
15. 4. 2008 Těžba ropy v Rusku klesá   
8. 4. 2008 Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2008 Humanistický sen uprostřed křesťanské reality Štěpán  Kotrba
21. 4. 2008 Podíl na emancipačním úsilí ano, ale ne jako užiteční idioti Ivan Odilo Štampach
20. 4. 2008 Buduje si Paroubek v ČSSD křesťanskou kamarillu na svou podporu? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace   
12. 3. 2008 Římská církev dělá krok zpět do středověku Boris  Cvek
11. 3. 2008 Recyklujte, nebo přijdete do pekla, varuje Vatikán   
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví