21. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 2. 2008

Několik stovek demonstrantů zaútočilo na americké velvyslanectví v Bělehradě a proniklo do něho. Část velvyslanectví demonstranti podpálili. Velvyslanectví bylo v té době uzavřené a nechráněné. Podle zpráv došlo také k útokům na chorvatské a britské velvyslanectví. K násilí došlo po pokojných protestech nejméně 150 000 osob před hlavní budovou parlamentu proti kosovskému vyhlášení nezávislosti.

Nezávislé Kosovo uznaly Spojené státy, Británie, Německo, Itálie a další země.

Při mírových protestech promluvil na hlavním bělehradském náměstí srbský premiér Vojislav Koštunica a zdůraznil, že Kosovo zůstane navždy srbské. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack uvedl, že celá řada demonstrantů pronikla do budovy amerického velvyslanectví a naléhal na srbské úřady, aby situaci zvládly. V několika místech na velvyslanectví byl založen požár. Jeden aktivista vylezl do prvního patra a strhl ze stožáru americkou vlajku. Pořádková policie použila proti demonstrantům slzného plynu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Elizabeth Barrett Browningová

Když milovat mne musíš, měj mne rád
jen pro lásku. To, milý, chtěla bych.
Ne pro můj pohled nebo pro můj smích,
pro způsob řeči, pro myšlenku snad,
jež jako z tebe zdá se vyrůstat
a zjasní pohodu dnů takových.
Všechny ty věci pominou a v nich
tak hasne láska jako počla hřát.
Mne nemiluj, že stíráš slzy mé,
tvůj drahý soucit není lásce dost.
Koho tvá péče něžně obemkne,
tomu i slza vzácný bude host.
Můj nejdražší, jen z lásky miluj mne,
bys láskou milovat moh pro věčnost.

z knihy Portugalské sonety, Vyšehrad 2004, překl. Hana Žantovská. Mezi svých Deset básní vybrala Kateřina Komorádová.

21. 2. 2008

Britský ministr zahraničí se omluvil Parlamentu

Britský ministr zahraničí David Miliband přiznal ve čtvrtek v Dolní sněmovně, že v roce 2002 skutečně přistála na britském území dvě americká letadla se zajatci, podezřívanými z terorismu, a normálně dopravovanými k výslechům v třetích zemích, v rámci procesu zvaného "extraordinary rendition", mimořádná deportace. Dosud to Británie popírala. Nyní se za to Miliband v parlamentě omluvil.

21. 2. 2008

Čína obvinila USA z militarizace vesmíru, poté, co americké námořnictvo sestřelilo 240 km nad Tichým oceánem nefunkční satelit.

Peking kterého kritizovaly Spojené státy i jiné země, když loni sestřelil jeden ze svých satelitů, ve čtvrtek dopoledne poukázal v této věci na to, co vidí jako pokrytectví americké vlády.

20. 2. 2008

AKTUALIZACE: Raketa SM-3 odpálená z válečné lodi USS Lake Erie v severním Pacifiku poblíž Havaje dnes zhruba v 04:27 SEČ zasáhla ve výšce 247 kilometrů nad zemským povrchem americký nefunkční špionážní satelit, který mířil k Zemi. Zásah se podařil na první pokus. Vzhledem k poměrně nízké výšce, v níž byl satelit zasažen, začnou jeho úlomky vstupovat do zemské atmosféry okamžitě. Téměř všechny kousky prý shoří během 24 až 48 hodin. Potvrzení o úspěšnosti likvidace palivové nádrže satelitu bude k dipozici během 24 hodin. Armády států v Pacifiku, včetně Austrálie, mají pohotovost v očekávání dopadu prvních trosek.

Reaguji na článek "DNES: Kam spadnou trosky amerického satelitu?" Štěpána Kotrby, píše čtenář Ondřej Maršíček. Nevím, zda je nutné zveřejňovat takové paranoidní vize, každopádně satelit má být sestřelen nad Pacifikem poblíž Havaje, tudíž mi není úplně jasná teorie kolem pádu jeho trosek na území Polska.

21. 2. 2008
Vždy, když mi na stránkách Britských listů vyjde nějaký radikálnější text, objeví se v přístupech na mé osobní webové stránky adresy z ministerstva vnitra, občas také z ministerstva spravedlnosti.

Dámy a pánové, šetřete svůj čas, čtěte rovnou Britské listy, jen tak se můžete dozvědět, co si občané této země skutečně myslí. Ze znormalizovaných novin a prodejné televize uslyšíte jen svůj vlastní hlas, i když nás všechny nutíte věřit, jak již kdysi napsal Karel Marx, že je to náš hlas, hlas lidu.

Ten zaznívá jen tam, kde je svoboda, a ta je dnes jen na stránkách Britských listů. Smutné to vysvědčení pro náš vývoj po roce 1989, míní Milan Valach.

21. 2. 2008

Svět obchází strašidlo, strašidlo krize. Střední třída se děsí tu pádu hypotečních úvěrů a akcií, tu přesunu výroby a ropné krize, tu zase něčeho jiného. Kapitalismus, který již vyčerpal systémové možnosti svého dalšího vývoje, zaujímá obrané pozice a soustřeďuje se na hledání vnitřních a vnějších nepřátel, na něž by mohl svést hněv frustrovaných a vystrašených středních tříd.

Pokračování článku, jehož první část je dostupná ZDE

21. 2. 2008

Radní Českého rozhlasu se elegantně zbavují odpovědnosti za to, co s Radiožurnálem provedla Barbora Tachecí. Těžko vyčítat generálnímu řediteli Václavu Kasíkovi, že Tachecí na post ředitelky instaloval -- vždyť ji provázela pověst skvělé manažerky a nelze zcela ignorovat všechna personální doporučení. Jenže -- pověst byla lepší, než ona sama. A skutečné schopnosti člověka se ukáží až ve chvíli, kdy musí začít pracovat a být za ním vidět výsledky.

Za Tachecí byly výsledky deset let staré. Ale bylo by na místě zamyslet se nad rolí Rady, která, jak postupně vyplývalo z vyjádření jejích členů a členek, celou záležitost iniciovala a pak se pokusila všeho zbavit. Nebuďme nespravedliví a řekněme, že nejaktivnější v Radě nebyli všichni. Vidět byli dva.

21. 2. 2008

Mně se článek paní Ryšánkové moc nelíbí. Jednak není stále zcela zřejmé, co se vlastně stalo ve vedení rozhlasu, když byla Tachecí odvolána - proč přesně se zhroutila a zda její působení lze opravdu hodnotit jako neúspěch. Připadá mi to jako hyenismus, když se pomlouvá někdo, kdo se nemůže bránit a je v nemocnici po psychickém zhroucení, píše Boris Cvek.

To, co se stalo Tachecí, se může stát nám všem a nesvědčí to nutně o nějakém selhání nebo slabosti. Můj pocit z celé věci nejlépe vystihl Jan Bubeník na svém blogu:

Dnes by bylo dobré, kdyby šéfové rozhlasu a Rada otevřeli veřejnou diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat, a to bez nějakého hodnocení práce Barbory Tachecí. Nezdá se však, že by se někomu chtělo do koncepční debaty a to, co Tachecí zatím změnila, se asi měnit nebude. V tom ohledu by byla vítězkou, jež pouze nesla největší tíži prosazování změn, což ji stálo psychické zdraví.

21. 2. 2008

Ve nejvlivnějším medicínském časopise na světě New England Journal of Medicine (vědecké časopisy se bodují podle toho, kolikrát byly citovány, čili podle svého přínosu pro vědeckou diskusi -- v žebříčku medicínských časopisů je na prvním místě NEJM s 51 body a na druhém místě Lancet s 26 body) vyšly v lednu dva zajímavé články o americkém zdravotnictví. Rád bych je zde shrnul pro čtenáře Britských listů.

21. 2. 2008

Podle průzkumu Factum Invenio, uskutečněného ve spolupráci s Asociací komunikačních agentur, České marketingové společnosti a Českým sdružením pro značkové výrobky, má 83 % respondentů pocit, že reklamy na soukromé televizi NOVA je příliš; to je o 4 % více než ve stejném průzkumu na začátku loňského roku. Podle 15 % lidí je jí přiměřeně, pouze procento míní, že by jí mohlo být více. U Primy má pocit přílišného množství reklamy 76 % lidí, tedy rovněž o 4 % více než loni. Pětina jej vnímá jako přiměřené, stejně jako u Novy procento míní, že by reklamy mohlo být více. V případě České televize bez procenta rovná polovina míní, že reklamy je příliš mnoho, což je také o 4 % více než loni. Celkem 46 % lidí má pocit, že je jí přiměřeně. Tři lidé ze 100 míní, že by reklamy mohlo být více.

Marketing&Media 20. 2. 2008: Pocit přesycenosti reklamou u Čechů loni opět vzrostl ZDE

BL, Jan Stern: Dokud bude v ČT reklama, bude její vysílání komerční ZDE

BL Štěpán Kotrba: "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude ZDE
BL Štěpán Kotrba: Prokletí komerčních televizí ZDE
Reklamní agentury zahájily lobbying za zachování reklamy v ČT ZDE
BL, Štěpán Kotrba: Rozvrat současných mediálních jistot ZDE
21. 2. 2008

Obsedantní posedlost současného ministra vnitra marketingovým zviditelňováním jemu podřízených složek má pravděpodobně původ v ministrově mládí. Asi byl málo chválen za produkci v nočníku, a proto nyní cítí potřebu stále se chlubit vším, co má stejnou hodnotu jako dětský bobeček. Když jsem přemýšlel, co vlastně znamenají reklamní slogany pokradmu se vpisující do zelených pruhů stále většího počtu policejních aut (kteréžto zanedlouho získají daleko "autoritativnější" zbarvení), nedokázal jsem najít žádný kloudný důvod. Existují pouze důvody nekloudné a směšné.

21. 2. 2008

Podívala jsem se trochu víc na hospodaření BL v lednu a nevěřila jsem svým očím, píše Soňa Hromátková. Kupecké počty mi řekly, kolik % čtenářů BL je ochotno "pustit chlup" na provoz.

21. 2. 2008
Když elitní komando palestinské guerillové organizace popravilo židovského extremistu a ministra izraelské vlády Rechavama Zeeviho, hovořila západní media a jejich obdivovatelé o vraždě a o vrazích. Když byl zabit ideologický vůdce Hamasu šejch Jasín, hovořilo se o "cíleném zabíjení", neboli o mimosoudní "popravě".
21. 2. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V německém státním rozpočtu na rok 2007 je dluh ve výši € 1501 miliardy. To je o 4,6 miliardy víc než v roce 2006, a to v době kvetoucích příjmů státu..

Není to tak, že by měla Spolková republika Německo pro své mladé lidi jen dluhy, které budou oni jednou muset splatit. Kdo by tak argumentoval, ten zapomíná, že státní investice mají svou hodnotu, přestože nám to někdy není jasné, když jedeme například vlakem, lodi, letadlem nebo autem. A státní infrastruktura se zdaleka neskládá jen z toho, co společnost potřebuje k dopravě občanů a potravin z jednoho místa na druhé. Proto také nejsou státní dluhy v podstatě nic špatného a důmyslné investice mohou být pro lidi zároveň nesporně dobré investice.

21. 2. 2008

Kosovo:

Problematika sebeurčení byla spojena hlavně s koloniálním systémem. Ten je ve svém tradičním pojetí již v podstatě minulostí. Dnes se potýkáme s čistě ekonomickým kolonialismem nadnárodních společností, kterému mnozí s pocitem světoobčana říkají globalizace. Dokonce se přichází s teorií jak zlikvidovat státní suverenitu, protože rozhodující hodnotou je vlastně člověk, a proto by měl mít každý svoji vlastní suverenitu nebo-li právo na sebeurčení.

Britský kaplan, kapitán Neil Allison, Podujevo, Kosovo, 20. 8. 1999
19. 2. 2008

V okamžiku, kdy zasedá Rada Bezpečnosti OSN k jednostrannému aktu vyhlášení nezávislosti srbské provincie Kosovo a podpoře tohoto kroku USA a některými zeměmi EU, je třeba se poohlédnout do minulosti. Abychom si vzpomněli na to, jak balkánská válka vznikala a jaké názory ji v jejím průběhu provázely. Jakou roli hrála Evropská unie, které jsem se stali členy a jak hanebně se chovaly země, kterým říkáme bez uzardění demokratické. (ŠOK)

Odkazy na výběr více než 360 článků, publikovaných v BL o válce v bývalé Jugoslávii do 29. 8. 2001 ZDE

Odkazy na články o válce v Kosovu po 1. 9. 2001 do února 2008 ZDE
Tajemství Olgy Čechovové
21. 2. 2008

Tentokrát nejde o žádnou bitvu. Dvacet kapitol, kterými provází čtenáře britský historik Anthony Beevor v knize Tajemství Olgy Čechovové, se zabývá životem jedné herečky. Co může přivést renomovaného autora bitev o Berlín, Stalingrad, Španělsko a Krétu k napsání monografie herečky? Někdy stačí, když přeskočí jiskra... „Původní jiskra, která vedla k napsání této knihy, přišla v roce 2000 od doktorky Galji Vinogradovové, s níž jsem se setkával v Moskvě, když jsem pracoval na rešerších pro knihu Berlín – Okamžiky zkázy 1945,“ píše autor. „Její dcera, doktorka Ljubov Vinogradovová, navrhla, že se zastaví v Čechovově muzeu v Melichovu, což nejí příliš daleko od jejich dači. Zde tedy začal příběh o Olze Čechovové,“ upřesňuje.

Autor se rozhodl ke změně velkého dějinného jeviště na menší, a na místo příběhu velkého nabízí příběh o menší a intimnější... Aby nalákal čtenáře, v podtitulu se sugestivně ptá: „Byla Hitlerova oblíbená herečka ruskou špionkou?“

21. 2. 2008

Kosovo:

Budou nám vládní činitelé skrze poplatná média lživě vysvětlovat, že uznání Kosova přinese klid a stabilitu v této oblasti?

Předvčírem jsem viděl dokument ČT o princezně Dianě a tam bylo mimo jiné řečeno, že tato její smrtelná nehoda silně připomíná scénář, jaký měli Britské tajné služby k plánovanému odstranění Miloševiče. Tím se chci zeptat: Jak dlouho budou u moci hlavy kosovské narkomafie - UCK - , a také, jak dlouho nám budou chtít vymývat mozky tím, že nás informují o tom, že Kosovo je jednou z nejchudších zemích Evropy ptá se čtenář Arnošt Drozd.

20. 2. 2008

Bezplatná právní pomoc pro zaměstnance

tisková zpráva

Nevládní nezisková organizace Iuridicum Remedium již třetím rokem poskytuje bezplatnou právní pomoc zaměstnancům v rámci pracovněprávních vztahů. Pro své klienty zajišťuje nejen právní konzultace a poradenství po e-mailu a telefonu, ale v některých případech zprostředkovává i právní zastoupení u soudů a jednání se zainteresovanými úřady, především inspektoráty práce.

20. 2. 2008

Ve svém věku již miluji tradice. Čím starší tím lepší. Máš špatnou váhu a šidíš? Šup s tebou do koše a do Vltavy. Však si to rozmyslíš. Ukradl si chleba? Hybaj na galeje nebo možná v dnešní době globalizace useknout ruku. Nebo radši obě. Však krást se dá oběma.

Nezaplatil si na benzínce? Zastřelit a všechny, co byli s tebou.

Ukradl si něco v Cerhenicích? Prostřelit hlavu. Nehlasuješ správně? Bručet! Naše armáda má tuším asi dvacet pět tisíc vojáků. Naše policie asi čtyřicet pět tisíc. Bez městské, soudní a vězeňské. A každý je ozbrojen. A evidentně dobře vycvičen. Pro případ, že byste nosili neprůstřelnou vestu se totiž střílí do hlavy.

Naše policie to ví. Přeložený a panem ministrem aplikovaný nápis "sloužit a chránit" v těchto souvislostech vynikne opravdu velmi výrazně.

20. 2. 2008

Bohumír Tichánek (BL 14.2.2008) píše o "normalizaci" ve fyzice, protože odmítá dopředu projektovaný Vesmír. Podle něj jde o ideologické omezení, které ztěžuje hledání a nalézání. Podobně bychom mohli fyzice vytýkat, že se nezabývá například sociálními vztahy. Jenže podobná výtka je absurdní. Každá vědní disciplína má své omezení.

20. 2. 2008

Dne 12. prosince 2007 bylo schváleno Nařízení vlády č.1/2008 Sb. o ochraně zdraví před neionizujícím zářením. Nařízení mimo jiné upravuje:

  • hygienické limity neionizovaného záření, metody a způsob jejich zjišťování a hodnocení a minimální rozsah opatření k ochraně zdraví při práci,
  • nejvyšší přípustné hodnoty expozice fyzických osob v komunálním prostředí neionizujícím zářením, způsob jejího zjišťování a hodnocení.

Lze konstatovat, že nové nařízení představuje další "přitvrzení" z hlediska posuzování vlivu neionizujícího záření na lidský organizmus. Důvod je jasný -- jedná se zde o legislativní přípravu na zasazení radaru XBR na území ČR. Mimochodem, díky novému nařízení vlády je již jenom krůček k použití elektromagnetických zbraní proti osobám.

20. 2. 2008
Milan Kubr

Profesor Dokulil se v BL 14.2.2008 pohoršuje nad nedostatečným citem pro slovesný vid („budete se účastnit?“), jehož si povšiml u reportéra oslovujícího jednoho z prezidentských kandidátů, v odpovědi kandidáta a v dalších projevech. Také jsem si toho všiml a dva dny nato jsem od jiného politika slyšel, že „bude táhnout stranu“, ne že ji „potáhne“.

19. 2. 2008

ZÁKLADY STUPIDOLOGIE:

František Koukolík, Jana Drtilová

Napadlo mne, zda by čtenáři a snad i autoři článků, sem tam nevyužili dvě kapitoly z naší knihy Vzpoura deprivantů II (Základy stupidologie), píše František Koukolík. Kapitoly pojednávají o propagandě a neformálních logických klamech. Chápeme je jako veřejný statek. Omlouvám se, že jsou kapitoly dlouhé. Propagandistických nástrojů a neformálních logických klamů je velký počet.

Koukolík, F., Drtilová,J.: Vzpoura deprivantů II (Základy stupidologie). Galén, Praha 2002.

11. 2. 2008

Při pročtení Čulíkovy obsáhlé knihy o současném českém filmu Jací jsme zůstává v mysli snad jen povzdychnutí, že se česká filmologická obec nechala v reflexi současné kinematografie předběhnout Janem Čulíkem. I Čulíkovy Britské listy se již delší dobu specializují na dobývání aktuálních prvenství žhavě ukvapenými komentáři, aby ostatním mnohdy ukázaly, že tudy cesta nevede.

Lucie Česálková, Literární noviny

Kniha je k dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE. Ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
12. 2. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
14. 2. 2008 Komunista Maštálka: Pouze politik, který si "zašpinil" ruce pravicovou politikou minulých let, dokáže něco změnit Jiří  Maštálka
13. 2. 2008 Jana Bobošíková na Hrad! ...? Jan  Hamáček
13. 2. 2008 Chladné ANO pro radar i NATO je totéž, co teplé NE - rozhodně nikterak vřelé vztahy k USA Martin  Martínek

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy   
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba
12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   
9. 2. 2008 Studio ČT poskytuje podporu Václavu Klausovi Bohumil  Kartous
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
8. 2. 2008 Volba prezidenta ČR: K čemu je neaktuální Český rozhlas? Jakub  Rolčík
8. 2. 2008 Prohlášení ČRo k vyjádřením redaktora Miroslava Konvaliny   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl

Čína RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel
25. 1. 2008 V čem je navrhované majetkové vypořádání s církvemi prospěšné pro stát či daňového poplatníka? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2008 Volební program Strany zelených a realita elektromagnetických zbraní Milan  Hlobil
13. 2. 2008 Chladné ANO pro radar i NATO je totéž, co teplé NE - rozhodně nikterak vřelé vztahy k USA Martin  Martínek
7. 2. 2008 Americký systém protiraketové obrany by zvýšil pravděpodobnost vzniku jaderného konfliktu   
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Radar - zodpovědnost nejen velkých hráčů - USA, Ruska, ale i nás samotných Vladimír  Remek
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
29. 1. 2008 Kanada zrušila svůj obranný radar po jediné stížnosti Miloš  Kaláb
28. 1. 2008 Pavel Baroch, jeho 2000 vysavačů a jedna lokomotiva Štěpán  Kotrba

Český film RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce