6. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 9. 2006

V Rakousku byla odstartována předvolební kampaň

Rakouské politické strany zahájily předvolební kampaň pro své kandidáty do dolní komory parlamentu-Národní rady, kde se budou ucházet 1.října o 183 mandátů. Celkem se do 25.srpna, posledního dne možnosti zapsat se do volebních listin, na tato místa přihlásilo jedenáct politických subjektů, které předstoupí před 6,108,044 voličů. Největší pozornost je soustředěna na dvě nejsilnější politické strany, lidovou ÖVP a sociálně demokratickou SPÖ, které mají největší naději na účast ve spolkové vládě.

Ve vídeňském Prátru odstartovala nositelka bronzové medaile v běhu na l500 metrů v Atlantě zemská poslankyně ÖVP Theresia Kieslová "Rakouskou úspěšnou štafetu" výboru "My pro Schüssela", která bude shromažďovat symbolickou podporu pro současného spolkového kancléře. V slavnostní atmosféře zazněl i varovný hlas Clause Raidla, šéfa ocelářského podniku Böhler-Uddeholm směrem k Schüsselovým agitátorům , že "s volebním bojem nesmí nikdy zaznít Spokojenost". V současné době ve spolkové vládě, v stranické centrále i v parlamentním klubu ÖVP vládne nervozita. Ještě na začátku léta se zdálo, že pro lidovce budou parlamentní volby čistě formální záležitostí, která zajistí Wolfgangu Schüsselovi třetí období úřadování ve spolkovém kancléřství. Poslední vývoj událostí však změnil naději na jisté volební vítězství na obavu před porážkou. O tuto radikální změnu se však nezasadily opoziční síly, ale nešikovné kroky lidovců.

Série chyb byla zahájena na prvý pohled bezvýznamnou diskusí o účasti cizích ošetřovatelů starých osob v Rakousku. Wolfgang Schüssel, který je ve vlastní straně zvyklý rázně ukončit diskuse, které jsou mu nepříjemné, pouze lapidárně prohlásil , že "neexistuje žádná ošetřovatelská nouze". Tím však diskuse neskončila, naopak začala nabírat na obrátkách. Zjistilo se totiž, že v minulém roce zemřelá tchyně kancléře měla slovenskou ošetřovatelku, která jako většina cizinců pracovala bez povolení za plat dvě až tři euro za hodinu. Ještě větším debaklem pro lidovce byla volba generálního ředitele veřejnoprávní rozhlasové a televizní organizace ORF 17. srpna. Až do poslední chvíle se lidovci snažili prosadit znovuzvolení Moniky Lindnerové. Výsledek byl katastrofální, všichni představitelé politických stran v Radě, včetně koaliční BZÖ v této organizaci hlasovali pro stoupence SPÖ Alexandra Wrabetze, který se stal hned v prvním kole generálním ředitelem.

Ostrou kritiku za výsledek těchto voleb sklidila od zemských organizací lidovců stranická centrála ÖVP. Poslanec Ferdinand Maier ji zhodnotil pregnantně slovy: "Vedení prodejny vuřtů na vídeňské městské slavnosti je profesionálněji vybíráno". Jeden z vlivných funkcionářů lidovců přímo prohlásil, že " nimbus neporazitelnosti je pryč".

Lidová strana pod vedením Wolfganga Schüssela je natolik disciplinovaná, že před volbami neotevře veřejnou diskusi o svých současných vyhlídkách. Přesto však někteří prominentní politici jako dolnorakouský hejtman Erwin Pröll si neodpustil poznamenat, že "ti, kteří se dopustili chyb, doufám na to již přišli sami". Na druhé straně dosud koaliční šéf BZÖ - Společenství pro budoucnost Rakouska" Peter Westenthaler byl nadšen, že jeho mocný vládní partner byl v hlasování o generálním řediteli ORF poražen. "Jsme silným faktorem rakouské vnitřní politiky", prohlásil hrdě nástupce Jörga Haidera, i když komentátoři jeho straně nedávají ani naději, že překročí 4 procentní volební práh do parlamentu.

Předseda sociálních demokratů Alfred Gusenbauer zahájil hlavní volební kampaň za účasti solnohradské zemské hejtmanky Gabi Burgstallerové a vídeňského starosty Michaela Häuptla ve vídeňské městské hale.

Pod heslem "Přivedeme Rakousko zase do kursu" seznámil za mohutného potlesku tři tisíce účastníků se svými cíli a koncepty nové politiky pro Rakousko. Volby označil za rozhodující mezi těmi, jejichž zájmy se soustřeďují na získání privilegií a námi, kterým Rakousko leží na srdci. Ostrou kritiku vznesl na adresu spolkového kancléře, o kterém prohlásil, že si neláme hlavu starostmi lidí a nikdy nebyl připraven splnit své předvolební sliby. Proto také sociální demokracie v posledních letech vyhrává jedny zemské volby za druhými a dobyla i takovou baštu lidovců, jako bylo Štýrsko. "My můžeme, my musíme a my změníme kurs Rakouska", uzavřel svůj projev Gusenbauer.

Posledním překvapením nové taktiky SPÖ je oznámení, že vstupuje do volebního spojenectví s mimoparlamentním liberálním fórem LIF, kterému dá k dispozici jedno poslanecké místo na spolkové listině. Alexander Zich, předseda LIFu, které do roku 1997 bylo zastoupeno v parlamentu, prohlásil, že "nastoupilo tuto cestu, protože chce zabránit vzniku černo-modro-oranžové vlády". Představitelé SPÖ zdůrazňují, že příkladem této podpory liberálů je italský Olivovník Romana Prodiho, protože Schüssel ekonomické zájmy liberálů nezastupuje.

Rozhodujícím činitelem v parlamentních volbách však zřejmě bude strana Zelených profesora van der Bellena. Lidovci mohou počítat s maximálním ziskem hlasů kolem 40 procent , těsně následovani sociálními demokraty. To jim nemůže stačit k vytvoření vládní koalice za situace, kdy se jejich současný koaliční partner BZÖ nemusí dostat ani do parlamentu. Rozhodující stranou se zřejmě stanou Zelení, kteří se v předvolebních průzkumech pevně usadili na třetím místě s více jak deseti procenty.

Za situace, kdy strana Svobodných FPÖ ústy svého předsedy Stracheho sice prohlašuje, že opozice pro jeho stranu není dogma, ale kvůli výroku, že "sociální vymoženosti jsou určeny pouze rakouským státním občanům" a z toho plynoucí protiunionistické rétorice se stává nepřijatelným pro jakoukoliv koalici. Proto ani nepřekvapilo, že jeden z nejvyšších lidoveckých funkcionářů hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer se v rozhovoru pro časopis "Profil" vyslovil pro koalici ÖVP se Zelenými. Zdůvodňuje to i zkušenostmi s touto stranou na zemské úrovni, přičemž vše bude záležet, jaký bude procentuální poměr na spolkové úrovni. Jistě i Gusenbauer by byl ochoten uzavřít koalici se Zelenými, ale pokud budeme mít stabilní náskok pěti procent, pak se mu to nepodaří. Též pro van der Bellena to bude varianta, podle které si může vybrat koaličního partnera. Zelení zatím neřekli jasné slovo a zřejmě očekávají na konečný výsledek voleb, ve kterých za této situace nemohou prakticky prohrát.

                 
Obsah vydání       6. 9. 2006
6. 9. 2006 Světem se šíří nevyléčitelná forma tuberkulózy
6. 9. 2006 Dopis americkému velvyslanci v ČR: Žádná česká vláda nemá mandát vybudovat americkou základnu
6. 9. 2006 Luboš Palata: Přítomnost cizích vojsk v ČR zaručí demokracii
7. 9. 2006 "Nenávistná pravda" Jiří  Jírovec
6. 9. 2006 Dva v jednom Bohumil  Kartous
5. 9. 2006 Václav Havel: Podpora vlády od komunistů nevadí, "nevím, co to opírání se o komunisty je" Josef  Baxa
6. 9. 2006 Michael  Marčák
6. 9. 2006 Nový proud v komunikaci v pojetí společnosti Telefónica O2 Czech Republic Aleš  Uhlíř
6. 9. 2006 Mám v sobě třísku Karla  Erbová
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
6. 9. 2006 Kuba: Nekonečný tropický totalitarismus Daniel  Veselý
6. 9. 2006 Ambrozek končí ? Skvělá zpráva pro šumavskou přírodu! Ivan  Brezina
5. 9. 2006 V Rakousku byla odstartována předvolební kampaň Richard  Seemann
6. 9. 2006 Zbrojovka Brno u soudu, stejně jako Berka Štěpán  Kotrba
6. 9. 2006 Auto*Mat: přijďte zažít město jinak!
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
6. 9. 2006 Nová vláda s.r.o. Oskar  Krejčí
5. 9. 2006 Blair, jeho odchod a propaganda poradců
5. 9. 2006 "Dnešní mezinárodní terorismus vymysleli Rusové"
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...
6. 9. 2006 Pozvánka JXD do pralesa jeho nitra
5. 9. 2006 Škodolibý spin při opisování Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Labutí píseň Cyrila Svobody Oldřich  Průša
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
5. 9. 2006 Přízrak "války o vodu"
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Rakousko nejen za časů Jörga Haidera RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2006 V Rakousku byla odstartována předvolební kampaň Richard  Seemann
23. 8. 2006 Černý pátek rakouských lidovců Richard  Seemann
9. 8. 2006 Rakouský prezident chce urychleně ustavit vládu Richard  Seemann
9. 8. 2006 Hrozba "black-outů" elektrizačních soustav Milan  Černý
26. 7. 2006 Causa Grasser Richard  Seemann
12. 7. 2006 Volby v Rakousku jsou přede dveřmi Richard  Seemann
29. 6. 2006 Rekviem za ÖGB Richard  Seemann
8. 6. 2006 Pracovníci rakouského rozhlasu a televize volají SOS Richard  Seemann
1. 6. 2006 Rakousko: Westenthaler vystřídá Haidera Richard  Seemann
18. 5. 2006 Bankovní krize otřásá Rakouskem Richard  Seemann
2. 5. 2006 Zaváté stezky antifašistické solidarity jižní Morava-Vídeň Pavel  Pečínka
21. 4. 2006 V rakouské armádě prudce vzrostla šikana Richard  Seemann
21. 4. 2006 Sociální demokracie (SPÖ) má velkou šanci opět vládnout v Rakousku Radek  Vogl
7. 4. 2006 Rakouské bankovnictví v krizi Richard  Seemann
3. 4. 2006 Lačnost Elfriede Jelinekové