5. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 2. 2007

Když se v Čechách lidem něco hrozného, tedy nelidského, děje, vždy se najde nějaký důvod, kterým si společnost ihned vysvětlí, proč si postižení za to mohou sami. Dokonce se najde dost lidí, kteří si trest včetně odnětí života pro postižené přejí a považují ho za společenskou spravedlnost.

Trvá pak velmi dlouho, nežli si problému vůbec někdo všimne, nežli se rozhodne pro pomoc především poradenskou a právní, materiální či finanční. Trvá pak velmi a velmi dlouho, nežli někdo donutí politiky naslouchat a problém řešit. Kolik nevinných lidí ale musí nejdříve zemřít ?

Sloupek
Pavol Orzságh Hviezdoslav

Môj obzor nezná hraníc. Priestranstvu niet hrádze,
jak guľa ohromná, jejž stredom ja som, hľa,
kol rozstúpilo sa. Zvšiaď záchvev nadvzdušia,
z ciev tajných odvíjanie pášem skvúcej priadze.
Z ľalie prerod v ružu, z ruže do nevädze,
dúh vlanie čudesné a drahokamov hra,
roj kúzel magických, jag, fata morgana -
no oko zemšťana preds všetko požiť vládze!
Jak, zostril niekto razom vetchý nástroj tela,
dal v návod výpočet a krídlom teleskop?
Ech, slabá výpomoc a trocha k náuke!
Nadšenie z Boha, to tá sila tvorčia, smelá,
juž priestor nezavre, val nezachváti dôb -
Duch liece vesmírom jak včela po lúke.


(Ze sbírky Básnické prvotiny)

v aktuální slovenské stovce poetického blogu Michala Jareše našel Štefan Švec

5. 2. 2007

Je nesmyslné místo toho lidi politicky nálepkovat

Otázka vybudování americké radarové základny v Brdech zaměstnává společnost a hýbe veřejným míněním. Padají mnohdy velmi vyhraněná stanoviska, příkrá odsouzení, stupňují se emoce, znesnadňuje se v mnoha směrech komunikace mezi lidmi.

Tohle všechno dokazuje přinejmenším, že se jedná o skutečně velmi zásadní otázku a také to, jak je stále ještě naše společnost nevyzrálá, když se nedokáže s takovou záležitostí vyrovnat věcně a bez emocí.

Toho samozřejmě využívají všichni, kteří sledují nejrůznější zájmy, většinou však takové, které ve skutečnosti nejsou žádným přínosem pro tuto zemi, právě naopak.

Společnost je polarizována -- a rozděluje se stále víc. Obhájci základny a ti, jimž by nevadila, jsou označováni vládními politiky i některými spřátelenými "nezávislými" médii za skutečné demokraty a stoupence pravice a liberalismu, ti, kterým by základna vadila a protestují proti její stavbě, jsou okamžitě nálepkováni za levičáky, zpátečníky, závistivce, nevděčníky a vůbec všeobecně opovrženíhodná individua.

Autor je předseda představenstva občanského sdružení Brdy-Res publica

5. 2. 2007

Odpůrci americké raketové nebo radarové základny v Česku jsou vykreslováni jako protiameričtí nebo dokonce jako přátelé minulého režimu. Je možné, že mezi příznivci prohlášení "Ne základnám!" jsou i takoví. Motivy českých, polských, jiných evropských a také amerických odpůrců mohou být různé.

Sotva lze vážně zpochybnit, že USA jsou spojencem. Kdo může popřít, že na konci II. světové války osvobodily část našeho území? Tradiční hodnoty, o něž se Američané opírají sdílíme. MNozí z nás k Americe po čtyři desetiletí vzhlíželi jako k opoře. Tradici Spojených států přece netvoří jen dnešní vládnoucí (pseudo)náboženští fundamentalisté a machiavelističtí stratégové americké univerzální moci. Existuje i "jiná Amerika", Amerika Williama Penna, Ralpha W. Emersona a Davida Thoreuaua, Amerika Jacka Kerouacka, Alana Ginsberga, Garyho Snydera, Timothy Learyho, Aldouse Huxleye (původně Brita), ...

5. 2. 2007

aneb nekorektní seznam osob pro diváky Goyových přízraků

Goyovy přízraky (2006)
Režie: Miloš Forman
Scénář: Miloš Forman a Jean-Claude Carriére
Hrají: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgard

V díle Miloše Formana se Království boží v takto nahé podobě objevilo poprvé. S rozvířenou sedlinou názorů a hodnot svého vlastního dvojníka odcházím z kina. Vzdávám dík...

5. 2. 2007

NOVÝ PROSTOR

Jaký lze očekávat budoucí vývoj ?

Hrozí válka horší než v bývalé Jugoslávii

Ano, současná situace znamená porážku americké strategie "války proti teroru". Základním pilířem dosavadního přístupu bylo unilaterální (jednostranné) hledisko tzv. pax americana, které předpokládalo, že jedinou morální i mocenskou zárukou legitimního světového pořádku je bezmála imperátorské postavení USA.

Pravdu měl Bismarck, ne Bush

Pokud bylo cílem Američanů svrhnout nepřátelský a nebezpečný režim a tím zastrašit i režimy ostatní, zvítězili již na jaře 2003. Svržení Sadáma navždy ukončilo nebezpečí z jeho strany a zastrašilo všechny do té doby Západu nepřátelské režimy arabské: již neusilují o získání zbraní hromadného ničení a nepodporují protizápadní teroristické organizace.

5. 2. 2007

Zkušenosti z Británie

Jedna z věcí, jež mě stále ještě udivuje, je to, že děti chodí do školy rády. Dokonce to jde tak daleko, že když je jim špatně, tak přemlouvají rodiče, že jim tak špatně není, že chtějí do školy, a dorazí třeba před obědem. A když musí na prázdniny, tak si stěžují. (Platí zde dokonce přímá úměrnost čím delší prázdniny, tím více stížností.) Ano, ano, těžko tomu věřiti, ale pravda někdy zní jako nejhloupější lež.

"A s jazykama končím! V životě to potřebovat nebudu, nesnaž se to po mně, Bože, chtít!" vykřikovala jsem poté, co jsem na angličtinářce vyžumrala šťouru pod slibem, že se nebudu snažit z angličtiny maturovat a poté, co jsem překvapivě zdárně odmaturovala z němčiny.

Hle však, překročen je Rubicon a já se na svá mladá kolena vrhla na dráhu učitelky prvního stupně v samotném srdci angličtinářské velmoci. Pak že Bůh nemá smysl pro humor.

5. 2. 2007

Monitor Jana Paula

Na VŠUP skončily klauzury, jaké byly? Pytel ztvrdlého cementu opřený o zeď se výstižně jmenoval Promarněná příležitost.

Byl jednou z mnoha promarněných klauzurních prací v atelieru sochařství I. Kurta Gebauera a výstižnou pointou téměř celé katedry Volného umění. Našel jsem jen tři práce, které nesly nějaké sdělení. Klauzura Jany Vojnárové z atelieru malby Stanislava Diviše, dřevěná socha Jiřího Němce z atelieru sochařství Jiřího Beránka a klauzura Lady Gadziové, studentky z atelieru konceptuální a intermediální tvorby Jiřího Davida.

Nový prostor - únor 2007
5. 2. 2007

Jsme připraveni přijmout fakt, že cokoliv uděláme, řekneme či napíšeme, může být použito proti nám? Kdykoliv a kýmkoliv?

Bouřlivý rozvoj informačních a telekomunikačních technologií, spolu s jejich miniaturizací a levnou masovou výrobou přinesl do světa lidí netušené změny. Ztrátu soukromí. Digitální nahrávací zařízení velikosti krabičky od sirek existují za cenu menší než měsíční plat. I každý moderní mobilní telefon je jím vybaven. A ty lepší už jsou vybaveny kvalitními fotoaparáty a filmovými kamerami, mnohdy už s profesionálním rozlišením. To jsou vaše možnosti špehování. Stát ale monitoruje veškerou naši elektronickou komunikaci, a to tak diletantským způsobem, že nikdo vlastně neví, kdo všechno se ní může seznamovat. Některá data jsou poskytována cizím zpravodajským službám, jiná cizím policejním službám. Řada špehovacích nahrávek uniká bulvárním médiím.

Vyšlo ve zkráceném znění v únorovém čísle čtrnáctideníku Nový prostor, které je právě v prodeji

4. 2. 2007

CITÁT DNE:

V tuhle chvíli dělat referendum, kdy už ten příslib v podstatě zazněl, z České republiky, myslím, že to je prostě od České republiky neseriózní.

Petr Bendl, místopředseda ODS, v televizi Nova, 3. února 2007. VIDEOKLIP ZDE

K tomu poznamenává čtenář Tomáš Poláček: Myslím, že Bendl reagoval na kroky bývalého ministra obrany pana Tvrdíka. Který, jako ministr obrany a člen vlády, místo pro základnu na půdě ČR sám nabídl a podle IHNED dokonce slíbil, že "že konečné rozhodnutí učiní vláda a parlament. " což je v přímém rozporu s tím co nyní ČSSD hlásá.

Reakce Jana Čulíka: Pane Poláčku, jestliže předchozí sociálnědemokratická vláda nehorázně slíbila něco cizí mocnosti, aniž by se předtím zeptala občanů - například ve volbách - jak víte, tak o základně tajně všechny vlády vyjednávaly s Američany už od roku 2002 a občanům drze lhaly, že tak nečiní, nová vláda má vynikající příležitost se od této nehoráznosti s příchodem do funkce distancovat. Argument, že "musíme dělat to, co dělala předchozí vláda", je poněkud nezvyklý.

4. 2. 2007

Radko Kubičko z ČRo 6 mě v pátek požádal, abych se pro jeho pořad Média v postmoderním světě vyjádřil k dvěma vystoupením z konference o novinářské práci, kterou loni na podzim uspořádal Syndikát novinářů - jde o vystoupení Alexandra Mitrofanova z deníku Právo a Martina Komárka z Mladé fronty Dnes, v transkriptu jsou ZDE a ZDE. Byl jsem šokován nízkou úrovní obou příspěvků.

Příspěvek Alexandra Mitrofanova je mnohomluvný a prázdný. Uplyne celá řada minut, autor mluví, aniž by se jeho šedá hmota mozková jakkoliv pohnula, a k první myšlence se dostane až tak v třetím, čtvrtém odstavci textu. Hlavní myšlenkou Mitrofanova příspěvku je pochybnost nad tím, co má člověk dělat, když se v redakci novin dostane pod tlak politické strany. Odpověď je ovšem jasná - tomu tlaku se slušný novinář nikdy nemůže podrobit a musí ho zveřejnit. Pokud tlak pokračuje, musí z novin odejít.

U Martina Komárka mě zaujala tato formulace:

Nikdy nemohu připustit, že mohou někoho poškodit komentáře, protože komentáře jsou názory.

Aha, tak když napíšu, třeba že Paroubek je pedofil, tak ho to nepoškodí, protože je to "názor"? Zajímavý postoj u "čelného komentátora".

V ČRo 6 jsem k tomu v pátek řekl v rozhovoru s Radkem Kubičkem toto:

3. 2. 2007

Co se děje v normálním světě:

Posuďte sami

Musíme se ptát na to, čím to je, že od roku 1990, kdy byl vytvořen protokol z Kjóta na základě raných analýz IPCC, nedošlo ke globálním politickým opatřením v této věci. Mou odpovědí na to je, že jsme neměli vedoucí roli od USA po celé to období. Byli jsme obětí pozoruhodného vlivu jediné instituce, American Enterprise Institute, a jediného člověka., Raymonda Lee, bývalého ředitele ropné firmy Exxon Mobile. Síla těchto lobbistů a jejich vliv je něco, co mě skutečně překvapuje. Je to jako lobbování, které dělaly tabákové společnosti. Byly to pokusy destabilizovat vědecký konsensus o tom, že kouření způsobuje rakovinu.
Sir David King, hlavní vědecký poradce britské vlády

Britská vláda oznámila v pátek dopoledne, že rozšíří kopie Gorova filmu "Nepohodlná pravda" do všech anglických škol. Globální oteplování bude od nynějška součástí výuky v předmětu zeměpis.

Západní sdělovací prostředky informovaly o zprávě IPCC o globálním oteplování poněkud jinak než česká média, v nichž například uvedl dr. Pretel z klimatického oddělení Českého hydrometeorologického ústavu, že prý zpráva tvrdí, že je z devadesáti procent "velmi pravděpodobné" že lidská činnost "přispívá" ke globálnímu oteplování, nikoliv jak uvádějí všechny ostatní informační zdroje, že je "z devadesáti procent velmi pravděpodobné, že lidská činnost globální oteplování způsobuje".

Pro srovnání, jak se o této zprávě informuje v zahraničí, uvádíme překlad prvního z četných bloků britských médií k této problematice, jíž hned po zveřejnění zprávy, v pátek v poledne, věnoval 20 ze svých 30 minut známý a silně sledovaný pořad rozhlasu BBC "World at One". Prosím, posuďte rozdíly mezi českými médii a západním způsobem informování o tomto tématu, sami. |

4. 2. 2007

Podle páteční analýzy OSN bude do roku 2100 na světě daleko tepleji. Co to bude znamenat? zeptal se v sobotu deník Independent:

+2.4 C: Korálové útesy téměř úplně zahynou

V severní Americe vzniknou prachové pouště ve státech na vysokých planinách, kolem Nebrasky. Zlikviduje to také chovatelství dobytka na rančích. V pěti státech USA, od Texasu na jihu až po Montanu na severu, vzniknou písečné duny.

Zrychlí se stoupání hladin moří, vzhledem k tomu, že ledová vrstva v Grónsku začne nezadržitelně tát. Bude to znamenat, že národy, žijící na atolech zmizí pod hladinou, stejně jako oblasti v deltě velkých toků. V Peru roztají v Andách ledovce a 10 milionů lidí bude trpět nedostatkem vody. Oteplující se moře zlikviduje Velkou korálovou bariéru. Korálové útesy budou v tropických mořích téměř všude zlikvidovány. Po celém světě bude čelit zkáze třetina všech přírodních a rostlinných druhů.

4. 2. 2007

Ruské úřady zachránily stovky rybářů, kteří lovili ryby v otvorech, vysekaných v ledu, na krách v moři u ostrova Sachalin. Kry se oddělily od pevniny a silný vítr je začal hnát na moře. Letošní zima v Rusku je velmi mírná a v oblasti Sachalinu se nevytvořil dostatečně silný led. Místní lidé, navzdory varování úřadům, však dále jezdí na zamrzlé moře rybařit s automobily a nákladními vozy, přesto, že je led často méně než 15 cm silný. V minulých dnech se do vody probořila celá řada nákladních vozů a ruské úřady z vody vytáhly více než 30 vozidel. Dva lidé v minulých dnech zahynuli.

"Všichni sem jezdí, tak my to děláme taky," řekl rybář Vladimír, který na krách rybaří už od dětství. "Samozřejmě, že je to riziko, ale jedeme v kolejích od předchozích vozidel a zdá se to bezpečné."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

5. 2. 2007

Dobrý den, tady je jeden věcný a konkrétními informacemi vyfutrovaný článek, reagující na "klimatickou hysterii" poslední dnů, napsal nám Ivan Brezina a poslal své shrnutí článku S. Freda Singera z amerického deníku New York Sun. S. Freda Singera označuje deník New York Sun "předního amerického klimatologa". Naproti tomu ve Wikipedii se o něm píše toto:

Fred Singer (nar. 1924 ve Vídni) je fyzik atmosféry. Je nejlépe znám jako ředitel (od r. 1990) Science & Environmental Policy Project, což je organizace, která zpochybňuje převažující vědecký názor o globálním oteplování. Singer je také skeptický ohledně vlivu freonů na poškozování ozónové vrstvy, odmítá vědecký závěr, že ultrafialové záření způsobuje rakovinu kůže a také odmítá, že by sekundární kouření způsobovalo rakovinu plic.

Na Googlu najdete množství odkazů na Freda Singera, které ho definují jako velmi spornou osobnost. Některé obviňují jeho společníky z toho, že přijali velké finanční částky od tabákového průmyslu.

List New York Sun je podle Wikipedie neokonzervativní deník, který založili pravicoví investoři včetně kanadského mangáta Conrada Blacka (odsouzeného za finanční podvody), aby čelil údajné "levicové" zaujatosti deníku New York Times. Za prvního půl roku své existence, v roce 2002, měl New York Sun průměrný náklad podle nezávislého auditu 18 000. List sám uváděl daleko větší náklad. V prosinci 2005 vystoupil New York Sun z auditorské společnosti Audit Bureau of Circulations a začal agresivně v některých městských čtvrtích rozdávat své výtisky zadarmo. New York Sun zejména bojovně podporuje právo Izraele na vlastní vojenskou obranu. |red

Článek Freda Singera, jak jeho shrnutí připravil Ivan Brezina : Nakonec to nebude tak strašné ZDE

5. 2. 2007

Dušan Lužný Petru Uhlovi

Petře,

omlouvám se, že na Tvůj dopis reaguji s tak velkým zpožděním, ale právě se nacházím v Indii a nemám pravidelný přístup k mailům.

Především Ti chci říci, že mne Tvoje rozhodnutí velmi mrzí a myslím, že je chybné. Kdyby takto postupovali všichni členové ve všech politických stranách, pak by nebyla v politice naděje na jakýkoliv posun.

(Dušan Lužný vyučuje religionistice na Masarykově univerzitě v Brně.)

5. 2. 2007

Tento týden mi jako zaměstnanci Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy přišel z podatelny hromadný e-mail, ve kterém se píše, že Česká pošta Praha 2 nebude z důvodu onemocnění řidičů doručovat balíky na celou fakultu a že balíky budou okamžitě vraceny odesílatelům, píše Pavel Matějíček.

Dále jsme byli laskavě požádáni, abychom naše případné odesílatele upozornili, aby na balíky psali svoje jména, aby jim je pošta zase mohla snadno vrátit!

5. 2. 2007

Německý spolkový sněm souhlasil se reformou zdravotnictví připravenou velkou koalicí CDU/CSU a SPD přes četné negativní hlasy i z vlastních řad. Jmenovité hlasování proběhlo po měsících trvajících vzájemných sporů mezi velkou koalicí a proti radám většiny odborníků a zájmových organizací.

5. 2. 2007

V sobotní MfDnes jsem si přečetl článek pana Josefa Pazderky, který se nás ptal, zda se máme "Třást se před Putinem". A hned si odpověděl. Moskva je o protiraketové základně dávno informována a nechce riskovat mezinárodní roztržku. Putinova tisková konference byla jen velká "mutimediální" (to byl asi šotek a myslel tím multimediální) show určená domácímu publiku. Takže slova prezidenta Putina, že základna se dotýká národní bezpečnosti Ruska a Rusko na ní bude adekvátně reagovat, jsou jen show pro hloupé Rusy. V poslední větě ruského prezidenta přímo urazil slovy, že jeho "rétorická cvičení za to nestojí", abychom na ně reagovali.

Článek pana Pazderky je jen článek pro hloupé Čechy. Nevím, kolik lidí bude s ním souhlasit, ale rozhodně to nebude ta chytřejší část našeho národa.

5. 2. 2007
reakce na článek Josefa Víta "Už chcípají, pane Bláha"

Milý pane Víte - pokud byste měl alespoň zbytky sebeúcty v těle, jistě byste si vzpomněl, že tato vámi s oblibou citovaná věta nebyla cílena na likvidaci chudých. Byla druhou větou za mou kritikou relativně bohatých podnikatelů, kteří se nechtějí podílet na veřejném zdravotním pojištění. Vám to vadí, já bych jim to umožnil. Moje rada tedy byla a je - OK, kdo se nechce podílet na veřejném zdravotním pojištění, nechť NEMUSÍ, a nechť se pojistí jak chce a umí, ale pak za to taky nese důsledky. Včetně chípnutí na zápraží nemocnice, jestliže bude krkounit na mercedesa a na veřejné zdravotní pojištění nic nedá.

Věřím, že jako zavilý komunista byste z tohoto obrazu měl mít spíš radost.

5. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Když se mluví o politickému směru média, často jde o svobodu tisku, o svobodu projevení názoru, o možnost publicistů, psát, co chtějí, a už míň o etosu publicistů a o rozdíl mezi zprávou a komentářem. To všechno ale nějak patří dohromady, také v době, kdy jako doplněk k tradičním novinám existují onlinové platformy, který nejsou produkty známých firem, ale jsou to vlastně fóra, na kterých mohou publikovat lidé různých názorů.

Dostal jsem nápad na tuhle poznámku, když jsem četl, že BL jsou perfektní služba pro všechny levicové aktivisty, Britské listy nejsou ani proti americké základně v ČR, ani pro ni, a že na Západě přestaly existovat noviny, které nepokrytě podporují ideologii nebo nějakou politickou stranu.

5. 2. 2007

S využitím článku pana Hoška jsem vytvořil tuto pomůcku, píše Ladislav Silný:

Pokud ve vašich odpovědích převažuje ANO, je americká vojenská základna v ČR to pravé pro Vás a pro Vaši rodinu.

5. 2. 2007

Nová diskuse nad odmítnutým návrhem ústavy EU opět připomenula problémy, které se objevují v diskusích o evropském právu. Nepochopení některých věcí pak bohužel vede v lepším případě k četným nedorozuměním, v tom horším k dezinterpretacím, či přímo záměrným manipulacím. Odmítnutá ústavní smlouva chtěla transformovat dnešní Evropskou unii na superstát založený na principu federace. Jedním z prostředků, jakým toho mělo být dosaženo, bylo explicitní ústavní nadřazení právního řádu EU právním řádům členských států.

(Autor je poradcem Václava Klause.)

5. 2. 2007

Organismy, které se vyvíjejí v divoké přírodě, jsou vystaveny tvrdému boji o život, ve kterém nemusí nutně platit, že "silnější přežije", pokud ovšem nedefinujeme "silnějšího" jako toho, kdo přežil a kdo přenáší svou genetickou informaci na selekčním hřišti dále. Součástí života je však i přesto vždy a nutně rozmanitost jedinců, z nichž každý je jakýmsi testem nové, de facto náhodné varianty vývoje. Netvrdím, že je to spravedlivé a správné, naopak -- je to čirý, surový boj o přežití, jsou to obrovské orgie vzájemného pojídání se, množení, podivných rituálů atd. Křesťanství také mluví o vážné, hluboké porušenosti světa. A svět takový je.

4. 2. 2007
tisková zpráva České správy sociálního zabezpečení z 2. února 2007, kterou žádná média nezveřejnila

I v roce 2006 byl tzv. účet sociálního pojištění spravovaný Českou správou sociálního zabezpečení, který zahrnuje systémy důchodového a nemocenského pojištění, v přebytku. Tentokrát se podle účetní evidence ČSSZ jednalo o 10 miliard korun. Opakuje se tak situace z let 2005 a 2004. Tehdy byl rovněž rozdíl mezi příjmy a výdaji na sociální pojištění v kladných hodnotách. V roce 2005 se jednalo o přebytek 15 miliard korun, v roce 2004 o 16,8 miliard Kč.

4. 2. 2007

Je 29. listopadu 2006 a já sděluji z řečniště Poslanecé sněmovny: "Garantuji vám, že až se spočítá rok 2006, bude znovu větší příjem než výdaje na důchody a že vznikne nový přebytek. Problém je ale v tom, že ztratíme úsporu, která se za minulé dva roky nashromáždila." Pravdivost těchto nevyslyšených slov dokumentuje tisková zpráva ČSSZ z 2. února 2007. Sociální pojištění je v přebytku o 14,8 miliard Kč, což je o 2,3 miliard více než v roce 2005. Na příjmech důchodového pojištění činí navýšení cca 7,3 %.

28. 7. 1999 Staro Gracko: 14 Srbů bylo zabto albánskými polovojenskými bojovníky
4. 2. 2007
28. 7. 1999 Staro Gracko: 14 Srbů bylo zabto albánskými polovojenskými bojovníky. zdroj spc.org.yu

Vážení spoluobčané, možná že to, co se dnes odehrává 1200 km od naší republiky, se vám může zdát za událost málo významnou. Zvláštní pověřenec generálního tajemníka OSN Martti Ahtisaari dorazil na Balkán, aby představil plán na "nezávislost" Kosova. Ačkoliv zmocněnec OSN nepoužívá v textu přímo výraz nezávislost, jeho plán počítá s tím, že multietnické Kosovo by si samo demokraticky vládlo, a to s plným respektováním právního státu.

Jsme přesvědčen, že nikdo nemá právo měnit hranice suverénního státu. V historii našeho národa jsem se o tom přesvědčili. Mnichovská dohoda fašistického Německa a servilní západní Evropy uloupila v roce 1938 československé území. Statisíce našich spoluobčanů bylo oloupeno, vyhnáno a mnohdy také zavražděno.

Západoevropští demokratičtí politici otevřeli cestu zlu.

4. 2. 2007

Děkuji, že existuje to globální oteplování. Jinak bych se už z té raketové základny úplně zbláznil. :o) píše Karel Stehlík

Pobavila mě reakce Jana Čulíka, který tvrdil, že BL nejsou pro radarovou základnu ani proti ní. Promiňte, ale BL jsou militantně proti základně. Jen si projděte všechny tyto články (minimálně polovina z nich je demagogických) - ZDE

BL jsou perfektní službou pro všechny levicové aktivisty. To je dlouhodobě známé. A pak chcete nějaké pravicové názory pro základnu? Proč by pravičák chodil na levicový deník? Boris Cvek se odvážil a napsal velice kvalitní článek, na který se vzápětí nahrnula "skupina levicově zaměřených autorů" s rozhořčením, že jim někdo kazí "nastavený protiradarový kurs", který v BL jednoznačně a absolutně převládá. Prostě, u Vás to nemají pravičáci vůbec lehké. A není to zásluhou Jana Čulíka.

Reakce Jana Čulíka: Myslím si, že to není pravda. Nezapomínejte, že já nejsem vystavován českým sdělovacím prostředkům, a tak mě neovlivňují bláboly v MFD - nejsem vystavován propagandě českých médií a posuzuji, co se děje, v širším kontextu.

Kromě toho nevím, proč by to v BL měli mít lehké pravičáci či levičáci - veškeré publikované názory jsou vystaveny otevřené konfrontaci. Každý autor musí počítat s tím, že jeho názor bude zpochybňován v diskusi. Pokud se někdo takové konfrontace bojí, vypovídá to jasně, jak asi nosný je jeho názor.

Jak víte, mně osobně je nějaká základna zcela jedno, zdá se mi zvláštní, jak obě strany v podstatě technickému či mezinárodnímu politickému problému přisuzují různé nesmyslné místní české konotace, případně historizující konotace komunista-antikomunista.

Nejde o to, že by se k problému základny měli vyjadřovat "pravičáci", proboha, nejde o ideologický boj, ale jde o to, aby někdo předložil nestranné, objektivní technické informace pro základnu. Bohužel, nikdo to dosud neudělal, a za takové situace by v normálním prostředí - v normální západní zemi - média reagovala přesně tak jako Britské listy.

Mně na "problému základny" připadá velmi sporné jen to, že vláda jedná bez mandátu a aniž by bývala měla základnu v předvolebním politickém programu - je absolutně nepřijatelné, že čeští politikové o základně jednali už od roku 2002 a přitom veřejnosti lhali, že žádná taková jednání neprobíhají. V normální zemi by takoví politikové museli pro ztrátu důvěry odstoupit. Politik ve funkci totiž nemůže lhát, to je základní zásada demokratického provozu. Může jistě mlžit, a mnozí to dělají, nemůže ale tvrdit něco, co je prokazatelně opak skutečnosti.

Spíš než základnu bych poukazoval na demokratický deficit v České společnosti. S tím se ale nic nevyřeší, protože občanstvo je pasivní a zdemoralizované, jak dokazuje minimální počet účastníků demonstrací proti základně - zjevně nemá pocit, že by mohlo cokoliv ovlivnit. Anebo se hlavně zabývá nákupy v Lidlu...

Karel Stehlík dodává: Deficit demokracie není moc dobrý. Ale já považuji tuto vládu za dobrou a líbí se mi její program. Stejně tak jsem pro radarovou základnu na našem území, tak mi to až tak nevadí.

Poznámka JČ: Myslím si, že souhlasit s vládou, která dělá - nedemokraticky - věci, které se mi líbí, je cesta do pekla. Nejzávažnější je přece forma, nikoliv obsah. Když budete tolerovat nedemokratické metody u něčeho, co se vám líbí, spláčete nad výdělkem až na základě tohoto precedentu začne vláda - nebo jiná vláda - dělat něco, co se vám nelíbí.

4. 2. 2007

Chtěl bych reagovat na poznámku pana Stehlíka, že "BL jsou perfektní službou pro všechny levicové aktivisty. To je dlouhodobě známé." Myslím, že takový náhled na BL může mít asi jen ten, komu vadí vaše liberalita a demokratičnost. Osobně považuji váš web za současně nejnezávislejší v České republice. Pro úplnost dodávám, že jsem příznivcem pravice, píše Ondřej Langr.

Některé články přesně vyjadřují mé postoje, s jinými zásadně nesouhlasím a to je dobře - uvažující člověk by si měl sám umět vybrat, co je pro něho dobré, který argument je podložený a čemu bude věřit.

Chtěl bych jen podpořit vaši redakci, aby se dále snažila být naprosto nestranná a zveřejňovala tak články všech názorových skupin, které jsou alespoň trochu kvalitní; dělá tak velkou službu naší společnosti, respektive všem, kteří se nenechávají rádi krmit strannými masmédii, kteří se necítí v bezejmenném davu dobře.

2. 2. 2007

ANALÝZA

NATO je prezentováno státníky, médii, ale i odbornou akademickou veřejností jako vojenský bezpečnostní pakt, který dle své zakládající listiny (Washingtonská smlouva) zajišťuje společnými silami bezpečnost svých členů a to dokonce v případě vojenského napadení. V těchto deklarativních a jako by nezpochybnitelných tvrzeních je spatřována podstata tohoto vojenského seskupení. Bohužel není tomu tak. NATO je organizací bez jakýchkoliv závazků a to zvláště a právě s ohledem na textaci článku 5 Washingtonské smlouvy. Má to svoji logiku. Ta vychází z americké bezpečnostní a politické strategie.

Členové NATO přijali však jen jediný závazek, a ten je vyjádřen v článku 1. Washingtonské smlouvy. Cituji: "Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě Spojených národů , urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být zapleteny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoliv způsobem neslučitelným s cíli Spojených národů". Žádný jiný závazek smluvní strany z této smlouvy na sebe nepřevzaly a nejsou ničím jiným také vázány.

4. 2. 2007

"Hele, vy tady dneska hlídáte, anebo jdete někoho zavřít?" ptá se poradce policisty před sídlem Tonyho Blaira v Downing Street č. 10 v tomto kresleném komentáři karikaturisty Matta, který vyšel v neděli v týdeníku Sunday Telegraph ZDE

Patriot PAC-3
2. 2. 2007

Vojáci a ministři neodpověděli uspokojivě poslancům na jejich otázky

"Je ČR připravena, když nás požádá například Čínská lidová republika o umístění části svého systému, také v rámci světové bezpečnosti vyhovět?" zeptal se poslanec KSČM Exner ministra zahraničí Schwarzenberga, generála Štefky a ministryně obrany Parkanové. "Až budeme za naši svobodu třikrát vděčit Číně nebo Brazílii a budeme s nimi mít tak pevný spojenecký svazek jako s USA, tak to milerád podpořím," zareagoval Schwarzenberg.

Takovou podobu měla diskuze členů vlády, která nedoporučuje referendum o umístění americké vojenské základny na českém území, s poslanci Parlamentu, kteří by měli rozhodnout. 31. 1. 2007 pro poslance ze čtyř gesčních výborů připravili o radaru hodinovou prezentaci s diskuzí. Legitimním otázkám se ale odpovědí nedostalo. Takže nevíme, jakým právem se budou řídit vojáci na této základně či při pohybu po českém území. Nevíme, jaká bude odpovědnost USA při rušení radiového spektra či odpovědnost za incidenty. Kdo bude chránit radar? Snad ne česká armáda ve vlastní režii? Nevíme, jaký typ energetického zdroje bude napájet nepřerušitelné zdroje radaru i systémů obsluhy a zda to bude kompaktní jaderný reaktor či ne. To, co víme, vypovídá o této vládě. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar ujistil, že Česko nebude - na rozdíl od Polska - žádat ochranu raketami Patriot PAC-3.

Žádost Polska o zesíelnou ochranu vlastního území v sobě obsahovala jedno skryté poselství - nebezpeční, které v sobě základna nese, je větší, než přiznávají čeští naivní optimisté. Čeští politici a generálové tedy lidem lžou, tvrdí-li jim, že základna bude chránit Evropu a Česko samotné. Nebude. Protože to by Polsko nežádalo o instalaci několika baterií protiraketového systému PAC-3 na ochranu vlastního území, jestliže základnu povolí . Rusko navíc považuje chystané základny americké protiraketové obrany v Česku a v Polsku za ohrožení své národní bezpečnosti a přijme proti nim protiopatření. "Naše odpovědi budou asymetrické, ale vysoce účinné", řekl už i prezident Putin. Varování před druhou sudenou válkou nelze přehlédnout ani ignorovat. Otázka energetické bezpečnosti Česka, do této chvíle nezávislého na amerických válečných úspěších v kolonizaci ropných zdrojů v Iráku i jinde tak dostává poněkud jinou, méně příjemnou dimenzi.

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek