21. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 6. 2006

Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)


Důvěrné memorandum
Od: Amerického velvyslance Zalmaye Khalilzada, Bagdád
Určeno: Pro Condoleezzu Ricovou, ministryni zahraničí
Téma: Obrázky z kanceláře
Citlivé

1. Iráčtí zaměstnanci v sektoru veřejných služeb si opakovaně stěžují, že islamistické a polovojenské organizace záporně ovlivňují jejich každodenní práci. Šikanování ohledně správného oblékání a zvyků je stále "přesvědčivější". Informují také o tom, že pravidelně přerušované dodávky elektrického proudu a ceny paliva záporně ovlivňují kvalitu jejich života.

Práva žen

2. Dvě z našich zaměstnankyň hlásí od poloviny května zvýšené šikanování. Jedné, šiitce, která nosí západní šaty, poradila neznámá žena její bagdádské čtvrti, aby nosila závoj a neřídila vlastní auto. Uvedla, že některé organizace nutí ženy, aby si zakrývaly i tvář, což je krok, který se nevynucuje od žen ani v Íránu ani při nejkonzervativnějších kampaních.

3. Jiná žena, sunnitka, uvedla, že lidé v její čtvrti šikanují ženy a nutí je, aby chodily zahalené a přestaly užívat mobilních telefonů. Říkala, že taxíkář, který ji každý den vozí do zelené zóny, ji nemůže dovolit, aby jezdila jeho taxíkem, pokud si nezakryje obličej. Žena v kulturním oddělení nyní nosí kompletní abaju poté, co jí bylo přímo vyhrožováno.

4. Ženy říkají, že neumějí identifikovat organizace, které jim vyhrožují. Varování pocházejí od jiných žen, někdy od mužů, kteří by mohli být sunnity či šiity, ale zdají se být konzervativní. Některá ministerstva, zejména sadristické ministerstvo dopravy, donutilo ženy, aby v práci nosily hidžáb.

Předpisy, jak se oblékat, pro všechny?

5. Zaměstnanci informují, že je nyní nebezpečné, aby muži nosili krátké kalhoty. Dětem už není dovoleno, aby si venku hrály v krátkých kalhotách. Terčem útoků se stávají lidé, kteří nosí na veřejnosti džíny.

Vyhánění

6. Jeden kolega nás zapřísahal, abychom pomohli jeho sousedce, kterou v květnu vyhnali z bytu, v němž žila třicet let, na základě předstírání, že k tomu použili nějaký dávno nepoužívaný zákon. Žena je fajlijská Kurdka a nemá kam jít, ale soudy neposkytují v této věci možnost odvolání. Toto vyhánění z bytů je možná reakcí nových šiitských vládních úřadů na podobné akce Kurdů proti Arabům v jiných částech Iráku. (Poznámka: Jeden šéfredaktor arabského deníku nám sdělil, že připravuje podrobnou analýzu etnického očišťování, k němuž prý dochází téměř ve všech iráckých provinciích, vzhledem k tomu, že politické strany a jejich polovojenské organizace, jak se zdá, organizují formou pomsty akce po celém Iráku.)

Přerušování dodávky elektrického proudu a nedostatek benzínu ochromuje společnost

7. Teplota v Bagdádu už dosáhla 46 stupňů. Všichni zaměstnanci potvrzují, že koncem května šla elektřina vždy hodinu a šest hodin pak nešla. Začátkem června se situace trochu zlepšila. V Hal al-Shaabu se dodávka elektřiny nedávno zlepšila z jedné za šest hodin na jednu za tři hodiny. Čtvrť v centrálním Bagdádu Bab al-Nuatham nemá dodávku elektrického proudu už déle než měsíc. Nejlepší dodávku elektrického proudu mají oblasti kolem nemocnic, kolem ústředí politických stran a zelená zóna. Jedna zaměstnankyně informovala, že bydlí v domě, kde také bydlí nový ministr -- do pouhých 24 hodin měl ten blok dodávku elektrické energie 24 hodin denně.

8. Všichni zaměstnanci si doplňují městskou dodávku elektrického proudu elektřinou, kterou produkují místní generátory v jejich čtvrti. Jeden zaměstnanec platí 7500 iráckých dinárů (cca 5 dolarů) měsíčně za každý ampér ve snaze dostat 10 ampérů měsíčně. Za tuto částku dostává rodina elektřinu 8 hodin denně a dodávka končí ve 2 hodiny ráno.

9. Fronty na benzín. Jeden zaměstnanec nám sdělil, že den, kdy měl dovolenou, strávil tím, že stál 12 hodin frontu na benzín. Jiný zaměstnanec potvrdil, že nedostatek benzínu je nyní tak velký, že benzín v Bagdádu stují více než 1000 dinárů za litr (oficiální dotovaná cena je 250 dinárů za litr).

Únosy, hrozby a horší věci

10. Jeden zaměstnanec nás informoval, že jeho švagr byl unesen. Nakonec byl propuštěn, ale rodině to způsobilo obrovský stres. Jedné zaměstnankyni, sunnitské Kurdce, bylo v dubnu nepřímo vyhrožováno, že bude zavražděna. Vzala si dovolenou na dobu neurčitou a v květnu se odstěhovala s rodinou do zahraničí.

Nedůvěra vůči bezpečnostním složkám

11. V dubnu začali zaměstnanci hovořit o změnách v chování stráží na kontrolních stanovištích u vjezdu do zelené zóny. Začaly se chovat jako polovojenské jednotky a v některých případech, jak se zdá, chodce provokovaly a vysmívaly se jim. Jedna zaměstnankyně nás požádala, abychom jí opatřili průkaz, že pracuje pro tisk, protože stráže jí sebraly její průkaz zaměstnankyně vyslanectví, ukazovaly ho kolem a vykřikovaly kolemjdoucím, když přišla: "Vyslanectví!" Taková informace se rovná trestu smrti, pokud to zaslechnou nesprávní lidé.

Je vysoce riskantní dohlížet na zaměstnance

12. Všichni zaměstnanci hovoří o tomtéž: z devíti zaměstnanců letos v březnu jen u čtyř z nich věděli rodinní příslušníci, že pracují na velvyslanectví. Iráčtí kolegové, kteří přicházejí po úředních hodinách, hovoří často arabsky -- nemohou si dovolit mluvit anglicky.

13. Nemůžeme telefonovat zaměstnancům o víkendu nebo o svátcích, aniž bychom tím neprozradili, že pracují na velvyslanectví. Jedna zaměstnankyně ze sunnitské arabské rodiny nám vyprávěla o rodinném nátlaku a o tom, že doma nemůže hovořit o tom, že pracuje na velvyslanectví. Řekla rodině, že jede do Jordánska, když jsme ji poslali na stáž do USA. Život jí ztěžuje doma i sílící kritika Spojených států. V polovině června nám sdělila, že většina jejích rodinných příslušníků je přesvědčena, že Spojené státy -- o nichž si většina lidí myslí, že plně ovládají Irák a že zdejší rozklad tolerují -- se rozhodly trápit irácké obyvatelstvo tak, jak to dělával Saddám Husajn (ale tak, že nejpronásledovanější jsou nyní sunnité a velmi chudí šiité). Jinak by přece, říká zaměstnankyně, rozdělování moci a bezpečnosti nebylo tak náhodné.

14. Někteří naši zaměstnanci neberou domů své americké mobilní telefony, protože se tak stávají terčem útoků. Používají tajné přezdívky pro přátele a kolegy i kontakty, které mají ve svých iráckých mobilech. Už nejméně půl roku nemůžeme používat žádné místní zaměstnance jako tlumočníky pro tiskové konference před kamerou.

15. Začali jsme likvidovat dokumenty, v nichž jsou uvedena příjmení našich místních zaměstnanců. V březnu se nás několik zaměstnanců zeptalo, jak je ochráníme, jestliže Irák opustíme.

Sektářské napětí v rodinách

16. Etnické a sektářské konflikty se stávají součástí každodenních informací v médiích. Jedna šiitská zaměstnankyně nám sdělila koncem května, že se už nemůže dívat na televizi s matkou sunnitkou, protože její matka je přesvědčena, že vláda je tak špatná, protože vládnou šiité. Většina rodinných příslušníků této zaměstnankyně se vystěhovala z Iráku už před lety. Tento měsíc se další její sestra stěhuje do Egypta, obává se, že budoucnost Iráku je špatná.

Citlivé nervy a nedůvěra

17. V situaci takto otřesených styků ve společnosti roste napětí a náladovost. Jedna sunnitská Arabka nedávno zaútočila na šiitskou ženu -- kritizovala ji za příliš liberální způsob oblékání. Jeden kolega nám řekl, že má pocit, že byl "poražen" okolnostmi. Nemůže nijak pomoci svému dvouletému synovi, který má astma a v intenznivním horku nemůže spát.

18. Jiný zaměstnanec nám řekl, že život mimo hranice zelené zóny je "emocionálně vyčerpávající". Říká, že chodí každý večer na pohřeb. Jako ostatní místní zaměstnanci je finančně odpovědný za svou rodinu i vzdálenější příbuzné. Sdělil nám, že "břemeno odpovědnosti", nový stres pochází ze společenských kruhů, které stále silněji odmítají přítomnost koaličních vojsk. Každodenní hrozby ho velmi silně zatěžují.

Jak vyjít s komunální správou a s "alamy"

19. Zaměstnanci hodnotí každý den, jak se bezpečně pohybovat na veřejnosti. Často, když musejí cestovat mimo svou čtvrť, se oblékají a hovoří jako lidé ve čtvrti, do níž jedou. Na to, aby se lidé mohli nenápadně pohybovat v Sadr City, musejí být oblečeni šiitsky a používat speciální žargón.

20. Od Samarry si Bagdaďané vytvořili metody pro přežití. Změnilo se jejich výrazivo. Naši zaměstnanci -- a naše kontakty -- se naučili měnit své chování tak, aby se dokázali vyhýbat "alasům" -- udavačům, kteří sledují, jestli do čtvrti přicházejí cizí lidé. "Alasovská" mentalita se začíná šířit v obyvatelstvu, vzhledem k tomu, že irácké bezpečnostní složky nemají důvěru obyvatelstva.

21. Zaměstnanci nás informují, že bezpečnostní opatření a služby byly předány "místním firmám", jejichž loajalita je nejasná. Ti, kdo kritizují občany za to, jak se oblékají, také nejsou známi. Osobní bezpečí občanů závisí na jejich dobrém vztahu s vládami jednotlivých čtvrtí, které zabarikádovávají ulice a nepouštějí dovnitř lidi odjinud. Lidé už většině sousedů nedůvěřují.

22. Obyvatel z šiitské/křesťanské čtvrti Karrada nám sdělil, že se tam nastěhovali "lidé odjinud" a kontrolují muchtary.

Komentář

23. I když naši zaměstnanci zachovávají profesionální chování, začíná se projevovat stres. Vidíme, že jejich osobní strach potvrzuje konfliktní sektářské či etnické rozdělení. Zaměstnanci se obávají, že si myslíme, že přehánějí, anebo že nám sdělují informace, které odpovídají jejich politickému názoru. Objektivita, zdvořilost a logičnost, což jsou podmínky, které jsou nezbytné pro funkční pracoviště, zřejmě selžou, pokud společenské tlaky existující mimo zelenou zónu nepominou.

Zdroj v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       21. 6. 2006
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)
21. 6. 2006 Zase ta zrada na voličích Jiří  Pehe
21. 6. 2006 Cyril Svoboda se dodnes neodvážil zveřejnit čtyři roky starou smlouvu s Vatikánem Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Byly jednou tři bigboardy Ladislav  Žák
21. 6. 2006 Mrsknul semeno do řeky Miloš  Horanský
21. 6. 2006 Jak se do budoucího vládního lesa volá Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Společné geny růžových a zelených Pavel  Pečínka
21. 6. 2006 Kafka nebyl Němec Lubomír  Lédl
21. 6. 2006 Chce RRTV divoce zprivatizovat kmitočty BBC? Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Zjistěte náklady na provoz a údržbu domu! František  Beneš
21. 6. 2006 Nová pravidla silničního provozu Michal  Mašín
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Čím taky je fotbal? Miloš  Dokulil
21. 6. 2006 Anketa - "Nejslušnější banka v ČR pro rok 2006"
20. 6. 2006 Pražské výstaviště měl na starosti radní ODS Filip Dvořák Jiří  Paroubek
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
21. 6. 2006 Google chce šířit americké vládní informace
20. 6. 2006 Make peace not war
21. 6. 2006 IT profesionálové ignorují bezpečnostní pravidla Štěpán  Kotrba
20. 6. 2006 MPSV: Zaměstnavatelé mají ve vedrech povinnost poskytovat zaměstnancům nápoje
20. 6. 2006 BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib
20. 6. 2006 Lékař: Souhlasím s ministrem Rathem
20. 6. 2006 ČR - Země, do které je opravdu komplikované se dostat: Jan  Drahokoupil
20. 6. 2006 Směr by byl. Hledá se cesta. Oskar  Krejčí
20. 6. 2006 Láska nezná hranic Darina  Martykánová
22. 6. 2006 Jihoafrická vláda cenzuruje státní televizi?
20. 6. 2006 Pohřbí ČSSD vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
19. 6. 2006 Několik argumentů pro "Velkou koalici" Vladimír  Vokál
19. 6. 2006 Komentář ke komentáři Alex  Koenigsmark
19. 6. 2006 Lenost ducha Jindřich  Kalous
16. 6. 2006 Je Marx stále ještě relevantní?
5. 6. 2006 Témata Britských listů
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami   
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích   
12. 6. 2006 Nová Fallúdža: Obyvatelé iráckého Ramádí žijí v obavách z nadcházející velké bitvy Karel  Dolejší
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   
8. 6. 2006 Zarkáví je mrtev   
30. 5. 2006 Havárie amerického vozidla vyvolala v Kábulu nepokoje   
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo   
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
24. 5. 2006 Zogby Poll: 70 milionů americké dospělé populace podporuje nové vyšetřování událostí z 11. září 2001   
23. 5. 2006 11. září 2001 - budeme skutečně argumentovat fakty? Michal  Brož
23. 5. 2006 Desítky lidí v Afghánistánu usmrtil americký letecký úder   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
3. 2. 2006 Bush řekl Blairovi: "Invazi do Iráku provedeme stůj co stůj"   
22. 12. 2005 Saddám Husajn: "Američané mě mučili"   
14. 12. 2005 George Bush: Výzvědné informace pro válku v Iráku byly chybné, přesto však bylo správné svrhnout Saddáma Husajna   
28. 11. 2005 Talabani: Alávího tvrzení je nesmysl   
27. 11. 2005 Aláví: Porušování lidských práv v Iráku je nyní horší než za Saddáma   
16. 11. 2005 Američané použili v Iráku chemické zbraně - a pak o tom lhali   
9. 11. 2005 "V tajných věznicích se nemučí, pokud vůbec existují!" říká Bílý dům Jiří  Míka
9. 11. 2005 Americké jednotky "užily při útoku na město Fallúdža chemických zbraní"   
19. 10. 2005 Saddam Husajn odmítl uznat soud   
18. 10. 2005 Ve středu začne proces se Saddámem Husajnem - Iráčany to nezajímá   
14. 10. 2005 Saddáma Husajna bude zastupovat britský obhájce   
11. 8. 2005 Západ naprosto nepochopil, jak Střední Východ funguje