9. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 6. 2008

Učitelé v České republice vydělávají tolik peněz, za kolik v podstatě stojí. Někdy, dodal bych, vydělávají dokonce více, než si zaslouží. Určitě to platí o mnoha učitelích angličtiny.

Sloupek
Jiří Staněk

Netoužím po tobě, můj smíre.
Máš ruce plné sádla. Hraješ
si na Donatella a modeluješ-li
můj břich, jen proto, abych
si nevšiml, že mastné ruce
si otíráš o můj mozek
Přitom jsem přijal tvoji hru
Protože samota je nejtristnější
ze všech krás zde.

ze svazku Zelené peří -- almanach mladé české poezie, Mladá fronta, Praha 1987. Mezi svých Druhých deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

9. 6. 2008

Teachers in Czech Republic make as much money as they are generally worth. Sometimes, I would add, they make even more than they deserve. At least many English teachers.

9. 6. 2008

V nedělních Otázkách Václava Moravce byla prvním hostem nejvyšší státní zástupkyně, dnes známá a v pořadu vystupující především jako jedna ze stran jednoho soudního sporu. Člověk by čekal, že moderátor pozve i stranu druhou, ale to se nestalo. Čili veřejnoprávní televize se stala tribunou pro soukromé zájmy paní nejvyšší státní zástupkyně (ten soudní spor se totiž vede o soukromou věc, jakou urážka na cti je).

9. 6. 2008

V Otázkách Václava Moravce zazněla z úst nejvyšší státní zástupkyně Vesecké neuvěřitelně temná výhrůžka. Někteří z poslanců Zelených prý "znají fungování státního zastupitelství" a "vědí, že se nedá nijak ovlivnit". CO tím chtěla Vesecká říci, neupřesnila. Prý je to "nad rámec zde vedené diskuze". Výhrůžka nicméně padla a je na místě zkoumat, zda nejsou někteří ze zelených poslanců vydíráni. Zda vyšetřování vlastnictví Bursíkových nemovitostí či kauza Kateřiny Jacques proběhly tak, jak podle zákona měly a zda v těchto kauzách nedošlo k nátlakovým krokům jedné či druhé strany. Vesecká ale také ostře zaútočila na v pořadu nepřítomného soudce Cepla s tím, že chce, aby byla veřejnost "objektivně informována".

9. 6. 2008

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ:

tisková zpráva

Vážené novinářky, vážení novináři,

někteří z Vás možná, stejně jako já, viděli sobotní vydání Televizních novin TV Nova. Rád bych Vás upozornil na to, že informace, které zveřejnila TV Nova o připravené novele zákona o odpadech, se nezakládají na pravdě. Bohužel, redaktor, připravující pro Novu reportáž o této novele nekontaktoval MŽP ani telefonicky ani e-mailem, aby si své informace ověřil (na rozdíl od všech Vás ostatních, kteří o našem návrhu průběžně referujete). Tak tedy:

9. 6. 2008

Mnoho věcí je mi na dnešní vládě sympatických a Topolánek s Julínkem si mne získali. Je ale třeba, aby tato země měla v budoucnu silnou vládu, a to je důležitější než všechny reformy, jež dnes vláda dělá a jež se jí nedaří, protože její většina je křehká a korumpovatelná. Už by měl být učiněn konec víc než deseti letům vládnutí vydíratelných, slabých vlád.

9. 6. 2008

David Green, postgraduální student na University of Glasgow, pracuje na výzkumném projektu nazvaném "Memories and Perceptions of Czechoslovakia's 1989 Revolution (Vzpomínky na československou revoluci r. 1989)". Dosud byly ve studiích československé revoluce r. 1989 interviewování výlučně "studentští hrdinové". David Green se zajímá o to, jakým způsobem vnímali revoluci v roce 1989 normální lidé, jimž je dnes něco mezi 50 a 60. Během letošního července by chtěl pro svou práci v České republice natočit s těmito svědky řadu rozhovorů.

Všechny rozhovory budou důvěrné. Studie bude vypracována v angličtině a žádná z osob, které výzkumníku poskytly své názory a informace, nebude v práci identifikována; údaje zůstanou zcela anonymní.

Britské listy apelují na naše čtenáře: pokud máte zájem s Davidem Greenem promluvit, prosím, napište mu na tuto adresu 0706442g@student.gla.ac.uk. Děkujeme.

9. 6. 2008

I Izrael se pokusil v neděli bagatelizovat varování od čelného ministra v izraelské vládě, že útok proti Íránu je "nevyhnutelný", pokud bude Teherán dál vyvíjet jaderné zbraně. Ministr dopravy Šaul Mofaz, klíčová osobva v dialogu Izraele s USA o íránském jaderném programu, v pátek uvedl, že Izrael zřejmě jednostranně zaútočí na Írán, a dodal, že mezinárodní saknce jsou neefektivní.

Hitoshi Murayama
9. 6. 2008

Po sto šedesáti letech obchází Evropou opět strašidlo. Není to marx-engelsovské strašidlo komunismu, ale strašidlo matematiky. Debaty, které se vedou kolem povinné maturity z matematiky, jsou po mentální úrovni skutečně z kategorie těch parlamentních. O to je smutnější, že je vedou lidé, kteří se prohlašují za odborníky ve všem možném, pedagogiku a matematiku nevyjímaje. Ozývají se slova o tom, že zkouška z matematiky znepřístupní středoškolské vzdělání podstatnému procentu žáků středních škol, protože prostě nebudou schopni zkoušku z matematiky udělat. Vůbec nejhorší jsou takoví, kteří říkají, že mladý člověk má třeba talent na biologii, ale matematiku prostě nezvládne.

9. 6. 2008

"Tak co, jak u vás dopadly přijímací zkoušky," ptal jsem se v neděli jednoho kolegy, který vyučuje českou literaturu na jedné české vysoké škole.

"Bylo to otřesné. Ve srovnání s loňskem došlo k dalšímu výraznému poklesu gramotnosti uchazečů."

9. 6. 2008

Uvedu několik faktů:

1) Absolvoval jsem gymnázium v roce 1999. V tomtéž roce ze 107 021 přihlášených na VŠ bylo přijato 44 544 (cca 41,6%).

V roce 2006/07 se na VŠ hlásilo 137 836, přijato bylo 89 075 (tj. 70%).

Nemám čas provádět podrobnější statistické rešerše (a navíc statistika je nejvyšší druh lži, jak víme), ale z těchto dvou údajů je přece zjevné, že struktura uchazečů se velice proměnila - a pozitivním směrem to není.

9. 6. 2008

Rozumění a přemýšlení, k němuž mnoho mladých lidí ovšem přirozeně tíhne (a mohu říci, že velká většina žáků na ZŠ i studentů na gymnáziích i studentů na VŠ jsou podle mých zkušeností otevřené hlavy a lze je rozvíjet, byť se jim díky deformacím prostředí vnucuje strach ze známek, z nonkonformity, z toho, že se nikam díky přijímačkám nedostanou, nebudou-li drilovat supidní, bezmyšlenkové poučky), jsou pedagogy obecně na všech stupních považovány za něco nebezpečného a špatného.

Musím souhlasit s Vaším článkem "Učitele by bylo zapotřebí ze škol vypráskat, ne přidávat jim na platech", a to jak podle svých zkušeností ze studia na gymnáziu, tak ze svých zkušeností ze studia na VŠ, tak ze svých zkušeností z učení na ZŠ a na gymnáziu a na VŠ.

9. 6. 2008

Urážíte řemeslníky, pane Čulíku, píše Josef Jakubský.

Jsem vyučený kovář a i když jsem také absolventem VŠ, nikdy bych své kamarády, kteří zůstali věrni řemeslu, nenazval plebejci.

Upřímě řečeno, přehazovat stohy papíru umí kdejaký blbec, ale dobře zakalit sekeru málokdo.

9. 6. 2008

Nad článkem Jana Čulíka jsem se trochu zhrozila, hodně zamyslela, píše Eleni Akriditisová.

Není to tak dlouho, co jsem ukončila vzdělávání se na jedné z českých vysokých škol. Třeba to zrovna bude ta, jejíž zástupce si stěžoval na úroveň uchazečů o studium (?).

Já osobně bych problém viděla právě už na vysokých školách samotných...Málokdy jsem se setkala s osobním přístupem. Krédo bylo: Nauč se kvantum informací, není důležité, abys je pochopil, ale když já to budu chtít slyšet, tak to musíš být schopný ze sebe dostat. Kdykoli. Jinak tu nemáš co dělat. Zkoušky jsou na tomhle principu založené, nevšimla jsem si, že by někdo hodnotil, jaký přístup k dané problematice mám.

9. 6. 2008

Zaujal mě Vás článek o školství a následné reakce pana Kotrby a Vaše. V posledním čísle Scientific American vyšel úžasný článek "How to Release Your Inner Genius (Jak uvolnit vašeho vnitřního génia)". Ten říká, že k vybudování experta, dobrého sportovce, mistra v šachu, prostě k vybudování znalostní dovednosti je nezbytně nutná správná vyučovací metoda a motivace. Dokonce se zmiňuje, že talent není klíčový, píše Luboš Král.

9. 6. 2008

Stávka zaměstananců je prostředek, jak donutit zaměstnavatele zvýšit platy. Není to způsob, jak zvýšit kvalitu zaměstnanců. Stávkují zaměstnanci kvalitní i méně kvalitní za základní tarify.

Tzv. diferenciace v odměňování za kvailtu práce je věcí manažerů a organizace podniku či úřadu. I manažeři jsou dobří a špatní a ti dobří umějí lepší zaměstnance lépe odměnit, aniž by popudili ty méně schopné.

Systém odměňování musí být takový, aby ho všichni respektovali, včetně rozdílů podle kvalifikace a kvality.

9. 6. 2008
reakce na povzdechy šéfredaktora Jana Čulíka nad otřesnou úrovní maturantů pod titulkem "Učitele by bylo zapotřebí ze škol vypráskat, ne přidávat jim na platech"

Požadavky politiků v minulých letech, aby většina populačního ročníku ukončila středoškolské vzdělání, nese ovoce. Trpké. Ne všichni poznají rozdíl mezi tvrdým a měkkým i za situace, kdy mládež nečte kvalitní literaturu, neb sleduje televizní seriály, Pawlowská a Viewegh jsou nejčtenějšími autory, nejčtenějšími knihami jsou sešity Červené knihovny, nejčtennějším periodikem je Blesk (Blesk 1,51 milionu čtenářů, Mladá fronta Dnes 1,08 milionu, Lidové noviny 226 tisíc čtenářů) a do médií se dostávají i pologramotní novináři.

Úroveň maturitních zkoušek pod státním diktátem řízeně poklesla. A v tom je problém. Ne kvalita, ale množství absolventů se dnes hodnotí. Podle toho vypadá výsledek. Za málo peněz málo muziky.

9. 6. 2008

ŠKOLSTVÍ

Na můj článek, že se podle výsledků přijímacích zkoušek na jedné české vysoké škole (vzorek cca 600 uchazečů) zjevně rozkládá české školství, reagoval Štěpán Kotrba mudrlantsky: Věc vyřeší, nikoliv kvalitní vyučovací metody, ale prostě to, když většině mladé populace prostě zakážete přístup ke vzdělání - většina populace je podle Kotrby stejně pitomá a vzdělání si nezaslouží. Česká republika prý potřebuje daleko víc klempířů a řemeslníků než lidí všestranně vzdělaných. Plebejskost je přece charakteristickým rysem našeho národa! Je to tedy argumentace.

9. 6. 2008

Vážení stávkující kolegové,

pokud je Vaším cílem, jak se všeobecně tvrdí (ve sdělovacích prostředcích a Vy to po nich opakujete), všechny ty různé zdejší řídící úředníky upozornit na odměňování českých učitelů žebráckou mzdou, jde o cíl velmi naivní, neboť oni úředníci toto vše velmi dobře vědí už šedesát let a nejen, že šedesát let na nás kašlou, ale chystají se na nás kašlat dál i po Vaší stávce, a to na věčné časy a nikdy jinak. Jediným efektem takovéto stávky bude, že každý z Vás při své mnohdy už opravdu zoufalé finanční situaci paradoxně přispěje do oné pověstné černé úřednické veledíry nějakými 500 -- 800 Kč své denní mzdy, která mu za den stávky pochopitelně nebude vyplacena., píše Vladimír Bidlas.

9. 6. 2008

Hovořil jsem s nedávnou maturantkou o výuce angličtiny na středních školách v ČR. Je stále postižena tímtéž jako před čtyřiceti lety. Namísto toho, aby učitelé žáky naučili normálně mluvit, nutí je biflovat se encyklopedické informace, například údaje z anglické historie, případně posloupnost vlády různých anglických králů... :)

Praktická výuka, jejímž cílem musí být poradit si ve světě, být originální, zvídavý, svobodný a vymýšlet nová zajímavá řešení, je v českých školách nahrazována nucením učit se nazpaměť povětšinou irelevantní encyklopedické údaje. Anebo, jak o tom svědčily letošní přijímací zkoušky na vysokých školách, se na středních školách už neučí vůbec nic.

Proč není součástí diskuse o nízkých platech učitelů analýza způsobu jejich práce? Britská vláda nedávno varovala, že pokud se nejhorší školy v Británii nezlepší, a definovala velmi přesná kritéria, podle nichž se to bude poměřovat, ty školy prostě zruší. V ČR by se ovšem muselo zrušit skoro celé školství, ale pro ne? Proč si hrát na to, že Česká republika má školy, když tomu tak zřejmě často vlastně ani není.

9. 6. 2008

Nový výzkum dokazuje, že dlouhodobé, intenzivní kouření konopí vyvolává podstatné abnormality v mozku, důsledkem čehož jsou psychotické příznaky a ztráta paměti, ekvivalentní ztrátě paměti u pacientů s menším traumatickým mozkovým poraněním.

9. 6. 2008

Autor tohoto článku byl osobně přítomen schůzce s vedoucím oddělení smluv Generálního Sekretariátu Rady EU v Bruselu, ze které pocházejí ona závažná vyjádření ke stavu a okolnostem práce italského depozitáře smluv o EU, resp. suplování jeho věcných funkcí a pravomocí oddělením smluv GS Rady EU. Informace jsou podloženy memorandem z této osobní schůzky, které se kromě něj jako překladatele a poradce zúčastnil též český senátor Kalbáč a jeho tajemník.

BL 19. 5. 2008: Bobošíková: Zrazuje Topolánek zájmy ČR vyjednáváním se sudetskými Němci? ZDE

BL 27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR" ZDE
BL 9. 6. 2008 Václav Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? ZDE
9. 6. 2008

DOKUMENT

Václav Klaus
Odpověď prezidenta republiky Ústavnímu soudu ohledně Lisabonské smlouvy

Na výzvu Ústavního soudu, učiněnou prostřednictvím soudce zpravodaje JUDr. Vojena Güttlera a doručenou mi dne 9. května 2008, sp. zn. Pl. ÚS 19/08; k návrhu Senátu Parlamentu České republiky na posouzení souladu Lisabonské smlouvy pozměňující Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství, sjednané v Lisabonu dne 13. prosince 2007 (dále jen "Lisabonská smlouva"), s ústavním pořádkem, učiněnému podle čl. 87 odst. 2 Ústavy České republiky; podávám ve lhůtě požadované ustanovením § 69 odst. 1 zákona č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, následující vyjádření.

Návrh Senátu vítám a ztotožňuji se s ním.

9. 6. 2008

Ústavněprávní analýza rizik přistoupení ČR k "Lisabonské smlouvě"

Jako ústavní právník se Lisabonské smlouvy obávám. Neboť dovršuje zakotvení nadvlády velkých států, jako je např. Německo, nad evropskými státečky, jako je např. ČR. A to po dosažení jejich nadřazenosti ekonomické, politické, mediální, vojenské, konečně i v rovině ústavněprávní.
J. Kuba: Uhl a jeho "Svatováclavská orlice" ZDE

"Jsou to dekrety prezidenta republiky, kterých kdyby nebylo, tak by se úprava veškerých právních poměrů na území Čech a Moravy, zmrzačeném odtržením našeho pohraničí, v době od 16. 3. 1939, resp. od 30. 9. 1938 do 4. 5. 1945, řídila tím, co nám Německo zločinně vnutilo, počínaje tzv. "Mnichovskou dohodou"."

Nemám k dispozici autentický, a zřejmě ani úplný text "týmu právních expertů poslankyně EP" Jany Bobošíkové z dubna tohoto roku. Seznámil jsem se než s tím, co zveřejnil v článku "Lisabonská smlouva ohrozí majetkové jistoty občanů ČR" ze dne 27.5.2008 v BL Štěpán Kotrba. A to pod označením "Právní studie k možnému prolomení Dekretů prezidenta Beneše v souvislosti s přijetím Lisabonské smlouvy a Listiny základních práv EU". Jde o problém, na který již v deníku Právo dne 21.1.2008 upozornil jiný europoslanec, Vladimír Železný. Stručně řečeno, v obou případech jde o upozornění na jedno z rizik, které pro nás vyplývá z textu "Smlouvy o fungování EU ve znění Lisabonské smlouvy".

9. 6. 2008

V sobotu odpoledne rakouská lékařská komora nejprve v představenstvu a poté na valné hromadě rozhodla pokračovat ve svém boji proti vládní zdravotní reformě. Stalo se tak, přestože ve středu vláda velké koalice sociálních demokratů a lidovců schválila zdravotní reformu, která proti původním předpokladům byla značně vůči lékařům změkčena.

V předvečer zasedání spolkové vlády vyjádřilo protest na osm tisíc lékařů před sídlem spolkového kancléře na Balhausplatzu, když předtím v demonstračním průvodu prošli středem Vídně. Na podporu svých požadavků uzavřeli ordinace, v samotném hlavním městě to byla každá druhá. Nesouhlas vyjádřili na četných transparentech pod hlavním heslem „Proti rozbití zdravotnického systému“.

9. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Podle informace poradního týmu americké armády pro duševní zdraví bere dost velká část vojáků, bojujících v Iráku a v Afghánistánu před službou nebo během ní antidepresiva, aby mohli vykonávat svou nervy zatěžující práci. Podle Spiegel Online je to v Iráku oficiálně 12 procent amerických vojáků a v Afghánistánu dokonce 17 procent tamějších vojsk. A podle amerického týdeníku Time se prý ukazuje, že antidepresiva používá zřejmě daleko více vojáků, protože kvůli existujícímu tabu mnoho vojáků vůbec nepřizná, že z psychologických důvodů potřebují pomoc lékaře. Psychologové se ptají, zda toto používání léků může způsobovat, že se v poslední době zvýšil počet sebevražd amerických vojáků.

9. 6. 2008

JU│ V Petrohradu koncem tohoto týdne probíhalo Petrohradské ekonomické fórum a při té příležitosti došlo také na neformální setkání prezidentů zemí SNS (nástupnické státy bývalého SSSR bez Pobaltí). Tento summit byl zajímavý především proto, že byl příležitostí k tomu, aby se vůbec poprvé představitelé jednotlivých zemí sešli s novým ruským prezidentem Medvěděvem. Zvláštní důležitost však summitu dodávají spory, které před časem vypukly mezi Ukrajinou a Ruskem a Gruzií a Ruskem. Jak píše ruský server Vzgljad, tato jednání, nepřinesla žádný velký pokrok, ale snad umožnila pochopit stanoviska jednotlivých stran. Ukázala také, jak je nový ruský prezidentem připraven taková jednání vést.

8. 6. 2008

Česká "supermodelka" Eva Herzigová (35) měla vždycky ráda luxus, píše v neděli týdeník Observer. Avšak k jejímu prozření došlo, když v prodejně a půjčovně filmů Blockbuster objevila loni film Ala Gora Nepohodlná pravda. Sledovala ho v posteli, v pozdních měsících svého těhotenství, se svým dlouhodobým partnerem, italským podnikatelem Gregoriem Marsiajem. "Al Gore obrátil můj svět naruby. Opravdu mě to zděsilo," vzpomíná. Její ekologické probuzení se prohloubilo s narozením jejího syna George, kterému je právě nyní jeden rok. "Jakmile máte dítě, uvědomíte si, co se děje. Zdá se to prosté, ale chci, aby měl možnost vidět slunce a hrát si na zahradě. A dnes se to zdá být skutečným luxusem."

8. 6. 2008

K důkladnějšímu čtení Lidových novin se dostávám zhruba jednou za půl roku. Vesměs je to v okamžiku, kdy není možné trávit čas lepším způsobem a kdy je volba omezena na zmíněnou tiskovinu, nebo ještě nanejvýš Blesk, píše Bohumil Kartous z dovolené v Řecku. Přesto je zde určitá pravidelnost: jejich obsah mě téměř vždy přivádí k rozpakům. Vydání že dne 7. 6. 2008: hlavní události dne je podle všeho fotbal. Ve sloupku na titulce nějaký advokát tvrdí, že se nesmí říkat MAFIE, když se někdo jako mafie chová. Hlavní komentátor listu si zase myslí, že premiér je zoufalý, protože neprosazuje kontroverzní privatizaci fakultních nemocnic. Víc jsem se o radě jak udržovat neudržitelný politický kurz nedozvěděl. Lidové noviny se totiž neobtěžovaly otisknout dokončení komentáře ani na straně 5, jak bylo uvedeno, ani nikde jinde! Možná to byl záměr, začátek totiž nesliboval, že by závěr mohl vyústit v nějakou logicky koherentní myšlenku. Na straně 2 pokračuje pedagogicko - psychologická poradna současné české vládě. Jiný letitý intelektoid LN zde konejší předsedu zelených, kterého neposlouchá část poslaneckého klubu. A tak i když je to "expresivní", je to kráva, přitakává předsedovi SZ pisatel v hodnocení poslankyně Zubové...

Příště asi sáhnu po Blesku. Úroveň minimálně stejná a k tomu více obrázků:)

7. 6. 2008

Cena ropy v pátek dosáhla nového rekordu, poté, co Izrael varoval Írán v souvislosti s jeho jaderným programem a dolar poklesl v důsledku zpráv o největším nárůstu nezaměstnanosti v USA za posledních 22 let.

Ropa "global crude" (globální nerafinovaná) stoupla v ceně o více než 11 dolarů za barel na 139,01 dolarů za barel. Stoupla za dva dny o více než 17 dolarů. Cena se posléze stabilizovala na 138.54 dolarech. Ve středu cena ropy poklesla na 122 dolarů. Už tak nervózní ropné trhy ještě více znervózněly po výrocích izraelského ministra dopravy, že se zdá, že útok na jaderné instalace v Íránu je "nevyhnutelný". Útok na Írán by ohrozil dodávky ropy z celého regionu. Ceny ropy stouply také proto, že investiční banka Morgan Stanley předpověděla, že do amerického svátku 4. července stoupnou na 150 dolarů.

V pátek také poklesl dolar vůči euru v důsledku spekulací, že Evropská ústřední banka zvýší úrokové míry, aby omezila inflaci. Pak byly trhy otřeseny zprávou, že meziměsíční nezaměstnanost v USA zaznamenala největší vzrůst za posledních 22 let. Akcie radikálně poklesly když nezaměstnanost v USA neočekávaně stoupla na 5,5 procent a zintenzivnila obavy, že USA směřují k hospodářské recesi.

Každé zdražení ropy o 10 dolarů přijde podle iHNed českou ekonomiku na 10 miliard Kč.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Yahoo!/AFP: Oil crosses 137 dollars a barrel for first time ZDE

Reuters: Oil zooms nearly 9 pct higher to record $139 ZDE
WTRG: Oil Price History and Analysis ZDE
OilPriceNet ZDEZDE

6. 6. 2008

Hedgové fondy a velké banky na Wall Street zneužívají právních mezer v amerických federálních regulačních předpisech pro obchodování s akciemi a kupují obrovská množství ropných kontraktů. Podle listu Washington Post na to poukazuje rostoucí počet amerických poslanců i prominentních investorů. Ti tvrdí, že právě tato skutečnost vyhnala cenu ropy do rekordních výšek.

9. 6. 2008
Otevřený dopis ministru zahraničních věcí České republiky Karlu Schwarzenbergovi

Vážený pane ministře, na konci května v rozporu s našimi národními zájmy i mezinárodním právem rozhodla vláda České republiky o diplomatickém uzná-ní separatistické republiky Kosovo. V přijatém usnesení k této věci bylo uloženo ministru zahraničních věcí, aby vyhodnocoval dodržování lidských práv v Kosovu. Dovolte mi proto, abych Vám touto cestou poslala seznam 562 jmen Srbů z Kosova a Metohiji, kteří jsou nezvěstní.

6. 6. 2008

Aneb Mniši z Dekameronu

Od smrtelně vážného k frašce bývá někdy malý krůček. A právě česká společnost prokazuje mimořádný talent v umění, jak znevažovat věci vážné, až posvátné. Když oba Janové, tedy Bednář a Tamáš, vyhlásili protestní hladovku, jejich čin splňoval atributy "oběti", jak je předepisuje oblast posvátného. To, co následovalo poté a nyní probíhá, je však už jen znevážením jejich protestu. V okamžiku, kdy hladovku obou aktivistů vystřídalo politické žonglování s jakousi štafetou půstů, rozplynul se étos posvátného. V současné době zašlápnout do země klíčící květ něčeho poctivého a slušného, může být osudovější, než si myslíme. A opět, jak také jinak, bylo u toho nešikovné sloní chodidlo české politiky.

7. 6. 2008

Podle ČTK má česká armáda problém naplnit mise v Afghánistánu osádkami vrtulníků. To je nyní nejaktuálnější požadavek poté, co Britové nedokázali modernizovat vrtulníky Chinook CH-47D/F-MH-47E na standard MH-47G, vybavený integrovanými systémy záchrany (CSAR-X) a systémy digitálního kokpitu (CAAS-DAFCS,FADEC), dovolujícími i v nepřístupném a vysoce posazeném horském terénu noční let dle digitálních dat v konstantní výšce (kopírování terénu). I proto byla česká armáda požádána Vrchním velitelstvím spojeneckých sil v Evropě (SHAPE) o dvanáct modernizovaných ruských bitevních vrtulníků Mi-17 a Mi-24V (Mi-35) a jejich posádky. Tyto modernizace byly vyvinuty se zkušenostmi z ruské okupace Afghánistánu. Vrtulníky Rusko dodalo v rámci deblokace svého dluhu vůči ČR. Potřebné smlouvy o dodání strojů podepsaly obě strany 16.9.2004. Česká armáda původně uvažovala i o vyslání týmu dvanácti až patnácti specialistů, kteří by vedli výcvik afghánských pilotů. Piloti i technický personál ale raději odcházejí do civilu, než aby se nechali vyslat do Afghánistánu... Výpověď chce podat každý desátý. "Na misi nemají piloti zkušenosti ani dostatek logistického zabezpečení," řekl HN zástupce velitele záchranné letky v Plzni Vratislav Eliáš pro LN.

Modernizace CH-47 Chinook ZDE

Sky: Anger Over MoD's Eight Chinook Helicopters That Have Yet To See Active Service ZDE
Novinky: Britům se nezdařila modernizace vrtulníků ZDE
ČTK: Armáda: Odmítnutí služby v misi je porušení vojenských povinností ZDE
ATM: AČR daruje Afghánistánu vrtulníky Mi-17 a Mi-24 ZDE

Modernizace českých vrtulníků ZDE

9. 6. 2008

ŠOK│ "Informační" kampaň, v níž vláda vysvětlovala okolnosti umístění americké protiraketové základny v Česku, byla podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) úspěšná. Postoj veřejnosti k základně se podle něj díky tomu mění a odpůrců výstavby radaru ubývá... Topolánek prohlásil mimo jiné před měsícem ve sněmovně: "Počet protestujících je menší, než tomu bylo ještě před pár měsíci. " Vycházel z aktuálního průzkumu, který na zakázku ODS vypracovala agentura SC&C. Podle něj se proti vybudování radarové základny na území ČR stavělo 57 procent obyvatel. Odborníci tehdy kritizovali průzkum na objednávku ODS jako zmanipulovaný sérií návodných otázek. To bylo přesně před měsícem, na počátku května.

Poslední průzkum CVVM Sociologického ústavu Akademie věd ČR naopak v květnu potvrdil stoupající počet odpůrců stavby americké základny v Brdech. Nesouhlasících je podle CVVM 68%, pro základnu se vyslovilo pouze 24%. O dvě procenta na 72% stoupl i počet těch, kteří si myslí, že by měli o radarové základně rozhodovat samotní občané v referendu. Dokonce si to myslí i 40% příznivců americké základny. Výsledky, které CVVM zveřejnil 4.6. se blíží rekordním číslům z prosince 2007, kdy proti základně bylo 70%, pro pouze 23%. Voliči všech stran mimo ODS myšlenku americké radarové základny v ČR většinou odmítají. Odmítavý postoj jednoznačně převažuje i mezi nerozhodnutými voliči a nevoliči.

CVVM: Občané o americké radarové základně v ČR , 12. -- 19. 5. 2008 ZDE

9. 6. 2008

Před pěti léty jsem byl léčen na onkologii v Jihlavě, souběžně na jihlavské urologii a urologickém odd. Fakulní nemocnice v Brně-Bohunicích. Mohu jednoznačně potvrdit snahu lékařů a sester na všech odděleních pomoci mi a reagovat odborně na všechny potíže mé nemoci. Na jihlavské onkologii mi zachránili život. Je pravda, že několik mých přátel postižených rakovinou je již na onom světě, ale důvod bych nehledal u lékařů, nýbrž v rozsahu onemocnění, píše čtenář Karel Holub.

9. 6. 2008

"Není všechno zlato, co se leskne. Uveď příklad, Vonásku."

"Prosím, vaše kalhoty vzadu, pane učiteli."

Tato prastará prostinká anekdota je dokladem, že i učitelskému stavu se v minulosti lesk nevyhýbal. Jen k ošuntělým kalhotám v zadní části přibyla v různých dobách i vytlačená kolena. Pravda, u Adama učitelé obvykle nešili, zato počátkem minulého století patřili mnozí k nižší střední třídě. Zejména ti z nich, kteří ve služební hierarchii pokročili do vyšších platových stupňů a působili na městských školách. Kategorie suplentů a učitelé na venkově si však zpravidla museli slušnou životní úroveň zajišťovat vedlejšími příjmy. Jakoby v těchto podmínkách doznívala starší tradice sobotálesu -- mnohdy naturální formy platu, kterou si učitel, často vysloužilý voják, pochůzkou po vsi sám inkasoval. Společenský kredit se vyvíjel rovněž rozporuplně. Jako nositelé vzdělanosti a kultury bývali učitelé lidem obecným přijímáni, v karetních partiích s místní smetánkou -- farářem, rychtářem a členy obecního zastupitelstva bývalo pro učitele vhodnější prohrávat. Tato tradice mívá rovněž svá pokračování až do dnešních dnů.

6. 6. 2008

Politologové: V těžkých časech je osobní integrita politika důležitější než ideologie

< Cipi Livni a George Bush

KD Pozice izraelského premiéra Ehuda Olmerta, jemuž zle uškodilo svědectví amerického finančníka Morrise Talanskyho, se stává neudržitelnou. Premiér čelící hned několika vyšetřováním v korupčních kauzách patrně brzy opustí úřad. Nathan Jeffay v americkém židovském listě The Forward píše, že nejpravděpodobnějším Olmertovým nástupcem ve funkci premiéra je ministryně zahraničí Cipi Livni. Její výhodu proti Olmertovi, ale také proti šéfovi opozice Benjaminovi Netanjahu, představuje takřka křišťálově čistý image.

6. 6. 2008

ANGLIE:

Motto: "Není (...) možné (...) že se schválí zákon o tom, že něco je bezplatného, s tím nesouhlasím, to není odpovědné."

Český ministr školství Ondřej Liška

Než se budou konat v roce 2012 v Londýně Olympijské hry, všichni britští občané každého věku budou mít zřejmě přístup na plavecké bazény v Anglii zadarmo, informovala v pátek britská vláda. Je to součástí vládní kampaně, jejímž cílem je v letech před Olympijskými hrami v Londýně výrazně posílit účast Britů v zájmu zdraví na nejrůznějších sportech.

6. 6. 2008

KŠEFTY:

"Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda prosazuje znovu otevřít debatu k americkému radaru ve své straně. Myslí si, že by bylo možné obětovat negativní názor ČSSD na radar, pokud by se premiér Mirek Topolánek (ODS) zavázal, že zruší současnou podobu miliardových církevních restitucí".

(Novinky.cz, Právo, 6.6.08)

Pro doplnění musím zmínit ještě jiný výrok pana poslance M. Svobody, a sice ten, který pronesl loni v létě, po návratu z první poslanecké výpravy k radaru na ostrůvek Kwajalein (kdy se ještě snažil "pídit").

Miroslav Svoboda: "Jde o to především zjistit, jakým způsobem vadí místní společnosti ta základna, v čem ji omezuje nebo naopak obohacuje. A to jsou zkušenosti, které nám samozřejmě nikdo z Washingtonu nemůže sdělit. To prostě musíme buď my pozvat místní obyvatele, ale samozřejmě daleko jednodušší a zase věrohodnější je to poznat na místě."

ZDE

6. 6. 2008

DOKUMENTY

Usnesení představenstva ČLK k tzv. reformním zákonům ministra zdravotnictví, k zákonům na likvidaci soukromých lékařů a usnesení z porady předsedů OS ČLK 5. 6. 2008

Ministerstvo zdravotnictví nezohlednilo připomínky ČLK k věcným záměrům tzv. reformních zákonů. Ministr zdravotnictví Julínek v rozporu se svými sliby i nadále ignoruje lékařskou samosprávu, která ze zákona hájí profesní zájmy lékařů v ČR, a navzdory opakovaným žádostem představenstva ČLK s komorou nejedná.

6. 6. 2008
Za minulého režimu jsem byla podvratný živel a jak to tak sleduji, zůstanu jím asi až do smrti ... za každého režimu.

Koncem ledna tohoto roku se v médiích objevily zprávy o mém obvinění z držení a výroby drog. Nyní se mé stíhání dostalo do fáze, kdy mi byla sdělena obžaloba. Ráda bych tedy informovala o průběhu mého stíhání a výsledcích policejního vyšetřování, aby si veřejnost sama mohla udělat představu o tom, jak jsou v dnešní době používány peníze, které státu platí na daních.

6. 6. 2008

Při vší úctě k vědeckým výsledkům Vladimíra Wagnera a jeho snaze o popularizaci jeho oboru nemohu souhlasit s jeho reakcí na článek Milana Smrže. Dokonce si myslím, že jeho replika (spolu s jeho publikováním např. v Neviditelném psu) je argumentem pro to, že určité návrhy řešení a rozhodování v těch oblastech veřejného zájmu, které mají dalekosáhlý a dlouhodobý společenský dopad, by neměly být ponechávány jen odborníkům. Dá se očekávat, že odborníci budou trpět jednostranným zaujetím pro své obory anebo - v horším případě - zaštítí svou autoritou (třeba i neúmyslně) nějaké dílčí a zištné soukromé zájmy.

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou   
28. 4. 2008 Senát si není jist Lisabonskou smlouvou a jejím souladem s Ústavou ČR Jan  Zeman
28. 4. 2008 Žádost o posouzení souladu Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem ČR   
24. 4. 2008 Bobošíková kritizuje Evropskou unii Jana  Bobošíková
14. 4. 2008 Zmluva a mluva Michal  Polák

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě   
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Staněk
5. 6. 2008 63 Jan  Zábrana
4. 6. 2008 Bixley Vlasta  Bakalová
3. 6. 2008 ■ ■ ■ Jaroslav  Kovanda
28. 5. 2008 Zadej do Googlu Michal  Šanda
27. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
26. 5. 2008 ■ ■ ■ Kateřina  Rudčenková
23. 5. 2008 Zimní haiku Kateřina  Rudčenková
22. 5. 2008 Haiku Kateřina  Rudčenková
21. 5. 2008 Setkání 3.3.97 Kateřina  Rudčenková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou   
6. 6. 2008 Spojené státy vydírají Irák zadržováním 50 miliard dolarů jeho zahraničních rezerv   
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Lesk a bída učitelstva Pavel  Táborský
9. 6. 2008 Učitele by bylo zapotřebí ze škol vypráskat, ne přidávat jim na platech Jan  Čulík
9. 6. 2008 Problém možná nejsou jen učitelé, ale cíle vzdělávání Štěpán  Kotrba
9. 6. 2008 Štěpán Kotrba nerozumí potřebám moderní společnosti Jan  Čulík
9. 6. 2008 Učitelé, jejich bídné platy a hra na demokracii   
9. 6. 2008 Proč se při diskusi o stávce učitelů vůbec nemluví o otřesné kvalitě českého školství? Jan  Čulík
9. 6. 2008 Vypráskat je nutno především tyto zoufalce Jakub  Žytek
9. 6. 2008 Dobře zakalit sekeru umí málokdo   
9. 6. 2008 Vysoká škola ve mně kritické myšlení nikdy nepěstovala   
9. 6. 2008 Talent není klíčový   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík