6. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 1. 2009

Smrt čtyřiceti dvou lidí v důsledku izraelského útoku na školu OSN v Gaze konečně přiměl Baracka Obamu, aby prolomil své mlčení.

"Civilní ztráty na životech v Gaze a v Izraeli jsou pro mě zdrojem hlubokého znepokojení," řekl nový americký prezident. Víc k tomu nedodal, protože se chce přidržet zásady, že ve věcech zahraniční politiky má za Spojené státy hovořit George Bush, dokud je ještě ve funkci. Obama dodal, že toho hodně dodá po své inauguraci 20. ledna.

6. 1. 2009

Nejméně 30 osob bylo usmrceno a 55 zraněno, když vybuchly izraelské dělostřelecké granáty před školou v Gaze, kterou tam provozuje OSN, konstatovali palestinští zdravotníci. Mezi usmrcenými ve škole al-Fakhura v uprchlickém táboře Džabaliya byla celá řada dětí, konstatovali lékaři z blízké nemocnice. Lidé se ve škole skrývali před izraelským bombardováním.

Izraelští vojáci tvrdili, že na ně palestinští extremisté ze školy stříleli. Mluvčí organizace Hamas to popřel.

Nedlouho předtím varoval mezinárodní výbor Červeného kříže, že v Gaze vznikla "totální humanitární krize". Vysoký činitel Červeného kříže Pierre Kraehenbuhl uvedl, že život v Gaze je teď nesnesitelný.

Palestinské zdroje uvádějí, že bylo od zahájení útoků usmrceno až 600 osob a Kraehenbuhl zdůraznil, že je nutno učit víc na ochranu civilistů.

V úterý zahynulo asi 70 Palestinců a 5 izraelských vojáků.

Svědci konstatují, že v úterý odpoledne zasáhla nejméně jedna izraelská střela školu al-Fakhura. Vyvolalo to velkou explozi a úlomky šrapnelu pršely na lidi ve škole i mimo školu.

Ve škole se ukryly stovky lidí ve snaze uniknout bojům mezi izraelskými vojáky a extremisty na okrajích uprchlického tábora, na východ od Gaza City.

Televizní záběry ukazují mrtvá těla, poházená po zemi uprostřed kaluží krve.

Zdroj BBC

6. 1. 2009

Jsme ohromeni, když čteme prohlášení a hodnotíme akce předsedající země EU ve vztahu k válce proti Gaze. To jak se vyjádřila pražská vláda, nejsou pozice Evropy. Pan Topolánek evidentně nepochopil funkce, které přijal od prvního ledna. Snad připravuje Českou republiku k předložení žádosti o připojení k USA jako padesátý první stát. Ale nemůže to dělat jménem Evropy.

stránky poslance ZDE

Poznámka překladatele Vladimíra Klofáče k obrázku: V italském kulturním prostředí postava myšáka Mickeyho nese název TOPOLINO a tak Italům jméno TOPOLANEK může připomínat postavu s Disneylandu. Přirozeně by musela karikatura pro českého čtenáře respektovat základ jména ve slově TOPOL – což je italsky Pioppo . Poslanec EP Giulietto Chiesa zastupuje Alliance of Liberals and Democrats for Europe a je členem PES.

6. 1. 2009

"Asi je to vajíčko nedovařené. Putin vypnul plyn, když jsem ho dělala," zní legenda pod tímto kresleným komentářem Matta z deníku Daily Telegraph ZDE

6. 1. 2009

Úsilí Izraele zlikvidovat Hamas je pochopitelné, ale stupidní, píše v deníku Times rabín Michael Lerner, šéfredaktor židovského časopisu Tikkun. Žádná země na světě by neignorovala provokace raket, které jsou odpalovány každý den ze sousedního území. Kdyby mělo Mexiko organizaci antiimperialistů bombardujících Texas, představte si, jak dlouho bvy to trvalo Americe, než by zmobilizovala protiútok. Izrael má plné právo reagovat.

Na tom, jak Izrael reaguje, ovšem záleží. Usmrtit 500 Palestinců a zranit více než 2000, to je nepřiměřené. Hamas dokáže působit potíže, avšak nijak nemůže ohrozit existenci Izraele. A stejně tak, jak je zločinem proti lidskosti, když Hamas vystřeluje rakety do izraelských hustě obydlených center, totéž platí o tom, když Izrael usmrcuje civilisty (teď jich zabil v Gaze nejméně 130, nemluvě o tisících osob, které usmrtil během okupace Západního břehu a Gazy).

6. 1. 2009

Je lehké nechat se zmást částí západních médií a univerzit, které, jak se zdá, dávají přednost teroristům a radikálním islamistům před Izraelem. Mezinárodní diplomatická podpora je však z hlediska Izraele pozoruhodně silná, daleko silnější než kdy dosud, píše izraelský list Jerusalem Post.

S těmito zeměmi má Izrael vynikající styky: Austrálie, Kanada, Dánsko, Francie, Německo, Indie, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Spojené státy, Evropská unie a NATO. Kromě toho existuje dlouhý seznam bývalých zemí sovětského bloku, které rozumějí rozdílu mezi demokratickým státem, který se brání, a hrstkou ideologicky motivovaných, diktaturu uctívajících teroristů. K nim patří nový předseda Evropské unie, Česká republika, a desítky dalších, například Ázerbajdžán, Gruzie, Litva a Polsko.

(...)

Zdroj: ZDE

6. 1. 2009

Izraelské výzvědné služby a vojenští činitelé naléhají, aby izraelský vojenský útok na Gazu pokračoval do té doby, až bude naprosto zlikvidována organizace Hamas. V pondělí večer bombardovaly izraelské jednotky centrum Gazy a přicházely zprávy o intenzivních bojích s ozbrojenci z Hamasu na pokraji města. Avšak boje a okupace severních částí a středu města nezabránily organizaci Hamas v odpálení více než 40 raket do Izraele.

Usmrceno bylo celkem více než 550 osob. V pondělí bylo mimo jiné usmrceno třináct členů téže rodiny, které v jejich domě ve východní částí GAza city zabila střelba z izraelského tanku.

6. 1. 2009

Čtenářům Britských listů, kterým se také zvedá žaludek nad zpravodajstvím českých veřejnoprávních médií, inspirovaným českou vládou a kteří umějí anglicky, mohu doporučit, jako za časů sovětské okupace, BBC World Service. To je vyvážené a slušné zpravodajství.

Po celou dobu svátků jsem se setkával jenom s lidmi, kteří se předem styděli za to, jakou úlohu sehraje česká vláda při předsednictví Evropské unie. Už čtvrtý den v Novém roce česká vláda jejich obavy potvrdila, když její mluvčí, pan Potužník, řekl, že invazi Izraele do pásma Gazy "chápeme... jako obrannou, nikoli útočnou akci".

6. 1. 2009

Doporučuji čtenářům sledovat živé zpravodajství TV Al Jazeera v angličtině, ZDE o jejož serióznosti nemůže být pochyb, je to jediná stanice, která dostala od Izraele akreditaci pro vysílání z pásma Gazy, píše Patrik Marschal.

6. 1. 2009

Každý den, každou noc, vysílá arabské vysílání Al Jazeery děsivé záběry: hromady zohavených těl, plačící příbuzní, kteří hledají své blízké mezi desítkami mrtvol, rozložených po zemi, žena, která vytahuje svou dcerku, zavalenou troskami, lékaři, kteří se bez léků snaží zachraňovat životy zraněných. Al Jazeera vysílající v angličtině, na rozdíl od své arabské kolegyně, prodělala pozoruhodný obrat. Vysílá jen neškodné záběry a volně šíří izraelskou propagandu. Bylo by zajímavé vědět, co se tady stalo.

DAY AFTER DAY, night after night, Aljazeera's Arabic channel broadcasts the atrocious pictures: heaps of mutilated bodies, tearful relatives looking for their dear ones among the dozens of corpses spread out on the ground, a woman pulling her young daughter from under the rubble, doctors without medicines trying to save the lives of the wounded. (The English-language Aljazeera, unlike its Arab-language sister-station, has undergone an amazing about face, broadcasting only a sanitized picture and freely distributing Israeli government propaganda. It would be interesting to know what happened there.)

Uri Avnery v časopise Tiklkun ZDE

6. 1. 2009

Při sledování médií se zdá, že hlavním problémem sporu války mezi Izraelem a Hamasem není několik set mrtvých a blížící se humanitární katastrofa, ale poněkud nešťastná formulace Jiřího Potužníka v jeho vyjádření k zahájení pozemních akcí. Připusťme si, že s defenzivností izraelského postupu je to jako s hlubokým humanismem Vladimíra Iljiče. Zároveň je poměrně zřetelné, že celé dílko pana mluvčího je takový sémantický a syntaktický nonsens, že se prostě evidentně jedná o hloupou zkratku udělanou zřejmě v nějakém časovém a informačním stresu. Pan mluvčí chtěl, alespoň podle mého názoru, vyjádřit myšlenku, že by ofenziva mohla být ještě daleko horší. V tom měl nepochybně pravdu, protože si docela dobře dovedu představit reakci mnohých z nás, kdyby nám třeba někdo z ulice neustále házel kameny do oken a přitom byl daleko slabší a ještě k tomu dřepěl v ohrádce a neměl kam utéct.

5. 1. 2009

Zkrvavené děti jsou zjevně civilisté; muži, usmrcení při odpalování raket, zjevně nikoliv. Avšak co oněch asi 40 mladých policejních rekrutů organizace Hamas na přehlídce, kteří byli usmrceni v první vlně izraelského bombardováni Gazy, ptá se reportérka BBC Heather Sharp.

Skladiště zbraní jsou zjevně vojenské cíle, ale co například ministerstvo vnitra? To když bylo zasaženo, byli přitom usmrceni dva zdravotníci, anebo směnárna, která byla vybombardována minulý týden a při tom byl zraněn chlapec, žijící nad ní?

6. 1. 2009

Smrt stovek Palestinců, či obecně statisíců Arabů v Iráku, Libanonu a Palestině, to je jen a pouze statistika. Smrt jednoho Žida je vsak tragedie. Životy různých lidí mají různou cenu. Nejsou to ostatně, podle Židů, Evropy a našich médií, plnohodnotní lidé. Jen se narodí, a jsou teroristé. Tedy předem určení k likvidaci. Že to nebezpečně připomíná citát Adolfa Hitlera? Evidentně dobrý učitel "naší demokracie a svobody".

5. 1. 2009

V rozhovoru, který v pondělí ve zpravodajství ve 20 hodin českého času vysílala britská televizní stanice BBC 4, konstatoval rozhorlený švédský chirurg uprostřed shonu v nemocnici v Gaze, že je "naprostá lež", že se Izrael při své ofenzívě nezaměřuje na civilisty. "45 procent raněných, kteří jsou sem přiváženi, jsou ženy a děti. 25 procent všech mrtvých jsou děti. Více než 600 zraněných osob jsou děti." (JČ)

5. 1. 2009

tisková zpráva Mezinárodního Červeného kříže

Situace v Gaze se vlivem pozemní ofenzivy izraelské armády zahájené v sobotu v noci stává chaotickou a současně extrémně nebezpečnou. MVČK se po Gaze s obtížemi pohybuje a zjišťuje urgentní humanitární potřeby vzniklé pokračujícím ostřelováním, bombardováním a pozemními boji. Pozemní útok zvýšil počet lidí na severu Gazy, kteří byli nuceni utéci ze svých domů.

Boje způsobují poškození nemocnic, vodovodního systému, vládních budov a mešit. Mnoho vodovodních řadů bylo během bombardování přerušeno a pro rodiny určitých oblastí Pásma Gazy je velmi obtížné získat pitnou vodu.

I v tuto dobu dopadají na jih Israele rakety odpalované z Gazy.

6. 1. 2009

Philip Tetlock je profesorem psychologie na University of California v Berkeley a autorem knihy Expert political judgment: How good is it? How do we know? (Odborný politický úsudek. Jak je kvalitní? Jak to poznáme?). Tetlock studuje už skoro dvacet let, co je podstatou spolehlivé politické prognózy. Nedávno s ním hovořil pravidelný pořad rozhlasu BBC o matematice "More or less".

6. 1. 2009

Premiér chystá v novém roce personální změny ve vládě a výhrůžný prst míří též i na dvě přítomné ženy jako na slabé články silného řetězce mužské politické dominance.

Finanční krize a předsednictví EU doléhá na českou zem, bude třeba vlády silné ruky. Je však třeba též pamatovat, že řetěz je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. To, že je politika dominantně mužská hra, je dáno jejím příslušenstvím do stejné kategorie her jako je fotbal nebo hokej. Vše si žádá peněz, hráčů, hřišť, konexí, znalostí pravidel.

5. 1. 2009

Již více než dva a půl roku jsou ze strany vládní koalice občanům systematicky zamlžovány informace o plánovaném radaru v Brdech. Občané se dovídají převážně polopravdy i vyslovené lži. Ukazuje se, že vedoucí činitelé vládní koalice nejsou schopni nebo ochotni vnímat názory odborníků a snaží se vyloučit jakékoliv nepohodlné, opoziční názory.

Vynikající příležitostí, jak si ujasnit situaci byla návštěva amerického profesora Theodora Postola, který pracuje na MIT - Technologickém institutu v Massachusetts a v minulosti byl mimo jiné vědeckým poradcem velitele amerického námořnictva a Úřadu pro technickou analýzu amerického Kongresu. Díky vstřícnosti prof. Postola jsme měli možnost s ním problematiku plánovaného radaru v Brdech osobně konzultovat a ujasnit si důležité údaje o radaru. Na základě této konzultace lze konstatovat:

6. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Dvojjazyčný čtenář by se mohl divit, že článek Simona Tisdalla z Guardianu byl citován v BL s trochu změněným titulkem. Původní anglický titulek totiž zněl "Obama prohrává ve válce, o níž neví, že v ní je" , kdežto Britské listy napsaly "Obama právě prohrává ve válce o muslimské sympatie". To zní trochu jinak, ale zdánlivě to byl dobře odůvodněno, protože kdo by věřil, že budoucí americký prezident netuší, že "v tom je až po uši". Prý se zatím k bojům nevyjádřil, protože se ještě nestal prezidentem. Přišel jsem ale na to, že alespoň nepřímo o něčem rozhodl, co se dá aplikovat na tu hrůzu dnešních dnů na Blízkém východě.

6. 1. 2009

Ruský pohled:

JS - Arbitrážny súd mesta Kijev predbežným opatrením zakázal štátnej akciovej spoločnosti "Naftogaz Ukrajiny" realizovať v roku 2009 tranzit ruského zemného plynu cez územie Ukrajiny za cenu 1,6 USD za 1000 kubických metrov na 100 km.

Žalobu podalo Ministerstvo palív a energetiky Ukrajiny, ktoré namietalo proti platnosti Zmluvy o tranzite ruského zemného plynu, uzavretej na obdobie do konca roku 2010. V komuniké MPE sa hovorí, že dôvodom na vyhlásenie neplatnosti zmluvy je, že zmluvu podpísal bývalý námestník predsedu predstavenstva Naftogazu Igor Voronin bez zodpovedajúceho splnomocnenia vlády Ukrajiny. Pojednávanie vo veci je stanovené na 9. januára 2009.

Zdroj: ZDE

6. 1. 2009

BL se zmínily o bojkotu ruských filmů českými televizními kanály. Zvláště pikantní na pozadí nepřetržitě vedené kampaně -- ano, z tvých daní, čtenáři -- o nejrůznějších formách praxe minulých totalitních režimů. Což o to, doba to byla zavrženíhodná z mnoha aspektů. Od poučených mediálních manažerů bych nicméně očekával schopnost, že "nebudeme jako oni". Heslo z doby sametové revoluce je dnes pro srandu králíků.

6. 1. 2009

Zajisté, že ano, vážený pane Lukáši Zádrapo! Jenže těžko to budete hledat v textech psaných česky, protože čeština si na rozdíl od jiných jazyků nevytvořila (zřejmě záměrně) slovní pojem pro veškeré usedlé obyvatelstvo českých zemí bez ohledu na jazyk. Jiné jazyky to rozlišují - böhmisch, bohême znamená zemsky "český", tschechisch, tchèque jazykově. Čeština zná pro obé pouze pojem jediný. Obdobně Böhme je Čech v zemském smyslu bez ohledu na jazyk, kdežto Tscheche je Čech ve smyslu jazykovém. Ještě za 1. světové války žádal Milan Rastislav Štefánik po Francii vznik Royaume tchèque de Bohême. Tento název se nedá přeložit jinak než zdlouhavým, vysvětlujícím opisem. Zkuste si to za domácí úkol, píše Tomáš Krystlík.

6. 1. 2009

Sté výročí narození známého spisovatele a "lovce nacistů" Simona Wiesenthala připadlo na poslední prosincový den. Tento jediný vedoucí Židovského dokumentačního centra ve Vídni, který zde před třemi léty zemřel, přivedl 1 100 nacistů před soud. Nyní bude 22. ledna připomenuto jeho jedinečné dílo na velkém vzpomínkovém shromáždění. V předvečer tohoto jubilea rozhodlo vídeňské obecní zastupitelstvo významně subvencovat Společnost pro výstavbu vídeňského Institutu pro studium holocaustu. Na tento projekt věnuje do roku 2011 na 1,3 milionů euro a tím ukončí tápání politiků při jeho výstavbě, kdy po celé roky stále nebyli schopni rozhodnout jeho financování i místo, kde bude působit. Nyní bylo tímto rozhodnutím umožněno, aby institut byl umístěn v paláci Strozzi na Josefstädter Strasse, kde zahájí plně svou činnost v roce 2012. Zde bude soustředěno na osm tisíc dokumentů a kartotéka s 90 tisíci příslušníků SS z pozůstalosti Wiesenthala a kromě výstav a přednášek bude pokračovat ve výzkumných projektech. Rovněž izraelská kultovní obec se rozhodla umístit svůj archiv do prostor paláce, který se nachází ve středu Vídně.

5. 1. 2009

ZDE (Na fotografie upozornil z Brna Josef Fronek.)

5. 1. 2009

DÍLČÍ ANALÝZA JEDNÉ ČÁSTI DISKUSE

Tak trochu nechápu onu černobílou vidinu současné palestinsko-izraelské války, prolínající se západními médii. Hodní, ubozí utlačovaní Palestinci a zlý a krutý utlačovatel Izrael. V tomto boji nejsou totiž ani jedna z bojujících stran jako jednoznačně "hodní" či jednoznačně "zlí". Pravdou je, že rozvoj raketové techniky v arabském světě slavil v předchozích třech letech hořké vítězství. Bez ohledu na blokádu Gazy a vyvoláváním tlaků na palestinskou správu. Na jedné straně Izrael odmítl respektovat legitimně zvolené představitele palestinské samosprávy (v rozporu s dohodami o ní), na druhé straně respektována může být pouze taková vláda, která vládne a na kontrolovaném území umí udržet pořádek. Což palestinská moc nedokáže. Fakt izraelských provokací a taktiky "zadržování" na tom nic nemění. Nicméně území Gazy je formálně stále ještě Izrael, i když ho Izrael kdysi dávno zoufale nechtěl. Podle oficiálních údajů vystřelili Palestinci z Gazy v roce 2005 179 raket, v roce 2006 už 946, v roce 2007 896 raket a v roce 2008 neuvěřitelných 1571 raket a 1528 min. Čím dál větší touha po míru...

Kombinace raketových útoků a volání po příměří nejde dohromady. Žádná raketa není mírová, zní mi ještě v uších z mládí.

5. 1. 2009

Několik čtenářů vyjádřilo pobouření, že publikujeme záběry raněných a mrtvých z Gazy. Znamená to, že "jsme levicoví propagandističtí demagogové."

Obdivuji jejich otrlost.

5. 1. 2009

Video na stránkách deníku Guardian ZDE

5. 1. 2009

Britský konzervativní deník Daily Telegraph:

< video konzervativního britského deníku Daily Telegraph

Zprávy uvádějí, že Izrael používá střely z bílého fosforu, aby jimi kamufloval postup svých vojsk. Tyto střely nejsou zakázány, ale jejich užívání je ostře kritizováno, protože způsobují strašlivé popáleniny.

Pět dětí bylo usmrceno během dvou samostatných izraelských útoků v Gaza City, uvádějí podle konzervativního britského deníku Daily Telegraph palestinští zdravotníci.

Tři děti usmrtila tanková střela v Zeitunu a dvě zabil útok z moře v Shati. Zdravotníci uvádějí, že v pondělí bylo dosud usmrceno nejméně 12 civilistů.

5. 1. 2009

Shrnutí článku ze španělského El País, obsahujícího telefonická svědectví z Gazy. Článek vyšel 5.1.2009, svědectví jsou zjevně několik dní stará.

Taysir Piab (psychiatr) "Všichni máme strach"

"Tohle je strašné. Žiji utečeneckém táboře v Yabalia. Tady, zavření, čekáme na příjezd tanků. Děti mají strašný strach, všichni máme strach. Mojich pět dětí mě neopouští ani na chvíli. Jak uslyší letět F-16, začínají křičet. Věřím, že psychické důsledky pro děti, které zde tvoří asi 50 % populace, budou strašné. Děti se takto učí, že problémy se dají řešit jen násilím. Budoucnost v Gaze bude také strašná. Jako ostatní nevycházím pracovat. Jenom slyšíme bomby, helikoptéry, letadla, každou půlhodinu, každou hodinu... Všech sedm nás spí u sebe v jedné místnosti. Víme, že umírá hodně civilistů. Tady jsou obydlí těsně u sebe. Ale na ulici je velmi nebezpečno, je lepší zůstat doma".

5. 1. 2009

Byl jsem připraven, znám otrocky proamerická stanoviska havlovců dominujících české diplomacii, jako jsou Schwarzenberg a Vondra. Přesto mě polil studený pot studu, když jsem v neděli na Britských listech četl stanovisko českého mluvčího předsednického úřadu EU Potužníka.

4. 1. 2009
"...when conventional troops kill a guerilla, they create two more to take his or her place..."
Chet Richards v recenzi van Creveldovy studie Defending Israel

V sobotu 3. ledna po setmění izraelské pozemní jednotky na čtyřech místech vstoupily do severní části pásma Gazy. V danou chvíli je území pásma podle různých zdrojů rozděleno na dvě nebo tři části. Město Gaza je obklíčeno, stejně jako další sídla, Bejt Chanún a Bejt Lahíja, a také uprchlický tábor Džebalíja. Izraelské námořnictvo provedlo výsadek v oblasti Philadelphi s cílem úplně přerušit zásobování Hamásu podzemními tunely a hlídá dvacetimílovou pobřežní zónu, do níž nesmí vplout žádné plavidlo. Čtyřista tisíc obyvatel města Gaza je tedy odkázáno na potravinové dávky UNRWA, které ovšem dojdou nejpozději ve středu.

5. 1. 2009

Rusko pohledem českého cestovatele

Jak se tu v poslední době objevilo několik pohledů z Petrohradu pana Čulíka, tak i já bych přišel s malým příspěvkem do mlýna. V Ruské federaci jsem byl již několikrát a velmi správně jsem byl přítelem Rusem upozorněn, že to je země kontrastů -- země řek a přehrad, paláců a nákupních center, ale i malých dřevěnic s malovanými okenicemi, místních alkoholiků a nepořádku. To vše si tam spokojeně koexistuje jako by se v některých místech zastavil čas a musím říci, že tyto kontrasty mě, člověku ze střední Evropy, vyráží dech, píše Hynek Lavička.

5. 1. 2009

Justin Webb: Kromě toho, že Barack Obama udělá Ameriku zase populární, Barack Obama také způsobí, že začne být populární vzdělanost a inteligence. Zejména intelektuální sofistikovanost. Žili jsme dosud v období, platilo to po celém světě, že se manichejsky věřilo v to, co je dobré, a to, co je špatné. Jeden byl na jedné straně, druhý byl na straně opačné. Tohle pojetí s příchodem Obamy zmizí. Obama je sám schopným spisovatelem. Obama věří nikoliv v jedinou dobrou knihu, ale v mnoho dobrých knih. Vzniká nový intelektualismus. Obama mu bude stát v čele.

Stephen Sackur: Podle mě jménem, které bychom měli sledovat, je Václav Klaus, prezident České republiky. Je to nejnepředvídatelněji jednající šéf státu v Evropě. Je to vzpurný individualista. Nic se mu nelíbí víc než provokovat liberální establishment. Jeho hrdinkou je Margaret Thatcherová, má po celé kanceláři její fotografie - -- vím to, protože jsem tam byl. Klaus považuje klimatické změny za mýtus, říká, že ti, kdo, jako Al Gore, bojují aktivně proti globálnímu oteplování, jsou součástí komunistického spiknutí proti svobodě, a ten bude povzbuzovat Iry, aby hlasovali proti Lisabonské smlouvě, až budou o ní hlasovat napodruhé, a myslím si, že se to Klausovi podaří. Myslím, že Irové Lisabonskou smlouvu v referendu odmítnou i podruhé a Klaus z toho bude šťasten.

Stephen Sackur: Čtyři mezinárodní reportéři BBC se pokusí odhadnout, k čemu dojde v roce 2009. Justin Webb je editor BBC pro severní Ameriku, v tomto pořadu hovoří z Washingtonu, Lyse Doucet je reportérka BBC na Blízkém východě, hovoří z Jeruzaléma, Paul Mason je ekonomický editor televizního publicistického pořadu Newsnight a James Robbins je díplomatický korespondent BBC. Nejprve je požádáme o úvodní předpověď.

4. 1. 2009

Ve chvíli, kdy píši tyto řádky, tak jediným aspektem izraelské agrese proti převážně civilní populaci v Gaze je extrémní vyhrocení již tak tragické humanitární situace pozemní invazí s bilancí kolem tří tisíců zabitých a zraněných Palestinců. Minometné útoky a rakety kassam odpálené Hamasem a Brigádou mučedníků Al-Aksá za stejnou dobu usmrtily tři izraelské civilisty a jednoho vojáka. Nedělní Otázky Václava Moravce zprostředkovaly bezzubé blekotání ministra zahraničí Schwarzenberga, který se zmohl na prázdnou kritiku izraelské operace, ale jinak neochvějně dával najevo, že stojí po boku agresora. Izraelská ministryně zahraničí Tzipi Livni bohorovně, navzdory zdrcujícím důkazům, prohlásila, že v Gaze se humanitární katastrofa nekoná. Vzácnou výjimku relace představoval živý vstup bývalé policistky Pavlíny Rež, která se po několik dnů nacházela ve válečné zóně a monitorovala tamní dění.

Karel Schwarzenberg zopakoval mantru, že hlavním viníkem nové krize na Blízkém východě je Hamas i těmito slovy: "Kdo začal, je bohužel jasné". Ano, téměř rok před izraelskou invazí dopadaly na izraelské území kassamy a granáty, aniž by někomu vzaly život, jak tvrdí třeba vyslanec OSN Richard Falk. V průběhu příměří Hamas několikrát nabízel Izraeli jeho prodloužení. Bez úspěchu. Hamas smír vypověděl poté, co Izrael zaútočil na tunel v Gaze a zabil při tom sedm palestinských ozbrojenců. To se však ve slušné společnosti neříká.

5. 1. 2009

Mlčení nového amerického prezidenta poškozuje jeho pověst na Blízkém východě

Šance Baracka Obamy na nový začátek v amerických vztazích s muslimským světem jak se zdá klesají s každou další vlnou izraelských útoků na palestinské cíle v Gaze, píše v deníku Guardian Simon Tisdall. Není to fér, přebírá prezidentský úřad až 20. ledna. Během krize v Gaze mlčí, jeho poradci argumentují, že Obama dodržuje zavedený protokol, že Spojené státy mají vždy jen jediného prezidenta.

Theodore A. Postol
5. 1. 2009

Theodore A. Postol (1946) je profesorem na Massachusetts Institute of Technology (MIT), kde přednáší o vědě, technice a mezinárodní bezpečnosti. Má doktorát z jaderné fyziky. Dlouhodobě se zabývá oblastmi zbraňových technologií a kontroly zbrojení. V minulosti pracoval mimo jiné jako vědecký poradce velitele amerického námořnictva nebo pro Úřad pro technické analýzy (OTA) amerického Kongresu. V roce 1990 získal ocenění Leo Szilard Lectureship Award od American Physical Society, v roce 1995 cenu Hilliarda Rodericka od American Association for the Advancement of Science a v roce 2001 získal ocenění Norbert Wiener Award od organizace Computer Professionals for Social Responsibility. Poslední dvě ocenění se týkala právě jeho analýz protiraketové obrany. V roce 1992 vystoupil před komisí Sněmovny reprezentantů s kritikou údajů, jimiž armáda dokládala úspěšnost systému Patriot v operaci Pouštní bouře. Argumentoval, že prezentované hodnoty byly silně nadsazené. Armáda později přiznala nižší čísla. (Závěr sněmovního výboru doslova uváděl: "Existuje jen málo důkazů, které by potvrzovaly, že Patriot zasáhl více než jen pár střel Scud odpálených Irákem za války v Zálivu, a jsou jisté pochybnosti i o těchto zásazích.") V současné době profesor Postol jako podobně nadsazené hodnotí informace agentury MDA, jež se týkají funkčnosti a schopností navrhovaného systému americké protiraketové obrany v Evropě. Americký vědec v podstatě tvrdí, že tento systém PRO v současné podobě nemůže fungovat. O nebezpečích, která z toho plynou, se zmiňuje i v rozhovoru, který poskytl při návštěvě Prahy.

5. 1. 2009

K článkům Alexandra Sticha a k jeho rozhovoru pro Britské listy, na které upozornil Jakub Žytek, lze jen stěží dodat něco zásadního, snad je možno jen podotknout, že černobílé módní teze o národním obrození a o roli Jungmanna v definici českého národa jsou papouškovány s vervou i nadále. Mě by ovšem zajímalo, kolik vůbec ti, kteří hřímají své soudy o pojetí národa v předmoderních Čechách, přečetli původních textů, zaměřujíce svou pozornost při četbě zejména na tyto otázky, a z jakých přesně autorů že čerpají. S železnou pravidelností se totiž setkávám s povrchními výroky, v nichž vedle sebe stojí Karel IV. s Bolzanem, Jungmannem a Kafkou a mezi nimi se rozprostírá ticho čtyř staletí, přerušované snad jen Komenským, a všichni zde vystupují v anachronických srovnáních, která navíc naprosto ignorují jakýkoli společenský a kulturní kontext.

5. 1. 2009

Ernest Denis 3.1.1849 - 4.1.1921

Vstupujeme do roku 2009 a již první den nás „média“ připravují na kampaň, kterou hodlají připomínat rok 1989.

Rok, v jehož samotném závěru se mnozí lidé „přizdobili“ trikolórami a někteří se začali rozpomínat na Masaryka, Beneše. Pozornosti se dostalo i Havlíčkovi, Jiráskovi, Palackému, Tylovi... Došlo i na Karla Čapka, jak jsem tehdy zjistil i z výlohy jedné prodejny na Karlově náměstí. Někdo na ni vylepil jeho esej „Proč nejsem komunistou“, kterou ve svých 34 letech vydal 4.12.1924 v „Přítomnosti“. Soused, který nám před 7. listopadem káravě připomínal nevyvěšení sovětského praporku při návštěvě nejvyššího sovětského činitele v Praze, o více jak deset dní po té vycházel s „masaryčkou“ na hlavě. Včetně typicky šikmo našité trikolory.

5. 1. 2009

V závěru svého článku o českém nacionalismu argumentuje Lukáš Zádrapa, že kritické výroky o "ošuntělých Češích" hraničí s trestným činem hanobení rasy, národa a přesvědčení. Jsem zastáncem svobody slova a absurdní zákon zakazující hanobení čekoholiv neuznávám, jakkoliv se i v Británii blairovská klika "New Labour" pokusila, velmi kontroverzně, svobodu projevu v tomto smyslu omezovat. (Proti Blairovým pokusům kriminalizovat výsměch náboženské víře se například ozvala široká kulturní fronta, včetně řady známých britských komiků, třeba i Rowana Atkinsona, "Mr. Beana", který je známý tím, že ve svých satirických výstupech nenapodobitelně karikuje idiocii duchovních anglikánské církve).

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2009 Je mi strašně líto, že se Izrael chová stupidně   
6. 1. 2009 Statistika? Pavel  Zoch
6. 1. 2009 Jak Potužník zachránil válku... Ladislav  Žák
6. 1. 2009 Naučí předsednictví EU českou politickou reprezentaci samostatnému myšlení? Mojmír  Babáček
6. 1. 2009 Nestranné vysílání Al Jazeery v angličtině?   
6. 1. 2009 Nejméně "30 osob" usmrceno při izraelských útocích u školy OSN   
6. 1. 2009 Útok na školu v Gaze přiměl Obamu prolomit své mlčení   
5. 1. 2009 Chudáci v nebezpečí života a politikové v dvojí pasti, aneb Dostat se do pekla je lehké, ale jak z pekla ven? Uwe  Ladwig
5. 1. 2009 Obama právě prohrává ve válce o muslimské sympatie   
5. 1. 2009 1571 mírových raket pro Izrael aneb proč potomky Davidovy přešla trpělivost Štěpán  Kotrba

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2009 Ďalší vývoj rusko -- ukrajinského plynového konfliktu   
6. 1. 2009 Putin a anglická domácnost   
5. 1. 2009 Scénáře soumraku civilizace růstu Jindřich  Kalous
4. 1. 2009 Rusko- ukrajinské spory o plyn narůstají   
3. 1. 2009 Některé země EU zaznamenaly pokles dodávek plynu z Ruska   
1. 1. 2009 Rusko zrušilo dodávky plynu Ukrajině   
1. 1. 2009 História rusko-ukrajinského plynového konfliktu   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
16. 12. 2008 Ropa ze zdrojů OPEC začne docházet za 11 let, z ostatních ropných polí za 3-4 roky   
9. 12. 2008 Bezradní ekonomové   
23. 11. 2008 Náš svět je konečný   
18. 11. 2008 O vlivu ekonomické "vědy" na globální energetické prognózy a jak z toho ven Jindřich  Kalous
14. 11. 2008 Žít, nebo těžit?!? Ladislav  Žák
13. 11. 2008 Mezinárodní úřad pro energii varuje před novým nedostatkem ropy   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
3. 11. 2008 Devět procent Jindřich  Kalous
31. 10. 2008 A už je to tady: Rusko staví ropovod do Číny   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba
11. 11. 2008 Bolestný přerod totalitní společnosti Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   
24. 12. 2008 Britská televize bude vysílat k Vánocům projev prezidenta Ahmadinežáda   
12. 11. 2008 Stratfor: Írán se vrací na globální scénu   
5. 11. 2008 Židle pod íránským prezidentem Ahmadinežádem se houpe   
24. 10. 2008 Poškodil Írán šance Baracka Obamy?   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
11. 9. 2008 Chorvatsko prý prodalo Íránu ruský protivzdušný systém S-300 Karel  Dolejší

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner
26. 11. 2008 O Davidu Rathovi: Politik by neměl radikálně měnit svá stanoviska   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   
18. 12. 2008 Ve Washingtonu se rozdávají úvěry Ladislav  Žák
17. 12. 2008 O neznalosti politiků a drzosti bankéřů, neboli Rozhodování v nejasnosti Uwe  Ladwig
17. 12. 2008 V Británii výrazně stoupla nezaměstnanost   
16. 12. 2008 Ruská vláda neví, co bude napřesrok s ekonomikou   

Pákistán RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous