31. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Starfire Optical Range
1. 8. 2008

Ničivé laserové zbraně už dávno nepatří jen do vědecko-fantastických příběhů. USA, Rusko i další vyspělé země systematicky pracují na vývoji výkonných laserů určených pro nejrůznější aplikace. Statické i pohyblivé lasery na zemi, laserové pušky pro vojáky, lasery na letadlech a lodích a v neposlední řadě na družicích... Podle představ některých vojáků a politiků by právě takové zbraně měly v příštích válkách rozhodovat.

Průběžně se objevují tvrzení, že klasické zbraně s pevnými projektily už jsou na hranici svých možností a že budoucnost patří zbraním s řízenou energii (Directed Energy Weapons). Mluví se o laserech, mikrovlnných zářičích, vrhačích plasmy či urychlovačích částic. Vize konfliktů budoucnosti jsou plné smrtících paprsků pohybujících se rychlostí světla. Skutečnost je ovšem poněkud střízlivější, mj. už proto, že vývoj energetických zbraní zpomalují zásadní technické problémy. Takové prostředky ničení do příštích konfliktů pravděpodobně zasáhnou, ale nelze předpokládat, že by v blízké budoucnosti získaly dominantní úlohu. Jisté ovšem je, že už dnes zásadně ovlivňují technologie pro civilní využití.

31. 7. 2008
Hana Tomšů

Na filmové škole v Uherském Hradišti se promítaly čtyři filmy německého režiséra Veita Helmera. Nechápu, proč tyto filmy většinou neproběhly českými kiny. Jsou zábavné, přístupné a chytré. Že by distributoři nechtěli narušit slabou úroveň amerických trháků něčím chytřejším, protože by jim pak na to ostatní nikdo nechodil? Německé filmy se v našich kinech neobjevují téměř vůbec. Není proto žádné překvapení, že i v případě celosvětově uznávaného režiséra zůstaneme kulturního šoku ušetřeni. Zjistili bychom totiž, že film se dá udělat nejen zábavný, ale zároveň i chytrý a vyžadující divákovu mentální aktivitu. Bylo by zdrcující, že najednou není třeba volit mezi zábavou a intelektuálním snímkem. Veitu Helmerovi se ale obojí vejde do jednoho. Toto zjištění by mohlo vést k odmítnutí jak hloupých komedií, tak pseudointelektuálních, zdánlivě myšlenkově hlubokých, nudných filmů. A to by českoamerickou kinematografií mohlo otřást.

31. 7. 2008

Kdybyste měli možnost vydat v následujících čtyřech letech 10 miliard dolarů, jak by bylo nejefektivnější tyto peníze investovat v zájmu co největšího blaha pro lidstvo, zeptal se v deníku Wall Street Journal Bjorn Lomborg.

Investice jednoho dolaru na snižování emisí CO2 působí prospěch, který nedosahuje hodnoty vydaného dolaru. Naproti tomu každý dolar vydaný na výzkum a rozvoj v oblasti čisté technologie produkuje 11 dolarů hospodářského prospěchu. Kdyby byl ten dolar investován do boje proti srdečním chorobám v třetím světě, prospěch by byl více než dvojnásobný.

1. 8. 2008

Dle sdělení amerického ministerstva obrany z úterý dne 29. 7. 2008 ministr obrany Robert Gates souhlasí s prozkoumáním možností nasazení výkonného pozemního XBR radaru (radaru kmitočtového pásma X, tzn. 8-12 GHz) protiraketové obrany na území Izraele pro účely zjišťování a zaměřování poloh cizích bojových hlavic a balistických raket, současně i pro navádění antiraket.

31. 7. 2008

Neúspěch dalšího pokusu o ukončení sedm let trvajících jednání o liberalizaci světového obchodu není příliš překvapivý, i když byla do právě skončeného červencového setkání ministrů členských států Světové obchodní organizace vkládána jedna z posledních nadějí na sjednání kompromisu. Překvapující by spíše v současné světové ekonomické situaci bylo, kdyby vlády členských států byly schopny a především ochotny "prodat" svým voličům další zostření konkurence na domácích trzích.

1. 8. 2008
reakce na komentář předsedy strany Zelených a ministra životního prostředí Bursíka k návrhu poslankyně Zelených Jakubkové, zpřísňujících provoz kamionů po českých silnicích

Omezení průjezdu kamiónů po přetížených silnicích je nutnost, ne populismus. Nejen o prázdninách, ale po celý rok. Tato vláda není schopna spravovat silnice tak rychle, jak rychle je kamiony ničí. Pokud ovšem hledá ministr (prý) životního prostředí Bursík podporu u ODS, nenajde ji.

31. 7. 2008

ČSSD dnes vydala prohlášení , ve kterém se "důrazně ohrazuje proti způsobu zveřejnění informací týkajících se zařazení jména poslance ČSSD Pavla Ploce do registru komunistické vojenské kontrarozvědky". Na závěr píše: "ČSSD vyzývá Archiv bezpečnostních složek, aby postupoval striktně v souladu se zákonem, kterým byl zřízen a aby okamžitě přijal účinná opatření proti pokračování protiprávního jednání ve věci poslance Pavla Ploce." A není to tristní sobectví? To protiprávní jednání nadšených lustrátorů se přece týká nás všech. Nejen Ploce. Stejně tak ostře měla ČSSD vystoupit na obranu poslanců Hasila či Bartoše z ODS, pokud nechce nechat tisíce osob denunciovat a vydírat jakýmisi spisky, které na ně někdo vedl, velmi často s nepravdivými či pseudopravdivými údaji. A tři poslanci ODS a jeden generál jsou pouze dokladem, toho, že před svévolí novodobých lustrátorů jsme si všichni rovni. Snaha poškodit politické protivníky, zejména na levici, stála za nesmyslnými politickými gesty a lustračními excesy Topolánkovy vlády a budováním zvrhlé "paměti národa" začala požírat své tvůrce. V ODS je mnoho těch, kteří byli nejen v SSM, ale i v KSČ. Potkal jsem mezi pravověrnými hlasateli trhu bez přívlastků i pravověrného učitele marxismu leninismu. Potkal jsem mezi členy ODS i jednoho z okresních ideologických tajemníků. Mnozí z členů i funkcionářů ODS patřili dokonce k okresní nebo krajské nomenklatuře jako perspektivní (většinou ekonomičtí) kádři, o jejichž lásce k socialismu nikdo nepochyboval. Jejich rodiče také byli kádrování a jiné kádrovali. Byli v SČSP, byli v ROH, byli v Lidových milicích. Protože byla taková doba. Byla doba, kdy u pomocné stráže VB byli skoro všichni lesáci na Šumavě. Byla taková doba, kdy onu hranici s demokracií chránili místní i se samopalem v ruce. A syny a vnuky těchto budovatelů světlých zítřků v šumavských hvozdech dnes najdeme v různých registrech... I mezi členy ODS.

31. 7. 2008

Musím nesouhlasit s tvrzením Štěpána Kotrby, že "taková byla doba", a tak není nic morálně špatného na podpoře bývalého totalitního komunistického režimu. Takto unáhlený bych asi nevynesl. Taková doba nebyla a komunistický režim určitě nepodporovali všichni. Šlo o nedemokratický, utlačovatelský režim, který způsobil mnoha lidem mnoho zlého. Ti, kdo tento režim aktivně podporovali, nesou určitou míru viny.

Jiná věc ovšem je, co miá být cílem politických honů na čarodějnice v době téměř dvacet let po pádu tohoto nespravedlivého, totalitního režimu. A Kotrba má pravdu, když poukazuje na to, že v době, kdy v ČR vládne premiér, předseda pravicové strany, který vystudoval na tvrdě doktrinářské komunistické vojenské škole, je tento hon na čarodějnice pustou fraškou.

30. 7. 2008

Film, jaký slušný dokumentarista nikdy nenatočí

Snad nejdrastičtější manipulací je útok na Miroslava Sládka. Pamětníci vědí, že Václav Havel byl v lednu 1998 znovu zvolen prezidentem většinou jediného hlasu, a to v den, kdy byl předseda Republikánské strany ve vězení, takže se nemohl v parlamentě hlasování účastnit, a kdyby hlasoval, zřejmě by Havel prezidentem nebyl zvolen. Po volbě umožnil tehdejší předseda sněmovny Miloš Zeman, aby proti Havlově zvolení protestoval jeho zástupce. V Kouteckého filmu vidíme Sládkova stoupence Jana Vika, jak si stěžuje, podle Zemana zřejmě Sládkovými slovy, že je Havlova volba nelegitimní. Neinformovaný divák to odmítne jako Sládkovu bezdůvodnou zaujatost. Informace o tom, že byl Sládek ve vazbě, když se pro Havla hlasovalo, v Kouteckého filmu prostě chybí. Už dlouho jsem nebyl svědkem tak hrubé manipulace.

Když se letos v Karlových Varech promítal časosběrný dokument zemřelého Pavla Kouteckého Občan Havel (dokončený Miroslavem Jankem), vyhnul jsem se tomuto představení s argumentem, že nemám zapotřebí se účastnit propagandistických orgií. Dílo Pavla Kouteckého, nepříliš výrazného dokumentaristy, totiž znám, a dovedl jsem si představit, co asi o Václavu Havlovi natočil.

V Uherském Hradišti byl včera tento film promítán znovu: nechal jsem se přesvědčit, že bych přece jen měl vidět, co to ten Koutecký splichtil. Když jsem po příchodu do sálu kina Hvězda uviděl, že organizátoři LFŠ pozvali k diskusi o filmu pouze dva členy Havlova obdivného doprovodu, totiž Ladislava Špačka a Iva Mathé, zalitoval jsem ztraceného času. Začal jsem totiž tušit čertovinu.

30. 7. 2008

Čulíku, to, že nenávidíš Havla, Klause i Ameriku, už všichni víme. Zkus být trochu originální. Třeba začni ještě víc podporovat nacistický Zvědavec, nebo vydej další konspirační lži o 9/11. Anebo si už odpočiň. Cejch komunistického cenzora svých vlastních stránek a zrádce národa zůstane tobě i tvým rudohnědým soukmenovcům na čele vypálen až do zbytku života, míní čtenář, který se podepsal jako Mikin.

30. 7. 2008

Setkávám se s účastníky letošní LFŠ a sleduju letošní problémy. Chtěl bych připojit několik postřehů ke kapacitám a programu:

1. Program je opravdu zásadně ošizen z hlediska kvality - úplné zbytečně, protože náklady na filmy tvořily v minulosti jednu desetinu nákladů. Převažují dokumenty a nezajímavé a zbytečné filmy.

30. 7. 2008

Kromě určité ochablosti a zejména znepokojujícího sklonu k propagandistickému, jednostrannému vidění světa, kdy organizátoři často pozvali k diskusím a uváděním filmů představitele pouze jediného, zřejmě jim blízkého politického názoru (proč je v katalogu LFŠ otištěno "zaštítění" od radarového ministra zahraničí Schwarzenberga? Co má ten co dělat s kinematografií? Snad jen to, že má vazby na časopis Respekt, který v Hradišti organizuje své zaujatě propagandistické veřejné "debaty"? Jak je možné, že na nezávislém festivalu organizuje část programu ministerstvo obrany ČR? !!) ochromují letošní Letní filmovou školu v Uherském Hradišti podstatné organizační problémy.

"Akreditace na LFŠ zastavena," hlásal v úterý Slovácký deník jako hlavní zprávu na titulní stránce (asi nemají o prázdninách o čem psát). Vedení LFŠ se ve své moudrosti rozhodlo už nevydávat další akreditace, čímž naštvalo velké množství potenciálních návštěvníků.

Jiným vážným problémem je přeplněnost některých sálů a naprosto šílená organizace vydávání sluchátek pro tlumočení (které se stejně skoro nedá poslouchat, řeč překladatelky je ve sluchátkách slabá a ztrácí se mezi elektronickým hučením, některá sluchátka nefungují - konec konců, stav, kdy téměř dvacet let po pádu komunismu osmnácti až dvacetiletí mladí lidé, což je většina návštěvníků LFŠ, neumějí na rozdíl od svých západoevropských kolegů z menších evropských zemí, plynně anglicky a německy, je šokující). Davy lidí stojí fronty na sluchátka před každým představením a po každém představení je po dlouhém čekání zase vracejí. Pokud mají organizátoři oprávněné obavy, že kdyby pustili lidi do sálu sednout si na schody, bylo by to při případném požáru velmi nebezpečné (souhlasím a opakovaně o tom zde píšu od r. 2002), nahromadění davů před vchodem do sálu při výdeji a odevzdávání sluchátek je z požárních důvodů nebezpečné úplně stejně.

Při promítání Kouteckého filmu o Havlovi se několik návštěvníků zoufale a bezýsledně dožadovalo zapojení anglických podtitulků, které na promítaném DVD byly k dispozici. Promítačům, kteří i na letošní LFŠ často zápolí s četnými technickými problémy, se anglické titulky do provozu uvést nepodařilo. Nechápu, proč je katalog festivalu dvojjazyčný, když jsou filmy lidem, kteří neumějí česky, letos naprosto nepřístupné - neexistuje nyní ani pokus uvádět filmy s anglickými podtitulky či s překladatelem.

Nedovedu si vysvětlit, proč jsou tak obrovské problémy s přeplněnými sály. Přičítám to špatné dramaturgii festivalu.

30. 7. 2008

LFŠ 2008:

Vedení LFŠ původně oznámilo, že protože je v LFŠ akreditováno příliš mnoho účastníků (4500), ruší prodej dalších akreditací. Ve středu odpoledne však vydalo tuto zprávu:

Michael Marčák: Ne, to není ruská odveta, to je furt jen ten pitomej radar.
31. 7. 2008

30. 7. 2008
tisková informace

Před třemi roky se 70 neziskových organizací obrátilo na tehdejšího premiéra Paroubka s otevřeným dopisem, ve kterém uvedly nejzávažnější problémy neziskových organizací v sociálních službách . Na dopis nedostaly NNO žádnou odpověď ani od premiéra, ani od Rady vlády pro NNO, ani od ministra práce a sociálních věcí. V posledních letech se situace ještě zhoršila. Na podněty ministerstva nereagují, arogance a šikanování úřady je běžným jevem. Celou situaci ještě zkomplikoval zákon o sociálních službách. Proto se 25 manažerů a manažerek sociálních služeb z celé ČR rozhodlo zformulovat základní požadavky a na Den lidských práv 10. prosince 2008 vyhlásili generální stávku sociálních služeb.

Požadavky jsou zveřejněny ZDE

30. 7. 2008
věcná připomínka k článku "Čunek: ve vládě nesedí ani jeden fyzik"

Pokud si dobře vzpomínám, ministr RNDr. Petr Nečas je absolventem UJEP/MU z roku 1988, obor fyzikální elektronika, resp. fyzika plazmatu. A pokud byl schopen najít ve vládních odborných studiích chyby šéf kontrolního výboru poslanec RNDr. Vladimír Koníček (takto absolvent UJEP/MU z roku 1987, obor fyzika pevných látek), , měl by toho být schopen i pan ministr.

S pozdravem: spolužák obou výše jmenovaných doc. RNDr. Jaromír Marek, Ph.D., Masarykova univerzita

30. 7. 2008

Dalo se jistě očekávat, že nejvyšší vládní a armádní činitelé se pokusí znevěrohodnit či jiným způsobem eliminovat analýzu tří odborníků, kteří kriticky zhodnotili celou řadu manipulací, nesmyslů a polopravd, pomocí nichž se současná vláda snaží otupit odpor většiny české veřejnosti proti plánovanému americkému radaru v Brdech. Jedním z prvních, kdo se ke kritické analýze vyjádřili odmítavě, byl hlavní hygienik Armády ČR plukovník MUDr. Petr Navrátil. Učinil tak ovšem způsobem, který vede k závažným pochybnostem o jeho soudnosti.

Podle zprávy ČTK "studie, která hovoří o nebezpečí amerického radaru pro lidi, vychází z parametrů jiného zařízení, než které by mělo být v České republice, řekl dnes ČTK armádní hygienik Petr Navrátil. Byl v týmu odborníků, který pro českou vládu hodnotil zdravotní rizika radaru i přímo na ostrově Kwajalein. Z tohoto místa by protiraketový radar měl být podle plánů Američanů přemístěn do vojenského prostoru Brdy." Ve zprávě ČTK se dále uvádí:

30. 7. 2008

Správně se ptá Petr Žantovský, když kritizuje PR výlet vybraných českých novinářů s ministryní Parkanovou do USA na předváděčku sila Národní raketové obrany a jeden z pečlivě plánovaných testů tohoto systému. V minulých dnech zaplnilo zpravodajské, nikoliv komerční stránky deníků reportáže, které se sobě podobaly jako vejce vejci. Lišili se pouze šířkou úsměvu rusovlasé ministryně, strkající hlavu do raketového sila. Servilitu nejlépe vystihují dva titulky, které jakoby si z oka vypadly: Lidové noviny svou "reportáž" uvedly titulkem "Tři, dva, jedna... Start!" a MfDnes "Tři, dva, jedna... Start! Raketa úspěšně odpálena".

Paní ministryně poslušně valila zraky a novináři reportovali jak o Pulitzerovu cenu. Nic to nemění na faktu, že celý ten výlet působí a má konec konců stejný smysl, jako reklamní akce, během nichž svážejí důchodce do venkovských sokoloven, aby jim předvedli neobyčejné kvality nových pánví a kastrolů, které jim pak za mnohonásobek běžné krámské ceny drzý prodejce vnutí k zakoupení.

23.07.2008 Petr Žantovský: Radarové píárko ZDE

Lépe už to napsat nejde. Ale stále zůstává nezodpovězena otázka, KDO TENTO VÝLET NOVINÁŘŮM PLATIL?

Test odpalu antirakety SM-3
30. 7. 2008

ANALÝZA TOHO, CO VIDĚLA PARKANOVÁ

"Sestřelená" raketa ve skutečnosti letěla dál

Dne 18.7. 2008 byl uskutečněn další test FTG-3 v režii americké Agentury protiraketové obrany (MDA). Ministerstvo obrany na serveru www.army.cz k tomu uvedlo , že česká ministryně obrany s delegací měla možnost sledovat skutečný test systému protiraketové obrany na vlastní oči a v přímém přenosu. Další zpráva popisuje odpálení a průběh letu rakety, včetně odpálení antirakety. Vlastní sestřelení rakety antiraketou však již bylo simulováno na počítači. Jak jinak, než úspěšně. Formulace "skutečný test systému protiraketové obrany" je tedy přinejmenším zavádějící a může snadno čtenáře zmást, že raketa byla zasažena a úspěšně sestřelena. To se ale nestalo, ta dopadla do vod Tichého oceánu několik stovek kilometrů od mexického pobřeží. Jaký "skutečný test" tedy vlastně ministryně obrany s delegací viděla? Většina z toho včetně kritické části - zásahu rakety antiraketou, byla počítačová simulace, která je v obou zprávách poměrně podrobně popisována, ale bohužel na úkor charakteristiky pravé podstaty a cíle tohoto testu. Je jasné, že z větší části jde o propagandu, než o objektivní informování naší veřejnosti. A pokud jde o smysl této akce, bude určitě lepší jej přejít mlčením.

30. 7. 2008

Dalším z expertů, který se vyjádřil exkluzivně pro vládu a zpochybnil škodlivost radaru na běžný provoz v tříkilometrové vzdálenosti od kóty 718 a jeho negativní dopad na životní prostředí , byl proděkan elektrotechnické fakulty ČVUT prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc., působící na katedře elektromagnetického pole. Podle jeho stanoviska pro Topolánkovu vládu "Hygiena v okolí amerického radiolokátoru není hlavním problémem". Profesor Škvor nicméně ve svém stanovisku uvádí:

"Za nejfundovanější na této straně sporu považuji rozbor, který nedávno přinesly Britské listy . Jeho autor v něm předpokládá maximální hodnotu vyzařovaného výkonu 4,5 MW a podstatně větší anténu (a tedy podstatně větší výkonovou hustotu v hlavním svazku). Pokud by opravdu byla výkonová hustota tak velká, bylo by pro posouzení vyzařování třeba uvažovat další jevy. S rozborem samotným souhlasím -- pokud by skutečně cestou při stěhování z Marshallových ostrovů několikanásobně narostl výkon a anténa radiolokátoru, byla by situace v jeho okolí podstatně změněna. O tom, že nám vláda takto lže však pochybuji. Pokud uvažujeme oficiálně uvedenou hodnotu maximálního výkonu 170 kW, uvedená rizika nehrozí."

Vzhledem k tomu, že se odkazuje na stanovisko Milana Hlobila z Univerizty obrany, který ovšem došel k opačným závěrům než profesor Škvor, zaslali jsme nyní proto proděkanovi FEL ČVUT několik upřesňujících informací, které nemusel, vzhledem k dezinformacím vlády, ministerstva obrany, ministerstva zahraničí i americké agentury MDA mít k dispozici - nyní má možnost své stanovisko z března 2008 buď přehodnotit, nebo odargumentovat méně laicky, než učinil pro premiéra Topolánka.

Vážený pane inženýre, dovoluji si vám sdělit, že vládou deklarovaný výrok o maximálním výkonu radaru EBR 170 kW je ve skutečnosti střední vyzařovaný výkon (average) zařízení XBR-P na ostrově Kwajalein, osazené 11000 2,1W T/R moduly s technologií, starou cca dvacet let. Maximální impulsní výkon je v materiálech DoD, přístupných na internetu udáván výkon 4,5 MW (peak). Zkuste prosím vzít tyto hodnoty jako počáteční pro další úvahy. Bláboly není třeba šířit dál...

31. 7. 2008

Po „sametové revoluci“ a jepičím životě OF, jsem dodnes členem jedné tzv. demokratické strany. Důvodů k odchodu z členských řad jsem měl nespočet, a další vývoj nevěští nic pozitivního. Vždy jsem se ospravedlňoval úvahou, že v minulosti jsme do toho nemohli mluvit, a teď bych měl rezignovat na příležitost ovlivnit dění ve své zemi? Přece se nemůže vrátit doba, kdy jsem byl občanem druhé kategorie a denně uvažoval o emigraci.

31. 7. 2008

Prohlížel jsem si právě svět skrze díl rozřezaného ubrousku, když jsem se rozhodl zveřejnit zásady správného věštění. Byl to takový ten nejlevnější papírový ubrousek, který je průhledný, i když je složený, a který vám stále předkládají v některých českých zařízeních bývalého RáJe (Restaurace a Jídelny). Bývá pečlivě rozřezaný na čtyři díly, aby provozovatelé na něm ušetřili a vydělali.

30. 7. 2008

V souvislosti s nejnovějším tvrzením vlády ČR, že "ČR budou chránit americké rakety z křižníků ve Středomoří" lze aktuálně odkázat na starší článek Stanislava Kauckého "Radar v Brdech prý antirakety nepotřebuje"..

Michael Marčák: Byl to personální audit, pane. Rejtaři jsou pryč, ale koně nám samozřejmě zůstali!
31. 7. 2008

30. 7. 2008

Je zklamáním, že na letošní, poněkud utlumené, Letní filmové škole chybí celá řada nových českých hraných filmů, vzniklých za poslední rok. Určitou kompenzací je, že je tu možno zhlédnout dva tři nové slovenské filmy a nejméně jeden -- pozoruhodný -- snímek, vzniklý ve středoevropsko-slovenské koprodukci. Ty zase nebylo možno vidět letos ve Varech.

Velmi zvláštním, lyrickým, příznakovým snímkem byl celovečerní debut polského režiséra Dariusze Jabłońského Wino truskawkove (Jahodové víno). Film se silně vymykal všemu, co v současnosti vzniká v české kinematografické produkci a zjevně odkazoval na lyrickou tradici experimentální středoevropské a východoevropské kinematografie (vzdáleně možná i na Tarkovského?) z předchozích desetiletí. Už na první pohled se film prostě silně lišil od všeho, co normálně vidíme v českých kinech. Především pozoruhodně vizuálně dynamickou kamerou Tomasze Michałowského, využívající na širokoúhlém plátně syté temné tóny současného, na barvy vysoce citlivého filmového materiálu. Svými vizuálními motivy bylo Jahodové víno především apoteózou venkovské krajiny, do níž je zasazen život člověka, se všemi svými rozpory, trápením a těžkostmi.

26. 7. 2008

Letní filmová škola, Uherské Hradiště, 2008:

"Buď máš předpoklady, anebo přátele. Kariérní postup pomocí přátel je daleko jednodušší."

Řadový vojín v Zářijových nocích (1957). (V Čechách je to pořád stejné, že?)

Jedním z hlavních témat letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti je retrospektiva filmů osmdesátníka, dramatika a prozaika Pavla Kohouta (nar. 20. 7. 1928). V nekřesťanskou ranní hodinu v 8.30 ráno se v hradišťském kinu Hvězda v sobotu promítal film Zářijové noci (1957), který podle stejnojmenné Kohoutovy hry režíroval Vojtěch Jasný. Je to pozoruhodně klasické dílo, které by mělo být běžně k dispozici na DVD, aby přispělo k poznání moderní historie české společnosti.

Od r. 1956 zavládlo, po tajném Chruščevově projevu, odsuzujícím Stalinovy zločiny, v Sovětském svazu období tání, které se zjevně určitým způsobem projevilo i ve stalinistickém Československu.

30. 7. 2008

Česká péče o děti a mládež je kuriózní. Argument, že mnohde jinde to není o moc lepší, je dosti používaný a navíc dosti hloupý. Starejme se napřed o své nešvary, a teprve potom o ty těch druhých, zejména když na nás nepříjemně nedotírají, tak jako třeba my na ně.

30. 7. 2008

Ve srovnání s US radarem v Brdech je téma mé stížnosti nicotné -- jen zdánlivě? Svoboda čtenáře detektivek by také neměla být ničím rušena a ohrožena. US přátelé chtějí vojenský radar v Brdech postavit hlavně proto, abychom se tu mohli dobře a spokojeně bavit -- proto protestuji proti místním prodavačům shnilého ovoce.

Mám chuť zostudit překladatele Václava Janouška, redaktorku Ludmilu Jánskou a nakladatelství Metafora. Vyrobili spolu tak hanebnou knihu, že by ani neměla existovat. Je v ní asi čtyři sta padesát chyb tohoto typu:

30. 7. 2008

Pro označení typů radarů kmitočtového pásma X (8-12 GHz) výrobce radaru firma Raytheon stejně jako Agentura protiraketové obrany (MDA) používají různé zkratky, nikoliv konkrétní vojenské názvy, či typová označení. Ty se vyskytují ve všech (i oficiálních) zdrojích:

a) GBR-P (Ground Based Radar-Prototype) pro prototyp pozemního radaru, který je provozován na ostrově Kwajalein,

b) SBX-1 (Sea-Based X-Band Radar) pro radar instalovaný na námořní plovoucí plošině,

c) THAAD/FBX/TPY-2 pro mobilní předsunutý (Forvard-based) radar kmitočtového pásma X.

29. 7. 2008
Prohlášení Uměleckohistorické společnosti v českých zemích k situaci v Galerii hlavního města Prahy

V jarních měsících tohoto roku provedla firma BNV Consulting v Galerii hlavního města Prahy personální audit objednaný zřizovatelem galerie, Magistrátem hl.m.Prahy. Dne 15. 7. byly s odvoláním na právě proběhlý personální audit mimo jiné dány částečné nebo úplné výpovědi třem kmenovým kurátorům GHMP, PhDr. Karlu Srpovi PhD., PhDr. Olze Malé a PhDr. Haně Larvové, tedy významným historikům umění, jejichž více než dvacetileté práci vděčí tato galerie za svůj vysoký odborný kredit v rámci české i světové umělecké a uměleckohistorické scény.

19. 7. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 170 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červnu 2008 přispělo celkem 173 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 954.45 Kč, příjem z reklamy byl v červnu 2008 400 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.6. 2008 částku 256 552.30 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,337.78 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Milan  Hlobil, Stanislav Kaucký, Petr Pokorný
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Vliv amerického radaru v Brdech na zdraví lidí Milan  Hlobil, Luděk Pekárek
28. 7. 2008 18 měsíců lhala vláda, lhala a vymýšlela si i zdravotní vládní komise Jan  Neoral
28. 7. 2008 Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký, Petr Pokorný

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík
26. 4. 2007 Prohlášení k hrozící změně zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
27. 7. 2008 LFŠ a Jiří Králík Boris  Cvek

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   
22. 7. 2008 Pozemská bída národní hudby Jan  Chmelarčík
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
26. 7. 2008 Baracku Obamovi o Íránu   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Vliv amerického radaru v Brdech na zdraví lidí Milan  Hlobil, Luděk Pekárek
29. 7. 2008 Přírodovědec varuje před negativním dopadem americké základny na přírodu v Brdech   
29. 7. 2008 Čunek: ve vládě nesedí ani jeden fyzik   
28. 7. 2008 18 měsíců lhala vláda, lhala a vymýšlela si i zdravotní vládní komise Jan  Neoral
28. 7. 2008 Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký, Petr Pokorný, Milan Hlobil

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   
15. 7. 2008 Bush plánuje urychlit stahování amerických vojsk z Iráku, aby pomohl Johnu McCainovi vyhrát volby   
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Naivní představy o minulosti Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2008 Hospodářská krize na obzoru, aneb Výhoda poklesu porodnosti a chybějícího vzdělání Uwe  Ladwig
22. 7. 2008 Výuka angličtiny na VŠ jako kladivo na čarodějnice Jiří  Beránek
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda
26. 6. 2008 O "lopatách" a o vzdělání Ivan Odilo Štampach
16. 6. 2008 Stav školství je odrazem stavu společnosti   
16. 6. 2008 Mafiánský kapitalismus v českém školství   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček