7. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 8. 2008

Hlavní poradce britského ministerstva životního prostředí:

Konstatoval to profesor Bob Watson, hlavní vědecký poradce britského ministerstva životního prostředí, potravin a venkova. "Není pochyb, že bychom měli omezit vzrůst globáních středních teplot na 2 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovou érou," uvedl Watson. "Avšak to je velmi ambiciózní cíl a my nevíme přesně, jak omezit emise skleníkových plynů, abychom omezili oteplování na 2 stupně Celsia, tak bychom se měli připravit na teplotní vzrůst o 4 stupně Celsia."

7. 8. 2008

POHRDÁNÍ POSLANCI.

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg zaslal 21. července 2008 předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi dokument, nazvaný nepravdivě "informace ka aktuálnímu vývoji jednání o zapojení České republiky do projektu protiraketové obrany", kterou pro Sněmovnu zpracovala ministerstva zahraničí a obrany. Z poslanců dělá ministr zahraničí idioty, neboť materiál obsahuje jen pouhou část informací, jinak běžně získatelných z mediálního monitoru. I Mladá fronta Dnes má ve svých článcích víc informací... O Britských listech nebo ATM nemluvě. Periodické souhrnné informace velvyslanců, které pravidelně chodí na ministerstvo zahraničí, jsou stokrát obsažnější, stejně jako detailní informace ze služebních cest diplomatů. Britské listy mají Schwarzenbergovu "informaci" pro poslance k dispozici a nestačí se divit.

6. 8. 2008

Nástup neoliberálního vládnutí

V Česku v posledních letech zdánlivě nedošlo ke státnímu převratu. Nezměnili jsme vlajku, na náměstích nestojí sochy nového diktátora. K něčemu ale dojít muselo – stále větší skupiny lidí totiž podléhají formám vládnutí, které neodpovídají formálně existující demokratické republice ani z hlediska oficiózní rétoriky, ani z hlediska dosavadní zkušenosti. Zdá se tedy, že státní převrat proběhl, jenom nám o něm neřekli.

Nová moc nad lidmi prosazující se v posledních letech je mnohem bezprostřednější a „efektivnější“ než výkon moci klasického státu. Kombinuje ekonomický tlak a politické donucení rozmlžením a propojením jednotlivých sociálních rolí, jejichž striktní vymezení bylo typické pro původní modernu.

7. 8. 2008

ANALÝZA NOVEJ KONCEPCIE ZAHRANIČNEJ POLITIKY RUSKEJ FEDERÁCIE

Zahraničná politika Ruskej federácie, ktorá sa oficiálne začala v decembri 1991, teda po zániku Sovietskeho zväzu, bola dostatočne neočakávaná a protirečivá. V rokoch 2006 - 2007 sa zakončila etapa dobudovania a návratu Ruska ako globálnej mocnosti. Stratégia vývoja krajiny majúca svoju jasnú ideológiu, hodnoty a logiku predpokladá aj novú koncepciu zahraničnej politiky.

Ruská federácia ju už má. V súlade s ruskou ústavou prezident Dmitrij Medvedev podpísal dokument Koncepcia zahraničnej politiky Ruskej federácie. Na 15-tich stranách textu je popísané, ako Rusko vidí svet, aké sú jeho hodnoty a ako sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou v zahraničnej politike správať.

7. 8. 2008

Připomínka Jana Čulíka ke článku Štěpána Kotrby je založena na poněkud nepřesném přečtení toho, co Kotrba vlastně napsal. V jeho článku totiž nenajdete nic, co by "spolupráci" s komunistickým režimem ospravedlňovalo.

Základní otázka je, jak spolupráci vůbec definovat. Byla jí stranická příslušnost, vojenská přísaha věrnosti, kvalitní práce nebo účast ve volbách, účast na Večerní universitě marxismu-leninismu (VUML) , reprezentace ve sportu, členství v ROH, atd, atd. ? V úvahu by se musela vzít i skutečnost, že program českých komunistů byl v podstatě velmi úspěšný -- odstranění nezaměstnanosti, dostupnost lékařské péče a vzdělání a značný kulturní rozkvět let šedesátých -- byl pro většinu lidí nebývalou změnou k lepšímu. Ostatně ani zavádění zemědělské velkovýroby nebylo ve svých důsledcích tak negativní, jak se to prezentuje s odstupem času.

Kdybychom onu dobu hodnotili skutečně objektivně, došli bychom k závěru, že velká část populace neměla důvod onen systém bořit.

6. 8. 2008

Pan Černík se diví, že se lidé dívají na toho, kdo spojuje své politické a občanské postoje s KSČM, odtažitě. Jako by komunisté tuto zemi 40 let neničili, jako by ji neoplotili ostnatým drátem, jako by neumučili v koncentrácích tisíce lidí, jako by jejich vláda nebyla spojena se sovětskou okupací a popřením všech hodnot.

7. 8. 2008

Reakce na článek Vladislava Černíka "Daniel Strož: Muž současnosti" a Borise Cveka "Komunismus je nepřijatelný".

I kdybychom přijali mylnou, českými "mladofrontovními" médii i většinou učitelů na školách opakovanou informaci, že totiž komunismus byl obdobím neměnného, nestrukturovaného teroru od počátku až do konce a všichni komunisté jsou, byli a budou zločinci, pikantní na případu Daniela Strože je právě skutečnost, že v době, kdy většina dnešních antikomunistů, kopajících dnes v ČR do mrtvoly totalitního státu, s komunistickým normalizačním režimem (který byl opravdu hnusný) vesele kolaborovala, anebo se aspoň vůči režimu chovala velmi tiše a "ukázněně", Daniel Strož proti totalitnímu systému aktivně bojoval a udělal svou obětavou vydavatelskou a kulturní činností (čtvrtletník Obrys, vycházející deset let, v letech 1980 - 1990, téměř sto padesát titulů [básnické sbírky, próza, filozofie, dramata]) obrovské množství práce. No, jen se podívejte, seznam všeho, co vydal, je ZDE. To, že to dneska nikdo netuší, není Strožova chyba. To, že média pominula výročí této významné osobnosti, je primitivismus a sprosťárna.

Musím protestovat proti představě, že všichni komunisté byli jsou a budou zločinci. Už jsem v tomto listě několikrát psal o svém překvapení po setkání s emigranty z osmašedesátého (Igor Hájek), s lidmi, kteří neměli zkušenost ze sedmdesátých let života v Československu, a pro ně tak byli komunisté slušní lidé, usilující o svobodu a reformu své země. Takoví totiž byli většinou komunisté v šedesátých letech. Svědčí o tom konec konců i vynikající filmová a literární kultura té doby, v dnešní ČR také v podstatě neznámá. Jakým zjevením byl například na letošní LFŠ Kohoutův film Sedm zabitých. Mělo by se studovat, co se vlastně v Československu dělo od konce padesátých let.

Komunisté začali být "zločinci" až v letech sedmdesátých, kdy bylo Československo poraženou, zotročenou kolonií a k moci se v zemi - podobně jako po Mnichovu 1938 -. dostal póvl. Prosím, rozlišujte.

7. 8. 2008

ANALÝZA

JU│ Olympijské hry, které budou tento týden zahájeny v Pekingu, přitahují pozornost světové veřejnosti. V této souvislosti se diskutuje jak o problematice politického systému ČLR tak i o rozvoji čínské ekonomiky, jejíž bouřlivý rozvoj v posledních letech přitahuje pozornost nejen odborné veřejnosti. Je stále více zřetelné, že tato ekonomika - její stav i její tendence se stále hlouběji projevují také na celkovém stavu světové ekonomiky. Je patrné, že změny na čínském trhu mohou -- jak se stále častěji ukazuje - podstatně změnit ceny některých komodit, či vytvořit tržní konjunkturu některých výrob.

V posledních dvou až třech letech čínská ekonomika vykazuje tempa růstu HDP vyšší než 10 % ročně. Je to velmi vysoké tempo, ale podstatné je především to, že vysokého tempa hospodářského růstu dosahuje dlouhodobě – i v průběhu posledních dvaceti let – průměrné tempo růstu je 9,5 – 9,7 %, tedy každý osm let se HDP zdvojnásobuje. To dělá z Číny světového rekordmana – ve světové ekonomice se nenajde země, jejíž ekonomika by v posledních letech rostla takovým tempem.

6. 8. 2008

Časopis Nature, který vychází každý týden, ve svém čísle z 24. července věnuje Číně mimořádnou pozornost. Zabývá se tím, co pro Čínu znamená dědictví politiky jednoho dítěte, stavem životního prostředí i úvahami nad čínskou vědou. Pokud jde o vědu, Nature i mnozí jím oslovení čínští vědci, zdůrazňuje, jak významný vliv má nedostatek kritiky vůči autoritám na stav vědy a jak čínská věda sice zažívá obrovský číselný boom (množstvím publikovaných článků dohání USA), nicméně jde spíše jen o povrchní zdání. Nature uvažuje také o tom, zda po USA může Čína nastoupit jako vědecká supervelmoc, totiž v tradici Francie (18. století)-Německo (19. století) - Británie (konec 19. a začátek 20. století)-USA (po válce až po dnešek). Budoucnost světa se zdá ale spíše multipolární a časy hegemonů prý asi mizí.

7. 8. 2008

Jedna věc je si myslet, druhá vědět a třetí dokázat.

bývalý "elitní" detektiv ÚOOZ a jeden z hlavních autorů Kubiceho zprávy Hynek Vlas v oslavném rozhovoru s Pavlem Eichlerem, iDnes ZDE

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

7. 8. 2008

Je zjevné, že správná předpověď musí být pesimistická, píše Jan Hošek v reakci na článek Jana Šlemendy "Připravte se na krizi". Když to nakonec dopadne dobře, tak se každý málo stará o moje minulé bláboly, když to nakonec náhodou dopadne špatně, tak mohu vítězoslavně prohlásit "vidíte, já to říkal už dávno ...".

Amerika samozřejmě díky hypotéční krizi hodně klesla v mezinárodním srovnání, to ale běžný Američan nepozná, dokud se nepodívá fyzicky za hranice. Ale že by krize srovnatelná s 30. lety? To je trochu silné kafe. Možná, že nějaký ten bankéř skočí z okna, to už je riziko podnikání, ale že by prostí lidé začli umírat hlady ...

Ono i kdyby některé ty vyspělé ekonomiky propadly o 5 % (s čímž nikdo nepočítá), tak ekonomové by si sice rvali vlasy, ale běžný člověk by to asi při současné životní úrovni moc nepoznal, kdyby ho patřičně nepostrašili v médiích. Je pravda, že může vzrůst nezaměstnanost, ale ta byla např. v Polsku ještě relativně nedávno 20 %, a taky to přežili... Holt je jiná doba. Ale na druhé straně, konec světa už tu taky dlouho nebyl ...

Barack Obama
7. 8. 2008

Demagog a diletant kandidátem na amerického prezidenta

JU│ Tak nějak by se dal přeložit titulek článku, v němž se v Izvestijích zamýšlí Vitalij Ivanov, viceprezident Centra pro politickou konjunkturu Ruska nad dosavadní politikou obou kandidátů na prezidenta USA. Na počátku uvedu dva citáty: „Chceme, aby se Rusové lépe chovali na mezinárodní scéně a máme plné právo to očekávat. Udělám všechno je v mých silách, aby změnili podstatně své chování, které ve skutečnosti nenapomáhá míru ve světě.“ – to řekl McCain televizi ABC. „Musíme odhodit mentalitu studené války z minulosti a rozhodnout se pracovat s Ruskem tam, kde s ním můžeme spolupracovat a přitom si zachovat své hodnoty, když je to nutné“ – to je z „berlínské řeči“ Baracka Obamy.

McCain se už dávno označil za „nepřítele Ruska“. Už alespoň tři roky se chová jako Cato starší – vytrvale navrhuje vyhnat naši zemi z „velké osmičky G8“, píše Ivanov. Takové hulvátské hrozby ve vyjadřování McCaina už nikoho neudivují. Proto se při tomto chování McCaina zdá ruskému publiku Obama jako přijatelný a odpovídající. Teď už jsou mnozí ochotni ho obejmout jako přítele a tento pocit dnes sdílejí téměř všichni. Takové jednomyslnosti tu už dlouho nebylo.

7. 8. 2008

Dosavadní reformy ve zdravotnictví za posledních 2008 let se nikdy pořádně nevydařily. Pokud by některá z nich byla definitivně úspěšná, žádné další by nebyly potřeba. Každá další mizerná reforma pak zhoršuje předešlou neuspokojivou situaci ve zdravotnictví.

Počínaje šamany, mastičkáři, felčary, a počítačovými ranhojiči konče, pořád ty tisíce let máme jen lavírující zdravotnictví, napůl nemocné (polomrtvé) občany a napůl zdravé (položivé) pacienty, ale žádné skutečně zdravé a živé lidi. Potřebovali bychom zdravotnictví, které by zařídilo kvalitu života takovou, abychom měli jen občany živé a mrtvé.

7. 8. 2008

Reakce na článek "Vím, co je to sionismus" čtenáře Bergmanna ohledně rozdílného vnímání blízkovýchodní reality.

Ačkoliv jsem po přečtení posledního elaborátu Pavla Bergmana usoudil, že naň nebudu reagovat, jeho žoviálně pojatá polemika mne pobavila natolik, že jsem své rozhodnutí změnil. Každý žijeme v jiném světě. Pan Bergmann píše, že " i člověk, který "jen" píše o politice musí dodržovat jisté normy: přesně citovat, odkazovat se na rezoluce a zákonné normy tak, jak existují, a přísně rozlišovat mezi tím, co se stalo, a tím, co je pouze jeho názor." U drtivé většiny svých článků uvádím odkazy na ta která tvrzení, parafráze i citace. Netvrdím, že se občas nezmýlím v interpretacích, avšak jádro celého sporu mezi mnou a panem Bergmanem spíš spočívá v naprosto odlišném vnímání dění, které nás obklopuje.

6. 8. 2008

Gruzínci prý používají děla dodaná z ČR k ostřelování jihoosetského města Cchinvali, české úřady a média mlčí

Desátého července navštívila Gruzii americká ministryně zahraničí Condoleeza Ricová. Pět dnů nato začaly manévry s názvem Kavkaz 2008 za účasti ruské armády a armád ruských spojenců na Kavkaze. Ve stejný den byly ale zahájeny také gruzínské manévry s účastí Američanů prezentované pod názvem Immediate Response 2008. Na obě cvičení prakticky okamžitě navázalo vyostření situace kolem separatistické republiky Jižní Osetie -- situace, která na počátku srpna nabyla charakteru ozbrojených operací nízké intenzity, při nichž ovšem dochází k nasazení těžkých zbraní.

5. 8. 2008

HANBA:

Rok po vydání rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1769 - ta schválila vyslání mírové mise do Darfuru - konstatovala nová zpráva, které země mají vrtulníky, jichž je v Darfuru zoufale zapotřebí na ochranu civilistů.

Zpráva má titul "Bez pomoci - Jak mezinárodní společenství zradilo misi OSN". Zprávu podpořilo více než třicet mezinárodních lidskoprávních organizací.

"Začátkem tohoto měsíce se staly mírové sbory OSN terčem útoku v Darfuru. Jejich nepřátelů bylo daleko víc a byli lépe ozbrojeni. Protože žádná země neposkytla jednotkám OSN vrtulníky, nebyla k dispozici podpora a sedm příslušníků mírových sborů OSN přišlo o život. Je načase, aby se mezinárodní společenství začalo vážné zabývat poskytnutím řádné výzbroje pro mírové sbory OSN, které mají v Darfuru ochraňovat civilisty," konstatoval Amjad Atallah, mlučí Koalice pro záchranu Darfuru.

  • Jednotky OSN v Darfuru potřebují 18 vrtulníků, nebyl nabídnut jediný, naproti tomu v Iráku používají mezinárodní jednotky takových vrtulníků 350.
  • Země, které mají potřebné vrtulníky, jsou: Itálie, Ukrajina, Indie, Španělsko, Rumunsko a Česká republika. Právě tyto země by mohly vrtulníky pro Darfur poskytnout nejrychleji a nejefektivněji. Mají dohromady 71 potřebných vrtulníků, čtyřikrát více, než kolik je jich třeba.

    Tisková zpráva v angličtině k této záležitosti je níže:

6. 8. 2008

V jarních měsících tohoto roku provedla firma BNV Consulting v Galerii hlavního města Prahy personální audit objednaný zřizovatelem galerie, Magistrátem hl.m.Prahy. Dne 15. 7. byly s odvoláním na právě proběhlý personální audit mimo jiné dány částečné nebo úplné výpovědi třem kmenovým kurátorům GHMP, PhDr. Karlu Srpovi PhD., PhDr. Olze Malé a PhDr. Haně Larvové tedy významným historikům umění, jejichž více než dvacetileté práci vděčí tato galerie za svůj vysoký odborný kredit v rámci české i světové umělecké a uměleckohistorické scény. Tyto změny ve veřejné instituci (financované tedy téměř výhradně z daní občanů), které zásadně ochromily odbornou činnost GHMP, byly zdůvodněny doporučeními odborně zcela nekompetentní auditorské firmy, jejíž praxe nezahrnuje žádné předchozí zkušenosti s auditem v podobně zaměřených galerijních institucích. Přesto se výsledná opatření významně dotýkají nejen funkčnosti a úspornosti administrativního a personálního zajištění instituce, ale i otázek jejího odborného profilu. Zmíněné změny byly provedeny zcela bez konzultací s dotčenými zaměstnanci galerie nebo s dalšími zástupci odborné veřejnosti, ačkoliv by bylo lze očekávat, že takto významné zásahy do směřování instituce budou založeny na doporučeních nezávislé odborné komise. Uskutečněná opatření jsou také v rozporu s doporučeními jediné studie týkající se budoucnosti GHMP (od firem LogicaCMG a Cultropa, leden 2008), která je k dispozici, a která doporučuje zachovat stávající počet kurátorů.

Další podrobnosti ZDE

6. 8. 2008

Stálo by jistě za informaci, že Karel Schwarzenberg patří k nejmocnějším mužům ve státě, a jeho symbolická dimenze způsobuje, že je téměř nedotknutelný. Nebo jste snad četli nějaký skandál o jeho nové milence? O tom, že je to právě on, kdo vlastní (respektive pronajímá) týdeník Respekt, už se ani nesnažím opakovat -- je to všeobecně známá informace.

Možná bychom byli překvapeni, co bychom se dozvěděli o roli samotného týdeníku Respekt, který není a nikdy nebyl jen tak obyčejným týdeníkem.

Po zveřejnění článku "Nepatřičné úvahy nad reprízou dokumentárního filmu Vládneme, nerušit!" na Britských listech, mi napsalo hned několik čtenářů reakce, které by se daly shrnout do věty: "Ano, Tabery je možná pohádkář opoziční smlouvy, ale o čem tedy byla opoziční smlouva?" A ještě konkrétně: "S kým měl Tabery mluvit, aby to bylo hodnověrné?" Jelikož mým hlavním argumentem bylo, že se novinář Tabery spokojí s prefabrikovanou realitou a chybí mu zdroje, pokusme se tu, má-li na to laskavý čtenář patřičně zocelené nervy, otevřít několik témat, která zůstala Taberymu skryta.

Dokument Vládneme, nerušit! nese avízo: "Následky opoziční smlouvy provázejí naši zemi dodnes. Korupční skandály, mafiánské vraždy, útoky na novináře, podivné nákupy stíhaček - jen náhoda nebo přímý důsledek zákulisních politických dohod? Nová fakta a souvislosti o jedné z nejčerstvějších kapitol naší porevoluční historie v dokumentu Erika Taberyho a Tomáše Kudrny." Nic proti dramatičnosti nástupu, ale podívejme se na věci méně dramaticky. A zeptejme se: Jaká nová fakta a souvislosti?

6. 8. 2008

Solženicyn prý nebyl až tak vzdálený od Stalina

Těmito šokujícími a k památce Alexandra Solženicyna urážlivými slovy si připomněl úmrtí jednoho z největších ruských spisovatelů kmenový komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov (Patriarcha ve stínu temných nálad, Právo 5.8.). Toto přirovnání je o to nechutnější, že Solženicyn sám ve stalinských trestných táborech a lágrech strávil celkem osm let a po Stalinově smrti ještě další 3 roky ve vyhnanství v Kazachstánu. Lze si představit máloco nespravedlivějšího, než -- byť třeba "jen" po "ideové stránce" - stavět na jednu roveň pachatele a jeho oběť. Když přitom i ta "ideová stránka" je stejná asi tak, jako jsou stejné nebe a dudy.

6. 8. 2008

V pondělním vydání Süddeutsche Zeitung (SZ 04.08:2008) se objevila zajímavá recenze na knihu, týkající se pragmatické a úspěšné zahraniční politiky Číny, píše Tomáš Krček.

6. 8. 2008

Miloslav Štěrba se pustil do mladofrontových kritiků čínských pořadatelů olympiády. Pravda, toto periodikum přináší převážně ideologicky silně zabarvené články a jeho komentátoři jsou známými levicobijci, to se ostatně dovíme v každém druhém vydání Britských listů. Zpravidla je to odůvodněné a z tohoto důvodu MfD pravidelně nesleduji. Nenadál bych se proto, že svým způsobem ji zde budu muset hájit. Dnes už tu máme jeden příspěvek o vylévání vaničky i s dítětem, a já k němu musím přidat další.

6. 8. 2008

Jak může být dnešní spisovatel aktivní v tzv. radikální levici? Proč by měl současný literát kandidovat za komunisty?

Takto si klade otázky (mnohdy i s despektem) dnešní maturant či mnohý vysokoškolák a přitom bere jako vcelku normální, že jeho studium stojí rodiče několik tisíc měsíčně, že po studiu si bude muset vzít několika milionovou hypotéku na, i byť nějaký 2+1 v jakémsi novodobém paneláku. Vidí, že (někteří) jeho spolužáci si přijdou na slušné peníze v (počítačových) firmách, které jim kryjí studium a ještě jim zbývá na slušné kapesné.

6. 8. 2008
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Podle zprávy Mafkarat al-Islam pohrozili členové policie tzv. Probuzení v provincii Dijála, že se vrátí do řad bojovníků al-Qá`idy, nezvýší-li jim Američané platy. Jejich velitel plukovník Abd as-Sattár prohlásil, že nebude váhat vrátit se k al-Qá`idě, zůstane-li jejich požadavek nevyslyšen. Peníze potřebuje k povzbuzení svých mužů, aby byli ochotni pouštět se do dalších akcí proti al-Qá`idě. Mafkarat al-Islam ocitoval amerického velitele v této provincii, podle něhož Američané vyplácejí každému členu této policie měsíčně 300 dolarů; jejich činnost sestává především z provádění hlídek nebo pátracích akcí a z ostrahy amerických sil.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
5. 8. 2008

Neúspěch jednání o další liberalizaci světového obchodu ve Světové obchodní organizaci vyvolal řadu otázek, které se v souvislosti s fiaskem rozhovorů zdají být tzv. nabíledni. Kdo co získal a kdo co ztratil? Jaké jsou přínosy pro jednotlivé skupiny zemí? Co získala Indie a proč riskovala zhoršení vztahů s několika zeměmi? Proč se angažovala Čína? Co ztratili průmysloví producenti? Co ztratily velmoci? Jak velká ztráta je to pro USA? Co získal třetí svět (chudí), když odmítli dohodu bohatých? Znamená postoj Indie její orientaci na Čínu a odmítnutí Západu? Uvedené otázky jsou ovšem velmi širok, někdy zavádějící, a je měly-li by být skutečně správně zodpovězeny, vyžadovalo by to zadat výzkumný úkol týmu akademických odborníků. Pokusím se přesto na ně alespoň naznačit odpověď. Kromě požadavku na analýzu podle uvedených otázek mi bylo připomenuto, abych odpověděla slovy pochopitelnými pro všechny. To mě přivedlo k myšlence objasnit alespoň základy fungování světových obchodních pravidel a organizace, která je zastřešuje. Užít slova pochopitelná pro všechny by bylo na úkor sdělovaného, ale psaní pro poučeného čtenáře by splnilo svůj účel.

5. 8. 2008

"Avšak v civilizovaných zemích, k jakým Rusko jistě patří, by směr jejich práce měli určovat výhradně politici"

Příloha ruského listu Nězavisimaja gazeta věnovaná vojenství minulý týden přinesla článek Viktora Juzbaševa. Tématem poměrně rozsáhlého komentáře je pozadí návrhu umístit na Kubě strategické bombardéry. Juzbašev upozorňuje, že mediální zájem o tento problematický nápad nebyl vyvolán žádným vyjádřením z vládních míst, ale odráží rostoucí nespokojenost generality se způsobem, jakým politická sféra reaguje na kroky USA a NATO (plány na protiraketovou obranu v Evropě, rozšiřování Aliance na východ atd.). Autor podrobně vysvětluje, proč vyvolání druhé kubánské krize není vůbec v ruském zájmu, zároveň však vyjadřuje přesvědčení, že dosavadní reakce na postup západních zemí jsou příliš improvizované, nekoncepční a pro vojáky nepřesvědčivé. Reagovat by se podle něj mělo na úrovni koncepce národní bezpečnosti a nové vojenské doktríny Ruské federace.

3. 8. 2008

Motto:

Filmové listy, LFŠ, Uherské Hradiště: Jaký máte z probíhající filmovky pocit?

Petr Korč, předseda Asociace českých filmových klubů: Jednoznačně úžasný. Překvapil nás velký zájem publika i přes fakt, že je tentokrát program mnohem náročnější a není tak atraktivní. (...) A ve štábu letos vznikla pospolitost, která v něm dřív ne vždycky byla.

Petr Korč, který letos s jinými převzal vedení Letní filmové školy, v rozhovoru pro bulletin LFŠ filmové listy přiznal, že byly problémy s přeplněnými sály, že nebylo dostatek repríz, že na LFŠ bylo daleko méně hostů než v minulosti ("Myslím, že nemusíme za každou cenu vozit stovky hostů.") a že některé lektory, kteří se pokoušeli filmy uvádět, diváci vypískali. Byli jsme svědky i toho, že publikum reagovalo ironicky i na oslavování místních politiků.

Myslím, že rozumím palácovému převratu, k němuž ve vedení a organizaci Letní filmové školy došlo za poslední rok odstraněním Jiřího Králíka. Je to prostě revoluce mladších lidí, kteří se rozhodli, že už mají Králíka s jeho autoritativním přístupem dost. Šlo myslím o generační konflikt: Lidé kolem dvaceti třiceti se rozhodli, že chtějí zkusit filmovku organizovat po svém.

19. 7. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 170 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červnu 2008 přispělo celkem 173 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 954.45 Kč, příjem z reklamy byl v červnu 2008 400 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.6. 2008 částku 256 552.30 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,337.78 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík
26. 4. 2007 Prohlášení k hrozící změně zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   
22. 7. 2008 Pozemská bída národní hudby Jan  Chmelarčík
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2008 Jacques zmlácená v souladu se zákonem Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 O vrazích pravých a náhradních aneb cesta Renaty Vesecké ke kariéře Jakub  Polák
25. 1. 2008 Neonacismus, sexismus a šikana v českých ozbrojených sborech Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
21. 6. 2007 Podivná historka. Nevím o nikom, kdo by jí věřil. Petr  Wagner
11. 5. 2007 Dozvuky 1. máje 2007: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele Štěpán  Kotrba
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2008 Vypráskat ze škol i učitelky Pavel  Táborský
2. 8. 2008 Chybí Úmluva o právech učitelů a povinnostech žáků a jejich rodičů Štěpán  Kotrba
23. 7. 2008 Hospodářská krize na obzoru, aneb Výhoda poklesu porodnosti a chybějícího vzdělání Uwe  Ladwig
22. 7. 2008 Výuka angličtiny na VŠ jako kladivo na čarodějnice Jiří  Beránek
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda
26. 6. 2008 O "lopatách" a o vzdělání Ivan Odilo Štampach

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2008 Svodka z veřejně přístupných zdrojů jako memorandum vlády Sněmovně Štěpán  Kotrba
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
4. 8. 2008 O americkém radaru v Brdech pochybuje další odborník Univerzity obrany   
4. 8. 2008 Nic není bez rizika, aneb několik poznámek k radaru v Brdech Vladimír  Schejbal
1. 8. 2008 Cesta do Ameriky tam a zase zpátky - ale jen pro někoho   
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Milan  Hlobil, Stanislav Kaucký, Petr Pokorný
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček