12. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 5. 2006

Není stížnost jako stížnost

Štěpán Kotrba je bojovník proti všemu zprava

Při čtení textu Štěpána Kotrby, kterak Karásek s Fischerovou "v praxi názorně ukazují, jak vypadá pokus o vliv stranických sekretariátů na rozhodování nezávislých orgánů", jsem si vzpomněl na jednu drobnost.

Proč "demokrat" Kotrba nenapsal totéž, když si letos v březnu KSČM stěžovala na pořad Děti vám to řeknou? Komunisty tehdy velmi rozhněvalo, že některá dítka nenastudovala kodex ČRo a dovolila si říct, že kvůli Gottwaldovi se muselo odcházet ze země. Což je samozřejmě pravda, ale zjevně nevyvážená, protože moderátorce se tehdy nepodařilo malého neomalence umlčet a opomněla na oplátku komunisty pochválit.

Komunisté si tehdy stěžovali, ale v jejich případě to asi politický nátlak nebyl. Pozoruhodné také je, že předseda poslaneckého klubu KSČM Kováčik pronesl větu: "Pan generální dostal nebo určitě dostane dopis od člena rady pana Kotrby. Je třeba, aby v tomto směru nedocházelo ke zneužívání dětí." Člověka snadno napadne otázka, jakpak se asi pan Kováčik dozvěděl, že člen "nezávislé" rady pošle stížnost. Informoval jej Štěpán Kotrba, že si bude stěžovat? Nebo naopak o stížnost Kováčik radního požádal? Asi nejsem sám, v kom každá z obou variant vzbuzuje další zajímavé otázky...

Nějak mi to připadá, že se jednalo o podstatně větší partajní nátlak než v případě Fischerové a Karáska (dvou solitérů, kteří v tuto dobu nemají s žádným stranickým sekretariátem nic společného). Jenže tehdy šlo o ideové spřízněnce pana radního, takže mu to nejen nevadilo, ale navíc je zřejmě ujistil, že se o nápravu sám postará. A stalo se. Celý případ pěkně zapadá do mozaiky průběžného "usměrňování" Českého rozhlasu. Projevilo se například v ostudné servilitě vůči předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, jemuž se za komentář Tomáše Němečka jel osobně omluvit ředitel Kasík, tak i nyní v odvolání Aleše Cibulky. Ten sice Němečkových novinářských kvalit ani vzdáleně nedosahuje, ale důvod jeho odstavení je stejně tragikomický, jako Kasíkova kajícná pouť do Brna.

A všechny tyto případy, na nichž se Rado ČRo podepsala, zapadají do profilu Štěpána Kotrby, nezávislého a objektivního bojovníka proti všemu, co přichází zprava. Nevyčítejme ústavním činitelům, že si stěžují, nespokojenost s médii patří k jejich přirozenosti. Divme se spíš, že místo nezávislé kontrolní rady ČRo máme cenzurní, k mocným servilní orgán.

Reakce Štěpána Kotrby:Na rozdíl od dvou poslanců Unie svobody v případě Cibulka, v případě, o kterém mluví autor, stížnost od nikoho z KSČM Radě doručena nebyla. Rozhovor redaktora Pokorného s Pavlem Kováčikem 23. 1. 2006 v Radiožurnálu (mj. o objektivnosti vysílání veřejnoprávních sdělovacích prostředků a tím i o Kováčikových výhradách k dramaturgii pořadu Děti vám to řeknou) se konal až poté, co jsem na první díly upozornil ústně členy Rady týden předtím. Dodatečný email členům rady s odkazem na audizáznam pořadu na webu ČRo jsem odeslal také 23. 1. 2006 - po prvních třech odvysílaných dílech, které považuji za nehorázné. Psal jsem o tomto pořadu i pro server RadioTv, rozhovor přetiskly Britské listy. Svou kritiku nepotřebuji skrývat nikde. Tím méně ve Sněmovně, kde se vyskytuji denně. Nepotřebuji o ní - ani tam, ani kdekoliv jinde - mlčet, neb mi mluvit kdekoliv s kýmkoliv ještě nikdo nikdy nezakázal. Ani "za bolševika", ani "za demokracie". A nezakáže mi to ani Josef Bouška.

Diskuze členů orgánu proběhla tehdy naprosto konsensuálně. Člen Rady Českého rozhlasu Michal Pavlata, sám rozhlasový a divadelní herec, označil po vyslechnutí pořad za "hloupý" a s tímto stanoviskem rozhlasového profesionála se ztotožnili všichni přítomní. Opakuji: všichni přítomní. Profesionální pochybení uznal generální ředitel i redakce a pořad nakonec dotvořila tak, aby nedocházelo k manipulacím dětmi, což kodex Českého rozhlasu striktně zakazuje. O nahrávání s dětmi hovoří celá jedna kapitola... Český rozhlas už formát pořadu pozměnil, ale návodné manipulativní otázky, či témata neadekvátní věku dětí, zůstávají. Snaha moderátorky vyznívá mnohdy velmi křečovitě. Ne vždy se daří v tomto pořadu udržet profesionální úroveň, ale co chtít od profesionálně i lidsky nedospělé "televizní hvězdičky" Pavlíny Wolfové ? Poslechněte si ty pořady sami...

Vlastimil Růžička: Pravidla jsou jasná - třetí část rozhovoru pro server RadioTv ZDE

21.21 Při nahrávání rozhovoru s dětmi je nezbytné vyloučit nátlak, a to i nepřímý, vyplývající například z prostředí, v němž se má rozhovor uskutečnit. Českému rozhlasu není dovoleno vystavovat děti žádné manipulaci.

Kodex Českého rozhlasu ZDE

Stejný průběh mělo i projednávání čtení komentáře externího autora Tomáše Němečka v Křesťanském tydeníku z 10. 12. 2005. Opět byl názor členů Rady shodný, vyjádřili se všichni přítomní. Místopředseda a mluvčí Rady Uhde, sám bývalý konzervativní politik a ústavní činitel prohlásil tehdy, že je naprosto neuvěřitelné, aby nejvyšší ústavní instituce byly terčem lživých výpadů publicistů ve vysílání rozhlasu. Publicistika , obsahující hodnotící soud, je vždy subjektivní a není ze své povahy podrobitelná důkazu pravdy. To však Český rozhlas nezbavuje povinnosti zařazovat do vysílání zpravodajských a publicistických pořadů jen takové hodnotící soudy, které jsou prezentovány čestně a bez klamavé manipulace s fakty, jimiž má být hodnocení odůvodněno. V publicistických pořadech obsahujících osobní stanovisko autora se nesmějí autoři odchylovat věcně od pravdy. Což se stalo. Lži Český rozlas vysílat nemůže, nebude a nechce. Generální ředitel se s tímto jednomyslným stanoviskem členů Rady, vycházejícím z Kodexu, ztotožnil a jako čestný člověk se za neprofesionalitu jemu podřízených omluvil. To je úděl všech, kteří jsou odpovědní nejen za sebe, ale i za druhé. Málokdo umí říci "Stala se chyba. Promiňte." Kasík ano - a to je jeden z důvodů, proč byl i mým hlasem zvolen podruhé generálním ředitelem. Většina privátních médií se obětem svých přehmatů omluvit nedokáže... Čest výjimkám.

Úkolem Rady Českého rozhlasu ze zákona je vyjadřovat se ke stížnostem posluchačů a dbát o doržování zákona. Proto Rada existuje. A proto exisuje i Kodex a bude dodržován. Protože Český rozhlas je instituce veřejné služby a ne bulvár.

                 
Obsah vydání       12. 5. 2006
12. 5. 2006 Unionistický stranický sekretariát Štěpán  Kotrba
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit
13. 5. 2006 Při stávce univerzitních učitelů začíná jít do tuhého Jan  Čulík
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Paroubek "je skutečně jak Mussolini"
12. 5. 2006 Přesná analýza situace
12. 5. 2006 Vědecký pokrok povede velmi brzo k prodloužení života
15. 5. 2006 Vysílání předvolebních spotů na obrazovce ČT
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"
12. 5. 2006 Pod maskou levicové fráze Pavel  Pečínka
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
12. 5. 2006 Tatínku nebojte se, však se uzdravíte! Aneb o smrti až po volbách, pokud vůbec Jan  Paul
12. 5. 2006 O matce Milan  Libiger
12. 5. 2006 Oběti "krásy"
12. 5. 2006 Platit kartou, neplatit kartou... Patrik  Nacher
12. 5. 2006 ODS se důrazně ohrazuje
12. 5. 2006 Taškáři nebo neschopní břídilové? Jan  Polívka
11. 5. 2006 Vliv tématu marihuany na mozek novinářův Vladimír  Línek
12. 5. 2006 Marihuana, mozek novinářův a mozek neurologův Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Je možné, že manipulace mozku slovem je nebezpečnější než kouření marihuany Vladimír  Línek
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík
10. 5. 2006 Bayrou: Jsem ten, kdo šlechtí dostihové koně francouzské politiky Štěpán  Kotrba
11. 5. 2006 Přiznávám se. Podepsal jsem. Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Upřesnění k Černobylu Vladimír  Wagner
12. 5. 2006 Tabák způsobuje rakovinu Darina  Martykánová
12. 5. 2006 Nesouhlasím s feminismem Dariny Martykánové
11. 5. 2006 Jak nám státní byrokracie zničila podnik Eduard  Vitásek
11. 5. 2006 Budyšín poprvé tváří v tvář neonacistům Radek  Mikula
10. 5. 2006 Jak řešit problémy ve zdravotnictví Petr  Wagner
11. 5. 2006 Nový česko-anglický slovník Josefa Fronka Jan  Čulík
11. 5. 2006 Promiňte, pane, císař nese komunistickou vlajku... Ema  Čulík
11. 5. 2006 Jacques: Paroubkova hra Milan  Daniel
11. 5. 2006 Vlasov nechtěl pomoci povstání v Praze Richard  Seemann
11. 5. 2006 If I were a rich man... Alex  Koenigsmark
11. 5. 2006 Feminismus jako islám Štefan  Švec
10. 5. 2006 Skutečné problémy českého zdravotnictví - z hlediska soukromých lékařů Bohumil  Kartous
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Paroubek "je skutečně jak Mussolini"   
12. 5. 2006 Unionistický stranický sekretariát Štěpán  Kotrba