19. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 9. 2008

Jak vzniká nedůvěra a panika, aneb americká hi-tech špionážní loď na výletě

JU│ŠOK│ Nezavisimaja gazeta si všímá toho, co vidí jako "podivnou misi" americké lodi Pathfinder v ukrajinském Sevastopolu. Oficiálně sem přijela proto, aby hledala vrak sovětské nemocniční lodi Arménie, která byl potopena v listopadu 1941 poblíž Sevastopolu německými torpédoborci. Autor komentáře však připomíná, že tuto loď již Američané hledají pět let a stále ji nemohou najít. Klade si otázku, proč to vlastně dělají, když podobných vraků je u Sevastopolu možná stovky a tato loď není snad ani ničím zajímavá.

Možná, že tam Pathfinder dělá něco úplně jiného, usuzuje komentátor a vyjadřuje tak charakteristickou ruskou obavu z obklíčení, která Rusko resp. SSSR provázela po většinu dvacátého století. Někdy právem.

Komentátor upozorňuje na to, že je o lodi známo jen to, kolik má výtlak a jaké má základní rozměry.Všechno ostatní o této lodi je utajováno. Údajně ani nemá výzbroj, ale při pozorném pohledu je patrné, že je vyzbrojena minimálně protiletadlovými kanony a raketami.

Podle mínění autora tato loď plní Sevastopolu dva úkoly. Prvním je podezření, že chce umístit na dno moře zařízení umožňující odposlouchávat provoz na podvodních kabelech ruského Černomořského loďstva. Jak připomíná, podobná zařízení byla nalezena v minulosti u pobřeží Kamčatky, kam je umístily americké ponorky.

Druhý úkol je daleko zajímavější. Podle velmi důvěryhodných pramenů, byly v noci u této lodě nakládány dva nákladní automobily. Šlo prý o „náklad 200“, což by měla být údajně těla ukrajinských instruktorů a žoldnéřů, kteří padli v bojích v Gruzii.

Podle autora tato informace byla potvrzena i z anonymních zdrojů blízkých ukrajinskému námořnictvu. Jak uvádí, po městě se běžně takové informace šíří, ale nikdo je nepotvrdil. Podle jeho názoru je návštěva – v krátké době již druhá - krycím manévrem, který má zakrýt "pravou podstatu" návštěvy americké lodi – dopravu těl ukrajinských vojáků. Přirozeně, kromě toho, že se zabývá špionážními operacemi proti ruské flotile.

Důvod, proč se tento transport tolik ukrývá, je jediný – kdyby vyšlo ve známost, že v Gruzii skutečně bojovali Ukrajinci, jak již nejednou Rusové uvedli, byl by to zřejmě konec pro prezidenta Juščenka. V současné situaci, kdy se proti němu spojily hlavní síly na Ukrajině – Blok Tymošenkové a Janukovyčova proruská strana regionů, by to nepochybně vedlo k oslabení jeho pozice a jeho vyhlídky na úspěch resp. jemu spřízněné strany v případných předčasných volbách by byly velmi malé.

Pozn. ŠOK: Tak přesně takto vzniká panika, vyvolávající v mezinárodních vztazích turbulence, které mohou mít nepředvídatelné vojenskopolitické následky. Rozdělme ten zašmodrchaný příběh na několik menších. Jedna věc je, že PR oddělení Pentagonu se snaží vlichotit se do přízně ukrajinských politiků i vojáků. Dobrodružné hledání potopeného vraku je zřejmě jen neškodný PR příběh. Druhou věcí je, že Amerika vezme nejnovější oceánografickou loď, která je v přístavech k dispozici, a odešle ji na PR misi. Ano, přiznejme si, že USNS PATHFINDER (T-AGS 60), je zapojená do tajného projektu Medea (McLean, Va.), kalibrujícího senzory pro špionážní sateliy a vytvářejícího speciální mapy pro jadrné ponorky a jejich družicovou nebo leteckou detekci, je jednou ze sedmi vojenských lodí, určených oficiálně k oceánografickému průzkumu . Oficiálně oceánografickému. Loď je majetkem velení vojenského námořnictva a provozována pod krytím Námořního oceánografického úřadu NAVOCEANO. Fakticky patří mezi nejmodernější špionážní lodě systému NMD. Koncentrace hi-tech prostředků radiového, radioelektronického a elektronického průzkumu z ní dělá špičkové pracoviště. Zvlášť když je zásadní problém zjistit, co vlastně loď na palubě nese. A není toho málo:

  • Multibeam Echo Sounding System SIMRAD EM121A 12 kHz, hloubkový sonar s 121 paprsky o šířce 1° , schopný mapování od 10 do 11000 metrů hloubky v reálném čase s azimutovou korekcí a softwarem NRL Mapping, Charting, and Geodesy Hydrographic Multibeam Processing System (HMPS v1.0)
  • Deep/ Shallow Water Echo Sounder System ODEC BATHY-2000 je konfigurován jako 12/33 kHz systém, který poskytuje data jednoho paprsku do 12.000 metrů hloubky pro ověření správnosti informací multipaprskového centra BATHY-2000
  • Sub-bottom Profiler ODEC BATHY-2000 je konfigurován jako 3,5 kHz široký paprsek povrchového průzkumu který pronikne do hloubky 10000 metrů a je schopen určit morfologii mořského dna (vnější struktury hornin ve vztahu k erozi a topografické rysy) a současně proniknout půdními sedimenty do hloubky 50 m.
  • Seismic System DWS International je profilovací systém hloubkového průzkumu , který generuje a přijímá akustické impulsy z taženého zvukového projektoru a vytváří mapu geologických formací. Využití má v mořské geologii, geofyzice, topografii, měření hloubek .
  • Acoustic Doppler RD Instruments VM-0150 je 150 kHz systém, který poskytuje profil aktuální rychlosti a směru do hloubky až 380 metrů, zpětné echo vrací z této hloubky dna rychlost lodi.
  • Expendable Sensor Subsystem Sippican soubor různých senzorů, včetně podvodní termografie (XBT) echolotu (XSV). Systém podporuje víceúčelový oceánografický průzkum a umožňuje korekci systému sonarů pro odchylky rychlosti zvuku ve sloupci vody.
  • Magnetometer E#G&G G811/813 se používá pro mapování zemského magnetického pole. Oficiálně. JInak samzořejmě umí zjistit charakteristiky magnetického pole kovových předmětů ve vodě... Třeba raketového křižníku či torpédoborce
  • Conductivity, Temperature Depth System Falmouth ICTD poskytuje plné zobrazení vodivosti a teploty v jednotlivých hloubkách až do hloubky 7000 metrů a podporuje většinu oceánografickým průzkumů a měření.
  • Water Sampler Subsystem General Oceanic pracuje s CTD při sběru vzorků vody v hloubce až 7000 m použitím několika zařízení pro získávání vzorků mořské vody v určité hloubce - General Oceanics Rosette Sampling System , dálkově ovládanými Niskinovými lahvemi, a salinometrem Guildline Instruments Portasal 8410 "Baltica"
  • Bottom Transponder Navigation System Benthos DS-7000-16 je 5 až 50 kHz realtime navigační systém pro určování okamžité polohy lodi s využitím akustické sondy Deep Sea Pinger Datasonic BFP-312 (12 kHz, 0,5, 2, 10 ms ping)
  • Acoustic Release System EG&G 8011A poskytuje schopnost aktivace, ovládání a řízení hloubkových pingerů
  • vysoce kvalitní Northrop Grumman Navy Mobile Instrumentation System (NMIS) - soustava C-band radaru a X-band plošného fázovaného Doppler radaru pro detekci a telemetrii při testování a vývoji balistických raket, spolu se softwarem Ship Wave Analysis (SWAN) software tools umožňuje zjišťovat na dálku strukturu, stabilitu i charakteristiky povrchu střel za letu . Připravuje rozpoznávací charakteristiky - measurement and signatures intelligence (MASINT) pro ostatní radary NMD. Program MASINT je podřízen Defense Intelligence Agency a Central MASINT Office.
  • transpondéry REMUS 6000
  • termovizní senzory, radiosondy
  • antény SATCOM
  • dálkově ovládaná ponorka Seahorse s videoprůzkumem, GPS a inerciální navigací, 150-kHz širokopásmovým sonarem, a 300-kHz aktustickým Dopplerovým profilerem.

Při operaci v ukrajinských vodách objevila ukrajinsko-americká expedice německou pobřežní ponorku U-18 a ruskou minolovku Prut, která se potopila během I. světové války v roce 1914. "Během tohoto průzkumu jsme odhalili zvuky mnoha cílů", konstatovala lišácky vedoucí oceánografů z Institute of Exploration Katy Croff. Jestli pomohla detekovat i nějaké "zapomenuté" miny, či jiná vojenská zařízení, neprozradila. Pathfinder poté odjel tak rychle, jak přijel. 17. září. "Tyto druhy misí jsou neocenitelnou příležitostí k posílení trvalého partnerství mezi Spojenými státy a Ukrajinou," řekl námořní kapitán Doug Cuthbert....

No a o to šlo.

                 
Obsah vydání       19. 9. 2008
20. 9. 2008 "Horší nás teprve čeká"
19. 9. 2008 Protestujeme proti likvidační politice české vlády
20. 9. 2008 Velký hadronový urychlovač vyřazen z provozu
19. 9. 2008 Proč bychom měli vědět, jaké otázky položil LHC Miloš  Dokulil
19. 9. 2008 Obrat na bankovních trzích: Americká vláda zasahuje, akcie rychle stoupají
19. 9. 2008 Nekompetence, anebo nějaká "tajná strategie"?
18. 9. 2008 Ústřední banky napumpovaly do trhů 180 miliard dolarů
18. 9. 2008 Italské národní aerolinie Alitalia "udělaly bankrot"
19. 9. 2008 Myšlenka včerejška: Kuda do Kabula, gospodin?
20. 9. 2008 Human Rights Out
20. 9. 2008 Číňané kupují Rotschilda
18. 9. 2008 Svět finančních fantazií zlikvidoval údajné obry globálního bankovnictví
18. 9. 2008 Michael  Marčák
18. 9. 2008 Co ukazuje finanční krize Jan  Mertl
19. 9. 2008 Jsou Češi heretici? Miloš  Dokulil
19. 9. 2008 Kde a kdo jsou ti extrémní levičáci Lubomír  Molnár
19. 9. 2008 Exploze v Toulouse, aneb dodnes neobjasněná příčina katastrofy Miloslav  Štěrba
18. 9. 2008 Strčte si vaše kostky cukru za klobouk, pane Vondro! Josef  Brož
20. 9. 2008 EU a pět středoasijských zemí posílí spolupráci ve využívání energetických zdrojů
20. 9. 2008 Chávez budúci týždeň pocestuje na návštevu Ruska a Číny
20. 9. 2008 Kanada sa obáva Ruska, vysiela jednotky do Arktídy
20. 9. 2008 Honduras: Apatia USA posilnila naše vzťahy s Chávezom
19. 9. 2008 Technologický přelom: Google spustil indexaci audia, a to i ve videu
19. 9. 2008 Pár poznámek k alfa samcům Pavel  Urban
19. 9. 2008 Jak vzniká nedůvěra a panika, aneb americká hi-tech špionážní loď na výletě
19. 9. 2008 Rusko úspěšně otestovalo balistickou střelu Bulava-M
19. 9. 2008 Lavrov: Díky Saakšvilimu není otázka územní celistvosti Gruzie nadále aktuální
18. 9. 2008 Pravomocný rozsudek: Dalík a Večerek upláceli
18. 9. 2008 Citát dne (včerejšího): očistit se netřeba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Štěpán  Kotrba, Lumír Ondřej Hanuš
18. 9. 2008 Počet osob zbavených způsobilosti k právním úkonům dramaticky roste
18. 9. 2008 Freeze Fest aneb kultura jinak
18. 9. 2008 Dva scénáře mediální civilizace, dvě vize digitalizovaného světa Petr  Sak
18. 9. 2008 Skvělý článek o Svaté Hoře! Boris  Cvek
17. 9. 2008 Evropě to osladíme Sandra  Wain
18. 9. 2008 Dmitrij Rogozin: Stačí prostě jenom zničit radar Dmitrij  Rogozin
19. 9. 2008 Měloč Miroslav  Polreich
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
17. 9. 2008 Česká republika má velmi slavné poutní místo, Svatou Horu Jan  Paul
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008