28. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 6. 2005

Minulý týden poskytl Právu rozhovor André Bergen, generální ředitel belgické banky KBC - jinak majitel ČSOB. Snažil se vysvětlit politiku bank a zdůvodnit vysoké poplatky za vedení účtu a bankovní operace. Tato situace se samozřejmě nelíbí klientům bank a přestala se líbit i státním orgánům, které začaly banky vyšetřovat pro podezření z kartelové dohody. Já osobně si nemyslím, že došlo k nějaké konkrétní dohodě. To jenom banky zkouší, co všechno vydržíme. A protože se nemůžeme bránit, nic jim nebrání v neustálém zvyšování poplatků. Za posledních 10 let se poplatky zvýšily několikrát. Poplatek za vedení účtu se zvýšil za tu dobu asi na šestinásobek.

Pozn. JČ: Banky v České republice zcela jasně zneužívají uzavřeného trhu tím, že zákazníkům opravdu kartelově účtují nehorázné poplatky. Ve většině bank ve Velké Británii neplatí občan za vedení konta ani za placení účtů převodem vůbec žádný poplatek, pokud jeho účet zůstává v plusu. Banka vydělává přece už jen tím, že může disponovat zákazníkovými penězi!

Řešením by snad bylo, kdyby bylo možné, aby začali čeští občané pro bankovní služby využívat - třeba přes internet - bank v zahraničí. Jinou možností je, aby vláda informační kampaní - informacemi o tom, jak to chodí např. v bankovnictví ve Velké Británii - banky v ČR u zákazníků řádně zostudila jako vydřiduchy.

28. 6. 2005

S článkem naprosto souhlasím, situace v českém bankovním sektoru je z pohledu klientů velmi tristní. Tady v Lotyšsku, kde žiji, mám svůj účet u Hansabanky. NEPLATÍM JIM VŮBEC ŽÁDNÉ POPLATKY!!! Nic si nenaúčtovali ani za zřízení internet bankingu, vedení účtu a každý jednotlivý výběr z bankomatu mám zadarmo, píše Dalibor Rozsypal.

Ne, nejsem jejich obchodní zástupce a nejsem jakkoliv zainteresován na tom, abych této bance dělal reklamu. Napsal jsem to jako svou reakci výše zmíněný článek. Napsal jsem to především proto, že mi situace v českých bankách vadí. Uvažuji i o tom, že úplně zruším svůj druhý účet, který mám u ČSOB. Doposud si ho vedu jen proto, že tam mám trvalé příkazy na zdravotní pojištění a penzijní spoření.

28. 6. 2005

Při hledání řešení jak se vyhnout skutečnému vykořisťování klientů velkými bankami je možné se obrátit na malé regionální zahraniční banky, které mají své pobočky v České republice. Jsou to štiky v rybníce, které nabízejí vpodstatě stejné služby a produkty jako nadnárodní kolosy. Dnes, v dobách internetbankingu, potřebuji bankovní kamenný dům jenom pro založení účtu. Vytipoval jsem si takovou rakouskou banku, která má pobočky v jižních Čechách a také v Praze (WSPK, Senovážné nám.19, Praha). Obsluha příjemná, ceny nesrovnatelně nižší než u libovolné jiné banky na českém trhu, karta je kompatibilní s ČSOB a účet obsluhuji přes internet. A necítím se aspoň jako tak velký pitomec, upozorňuje Jan Jánský.

28. 6. 2005

Americký Nejvyšší soud v pondělí odmítl odvolání dvou novinářů, kteří čelí vězení, pokud budou i nadále odmítat prozradit své zdroje.

Reportér týdeníku Time Matthew Cooper a Judith Miller z deníku New York Times čelí 18 měsícům vězení za to, že odmítli svědčit o prozrazení totožnosti jedné tajné agentky CIA. Oba novináři argumentují, že musejí mít právo neprozradit své zdroje v případě prozrazení agentky CIA Valerie Plamové.

28. 6. 2005

Výrobci softwaru "nesou právní odpovědnost za jeho protizákonné využívání uživateli"

Americký Nejvyšší soud rozhodl, že firmy, které na svých stránkách umožňují svým uživatelům kopírovat si navzájem hudební nahrávky, nesou právní odpovědnost za to, co uživatelé dělají s jejich softwarem.

Toto soudní rozhodnutí je zřejmě počátkem právní ofenzívy proti zakladatelům sítí pro šíření hudebních nahrávek po internetu, jakou jsou Grokster a Morpheus.

Případ předložilo před soud 28 filmových a hudebních společností, které poukazovaly na to, že jim otevřené pirátství poškozuje zisky. Očekávalo se, že americký Nejvyšší soud rozhodne ve prospěch sdílení hudebních souborů, vzhledem k existenci precedentu z doby, kdy se poprvé objevily videorekordery. Avšak americký Nejvyšší soud jednomyslně dospěl k opačnému verdiktu. Toto jednomyslné rozhodnutí je považováno za velké vítězství nahrávacích společností a filmových studií. Jde o jedno z nejdůležitějších soudních rozhodnutí v oblasti autorských práv za mnoho let.

28. 6. 2005

Referát Jindřichův Hradec, 27.6.2005

"Nebýt toho, že mne Tomáš nepustil ven o revoluci a po ní, byla bych se vrhla mezi lidi a zabíjela německé ženy a děti. Celá ta léta jsem o tom snila a do poslední maličkosti jsem si představovala rozkoš z krve a smrti. Myslela jsem na příklad s hrůzným pocitem rozkoše na to, jak budu tlouci hlavou malého německého dítěte o telegrafní tyč tak dlouho, dokud neuvidím růžově bílý mozek. A měla jsem chuť, když jsem viděla karavany zajatců, stoupnout si mezi ně a tlouci je bičem přes skloněné tváře."

28. 6. 2005

Americký Kongress se v poslední době rozhodl radikálně seškrtat financování veřejného rozhlasového a televizního vysílání. Frank Rich argumentuje v deníku New York Times, že pravým důvodem těchto škrtů je úsilí Bílého domu proměnit americké rozhlasové a televizní vysílání veřejné služby v provládní propagandu. Zjistil totiž, že Bílý dům nyní platí obskurní konzervativce ze vzdálených amerických států, aby jednotlivé novináře veřejného vysílání pro vládu kádrovali. A ten, kdo si dovolí vystoupit s kritikou americké vlády, dostane špatnou známku:

28. 6. 2005

Větu z titulku vepsal staronový generální ředitel Českého rozhlasu do své práce, se kterou obhajoval své působení v čele této instituce. Práce, kterou nazval "Současný pohled na Český rozhlas v období přechodu na digitální vysílání". Vystihl rozdíl mezi tím, co dokázal v čele Českého rozhlasu za šest uplynulých let a tím co bude muset ještě dokázat, aby média veřejné služby nebyla jen okrajovým, doznívajícím fenoménem počátků bezbřehého mediálního liberalismu, bezbřehého komerčního konzumerismu, ale aby určovala standardy kvality v obsahu oné služby i nárocích technologických. Aby byla silným pilířem společnosti a zároveň i průkopníkem nových cest.

Český rozhlas ani jeho staronový ředitel nemůže být spokojen s doposud dosaženým.

28. 6. 2005
tisková zpráva

Akademický senát UP v Olomouci vyhlásil ve středu 22. června 2005 řízení na jmenování rektora. Členové akademické obce mají možnost navrhovat kandidáty do 2. září 2005. Současné rektorce prof. Janě Mačákové vyprší v lednu příštího roku funkční období, a protože řídila UP dvě funkční období, zvolena potřetí být již nemůže. Vysokou školu tak bude řídit jiné vedení.

28. 6. 2005

Jak vyplynulo z pozoruhodné studie Světové zdravotnické organizace, na které se pracovalo třicet let: lidi, trpící schizofrenií, smrtelnou chorobou, charakterizovanou halucinacemi, zmateným myšlením a izolací od společnosti, dokáží chudé země, jako je Indie, Nigérie či Kolumbie, léčit daleko úspěšněji než Dánsko, Británie či Spojené státy. O studii informuje deník Washington Post:

28. 6. 2005

Před chvilkou jsem odešel od rádia... na Radiožurnálu jsem poslouchal bizarní besedu s místopředsedou KSČM Exnerem, již moderovali tradiční "borci éteru" Pokorný a Nováček. Exner připomínal opilce, který mele páté přes deváté a jemuž zbývající dva účastníci pouze sekundují ve smyslu: aby byla větší švanda. Už dlouho jsem neslyšel tak čistou ukázku onoho normalizačního duckspeaku, proti jehož orgiím se v každé jeho větě bouří jednoduchá logika -- tak jak to říkal Orwell: tváří tvář těmto lidem je největší civilizační vymožeností právo říci, že jedna a jedna jsou dvě.

28. 6. 2005

Přestože s článkem Borise Cveka "Česká politická mizérie" vpodstatě souhlasím, nemyslím si , že je tak špatná novela Obchodního zákoníku, kde "(Poslanecká sněmovna) kromě toho protlačila zákon, který dává velkým akcionářům právo vzít si majetek těch malých...".

Tato novela má odstranit případy spekulantů, kteří z titulu vlastnictví zcela minoritního množství akcií neustále "otravují" majoritního akcionáře a management společnosti (důsledným využíváním všech akcionářských práv, která jim obchodní zákoník dává), aby dosáhli toho, že majoritní akcionář od nich nakonec akcie vykoupí za několikanásobek jejich skutečné hodnoty, aby se jich zbavil.

28. 6. 2005
polemika s článkem Jana Bláhy "Nenáviděný ZISK u Josefa Víta"

Stálo by za to ještě upozornit, že obchodní řetězce od dodavatelů (kromě toho, že vyžadují nejvýhodnější možné množstevní slevy) zpravidla ještě vybírají poplatky za zařazení jejich zboží do svého sortimentu, dále navyšované, když je zboží v regálech umístěno tak, že je zákazníkovi více na očích. Při takzvaných akčních slevách si obchodní řetězec dokonce může dovolit zboží prodávat za cenu, za kterou je nakoupil a přesto na akci neprodělá, protože vydělá na poplatcích, které za uskutečnění akce zaplatí dodavatel (který tak obchodnímu řetězci přenechá většinu zisku, který mu vznikl zvýšením odbytu).

28. 6. 2005
polemika s článkem Andreje Sabliče "Európsky tiger z matematického bublifuku"

Pobavil ma článok od Andreja Sabliča, v ktorom sa nás snaží presvedčiť že Slovensko nieje tiger ale naopak brzdou v EU a argumentuje absolútnymi číslami. Podľa jeho čísel to vyzerá tak, že sa rozdiel v HDP ČR a SR v parite kúpnej sily zväčšuje. To je spôsobené tým že ČR vychádza z väčšieho základu, a tak stačí menší rast k dosiahnutiu vysokého absolútneho prírastku. Ono však ku konvergencii ČR a SR skutočne dochádza a bude dochádzať za predpokladu vyžšieho rastu HDP v SR v porovnaní s ČR. Túto skutočnosť je možné matematicky dokázať. Z tohoto dôvodu je možné Andrejov článok označiť za demagógiu.

28. 6. 2005

POZVÁNKA

V úterý 28. června 2005 od 8,45 hod se v jednacím sále Senátu uskuteční konference "Dozrála Evropa pro ústavu?" Pořádající občanská sdružení EuroStudy, Friedrich--Ebert--Stiftung a ANO pro Evropu považují evropskou integraci za projekt prospěšný, dlouhodobý a otevřený, který si zaslouží zasazení do ústavního rámce, a proto na konferenci chtějí diskutovat optimální podobu, výhody a nevýhody ústavního směřování Unie.

28. 6. 2005

Nejdříve děkuji panu poslanci za projevený zájem o můj článek a připojuji malou poznámku "ve vlastní věci". Můj článek byl redakcí BL modifikován tak silně, že jsem k tomu vyjádřil mailem námitky. Jmenoval se původně "Český EU player suverénně v permanentním offside" a obsahoval patrně pasáže, které BL nehodlaly zveřejnit. (Redakce BL z článku vyškrtala nepodložené emocionální útoky na český národ a odstranila nejvýraznější stylistické neobratnosti. Titulek změnila, protože metaforické vyjadřování do publicistiky nepatří - zamlžuje význam, a to ještě zvlášť, spoléhá-li přitom na cizí slova. pozn. red.) Nicméně za uveřejněnou verzí stojím a jsem pochopitelně vstavu ji obhájit.

27. 6. 2005

To tvrdí ve svém článku v BL (27.6.05) Miloslav Zima. Z článku ovšem vyplývá, že autor má poněkud nepřesné informace nejen o Evropské unii, ale také o české politické scéně. Vystupuje přitom autoritativně, jako nositel jakýchsi vyšších evropských pravd.

Václava Klause považuje pan Zima za komickou a zmatenou osobnost. Zřejmě proto, že s jeho názory nesouhlasí. Vydávat ovšem prezidenta České republiky za "diletanta" v evropské politice a v ekonomice, na to už je třeba mít hodně silný žaludek.

28. 6. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V jednom z mála rozhovorů poskytnutých západním novinářům šíitský duchovní vůdce Muqtadá as-Sadr kritizoval americkou okupaci a sliboval: "Dokud tady budou okupanti, nebudu se míchat do politiky." A pokračoval: "Odsuzuji poslední rozhodnutí irácké vlády legalizovat okupaci. Legalizaci okupace odmítám v každém ohledu." Během rozhovoru pro americkou Associated Press kritizoval, aniž uvedl jméno, šíitského duchovního vůdce ájatolláha Sístáního za podporu procesu vytvoření loutkového šíitského kolaborantského režimu Ibráhíma al-Džafarího: "Volební proces byl ve skutečnosti určen k tomu, aby legitimizoval okupaci a ne aby ji ukončil."

Vysoce postavený úředník tzv. ministerstva vnitra přiznal korespondentu Mafkarat al-Islam, že iráckému odboji se podařilo proniknout do loutkového bezpečnostního aparátu a obsadit "citlivá místa" v jeho struktuře, a to jak v armádě, tak v policii, ale i v ochraně ministerstev a v největších kolaborantských stranách. Odboj má tak informace o plánech policie a armády; jedině tím lze vysvětlit vysoké a stále rostoucí počty ztrát loutkových sil.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
Kongo
27. 6. 2005

Osm milionů žen v rozvojovém světě zažije každoročně vážné komplikace v těhotenství a půl milionu těhotných žen každoročně v Africe umírá. Není divu, že v Africe mají přísloví, že těhotná žena je jednou nohou v hrobě. V Čadu je těhotná žena ohrožena rizikem 1:11, že při porodu zemře. V Británii je toto riziko 1:5100. Tímto otřesným stavem věcí se v neděli večer zabýval pořad televize BBC Panorama, v reportáži Steva Bradshawa Mrtvé maminky nepláčou.

27. 6. 2005

To je otázka, na niž nejprve odpovídali v sobotním pořadu rozhlasu BBC Any questions politikové, a pak, v pořadu Any answers velice živě a energicky posluchači.

27. 6. 2005

Odříkávači vyzkoušených dogmat nám zvesela připomínají, že jsme dětmi prokletého Satana. Konec nových časů se prý chystá k neodvratitelnému konci. S nebývalou razancí zastavit nás lidské bytosti před pádem do hluboké propasti nevíry a tmavých koutů pekla, nastupují do boje s nepravostmi často morbidní spasitelé, vybavení potřebnou trpělivostí a nehynoucí láskou ke šťastnému životu nás nevědomých a hříšných. Je třeba burcovat a vracet ovečky k poslušnosti, lásce, mravnosti, dodržovaní pravidel desatera, a to i za cenu trestů a různých násilností tělesných a duchovních.

22. 6. 2005

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík zastává názor, že při současném relativně vysokém počtu čtenářů tohoto deníku by mělo být možné, na základě relativně minimální osobní finanční újmy, aby čtenáři Britským listům umožnili (pravidelnou měsíční částkou cca 50 - 100 Kč) skutečně profesionální provoz v nezávislém občanském zájmu. Kdyby totiž z 8000 denních čtenářů Britských listů jen polovina přispěla pravidelnou měsíční padesátikorunou, list by měl k dispozici 200 000 Kč měsíčně a s takovou částkou by mohl dělat podstatné věci ku prospěchu řadových občanů v české společnosti. Jde tedy přirozeně jen o rozhodnutí čtenářů, zda mají pocit, že je takového nezávislého a průrazného listu v českém prostředí zapotřebí.

Po zveřejnění Čulíkova apelu "Proč to nejde" přispělo na konto Britských listů 166 čtenářů celkovou částkou přibližně 70 000 Kč. Přispěl tedy dosud jen zlomek z cca 8000 denních čtenářů, zato podstatně většími částkami než je navrhovaných 50 - 100 Kč.

Darovaná částka nám umožní odstranit dosavadní technické nedostatky v redakčním systému. Děkujeme. Kdo z dárců chce potvrzení pro daňové účely, napište si o ně, prosíme. - O dalším vývoji budeme informovat.

Britské listy mají účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo konta: 1001113917, kód banky 5500. (PS. Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.)

Diskuse "Měli by čtenáři přispívat na Britské listy?" je ZDE

8. 6. 2005

V květnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 5000 Kč, dalších 5000 Kč byl příjem z reklamy. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2005 Návrat Jeana-Paula Sartra   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
22. 6. 2005 Sté výročí narození Jiřího Voskovce Jiří  Jírovec
17. 6. 2005 Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace Martin  Škabraha
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová
15. 6. 2005 Orwellovská vize Jan  Čulík
10. 6. 2005 Svět vydává bilion dolarů na zbrojení   
10. 6. 2005 Příčinou evropské krize je euro   
10. 6. 2005 Británie zavede placení za jízdu autem do pěti let   
9. 6. 2005 Reakce na článek pana Kechlibara: "Japonci jsou agresivní" Antonín  Líman

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 "Já vám předkládám kvalitní médium a vy to, holoto, čtete zadarmo"   
7. 6. 2005 BL jsou špatné, ale jsou tím nejlepším, co máme   
7. 6. 2005 Slova plná zloby   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina
9. 6. 2005 Světové akademie žádají zásah proti globálnímu oteplování   
8. 6. 2005 Šéf britských konzervativců varuje před podnebnými změnami   
8. 6. 2005 Bush odmítl kjótský protokol pod vlivem ropné společnosti Exxon   
31. 5. 2005 Taky bude Vaše dovolená samozřejmě s leteckou dopravou? Miloš  Dokulil

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Česká filmová klasika -- proč nevychází na DVD? Jan  Lipšanský
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2005 Digitální vysílání je více než jen technologická změna Štěpán  Kotrba
28. 6. 2005 New York Times: Bílý dům chce proměnit americké vysílání veřejné služby v provládní propagandu   
24. 6. 2005 BBC zavádí nový etický kodex   
24. 6. 2005 Poplatky: Deset piv měsíčně Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 ČT se vrátila do postavení servilního prostředníka Bohumil  Kartous
20. 6. 2005 Digitalizace: Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík
11. 6. 2005 Americký Kongres výrazně snížil federální finanční podporu pro veřejnoprávní vysílání   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
20. 5. 2005 V pondělí nebude BBC vysílat "Newsnight"; Paxman odmítl stát se stávkokazem   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek