26. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Patriot PAC-3
26. 6. 2006

pondělí 13:13 - Předseda ODS a kandidát na premiéra Mirek Topolánek v pondělí podpořil vznik protiraketové základny na českém území.

pondělí 17:50 - Ministr zahraničí Cyril Svoboda potvrdil České tiskové kanceláři informace o tom, že Česká republika by do podzimu měla rozhodnout o případném umístění protiraketové základny na svém území.

Pondělní "veřejnoprávní" zpravodajství vypustilo tak trochu příliš nenápadně dvě zprávy, teritoriálně a obsahově zdánlivě nesouvisející. ČTK převzala v pondělí zprávu, zdrojovanou prý z japonského deníku Jomiuri Shimbun o tom, že Američané "půjčí" Japonsku poslední generaci raket Patriot PAC-3 na obranu proti novým severokorejským raketám Tepodong-2.

Hloupost.

Sloupek
Daniel Hradecký

Kdepak Adam a Eva a jablko
a Ráj s ručením omezeným.

Představuj si maně paralelní lidstvo,
ano by sobě za vodítko slepcům
kanonizovalo směnou za Starý Zákon
řekněme sbírku pokleslých lechtivých anekdot.
O čem a jak by psali pánové Augustin,
Pascal či jurodivý Luther?
Proč a jak vedli by si Cortéz a papež Sixtus?
Uhnal by si Heinrich Böll cirhózu,
jakou svět neviděl?
Byla by v tyglíku supersonických mozků alchymována
vodíková puma nebo jiná, účinnější sranda?

Taky se obáváš, že by to dopadlo stejně.

ze sbírky Muž v průlomu, Orpheus, Praha 2004 vybral Štefan Švec

26. 6. 2006

Poslanec Dimitrov s titulem nepodvádí, VŠE se mu omluvila

Jediný absolutní princip: všechno je relativní
August Comte

Nově zvolený poslanec ČSSD Kosta Dimitrov nepodvádí, když užívá titul inženýr. Uvedla to dnes pražská Vysoká škola ekonomická. Dodala, že Dimitrov při zaměstnání absolvoval jednu z jejích fakult. Česká televize (ČT) přitom v neděli právě s odvoláním na informace školy uvedla, že Dimitrov sice používá titul inženýr z VŠE, ale nevystudoval ji.

"Vedení VŠE v Praze se tímto omlouvá ing. Kostovi Dimitrovovi za uvedení mylné informace," uvedla dnes prorektorka VŠE Hana Machková, jejíž prohlášení má ČTK k dispozici. Dimitrov ČTK řekl, že nelhal a jeho osvědčení o vzdělání jsou v pořádku.

Miroslav Karlíček, tiskový mluvčí Vysoké školy ekonomické v Praze v reportáži Jakuba Knězů pro Události 25. 6. 2006 v 19:15 sdělil informaci, ze které ovšem Jakub Knězů i Iveta Toušlová vyvodili lživý závěr. Je už načase, aby za tato selhání jak v České televizi, tak v České tiskové kanceláři začal nést někdo následky. Česká televize sice zveřejnila omluvu a vysvětlení VŠE v hlavním večerní zpravodajství 26. 6. , avšak k pochybení vlastní redakce se nehlásí. Ve zpravodajství ČT o roli redakce zpravodajství a publicistiky nepadlo ani slovo.

26. 6. 2006

Když se před volbami vrátil kamarád z Ameriky a užasl nad atmosférou, jakou zde našel. Podle všech makroekonomických ukazatelů i na první Američanův pohled se nám totiž vede dobře, možná nejlépe, jak se nám kdy vedlo, ale atmosféra mezi lidmi v něm vyvolala obavu, jestli Češi pro změnu nechystají ve středu Evropy občanskou válku.

Noviny, televize, ze všeho nejvíc internetové diskuse, kde našinci, skryti v anonymitě, občas neskrývaně vyhrožují jinak smýšlejícím, to všechno v něm vyvolávalo úzkost. Zdroj té nenávisti a zloby neuměl najít a zvláště ho nechápal, když viděl, jak země vzkvétá.

26. 6. 2006

Volební výsledek letošních parlamentních voleb otevřel zajímavou diskusi o roli politiků, o jejich mandátu a spravedlivém volebním systému. Ozývají se hlasy, že je nutný konsensus, že zralé osobnosti nemají lpět na ješitnosti, na minulých urážkách, křivdách, ale na zájmu země. A s tím, domnívám se, není možné nesouhlasit. Kdo nám však zaručí, že politikové se spolu konsensuálně nedomluví na úkor občanů?

26. 6. 2006

KUBICEHO AFÉRA

Svědectví komunistických poslanců, členů branně bezpečnostního výboru, zejména tvrzení na jednání přítomného poslance Maršíčka, ukazuje na něco daleko horšího, než všichni doposud tušili. Ukazuje opak toho, co se poslanci domnívají. Kubiceho zpráva nebyla ofotografována novináři na zasedání branně bezpečnostního výboru díky Langerově pochybení, tak jak se domníval redaktor Moravec v ČT i mluvčí ČT Martin Krafl ve sporu s poslancem Langerem či nyní komunisté. Kubiceho zpráva v té podobě, jak byla zveřejněna na serveru Radiožurnálu 29. 5. 2006 18:00, totiž nebyla vůbec ofotografována fotoaparátem .

Informační únik byl předem připravený, cílený a promyšlený. Langerův odchod na záchod "v tu pravou chvíli" byl pak už jen zastíracím manévrem.

26. 6. 2006

Days before the center-right coalition agreement was to be signed, the parties had still only agreed to disagree on many policy issues, although consensus has been found on value-added tax (VAT) levels and a form of flat tax, the cause celebre of the Civic Democrats (ODS).

Published in Czech Business Weekly HERE

26. 6. 2006
David Rath
Odpověď ministra zdravotnictví redaktorům Mladé fronty Dnes Janě Blažkové, Olze Málkové, Robertu Čásenskému

Vážené paní redaktorky, pane redaktore, je skutečně s podivem, s jakou lehkostí kladete na papír různé smyšlenky, polopravdy či zjevné nepravdy a nemáte ani náznak snahy zjistit objektivní stav věcí. Nedělám si žádné iluze, že budete "ztrácet" čas čtením materiálů v příloze, ale přesto Vám je poskytuji, co kdyby se třeba v některém z Vás pohnulo svědomí. Panu Robertu Čásenskému chci vzkázat, že jsem použil stejnou metodu, jakou MF Dnes použila vůči mně, tedy metodu otázky. V titulku jste se ptali: Ví Rath, kde je 13,7 milionu? Na tiskové konferenci jsem se také zeptal a zdůraznil jsem i otazník.

26. 6. 2006

Skoro polovinu doby otázek Václava Moravce se obírali úlohou poslance Langera, zda poskytl nebo poskytl zprávu policisty Kubiceho novinářům nebo ne. Chvíli bylo zábavné sledovat Ivana Langra, jak se z toho vykrucoval. Podivné bylo, že ani moderátor Moravec nebyl schopen ho usměrnit. Ex-ministr Bublan také nebyl pro pana Langra rovnocenným soupeřem . Bublan není politik a není ani sociální demokrat. A podle toho to vypadalo. Langer nás dvacet minut přesvědčoval, že žádný materiál tisku nepředal. A dokumentoval to citací zákona. Materiály byly v místnosti zákonem určené a za jejich utajení byl odpovědný tzv. "odpovědný pracovník", což nebyl Ivan Langer. Nebyl to asi nikdo, ale to na věci nic nemění. Langer pouze nechal materiál otevřený na stole a šel se vyčůrat. Nemohl za to, že v té době bylo v místnosti čtyřicet novinářů, kteří se na jeho materiály vrhli a ofotografovali si je, jak ukázaly záběry ČT.

Nikdo se nezabýval otázkou jak je možné, že v místnosti, kde se používaly super tajné materiály se pohybovali novináři a vysílala to televize.

26. 6. 2006

Komunističní poslanci svědčí o Lagerově pochybení v Kubiceho aféře

Několik dnů je mediální sféra vzrušena požadavkem pana poslance a místopředsedy ODS Ivana Langera na omluvu za výroky, které zazněly v pořadu Otázky V. Moravce 18. června 2006 na ČT1. Jak dokládají níže uvedená veřejně vyslovená tvrzení několika politiků KSČM -- poslanců a členů branně bezpečnostního výboru, takový požadavek pana Langera rozhodně není na místě, neboť to, co moderátor v pořadu řekl, totiž, že pan poslanec Ivan Langer volně odložil na stůl a nechal v rozporu se zákonem o utajovaných skutečnostech bez dozoru tajnou zprávu, se zakládá na pravdě.

26. 6. 2006

Již asi od svých šestnácti let se zabývám na vlastní pěst studiem filozofie. Postupně jsem tak dospěl k názoru, že dnes je jedním z nejdůležitějších jejích témat intelektuální úsilí přírodní vědy. Stejně tak jsem s četbou Einsteina, Prigogina, Moora, Poppera, Hawkinga, Heisenberga, Gödela a Feynmana pochopil, že přírodní vědy jsou nejzajímavější a nejobsažnější tam, kde se stýkají s filozofií. Již jsem vystudoval chemii -- proč tedy nezkusit filozofii? Tím spíše, že jako Toby Shandy beru vážně své koníčky.

26. 6. 2006

Od 16.června do 29.června 2006 se v prostorách VŠUP, nám. Jana Palacha 80, Praha 1, koná výstava diplomových prací studentů VŠUP "DIPLOMKY 06". Jeden z diplomantů, student atelieru Sochařství II. Štěpán Tesař mě požádal o oponenturu své diplomové práce Střed středu. Ta se skládá z teoretické části a z části praktické, tj. realizovaného díla. Hodnotící komise vůbec nebyla s teoretickou částí seznámena.

26. 6. 2006
reakce na umělecko-(ne)kritickou oponenturu diplomové práce Štěpána Tesaře, sepsané malířem Janem Paulem do podoby rádoby zobecňující pod názvem Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha

Nevím, zda mi absolutorium v atelieru designu VŠUP dává ještě dnes, po osmnácti letech, pouvoir vyjadřovat se k tomu, co je umění. Co je ještě užité umění a co filosoficko-esteticko-nábožensko-psychoterapeutický koncept, který na umělecko-průmyslovém učilišti nemá co dělat. Po přečtení "teoretické" části diplomové práce oboru sochařství Štěpána Tesaře o "modelu prostoru k hlubinné introspekci" jsem na vážkách, jestli jsem nestudoval jinou školu než autor. Autor sice "používá spirály k demonstraci svého životního pohybu, který v poslední době vnímá velmi intenzivně", ale o sochařství v jeho případě vůbec nejde. Autor (soudě podle fotografie, kterou zveřejnil jeho oponent, malíř Paul) vytvořil něco, co nenese ani znaky autorského díla (neopakovatelnost), ale je spíše extrapolací autorova psychického stavu, jakousi artterapií.

26. 6. 2006

Ešte to máme v čerstvej pamäti. Dňa 15.6.2006 zahynul pri banálnej dopravnej nehode Ján Langoš, šéf Ústavu pamäti národa. Ďalší z politikov skončil svoj život v tej stupídnej plechovej škatuli, ktorej hovoríme osobný automobil.

Ján Langoš nebol neznámy nielen vo svojej rodnej krajine, ale dobre ho poznali aj v susednej Českej republike. Veď bol po novembri 1989 poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR a po voľbách 1990 sa stal dokonca federálnym ministrom vnútra vtedy ešte spoločného štátu Čechov a Slovákov. Pri všetkej úcte k jeho pamiatke však musím otvorene prehlásiť, že mám veľmi vážne výhrady voči niektorým jeho aktivitám.

26. 6. 2006

Days before the center-right coalition agreement was to be signed, the parties had still only agreed to disagree on many policy issues, although consensus has been found on value-added tax (VAT) levels and a form of flat tax, the cause celebre of the Civic Democrats (ODS).

Published in Czech Business Weekly HERE

26. 6. 2006
Koncert za oběti stalinismu - Praha, 27. června 2006 - Praha, Újezd, 17 hodin; klub Guru, 20 hodin

Vloni na vzpomínkové akci k výročí popravy Milady Horákové pánů Štětiny a Mejstříka bylo kolem 30 lidí a média o ní mluvila všude. Na jiné akci tentýž den bylo 7 lidí a média o ní nemluvila vůbec - Záviš Kalandra odsouzený ve stejném procesu a popravený ve stejný den jako levicový novinář, filosof a historik, navíc hlásící se k marxismu, není tím "ideálním bojovníkem" za "svobodu a demokracii".

Antikomunismus nemá za prvotní cíl připomínat oběti minulého režimu, ale podsouvat veškeré levici a radikální především, že mluvit o socialismu jako alternativě znamená hlásit se ke všem zrůdnostem minulého systému.

26. 6. 2006

...tak by som mu pod nos strčil zrkadielko". Toto sú slová búrlivého predáka Slovenskej národnej strany Jána Slotu o dôvere, ktorú má ku svojmu nemenej kontroverznému kolegovi z HZDS. Lenže ani tí, ktorí si berú Boha do každej tretej vety, nie sú v praxi na tom lepšie. Aj výroky predsedu kresťanských demokratov Hrušovského o Dzurindovi ako o "vierolomnom človeku" sú dosť známe -- a tiež mu napodiv nebránia v ochote spolupracovať s niekým takým "hrozným". Z dymovej clony údajnej neznášanlivosti sa teda začína vynárať nová vládna koalícia podľa "strašidelného scenára" : Populisti, nacionalisti, a iní "isti" A čo na to povie "Západ".? Povieme to politicky nekorektne : Sklapne.

26. 6. 2006

Začal jsem mít černé sny. Straší mne v nich bodový systém. Zpocený se ráno budím a vzpomínám na naši třídní soudružku učitelku ze základní školy, jak u nás ve třídě 2. B před 45 lety zavedla bodový systém. Kdo zlobil nebo neměl domácí úkol, tak dostal černý bod. Od té doby mne straší body.

26. 6. 2006

Politický, či náboženský terorizmus je fenoménom týchto dní. Obetiam je však zaiste jedno, či zahynú v mene ktoréhosi z božstiev, ideológií - alebo fanatikov nedotknutej prírody. Ekoteroristi si teda nezasluhujú o nič menšiu pozornosť, než ich inými motívmi vedení "kolegovia".

26. 6. 2006

... a mně i při letmém přelétnutí takových řádků, jaké tvoří text vašeho článku "Ani nenávisť nepozná hraníc" přeběhne mráz po zádech, píše Vlasta Leporská a pokračuje:

Nevím jak by váš text rozebrali psychologové pane Muríne, ale o vašem vztahu k ženám vypovídá víc než cokoliv jiného fakt, že se se svou polemikou obracíte výhradně proti paní Martykánové, ačkoliv velmi tvrdě kritický ohlas na vaše výplody publikoval v BL i mgr. Potměšil.

26. 6. 2006
Tisková zpráva Strany zelených

Kandidáty do Zastupitelstva hlavního města Prahy zvolili dnes pražští zelení. Ženy a muži se na prvních místech pravidelně střídají, lídrem kandidátky je předsedkyně pražské organizace zelených Petra Kolínská. Dvojkou je Petr Štěpánek, zastupitel na Praze 4, další místa zaujali Zuzana Drhová, ředitelka Zeleného kruhu, Karel Jech, Eva Tylová, Petr Bok a Iva Kotvová.

Delegáti krajské konference rozhodli, že Strana zelených půjde do podzimních voleb do Zastupitelstva hlavního města samostatně.

23. 6. 2006

Při psaní i čtení textu vznikají často interpretační problémy, které vedou k tomu, že debata se zvrhne v polemiku o tom, co kdo řekl a neřekl, jak kdo co myslel a podobně. Interpretační šum, který tak vzniká, pak bohužel zabraňuje plynulému dialogu a výměně názorů, kromě toho, že přestává být pro čtenáře zajímavý a informačně přínosný. V tomto příspěvku tedy budu trochu popisná a vyvarují se svých oblíbených vzletných frází, v zájmu toho, abychom si všichni rozuměli, i když spolu nesouhlasíme :o)

26. 6. 2006

Jakákoliv podobnost současnosti se skutečnostmi v tomto článku uvedenými je čistě náhodná. Dejme tomu, že v letech největší komunistické zvůle 1948-1958 muselo být exponentům této zvůle nejméně 25 let, aby si byli dostatečně vědomi své pochybné angažovanosti. Přesto v takovém mladém věku by tito lidé nemohli dosud být zodpovědnými agenty gestapa, kteří by se převlékli do rudých kabátů, dali se do komunistických služeb, byli poturčenci horšími Turka, likvidovali svědky své činnosti a skartovali záznamy a svazky o své činnosti v archivech. Dnes by takovému člověku bylo kolem 80 let. Pokud byl zodpovědným spolupracovníkem gestapa, který se dal do služeb komunistických bezpečnostních složek, tak by mu muselo být v roce 1948 nejméně 30-35 let. Dnes by takovému člověku bylo asi 88-93 let. Je to věk vskutku hodný k odsouzení.

26. 6. 2006

ČEZ a.s. spoluvlastněný a ovlivňovaný státem je rozhodně strategicky důležitým podnikem v České republice. Z pohledu nadcházejícího ropného zlomu je o to víc důležitější, aby si stát svou majoritu zachoval, jak píše František Hezoučký ve svém článku na BL z 23.6.06, i když z trochu jiných důvodů.

26. 6. 2006

Sinekury placené daňovým poplatníkem neberou konce. Různá svoloč nalezla do byrokratických mravenišť a žije na úkor nás mravenců, kterým má údajně sloužit. Ryba prý smrdí od hlavy -- nu, známe případy, kdy vyvolený byrokrat a náš sluha, stane se náhle pánem a připadne si jak samotný Franz Procházka, i když Ten oproti všem politickým lišákům nehrál si na demokrata. (Existují doklady z historie, kdy panstvo odjelo na jiný zámek či hrad a jejich služebnictvo se hned chopilo karabáčů -- a tumáš Hnáte po tlamě, abys nešpehoval, když krademe z panského!)

23. 6. 2006

Politická křížovka "s tajenkou"?

Rozehrané utkání o sestavení funkční vlády brnká nám divákům o nervy. Černého Petra bychom nakonec mohli mít my voliči. Zatím se zdá, že kapitán zatím vítězného mužstva (Topolánek a ODS) kopl zřejmě nečekanou "faleš"mezi své hráče "náhradníky" a hráče soupeře. Asi jen proto, aby věděl, na čem je, než se půjde do šaten...

23. 6. 2006

Paní Darina Martykánová a pan Jakub Rolčík komentují můj článek o Václavu Bendovi a vytýkají mi především jeho kladné vyzdvižení v otázce názoru na generála Pinocheta. Předně bych chtěl upozornit paní Martykánovou, že věta "...stejně jako za totality se nehodlá přizpůsobovat scestným paradigmatům a politicky korektním trendům" není myšlena tak, že by scestná paradigmata byla lidská práva, scestnými paradigmaty mám na mysli a priorní postoj ke kontroverzní osobě jako byl Pinochet (tím neadoruji diktaturu, ale vyslovuji uznání nad přístupem Bendy, který rozhodně nevyznával mnohými jedinci médii uplatňovaný postoj "s jistými lidmi není slušné nemluvit").

23. 6. 2006

Autor nechť vzpomene, že je členem Občanské demokratické strany, měl by tedy zvážit, označí-li úctu k lidským právům a k demokratickým procedurám za "scestné paradigma".

Pan Ondřej Šlechta ve své vzpomínce na Václava Bendu zmiňuje slavné Bendovo vyjádření obdivu k chilskému diktátoru generálu Augusto Pinochetovi. Autor hodnotí tento akt s obdivem slovy: "Benda však dal jen najevo, že se stejně jako za totality nehodlá přizpůsobovat scestným paradigmatům a politicky korektním trendům."

Dále pak bez komentáře reprodukuje Bendův názor na Pinocheta: "Na Pinochetovu adresu Benda prohlásil, že jej nepokládá za zločince, nýbrž za statečného muže, který, pravda tvrdými prostředky, ale proti neméně tvrdému nepříteli, v poslední chvíli zachránil svou zemí před hrůzami komunismu nebo vleklé občanské války."

Jsou lidská práva scestným paradigmatem? Nebudu se pouštět do historických debat na téma, hrozila-li v sedmdesátých letech Chile opravdu komunistická diktatura - tvrzení, které rozhodně není nijak jednoznačně doložené! Soustředím se na jiný paradox: Za Pinochetovy diktatury tím nejkrutějším způsobem zahynuly tisíce lidí. Kruté mučení vězňů bylo na denním pořádku.

Augusto Pinochet
23. 6. 2006

Ve včerejším oslavném článku Velkodušný politik Václav Benda uvádí jeho autor Ondřej Šlechta, mezi jiným:

Kolik zlé krve však vyvolala jeho večeře s generálem Pinochetem, za kterou byl ocejchován jako, eufemisticky řečeno, kontroverzní politik. Benda však dal jen najevo, že se stejně jako za totality nehodlá přizpůsobovat scestným paradigmatům a politicky korektním trendům. Na Pinochetovu adresu Benda prohlásil, že jej nepokládá za zločince, nýbrž za statečného muže, který, pravda tvrdými prostředky, ale proti neméně tvrdému nepříteli, v poslední chvíli zachránil svou zemi před hrůzami komunismu nebo vleklé občanské války.

Ty "tvrdé prostředky" zahrnovaly likvidaci demokratického systému v Chile a nastolení diktatury vojenské junty. Zahrnovaly povraždění několika tisíc lidí. A zahrnovaly také mučení. Bestiální mučení. Obětem byly vytrhávány nehty. Byly upalovány či škvařeny zaživa, např. kovovou sítí rozžhavenou elektrickým proudem. Byly topeny v exkrementech. Mužům byl do varlat zaváděn elektrický proud. Ženám byly do vagin vkládány hladové krysy. Odkazů netřeba -- stačí na Googlu zadat pojmy "Pinochet" a "torture".

23. 6. 2006

DOKUMENT

zneužívání pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji

David Rath
Jak jsem zjistil od svého právního zástupce, který hovořil s obhájcem MUDr. Klimovičové, nahlédl dne 21. 6. 2006 v dopoledních hodinách obhájce MUDr. Klimovičové do trestního spisu, aby se seznámil s předmětným znaleckým posudkem, o jehož existenci se dozvěděl z tisku, ale tento znalecký posudek v trestním spisu nebyl. O této skutečnosti má obhájce MUDr. Klimovičové od Policie ČR písemné potvrzení. Stránky trestního spisu navíc v rozporu se závaznou směrnicí policejního prezidia nejsou číslovány, takže ze spisu lze svévolně jakýkoli dokument vyjmout a komukoli předat.

Jediný, kdo měl shora uvedené dokumenty k dispozici, je přitom příslušný komisař Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, korupce a finanční kriminality Policie ČR se sídlem v Praze 1, Dlážděná 6, který vyšetřuje případ MUDr. Evy Klimovičové, popřípadě další pracovníci tohoto útvaru, kteří měli k příslušnému trestnímu spisu přístup.

Mladá fronta Dnes, Jana Bendová: Talentovaný pan Rath ZDE

Mladá fronta Dnes, Lenka Petrášová: Rath podle faktur na časopisu vydělal, komora ne ZDE
Mladá fronta Dnes, lja, om: Rath žaluje Julínka za vazby na farmaceutické firmy ZDE
Mladá fronta Dnes, Jana Blažková: Proč vlastně jde policie po Rathovi ZDE
26. 6. 2006
Athény 7. května 2006

Bojujeme za jinou Evropu, feministickou, ekologickou, Evropu otevřenou, Evropu míru, sociální spravedlnosti, udržitelného života, svrchovanosti nad potravou, Evropu solidarity, respektující práva menšin a sebeurčení národů.

My, ženy a muži ze sociálních hnutí napříč Evropou, jsme přišli do Athén po létech společných zkušeností, bojů proti válce, neoliberalismu, všem formám imperialismu, kolonialismu, rasismu, diskriminaci a vykořisťování, proti všem rizikům ekologické katastrofy. Tento rok byl významný tím, že řada sociálních zápasů a kampaní byla úspěšná v tom, že zastavila neoliberální projekty jako je navržená Evropská ústavní smlouva, Direktiva EU o uvolnění trhu přístavních služeb a zákon o první zaměstnanecké smlouvě ve Francii.

Dukovany
23. 6. 2006

Když v roce 2001 vrcholila příprava privatizace zbytku české energetiky, byly od řady velmi uznávaných osobností vyvíjeny tlaky na její urychlení. ČEZ, a.s. byl vydáván za "socialistického molocha", který je potřebné rozbít. Již v devadesátych letech vedla některá populistická rozhodnutí k "rozkulačení" ČEZ, a.s. z moci úřední - rozhodnutím o oddělení distribuce od výroby a rozdáním části akcií municipalitám. Z okleštěného ČEZu se stal výrobce, jehož zákazníci se oklikou dostávali do rukou jeho evropských konkurentů.

23. 6. 2006

Na léto hodně lidí opouští republiku. Po vlastní zkušenosti bych to ale nedoporučoval. Vypadnete z role, kterou jste ve společnosti přijali, a jindy snad jen nepříjemné věci vám přijdou nepochopitelné.

Někdy stačí pouhých deset dní. To je tak krátký úsek, že člověka snad ani nemůže výrazněji narušit zažitý stereotyp. Spíš ho jen na chvíli odloží do nevědomí. Po návratu tedy sami od sebe očekáváte v podstatě okamžitý návrat všech mimikry.

Může to mít ale poněkud dramatičtější charakter, než jaký je předpoklad. Může se přihodit pouze to, že jste dva lidé se zavazadly a dítětem v kočárku a že dorazíte do Prahy v době večerní špičky v hromadné dopravě, a zděsíte se, jak cize si můžete připadat.

23. 6. 2006

Kdyby plukovník Kubice a (pravděpodobně) poslanec Vidím nevzali tak vážně premiérovo přání zveřejnit všechno, sestavoval by dnes Paroubek vládu se silnými trumfy v rukou. Způsob, jakým o tuto možnost přišel, je za hranicí etiky a snad i zákona. Kubiceho zpráva je syrový materiál složený z prokázaných fakt, hypotéz a drbů, které policie musí prověřovat také, ale které by se bez potvrzení dalším vyšetřováním vůbec neměly dostat na veřejnost. A pokud možno ani mimo vyšetřující útvar. Pustit něco takového ven pár dnů před volbami je silné kafe a kdyby šlo jen o tohle, bylo by pobouření sociálních demokratů i jejich fanklubu zcela na místě. I Paroubkův povolební projev by byl přinejmenším pochopitelný.

Jenže ono nejde jen o tohle. O motivech poslanců ODS není zapotřebí spekulovat. Proč se ale k této hře propůjčil plukovník Kubice?

5. 6. 2006
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
12. 6. 2006

V dubnu přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 876..00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Příjem z reklamy byl 2600 Kč. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2006 Parties search for some post-election consensus Irena  Ryšánková
23. 6. 2006 Vynesl Topolánek nečekaně novou kartu? Miloš  Dokulil
15. 6. 2006 K povaze většiny našich diskusí Miloš  Dokulil
14. 6. 2006 Povolební pat neexistuje Oskar  Krejčí
12. 6. 2006 Podivná reakce prezidenta Klause Jiří  Jírovec
10. 6. 2006 Jak mohou být Zelení součástí pravicové koalice?   
9. 6. 2006 Jediné řešení je neprůchodné Josef  Vít
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
8. 6. 2006 Jediným řešením je kompromis Jan  Čulík
8. 6. 2006 "Slušní občané" budou demonstrovat proti "diktátoru Paroubkovi"   

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Jan Paul nepsal o všem   
19. 10. 2005 Jak to, že se protestuje proti protekci teprve před volbami? Jan  Paul
17. 10. 2005 Učitelé na vás kašlou! Jan  Paul
11. 2. 2004 Artsemestr 2004 - a co dál? Jan  Paul

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2006 Kosovo: Menšiny "většinové" společnosti Miroslav  Polreich
31. 3. 2006 Vyvraždění Židů v Kosovu - "one is plenty" Miroslav  Polreich
21. 3. 2006 Miloševič - válečný zločinec? Jan  Makovička
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev   
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
15. 12. 2005 Protnuté Kosovo aneb lesklá sečna pravděpodobným daňovým rájem Jakub  Tayari

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2006 Raketová základna USA v ČR a referendum o Evropské ústavní smlouvě Oldřich  Průša
2. 6. 2006 Veřejná zpráva se stala tajnou. Proč? Až po volbách...   
1. 6. 2006 Frank: "Neměl jsem o tajných dokumentech o americké základně ani tušení" Robert  Kvacskai
31. 5. 2006 Šifra mistra Blaira Robert  Kvacskai
30. 5. 2006 Staly se Britské listy cílem dezinformační hry, anebo předseda výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu Jan Vidím zatajil poslancům důležitá fakta? Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Týdeník Euro: Čechům plány na americkou základnu v ČR nevadí   
27. 5. 2006 Ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě nevrátí, lide nevrátí...ani po volbách? Jan  Paul
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Další názory českých politiků   
26. 5. 2006 Jak mohou mít tu drzost ptát se jménem občanů! Oldřich  Průša

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Cesta do hlubin filmařovy duše Filip  Rožánek
26. 5. 2006 Čeští filmaři z protestu stáhli filmy, na které dostali státní dotace Filip  Rožánek
15. 5. 2006 Prezident Veto Vít  Horák
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami   
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích   
12. 6. 2006 Nová Fallúdža: Obyvatelé iráckého Ramádí žijí v obavách z nadcházející velké bitvy Karel  Dolejší
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   
8. 6. 2006 Zarkáví je mrtev   
30. 5. 2006 Havárie amerického vozidla vyvolala v Kábulu nepokoje   
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo   
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   

Školství RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   
17. 5. 2006 Opravdu parodie   
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku   
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek