6. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 3. 2009

"Nemá ani pomyšlení na zahraniční politiku"

Bílý dům vysvětlil britským diplomatům, že se Barack Obama tento týden řádně nevěnoval Gordonu Brownovi během jeho návštěvy v USA, protože je prý americký prezident naprosto přepracovaný v důsledku americké hospodářské krize a není schopen se vůbec věnovat zahraničněpolitickým záležitostem.

8. 3. 2009

Tři velké evropské země už se v zásadě dohodly na obsazení postu generálního tajemníka Severoatlantické aliance, informoval v listu Süddeutsche Zeitung Stefan Kornelius. Společným kandidátem bude dánský premiér Anders Fogh Rasmussen, který tak téměř jistě vyřadil ze hry další uchazeče - například polského ministra zahraničí Radosława Sikorského nebo českého místopředsedu vlády Alexandra Vondru. Funkční období stávajícího tajemníka NATO Jaapa de Hoop Scheffera končí v červenci.

7. 3. 2009

Britští daňoví poplatníci budou vlastnit až 77 procent akcií bankovního koncenru Lloyds po katastrofální fúzi s krachující bankou HBOS. Roste tlak na správní radu Lloyds, aby rezignovala.

Britská vláda v sobotu potvrdila, že převezme většinový podíl v bankovním koncernu Lloyds. Daňoví poplatníci budou vlastnit až 65 procent hlasovacích akcií. Vláda od banky převezme 260 miliard liber toxického kapitálu. Britská vláda pojistí nejriskantnější půjčky koncernu Lloyds a za to dostane daňový poplatník až 77 procent veškerých akcií firmy Lloyds (včetně akcií bez hlasovacích práv).

Stephen Timms, náměstek ministra financí, odmítl v rozhovoru s BBC obvinění, že Brownova vláda "zničila prosperující banku" tím, že ji donutila spojit se s krachující bankouv HBOS. Na námitku, že daňoví poplatníci touto transkcí mohou přijít až o 100 miliard liber, odpověděl Timms: "Precedenty naznačují, že ztráty budou o hodně menší, ale, jak jsem řekl, nevíme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 3. 2009

Vysoký americký velvyslanec, který se podílel na prvních významných kontaktech mezi USA a Sýrií od r. 2005 uvedl, že rozhovory byly "velmi konstruktivní".

Jeffrey Feltman, prozatímní americký ministr pro Blízký východ, se v hlavním městě Sýrie sešel s tamějším ministrem zahraničí Walidem Muallemem. Po rozhovorech Feltman zdůraznil, že Spojené státy očekávají pokrok v bilaterálních vztazích a v regionálních otázkách.

V sobotu konstatovala v Ankaře americká ministryně zahraničí Clintonová, že mírové úsilí mezi Sýrií a Izraelem "je nesmírně důležité".

Syrský velvyslanec v Británii řekl v rozhovoru s BBC, že Spojené státy musejí brát v úvahu i arabské aspirace a nikoliv jen zájmy izralele.

Podle BBC však syrská vláda rozhovorům s americkým ministrem nepřikládá příliš velký význam a přistupuje k nim s velkou opatrností.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 3. 2009

Dva britští vojáci byli usmrceni v severoirském okrese Antrim, poté, co na ně začaly neznámé osoby střílet nedaleko vojenské základny v Massereene asi 25 km severně od Belfastu. Vojáci si právě vezli z restaurace na základnu pizzu. Nikdo se k útokům nepřihlásil, je to pravděpodobně dílo extremistických republikáni.

7. 3. 2009

Důvěrná zpráva Evropské unie kritizuje izraelskou vládu, že zneužívá rozšiřování izraelských osad, demolice domů a diskriminační bytovou politiku a bariéru na Západním břehu jako nástroj "k aktivnímu úsilí o prosazení protizákonné anexe východního Jeruzaléma".

V dokumentu se praví, že Izrael zrychlil své plány pro východní Jeruzalém, že ochromuje důvěryhodnost palestinské správy a oslabuje podporu pro mírové rozhovory. "Činy Izraele v Jeruzalémě a v okolí jsou vážnou výzvou izraelsko-palestinskému mírovému procesu," praví se v dokumentu, který vypracovala Evropská unie.

Dokument, datovaný 15. prosince 2008, získal britský deník Guardian. Dokument uznává, že má Izrael v Jeruzalémě legitimní bezpečnostní obavy, avšak dodává: "Mnoho protizákonných akcí Izraele v městě a kolem něho má jen omezený bezpečnostní význam."

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 3. 2009

Přes ujišťování, že Obamův dopis Medveděvovi neobsahoval žádný návrh politického barteru, může na verzi prezentované v New York Times přece jen leccos být. Idea "něco za něco, protiraketovou základnu za Írán" se totiž nezrodila v hlavě spinujícího redaktora, ale Obamova poradce Dennise Rosse, který ji publikoval už téměř před rokem. Pokud tedy Obamův dopis do Kremlu podobný návrh naznačil, informační únik ve Washingtonu výměnu překazil hned v zárodku - nehledě na to, že by na ni Rusové nejspíš stejně nepřistoupili. Oboustranné dementi mě takřka zcela přesvědčilo, že v dopise opravdu stálo to, co napsaly NYT. Pak by tedy americko-ruské vztahy hned po výměně v Bílém domě zaskřípaly. A nedosti na tom.

7. 3. 2009

Spojené státy a Rusko uvádějí, že chtějí do konce roku 2009 uzavřít novou strategickou dohodu o odzbrojení (Start). "To je nejvyšší priorita našich vlád," uvedla americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová po rozhovorech se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Dosavadní dohoda Start 1, která vyprší letos v prosinci, omezovala počet jaderných hlavic na obou stranách na 6000 a 1600 raket a bombardovacích letadel.

Po rozhovorech v Ženevě konstatovali Clintonová a Lavrov, že obě strany se dohodly, že budou spolupracovat v celé řadě otázek společného a světového zájmu, včetně Afghánistánu, Blízkého východu a Severní Koreje. Oba diplomaté však přiznali, že jejich postoje se v různých věcech odlišují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 3. 2009

KD│Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová před setkáním s ruským resortním kolegou Sergejem Lavrovem v Ženevě odmítla názor, že by sbližování USA s Ruskem poškozovalo americké spojence. Existují věci, v nichž trvají protikladné názory: Uznání území odtržených od Gruzie, uznání ruské sféry vlivu a ruské právo veta ohledně rozšiřování NATO a EU, informovala BBC.

7. 3. 2009

Poznámka k závěrům Evropského summitu regionů a měst v Praze

Vítám iniciativu předsedy Evropské komise (EK) J. M. Barrosa směrem k rychlejšímu čerpání tzv. evropských strukturálních fondů. Ukazuje se totiž, že současná hospodářská krize vystavila systém jejich čerpání situaci, kdy není schopen v mnoha oblastech plnit očekávané cíle. Připomínám, že jsem na tento problém opakovaně vládu Mirka Topolánka upozorňoval a žádal jsem, aby v rámci českého předsednictví tuto otázku nastolila a přispěla tak k řešení této situace. Bezúspěšně. Jsem rád, že se tohoto problému nakonec ujala EK.

7. 3. 2009

KD│7. března 1850 se rodině zaměstnanců na hodonínském statku (matka kuchařka německé národnosti, otec kočí Slovák) narodil budoucí zakladatel Československé republiky a její první prezident Tomáš Masaryk.

Po nelehkých životních začátcích - mimo jiné se vyučil kovářem - v roce 1882 konečně dostal místo na tehdejší Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze. Ukončil tak praxi bezplatného soukromého docenta ve Vídni živícího sebe i rodinu soukromým doučováním nebo suplováním na střední škole a zahájil plnohodnotnou akademickou kariéru.

V době příchodu do Prahy už měl Masaryk v provinčním českém prostředí řadu odpůrců, a to kvůli postojům ve sporu o "kultovní" rukopisy Královédvorský a Zelenohorský (zastával vědecký přístup k těmto padělkům a byl proto nacionalisty považován za vlastizrádce). Později k této kontroverzi přibyly ještě spory s katolíky a zejména tzv. Hilsneriáda, během níž čelil vypjatému antisemitismu.

Krátce po vypuknutí I. světové války odjel do zahraničí a se svými spolupracovníky získal u vlád Dohody podporu pro vznik samostatného československého státu, jehož prezidentem se stal 14. listopadu 1918. V této funkci setrval až do své abdikace ze zdravotních důvodů dne 14. prosince 1935. Zemřel 14. září 1937 na zámku v Lánech.

7. 3. 2009

Mezinárodní den žen je velkou příležitostí k zamyšlení se nad postavením žen v současné společnosti... Tak nějak se mi z dávných časů totality vynořuje oblíbená fráze, která zněla Hradem i podhradím někdy mezi tím, než došlo k malému boomu v květinářství a lahůdkářství a následné konzumaci nakoupeného provázené všeobecným veselím. Nová doba udělala z MDŽ zavrženíhodný symbol komunistického znásilňování všeho možného včetně ženských těl a duší. MDŽ byl upozaděn a namísto něj se do marketingových diářů dostal Svátek matek. Přes veškeré potíže MDŽ stále žije a v Evropské unii požívá v průměru daleko vyšší vážnosti než v zemi, která jí právě předsedá. Zůstává tak minimálně onou příležitostí k zamyšlení.

7. 3. 2009

MDŽ

Kdosi kdysi rozklíčoval MDŽ jako "Muži Děkují Ženám". Děkují jim nejen za život, ale i za partnerství, manželství, děti a funkční rodinu. Děkují jim za zachování rodu. Ona bonboniéra a gerbera, růže či jiná květina jsou pro mnohé jediným poděkováním, pro jiné omluvou a pro další alibi za dny, kdy starosti v práci či potřeba zábavy partnerku, a nejenom ji, opomíjí.

Ale MDŽ je především svátek rovnoprávnosti žen. Je to svátek slavící den, kdy demokracie začala platit pro polovinu lidstva. A to není málo. To je strašně moc. Protože poloviční demokracie není demokracií.

7. 3. 2009

V neděli 8. března od 10:00 se z podnětu přátel Demokratické výzvy SZ na Novotného lávce koná protestní shromáždění proti vyloučení jejích členů ze Strany zelených "zelenými rebely" (rebely proti politickému a volebnímu programu SZ).

Zbytková republiková rada má začít jednat v 11:00.

6. 3. 2009

Ruský premiér Putin totiž na čtvrtečním zasedání vlády vyjádřil znepokojení nad ozbrojeným zásahem ukrajinských bezpečnostních složek v sídle společnosti Naftogaz - a při té příležitosti také prohlásil, že pokud Ukrajina do 7. března nezaplatí únorové dodávky plynu, Moskva může plynovod opět uzavřít. Tak jako v lednu, i tentokrát by to znamenalo, že kromě Ukrajiny samé postihne dvoustranný spor i velkou část Evropy, do níž zhruba 90 procent dodávek ruského plynu směřuje právě před ukrajinské území.

6. 3. 2009

HYPOTETICKÝ SCÉNÁŘ

Strana se bude čistit tak, aby byla tou nejednotnější, údernou a myšlenkově jednotnou. Příkladem jde od teplického sjezdu Předsednictvo Strany zelených, je dokonale jednotné. První kolo čistky zahájí Ústřední revizní komise Strany zelených.. Padnou jména, koho vyhodit. Ty nám už sdělila redaktorka Týdne.cz Svobodová, aby to mělo tu správnou mediální kulisu a také k tomu přidala obžalobu. To aby občané věděli, proč čistka musí být.

8. 3. 2009

Ekonomická krize zasáhla snad všechna hospodářská odvětví, výjimku netvoří ani reklamní trh. Jeho vůbec nejrozsáhlejší část, televizní trh, se letos v únoru vůbec poprvé ve své historii propadl, ve srovnání s lednem na něm inzerenti investovali skoro o 15 procent míň. Loni přitom spolykal bezmála 12 miliard korun. Zatímco nabídka televizních stanic se díky digitalizaci za poslední rok téměř zdvojnásobila, reklamní trh, zdá se, zahájil období poklesu. Zjednodušeně řečeno tak nyní vše nasvědčuje tomu, že větší počet televizí se bude muset podělit o menší objem reklamy. To nepříznivě dopadá především na nové digitální stanice. ... Začala cenová válka.

6. 3. 2009 ČT24: Televize přicházejí o reklamu ZDE

23. 2. 2009, BL, Strategie, Irena Ryšánková: Budoucnost tvoří veřejná služba a internet ZDE
20. 2. 2009 BL: Televizní reklama obtěžuje stále víc ZDE
26. 1. 2009 , Štěpán Kotrba: ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš ZDE
8.12.2008, BL , Štěpán Kotrba: "Dopady realitní a finanční krize na průmysl ICT budou fatální" ZDE

6. 3. 2009

DOTAZ:

V listopadu 1989 byla z Gottwaldova náměstí v Bratislavě odstraněna socha Klementa Gottwalda. Je velmi obtížné získat o tom podrobnější informace i obrazový materiál. Historička Mary Heimannová apeluje na naše čtenáře, jestli o věci nemají další informace.

Potřebujeme zdroje, dokumentující, kdy přesně (v který den) byla tato socha odstraněna, a případné další údaje. Pokud někdo má k dispozici fotografickou dokumentaci, neboo nějaké ví, dejte nám prosím vědět. Napište, česky nebo slovensky, na adresu mary.heimann@strath.ac.uk. Děkujeme. │RED

6. 3. 2009

Úroveň české žurnalistiky je katastrofální, což lze nejlépe dokumentovat na případě amerického vojenského radaru, jehož umístění bylo plánováno do hustě obydlené oblasti v blízkosti hlavního města ČR Prahy. Až na výjimky, nejsou čeští novináři schopni do problematiky radaru proniknout a podstatné rysy technického, environmentálního, bezpečnostního jakož i geopolitického charakteru jim unikají. Píší zpravidla o svých dojmech a přesvědčení a nesouhlas většiny obyvatelstva je ponechává lhostejnými.

6. 3. 2009

Český rozhlas se shazuje, když interviewuje - nepříliš rozmyslné - propagandisty

"Obama přijede, aby odškodnil českou vládu, ale o odškodnění se nedá hovořit"

V pátek ráno před devátou jsem si pustil v autě Radiožurnál. Redaktor Jan Pokorný v ranním interwiew oslovil "odborníka na americkou zahraniční politiku" :), redaktora MfD Milana Vodičku. Zeptal se ho, proč Obama přijede právě do Česka, když se spekulovalo o tom, že nejprve navštíví jinou zemi v Evropě. "Hraje tam nějakou roli to, že Česká republika předsedá Evropské unii?", otázal se.

6. 3. 2009

Some superficial marketing twaddle

On 31st March 2008, we published Štefan Švec's seminal article "Krize české literatury", which has provoked a considerable debate in the Czech literary circles.

Jan Čulík's Czech Translation Honours class at Glasgow University has produced an English version of this dynamic and persuasive text. The work on was extremely stimulating both for the teacher and, it would seem, also for the students. The class consisted of several native English speakers and of a number of native Czech speakers. The ability to approach the text in class from the positions of native speakers of English as well as from the position of native speakers of Czech at the same time provided an excellent opportunity to produce a high class translation of an important essay, which we now proudly present to the public.

The authors of the translations are Hannah Dent, Michael Sangster, Andrew Wallace, Kacper Kuznicki, Michal Mráz, Martina Urbanová, Daniela Šebestová, Zuzana Malá, Jitka Rejhonová, Pavla Červená and Petra Procházková.

Štefan Švec, The Crisis of Czech Literature: Some Superficial Marketing Twaddle"HERE

Před rokem, v březnu 2008, jsme vydali zásadní esej od Štefana Švece "Krize české literatury", která vyvolala v českých literárních kruzích velkou kontroverzi. Překladový seminář Jana Čulíka na Glasgow University tento text postupně přeložil do angličtiny. Je to nesmírně dynamický, energicky a inventivně napsaný esej a troufám si říci, že totéž platí o anglickém překladu: vypracoval ho seminář rodilých anglických i českých mluvčích a jejich interakce při práci byla nesmírně inspirující. Autory překladu jsou Hannah Dent, Michael Sangster, Andrew Wallace, Kacper Kuznicki, Michal Mráz, Martina Urbanová, Daniela Šebestová, Zuzana Malá, Jitka Rejhonová, Pavla Červená a Petra Procházková. Blahopřejeme studentům k dokončení vynikajícího příspěvku k zpřístupnění inteligentní české veřejné debaty mezinárodnímu publiku.

Štefan Švec, The Crisis of Czech Literature: Some Superficial Marketing Twaddle"ZDE

Resources in English on Czech literature, film and politicsHERE

7. 3. 2009

Tato otázka byla nosným tématem dalšího semináře družstva FONTES RERUM, na kterém kromě vrchního družstevníka Jana Mládka vystoupili profesor Joachim Becker z Wirtschaftsuniversität Wien, Marek Ditz, výkonný ředitel útvaru Specializované a Institucionální bankovnictví ČSOB, Jan Pravda, investiční bankéř ze společnosti PRAVDA-CAPITAL a Milan Sojka, profesor ekonomie na FSV UK. Za poslední rok to bylo už třetí setkání, jehož klíčovým tématem byla nejprve americká hypoteční a posléze finanční až po současnou globální hospodářskou krizi. Padla celá řada zajímavých názorů, které zachycovaly vývoj situace, přinášely srovnání a v neposlední řadě se pokoušely o názor na budoucí vývoj.

6. 3. 2009

Generická preskripce

Ministerstvo zdravotnictví v čele s paní architektkou Filipiovou přišlo s myšlenkou tzv. generické preskripce léků. Důvod je, aby se ušetřilo. Z veřejnoprávního pojištění bylo v roce 2008 utraceno za léky o 3 miliardy Kč méně. Ale šetření je v módě.

Pan bakalář Šnajdr vše doupřesnil. Lékař by napsal pouze generický název a lékárník by vydal asi nejlevnější lék nebo ten co má zrovna na regále.

Vzhledem k obsazení ministerstva je mi trochu divná jedna věc. Lék je složen z účinné molekuly, to je ta, co jí chrání patentová ochrana, a potom ze spousty dalších substancí, které dělají konkrétní lék.

5. 3. 2009

DOKUMENT

My, níže podepsaní, odmítáme způsob přípravy Bílé knihy terciárního vzdělávání jako nedemokratický. Samotnou Bílou knihu terciárního vzdělávání považujeme za nedostatečný a nebezpečný materiál pro kvalitu vysokého školství, ohrožující jeho demokratický charakter a nezastupitelnou funkci pro společnost. V této podobě ji pokládáme za nepřijatelné východisko pro tvorbu nové zákonné úpravy.

6. 3. 2009
"Z dlouhodobého hlediska je centralizovaný systém vysoce neefektivní a nebere v úvahu základní ekonomické činitele v podobě nabídky a poptávky - nehledě k tomu, jak ničí průměrného dělníka. Ale pro zemi tak velkou jako Rusko bylo (a zůstává) otázkou, zda západní vývoj tažený financemi je vzhledem k nedostatku levných možností přepravy a obrovským vzdálenostem vůbec uskutečnitelný. Vývoj tažený ždímáním pracovní síly byl pravděpodobně tím nejlepším, v co mohlo Rusko doufat - a platí to až dodnes."

KD│Rusko vedené Vladimirem Putinem obnovilo hodně ze ztracené síly sovětské éry. To zvýšilo možnost - a dokonce i pravděpodobnost - že se země znova stane schopným protivníkem západního světa. Ale nyní je Rusko znova na vrcholu série masivních devalvací, která může zničit velkou část jeho finančního systému. Kvůli krachující měně, mizení zahraničního kapitálu, výrazně sníženým výnosům z energetiky a mizejícím devizovým rezervám si Západ myslí, že je tato země opět na pokraji kolapsu. V důsledku toho roste samolibost mnoha západních zemí, které zpochybňují její schopnost vojensky operovat v zahraničí.

Jenže tady jde o Rusko - a to se málokdy řídí cizími směrnicemi.
6. 3. 2009

FR│ Francouzsko-německá kulturní stanice ARTE ukončila po šestnácti letech spolupráci s veřejnoprávní Polskou televizí (TVP). Důvodem je antisemitská minulost ředitele TVP, který se angažoval také v mládežnické sekci ultrakatolické Ligy polských rodin. ARTE vzkázala, že postoje Piotra Farfala jsou v rozporu s jejími hodnotami a dodala, že je připravena spolupráci obnovit, jakmile Farfal skončí ve funkci.

zdroj ZDE

6. 3. 2009

NATO se rozhodlo obnovit styky na vysoké úrovni s Ruskem. Chce pracovat, jak to charakterizovala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, "s větší strategickou koordinací". Rusko toto rozhodnutí přivítalo, půl roku poté, co NATO zmrazilo styky s Ruskem kvůli konfliktu mezi Ruskem a Gruzií.

6. 3. 2009

aneb jak je nutné klasifikovat zdroje

MyslÍm, ze Panarin čerpal od Thomase Rittera, či přímo od zdroje - knihovny palmových listů..., píše čtenář Libor Šupčík. Ritter v knize o jihoindických Knihovnách palmových listů, kde je údajně popsána budoucnost-všech-kdo-mají zájem-se-ji-dozvědět, píše o budoucnosti světa. Pokud se pamatuji, tak zde byla zmíněna občanská válka v USA za rok či dva.

reklama na knihu Die Palmblatt- Palm Leaf bibliotheken und die Prophezeiungen zur Zukunft Europas Kopp Verlag, Rottenburg, 2006, ISBN 3938516208 ZDE

česky - Thomas Ritter: Proroctví o Evropě - z knihoven palmových listů Dialog, Liberec 2007, ISBN 8086761568 ZDE

Thomas Ritter je cestovatel a touroperátor, specializující se na výlety "po stopách našich předků a minulých kultur, nejvíce působivých přírodních zajímavostech, nejdůležitějších místech historie a nejvíce tajemných místech, hádankách a tajemstvích naší doby"... Jednou ze "studijních" cest, připravených touto záhadologickou cestovkou, je i cesta do Indie, nazvaná Tajemství indických knihoven palmových listů . Termín? 4. 7.2009 - 12. 7. 2009 nebo 11. 7. 2009 - 19. 7. 2009. Last minute 7. 3. 2009 - 21. 3. 2009. Čili pokud chcete vědět, jestli bude v Americe příští rok občanská válka, je tu prognostická cestovní kancelář a cesta k pramenům poznání budoucnosti - do Madrásu a Chengalpatthu. Dary knihovnám ve výši 50 až 70

6. 3. 2009

Profesor Diplomatické akademie ruského ministerstva zahraničí Igor Nikolajevič Panarin, bývalý analytik KGB, předvídá nyní zcela vážně vyhlášení stanného práva v USA a rozpad Spojených států. Apokapyptický scénář se má podle Panarina odehrát v roce 2010. Politolog díky tomu očekává, že Aljaška by se tak mohla dostat pod ruskou kontrolu. Kdyby to napsal spisovatel sci-fi románů, je to hezká zápletka a námět pro film podobný Dnu nezávislosti nebo některému z dílů Jamese Bonda. Ukazuje se, že specifičnost velmocenského scénářování vývoje v ruských politologických institucích postrádá racionalitu, dostatek podrobných informací i korektivy dané znalostí konkrétních podmínek v té které zemi. Prognostická logika "podle sebe soudím tebe" nefunguje vždy a všude. Nefunguje však nikdy u odlišných kultur s odlišnými tradicemi, státní loajalitou a odlišnými idejemi. Politolog Panarin ovšem přednáší také na téma Informační války - technologie úspěchu. Daleko spíše než budoucí realitu připomíná Panarinova prognóza mediálně mystifikační virální selfpromo. Průzkum mediálních kanálů bojem - vypuštěním informace, které do serióznosti něco schází a má přitom potenciál prostřednictvím metadiskuze oslovit širokou škálu příjemců a znejistět paranoidní voejnskopolitické rozhodovací procesy. V USA ale i jinde.

6. 3. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Někteří analytici v Německu každý den komentují burzovní dění. Pracuje se u toho nějakým zajímavým způsobem s nadějemi a zoufalstvím, a to často bez znatelného vztahu k očekávané ekonomické budoucnosti. Na pozadí hrozící velké ekonomické krize jsou malé kurzové zisky předkládány s jakousi hroznou naivitou a dost velké denní ztráty s nepravděpodobným překvapením, ačkoli by se mělo vědět, že dnešní kurzy jsou ještě vzhledem k existující a hlavně k hrozící situaci nepřiměřeně vysoké. O denním žvatlání analytiků něco v téhle poznámce...

6. 3. 2009
John Michael Greer

KD│Myslím, že záplavou odpovědí na příspěvek z minulého týdne věnovaný investicím bych neměl být překvapen. "Lidé ti spíše odpustí vraždu otců než ztrátu dědictví," napsal už dávno Machiavelli, a tento princip může dojít širšího uplatnění: Pokud chcete lidi opravdu naštvat, ohrožte peníze a majetky, na které spoléhají.

Bohužel, slovo "bezpečnost" může být v souvislosti s jakýmkoliv finančním aktivem v dnešní ekonomice použito leda ironicky. Stávající systém podrývající možnost investování se v posledních třiceti letech zvrhnul ve spekulativní excesy zatížené nesplatitelnými dluhy - veřejnými, firemními i soukromými - které byly chybně klasifikovány a poté prodány coby finanční aktiva. Nominální hodnota všech těchto papírů mnohonásobně převyšuje hodnotu všech lidských ekonomických aktivit na Zemi; velká většina z nich tedy nikdy nebude proplacena, tudíž jsou vlastně bezcenné.

6. 3. 2009

Minulá středa a čtvrtek byly dny, kdy se v Parlamentu rozhodovalo o rozhlasovém a televizním trhu. Na pořadu jednání hospodářského výboru byl zákon o elektronických komunikacích. Kulturní výbor a stálá komise pro sdělovací prostředky jednala o novele vysílacího zákona. Ve Sněmovně bylo dusno. Nedávno totiž došlo k rozpadu lobbyistické Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV - sdružení privátních rádií) kde se zájmy malých střetly se zájmy velkých. Právě na novele zákona 231/2001 Sb. Vznikla nová "asociace malých".

6. 3. 2009

General Motors varuje:

Automobilka General Motors ve čtvrtek varovala, že do 30 dnů udělá bankrot, pokud nedostane od amerického ministerstva financí další obří půjčku. Auditorská firma Deloitte totiž varovala, že General Motors v nynějším stavu nemají schopnost přežít jako funkční podnik.

Celkem obdržela automobilka General Motors od americké vlády už 15 miliard dolarů. Dnes v podstatě Obamovu vládu vydírá, argumentací, že těchto 15 miliard nikdy nesplatí, pokud nedostane ještě dalších 30 miliard dolarů.

Za poslední tři roky firma General Motors prodělala 82 miliard dolarů, loni 31 miliard dolarů. Automobilka požaduje letos dalších 3,5 miliard dolarů a pak 2,3 miliardy dolarů každý rok až do roku 2014, aby nezbankrotovala. Tento plán, předložený americkému ministru financí Timu Giethnerovi, předpokládá propuštěnbí 47 000 zaměstnanců, z toho 26 000 mimo USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 3. 2009
Tisková zpráva koordinátorů Hradeckého prohlášení

Dnes uplynul měsíc od vyhlášení tzv. Hradeckého prohlášení, v němž členové akademických senátů řady českých univerzit i fakult kritizovali tzv. Bílou knihu terciárního vzdělávání i proces její přípravy.

K tomu: Tomáš Koloc, "Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít" ZDE

6. 3. 2009

Proroctví konce globálního ekonomického růstu zažila ekonomická teorie i historie mnohokrát, a vždy se toto proroctví ukázalo být falešné. Chtěl bych připomenout Thomase Malthuse (1766 - 1834), který rozvinul teorii, že rozvoj lidstva je spoután populačním zákonem, kdy podmínky obživy rostou lineárně, zatímco populace roste geometricky. Mezitím se zvýšily produkční schopnosti výroby a současně snížil růst populace.

6. 3. 2009

"Optimismus je opium lidstva" - věta z Kunderova Žertu mě napadla při četbě příspěvku Jana Procházky. Jeho text totiž obsahuje na malé ploše hned několik zásadních nepřesností, omylů a myšlenkových zkratů.

5. 3. 2009

KD│Nablýskaný městský stát byl domem zbudovaným globalizací. Když světový obchod vzkvétal, křižovatka Východu a Západu se stala mraveništěm plným dopravních lodí a supertankerů. Společnost Singapore Airlines prosperovala i v zemi bez domácích leteckých tras. Téměř vše, co se zde vyrábí, jde na export. Třetina dělníků pochází ze zahraničí.

Jakmile však svět vstoupil do období deglobalizace, Singapur se změnil v okno, jímž lze zahlédnout obracení směru sil, které přinesly bezprecedentní mobilitu zboží, služeb, investic a práce. Světový obchod poprvé od roku 1982 klesá, přístav kdysi plný shonu se změnil v námořní parkoviště s řadami zahálejících lodí z Asie, Afriky, Evropy, Spojených států, Jižní Ameriky a Středního Východu, které se táhnou dlouhé míle kolem pobřeží. "Už je nemáme kam zakotvit," řekl Ron Widdows, hlavní manažer společnosti NOL, Anthonymu Faiolovi z Washington Postu.

5. 3. 2009

Anglická banka snížila ve čtvrtek úrokové míry na rekordně minimální úroveň 0,5 procenta. Zároveň oznámila, že přistupuje k - bezprecedentnímu - procesu tzv. "kvantitativnímu uvolňování". V počítači vytvoří částku 75 miliard liber a za tu zakoupí od vlády a od bank obligace. Zvýšením oběživa doufá anglická ústřední banka zastavit deflaci, stimulovat podnikání a přimět banky, aby začaly firmám znovu půjčovat.

Potíž je, že nikdo neví, jaký efekt bude mít vložení neexistujících 75 miliard liber na britský finanční trh. Pokud by to vyvolalo nekontrolovatelnou inflaci, Anglická banka je údajně připravena peníze z finančního trhu zase stáhnout.

Snížení úrokových měr téměř k nule přivítali hněvivě důchodci, kteří dosud byli navyklí doplňovat své penze z úroků ze svých úspor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 3. 2009
odpověď ředitele oddělení profesionálního fotbalu Českomoravského fotbalového svazu Iva Lubase k problému se vstupem na stadion Slavie

Žádné nařízení, které by zakazovalo účast cizinců na utkáních GL samozřejmě neexistuje. Je na samotném klubu, koho na svůj stadion pustí či nepustí a za jakých podmínek , to je ostatně i právní výklad Ministerstva vnitra ČR, který mají kluby k dispozici. Zejména po utkáních 1.kola GL Brno - Baník a Olomouc - Sparta byla znovu akcelerována otázka bezpečnosti na fotbalových stadionech.

Jedním z bezpečnostních opatření může být i distribuce vstupenek, která do značné míry eliminuje účast problémových diváků. Jistě Vám neuniklo, že velkým bezpečnostním problémem při utkání v Brně byla účast tzv. fanoušků polské národnosti. Zde je patrně důvod, proč Slavia provádí distribuci vstupenek na utkání Slavia - Baník Ostrava vámi zmíněným způsobem.

To, že na podobná opatření občas doplatí slušný fanoušek, je bohužel smutnou realitou.

5. 3. 2009

ODPOVĚĎ TISKOVÉHO MLUVČÍHO SLAVIE

Vstupenky na zápas s Baníkem jsou prodávány v bezpečnostním režimu, jehož důvodem jsou výtržnosti, které se odehrály na stadionu v Brně při zápase s Baníkem. Utkání Slavie je z právního hlediska soukromou akcí v soukromém prostoru, způsob prodeje vstupenek je proto uzpůsoben bezpečnostním hlediskům, na které máme jako organizátor akce právo.
5. 3. 2009

Jen bych chtěl podotknout, že Slávii samozřejmě může fandit jakýkoli cizinec, pokud ho tedy Štěpán Kotrba nestihne v nějakém svém dalším záchvatu mezitím deportovat.

A Jan Čulík nemá pravdu, že v Anglii nelze získat lístky mezi fanoušky soupeře. Už několik let mám membership na londýnský Arsenal, vedený na českou adresu a placený z kreditky registrované v Čechách.

6. 3. 2009

"Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi na Mělnicku trojici Ukrajinců a obvinili je z trestného činu obchodování s lidmi. Hrozí jim až dvanáctiletý trest vězení. Muži ve věku 24 až 36 let nutili pod hrozbou násilí desítky Rumunů a Bulharů pracovat na místních chřestových polích, často 14 až 16 hodin denně. Za práci dostávali několik stokorun měsíčně a stravu velmi chudou, jednou denně, často jen vařené brambory, v nejlepším případě s fazolovou přílohou..." (Právo, 28.2.09)

Cynik by dodal: Mohli si k bramborům a fazolím vařit chřest, neboť tato zelenina je v řadě zemí považována za mimořádnou pochoutku. Langrův balíček ( letenka + 500

6. 3. 2009

Chyba lávky -- na dva svátky?

Psal jsem zde v BL o jednom tvaru slova "Hradčany". Mluvíme třeba o Hradčanech nebo k Hradčanům, ale automaticky naskočí jako 7. pád "s Hradčanami". Tedy přirozeně že obdobně jako "s ženami", nikoli "s hrady", že ano? Tak jsem si to dovolil také napsat; a tak mi to bylo také vtloukáno do hlavy už proklatě dávno v průběhu školní docházky. Jenže mluvte něco o nějakých vzorech skloňování a o mnoha desetiletími života zakonzervovaných tvarech těch či oněch výrazů!

5. 3. 2009

Portál ČT24 uvede 6. března 2009 od 20.00 hodin čistě internetový přímý přenos z benefiční akce Párty na kolečkách na podporu Evropské hudební školy Studeo s koncertem skupiny The Tap Tap v divadle Archa.

5. 3. 2009

Nejvyšší správní soud zamítl návrh vlády ČR na zákaz Dělnické strany. Učinil tak s odůvodněním, které jednoznačně odkazuje další podobné snahy k dvěma možným variantám: k detailně propracovanému důkaznímu materiálu, který prokáže protiústavní a demokratické zřízení ohrožující činnost politické strany, nebo k hledání jiného řešení. Podle zástupců ministerstva vnitra se jednalo o sondu založenou na principu "pokus -- omyl", takže je vlastně všechno v pořádku. Ne, není. Je nutno se pozastavit nad tím, jakým způsobem vlastně má stát chránit společnost a veřejný zájem a nad tím, jak může být taková Dělnická strany vlastně užitečná.

5. 3. 2009

Mám docela dobrý pocit z článku pana Bohumila Kartouse "V čem spočívá prospěšnost Dělnické strany". S jeho obsahem souhlasím a domnívám se, že se jedná o jeden z mála objektivních pohledů na problematiku vztahu společnosti a tzv. extremistických hnutí a ultrapravicových politických stran.

5. 3. 2009

KTERAK RADA ČESKÉHO ROZHLASU KONTROLOVÁNA BYLA

Přepis dialogů, dějství první: Kontrolní výbor Parlamentu, 4. března 2009

Osoby a obsazení:

Vladimír Koníček, předseda Kontrolního výboru PSP (KSČM)
Libor Ježek, místopředseda Kontrolního výboru (ODS)
Josef Čerňanský, člen Kontrolního výboru (ČSSD)

Ladislav Jíša, místopředseda Rady ČRo

Dana Jaklová, místopředsedkyně Rady ČRo (ODS)
4. 3. 2009

Jim Rogers, spoluzakladatel hedgového fondu The Quantum Fund George Sorose, hovořil s Faisalem Islamem, hospodářským reportérem britské televize Channel Four o současné finanční a hospodářské krizi. Rogers varuje, že politikové vedou svět znovu do velké hospodářské krize. Dochází podle něho k nezastavitelné, hlubinné ekonomické změně. Evropa a Amerika si neuvědomila, že chudne. Nechce si to přiznat a dál spotřebovává jako dřív, což vede k neřešitelné zadluženosti.

Rogers je jedním z nejvýznamnějších světových finančníků. Je považován za legendu na Wall Street vzhledem ke své předvídavosti. Nyní konstatuje, že dochází k zásadnímu přesunu moci ze západu na Dálný východ. Rogers se z Ameriky už proto přestěhoval do Singapuru, kde Channel Four s ním natočil tento rozhovor.

Rozhovor v angličtině je ZDE

3. 3. 2009

ANALÝZA PŘÍČIN A VÝCHODISEK

Dnes již je zřejmé, že na rozdíl od původních iluzí, podle nichž šlo jen o krizi hypotéčních úvěrů v USA, byla to jen špička ledovce. Dnes již končí i další postupná iluze, že jde „jen“ o globální finanční krizi, charakterizovanou strmým pádem kapitálových a peněžních trhů i předních bankovních domů, zamrznutím nejen peněz, ale i důvěry. Navíc a hlavně se již projevuje i krize reálné ekonomiky, i její „zamrzávání“. V USA a v některých, zejména evropských zemích sestup ekonomik přerostl již do ledových vod záporného růstu. Je to důsledek, nebo naopak příčina finanční krize?

5. 3. 2009



Jak je vidět, francouzští gastarbajtři se na rozdíl od těch našich, které chtějí odsunout Ivan Langer a Štěpán Kotrba, se svými protivníky dokáží vypořádat, a učinit to dokonce formou uměleckého díla. Na tuto píseň, kterou napsal populární francouzský raper Zedess, jsem před časem poukazoval v článku "Gastarbajtři všech zemí, vciťte se". Její klipová podoba, která už dva roky trhá žebříčky YouTube je doplněna obrázky "francouzského Vladimíra Jiránka", karikaturisty Pierra Pinatela. Nyní i s překladem.

5. 3. 2009

Díval jsem se náhodou v noci na hloupou debatu v lidové sněmovně parlamentu 3. března 2009. Opoziční sociální demokraté navrhli šrotovné. Aby státní pokladna každému majiteli osobního auta staršího než deset let darovala nějakou sumu peněz na nové auto, když majitel to staré sešrotuje.

4. 3. 2009

Zdravotnictví škodí feminizace, pravil prezident České lékařské komory a označil podle Mladé fronty Dnes na posledním zasedání zdravotního výboru sněmovny "feminizaci" za druhou nejdůležitější příčinu krize českého zdravotnictví - hned po stárnutí lékařů a jejich odchodech do důchodu. Podle mluvčího ČLK Sojky ale Kubek jen uvedl statistická čísla své prezentace a trend označil za problém, neboť lékařky ve stávajícím systému zdravotnictví nemají dostatečné podmínky k přebírání rolí, které se na rodinu a děti neohlížejí . "K té práci patří i noční a víkendové služby. Pro ženy je mnohem náročnější stihnout rodinu a chodit na služby," konstatuje Michal Sojka. V roce 2002 tvořily lékařky 51,8 procenta, v roce 2007 se podíl žen zvýšil na 52,7 procenta. Kdyby nebylo přebytku lékařek, hovořil by Kubek o nedostatku lékařů. A jeho profesní komora by tlačila na zvýšení jejich platu... Protože o peníze jde až v první řadě. Při ústavní rovnosti žen a mužů, zachování genderové rovnosti a politické korektnosti ovšem nelze žádat příspěvek na služku či babysitting pouze pro lékařky.

"Já nemám nic proti ženám, ale ženy pochopitelně, protože mají dvě role - musí zvládat kromě práce také rodinu a děti - tak pochopitelně pracovní nasazení žen nemůže být nikdy srovnatelné s pracovním nasazením mužů," říká Kubek na audiozáznamu. Pracovní nasazení šedých buněk mozkových by ovšem přepracovanému muži-lékaři napovědělo, že má své myšlenky formulovat jinak. Nestalo se tak. Bohužel.

4. 3. 2009

DOKUMENT - ANALÝZA ČMKOS

Martin Fassmann, Jaroslav Ungerman
Hodnocení vládního protikrizového plánu vlády a odhad ekonomického růstu v roce 2009 (zpracováno ke dni 2. 3. 2009)

Motto:

Mirek Topolánek – 2. prosince 2008 v Parlamentu hovoří o scénářích rozvoje české ekonomiky v roce 2009 - "První z nich nazvěme krizový - to je, když dynamika růstu HDP bude v roce 2009 klesat výrazně pod dvě procenta. Druhý scénář nazývám pesimistický - to je, když se dynamika růstu HDP v příštím roce bude pohybovat mezi dvěma až třemi procenty. Třetí, dnes očekávaný scénář je, pokud se dynamika růstu HDP příští rok bude pohybovat někde kolem tří procent a za čtvrté optimistický scénář - dynamika růstu se bude pohybovat v roce 2009 nad čtyřmi procenty. Ten poslední dnes pokládám, stejně jako vy, za méně reálný,"

Když v první polovině ledna upozornila ČMKOS, že česká ekonomika stojí před bezprecedentním poklesem výroby a téměř na prahu hospodářské katastrofy, byla tato tvrzení považována za poplašné zprávy a byla všemožně nejen v mediích, ale i v řadách oficiálních politiků, zlehčována.

5. 3. 2009

Čecha hned nemusí napadnout, že ta otázka je možná dokonce přímo dvojsmyslná. Samozřejmě že nejdřív pravděpodobně každého bez výjimky napadne jen ta proslulá lokalita nad Prahou, s majestátní čelní frontou hradu a s celou řadou rozmanitých imponujících věží. Takhle to zřejmě také včera myslel novinář, který včera (4. 3.; MF-D, str. A2) napsal následující titulek: "Obama by rád hovořil s Hradčany v zádech". (Možná teď je ten novinář -- T. M. -- vděčen za to, že se čtenář tohoto příspěvku v BL k citovanému novinovému článku vrátí?)

4. 3. 2009

Jan Mládek v 9. čísle Literárních novin právem kritizuje nedostatečnost vládních návrhů opatření na zmírnění současné finanční a ekonomické krize a zároveň stručně shrnuje návrhy své.

Ani tyto návrhy však nelze považovat za dostačující. Základním omylem zatím všech podobných opatření realizovaných všemi úřadujícími politiky světa je fakt, že vůbec nevycházejí ze skutečných příčin krize. Ani z nich vycházet nemohou, protože ta opatření vycházejí z návrhů předkládaných tzv. standardními ekonomy.

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2009 Bude se opakovat Velká deprese? Ladislav  Žák
7. 3. 2009 Britská vláda znárodnila banku Lloyds   
6. 3. 2009 Několik poznámek k ekonomice Jan  Procházka
6. 3. 2009 O denním pohádkaření analytiků, aneb O zapomnění nedávno minulých dnů Uwe  Ladwig
6. 3. 2009 Chceme další miliardy, jinak uděláme bankrot   
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Soumrak penzí John Michael Greer
6. 3. 2009 Obecně neoblíbený opravník optimistických omylů Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 O zestátnění bank a subvencování automobilek, aneb O mínění většiny obyvatelstva a alternativním jednání politiků Uwe  Ladwig

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Obama je přepracovaný   
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
4. 3. 2009 Medveděv jednoduše odmítl stát se rukojmím Teheránu Karel  Dolejší
4. 3. 2009 Riskantní populismus   
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 3. 2009 Vondra, Schwarzenberg, Potěmkin Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2009 Demokratická výzva SZ chce více demokracie   
2. 3. 2009 Bursík a Jacques napadli petiční stánek Iniciativy Ne základnám   
19. 2. 2009 Zelená štvanice začala Miroslav  Suja
9. 2. 2009 Energetika podle Obamy Jiří  Krautwurm
7. 2. 2009 Tonoucí zelený se i blobu chytá Ivan  Větvička
6. 2. 2009 O jádru zodpovědně, je to politikum Václav  Hála
1. 2. 2009 Zelení volným pádem Milan  Daniel
31. 1. 2009 Bursík píše Kuchtové Martin  Bursík
31. 1. 2009 "Demokratická výzva": Ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených   
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
6. 2. 2009 Anketa v ČSSD: co s Afghánistánem? Jiří  Beránek
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
6. 2. 2009 Školství potřebuje občanskou aktivitu Miloslav  Štěrba
5. 2. 2009 Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít Tomáš  Koloc

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2009 Sikorski a Vondra prý ze hry, v čele NATO nejspíš bude Dán Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Redaktor MF Dnes Milan Vodička lže světové veřejnosti Jakub  Rolčík
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
4. 3. 2009 Medveděv jednoduše odmítl stát se rukojmím Teheránu Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 3. 2009 Vondra, Schwarzenberg, Potěmkin Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Izraelská vláda sklidila kritiku za protiraketovou obranu   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus