29. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2006

Rakouské volby před finišem

V neděli předstoupí před 6,108.044 rakouských voličů jedenáct politických subjektů, které se budou ucházet 1.října o 183 poslaneckých míst do dolní komory parlamentu-Národní rady. Jistotu zatím mají dvě největší strany - vládní lidovci ÖVP, vedoucí síla opozice sociální demokracie SPÖ a Zelení. Naději na překročení čtyřprocentního práhu mají ještě Svobodní FPÖ Stracheho, avšak podle všech předpovědí koaliční Společenství pro budoucnost Rakouska BZÖ se zřejmě do Národní rady neprobojuje.

Jedinou možností by ještě bylo, kdyby získalo alespoň jeden přímý mandát v Korutanech, což se týká i komunistické KPÖ ve Štýrsku. Pak by mohly tyto strany získat tzv. zbytkové mandáty a dostat se do parlamentu. Jedno se však zdá jisté, že dosavadní vládní koalici ÖVP s BZÖ se již nepodaří na příští volební období sestavit. Na závěr volební kampaně byly ještě vystřeleny dvě nečekané těžké střely - Karin Gastingerová, ministryně spravedlnosti vystoupila z BZÖ a spolkový kancléř Wolfgang Schüssel byl obviněn z přijetí daru od zkrachovalé odborářské banky BAWAG.

Gastingerová tak učinila poté, co nový předseda BZÖ Peter Westenthaler jako jeden z hlavních předvolebních bodů svého hnutí uvedl, že bude usilovat o to, aby během tří nastávajících let bylo z Rakouska odsunuto 300 000 cizinců. Prohlásila, že "nemohu být v žádném politickém hnutí, které operuje s nebezpečím cizích spoluobčanů. Raději odejdu, než bych porušila své principy". Politici se na její gesto dívají spíše skepticky jako na pokus Gastingerové se objevit v příští vládě lidovců jako nestranička, obdobně jako již před léty učinil současný ministr financí Karl Heinz Grasser i když to Schüssel popírá.

Ještě neodezněl Grasserův skandál, že se stýkal s bankéřem Wolfgangem Flöttlem, hlavní postavou aféry odborářské banky BAWAG, tedy osobou, zřejmě odpovědnou za tzv. karibské transakce, které měly za následek platební neschopnost jedné z největších rakouských bank a na jejímž účtu se ukázalo i jméno spolkového kancléře Schüssela.

Jak zjistil časopis "Profil", nechal si v březnu 2003 zaplatit od banky cestu do bulharského hlavního města Sofie.Na jeho programu byla návštěva sofijské opery a následné recepce. Hostitelem byl tehdejší generální ředitel BAWAGu Helmut Elsner, který kancléře dovezl do Sofie s Challangerem Privatjet, který v této době patřil šéfovi Palestinské osvobozovací fronty PLO Jasiru Arafatovi. Spolucestujícím kancléře byl i tehdejší šéf Casinos-Austria Leo Wallner a ředitel státní opery Ioan Hollender. Schüssel po tomto odhalení prohlásil" svou cestu do Sofie za pracovní, při které též navštívil koncert".

Sešel se s bulharským ministerským předsedou a stačí si všimnout, že Rakousko je nyní silným investorem v této balkánské zemi. "Jedině je mně možno vytknout, že výdaje za pracovní cestu převzala firma místo daňových poplatníků". V důsledku toho se zhroutila několikaměsíční snaha lidovců utopit sociální demokraty v bahně aféry BAWAGu vzhledem k tomu, že šlo o banku Rakouského svazu odborů ÖGB, jejíž vrcholní představitelé jsou členy SPÖ. Ještě před odhalením, že peníze BAWAGu zřejmě tekly všemi směry, lidovci nepochybovali o svém volebním vítězství a hovořili o čtyřprocentním náskoku před SPÖ s 35 procenty hlasů. S tím se ztotožnili i někteří vedoucí sociálně demokratičtí činitelé. Jeden z jejich vrcholných funkcionářů, vídeňský starosta Michael Häupl, přímo prohlásil, že je "realistou, který bere na vědomí, že l.října nebude existovat žádná sociálně demokratická většina".

Podle jeho názoru vycházejícího z politické zkušenosti vznikne nejpravděpobněji koalice ÖVP se Zelenými, přičemž cílem SPÖ musí být dosažení takového volebního výsledku, aby se bez nich nedalo vládnout. Kancléř Schüssel zatím oznámil, že v případě svého vítězství bude samozřejmě nejprve jednat se sociálními demokraty o možnostech uzavření koalice. Pak by teprve následovali Zelení, a pokud to "početně dopadne", tak dosavadní partner BZÖ. Odmítl přitom jednat se Strachovými Svobodnými a europoslancem Hans-Peterem Martinem. Schüssel přitom odmítl vyslovit se k požadavku Zelených zrušit dohodu o zakoupení stihaček Eurofighter a odvolat ministryni školství Elisabeth Gehrerovou.

"Vlastně nikdo není nucen s námi zahájit jednání, je to zcela jednoduché", řekl Schüssel. Málo pochopení však má pro předvolební slogany sociálních demokratů, kteří hovoří o "napalmovém volebním boji" nebo o "rakovinových buňkách" z úst štýrského zemského hejtmana Franze Vovese. Toho Schüssel označil za příkladnou osobu politické nekulturnosti. Mezitím proběhl v rakouské televizi ORF duel mezi spolkovým kancléřem a předsedou SPÖ, který shlédlo 1,15 milionu diváků. Jak Schüssel tak Gusenbauer byli dobře připraveni. Ze začátku probíhala diskuse v přijatelném tónu a týkala se věcných problémů jako je mládež, škola, pracovní místa a životní úroveň. Aféra s BAWAGem byla pouze krátce připomenuta.Šéf SPÖ zdůrazňoval, že hájí zájmy malých a chudých občanů, pro které Schüssel přes všechny sliby nic neučinil.Druhá fáze rozhovoru byla již daleko více emoční.

Zahájil ji spolkový kancléř tvrzením o "Penthouse-socialisty", načež ho Gusenbauer obvinil, že ilegálně pečoval o svou rodinu. Šlo přitom o zřejmou narážku, že o tchyni pečovala nehlášená síla ze Slovenska. Schüssel poté vypadl z role a pouze emočně reagoval. Politologové považovali tuto taktiku za velmi riskantní. Celkem 62 procent dotázaných hovořilo o vyváženém dojmu, téměř třicet procent si zlepšilo své mínění o Gusenbauerovi a pouze necelých deset procent zhoršilo. Zdali to bude mít vliv na volební výsledky, o tom pochybují nejen politologové , ale téměř dvě třetiny diváků. Pouze 5 procent je přesvědčeno o silném vlivu, 15 procent o středním a 10 procent o nepatrném. Rakouská televize ORF na svém druhém programu uskutečnila šest duelů mezi představiteli hlavních politických sil, které často byly konfrontační. Pouze mezi šéfem Zelených van den Bellem a Gusenbauerem proběhly v přátelském tónu. Na závěr se k celé záležitosti vyslovil i spolkový prezident sociální demokrat Heinz Fischer s upozorněním, že po 1.říjnu přijde též 2.říjen a následující dny. Při vystoupení na obecním dnu ve vídeňském veletržním centru upozornil strany, že nesmí proto rozbít mnoho "mezilidského" porcelánu. Nemohu souhlasit, když se používá pojem "napalm" nebo "pokus utopit politickou stranu v bahně bankovního skandálu". Nechci se plést do volebního boje, ale chci zabránit poškození mezilidských vztahů v politice.

Potom Fischer pronesl velmi ostrou kritiku na anticizinecký volební boj, aniž by jmenoval FPÖ nebo BZÖ. "Jsem hluboce zasažen, když se bojuje proti zásadám, ke kterým se hlásím a které jsou obsaženy ve spolkové ústavě, aby se z lidí jiného náboženství nebo národnosti dělali nepřátelé. Podle posledních volebních průzkumů, které si nechal pořídit časopis "Profil", stále vede ÖVP se 37 procenty, což je o procento méně než v minulém týdnu, před SPÖ s 35%, které jsou stabilní. Zelení získali jedno procento a mají nyní jedenáct, což je o procento více než Svobodní. Listina Martin a BZÖ jsou na třech procentech, což je pod prahem vstupu do Národní rady. Spolkový prezident Heinz Fischer již po vyhlášení voleb jasně prohlásil, že se bude snažit, aby "nová vláda byla svižně sestavena". Jednání podle jeho názoru se nemají zbytečně protahovat a k tomu chce osobně přispět. "Je jistě dobré, když jednání o spolkové vládě se důkladně vedou, že o nejdůležitějších problémech se odpovědně diskutuje, ale trochu časové disciplíny je určitě užitečné", prohlásil Fischer.

Pro něho však není zavazující, aby ten, kdo obdržel ve volbách nejvíce hlasů, byl pověřen sestavením vlády, protože ústava takový předpis nezná. Je to důrazné připomenutí, že nechce opakovat předcházející tahanice o sestavení vlády a nové rozložení sil, pokud se předpovědi potvrdí, mu tuto práci usnadní.

                 
Obsah vydání       29. 9. 2006
30. 9. 2006 ODS projevuje totalitní tendence a Česká televize ji v tom podporuje Milan  Valach
1. 10. 2006 Bílý dům v krizi ohledně "lží o válce v Iráku"
30. 9. 2006 Elektrárna špiní skoro tolik jako všechna auta
30. 9. 2006 Pákistánská rozvědka "se podílela na bombových atentátech v Bombaji"
30. 9. 2006 Saša Vondra zřejmě není příliš populární mezi Čechoameričany v New Yorku
30. 9. 2006 U nás v Brazílii Josef  Mikovec
29. 9. 2006 Je-li tohle spravedlnost, pak já jsem banán
29. 9. 2006 Britská armáda požaduje stažení britských vojsk z Iráku
30. 9. 2006 Buněčné dělení a slučování špiónů Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Helena Šulcová není moderátorkou Radiožurnálu Jan  Pokorný
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
29. 9. 2006 Kuba povede Hnutí nezúčastněných zemí Karel  Wichs
29. 9. 2006 Nepohodlní hrdinové Václav  Dušek
29. 9. 2006 ■ ■ ■ Sylvia  Rychlá
29. 9. 2006 Letní dětský tábor "za Ježíše!"
29. 9. 2006 Americký novinář obvinil Bushe ze zatajování informací
29. 9. 2006 Jeden nekorektní ... a jeden korektní
30. 9. 2006 Chomejní a Chamenejí nejsou arabští politici Darina  Martykánová
30. 9. 2006 Íránci skutečně nejsou Arabové
29. 9. 2006 Velká menšina, o které se nemluví Uwe  Ladwig
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství
29. 9. 2006 Dopis Městské policii v Praze Jaromír  Kohlíček
29. 9. 2006 Rakouské volby před finišem Richard  Seemann
29. 9. 2006 Na trh přichází elektronická čtečka knih
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
29. 9. 2006 Tisková konference vlády - politické odpovědi a novinářské dotazy...
29. 9. 2006 Ruský dluh? Nemluvme už o tom! Martin  Ondreját
29. 9. 2006 Žasnu Boris  Cvek
29. 9. 2006 Brazilské zápisky Josef  Mikovec
27. 9. 2006 Chávez: Zlý sen svetového diktátora Hugo  Chávez
27. 9. 2006 Rasismus a terorismus - každodenní problém Uwe  Ladwig
28. 9. 2006 Západ ve válce proti terorismu prohrává
28. 9. 2006 Nuly a nuda Alex  Koenigsmark
27. 9. 2006 Jak se (ne)opakují dějiny Martin  Škabraha
27. 9. 2006 "Nikdy jsme nebyli svobodnější!"
27. 9. 2006 "Zpráva" Transparency International? Nebrat! Stanislav  Křeček
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Rakousko nejen za časů Jörga Haidera RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2006 Rakouské volby před finišem Richard  Seemann
5. 9. 2006 V Rakousku byla odstartována předvolební kampaň Richard  Seemann
23. 8. 2006 Černý pátek rakouských lidovců Richard  Seemann
9. 8. 2006 Rakouský prezident chce urychleně ustavit vládu Richard  Seemann
9. 8. 2006 Hrozba "black-outů" elektrizačních soustav Milan  Černý
26. 7. 2006 Causa Grasser Richard  Seemann
12. 7. 2006 Volby v Rakousku jsou přede dveřmi Richard  Seemann
29. 6. 2006 Rekviem za ÖGB Richard  Seemann
8. 6. 2006 Pracovníci rakouského rozhlasu a televize volají SOS Richard  Seemann
1. 6. 2006 Rakousko: Westenthaler vystřídá Haidera Richard  Seemann
18. 5. 2006 Bankovní krize otřásá Rakouskem Richard  Seemann
2. 5. 2006 Zaváté stezky antifašistické solidarity jižní Morava-Vídeň Pavel  Pečínka
21. 4. 2006 V rakouské armádě prudce vzrostla šikana Richard  Seemann
21. 4. 2006 Sociální demokracie (SPÖ) má velkou šanci opět vládnout v Rakousku Radek  Vogl
7. 4. 2006 Rakouské bankovnictví v krizi Richard  Seemann