28. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 5. 2006

Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista

Občané, do zbraně?

Přes diskusní fórum Hnutí za přímou demokracii jsem dostal následující text, který snad stojí za zveřejnění celý.

OBČANÉ, DO ZBRANĚ!

Omlouvám se za nevyžádaný e-mail, ale tentokrát nepřeposílám srandičky. Kromě TV Prima píšu bez rozdílu všem, koho mám v adresáři, tj. asi 250 lidem. Právě jsem dokoukal první část Nedělní partie na Primě (23.4.2006), kde se utkali Pavel Němec a Miloslav Ransdorf. Otázka pro diváky zněla:

MĚLA BY KSČM DOSTAT MOŽNOST VLÁDNOUT?

Výsledkem hlasování prostřednictvím SMS zpráv bylo 60% ANO, 40% NE.

(Esemeskové "hlasování" v televizích nevypovídá o ničem, protože nevychází ze spolehlivého sociologického vzorku. Televizní stanice jím záměrně mystifikují veřejnost, z bulvárních důvodů (přináší to do pořadu "vzrušení"). Seriózní zahraniční televize NIKDY nepoužívají telefonní hlasování pro politické otázky. Pozn. red. BL.)

V prvních poválečných volbách roku 1946 byl výsledek opačný. Komunisté dostali 40%, o těch 60% se dělili všichni ostatní, a tak se komunisté dostali do vlády. Chcete nový Únor? Při všech pochybnostech o průzkumech veřejného mínění je to varující číslo. Mobil opravdu není oblíbenou hračkou důchodců, a tak bohužel musím dát za pravdu Ransdorfovi, jenž výsledek komentoval slovy, že ANO evidenteně nehlasovali pouze členové KSČM. O to je situace horší. Volby budou za 6 týdnů, tak lidi neblbněte, nestěžujte si, že není koho volit, a obtěžujte se tam. 26 volebních subjektů je samozřejmě blbost. Ale nevymlouvejte se, že není z čeho vybírat. Akademicky vzato není, ale prakticky volba zní: cokoli reálného, co má šanci nad 5%, jenom ne pasák KSČM a děvka, která pro něj šlape chodník, tj. ČSSD. Ta volba zní: buď s komunisty (ať se jmenují jakkoli a jsou kdekoli), nebo proti nim. Já se nad modrými ptáky taky nerozplývám nadšením, ale nebudu kvůli tomu svůj hlas dávat outsiderům, co nemají šanci se do parlamentu dostat. Apeluji zejména na povznesené intelektuály, kteří se takzvaně "nechtějí ušpinit o politiku". Vy volové, jestli nepůjdete volit proti komunistům, následná politika ušpiní vás tak, že se z toho do nejdelší smrti neumejete. A jestli spolu skončíme v Gulagu, budu se tam od vás distancovat.

Můj hlavní apel je adresován sdělovacím prostředkům, tzv. nezávislým, korektním a objektivním. Proč dáváte prostor komunistům? Není to vaše povinnost, nemusíte jim dávat slovo. Nikdo vás k tomu nemůže donutit. Nebo se připravujete na jejich návrat a sichrujete si redaktorské sesle?

Nedělní partie (a další platformy) nejsou nedělní šachová partie v kavárně. Tam přece nejde o to, kdo je lepší hráč. Jenže vy ve své "korektnosti" dohlížíte na obecná pravidla souboje, a přitom a je vám fuk, že v něm proti sobě stojí profesionální zabiják a člověk, který tu bouchačku jakživ neměl v ruce. To je korektnost? Jděte se vycpat! Přece každý trochu zorientovaný občan ví, že ministr spravedlnosti a předseda DEU Pavel Němec, i když stojí na správné straně, je pitomec a jeliman, který intelektuálně nemá ani po kotníky na protřelého politika Ransdorfa. Ten je profesionální demagog a psychopat s mimořádně vysokým IQ, před nímž se Hannibal z Mlčení jehňátek může jít zahrabat. Nebo ho snad obdivujete pro jeho encyklopedické znalosti a jazykovou výbavu? A k čemu to používá? K oblbování lidí v pěti jazycích současně. To vám imponuje? Proto ho tam zvete? Proč děláte takové sestavy?

Ve volbách 1998 se profláknutí republikáni nedostali do parlamentu a po Miroslavu Sládkovi od té doby neštěkne pes, protože přestal být pro média zajímavý. Zkušenost tady je. Kdybyste komunisty nepouštěli na obrazovku a před mikrofon, neměli by zdaleka tolik voličů. Copak to nechápete? Jestli jo a netroufáte si na to, tak mě tam zaměstnejte, a já vám to zreformuju. Já si to jako šéf na triko vezmu, že pár kreténů v parlamentu bude interpelovat, že jim v novinách nevzali článek nebo že je nepustili do televize. No a co? To máte vážně strach, že vás vykopnou z redakce a půjdete do kotelny jako za normalizace? A i kdyby, tak no a co? Poserové! Já pak do tý kotelny klidně půjdu a budu na to pyšný. Protože co se děje? V rámci politické korektnosti a vyváženosti Lidové noviny loni 25. února otiskly Grebeníčkův článek o 25. únoru. Od té doby je bojkotuju a s Lidovkama bych si ani nevytřel prdel. Ale to byla jen poslední kapka do džbánu.

Džbány "korektních a vyvážených" mediálních sraček už totiž dávno přetékají jako Hrnečku, vař... To vy totiž takhle pomáháte komunistům k návratu. Nebo si myslíte, že 17 let poté někdy jindy a jinde, konkrétně v Německu v roce 1962, položila televize divákům otázku, jestli se má NSDAP vrátit do vlády? Od 21. srpna 1968 nikdo v této zemi nemá právo být komunistou. To máte lidem otloukat o hlavu při každé příležitosti!

Netřeba přesvědčovat přesvědčené a nasírat nasrané, jak říkal Werich. Neodpovídejte mi, nepište mi, napište dalším. Přesvědčujte sousedy, aby šli volit!

Vítězslav Čížek

občan České republiky

Bohužel nemám kvalifikaci v politologii ani v teorii médií, a proto (na rozdíl od jiných, podobně nedovzdělaných, nicméně drzejších komentátorů a analytiků) tím méně odvahu k nějakému důkladnějšímu rozboru tohoto textu.

Moje reakce bude proto možná více emotivní, než mně samotnému bude milé.

Vidím to asi takhle:

Když pominu globální problémy, ve srovnání s nimiž stejně - jestliže se vyhrotí - bude cokoli jiného včetně tzv. problémů tzv. otřásajících naší politickou scénou jen bouří ve sklenici vody, tak jediné, o co stojí v našich podmínkách a v době tohoto předvolebního blbnutí bojovat, je, jak zabránit realizaci Modré šance. Tj. - po lopatě řečeno - jak zabránit ODS, aby mohla mít hlavní slovo v příštím parlamentu a v příští vládě.

V Praze zmlátili Dolejše (KSČM). V tomto ohledu mám chuť říci, že všichni bychom se měli cítit jako komunisti - ve smyslu těch slavných gest J. F. Kennedyho v době berlínské krize 1961 ("Ich bin ein Berliner") nebo dánského krále v roce 1943, který si na protest proti persekuci židů v Německem okupovaném Dánsku připnul žlutou hvězdu. a href="/art/28184.html" target="_blank">Reakce Ivana Odilo Štampacha je bezpochyby srovnatelná se slavým výrokem jiného kněze - Martina Niemöllera, který si - sice až v koncentráku - uvědomil, jak to vlastně bylo:

Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem; nebyl jsem přece komunista.

Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem; nebyl jsem přece sociální demokrat.

Když přišli pro odboráře, mlčel jsem; nebyl jsem přece odborář.

Když přišli pro Židy, mlčel jsem, protože jsem nebyl Žid.

Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mě mohl zastat.

Reakce-nereakce poslanců ODS v parlamentu na to, co se Dolejšovi stalo, mě děsí. Další dobrý důvod, proč všemi silami zabránit ODS, aby se dostala k vládě.

Můj osobní (před)volební závěr:

Vykašlat se na své přesvědčení, nedávat hlasy stranám, o kterých se ví, že se stejně do parlamentu nedostanou, ani těm, kdo pomohou k veslům ODS. Nehledě na své dosavadní sympatie do této množiny bohužel řadím i Bursíkovu Stranu zelených. Rád bych jí tímto vzkázal, že mě zatím nepřesvědčila o opaku a že její jednoznačné vyjádření k povolební spolupráci s ODS bude pro mé rozhodnutí určující.

Ekonomika stejně jede po svých kolejích bez ohledu na to, kdo tu zrovna vládne, a o ekonomickém vývoji v Čechách se stejně rozhoduje v ředitelnách nadnárodních firem. Na to žádná z našich partají nemá ani kapku vlivu, bez ohledu na to, co se nám před volbami všechny snaží nakecat. Takže zbývají jen dvě volby - ČSSD nebo KSČM. Obě se skřípěním zubů.

Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista.

Docela věřím tomu, že uvedená skutečnost sama o sobě se stane pro leckoho dost dobrým důvodem, aby komunisty opravdu volil, i když to třeba původně neměl v úmyslu.

Zdá se, že poprvé ve svém životě začínám vlastní hlavou chápat to staré heslo, o němž jsme se kdysi učili ve škole: "Čím hůře, tím lépe." Sice se mi přitom ježí na těle všechny chlupy, ale když si jako intelektuální rozcvičku položím otázku, pro koho hůře a pro koho lépe, myslím, že dokážu pochopit, proč takové heslo vůbec mohlo vzniknout. Nedejbože, abychom dospěli tak daleko, že se úsilí o jeho realizaci stane součástí praktické politiky jakékoli vládnoucí nebo i opoziční parlamentní garnitury. Další dobrý důvod, proč zastavit rozjetou ODS. Modré šanci je schopna obětovat to, v čem jsme Evropě pozitivně výjimeční - minimální míru chudoby, mírně podprůměrnou nezaměstnanost, vcelku slušnou dávku společenské solidarity. Čím to chce nahradit, o tom se pro jistotu raději veřejně nemluví. Její voličské jádro jsou nejspíš ti, kdo dnes profitují z bankovního socialismu 90. let a s nimi Husákovy děti, které si nic nepamatují a o to víc se deviantně vyslintávají ve všelijakých internetových "diskusích". Patrně se tito majitelé jedině pravých pravd domnívají, že čím hůře bude pro chudáky žijící od výplaty k výplatě a z podpor, tím lépe bude pro ně vyvolené, protože tím více na ně zbude z daňových penězovodů, na jejichž kohoutcích se už-už vidí držet své nenechavé zlodějské prsty. Spoléhají se na to, že normální lidi se pod tlakem všelijakých vrchností a prádelen mozků už nikdy nedokážou dát dohromady.

Nebo ještě jinak. Nelze než smeknout před jasnozřivostí Ludvíka Vaculíka, který už začátkem roku 1990 napsal: "Tak jsme zrušili komunismus a máme tu zpátky příčiny, ze kterých vznikl."

Ten hňup nebo demagog, ktery rozesílá citovaný e-mail, samozřejmě nezná nebo záměrně zamlčuje spoustu věcí, třeba mezinárodní souvislosti nebo historické etapy vývoje. Pochopitelně že nehrozí nic jako Vítězný únor (ten leda v opačném gardu, v podobě vlády modrých ptáků na všech úrovních...) nebo gulagy, a to ani kdyby KSČM získala 51%. Zato hrozí, a to dost reálně, Guantanamo, únosy a tajné lety CIA nebo jaderný útok proti Íránu. Ale taky zavření kohoutků s ruským zemním plynem, jestliže se k Velkému Bratrovi za Atlantikem budeme tulit příliš vřele. Myslíte, ze bývalí komunisti v ODS nebo rektální alpinisté v Černínském paláci jsou ty správné síly, které tomu dokážou čelit? Mají už např. nějakou koncepci energetické bezpečnosti ČR? Nebo předvedli aspoň snahu akceptovat to, co v té věci začíná dělat EU? Představu "občana ČR" podepsaného jako Čížek o tom, že demokracie znamená pouštět do médií jen toho, kdo zrovna vyhovuje vládnoucí garnituře nebo nějaké mafii, že média mají být jen nositeli povolených myšlenek nebo dokonce jeho snahu rozhodovat o právu podle zákona založené a demokraticky volené strany na existenci snad ani není nutno komentovat. Zdá se, že takto jen reflektuje ubohý stav řady českých redakcí. Na rozdíl od premiéra Paroubka jsem daleko od toho, abych z toho stavu vinil ODS. Kdo si však chce pamatovat, určitě nezapomněl, že když byla ODS ve vládě, tatáž média ji chválila za všechny ptákoviny, které se nakonec vyhrotily do známých událostí roku 1997. Nepochybuji o tom, že tristní stav české žurnalistiky před volbami 2006 ODS náramně vyhovuje.

Přirozeně se i mně - doufám, že jako každému soudnému člověku, včetně té rozumnější části členské základny KSČM - eklují takové věci jako soudružka Semelová nebo redakce Haló novin. To je však stranický folklór, jaký v různých podobách najdete ve kterékoli partaji. Troufnu si předpovědět, že během pár let si s ním KSČM poradí sama - v nejhorším případě jeho nositelé díky vysokému věku postupně vymřou.

Zase už se v Čechách a na Moravě láme chleba. Doufejme, že pohled na zkrvavenou tvář s nevidoucím okem poslance Dolejše otevře oči nám, kdo jsme zdrojem moci v této zemi.

                 
Obsah vydání       28. 4. 2006
1. 5. 2006 Policista zmlátil ředitelku sekce pro lidská práva Úřadu vlády, policie zatkla fotoreportéra Britských listů Štěpán  Kotrba
1. 5. 2006 Česká policie se nemění - je to tlupa sympatizantů s neonacisty Michal "Wolf" Vlk
1. 5. 2006 Političtí provokatéři v policejní uniformě Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
1. 5. 2006 Podivné výkřiky v Britských listech Boris  Cvek
1. 5. 2006 Esemeskové hlasování
1. 5. 2006 Dva Bushové před novináři
30. 4. 2006 České noviny cenzurují zpravodajství Associated Press? Karel  Dolejší
30. 4. 2006 Zemřel americký ekonom J. K. Galbraith
30. 4. 2006 Prescott mě zneužíval, tvrdí tajemnice v slzách
29. 4. 2006 Independent: Vy platíte 40 Kč. Afrika dává 50 litrů vody
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
30. 4. 2006 Je opravdu každý projev proti komunismu nedemokratický? Jan  Faltýsek
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
28. 4. 2006 Blíží se noc dlouhých nožů? Ivan Odilo Štampach
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
28. 4. 2006 Podvojné slovo "přirozenost" Martin  Škabraha
28. 4. 2006 Ideologie a přirozenost Darina  Martykánová
28. 4. 2006 Výsledky anket "Ropák 2005" a "Zelená perla 2005"
28. 4. 2006 LN: Poslanec ČSSD dostal Ropáka Oldřich  Průša
28. 4. 2006 Vzhůru do průvodu! Lukáš  Jelínek
30. 4. 2003 Památce popravených anarchistů z chicagského procesu
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny
28. 4. 2006 Martin van Creveld: Měly by USA bombardovat íránské jaderné instalace?
28. 4. 2006 Strom Jan  Vladislav
28. 4. 2006 Granty na bulvár na internetu
28. 4. 2006 Fotbal: když fair play pláče Oldřich  Průša
28. 4. 2006 Fotbal: Jak to bylo doopravdy
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
27. 4. 2006 Petra Edelmannová: Dolejší "sklidil nenávist, kterou zasel"
28. 4. 2006 Dolejš: Za přesvědčení z přesvědčení Oldřich  Průša
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
27. 4. 2006 Jak primitivní verbální antikomunismus inspiruje násilí Štěpán  Kotrba
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka
28. 4. 2006 Parodie na maturitu II. Bohumil  Kartous
28. 4. 2006 Všem hlupákům, kteří zahlcují pražské ulice svými tlustými auty
28. 4. 2006 Informační válka: Recyklovaná německá kachna dorazila do České republiky Karel  Dolejší
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"
28. 4. 2006 Moqtada al-Sadr: "Nenechte se zblbnout fotbalem!"
28. 4. 2006 Jaderná nádivka energetického koláče Natallia  Sudliankova
28. 4. 2006 Pravděpodobnost Černobylu
28. 4. 2006 Asanace - estébácká agitka zase postrádá pohled obětí Miroslav  Šuta
28. 4. 2006 I estébák má právo na vyjádření názoru Jan  Čulík
28. 4. 2006 Asanace 2006 - pohled z té druhé strany je také potřebný Štěpán  Kotrba
28. 4. 2006 Greenpeace se vyhýbají veřejné diskusi Ivan  Brezina
28. 4. 2006 Vybírají si ženy méně placená místa?
28. 4. 2006 Podvojné myšlení feminismu
28. 4. 2006 Nechápu feminismus Michal  Mašín
28. 4. 2006 Školství, jeho reforma a volby František  Augusta
28. 4. 2006 Máj, byl lásky čas Milan  Cimburek
30. 4. 2003 Kniha Belialova - teória i prax satanskej mágie
28. 4. 2006 Úsměvný anonym -- čtenář Masaryka nebo bolševik?
28. 4. 2006 Ředitel léčebny hájí porušování lidských práv pacientů Lucie  Rybová
28. 4. 2006 Soud přiznal pacientce právo na vydání kopie zdravotnické dokumentace
27. 4. 2006 Parodie na maturitu Bohumil  Kartous
27. 4. 2006 Černá středa Tonyho Blaira Jan  Čulík
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka
28. 4. 2006 Dolejš: Za přesvědčení z přesvědčení Oldřich  Průša
28. 4. 2006 Blíží se noc dlouhých nožů? Ivan Odilo Štampach
27. 4. 2006 Jak primitivní verbální antikomunismus inspiruje násilí Štěpán  Kotrba
27. 4. 2006 Útok na Jiřího Dolejše komunistům pomohl Jan  Čulík
27. 4. 2006 Útok na Dolejše je útokem na demokracii Rudolf  Převrátil