9. 12. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 12. 2008

PROTEST

předseda Jazzové sekce

Některé české servery přinesly zprávu ČTK o 20.výročí snídaně disidentů s francouzským prezidentem Francoise Mitterrandem. ČTK některá jména účastníků snídaně zcenzurovala a nahradila jmény osob, které se snídaně nezúčastnily. ČTK obdržela od rádia Jazzové sekce - Rádia Hortus přesné údaje českých i francouzských účastníků snídaně v předstihu - 5. prosince 2008 - ale přesto je změnila.

Jazzová sekce s podobnými úpravami, které možná vyhovují současným politikům, ale ne historické pravdě, nesouhlasí a žádá ČTK, aby tento protest otiskla v plném znění.

Poznámka ŠOK: Tolik rozzlobený předseda Jazzové sekce Karel Srp, který svou zprávu zaslal Britským listům v úterý 15:00. Tento protest zveřejňujeme i přesto, že Česká tisková kancelář během úterního odpoledne tiše svoji polopravdivou zprávu aktualizovala do pravdivé podoby. Namísto Jiřího Hájka, který byl v té době v Norsku, uvedla Miloše Hájka, který opravdu snídal s Mitterandem, a namísto Saši Vondry, který byl 9. prosince 1988 bůhvíkde, uvedla dalšího z hostů francouzského prezidenta, Karla Srpa. To co ovšem ČTK jako médium veřejné služby neučinilo, je omluva za chybně uvedené údaje přímo ve zprávě. K slušnosti patří chybu uznat, zvláště když už ČTK něčí tiskovou zprávu "kreativně" přepracovává a vydává pak za svou... Jazzová sekce byla totiž nejrozsáhlejší protirežimní organizací v Československu. A byla organizací kulturní, nikoliv politickou. Měla tisíce členů a příznivců. Uspořádala stovky koncertů, filosofických seminářů, výstav, divadelních představení i setkání s význačnými osobnostmi z celého světa. Vydávala knihy (edice Jazzpetit), časopisy (bulletiny JAZZ) a publikace. A existuje dodnes, přestože Srp "porevolučnímu" ministru kultury Jindřichu Kabátovi ustřihl sluchátko od telefonu v jeho kanceláři na protest proti chování jeho úředníků a odnesl ho předsedovi vlády Klausovi s písemnou žádostí, aby jej ministru Kabátovi vrátil - co nejpozději... Jazzová sekce je dodnes stejně protirežimní, jako kdysi.

François Mitterrand snídal 9. 12. 1988 v sídle francouzského velvyslanectví, malostranském Buquoyském paláci, s Václavem Havlem, Jiřím Dienstbierem, Milošem Hájkem, Václavem Malým, Karlem Srpem, Petrem Uhlem, Ladislavem Lisem a Rudolfem Battěkem.

ČTK 9. 12. 2008: "Snídaně s disidenty" symbolizovala trhliny v železné oponě ZDE

9. 12. 2008

tisková zpráva

Cohn-Bendit: Přinesl jsem Vám vlajku, kterou tu prý máte na Pražském hradě všude. Je to vlajka Evropské unie, tak ji postavím tady před Vás. Bude to těžké předsednictví. ČR se bude muset zabývat návrhem pracovně-právní směrnice a klimatickým balíčkem. Klimatický balíček EU představuje méně, než by si naše frakce přála. Bude nutné aspoň toto minimum dodržet. Jsem přesvědčen, že klimatické změny představují nejen riziko, ale i nebezpečí pro další vývoj planety. Opírám se o vědecký názor a většinový souhlas v EP a vím, že se mnou nesouhlasíte. Můžete věřit, v co chcete, já jsem přesvědčen, že globální oteplování je realita, není to věc mé víry.

Lisabonská smlouva: Vaše názory na ni mě nezajímají, chci vědět, co uděláte, až ji schválí česká sněmovna a senát. Budete respektovat demokratickou vůli zástupců lidu? Budete to muset podepsat.

Za další, chci, abyste mi vysvětlil, jaká je míra Vašeho přátelství s panem Ganleym z Irska. Jak se můžete scházet s člověkem, o němž není jasné, kdo ho platí? Ve Vaší funkci se s ním nemáte co scházet. Je to muž, jehož finance pocházejí z problematických zdrojů a chce je nyní použít na financování své volební kampaně do EP.

Václav Klaus: Musím říci, že tímto stylem a tónem se mnou za 6 let zde nikdo dosud nemluvil. Tady nejste na pařížských barikádách. Domníval jsem se, že tyto způsoby pro nás skončily před 19 lety. Vidím, že jsem se mýlil. Já bych se Vás nedovolil ptát, z čeho jsou financovány aktivity zelených. Pokud Vám jde o racionální diskusi v té půlhodině, kterou na jednání máme, dejte, pane předsedo, prosím, slovo dalšímu.

Pöttering: Ne, my máme času dost. Můj kolega bude pokračovat, protože každý z poslanců se Vás bude ptát, na co bude chtít. (K Cohn-Benditovi) Jen pokračujte.

Václav Klaus: To je neuvěřitelné, něco takového jsem ještě nezažil.

Cohn-Bendit: Protože jste tady ještě neměl mě. S prezidentem Havlem jsme si vždy dobře rozuměli. A co mi řeknete o Vašem postoji k anti-diskriminačnímu zákonu? O našich financích Vám klidně povím.

Crowley: Já jsem z Irska a jsem členem tamní vládní strany. Můj otec celý život bojoval za nezávislost proti britské nadvládě. Mnoho mých příbuzných při tom přišlo o život. Proto si mohu dovolit říci, že Irové si přejí Lisabonskou smlouvu. Tím, že jste se při své návštěvě v Irsku setkal s Ganleym, jste se dopustil urážky irského lidu. Ten člověk neprokázal, z čeho financoval svou kampaň. Je to nehorázná urážka irského lidu, sejít se s někým, kdo nemá volený mandát. Chci Vás jen informovat, jak to Irové cítí.

Zdroj a pokračování ZDE

Vážená redakce, rád bych Vás a potažmo čtenáře upozornil na přepis jednání prezidenta Václava Klause s delegací Evropského parlamentu z 5.12.2008. Závěry nechť si každý udělá sám... píše Martin Búry.

K tomu připomíná M. Brezina: Dobrý den, k zápisu z jednání prezidenta Václava Klause s europoslanci bych rád učinil drobnou poznámku. Schůzka pravděpodobně neproběhla v českém jazyce, ovšem ani na stránkách Hradu není zveřejněn její zápis v původním jazyce či jazycích (!), takže se např. pánové Cohn-Bendit nebo Pottering těžko mohou vyjádřit k jeho věrnosti.

Slovenská europoslankyně se nicméně proti znění zápisu ohradila. V tradičně jazykově zaostalých Čechách ovšem tento přístup padá na úrodnou půdu, neboť Hrad tak drží interpretaci celé akce ve svých rukou a nikoho to netrápí.

9. 12. 2008

Na výše zmíněném konfliktu mi připadá jedna věc naprosto pozoruhodná. Každému nezávislému pozorovateli je na první pohled zjevné, že se europoslanci chovali normálně a Klaus reagoval jako pitomec. Například Cohn-Benditova otázka o tom, jak se může prezident na státní návštěvě setkávat s kontroverzní postavou, která závisí na pochybných zdrojích financí, je v otevřené demokratické společnosti naprosto legitimní - Klausova odpověď, že se taky neptá z čeho jsou financovaní západoevropští zelení, je naprosto nehorázná.

Je však nesmírně zajímavé, jak blízko má Václav Klaus "duchu českého národa". My CHCEME žít ve svém smrádku a teplíčku a nikdo nás v České republice nebude obtěžovat podivnými cizáckými demokratickými manýry! zní, jak se zdá, proud hlasů z České republiky, pro něž je cizácká "Evropská unie" nebezpečná.

Ten euroskeptismus je zvláštní: Z mého hlediska je Evropská unie pro Českou republiku obrovské terno. Nejen svým civilizujícím vlivem, ale možností otevřít okna do světa pro mladé lidi (např. ve Skotsku mohou Češi studovat zcela zadarmo, Chorvat nebo Nor musí platit školné ve výši 7000 liber) a mnohým dalším. Česká republika bez Evropské unie není ničím - v Evropské unii může v součinnosti s ostatními středně velkými zeměmi nechat globálně slyšet svůj hlas.

To ale "my v ČR" slyšet nechceme - protivíme se vůči běžným, otevřeným zvyklostem. Chceme Klause, který zosobňuje naše normalizační hodnoty. Je to přece tak pohodlné... A domácké.

9. 12. 2008

Italský deník La Repubblica přinesl v sobotu článek o nadcházejícím českém předsednictví EU. Text argumentuje, že Topolánkův vlažný postoj vůči Evropské unii a to, že česká vláda nemá v parlamentě stabilní většinu, znamená, že si Češi nepřipravili program pro své předsednictví a že celé české předsednictví EU může vyústit v totální selhání. Většina článku byla věnována Klausově euroskeptismu. Článek argumentoval, že Klaus je opakem Berlusconiho: Zatímco Silvio Berlusconi se zoufale snaží, aby ho měl každý rád, Klaus se záměrně snaží naštvat co největší množství lidí.

Autor článku je zjevně Klausem dost šokován. Je to částečně zřejmě proto, že v Itálii stojí prezident nad stranickou politikou a je obklopen aurou váženosti, v jejímž důsledku je normálně imunní vůči kritice, a částečně také proto, že euroskeptismus v Itálii v podstatě neexistuje, upozorňuje John Dunn.

Zdroj v italštině ZDE

8. 12. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Z lidí, jako je Topolánek, mají Evropané hrůzu

Důležitou politickou událostí byla bezesporu zpráva, kterou předseda ODS Mirek Topolánek podal na "vysočanském" kongresu Občanské demokratické strany (ODS), a to nejen pro občany ČR, ale i pro Evropany, kteří by rádi chtěli vědět, kdo bude zakrátko předsedat v Radě Evropy. K té zprávě několik krátkých poznámek...

8. 12. 2008

Kdo někdy slyšel na vlastní uši vystoupení spolupředsedy frakce Evropských zelených Daniela Cohn-Bendita, ten ví, že jde o brilantního a útočného rétora, který je stejně výřečný ve francouzštině i v němčině, a patří k mála ikonám Evropského parlamentu. Během jeho přestřelek například s bývalým britským premiérem Blairem nebo současným francouzským prezidentem Sarkozym na půdě Evropského parlamentu (jichž jsem byl svědkem) padala ostrá slova plná ironie a sarkasmu. To však patří ke stylu politiky, která je divadlem. Na sarkasmus lze odpovědět sarkasmem, na vtip vtipem, na inteligentní provokaci ještě inteligentnější replikou. Jenže to všechno předpokládá u politika schopnost zůstávat nad věcí a neprožívat příliš hluboce vlastní majestát. Doba bronzových bust a zkamenělin Bismarkova střihu je dávno pryč.

Problémem Václava Klause je, že se nedokáže oprostit od pocitu vlastní výlučnosti a snad dokonce vědomě provádí na Pražském hradě regresi do dávných časů státnické důstojnosti. Tedy někam přes T. G. Masaryka do Habsburské monarchie a dále až ke Karlu IV. Dnešní evropští státníci jsou jiného založení. Jsou to lidé jako Berlusconi, Blair, Sarkozy, ale také Cohn-Bendit. Především herci schopni stejně rychle a náruživě do role vstoupit jako z ní unaveně a na chvíli, je-li ovšem řádně dohráno, vypadnout.

9. 12. 2008

"Vrátil jsem se po 16 letech z pobytu v Austrálii. Když jsem si pustil v Praze v hotelu televizi, myslel jsem si, že dávají dobový dokument ze sjezdu KSČ. Bohužel jsem se mýlil, byl to kongres ODS. Hrůza, jestli je zase 1 strana tak preferována."

(z diskuse pod článkem na serveru Novinky.cz) ZDE

9. 12. 2008

Když probíhalo referendum o vstupu do Evropské unie, byl jsem pro. Jsem ve své podstatě pragmatik a vycházel jsem z toho, že se vývoj zastavit nedá a další integraci Evropy tak jako nezabráníme. Současně jsem si ale nedělal o dalším fungování EU příliš velké iluze a tak mne nikterak výrazně nepřekvapily rovné okurky, přesně zahnuté banány či standardy počtu teček na slunéčku sedmitečném. EU je totiž především úřad, naplněný (a možná i přeplněný) úředníky a úředník (řečeno slovy Sira Humphreye Applebyho) je věčný, roste zvolna a rozvážně jako dub a zraje jako dobré portské víno.

9. 12. 2008

KD│Někdejší Carterův poradce pro národní bezpečnost Zbigniew Brzeziński řekl o víkendu izraelskému listu Haaretz, že tlak židovského státu na americký útok na Írán může vyústit v poškození vztahů se Spojenými státy. Podle něj se Američané k útoku na Írán nechystají, a kdyby jej přesto provedli, následky by byly katastrofální.

8. 12. 2008

Boris Cvek ve svém článku "Klaus nebyl nikdy pravicový politik" říká, že ODS přehlédla "znamení doby" když prosadila zvolení své minulosti do čela státu. Nemohu jinak než s tímto nesouhlasit. Jsou samozřejmě mnohé názory pana prezidenta, o kterých je možné diskutovat, ale Lisabonská smlouva dává větší práva velkým státům na úkor menších států.

9. 12. 2008

Připravte se na sledování zápasu dvou velkých ekonomických paradigmat 20. století, zaklesnutých ve smrtelném souboji a padlých k zemi, píše Richard Heinberg z Post Carbon Institute.

9. 12. 2008

Evropská unie vznikla díky snaze řešit problémy národních států a jejich vztahy v důsledku tragického vývoje Evropy ve 20. století. Proto jsou dětská léta její existence poznamenána rozpory a problémy, které byly i příčinou jejího „početí“. Bylo by naivní domnívat se, že Evropská unie může vzniknout a fungovat na základě přenesení politického projektu do praxe. Nosným médiem politiky je sice moc, avšak schopnost moci utvářet a přetvářet sociální skutečnost je omezená. Tento rozpor je jedním ze základních problémů, které se promítají do fungování Evropské unie a jejích integračních procesů.

9. 12. 2008

Respekt se opět uchyluje k praktikám totalitních médií:

Týdeník Respekt se opět předvedl v plné zbroji. Ačkoliv nyní nejde o kauzu světového formátu ani otevření Pandořiny schránky; bere si na paškál bolívarianskou Venezuelu. Nejsem oddaný Chavezův fanda, byť to tak podle některých mých článků může vypadat, uvědomuji si jeho chyby, rozkol v jeho domovské platformě, jakýsi neblahý důraz na jeho osobnost, jenž má náběh na nekritický kult osobnosti. Avšak to, co předvedl bývalý disident Jan Ruml , svědčí o jeho chatrném myšlenkovém rozsahu a naprosté servilitě vůči všemu, co nepřesahuje rámec bipolárního vidění světa -- my versus oni, zlo versus dobro.

9. 12. 2008

Nemám rád lži. Když hrozen odpůrců radaru obíhal v bílých prostěradlech Kavčí hory poprvé, měl pravdu, upozornil na problém a bezprostředně následující "reportáž" pravicové úderky pod vedením redaktora Rosího jen podtrhla tupost editorů zpravodajství České televize. Od té doby se ale dost věcí změnilo. Vláda ODS se chová stejně, ignoruje stále 70% občanů. Nicméně Česká televize se poučila. Opakovaný happening namířený nikoliv na Strakovu akademii, ale na Kavčí hory je proto dnes trapností, která ukazuje pouze na kreativní vyprázdněnost jeho organizátorů a stereotypičnost jejich myšlení. Už antický filozof Herakleitos z Efesu prohlásil, že "nevstoupíš dvakrát do téže řeky."

9. 12. 2008

Čím více zboží se vyrobí, tím více ho musí být přepraveno, nejlépe co nejdále a s co nejnižšími náklady. ČR se svou skromnou silniční sítí (což není pouze negativní faktor) po vstupu do EU se stala doslova evropskou křižovatkou nákladní dopravy. Vedle toho astronomicky narostl počet osobních aut, nakonec automobilové odvětví je (naneštěstí) pilířem našeho průmyslu. Čili země je doslova zaplavena a dušena silniční dopravou.

9. 12. 2008

DOKUMENT

Selfpromo z pera Petra Dimuna: Hlavní příčiny volebního vítězství ČSSD v krajských a senátních volbách 2008

"manažerské shrnutí" interní analýzy jako příloha tiskové zprávy ČSSD

Není zvykem, aby samotné tiskové oddělení jakékoliv strany rozesílalo sebechvalné "analýzy". Není zvykem, aby vedoucí tiskového oddělení doprovodil text těmito slovy: "Tento náš průzkum ukázal přednosti politiky ČSSD oproti police ODS, což bylo hlavní příčinou volební porážky této největší vládní strany" a ta slova vsunul do úst předsedovi. I kdyby to měla být pravda. Text, sestavený podle našich informací Petrem Dimunem a odeslaný Ondřejem Macurou jménem Jiřího Paroubka ovšem stojí zato vydat. Sociálním demokratům lze pouze doporučit, aby do tiskového oddělení začali přijímat poněkud méně intelektuálně frustrované a poněkud více a kreativněji myslící jedince. Problémem vítěze senátních a krajských voleb není samotný koncept ani realizace politiky, ani skutečná politická analytika (opravdovou interní analýzu volebních výsledků ČSSD přinášíme jako odkaz pod Dimunovým textem - pro srovnání), ale komunikace s médii a veřejností. Inteligence osob, které ji mají na starosti. │ŠOK

9. 12. 2008

Odpadlíci - Defraudanti - Sirotci

do redakce dorazilo mailem jako lidová reflexe na víkendový sjezd ODS...

9. 12. 2008

Celý nešťastný volá Khon Roubíčkovi.
Khon: „Syn mi zítra píše písemku o nové soustavě řízení. Ať to čtu z leva, zprava, vůbec tomu nerozumím a nevím, co si pod ní mám představit.“

Malá vsuvka pro později narozené: když se nevedlo československému hospodářství, naše bývalá rodná máti pohotově vymyslela Novou soustavu řízení. Nedařilo se často a tak jedna Soustava řízení střídala druhou. Samozřejmě, že to neuniklo lidové tvořivosti a vznikla spousta vtipů, z nichž jeden připomínám, píše čtenář Vít Klíma.

9. 12. 2008

ODS se na své konferenci rozhodla, že bude v parlamentu prosazovat hlasování o americké radarové základně před hlasováním o Lisabonské smlouvě. Dala tak jasně najevo, že spojenectví s USA je pro ní důležitější než členství České republiky v Evropské unii a to ve chvíli, kdy se má Česká republika ujmout předsednictví v Evropské radě. Česká republika zažila v minulém století dvě okupace a pilířem její zahraniční politiky by mělo být úsilí zabránit tomu, aby v mezinárodní politice docházelo k okupacím nezávislých států.

8. 12. 2008

Finanční krize proniká stále hlouběji i do samotné Evropy a rozšiřuje se do dalších segmentů ekonomiky. Globální ekonomická krize zpomalila ve třetím čtvrtletí roku 2008 tempo růstu prodeje nejen "chytrých" mobilních telefonů vybavených operačním systémem a hromadou věcí, kterou málokdo potřebuje. Zpomalily se a ještě se zpomalí zcela zásadním způsobem veškeré investice do výpočetních a organizačních systémů firem. V mnoha institucích (státní správu nevyjímaje, naopak) totiž v minulosti podlehli manažeři ICT marketingu kartelových dohod výrobců hardware a Microsoftu. K čemu Visty a inovace kancelářských balíků, když bohatě stačí ix let staré XP home a k čemu silnější notebooky či stolní stroje? Kvůli počítačovým HRÁM snad ano, ale PRÁCE v textovém procesoru či v okně prohlížeče nepotřebuje výpočetní výkon, se kterým by se dala vést termonukleární válka... Kolik kancelářských pracovníků využívá možnosti nových operačních systémů? Trend zlomily až "mini" řešení na platformě Intel Atom , které si vynutily užití starších, skromnějších operačních systémů s polovičními nároky na kapacitu paměti i výkon procesoru.

Uživatelé se dozvěděli, že "jiný svět" než svět Microsoftu je možný. Svět monopolu se zhroutil. A co kdyby se finanční ředitelé navíc dozvěděli, že kombinace Linux+Open Office vede k ještě větším úsporám v 90% výpočetní techniky nejen v podnicích, ale zejména ve státní a veřejné správě? Přesto je stále zastoupení operačního systému Windows 89,69 %

8. 12. 2008

Chyba není podle staronového šéfa v produktu, ale v umění ho prodat

Jako někdejší člen Strany zelených jsem se zájmem sledoval pohyb siločar na víkendovém kongresu Občanské demokratické strany. Nejzajímavějším rozdílem mezi jednáním modrých a zelených byla snaha ODS dosáhnout vnitřní shody, sjednotit se, a takto posílena vybřednout s použitím lepšího marketingu z bláta, ve kterém se partaj ocitla.

8. 12. 2008

Další úspěšný test. Opravdu?

Americká agentura pro protiraketovou obranu (MDA) v pátek provedla další testů systému NMD/GMD, jehož komponenty by měly být rozmístěny v Evropě. Poprvé od roku 2002 při tom měla cílová raketa použít sadu protiopatření ztěžující zachycení a identifikaci cíle, což se ovšem nakonec nestalo. Test byl přesto označen za úspěšný, protože těleso EKV dokázalo rozlišit cílový objekt od posledního stupně nosné rakety a zničilo jej. Úspěch? Možná. Jenomže MDA tvrdí, že simulovala možný útok z KLDR nebo Íránu, a to rozhodně není pravda.

7. 12. 2008

Od počátku 90. let, kdy se otcové zakladatelé dnešní ODS pučistickými technikami zmocnili veřejné diskuse o ekonomické reformě, mi bylo jasné, že tyto lidi nikdy volit nebudu. Zda hlásají názory pravicové nebo levicové, přední nebo zadní, zda hájí Losnu nebo Mažňáka, leželo až v druhém plánu; podstatnou roli hrála arogance a nesnášenlivost ideologů, kteří jako by si právě z hlavy odinstalovali programový modul s nápisem "marxismus-leninismus" a nahradili ho novým jedině správným a přípustným, na němž se leskl štítek "liberální konzervatismus". Delikátní otázku, co chtějí tito lidé po čtyřiceti letech sovětského protektorátu vlastně konzervovat, pomohl vyřešit pohled na bývalé svazáky a regionální technokraty s údernými hesly na praporech - budující kapitalismus, který si rozvracet nedají. Co se týče liberalismu krčícího se nesměle v přívlastku, šlo vlastně o klam; údajně všeřešící ekonomické poučky byly převzaty z dědictví po Thatcherové a Reaganovi, takže jejich proponentům by nejlépe slušel hrdý titul neoliberálních normalizátorů.

7. 12. 2008

Nebojím se bolševismu, bojím se elitářství průměrných na pozadí prázdných tlachů

Děkuji ČT za přenos z kongresu ODS. Je skutečně poučné vidět, v jakou zvláštní atmosfericko-ideologickou bublinu se promění svět lidí, kteří svou osobní identitu spojují s manifestací více méně koherentní ideologie. Ani televizní kamery nebrání účastníkům kongresu, aby svými projevy neprováděli své rituály a aby nezaklínali své souputníky mytologií jejich kmene. Vždyť bolševik jen čeká, až přijde jejich slabší chvilka.

6. 12. 2008

Ministerský předseda Topolánek, ač nepatří mezi intelektuály, si občas zafilozofuje na závažné politické téma. Zpravidla o nebezpečí návratu komunismu. Pokud to bylo tentokrát jen politické heslo jako úvaha s nadějí na získání stoupenců, kteří by snad věřili v reálnou možnost tohoto návratu, je to jen součást politického boje. To by se snad nechalo pochopit. Lidé jsou různí - i hodně naivní. Hlas mají stejný, ať už volí ODS a jejich "boj proti rudému nebezpečí" nebo neonacistické strany a jejich "bílé Čechy".

6. 12. 2008

Shodli jsme se v hostinci, že největším problémem české politiky je její prorostlost; je prorostlá klientelismem (čti úplatkama, nespisovný tvar je záměrný, krásnou češtinu si to nezaslouží) jako tuk mé oblíbené Váhalovy slaniny masem (nebo maso tukem, jak chcete), a protože jde až v první řadě o peníze, lepší to prý nebude. Nic se nemůže pořádně změnit, nikdo nemůže odnikud poctivě odejít, protože na něm visí chuchvalce závislých klientů a on zase opačně visí na nich v odporné existenční rovnováze, připomínající ty žáby, jimž visí na zádech motanec oslizkých vajíček.

8. 12. 2008

ANALÝZA

Co mají mít z „českého předsednictví“ Češi, dlouhodobě nejen mediálně, ale i většinou své politické reprezentace štvaní do něčeho, pro co dnes mají v západní Evropě obrat „demokratický kolonialismus Evropské unie“? (srov. např. Dr. Peter Bachmaier, From the Second to the Third Word, in „Curent Concerns“, Zurich, No 3/4, 2008).

4. 12. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V listopadu 2008 přispělo celkem 175 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 46415.45 Kč. Příjem z reklamy byl 3300 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 11. 2008 částku 81 005.73 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2008 La Repubblica: Češi nejsou připraveni na předsednictví Evropské unie John  Dunn
9. 12. 2008 Zápis z přijetí delegace Evropského parlamentu prezidentem republiky Václavem Klausem   
9. 12. 2008 Naprosto zbytečná nehoráznost Petr  Litoš
9. 12. 2008 Kdo má pravdu, Klaus či europoslanci? Jan  Čulík
8. 12. 2008 Cui bono "české předsednictví", čili komu skutečně přinese prospěch Jaroslav  Kuba
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
8. 12. 2008 Václav Klaus je prezidentem České republiky Jan  Piegl st.

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous
7. 12. 2008 Topolánek: Hvězdné nebe nad hlavou - a Talmanová, ke mně Karel  Dolejší

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Může být mučení uměním? Jan  Čulík

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Pákistán RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   
24. 9. 2008 Pákistán považuje americké razie na své území za příčinu islamabádského atentátu   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Britské úrokové míry byly sníženy na nejnižší úroveň v historii   
1. 12. 2008 Miliony z klobouku? Petr  Wagner
1. 12. 2008 Stát musí odstranit tržní rizika, má-li hospodářství znovu začít fungovat   
27. 11. 2008 Snižování daní v době krize, aneb Kancléřka Merkelová se ještě brání Uwe  Ladwig
26. 11. 2008 Americké ministerstvo financí vloží dalších 800 miliard dolarů do krachující americké ekonomiky   
26. 11. 2008 Guvernér Anglické banky nevylučuje, že bude nutno banky zestátnit   
25. 11. 2008 Washington Post: Stimulační balíček Demokratů může dosáhnout hodnoty až 700 miliard dolarů   
25. 11. 2008 Británie bojuje proti ekonomické krizi razantním zvýšením státních výdajů   
24. 11. 2008 Věštci v nouzi, neboli Jak dlouho trvá taková krize? Uwe  Ladwig
21. 11. 2008 NYT: K finanční krizi a recesi zřejmě přistoupila deflace   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
8. 11. 2008 NYT: Saakašviliho verze vzniku srpnové války zpochybněna vyšetřováním OBSE   
5. 11. 2008 Saakašvili odvolal šéfa gruzínské armády   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner
26. 11. 2008 O Davidu Rathovi: Politik by neměl radikálně měnit svá stanoviska   
25. 11. 2008 Proměna Davida Ratha Josef  Provazník

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Jak kdo hlasuje o Lisabonské smlouvě v plénu Ústavního soudu Michal  Škop
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek

Čína RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba
11. 11. 2008 Bolestný přerod totalitní společnosti Bohumil  Kartous
7. 11. 2008 Z1 Marketing: Medek, aneb i hloupost může znít věrohodně Štěpán  Kotrba
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
31. 10. 2008 Multiplex veřejné služby z vysílače Praha - město - Žižkov spuštěn   
31. 10. 2008 BBC: Otřesena od základů trapnou dětinskou výtržností dvou bavičů   
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
10. 10. 2008 Televize ABC: Gorova reklama je pro televizi "příliš kontroverzní"   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   

Český film RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité   
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
3. 11. 2008 Hřebejkův a Vieweghův Nestyda: Zajímavý nový začátek Jan  Čulík
31. 10. 2008 Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
26. 10. 2008 Tajemství obrazu a vacátkovská Bathory Jan  Stern
24. 10. 2008 Jihlavský festival dokumentárního filmu zahájen uprostřed mírného organizačního chaosu Dominika  Švecová
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
1. 12. 2008 Afghánistán: Jaká je definice vítězství?   
27. 11. 2008 Irácký parlament schválil odchod amerických vojsk   
19. 11. 2008 Američané, ropa a Irák   
18. 11. 2008 Jeden z nejvýznačnějších britských soudců odsoudil válku v Iráku jako protizákonnou   
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
5. 11. 2008 Jsou to Obamovy, nebo McCainovy bomby?   
28. 10. 2008 Pozapomenutá válka Daniel  Veselý
23. 10. 2008 10 britských vojáků bylo r. 2005 usmrceno v Iráku v důsledku nepořádku v armádě   
19. 10. 2008 Bývalá šéfka MI5: Reakce na 11. září 2001 byla přehnaná