7. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 3. 2008

Měl jsem a mám Václava Moravce za profesionála. Ve svém nedělním pořadu však zase potvrdil, že je moderátorem zjevně zaujatým. Byť to tak nevypadá, určitě ne sám sebou. Zdá se zajatcem svého politického přesvědčení, píše Petr Sedláček. Jako člověk na to má právo, jako moderátor politického pořadu nikoli. Myslím si, že zcela záměrně totiž v diskusi, kterou moderoval, nevyužil skutečnosti, která mu měla být a musela být známa. Nemohu totiž uvěřit tomu, že by mu ve finální přípravě k nedělním Otázkám utekla informace o probíhajícím referendu v Maďarsku. Iniciovala ho tam pravicová opozice a šlo v něm o zrušení poplatků ve zdravotnictví a školného, které v Maďarsku před časem zavedla sociálně-liberální vládní koalice a sklidila tak kritiku veřejnosti. Václav Moravec právě otázce poplatků ve zdravotnictví a následně záměru zavést v budoucnu i u nás školné na vysokých školách, věnoval významnou část svého pořadu. Zmínka o maďarském referendu se tak přímo nabízela. Nezazněla. Proč? Na to ať odpoví Václav Moravec sám. Domýšlet se může v této věci každý cokoli.

9. 3. 2008

Je jen příznačné, že v neděli v 10:00 ještě nemají zpravodajské servery aktualne.centrum.cz a ct24 zprávu o referendu v Maďarsku, které se týká placeného školného a poplatků ve zdravotnictví, které zavedla socialistická vláda. To referendum vyvolala pravice v čele politikem Orbánem, což je samozřejmě jen ukázka ryzího populismu a projevem touhy pravice po moci... Ale mě teď zajímá práce uvedených zpravodajství: zatímco na Seznamu tato zpráva je od rána, ty namodralé redakce si tu informaci nechávají pro sebe. Copak , bojí se, že by se Češi mohli nakazit? Stejně se to dozví, tak co... Spíše to vypovídá o zmatku v hlavách , které neví, jak se s tím paradoxem vyrovnat, píše Jan Pömerl.

Poznámka redakce: Tak ještě jednou, aby fakta byla uvedena v kontextu: Školné a poplatky ve zdravotnictví (mj. 300 forintů za návštěvu u lékaře) zavedla v Maďarsku liberální socialistická vláda bývalého svazáka Ference Gyurcsányho. Referendum o zrušení školného a poplatků ve zdravotnictví vyvolala liberální pravice bývalého svazáka Orbána (FIDESZ).

9. 3. 2008

Americký prezident George Bush vetoval zákon, který měl zakázat CIA využívat při výslechu kontroverzní techniky, jako je například waterboarding. Ve vyslýchaném vyvolává dojem tonutí a často se označuje za mučení. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že by se USA zbavily účinných prostředků, jež zemi chrání před teroristickými útoky.

ČTK: Bush vetoval zákaz mučení ZDE

9. 3. 2008
tisková zpráva Iniciativy Ne základnám a Ligy starostů proti radaru

Iniciativa Ne základnám a Liga starostů proti radaru předají v pondělí 10.3. vládě radar, který chce vláda postavit v Brdech. Předání radaru za Ligu starostů provede starosta Trokavce Jan Neoral. Kromě radaru, budou představitelé Iniciativy a Ligy vyžadovat od ministrů převzetí složenky na 882. 235,- Kč, což je poměrná částka na ministra za vládou vynaložené peníze za proradarovou kampaň. Iniciativa Ne základnám tak reaguje na stále stejnou politiku přehlížení názorů občanů, kteří nesouhlasí s radarovou základnou. Předání proběhne v pondělí 10.3. od 8.15h před Úřadem Vlády ČR.

7. 3. 2008

Představte si, že jste jedním ze 13 členů manažerského týmu velké firmy a jednoho dne je vám řečeno, že pět z vás musí být nahrazeno ženami. Že se to nestane? V Norsku ano. Tam stát vynucuje nový zákon, podle něhož musí být 40 procent ředitelů firem ženy.

Rolf Dammann, spoluvlastník jedné norské banky, byl nucen nedávno přerušit svou dovolenou na lyžích a zabývat se nepříjemnou zprávou. Vláda vydala seznam 12 firem, obviněných z porušování zákona tím, že nejmenovaly ženy do 40 procent míst ve svých správních radách. Jeho firma, Netfonds Holding, ASA, byla jednou z této špinavé dvanáctky. Vyvolalo to mezinárodní pozornost.

7. 3. 2008

Ženy ve Francii jsou nyní velmi asertivní při vyhledávání sexu, zatímco každý pátý mladý Francouze "nemá o sex zájem". Vyplynulo to z podrobného průzkumu sexuálních zvyklostí v dnešní Francii.

Francouzky mají dnes dvakrát tolik sexuálních partnerů než v sedmdesátých letech. "Jsou ženy stejné jako muži?" ptal se časopis Le Nouvel Observateur, když včera zveřejnil výňatky ze Studie o sexualitě ve Francii, která obsahuje výsledky získané z podrobných rozhovorů, které se konaly v letech 2005-2006 s 12 000 Francouzi.

8. 3. 2008

Zklamal, avšak i z určitého hlediska ani nepřekvapil další díl dokumentární série Burianův den žen, tentokrát věnovaný Kateřině Jacques, ,,zelené" političce. O to větší jsou jeho chyby, srovnáme-li jej s předešlým dílem, ve kterém stála v jádru pozornosti protiradarová aktivistka Ivona Novomestská. Moderátor Jan Burian se v ní s Novomestskou rozhodně nepáral, možná až příliš často jí názorově oponoval, nechával ji střetnout s jinými protivníky (Bursík, Šinágl), čemuž se o něco blížeji věnoval můj minulý článek. Po zhlédnutí tohoto pořadu se mohl každý divák přesvědčit o tom, za jakou stranu barikády Burian kope, avšak současně (patrně i za pomoci dvojice režisérů Remunda-Klusák) svým hloubavým nekonformním moderátorským stylem zaručit podívanou, která působí o něco osobitěji a svěžeji než standardní publicistický výrobek dnes vzešlý z Kavčích hor (což se mu dařilo i v jeho talk show Posezení). Bohužel, poslední díl Burianova dne žen takovéto hodnocení zcela vyvrátil - můžeme ho brát jako důkaz, že Burian společně s režiséry jsou schopní uplatnit svůj ostrý dokumentaristický přístup pouze tehdy, když se jim to hodí. A další fakt je, že určitá politická zaujatost, jaká se mohla v díle s Novomestskou zdát z Burianovy strany trošku až vynucená, je pro tvůrce jedním z hlavních atributů, který dovedou obrovsky využít a zcela jím snížit úroveň publicistického díla.

7. 3. 2008

Už jsme v tomto listě informovali, že britská vláda považuje za velmi důležité, aby mladí lidé v Evropě poznávali, jak to dnes vypadá v Číně, což je stát, který bude zanedlouho dominovat světové ekonomice i politice. Proto letos už podruhé organizuje britská vláda pro 220 britských studentů a studentů z Evropské unie více než třítýdenní pobyt v Číně. Konkurs na tento pobyt vyhráli mimo jiné tři české studentky a jeden Slovák, kteří v současnosti studují v Británii. Jednou z nich je Dominika Švecová, v současnosti studentka na Edinburgh College of Art ve Skotsku.

Doufáme, že se čeští studenti během svého pobytu podělí o své zážitky v Číně. Jako předzvěst publikujeme fotografie z dnešní Šanghaje, kam studenti příští čtvrtek cestují.

Je to, jak vidno, skutečně typické komunistické město... (JČ)

7. 3. 2008

Hlobil: Vláda stále lže...

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLPrý do posledního puntíku splnil, co dostal za úkol. Občané Česka dostali podle Klvani za více než 15 milionů za necelý rok všechny informace, která jim mohl poskytnout. Prý zájem ale opadá. Někteří nejsou podle něj ochotni přistoupit na "férovou hru" - na hru podle těch pravidel, která jsou dána...Klvaňou. Vládní tlampač tak kritizoval názor ing. Hlobila, bývalého pedagoga z katedry radiolokace na Vojenské akademii v Brně, který sdělil veřejnosti, naposledy pro týdeník Aktuálně, že :

"Dokument Národní referenční laboratoře se nedotýká problematiky ochrany zdraví občanů ani z 25 procent, přístup k řešení této problematiky je nekorektní a nemůže být východiskem pro seriózní rozhodování o umístění radaru na kótu 718 v Brdech."

Poprvé a nejkomplexněji použil Hlobil své argumenty právě v Britských listech. Klvaňa se obhajoval proti Hlobilovi i proti posledním výsledkům výzkumu CVVM velmi srdnatě, nicméně sděloval jako obvykle nepravdivé argumenty. Hlobil prý užíval informace vážící se k jinému radaru, vycházel "z dat která nejsou správná". Podle Klvani. Poslední vládní studii totiž zpochybnil i ministr školství a místopředseda Strany zelených Ondřej Liška, který marně požadoval, aby se vypracovala opravdu nezávislá oponentní zpráva. Dvě třetiny občanů stále nesouhlasí s radarem v ČR. Vláda stojí proti občanům. Má moc, ale nemá vážnost. Nemá pravdu. Nemá nic.

Aktuálně 7.3. 2008: Vědec: Studie o vlivu radaru v Brdech je nekorektní ZDE

Milan Hlobil, BL, 11. 1. 2008: Analýza rizik provozu uvažovaného amerického radaru v Brdech - Vláda stále lže... ZDE
Interview ČT24, 7.3. 2008: Tomáš Klvaňa, zmocněnec vlády pro vyjednávání o radarové základně VIDEO
Britské listy vyzývají vládního koordinátora k zorganizování dvouhodinové, opravdu korektní veřejnoprávní televizní diskuse veřejnosti (které stále scházejí informace), odborníků BL (kteří podle vládního propagandisty nehovoří pravdu) a odborníků vlády (kteří podle vládního propagandisty hovoří pravdu vždy) nad závěry vládních zpráv i nad dalšími argumenty - mezinárodně politickými, vojensko-strategickými i zdravotními a bezpečnostními. Čtyři představitelé vlády, jeden zástupce veřejnosti jmenovaný vládou, tři zástupci veřejnosti jmenovaní Britskými listy (poměr odpovídá průzkumu veřejného mínění, pouze čtvrtina lidí je pro radar), čtyři odborníci Britských listů. Formát by mohl odpovídat mimořádnému Interview ČT24. Od 12:32 do 16:45. Diskusní model šachovnice. Jeden tah bílí, druhý tah černí. Limit pro jedno vystoupení 2 minuty. Pokud se Klvaňa nebojí, tak výzvu přijme ještě dřív, než ze své funkce odejde... a než v Parlamentu nastane debata o tom, zač utratila vláda 15 milionů a jak pravdivé jsou její argumenty. Doufáme, že Klvaňa do té doby Britským listům odpoví i na argumenty, na které za více než dva roky nebyla vláda a její představitelé schopni odpovědět.

Otázky, vznesené 9. 3. 2007 na odpovědnou osobu - generála Zbořila, posléze ředitele vojenské kanceláře prezidenta republiky Václava Klause. Nakonec byly 2.4.2007 publikované v článku "Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále !" a v článku "Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál" 4.8.2007. Ani Klvaňa neodpověděl. Dodnes. ZDE

7. 3. 2008
tisková zpráva MO LOK-SČL ÚN Brno a ZO OSZSP ÚN Brno

Posíláme Vám dnes rozeslaný otevřený dopis poslancům PSP ČR, týkající se 13.bodu nadcházející 28. schůze sněmovny:

Vážené poslankyně, vážení poslanci, je to již jedenáct měsíců, co pan ministr Julínek rozhodl o reorganizaci brněnského zdravotnictví, zrušení Úrazové nemocnice v Brně a vybudování špičkového super-specializovaného traumacentra ve FN Brno. Po téměř roce musíme konstatovat, že nevzniklo nic.

7. 3. 2008

DEMENTI

Není pravda, že se zástupci obou stran ve čtvrtek 6. března 2008 dohodli na jurisdikci, které by podléhal personál radarové stanice protiraketové obrany USA v Brdech. Jednání o této problematice jsou v pokročilé fázi, dosud ale nedošlo k dohodě, tvrdí české ministerstvo obrany ZDE

7. 3. 2008

Vyjednavači ministerstev obrany ČR a USA se dohodli, že američtí vojáci, kteří budou sloužit na radarové základně v Brdech, budou podléhat jak na základně, tak při pohybu na českém ůzemí, americké jurisdikci. Pokud spáchají jakýkoli trestný čin, nebudou stíháni podle českých zákonů, ale budou repatriováni a souzeni v USA.

Zdroj ZDE

7. 3. 2008

Vypracovávání odborných posudků podle přání mocných má v české kotlině bohatou tradici.Za příklad nejjasnější oportunity může sloužit osud českých strukturalistů, pozdějších rektorů, děkanů a akademiků Mukařovského a Havránka, kteří na počátku let padesátých naplivali na teorii jazykového a literárního strukturalismu, kterou sami v letech třicátých vehementně prosazovali, přívlastky pavědeckosti a buržoazní zvrhlosti. To některým z nich nebránilo v letech šedesátých "když už se zase smělo" učinit obrátku v opačném směru. (Podrobně V. Černý, Paměti 1945-1972, Atlantis 1992)

7. 3. 2008

Bývalí dva vězni, zadržovaní pět let v americkém koncentračním táboře v zálivu Guantánamo na Kubě, které Španělsko obvinilo z členství v buňce al Kajdy v Madridu nebudou po svém propuštění vydáni z Británie do Španělska. Španělský soudce totiž rozhodl, že je po pěti letech amerického věznění jejich zdravotní stav natolik vážný, že by nebylo možné je postavit před soud.

Jamil el-Banna, 45, a Omar Deghayes, 38, se v prosinci 2007 vrátili po pěti letech z Guantánama k svým rodinám v Británii.

7. 3. 2008
František Koukolík, Jana Drtilová

Textů pana M.Valacha (MV) si vážíme. Nedokážeme se všemi tvrzeními uvedenými v textu Kapitalistická racionalita souhlasit. Proto devět poznámek k jeho stati "Kapitalistická racionalita".

6. 3. 2008

ČTK│ Dvě třetiny občanů jsou PROTI umístění americké radarové základny protiraketové obrany v Česku, PRO vybudování základny se vyslovuje přibližně čtvrtina dotázaných. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se uskutečnil v lednu a únoru. Názor lidí na radar se od poloviny minulého roku příliš nemění. Případné referendum by podle CVVM uvítaly tři čtvrtiny občanů. Opačný názor, že o základně by neměli rozhodovat lidé v referendu, dlouhodobě vyjadřuje asi pětina občanů.

Lednové šetření dále obsahovalo i sadu otázek zaměřených na úroveň a objektivitu informací, které v souvislosti s radarem veřejnosti poskytují vláda, armáda, média, experti, představitelé místních samospráv a aktivisté z řad odpůrců i stoupenců umístění radaru v ČR.

CVVM: Občané o americké radarové základně v ČR ZDE

7. 3. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Švýcarské vědci dokázali, že když se mluví o zlých, krkavčích matkách, které dávají své děti do jeslí, spočívá to na politováníhodném omylu. Švýcaři na popud německé Bertelsmannovy nadace zkoumali německý vzdělávací systém a zjistili, že děti, kteří chodili do jeslí, mají lepší naději na úspěšné vzdělání a tím potom také na lépe placené zaměstnání než ty, které vychovávali rodiče v domácím prostředí. (Pozn. JČ: Nevím, zda k tomu bylo skutečně nutno nového švýcarského výzkumu -- tyto skutečnosti jsou už dávno známy a např. v Británii široce přijímány. Proto tam např. britská vláda organizuje vyučování pro děti předškolního věku od tří let.)

7. 3. 2008

Občas se o právu něco dozvím právě tehdy, když si od něj chci odpočinout. Potvrdil jsem si to nedávno nad knihou "ŠPEKONOMIE aneb FREAKONOMICS", kterou napsali Steven D. Levitt a Stephen J. Dubner, z angličtiny přeložil Pavel Černý a v roce 2006 vydalo nakladatelství Alfa Publishing, Praha. Když jsem onu publikaci zahlédl za knihkupeckou výlohou, její název ve mně vzbuzoval ambivalentní pocity. Totéž platilo o reklamním textu na obálce: "2 roky New York Times bestseller". Váhání "koupit či nekoupit" nerozptýlily a spíše posílily bibliografické informace, které -- pomocí klíčových slov -- řadily dílko do oblasti ekonomické psychologie a sociologie, zvláště pak do sociologie institucí, lidských sídel a komunit. (To mohlo znamenat mnohé nebo téměř nic specifického.)

7. 3. 2008

Aby ta naše letošní vzpomínka na T. G. Masaryka nebyla jen jaksi "paušální" (ne-li formální), dovolil jsem si pro to "vzpomínání" přistřihnout a upravit část jedné kapitoly své další připravované monografie o TGM. V duchu Masarykova "odkazu" bychom přece neměli vnímat svět pasivně, nýbrž jako jím provokující "otázky". (Vzpomeňme na Masarykovy formulace: "otázka" česká nebo sociální jsou sice nejproslulejší, ale patří sem samozřejmě i "otázka" humanitní nebo náboženská.) Předem se omlouvám, že text je ilustrován odkazy jen spoře; vždyť má snad být jen skromným východiskem k plodnému zamyšlení o zřejmě nejvýznamnějším "Čechoslovákovi" 20. století. Přitom ne tolik o známých skutečnostech jeho života (což sám bagatelizoval!); nýbrž skromnou zmínkou o tom, jakými otázkami žil a jaké nám také -- možná -- odkázal...

Michael Marčák: Pustím tě k nám, ale jen pod podmínkou, že všichni lidovci budou žít podle mých přikázání !
7. 3. 2008

7. 3. 2008

Vždycky mi přišlo poněkud zvrácené, aby někdo byl finančně trestán za to, že špatně vidí. (Měl by být naopak spíš zvýhodněn, ne? Krátkozrakost většinou znamená, že hodně čte a studuje.)

Příspěvky, které jsem četla na BL, jsou ještě pohoda. Na každém oku mám jiný ( na obou velký) počet dioptirií, na každém jiný cylindr. Brýle musí být z tenkého skla nejen proto, aby nevypadaly jako dna sklenic, ale hlavně proto, že těžké brýle způsobují velkou bolest na obličeji (a brzy máte u kořene nosu krvavou neodstranitelnou díru), antireflex mít taky musíte, jinak uvidíte spíš to, co se děje za vámi, plastová skla se brzy poškrábou, takže též nejsou řešením.

Vyberu-li si z levnějších obrouček, což je v Praze okolo 2000 - 3000,-, vychází mi nutné brýle (žádný značkový luxus) na 17 000,-). Ano, největší luxus jsou skla. Tato investice je ovšem velmi nejistá, zrak se mění (zhoršuje). Najdeme nějakou brýlovou lobby, která by nám pomohla? Nosím čočky, uvedenou částku si dovolit nemůžu, píše Zuzana Dáňová.

7. 3. 2008
Zaujala mě otázka pana Travníčka Co to je za zvrhlost? , kde se ptá, proč obyčejné brejle stojí dneska pět tisíc korun. Podělím se s Vámi o odpověď, kterou jsem si vygoogloval.

Stručně: Sekačka na trávu je nástroj, zatímco brýle jsou módní doplněk.

7. 3. 2008

Na podzim loňského roku po pravidelné oční kontrole, na kterou chodím nepravidelně a od poslední uplynulo již cca 3 roky, jsem šel v našem malém městě k optikovi pro nové brýle. Nejdřív mi bylo nabídnuto několik párů v ceně mezi 1500-3000 Kč. Překonal jsem ostych a s mírně předstíraným sebevědomím v hlase jsem požádal o brýle levné.

K mé radosti mi nenabídli obroučky ze silného plastu, ale poměrně moderně a nenápadně vypadající tenké kovové, mému oku nepříliš rozdílné od těch podstatně dražších.

Včetně obyčejných netvrzených skel byla cena 600 Kč, po uplatnění příspěvku od pojišťovny 300 Kč. Dodnes jsem spokojen se vzhledem, kvalitou i cenou. Z toho usuzuji, že na cenu brýlí má obchodnický talent prodávajících větší vliv než zdravotnické reformy jak píše Beno Trávníček. Odhaduji, že při koupi nového vozu bude člověk postaven do podobné situace. Jen je pravděpodobnější, že peněženka to superdrahé auto narozdíl od superdrahých brýlí nedovolí, konstatuje Jiří Palič, správce horské chaty v Beskydech.

7. 3. 2008

Vždycky jsem byl ve sporu Švejka s Vodičkou o tom, zda každý Maďar může za to, že je Maďar spíše na straně uvážlivého a politicky korektního dobrého vojáka proti aktivistickému landverákovi.

Zdá se však, že někdo nebo něco pracuje na tom, abych si svůj názor poopravil a to dosti razantně.

7. 3. 2008
Tiskové prohlášení poslance RNDr. Vladimíra Koníčka k dokumentu vlády "Zhodnocení možných rizik vyvolaných elektromagnetickým zářením radiolokátoru EBR"

Vláda schválením dokumentu "Zhodnocení možných rizik vyvolaných elektromagnetickým zářením radiolokátoru EBR" souhlasila i s několika lživými tvrzeními, která jí v materiálu předložil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

7. 3. 2008

Absolvent pardubické konzervatoře Michal Hromek (1958) se vedle původní skladatelské tvorby, v níž lze najít např. prvky renesanční loutnové hudby, ale i folku a jazzu, zabývá adaptacemi témat tradiční hudby Británie, Irska, Skotska, ale také z Čech a Moravy. Zatím nahrál sedm autorských alb, v nichž jsou vedle sólové kytary nebo v duu použity i další nástroje.

7. 3. 2008
V českých hospodách se rovněž řeší otázka oteplování a změn klimatu. Uvádím, že pouze v hospodách, ale nikoliv restauracích. Hospodou je bývalé rajské (RaJ) restaurační zařízení IV. cenové skupiny. Provozovny na úrovni bývalých vyšších cenových skupin za hospody samozřejmě považovat nemůžeme.

V restauracích se žádné společenské a politické otázky vůbec neřeší. Hosté si zde jsou zcela anonymně odcizeni, podobně jako všichni občané ve všech oblastech našeho státu. Jsou vydáni na pospas arogantní obsluze (restaurace i státu), která se snaží všemožným způsobem vyprázdnit jejich peněženky. Bez peněz, do hospody a do Čech nelez!

7. 3. 2008

Libra byla za 42,50 Kč v červnu 2007, nyní máme březen 2008. Srovnávat korunu s librou a poukazovat na posílení o 25% není fér, protože zdaleka nejdůležitěší měnou pro ČR je euro. Tam došlo k posílení o 15%.

Česká obchodní bilance je stále v přebytku a hospodářský růst za poslední čtvrtletí byl více než 6 procent. Exportéři se tedy nehroutí.

Snížení úrokových měr by rozběhlo inflaci, která je už nyní přes 7 procent. Koruna osciluje okolo růstového trendu ČR. Očekává se korekce, ať už pokles, nebo pomalejší růst kurzu. Nemůžete chtít od ČNB proinflační politiku, když má - jako každá ústřední banka - jako hlavní úkol boj proti inflaci, píše Tomáš Motl.

7. 3. 2008

Korunu na 25Kč/EUR jsem odhadoval sice až koncem tohoto roku, konečná hladina ale bude kolem 20Kč/EUR, maximálně za 2-3 roky. Počkejte, co udělá s kurzem otevření nové automobilky v letošním roce. S tím se nedá nic dělat, a ČNB nemá šanci to reálně ovlivnit, což dobře ví. Snížení úroků v situaci přehřáté ekonomiky s oficiální inflaci 7% (neoficiálně minimálně 15-20%) je nevhodné. Co jiného může ČNB dělat? Efektivně nic. Hlavní příčinou jsou nižší mzdové náklady u nás ve srovnání se Západní Evropou. Po přiblížení těchto hladin (k vyrovnání dlouho nedojde) se houpačka obrátí, ekonomický cyklus se nedá snadno ošidit, píše Jan Hovorka.

6. 3. 2008

Problém vysoké ceny koruny má ovšem také druhou stranu, píše Petr Tuček, který se zabývá už třicet let mezinárodním agrárním obchodem:

Zpevňování umožňuje realizovat adekvátně levnější dovoz, stejnou měrou, jakou se znevýhodňuje vývoz. Silnou korunou jsou postiženi nejvíc vývozci, kteří produkují veškeré vyvážené zboží z domácích surovin. Těch je ovšem opravdu minimum, protože zejména energie a pohonné hmoty jsou z velké části nakupovány v zahraničí. Pokles hodnoty koruny se promítne okamžitě ve zvýšení cen veškerého dovozu.

7. 3. 2008

aneb o úpadku svobodných povolání

AB│ Nějaký čas před tím, než se v našich kinech objevil oscarový snímek Tahle země není pro starý (No Country For Old Men, 2007, režie Ethan Coen, Joel Coen. Hrají: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin), vyšel v The New York Times článek o klesající prestiži svobodných povolání ve Spojených státech. Jaká je souvislost mezi příběhem, jehož hlavní postavou je psychopatický nájemný vrah, a skutečností, že si stále méně mladých Američanů vybírá profesi lékaře nebo právníka? A proč měl ten film takový úspěch u amerických filmových akademiků? Pokud vás nic nenapadne, nevadí. Nelamte si s tím hlavu. Amerika vždycky byla krok napřed.

6. 3. 2008

Normálně to člověka nenapadne a nepřemýšlí tímhle směrem, ale dneska jsem šel manželce vyzvednout hotové brýle. Nic moc - jedny z mnoha standardních obrouček, jejichž ceny se pohybují od jednoho do dvou tisíc korun a ztenčená skla, protože má hafo dioptrií a ty úplně základní skla by vypadala jako dna z flašek od okurek. Žádná ztemňovadla, žádná hyper speciální skla či jiná extempore. Prostě „průměrný, slušný brejle“. Cena pět a půl tisíce korun.

Příspěvek na lístek od lékaře nějaký tři stovky.

7. 3. 2008

DOKUMENT

Balín: Kdy KSČM zkrotí své krokodýly?

otevřený dopis komunistického senátora a předsedy OV KSČM Most RSDr. Vlastimila Balína médiím

Docela dlouho jsem váhal, zda říci svůj pohled na volbu prezidenta ČR. Po veskrze pozitivním hodnocení chování vedení KSČM a poslaneckého klubu při volbě prezidenta na posledním zasedání 18. zasedání ÚV KSČM 16. 2. 2008. Chtěl jsem tak učinit, protože jsem byl delegován na jednání OK KSČM v Litoměřicích a nemohl jsem oficiálnímu stanovisku oponovat na uvedeném zasedání. Pak jsem si řekl, proč stále chodit hlavou proti zdi? Nech to plavat, za hlupáka jsi spolu s ostatními tak jako tak. Leč, po přečtení jednoho z řady tendenčních, manipulačních, polopravd plných literárních počinů bývalého předsedy ÚV KSČM a stále ještě poslance PČR M. Grebeníčka v Haló novinách dne 5. 3. 2008 pod názvem „Krokodýlí slzy špiček ČSSD“, se nakonec k volbě prezidenta ČR vrátit musím.

7. 3. 2008

JU│ Ruský strategický bombardér TU- 95 již podruhé v za poslední měsíc přeletěl poblíž skupiny amerických válečných lodí na čele s mateřskou letadlovou lodí Nimitz, která hlídkuje v Tichém oceáně poblíž Korejského poloostrova. Podobný incident se stal již 9. února, kdy ruský bombardér stejného typu proletěl také nad Nimitzem, který v té době byl na jih od Japonska. Současně byly tehdy nablízku - do vzdálenosti 100 km - i další tři ruské bombardéry. Tehdejší skupinový let byl také doprovázen vyhlášením Japonska, že ruské bombardéry narušily jeho vzdušný prostor.

7. 3. 2008

tisková zpráva

Občanská iniciativa NE Základnám (českobudějovická skupina) vydává "Otevřený občasník o americkém radaru". Samizdat, jehož internetovou verzi lze najít ZDE. Jeho obsah je věnován problematice spojené s plánovaným umístěním radaru Národní raketové obrany Spojených států amerických v České republice. Ačkoliv o tomto tématu referují česká média téměř denně, podávané informace jsou často jednostranné, nemluvě o masivní vládní kampani propagující radar.

Občasník si klade za cíl nabídnout argumenty také z "druhé strany" a umožnit tak vidět celou problematiku v širších souvislostech. Zároveň chceme jeho prostřednictvím vyjádřit naši nespokojenost nad tím, že naše vláda rozhoduje bez ohledu na mínění většiny občanů tohoto státu a bez kritického zvážení všech politických souvislostí. Nebere ohled ani na stanovisko ostatních států Evropské unie, které poukazují na technické a politické nedostatky navrhovaného protiraketového systému a zásadně odmítají, aby o společné obraně Evropy rozhodovala vláda jednoho státu.

6. 3. 2008

Plním slib a předkládám čtenářům svůj extrakt z článku doktora Katze (ředitele "odboru veřejného zdravotnictví" v San Francisku), který vyšel v lednu v časopise New England Journal of Medicine. O obsahu článku hodně napovídá otázka, již si autor klade už v jeho názvu: (je tu) zlatá brána ke zdravotní péči pro všechny? píše Boris Cvek.

6. 3. 2008

Žijeme ve světě podvodů a klamů. Žijeme ve světě, v němž se prospěch "horních deseti tisíc" stal prvním přikázáním nového náboženství. To se nás snaží přesvědčit, že právě to je něco, co je ku prospěchu nám všem. Základní princip kapitalistické ideologie, v nějž nás nutí věřit většinová média, je tak sám excelentní ukázkou stupidologie a lživé propagandy, o níž na stránkách Britských listů již ve více pokračováních píše František Koukolík a Jana Drtilová.

Ve svých knihách nám zprostředkovávají poslední výzkumy lidského chování, pocházející z anglosaského prostředí (viz jejich text "Racionalita" ). Přes všechnu užitečnost těchto prací bych rád poukázal na jejich zásadní omezenost a kulturní podmíněnost.

5. 3. 2008

Na demonstraci proti vyhlašování nezávislosti Kosova bez souhlasu Srbska, jehož je Kosovo součástí, jsem oznámil, že se obrátím na členy parlamentů všech zemí, v nichž jsem voličem, a parlamentu evropského s protestem a žádostí, aby tento krok neschvalovali. Řekl jsem také, že poslancům připomenu, že jejich reakci vezmu do úvahy při příštích volbách. Navrhl jsem také přítomným demonstrantům, aby učinili totéž -- poslanci a senátoři jsou voleni občany a mají nepsanou povinnost jim, ve společenském smyslu, sloužit. Občané mohou poslancům připomenout, že je jinak příště volit nebudou. Obdrží-li politici v závažných situacích takové připomínky od mnoha občanů, mohla by občanská gesta třeba i převážit lákání přeběhlíků ke konkurenci. A třeba by ani nevznikaly různé pseudovlády a nebylo by tolik politických zlatokopů.

6. 3. 2008

Sedm tisíc dolarů za české vízum

Většina Vietnamců, kteří k nám přicházejí, myslí, že skutečně jdou do ekonomického ráje. Jazyková a kulturní bariéra, o niž se opírá jak praxe zprostředkovatelů na straně jedné, tak vízová praxe české vlády (a praxe na české ambasádě v Hanoji zvlášť) není pro zemi, jež se deklaruje jako demokratická, výzvou. Pokud se v ČR činí legislativní kroky, tak jen k tomu, aby se cizincům život co nejvíce zproblematizoval. Ohledy na lidská práva prakticky neexistují, o snaze pochopit situaci těch chudáků ani nemluvě. Ta děvčata zaplatila za víza do ČR kolem sedmi tisíc dolarů, což jsou pro Vietnamce astronomické peníze. Dluh budou splácet léta - budou-li mít štěstí. Když ho mít nebudou, mohou také za legislativní tvrdost "demokratického" státu zaplatit nucenou prostitucí.

Ministerstvo zahraničí má jistě možnosti k tomu, aby uchazečům o víza popsalo reálnou situaci u nás a na pracovním trhu zvlášť. Krajané Vietnamců, kteří se u nás uchytili a přijíždějí domů, rozhodně nejsou vhodnou referenční skupinou. Ve Vietnamu jsou to úspěšní "zápaďáci", přestože tady prodávají na stáncích od božího rána do tmy, nebo šroubují v českých montovnách zahraničních vlastníků. O tom, proč to MZV neudělá, si lze myslet ledacos a přímá korupce to být rozhodně nemusí. Stačí obyčejný nezájem. Jenže subjektů, které z neinformovanosti a závislosti těch chudáků prachsprostě těží a - s odpuštěním - je obchodují, je tolik, že "obchodní" zájmy ční z tématu dost zřetelně.

Mimochodem - ten komentář jsem nabídl Právu a Lidovkám. Myslíte, že je to zajímalo?

6. 3. 2008

Za vynálezem premiérské plakety, kterým pana Topolánka nikdo nepověřil, nezplnomocnil ani nežádal, je vrozený pudový exhibicionismus, přerůstající značně schopnost něco podstatného sdělit. Daleko více to má být politický nástroj, kterým chce politik Topolánek ovlivňovat veřejné mínění. Udělením tohoto ocenění podivné hodnoty a povahy za kontroverzní akt, který bychom nejlépe mohli vystihnout jako krevní mstu (ačkoliv ani to samozřejmě není přesné), sleduje nějaké politické cíle. Absurdní na tom je (a na stránkách Britských listů se o tom mluví skutečně tak často, až mi přijde trapné to znovu připomínat), že reliktům komunismu musí být přímo vděčný.

5. 3. 2008
reakce na paranoidní klimatický scénář pro individuální stavebníky a občany od Štěpána Kotrby pod názvem Jak přežít budoucnost

Když jsme si po příchodu do Kanady koupili domek a já jsem chtěl do sklepa obyčejná kamna na dřevo - dívali se na mě jako na blázna. Proč? Nikdy zde nebyl nedostatek topného oleje nebo plynu. Když jsem navíc žádal o vývod elektrické rozvodné desky do zástrčky na dvoře, abych mohl napojit přenosný generátor (až jej koupím), pocit, že jsem blázen, ještě zesílil. Proboha vždyť v Kanadě nikdy nebyl nedostatek elektřiny!

5. 3. 2008

Jak americká vláda potlačuje svobodu projevu

Steve Marshall je Angličan, majitel cestovní kanceláře. Žije ve Španělsku a prodává Evropanům dovolenou na slunci, včetně Kuby. Loni v říjnu přestalo fungovat 80 jeho internetových stránek. Způsobila to americká vláda, píše americký deník New York Times.

Tyto internetové stránky, psané v angličtině, ve francouzštině a ve španělštině, existovaly od roku 1998. Některé z nich, jako např. www.cuba-hemingway.com, se zabývaly literaturou. Jiné, jako www.cuba-havanacity.com, pojednávaly o kubánské historii a kultuře. Ještě jiné - www.ciaocuba.com a www.bonjourcuba.com byly čistě podnikatelskými stránkami, zaměřenými na italské a francouzské turisty.

"Přišel jsem ráno do práce a neměli jsme vůbec žádné rezervace," vysvětlil listu New York Times telefonicky z Kanárských ostrovů Steve Marshall. "Mysleli jsme, že jde o technický problém."

5. 3. 2008

Motto: "Nemocnici nemocnicí nedělá barák, ale jeho personál - lékaři a sestry."

Most, Žatec, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Pardubice, Brandýs nad Labem, Český Brod, Nymburk, Klatovy... - jména měst, ve kterých v posledních měsících měly a mají nemocnice problémy - personální, finanční. Příčin těchto jevů, které můžeme v poslední době pozorovat v těchto a v řadě dalších nemocnic, je několik.

5. 3. 2008

Kdo také rád umlčuje různé písničky

Jazykovědec a anarchista Noam Chomsky v diskuzi o zodpovědnosti intelektuála často připomíná paralelu s disidenty z východního bloku, k nimž se představitelé Člověka v tísni vztahují jako ke svým vzorům. Zamýšlí se nad tím, co tvořilo jejich hlavní intelektuální, morální a politickou odpovědnost -- pojmenovat výstižně zločiny druhé strany ve studené válce, zločiny oficiálních nepřátel svého režimu?

Nikoli, pojmenovat zločiny své vlastní strany, svého vlastního režimu a jeho spojenců. Z tohoto příkladu odvozuje, že i naší odpovědností je kritizovat především zločiny našich vlastních vlád a jejich spojenců, našich obchodních partnerů a dodavatelů levného zboží a surovin, ne spílat oficiálním nepřátelům.

Obecně prospěšná společnost Člověk v tísni zahajuje dnes desátý ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Už reklamní kampaň na tento festival s "kapelou" složenou z diktátorů a s neobyčejně liberálním heslem "umlčme tu písničku" nám může připomenout, co nás tento rok patrně od nevládní velkovýrobny dobra opět čeká. Řada dokumentárních filmů, mnohé z nich neobyčejně zajímavé, podnětné a informativní.

4. 3. 2008

Večer na téma Diktátoři a Jeden svět v České televizi

2. března bylo na druhém programu České televize odvysíláno pásmo dokumentů Jeden svět, vypovídajících o porušování lidských práv v daných zemích v rámci projektu Člověka v tísni. Příjemně jsem byl překvapen hned prvním snímkem, který nezvyklým způsobem pojednával o stavu lidských práv v Barmě.

11. 2. 2008

Při pročtení Čulíkovy obsáhlé knihy o současném českém filmu Jací jsme zůstává v mysli snad jen povzdychnutí, že se česká filmologická obec nechala v reflexi současné kinematografie předběhnout Janem Čulíkem. I Čulíkovy Britské listy se již delší dobu specializují na dobývání aktuálních prvenství žhavě ukvapenými komentáři, aby ostatním mnohdy ukázaly, že tudy cesta nevede.

Lucie Česálková, Literární noviny

Kniha je k dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE. Ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
14. 2. 2008 Komunista Maštálka: Pouze politik, který si "zašpinil" ruce pravicovou politikou minulých let, dokáže něco změnit Jiří  Maštálka
13. 2. 2008 Jana Bobošíková na Hrad! ...? Jan  Hamáček

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba
12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   

Afrika RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel
25. 1. 2008 V čem je navrhované majetkové vypořádání s církvemi prospěšné pro stát či daňového poplatníka? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Svoboda slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Američané na své základně v ČR nebudou podléhat českým soudům   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál
27. 2. 2008 Kdy přestanou lhát? Boris  Valníček
26. 2. 2008 Aktivisté proti americkému radaru v ČR přivítají českého premiéra před Bílým domem   
26. 2. 2008 Protesters Against US Radar in Czech Republic to Greet Czech Prime Minister at the White House   
26. 2. 2008 Mějme sílu a odvahu myslet...   
26. 2. 2008 Je nejvyšší čas ukázat naši společnou vůli Soňa  Hromátková
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis