11. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 6. 2007

Zlým potížistou, který nechtěl pochopit nutnost západní civilizace bránit se proti raketám blízkovýchodních států, bylo až do čtvrtka Rusko. Jenže Putin přišel s překvapivým návrhem na společnou protiraketovou obranu Ameriky a Ruska v Zakavkazsku, která by posloužila bohulibým americkým úmyslům stejně dobře. A navíc by odtamtud protiraketová obrana přikryla celou Evropu, nejen její část. V důsledku tohoto návrhu je George Bush ve svém rozhodnutí, kde budou radary stát, jak ten král z pohádky - "nahý". Teď musí Bush s pravdou ven a my se dozvíme, o co mu skutečně jde. Podle toho jak Američané přistoupí k ruskému návrhu a kde nakonec vztyčí své radarové antény poznáme, "kdo" je skutečným cílem protiraketové obrany. A jaké konsekvence z toho můžou platit pro nás.

Sloupek
E. B. Lukáč

Tak by som sa zastavil
na rozhraní roku,
zhliadol dolu, dúškom pil
miazgu z tvojho boku
Každým krokom pomodlil
k jedliam, bralám, prachu,
listy trhal, vence vil
z bukoviny, machu.
Jastrab, tvoje krídla mal,
krúžil tvojím nebom,
v baniach plamom zablikal,
na stoloch bol chlebom.
Tŕním aspoň v záhradke,
kamenistou hrudou.
V cintoríne pri matke
višňou zmrznutou.


(Ze souboru Tvoj tanec žeravý)

v aktuální slovenské stovce poetického blogu Michala Jareše našel Štefan Švec

11. 6. 2007

Slyšela jsem rozhlasovou reportáž ze summitu G8 z minulého týdne, v níž reportér uvedl: "Samozřejmě, George Bush se neustále ohlíží přes rameno, co tomu, co dělá, říkají američtí občané doma."

V reportáži to znělo tak trochu ironicky, jak se BBC obyčejně staví k americkým politikům, kteří se jí nelíbí, píše Američanka Janet Daley v konzervativním deníku Daily Telegraph.

11. 6. 2007

Je v zájmu tohoto státu, této vlády i Jiřího Čunka samotného, aby se jeho případ dostal před justici. Ne že by -- bohužel! -- české soudy byly důvěryhodnější než česká policie nebo česká prokuratura, ale přece jenom jsou nezávislejší na exekutivní moci. A exekutivní moc, čili naše vláda, musí mít enormní zájem na tom, aby její místopředseda Čunek obžalován nebyl, neboť kdyby k tomu došlo, rozpadla by se. Takový rozpad vlády neohrožuje tolik budoucnost naší vlasti, neboť vláda je slabá a neschopná, stojí na dvou přeběhlících a její nejsilnější strana se nezmohla na to, aby vyvolala předčasné volby a chopila se své historické šance. Krach dnešní koalice by byl problémem pro její ministry, kteří by přišli o koryta. Proto se nechávají velmi nedůstojně držet Čunkem v šachu, proto se také tato vláda pro historiky zřejmě stane vládou Čunkovou, nikoli Topolánkovou. Ale chtěl bych se ještě vrátit k soudnímu procesu.

11. 6. 2007

Přikládám zajímavý text, ve kterém Rudolf Kučera spolu se svým kolegou z revue Střední Evropa Luďkem Bednářem označují nacismus a komunismus "největšími zly nejen 20.století, ale celých lidských dějin". V textu dále vyzývají k "dekomunizaci naší společnosti ve všech jejích oblastech".

Překvapuje mě, že se politolog Kučera podepsal pod takový text, jestliže byl v členské evidenci na ÚV KSČ veden jako člen KSČ ke dni 24.11.1975 (Rudolf Kučera, nar. 10. 4. 1947 v Praze, členem základní organizace "ČSAV - Ústav pro filos. a soc. Praha 1" -- evidence se nyní nachází v Národním archívu).

Pokud zastává bývalý člen normalizační KSČ Rudolf Kučera takto radikální názory, nechápu, že nezačal s "dekomunizací" u sebe a nestáhl se z veřejného života. Nebo byl snad Kučerův text psán účelově a autor jej nemyslel vážně?

11. 6. 2007

Po třech dnech soudního jednání dospělo obnovené trestní řízení proti Rostislavovi Roztočilovi k nepravomocnému rozsudku. Senát Krajského soudu v Praze předsedkyně Oldřišky Rysové ho odsoudil k trestu odnětí svobody v trvání 13 let, z nichž již má za sebou přibližně pět a půl roku. Výsledek není úplně neuspokojivý, protože proti původnímu stavu došlo ke snížení trestu. A nelze jej v žádném případě považovat za konečný, protože obhájkyně podala na místě odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Není ale pravděpodobné, že se odvolá, protože soud přesně vyhověl jeho návrhu. Vzhledem k procesním i věcným pochybením, jež soudkyně Rysová od převzetí případu nakupila, nelze vyloučit zrušení rozsudku odvolacím soudem.

(Autor je členem spolku Šalamoun.)

11. 6. 2007

Právě skončený summit G8 znovu potvrdil, že zažité předsudky jsou hlavními měřítky, s jejichž pomocí bohaté státy chápou problémy chudoby a rozvojové pomoci. V tomto ohledu si nelze nepovšimnout, že většina názorů na tuto otázku se vyznačuje dvěma zásadními rysy: Afrika rovná se chudoba, zájem o Afriku je snadnou cestou k dosažení morální výše humanitarismu a odpovědného státnického kréda.

11. 6. 2007

Děti předškolního věku ze sociálně deprivovaných rodin jsou o rok pozadu

Už ve věku tří let zaostávají děti z chudých rodin za svými středostavovskými současníky ve společenském a vzdělávacím vývoji o celý rok, zjistil průkopnický výzkum z jedné londýnské univerzity.

11. 6. 2007

Amerika bojuje s nejhorším létem od let prašné krajiny z období velké hospodářské krize.

11. 6. 2007

Odboráři jsou proti snižování počtu zaměstnanců v kultuře, Nejistý osud Design Centra ČR, Nedostatku peněz v rozpočtu na kulturu se bojí další iniciativy umělců a pracovníků v kultuře, to jsou titulky novinových článků, v nichž se odráží stanovisko vlády k potřebě a užitku kultury pro českou společnost. Nevím, kolik procent z těch 9 000 státních zaměstnanců, kteří by měli do roku 2010 odejít z veřejného sektoru, připadne na pracovníky organizací řízených Ministerstvem kultury, znepokojující je již myšlenka, že v kultuře je "přelidněno" a "přefinancováno." Nevím, na základě jakých statistických údajů vláda k takovému rozhodnutí dospěla a co všechno považuje za rezort kultury podle moderních měřítek. Škála odvětví, jejichž činnost lze považovat za kulturu, a jejich ekonomická síla se totiž v posledních letech výrazně změnily. Ne však u nás.

10. 6. 2007

Mentalita svlačce:

Ve svém článku, "Ach, my antikomunisti" publikovaném v týdeníku Reflex, konstatuje Jan Potůček, že pseudopravicová honba na komunisty v českých médiích je pokrytecká, neboť velký počet vlivných pracovníků českých médií, a Potůček je vypočítává, byli členy či kandidáty KSČ, mimo jiné třeba šéf zpravodajství České televize Zdeněk Šámal, či někdejší čelná pracovnice televize Nova Libuše Šmuclerová, nyní ředitelka firmy Ringier ČR, nebo kdysi nadšený politický komentátor komunistického režimu, nyní stejně nadšený "pravicový" komentátor v MFD Martin Komárek, nebo kdysi stejně nadšeně působící komunistický reportér Československé televize Pavel Dumbrovský, nyní stejně nadšeně "pravicový" moderátor Televizních novin na Nově.

10. 6. 2007
tisková zpráva Mikroregionu Třemešín, zaslal starosta Rožmitálu pod Třemšínem J. Vondrášek

Rožmitál pod Třemšínem, 10.června 2007 V sobotu 9.6. proběhla v sedmi obcích mikroregionu Třemšín referenda k plánované výstavbě amerického radaru. Obyvatelé ve všech obcích (Věšín, Bezděkov pod Tř., Volenice, Sedlice, Vranovce, Vševily) včetně samotného centra mikroregionu, Rožmitálu pod Třemšínem, výstavbu plánovaného radaru jednoznačně odmítli. Celkově se v mikroregionu dostavilo k hlasování 54.9% oprávněných voličů a více než 95% z nich odpovědělo na otázku, zdali má zastupitelstvo podniknout veškerá zákonná opatření proti stavbě amerického radaru ve vojenském újezdu Brdy, vhozením hlasovacího lístku Ano. Referenda k radaru s podobným výsledkem proběhla již v celé řadě obcí v podhůří Brd a další jsou naplánována, nejbližší se uskuteční 23.6. v Mirošově.

11. 6. 2007

Francie, země rekordů. Nejvyšší vítězství pravice v dějinách V. Republiky kalí vysoká míra voličské neúčasti. Ačkoliv Svaz pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho dosáhl v 1. kole parlamentních voleb rekordního skóre 39,56% (podle vyjádření ministryně vnitra po sečtení ze ¾ sečtených hlasů k 22.30 hodině), druhý rekord kalí entuziasmus. Neúčast byla totiž vysoká: 39,17%.

11. 6. 2007

V Hůrkách, co měli to poslední "slavné" protiradarové referendum: zmanipulované už výzvou:

Kdo jste proti základně, zúčastněte se místního referenda v této věci! (no to je úžasné, viselo to na místní návsi ještě dnes.)

A pokud se jdete optat po chalupách, jestli tam byli a jak hlasovali a proč, pak se vám dostane vyhýbavých odpovědí typu:

  • nevíme hlavně vůbec o čem to je, nikdo nám nic neřekne!
  • my tu nic nechceme, nám nic nechybí!
  • nemohli bysme do lesa na houby a vůbec!
  • bude to strašně nebezpečně zářit a bude z toho rakovina!
  • bude to hubit ptáky!
  • odstěhuje se odsud zvěř!

Takže tímto krmí ta smečka rudých zmetků ty prosté lidi, skutečně poctivé zemědělce, kteří dřou od rána do večera na svých polích, které jim milostivě vrátilo tamní JZD., míni Zuzana Šlaisová.

11. 6. 2007

Reakce na článek Zuzany Šlaisové "Rudí zmetci"

Nevím, kde jste přišla na obrat rudí zmetci v souvislosti s radarem. Jsou to občané z vesnice a také mají právo na svůj názor byť je podaný jakkoliv. Nebo snad když se nevyjadřují ve "vzletných" písních pro radar, tak je jejich názor směšný?

Dokonce bych řekl, že z Vašeho textu vyplývá, že je máte za pitomce, kteří nic nečtou a vůbec nic nevědí. Nevím kde jste přišla na to, že aby člověk byl člověkem, který se může vyjadřovat, musí mít nutně alespoň vysokoškolské vzdělání a znát zpaměti obsah celé Národní knihovny.

Podobná manipulace a zjednodušení proběhly i včera na TV Nova v souvislosti s reportáží o referendu z těchto vesnic. Jak jindy nedají prostor ( i ČT ) odpůrcům radaru s technickými a věcnými argumenty, tak včera se jim náramně hodilo vyzpovídat pár lidí na vesnici. Oni se ale k tomu vyjádřili tak, jak jsou zvyklí, a to z nich nedělá nic méněcenného nebo rudé zmetky. Jen proto, že nepoužívají manažerské bludy a manipulační lži naší vlády, nejsou hodni názoru? ptá se Tomáš Bodzar.

10. 6. 2007

Očekává se, že Bush zdůrazní, že není ochoten jednat o svých plánech umístit radarovou stanici v České republice. Avšak jeho vláda uvažuje, zda by byl možný kompromis ohledně umístění 10 raket v Polsku nedaleko ruského území. "Ty antirakety bychom mohli umístit někde jinde, anebo uvažovat o tom, zda je umístit na moře," řekl americký mluvčí.

Americký prezident George Bush požádal své nejvyšší bezpečnostní poradce, aby analyzovali, zda by bylo možné včlenit ruské návrhy do amerického kontroverzního plánu umístit protiraketový obranný systém ve východní Evropě, píše konzervativní britský týdeník Sunday Telegraph.

8. 6. 2007

Ruská diplomacie dokáže být hrubá a pro některé sousedy Ruska to bývá contradictio in adiecto. Ale v éře, kdy mezinárodní agendu určuje muž v Bílém domě a malá klika jeho poradců je občerstvující být zase svědkem vzniku multilateralismu, i když je to jen na přísně střeženém summitu G8.

Je jasné, že návrh Vladimíra Putina využít Rusy ovládanou radarovou stanici v Ázerbajdžánu pro Bushův protiraketový štít, americkou delegaci převezl, píše v deníku Guardian David Hearst. Stephen Hadley, americký poradce pro národní bezpečnost, musel přiznat, že je to "odvážný návrh". Je to daleko víc. Rusko převezlo Spojené státy ohledně toho, proti kterému teroristickému státu - Íránu či Rusku - má být raketový systém skutečně zaměřen. Odděluje domácí americkou potřebu obrany od otázky budování frontových systémů ve východní Evropě, což je neuralgický bod nejen pro Moskvu, ale i pro veřejné mínění v Polsku a v České republice. Přijímá to Bushovu nabídku "spolupráce" na štítu protiraketové obrany a oplácí to stejnou nabídkou.

9. 6. 2007

Spojené státy by měly zastavit veškeré akce, jejichž cílem je vybudovat protiraketové základny ve střední Evropě, než proběhnou další rozhovory, uvedl ruský ministr zahraničních věcí.

Sergej Lavrov hovořil poté, co prezident Bush zdůraznil, že Polsko a Spojené státy se rozhodly plán realizovat.

Rusko navrhlo, aby byla použita radarová stanice v Ázerbajdžánu namísto základen v Polsku a v České republice.

Lavrov varoval, že americké plány by mohlo "vážně zkomplikovat" rozhovory ohledně kontroverze týkající se íránského jaderného programu.

11. 6. 2007

Ať si bylo, jak si bylo, přece jaksi bylo. Ještě nikdy nebylo, aby jaksi nebylo. Tak pravil klasik ke čtenářům v dobách temných a nelaskavých k národu našemu, všestranně nadanému a surově porobenému. Úpěli jsme a trpěli pod Rakouskem, bylo nám ouzko a nevesele, to dnes na hranicích laškujeme a vzájemně se pošťuchujeme skrze výrazně bezpečnou atomovou elektrárnu a větrné monstra v horských krajinách, co údajně vhánějí na naše vinice hltavé špačky -- národnosti rakousko-uherské. Kvalita vína neměnná, průměrná. Ceny vysoké, měnné. Vztahy se sousedy průměrné, neměnné.

11. 6. 2007

Čtyřicet dnů byla lhůta, kterou měla Česká republika na to, aby dodala do JAR žádost o vydání Radovana Krejčíře. Nestihla to a prošvihla termín. Nesplnila lhůtu. Takové jsou skutečnosti. Nechci bádat ani o tom, jestli měla mít nebo neměla víc času, jestli je lhůta ta či ona nebo dokonce o tom, jestli to tak nakonec není lepší. To ponechám jiným.

11. 6. 2007

Kouzelné číslo 15. Už jsme ho slyšeli tolikrát, že se prostě nedá zapomenout. Slyšíme ho v souvislosti s tím, že je jakousi modlou v souvislosti s ekonomickou reformou, Modrou šancí, (t)Tlustou peněženkou a ztělesňuje rovnou daň. Na straně druhé je patnáctka opouštěna jako hranice trestní odpovědnosti mladistvých a je nahrazována o jedničku menším číslem. Pro budoucí i stávající poněkud více zdevastované oběti školských reforem uvádím, že jde o číslo čtrnáct.

11. 6. 2007

K šachovnici zasedá Vladimír a Jirka. Jirka říká, že Vladimír je jeho kámoš a je poněkud natvrdlý a taky špatně krmí své křečky, protože jim nedává k obědu Coca-colu.

Aby hra za něco stála, musí se o něco hrát. Vladimír má do hry čokoládu, Jirka nedává do hry nic, protože je lakomej a všechnu čokoládu, co dostal od tatínka, už snědl, aby mu ji někdo nevyfoukl.

Jirka má taky několik fanynek. Jedné nejde zeměpis, druhé také ne a krom toho ráda zpívá.

11. 6. 2007

V pondělí, 4. června zahájili iráčtí naftařští dělníci v Basře stávku ZDE. Bezprostředním důvodem k zahájení stávky bylo rozhodnutí Irácké ropovodné společnosti zastavit vyplácení pravidelných bonusů zaměstnancům firmy, ale odbory, které stávku organizují, zařadily mezi své požadavky i požadavek, aby se mohly zúčastnit vyjednávání o novém iráckém zákonu o ropě, který má umožnit zahraničním (ale samozřejmě hlavně americkým) ropným společnostem těžbu irácké ropy.

11. 6. 2007

Článek pana Potůčka i Vaše reakce jsou zajímavé, podnětné, bohužel však příliš kloužou po povrchu. Příčiny kolaborace, křivých páteří, servility a osobního životního přístupu "kam vítr, tam plášť" jsou mnohem hlubší a hlavně - jsou univerzální. Dlouhodobě utlačované komunity se naopak v historii lidstva často vzepřely k neobyčejnému nepragmatickému hrdinství. To, že u vesla v ČR jsou často stejní lidé, jako před rokem 1989, není jistě nikterak výjimečné. To je jev pomíjivý a proto celkem nezajímavý. Až umřou, budou v čele lepší? ptá se Pavel Letko.

Těžko. Pečlivějším zkoumáním zjistíme, že v čele je stále stejný typ lidí. Dnešní i zítřejší kariéristé by jistě byli před rokem 1989 v KSČ. A jsou ti, co svoje životy řídí dle ideálů¨, lepší?

11. 6. 2007

Pane Čulíku, reaguju na Váš článek o antikomunismu. Jste vážně ještě sprostší komunistický zmrd, než jsem si na základě Vašich dosavadních výlevů na internetu dosud myslel. Vážený Čulíku, odpovězte mi, prosím, na následující otázku: Co je horší? Když někdo pod tlakem kdysi v minulosti udělal chybný krok, který pak ale kompenzoval svým jasným postojem na správné straně, anebo když někdo z tepla emigrace podporuje komunismus a levici nyní v ČR? To je trochu silný kafe, nemyslíte?

Váš web je hlásnou troubou levičácké demagogie a Vy chcete útočit na někoho pro členství v KSČ kdysi dávno za okolností, které Vy ve Vaší emigraci nemůžete pochopit. Jste lidská krysa. Je mi z Vás zle, píše čtenář, který se zapomněl podepsat.

Pozn. red.: Jan Čulík není emigrant.

11. 6. 2007

Pan Čulík se rozhodl vyjádřit k situaci v českých mainstreamových médiích. Díky za jeho snahu. Bohužel se na situaci dívá z veliké dálky. Nevím, v jakém roce emigroval*), ale bohužel jeho vývody jsou odtržené od české reality -- dívá se na všechno příliš veliké dálky.

11. 6. 2007

Dlouho jsem čekal, kdy se smýšlení pana Víta projeví naplno. A taky jsem dlouho jeho články odmítal číst, protože v nich prostě nenaléval čistého vína. Nyní se jasně přihlásil k minulému režimu a k jihoamerickým bolševicky orientovaným diktátorům. Je zřejmé, že panu Vítovi nemá cenu vysvětlovat, jakou cenu má svoboda, jak demokracie a volný trh přinášejí (hlavně díky vědě a technice, které se vždy nejlépe rozvíjely tam, kde vládla svoboda) lidem docela dobrý blahobyt, nesrovnatelně lepší než všechno, co dosud lidstvo zažilo. Pan Vít nikdy jistě nepřijme, že právě komunismus, nacismus a různé diktátorské režimy všude na světě velkou naději lidí v obecný mír, svobodu a blahobyt hatily nejvíce.

11. 6. 2007

Jestli si myslíte, že se mýlím, tak se podívejte na psychologická a sociologická pojednání o vývoji člověka jako jedince a společnosti. Jestli si myslíte, že se mýlím, tak začněte vykládat těm milionům hladovějícim ty filosofické bláboly o svobodě , to míním z hlediska těch hladovějícich. Jestli budete mít štěstí tak vám nerozbijí jak se lidově řiká hubu, ale jenom vás velmi sprostě někam pošlou.

To co píše pan Boris Cvek je názor člověka, který už generace žije ve společnosti, kde jsou ty prvotní touhy člověka uskutečněny a zabezpečeny. A to nemusí být společnost kapitalisticka anebo demokratická. To se podařilo i v jiných společnostech, že ano?

pečeť Comenius-EduMedia 2007
11. 6. 2007

Projekt Odhalení Českého rozhlasu získal v pátek v Berlíně pečeť Comenius-EduMedia 2007 v kategorii přírodovědné vzdělávání. Podle pořadatelů je Comenius-EduMedia "nejdůležitější německé a evropské vyznamenání pro vzdělávací multimediální projekty".


Podle Barbory Köpplové, vedoucí katedry mediálních studií z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze je to poprvé v historii soutěže, kdy byl takto oceněn projekt se zábavnými prvky. Ceny jsou totiž udělovány výhradně projektům se vzdělávacím obsahem, směřujícím přímo na podporu školní výuky.

Přímý přenos z gorilího pavilonu pražské ZOO pokračuje, kamery jsou ovládány denně od 8 do 18 hodin.

11. 6. 2007

Jsem zděšen příspěvkem p. Cveka -- "Pan Vít a ráj s ostnatým drátem", píše Leopold Kyslinger.. Autor používá k dehonestaci p. Víta šablonu (pomijí faktické znění a souvislosti, útočí na city, je svrchovaně osobní, citaci nahrazuje spekulací), která byla víc než typická pro minulý režim. Použil dokonce slovní arsenál, kterým kdysi operovala legenda normalizační publicistiky, pan Svatopluk Kojzar.

11. 6. 2007

Po přečtení článku "Rok 1961 byl už rokem nadějí", tedy přesněji řečeno, poznámky pod ním "Gagarin byl vypuštěn na oběžnou dráhu čistě z vojenských účelů - cílem mělo být vyzkoušet, zda bude možné na USA svrhnout atomovou zbraň - jak posléze prozradil Gorbačov." jsem jen zíral (a bez namáčení, jak pravila slavná reklama na prací prášek), píše František Hájek.

11. 6. 2007

K článku Františka Hájka "Vesmírný výzkum a vojenské cíle": Rusko mělo (a dosud má) téměř všechny suroviny, které potřebuje .."

O vydrancování zásob uranu v Čechách pan Hájek neslyšel? Jáchymov byl na konci II. světové války jediným známým nalezištěm uranu na území kontrolovaném Sovětským svazem, objem uranové rudy odvezené do SSSR za léta 1945-1989 se odhaduje na 100 mil. tun!

Navíc: náš stát nejenže na těžbě a exportu uranu nezbohatl, ale hospodářský výsledek československého uranového průmyslu do roku 1989 představuje celkovou ztrátu odhadovanou na 10-26 mld. Kčs (+20 mld. Kč budoucích ekologických investic). Jak se jeví mírumilovnost a nezištnost Sovětského svazu panu Hájkovi ve světle těchto čísel? ptá se Stanislav Gűttner. Zdraví SG

11. 6. 2007

V neděli Belgičané volili do parlamentu (Chambre/Kamer) a do senátu, a stejně jako ve Francii, která také prožívá volby, i zde nejvážnější kandidáti úspěchu slibují zásadní reformy. Je pozoruhodné, nakolik bohaté, politicky a kulturně vyspělé země volají nyní po změnách a po silných osobnostech, které je mají uskutečnit. Potřeba změny jako by visela nad evropskými národy. Pročpak? Mají snad obyvatelé v některých zemích Evropy pocit, že jejich vody jsou už dlouho stojaté a začínají zapáchat?

11. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

32 200 lidí bylo v zimním semestru v Německu důkazem toho, že nejen mladí studenti se zajímají o vědu a že i ve stáří se lidé můžou ještě naučit něco nového, a to s vervou. V posledních deset let stoupl počet nestudujících posluchačů univerzitních přednášek o čtyři procenta a průměrný věk těchto takzvaných poslouchajících hostů (Gasthörer) se zvýšil o pět let na nynějších 51 let a 46 procenta těchto lidí bylo starších šedesáti let.

11. 6. 2007

Kdo je to George Bush? Vcelku neznámý americký prezident, který žil v době hvězdné pěvecké éry české křesťanské političky Vlasty Parkanové. To mne napadlo po víkendu, kdy na všech televizích zaujala česká ministryně svým zpěvem proradarové politické agitky, vůní táborového ohně a slibem, že bude několik dní (!) v červenci zpívat u táborového ohně a spát s Janem Vyčítalem, a to dokonce pod širákem.

11. 6. 2007

Tento příběh mi vyprávěl Jirka. Potkal v hospodě Na růžku svého známého Zdeňka. Rozhovořili se až, když byli v podroušeném stavu.

11. 6. 2007

Přečetl jsem si článek pana Jaromíra Eismana s výmluvným názvem "Co je levicovost a co je pravicovost" a domníval jsem se, že se dozvím něco nového, že našel nějaký nový pohled na věc. Jako obvykle jsem se zklamal. Pan Eisman - stejně jako ostatní pravicoví autoři - omílá stále to stejné.

11. 6. 2007
z internetu, bez záruky

Polsko zahajuje rozsáhlé prověrky v řadách svého námořnictva. Údajně se řada jeho příslušníků svezla s teplým Golfským proudem...

8. 6. 2007

jov | Jsme členem Evropské unie, ve které je prosazování rovnosti šancí významným modernizačním trendem. „Nejenže budeme platit, ale budeme úvěrovat celou Julínkovu reformu. Dnešní ODS dokládá absolutní nedostatek solidarity a spravedlivosti ve všech sférách jejich vládních koncepcích,“ uvedla předsedkyně Sociálně demokratických žen Maršová ve čtvrtek 7. června 2007 na panelové diskusé „Rovné příležitosti žen a mužů: Jak daleko má ČR do Evropy?“, kterou pořádala Masarykova dělnická akademie.

10. 6. 2007

Motto:

"Ale, počkejte, až to praskne! Já jsem křesťan, pane Daniel, ale bez výčitky, pane Daniel, bez výčitky pověsim každýho komouše, kterej mi padne do ruky! A já mám vo nich přehled, pane Daniel! Mám na starosti stranický známky v naší organizaci, mně se nikdo nebude moct zapřít! A bez milosti každýho, pane Daniel!"

Josef Škvorecký, Tankový prapor, 68 Publishers, Toronto, 1980, str. 179

Jak může docent Rudolf Kučera, nar. 10. 4. 1947 v Praze, tvrdit, že "byl činný v protikomunistickém odboji", když byl dle členské evidence ÚV KSČ uložené ve 4. oddělení Národního archívu členem základní organizace KSČ "ČSAV - Ústav pro filosofii a sociologii Praha 1" v letech 1975-1980? Inspiroval jsem se článkem Jana Potůčka v časopise Reflex nazvaným "Ach my antikomunisti" a požádal jsem 4. oddělení Národního archívu o prolustrování dvou osob, které mě napadly. Rudolf Kučera vstoupil do KSČ během vrcholné normalizace, píše Petr Nachtmann.

8. 6. 2007

Reportér infowars.com Matt Lepacek byl ve středu 6.6. zatčen na tiskové konferenci se členy týmu Rudolfa Giulianiho v Manchesteru ve státě New Hampshire. Ačkoli byl reportér na tiskovou konferenci řádně akreditován, byl v průběhu kladení otázek a vysílání přenosu ze své videokamery zatčen policií státu New Hampshire. Stalo se tak údajně na pokyn mluvčího Rudofa Giulianiho, a to po té, když začal Lepacek pokládat nepříjemné otázky ohledně 11. září, konkrétně o tom, zda členové Giulianiho týmu věděli o teroristických útocích na WTC v předstihu.

*) (podobný případ jako zatčení reportéra BL Michala Vlka "Wolfa") ZDE

Jana Dráská, Eva Grafová, Dagmar Fisteinová a Alexandra Štefanová: Bojovali na všech frontách
8. 6. 2007

ČTENÍ NA POKRAČOVÁNÍ

2. Tváří v tvář katanům

Přinášíme vám na pokračování příběhy z knihy vzpomínek československých židovských vojáků a odbojářů z druhé světové války, kteří na frontách 2. světové války bojovali proti nacismu a fašismu, s názvem Bojovali na všech frontách. Její vydání inspiroval Historický ústav AV ČR a připravila ji Jana Dráská, Eva Grafová, Dagmar Fisteinová a Alexandra Štefanová . Vydalo občanské sdružení MAGEN, Občanská židovská společnost, květen 2007 Kniha vznikla s přispěním České rady pro oběti nacismu. Toto je druhá část vzpomínek Ruth Toskové, rozené Ornsteinové.

1. část: Z emigrace do služeb Intelligence service ZDE

Odvezli mne do osvobozeného Bruselu a tam jsem překládala výslechy esesáků a německých důstojníků. Podle ženevské konvence měl každý válečný zajatec povinnost říct pouze svoje jméno, služební číslo, a u které jednotky sloužil. Ale naši důstojníci chtěli vědět víc. Snažili se zjistit, kolik bylo u jednotky lidí, na co se specializovala, kde vyslýchaní vojáci byli, než je zajali. Armádní tlumočnice patřily, dalo by se říci, k elitní skupině. Byly pro nás rezervovány hotely s vlastním pokojem a Belgičané se k nám chovali úžasně. Byl začátek roku 1945, chodila jsem ve vojenském stejnokroji a měla možnost vidět zblízka tváře těch, kteří rozpoutali válku, vyvraždili miliony lidí a vyvrátili z kořenů celou naší rodinu. Měla jsem proto při těch výsleších velmi smíšené pocity. Výslechy byly zdvořilé, tak, jak to předepisovala konvence, ale bylo hrozně těžké potlačit, co jsem cítila.

8. 6. 2007

Osobní poznámky před 1. kolem francouzských parlamentních voleb 2007

Bude to možná moje chyba, ale když počítám, kolik znám Francouzů, kteří vítají nástup pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho, musím přiznat, že se nedostanu dál, než k číslu 1. Tato jedna osoba je ovšem přímo členem Svazu pro lidové hnutí (UMP), jeho mladé sekce, a ke svému zděšení se dokonce objevila mezi balónky i na jednom z mítinků strany -- což zaznamenal významně i konzervativní list Le Figaro rovnou na titulní stránce.

8. 6. 2007

Ruská radiolokační základna v Gabale (Qäbälä, 300 km západně od ázerbájdžánské metropole Baku) je umístěna na ploše o rozloze téměř 250 hektarů. Její výstavba začala v roce 1978 a byla uvedena do provozu 1984 jako součást obrany tehdejšího SSSR proti raketovému útoku z oblastí jižní polokoule. Dnes je základna v ruském pronájmu a její radarový systém účinně monitoruje oblasti Iránu, Turecka, Číny, Pákistánu, Indie, Iráku a Austrálie, některých afrických zemí a oblastí v Indickém a Atlantickém oceánu.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Ruská základna v ázerbajdžánské Gabale Jiří  Csermelyi
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
7. 6. 2007 Otázky Bushovi nebyly součástí programu Vladislav  Černík
7. 6. 2007 Putin Bushovi: Použijte radaru v Ázerbajdžánu   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku   
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin

Čína RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Domov E. B.  Lukáč
11. 6. 2007 Létobraní Kateřina  Komorádová
5. 6. 2007 * * * J. H. Krchovský
4. 6. 2007 Maminka Tomáš  Koloc
31. 5. 2007 Hodina mezi psem a vlkem Kateřina  Komorádová
30. 5. 2007 Ještě jednou o Strahově Jiří  Podešva
29. 5. 2007 Smutky Jan  Skácel
22. 5. 2007 Najdu si klidné místo Petr  Štengl
21. 5. 2007 Slová Milan  Rúfus
18. 5. 2007 Noční udice Jan  Skácel

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)