19. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 9. 2008

Úvěrová krize - část druhá

Banky v Evropě a v USA utrpí druhou vlnu obrovských ztrát v důsledku úvěrové krize v nadcházejících několika měsících. To zřejmě povede k bankrotu některých z nich, vzhledem k tomu, že nemají přístup k dalšímu kapitálu, který potřebují. Uvádí to analýza finanční společnosti Standard and Poor's.

19. 9. 2008

Otevřený dopis ministru kultury:

Protože jsme nedostali možnost komunikovat s Vámi přímo, přestože jsme o to opakovaně písemně žádali, obracíme se na Vás tímto otevřeným dopisem, abyste se osobně vyjádřil k problémům, které se dotýkají všech zaměstnanců kulturních institucí řízených Ministerstvem kultury ČR. Píšeme tento dopis s pocitem starosti a zodpovědnosti za národní kulturní dědictví, které bylo svěřeno do naší péče. Občané této země mají právo na pravdivé informace, mají tedy právo vědět, že situace v této oblasti je katastrofální a vznikající škody jsou nevratné.

Vládní kulturní politika je zahanbující a je v ostrém protikladu k proklamacím o vyspělé kulturní zemi, ke snaze vlády představit v roce českého předsednictví EU pozitivní obraz České republiky. Slova představitelů vlády o hrdosti na kulturní, přírodní a historické dědictví jsou v tomto světle nedůvěryhodná. Péče státu o kulturní dědictví je nedostatečná.

V našich institucích pracuje téměř 70 % středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců a průměrný hrubý plat se tu pohybuje hluboko pod celostátním průměrem. V tabulce srovnávající platy v jednotlivých resortech je náš průměr s velkou ztrátou na posledním místě! Čistý výdělek mnohých našich zaměstnanců se nachází i pod hranicí 10 000 Kč! Letošní navýšení mzdových prostředků o 1,5 % situaci neřeší. Střednědobý výhled státního rozpočtu bude znamenat další pokles reálných mezd a snižování životní úrovně. Právo na spravedlivou odměnu zaručené Listinou základních lidských práv a svobod je porušováno.

20. 9. 2008

Den, kdy se dovíme, zda přístroj, vybudovaný, aby simuloval velký třesk, odhalí tajemství vesmíru, anebo způsobí konec světa, byl odložen o dva měsíce, píše deník Guardian.

Velký hadronový urychlovač, musel totiž být 36 hodin po uvedení do provozu vypnut. Bylo objeveno, že došlo k technickému problému. V sobotu informoval mluvčí CERNU James Gillies, že škoda je horší, než se očekávalo, a urychlovač bude mimo provoz po dobu dvou měsíců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 9. 2008

Epochální a naléhavé tázání ze Ženevy

Agentury pochopitelně zaznamenaly, že 10. 9. 2008 byl konečně uveden do výchozího provozu LHC; Large Hadron Collider ("velký hadronový urychlovač částic"), v CERNu, v Ženevě (pod zemí je zčásti na území Francie). Jde o nadmíru významný a nemálo nákladný vědecký projekt, který neslouží prioritně nějakým finančním ziskům, nýbrž výlučně vědě. Ta si slibuje získat nemálo zcela nových poznatků od očekávaných výsledků chystaných experimentů. 6 000 vědců bylo zapojeno do práce, ze stovek institucí, z nejméně 55 zemí.

Ještě jednou to raději zopakujme: Jde tu o investici především do "poznání". Co omračuje především? LHC není jen nějaké, byť rozměry nadmíru úctyhodné "strojové zařízení". Klíčové aparatury jsou ve třech úrovních pod sebou; výchozí synchrotrony jsou na povrchu, jeden 7-kilometrový okruh je zhruba 40 m pod zemí, a 27-kilometrový okruh se nalézá 100 m pod zemí, se čtyřmi obřími detektory (výšky pětipatrového domu), s 9 400 magnetů (jejichž vinutí by víc než 5 x dosáhla ke Slunci a zpět!). Přitom člověk již je schopen v nejednom ohledu překonat limity zadané přírodou. LHC dosáhne vakua 10 x většího, než jaké má Měsíc; a supervodiče jsou ochlazovány na 1,9 kelvina, což je teplota nižší, než jakou má meziplanetární prostor! Pokud vezmeme v úvahu naprosto nepředstavitelnou rychlost světla (299 792 km/sec), pak nový ženevský urychlovač částic má parametry, jimiž se přiblíží této limitní rychlosti až na ještě možná hůř představitelný minimální rozdíl v desetimiliontinách procenta rychlosti světla, tj. na 99,9999991 % světelné rychlosti!

19. 9. 2008

Akcie začaly v Londýně rychle stoupat - index FTSE stoupl o 300 bodů zaznamenal nejlepší výkon za posledních 21 let - na základě naděje, že americká vláda zachrání bankrotující banky. Situace se zlepšila i proto, že byl zakázán krátkodobý spekulativní prodej a nákup akcií.

Wall Street včera stoupla o více než 400 bodů, když přišly informace z amerického ministerstva financí, že spolu s americkou ústřední bankou připravuje vytvořit vládní banku, žargonem tzv. "špatnou banku", jejíž úkolem by bylo převzít všechna pochybná aktiva a vyčistit americký bankovní systém.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 9. 2008

Americké ministerstvo financí:

Současnými "nápravnými" akcemi americká vláda odměnila spekulanty, kteří zlikvidovali už celou řadu finančních institucí, a potrestala investory, kteří se vkládáním dalších investic snažili investiční instituce zachránit, píše v deníku Times Anatole Kaletsky.

Mechanismus nynější krize je jednoduchý: pokud klesne cena akcií dané banky pod určitou kritickou úroveň, její důvěryhodnost poklesne. Banka je donucena začít prodávat svůj kapitál za minimální cenu. To ji dále oslabí a vede to k tomu, že regulační orgány vysloví pochybnosti nad tím, zda je solventní. To vede k dalšímu poklesu akcií banky a začarovaný kruh se opakuje.

18. 9. 2008

Světové banky se ve čtvrtek znovu pokusily snížit tlak na světové finanční trhy a poskytly jim likviditu v úhrnné hodnotě dalších 180 miliard dolarů.

Poté, co neochota bank navzájem si půjčovat peníze vedla k akutnímu nedostatku financí na krátkodobých dolarových trzích, americká Federální rezervní banka oznámila, že Evropská ústřední banka, Japonská banka, Švýcarská národní banka, Kanadská banka a Anglická banka se rozhodly poskytnout financování pro krátkodobé trhy s americkými dolary. Federální banka půjčuje ostatním ústředním bankám peníze, aby mohly napumpovat do trhů v Evropě, v Asii a v Severní Americe novou likviditu.

Peníze byly nabídnuty ve čtvrtek dopoledne v aukci. Burzy se po zveřejnění této zprávy trochu zvýšily, avšak analytikové varují, že uklidnění bude zřejmě jen krátké.

Podrobnosti v angličtině ZDE

18. 9. 2008

Italská letecká společnost Alitalia čelí bezprostřednímu bankrotu poté, co konsorcium italských podnikatelů ve čtvrtek odpoledne stáhlo svou nabídku tuto firmu koupit. Silvio Berlusconi, italský premiér, konstatoval, že 20 000 zaměstnanců letecké společnosti nemůže očekávat příliš velkomyslné odškodné. Alitalia potřebuje 1,4 milion euro denně na koupi leteckého paliva a kromě toho denně zaznamenává ztráty dalších 2 milionů euro, píše britský deník Times.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 9. 2008

Rusko vo štvrtok pohrozilo, že zakáže Severoatlantickej aliancii využívať jeho vzdušný priestor pre operácie v Afganistane, ak členské štáty NATO neupustia od nepriateľskej politiky voči Moskve. "(Ruský vzdušný priestor) je stále otvorený, ale ak krajiny NATO budú pokračovať v nepriateľskej politike v súvislosti s Ruskom, určite sa tak stane," povedal ruský veľvyslanec v Afganistane Zamir Kabulov pre britské rádio BBC. NATO dováža väčšinu zásob pre svoje jednotky v Afganistane cez Pakistan, časť nákladov však preváža tiež cez ruský vzdušný priestor.

18. 9. 2008 SME: Rusko pohrozilo NATO zákazom využívania svojho vzdušného priestoru ZDE

20. 9. 2008

Venezuela vypověděla ze země regionálního šéfa mezinárodní organizace Human Rights Watch poté, co kritizoval vládu prezidenta Huga Cháveze. José Miguel Vivanco "napadl venezuelské instituce a porušil ústavu", oznámilo dnes venezuelské ministerstvo zahraničí v Caracasu. HRW vydala ve čtvrtek zprávu, ve které konstatuje, že venezuelské demokratické instituce jsou po téměř deseti letech pobytu levicových nacionalistů vedených Chávezem oslabené. Podle zprávy HRW se situace v zemi zhoršila především po neúspěšném pokusu o puč pravicových vojenských sil v dubnu 2002.

19. 9. 2008 ČTK/ČT24: Venezuela vypověděla představitele Human Rights Watch ZDE

20. 9. 2008

CRI│ Čínská banka a francouzská banka Rothschild 18.9. podepsaly v Paříži smlouvu, podle níž čínská banka koupila 20 procent akcií Rothschild za 236 milionů 300 tisíc eur a tím se stala druhým největším akcionářem této banky. Rodina Rothschildů zůstala největším akcionářem stále s 75 procenty akcií.

18. 9. 2008

V základech bank a jiných komerčních finančních institucí se objevují obrovské propasti, otřesy, které začaly na Wall Street přicházejí do Londýna, do Tokia i jinam. Škody způsobuje hurikán pochybných dluhů, který zlikvidoval důvěryhodnost mnoha ctihodných finančních domů, píše ironicky Jeff Randal v konzervativním britském deníku Daily Telegraph.

Jména, která mě učili obdivovat, nyní vypadají jako by je protáhli hedgovým fondem pozpátku. Nemluvím o Lehmanovi či o Merril Lynch, ale kdybyste mi řekli ještě loni, že bude sražena na kolena i Union Bank of Switzerland, poslal bych vás na protialkoholní kliniku.

Michael Marčák: To snad není možný, tak my konečně vstoupíme do tábora kapitalismu - a vona v něm vypukne hospodářská krize !
18. 9. 2008

18. 9. 2008

Současná finanční krize a rychlý pád cen aktiv jistě bude sloužit ještě několik let jako podklad pro národohospodářskou (nebo klidně i globální ekonomickou) analýzu. Už nyní je však možné ze stávajícího vývoje vyvodit některé poznatky.

Vývoj ukazuje, do jaké velké míry jsou finanční trhy dneška virtuální realita. Jestliže je schopna pražská burza spadnout v tržní hodnotě o 300 miliard korun pouze od začátku září (jak uvádí server IHNED.cz), pak je zřejmé, že určitá část finančních trhů (ta, která nyní zmizí) nemá vůbec žádný obsah -- snad kromě naděje a víry. Pomiňme nyní otázku, zda tedy majetek a společenská pozice jejich vlastníků a manažerů není virtuální realita taktéž. I když se samozřejmě nabízí úvaha, že nejde jen o to, kdo kolik vydělává, ale že jde také o to, jak to vydělává.

19. 9. 2008

Tuhle otázku už má předem kladně stvrzenou britský The Economist

Za proslulých husitských "bouří" z české kotliny vzešla naléhavá výzva k reformě římskokatolické víry; Češi byli z Říma označováni za "heretiky", které je třeba vyhubit. Respekt ovšem vzbuzovalo bojové umění husitů; některé české názvy bojové techniky se staly rychle mezinárodními (např. "houfnice"). --- Po tzv. sametové revoluci nás rozmanité průzkumy zařadily mezi nejvíc bezvěreckou populaci v Evropě; takže jako kdybychom naplno vypadli z možné role "heretiků". (Nechci teď přemítat o tom, jak se to vyjímá na pozadí třeba předvolební atmosféry v USA, kde kandidáti na prezidenta či viceprezidenta Spojených států jako jeden ze závažných trumfů k získání voličů deklarují své náboženské přesvědčení.) Ale ta "posametová" bojová technika na českém území a její "kompasová" orientace se kupodivu těší světové pozornosti; stačí na to zřejmě relativně skromňoučká a zatím ještě neexistující (ale již prakticky smluvně upečená) radarová základna v Brdech.

19. 9. 2008

Ve svém textu, trefně označeném Štěpánem Kotrbou za cestopisnou drobničku, jsem zcela záměrně hned v úvodu uvedl, že o Che víme každý své a věnoval se osvětě týkající se Galície. Stalo se mnou nechtěné, avšak nevyloučitelné a diskuze opět nabrala směr Che zločinec, či hrdina, Che, Kuba, Fidel a tyranie atd.

19. 9. 2008

Deset dnů po útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku nás stále ještě neopouštěla informační tsunami z USA. I proto zůstala stranou pozornosti událost z 21. září 2001 v jihofrancouzském městě Toulouse. Byl pátek, 10 hod. 18 minut, když došlo k výbuchu. Francouzský spisovatel Jean-Paul Dubois v knize Život po francouzsku to literárně zvěčnil:

„....Výbuch takový, jako by pocházel ze samého středu Země. A pocit, že nebe náhle pukne vedví. Země, která se rozechvěla a téměř vzápětí zhoubný poryv, zařezávající se do plic. Mrtví, ranění, roztrhaná auta, pobořené stavby, odřízlé, zborcené stropy, zdi, okna a odnesené střechy. A zděšení. A ticho, jež se pak rozhostilo ...na domě Anny se smršť vyřádila celém průčelí. Všechna okna byla vytlučena a krytinu střechy na několika místech jakoby podrápaly obří nehty. Dům byl k nepoznání. I když stál a konstrukce zůstala nedotčena, vypadal teď jako opuštěná ruina, oběť války a zubu času... Seskupeni kolem matky, sledovali jsme zprávy z rádia a televize o tom neviditelném bombardování. Ukazovali také záběry továrny, jámu základů podobnou kráteru ještě doutnající sopky. Zlo tentokrát nepřišlo z nebe, ale z útrob země. Přesto podstata nejistoty a hrozivé blízkosti byla stejná. Sebevražedné letadlo anebo dusičnan amonný, Manhattan anebo Grande-Paroisse, tam i tam na nás číhalo smrtící překvapení.“

Výbuch zlikvidoval chemickou továrnu AZF skupiny TotalFinaElf na předměstí Toulouse.

18. 9. 2008

Zeptal se mne můj známý z Bruselu, jestli jsem to už viděl. Než jsem mu stačil vysvětlit, že ne všechno musí člověk vidět, řekl mi: „Proč to chce Česká republika, tvoje země, Evropě osladit?“ Myslel jsem si, že této hříčce může rozumět pouze Čech, ale zmýlil jsem se.

Zastyděl jsem se tak, že by se ve mně krve nedořezal.

20. 9. 2008

CRI│ŠOK│ EU a pět středoasijských zemí - Kazachstánu, Turkmenistánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu a Uzbekistánu - včera v Paříži na první konferenci s názvem "Bezpečnostní fórum EU-Střední Asie " prohlásily, že v případě "nenarušení dosažené spolupráce" posílí spolupráci obou stran v oblasti energetických zdrojů. EU a středoasijské země věnují pozornost aktivní spolupráci a rozvoji různých produktovodů, s tím zajišťují, aby Evropa a další mezinárodní trhy dosáhly spolehlivých dodávek energetických zdrojů. Deklarace také konstatuje, že spolupráce mezi EU a středoasijskými zeměmi znamená zvětšení investic do energetické infrastruktury, podporu založení "otevřené", "předpokládané" a "úmyslné" energetické politiky. Uzbekistán, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán jsou spolu s Ruskem a Čínou členy "Asijské unie" - Šahnghajské organizace spolupráce a zároveň spolu s Ruskem jsou členy "NATO Východu" - Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti - CSTO.

Šanghajské organizace spolupráce TÉMA BL

Čína TÉMA BL
Ruská zahraniční politika TÉMA BL
20. 9. 2008

S Moskvou chce podľa vlastných slov prehĺbiť spoluprácu pri produkcii ropy a v zbrojnom sektore. Opakovane tiež uvádza, že Venezuela musí znížiť svoju závislosť na predaji ropy do USA expanziou na iné trhy ako je čínsky.

AP/TASR/SME: Venezuela: Chávez pred návštevou Číny a Ruska navštívi aj Kubu ZDE

20. 9. 2008

Kanadský premiér Stephen Harper v piatok vyslovil obavy, že Rusko bude ignorovať medzinárodné právo v snahe zabezpečiť si kontrolu nad Arktídou. Kanada sa preto rozhodla zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v Arktíde.

AP/TASR/SME ZDE

20. 9. 2008

Prezident Hondurasu Manuel Zelaya v piatok pri uviedení do funkcie nového amerického veľvyslanca Huga Llorensa s osemdňovom omeškaním uviedol, že apatia Spojených štátov k prehlbujúcej sa chudobe v jeho krajine ho napriek dlhodobému spojenectvu s Washingtonom prinútila spojiť sa s ľavicovým venezuelským lídrom Hugom Chávezom. Podľa jeho údajov zvýšenie cien potravín tvrdo zasiahlo Honduras pred šiestimi mesiacmi, a preto požiadal Spojené štáty a Svetovú banku o pomoc. Tá však ostala nevypočutá, a tak sa "obrátil na Cháveza". "Spojenci, priatelia, ale nepomohli, keď som o to žiadal," uviedol Zelaya na margo USA. Na ropu bohatá Venezuela, ktorá profitovala z vysokých svetových cien, ponúkla naopak Hondurasu 300 miliónov amerických dolárov ročne na investície v poľnohospodárstve, a to aj napriek tomu, že 70 percent jej obyvateľov žije v chudobe.

SITA/AP/SME ZDE

19. 9. 2008

Vzhledem k tomu, že web se stává složitějším a audio i video stávají stále významnější součástí našich životů on-line, potřebujeme něco, co nám pomůže třídit nevyžádané a najít to, co jsme hledali ve veškerém obsahu. Google oznámil, že zahájil indexování audiosouborů v Google Labs. Pod názvem GAudi jsou nové služby navrženy pro práci s YouTube. Budou tvořit katalog všech slov, které jsou proneseny během audio nebo video klipu. Jakmile je Google shromáždí, přepis bude přidán do databáze s možností vyhledávání, které může být zobrazeno běžným způsobem na textově založených serverech.

TechCrunch: Google Launches Audio Indexing ZDE

19. 9. 2008

Obávám se, že Petr Sak si minulost prožitou "stovkami generací" poněkud idealizuje . Moc, sex a peníze (či materiální statky) spolu souvisely vždycky. I ve společenstvích, které se k těmto souvislostem příliš nehlásily. Ony "stovky generací" zahrnují spíš puritánská období, jakým bylo třeba viktoriánské devatenácté století. Ani tak to ovšem neplatilo absolutně. Například ve Francii nebyla milenka u alfa-samců ani tehdy ničím zvláštním. A většina obyčejných Francouzů byla už tenkrát hrdá na prezidenta, který zemřel v nevěstinci zrovna v nejlepším. Mnohé z toho, co Petr Sak vnímá jako "regresi sociálna" je možná jen jiná forma toho, co zde existovalo vždy (například komunikace v první signální soustavě).

19. 9. 2008

JU│ŠOK│ Nezavisimaja gazeta si všímá toho, co vidí jako "podivnou misi" americké lodi Pathfinder v ukrajinském Sevastopolu. Oficiálně sem přijela proto, aby hledala vrak sovětské nemocniční lodi Arménie, která byl potopena v listopadu 1941 poblíž Sevastopolu německými torpédoborci. Autor komentáře však připomíná, že tuto loď již Američané hledají pět let a stále ji nemohou najít. Klade si otázku, proč to vlastně dělají, když podobných vraků je u Sevastopolu možná stovky a tato loď není snad ani ničím zajímavá.

Možná, že tam Pathfinder dělá něco úplně jiného, usuzuje komentátor a vyjadřuje tak charakteristickou ruskou obavu z obklíčení, která Rusko resp. SSSR provázela po většinu dvacátého století. Někdy právem.

19. 9. 2008

Rusko ve čtvrtek úspěšně otestovalo nový raketový systém Bulava-M. Balistická střela, kterou Rusové vystřelili z jaderné ponorky Dmitrij Donskoj v Bílém moři, údajně přesně dodržela vypočítanou trajektorii letu a dopadla na cílové místo ve cvičném prostoru Kura na Kamčatce. Informace zveřejněné armádou přinesla agentura Reuters.

Aktuálně: Rusko úspěšně otestovalo nové rakety voda-zeměZDE

8.8.2007 BL: Rusko začíná sériovou výrobu nejmodernějších střel pro jaderné ponorky ZDE

ŠOK│ Mezikontinentální balistické rakety SLBM Bulava M (morskoj, NATO SS-NX-30) mají oficiální dolet 8600 km a nesou každá deset jaderných hlavic (D-19M Bulava-30) či jednu o síle 500kt - 1Mt (D-19M Bulava-M - pak některé zdroje udávají dolet až 10 000 km). SS-NX-30 je derivát střel Topol-M (NATO SS-27). Délka nosiče 11,5 m, maximální průměr 2 m, startovní hmotnost 36,8 tun, Délka MIRV 1 m, váha MIRV 1150 kg, počet hlavic 6-10; délka startovního kontejneru 12,1 m, průměr kontejneru 2,1 m . První stupeň 18,6 tun, délka 3,8 m, o parametrech druhého a třetího stupně nejsou informace. Nová ruská ponorka čtvrté generace třídy Borej (Projekt 955) , jejíž první exemplář už byl spuštěn na vodu 2. listopadu 1996 v armádní loděnici Severodvinsku v Arkhangelské oblasti pod označením Jurij Dolgorukij, je vybavena dvanácti těmito balistickými raketami - celkem se 120 samostatně naváděnými hlavicemi a je určena pro Severní oceán. Váha 14,7 - 24 tisíc tun. Maximální ponor 450 metrů. Trup je dlouhý 170 metrů a široký 13,5 metru. Posádka 107 osob. Střely Bulava-M může nést i ponorka Projektu 941 Akula. Ponorka Projektu 955 s 12 střelami Bulava-M dokáže střely vypouštět z hloubky do 65 metrů a při rychlosti až 15 uzlů a je navíc vybavena šesti odpalovacími šachtami na torpéda ráže 533 mm , kterými může odpalovat i střely RK-55-"Granat" (NATO SS-N-21 Sampson) s jadernou hlavicí o síle 200 kT a doletem 2 400 km. Navazující Projekt 955A bude vybaven až 16 střelami Bulava-M. Celkem má být postaveno sedm ponorek této třídy do roku 2015.

kresba Š. Kotrba

19. 9. 2008
Rozhovor ministra zahraničí Ruské federace pro polský deník Gazeta Wyborcza 11. září 2008, zveřejněný v publikaci Rusko v globální politice

Díky dovozu ropy a plynu z Ruska je uspokojeno 97% polské spotřeby ropy a více než 60% zemního plynu. To je jeden z argumentů, kterými pro polský deník propojil ruský ministr zahraničí otázku války v Osetii, znovuvyzbrojení Saakašviliho režimu a instalaci amerických antiraket v Polsku. Rusko rozumí velmi dobře ekonomické provázanosti prakticky veškeré výroby v zemích bývalé východní Evropy na ruské ropné zdroje a tento tvrdě vyjednávací argument je vždy po ruce v balíku ostatních sporných otázek. Rusku je "líto, že Varšava, která si možná dokonce neuvědomuje důsledky svého rozhodnutí, byla zavlečena do pokusu rozbít paritní charakter rusko-amerických dohod v oblasti strategické stability. Chtěli bychom, aby polští kolegové pochopili, že kromě získání politických a vojenských výhod, díky navázání "zvláštních spojeneckých vztahů" s USA budou muset nést i odpovědnost za rizika s tím spojená."

Bez přesných informací o postojích jednotlivých aktérů tohoto vleklého vojenského a diplomatického konfliktu a rozdílech mezi postoji vojáků, diplomatů, politiků a státníků není možno v politice objektivně rozhodovat. Rozhodování českých politiků se většinou děje se značně naivními, zkreslenými či přímo manipulovanými informacemi. Česká tisková kancelář rezignovala na překlad zásadních stanovisek v nezměněné podobě jako dokumentů a vydává místo toho "komentované zpravodajství" se striktně selektovanými zdroji. Novináři, kteří nedisponují znalostí několika cizích jazyků, tak jsou odkázáni na filtrované a mnohdy z kontextu vytržené agenturní informace. Proces krácení způsobí další ztrátu faktů nebo kontextu. Osmdesát procent českých zahraničně politických stránek denního tisku se více či méně odkazuje na zdroje ČTK a ty zase na překlady z angličtiny, jejichž výběr a zpracování je předfiltrované západními, vetšinou anglofonními agenturami. Na jejich základě vznikají ještě daleko méně faktografické, a o to více emocionální mediální komentáře. Mainstreamový čtenář dostává už jen to, "co si myslí ten který novinář o tom, co zbylo v agenturní zprávě z toho, co řekl ten či onen politik", nikoliv co doopravdy politik řekl a v jakém kontextu, v odpovědi na jakou otázku. Málokteré médium - včetně televizí - si může dovolit tým rešeršistů a překladatelů z několika jazyků a různě oborově či teritoriálně zaměřených politických analytiků. I proto Britské listy uvádějí minimálně krácené překlady a stanoviska s odkazy přímo k originálům, zvlášť když se jedná o teritoria Česku vzdálená jazykově, geograficky nebo kulturně. Jestliže zpravodajství z ruské dioplomatické ofenzivy navazující na osetinskou válku plní stránky specializovaných analytických pracovišť a v Česku nic, bylo by neférové s těmito zdroji čtenáře neseznámit. A proto čtete nyní tolik informací z Ruska a o Rusku přeložených přímo z ruských médií. Protože nyní máte možnost srovnat, jak se liší originál od žurnalistických úprav. │RED

18. 9. 2008

Bývalý poslanec Zdeněk Kořistka u odvolacího soudu prokázal, že mu Marek Dalík a Jan Večerek nabídli v roce 2004 úplatek za to, že bude hlasovat proti vládě Stanislava Grosse.

"Dospěli jsme k názoru, že pan Kořistka svá tvrzení prokázal, tedy to, že mu nabídka ze strany pana Dalíka a Večerka byla učiněna," řekl iDNES.cz mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy. Proto soud zamítl tu část předchozího verdiktu, která Zdeňku Kořistkovi nařizovala omluvit se a zaplatit patnáct tisíc každému z lobbistů. "Rozsudek je pravomocný, možné je jen dovolání k Nejvyššímu soudu," dodal mluvčí Angyalossy.

17. 9. 2008 iDnes: Soud: Kořistka prokázal, že ho Dalík a Večerek chtěli uplatit ZDE

11. 9. 2008 BL, Zdeněk Kořistka: "I další skutečnosti svědčí o tom, že korupční nabídka byla učiněna" ZDE
11. 9. 2008, BL: Kořistka: soud odmítl pustit policejní odposlechy, včetně odposlechů Topolánka ZDE
18. 9. 2008

Velikostí morálního hříchu je příběh pana Moravy jiný. On byl připraven špiclovat, nahrávat, vydírat, sbírat kompromitující materiály na své kolegy. Tlustý byl volavkou. Oba vzorce chování jsou neodpustitelné, ale být volavkou neznamená vydírat. ... Je nezbytné se nikoliv očistit, ale s nepříjemnou kauzou se vypořádat. ... ODS vždy byla pluralitní stranou, kde se tříbily různé názory. ... Devadesát devět procent ODS nepotřebuje žádnou očistu.

místopředseda ODS Bém ke kauze poslance Moravy pro iDnes - Mirkovi ujíždějí nervy, říká Bém o Topolánkovi ZDE

Lumír Hanuš
18. 9. 2008

Podle práva v právu není ten, kdo je v právu, nýbrž ten, komu to právo soud přisoudí...

S vědeckým pracovníkem Ústavu lékařské chemie a přírodních látek farmaceutické katedry lékařské fakulty Heberejské univerzity v Jeruzalémě, Lumírem Hanušem jsem vedl rozhovor o konopí a marihuaně po internetu. Otázky jsem mu zaslal den předtím, než měla mít soud Libuše "Bushka" Bryndová jen proto, že si pro sebe zvolila léčbu doma vyrobenou konopnou mastí namísto drahými léky. Rozhovor se přes veškerou snahu nepodařilo realizovat hned a tak ho berte jako pozdní příspěvek k už dávno rozhodnutému procesu, který nejspíš projde všemi stupni českých soudů, než rozum potká spravedlnost a podají si ruce. Jelikož vím, že ona "Bushčina mast" funguje opravdu lépe než Brufen, či řada dalších komerčních otupovadel zjitřené nervové soustavy a narozdíl od nich nejen tlumí bolest, ale i léčí, zajímal mne výzkum dr. Hanuše v Jeruzalémě proto, že jsem racionální člověk, nevěřící na "čarodějnou moc" léčitelů.

Jsme součástí civilizace, která stojí a padá s výsledky vědy. Přesto se politické elity chovají iracionálně, nechtějí znát argumenty vědců. A vědci nejsou schopni dát decisní sféře argumenty v jazyce, kterému by "volení zástupci lidu" rozuměli. Novináři, zaštítěni magnetofonem, pak tlumočí mnohé nesmysly, aniž si je ověří a kriticky zhodnotí. "Vždyť to řekl, tak co...?" A tak se exekutiva topí v bažině žvanění a neznalosti a vědci žijí izolováni jako v blázinci za vysokou zdí neporozumění exaktnímu jazyku. Pojďme tedy do blázince vědy, kde politika ani povrchní žurnalistika nemají své místo. Pojďme navštívit vědce a rozptýlit tak alespoň trochu strach, obecnou neznalost a žvásty politiků, novinářů i policejních "expertů".

Pozn. JČ: Marihuana má samozřejmě léčivé účinky, to však neznamená, že je to neškodná látka. Čelní psychiatři z mnoha zemí světa v poslední době varují, že kouření marihuany způsobuje psychotické změny v mozku, především paranoiu. Podrobnosti ZDE ZDE. Varovný je především článek Vladimíra Línka, místopředsedy Sekce pro kognitivní neurologii - Neurologické společnosti JEP ZDE

18. 9. 2008
tisková zpráva Ligy lidských práv

Právníci Centra advokacie duševně postižených (MDAC) a Ligy lidských práv zjistili, že počet osob zbavených způsobilosti k právním úkonům v České republice dramaticky narostl. Podle informací ministerstva vnitra se jejich počet za poslední rok zvýšil téměř o 900. V České republice tak nyní žije více než 24 000 osob zbavených způsobilosti k právním úkonům.

18. 9. 2008

POZVÁNKA

Bývalý vojenský prostor Milovice -- Boží dar 3. -- 5. 10. 2008

Freeze Fest aneb kultura jinak bude svobodný art festival, který v České republice v takové podobě zatím nebyl. Zaměřen bude především na okrajové žánry umění, neprofesionální uměleckou scénu a DIY kulturu, která se v posledních letech mezi lidmi rozšiřuje stále více, protože provozování kultury už není záležitostí pouze profesionálních umělců.

18. 9. 2008

Od průmyslové revoluce je každá generace vystavena novým obrovským změnám a nutnosti se s nimi nejen pasivně vyrovnat, ale v jejich duchu přestavět životní způsob společnosti a individuální životní styl. Od počátku průmyslové revoluce proměna lidské civilizace probíhala nejdříve ve směru nahrazování fyzické síly člověka a zvířete parou a využívání nové síly pro mechanický pohyb ve výrobě a pro pohyb v prostoru. V této etapě šlo o znásobení fyzických schopností člověka v rámci jeho přirozeného prostoročasu, jehož charakter zůstal však v podstatě stejný, jaký byl po stovky generací od dob neolitu. Životní pole člověka se proměňovalo, ne však jeho podstata.

18. 9. 2008

Skvělý článek o Svaté Hoře! Ovšemže je v Česku mnoho úžasných poutních míst, jejich malá popularita je ale podle mého názoru způsobena tím, že Češi mají problémy se svou identitou. Jak mohou propagovat to, čemu sami nerozumějí, nebo čím dokonce pohrdají?

Když jsem byl dítě, chodívali jsme na "pouť" na vesnici, odkud pochází moje matka. Taková "pouť" představovala kolotoče, růže z papíru, žvýkačky a kapesné od prarodičů do dětské peněženky. Z náboženství nezbylo nic.

17. 9. 2008

Na ulicích v ČR se v souvislosti s předsednictvím České republiky v Evropské Unii (1. 1. - 30. 6. 2009) začaly objevovat veliké reklamní plachty upozorňující kolemjdoucí, že to Evropě osladíme. Zadavatelé a tvůrci této propagační kampaně nutí občany přemýšlet nad úředním údělem ČR, který ji příští rok čeká. Tak díky tomu, jak to máme Evropě osladit, nás tedy napadají otázky, jak to ti propagátoři s tím oslazením vlastně myslí.

Dmitrij Rogozin
18. 9. 2008

"Naši partneři vědí, o čem mluvíme"

Dmitrij Rogozin

Pokud v čele České republiky a Polska stojí vlastenci, měli by desetkrát popřemýšlet, proč by se potřebují dostat něco, za co odněkud přilétne nějaká "palice", což bude znamenat ztrátu jejich milovaného systému protiraketové obrany. Představa podpisu dokumentu o zavedení komplexního systému protiraketové obrany v Polsku byla nejdříve vágní, ale stala se skutečností, jakmile začala válka v Gruzii. Nyní je absurdní tvrdit, že tento systém není nijak spojen s Ruskem. Američané udělali vůči Rusku velmi nepřátelské gesto a Poláci jim v tom pomohli, aby tak učinit mohli. A všechny rozhovory o nenasměrování protiraketového systému na Rusko skončily na prd.

ŠOK│ Takto nediplomaticky až hospodsky drsně začal svůj komentář stálý velvyslanec Ruska v NATO Dmitrij Rogozin v ruském deníku Gazeta. A nezůstal jen u této formulace. Rogozinův komentář je doposud tím nejostřejším varováním, jaké USA veřejně dostaly.

19. 9. 2008
reflexe polemiky Jana Čulíka se Štěpánem Kotrbou jako pokračování článku Rudolfa Převrátila "Levice, Che Guevara, Hess a jiné věci: na podporu Kotrby"

Nemusíme se identifikovat s postoji americké ani ruské vlády, ale měli bychom se identifikovat s fakty, argumenty a tendencemi, které tyto jejich postoje formují. Není jich málo. To by měl být základní přístup odpovědnostní žurnalistiky. A vše ostatní je pak "měloč".

17. 9. 2008

Na příkladu Srbska je možné pochopit základní lidskou zvláštnost. Společenské vědomí, dá se říct ustavičně, pláče nad traumaty minulosti a přitom systematicky tyranizuje současnost. Tato porouchaná perspektiva společenského vývoje připomíná běh pozpátku. Zatímco nad historií držíme s vážnou tváří pietu, současné a živé rány krvácejí.

17. 9. 2008

Monitor Jana Paula:

Myslím že se Miloslav Štěrba ve svém článku Lourdy na věčné časy a nikdy jinak mýlí, když tvrdí, že v Česku schází klasické poutní místo, jako mají jiné evropské země, např. Mariazell, Czenstochowa, Medžugorje, Fatima, Lourdy atd. Autor zmiňuje okrajově Velehrad a Hostýn, ale zcela zapomněl na to nejdůležitější, na Svatou Horu u Příbrami, která si v ničem nezadá s jinými poutními místy, byť navštěvovanějšími.

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?   
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Putin: Měli jsme si setřít krvavé hleny z tváře a sklonit hlavu?   
12. 9. 2008 Sarah Palinová by zaútočila vojensky proti Rusku   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Saakašvili se už dostal pod tlak opozice. Zleva i zprava   
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner

Marihuana RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Zelení na cestě k politické bezvýznamnosti Miroslav  Pořízek
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
13. 9. 2008 Asijská podoba státem řízené demokracie Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie   
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany   
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Jedenásty september: Ideologické vytváranie historickej diskontinuity Peter  Vittek
9. 9. 2008 USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu   
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík
1. 9. 2008 Štefan Švec: Kouteckého Občan Havel je dobrý film Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek