9. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 6. 2008

Medvěděv se začíná prosazovat v SNS

JU│ V Petrohradu koncem tohoto týdne probíhalo Petrohradské ekonomické fórum a při té příležitosti došlo také na neformální setkání prezidentů zemí SNS (nástupnické státy bývalého SSSR bez Pobaltí). Tento summit byl zajímavý především proto, že byl příležitostí k tomu, aby se vůbec poprvé představitelé jednotlivých zemí sešli s novým ruským prezidentem Medvěděvem. Zvláštní důležitost však summitu dodávají spory, které před časem vypukly mezi Ukrajinou a Ruskem a Gruzií a Ruskem. Jak píše ruský server Vzgljad, tato jednání, nepřinesla žádný velký pokrok, ale snad umožnila pochopit stanoviska jednotlivých stran. Ukázala také, jak je nový ruský prezidentem připraven taková jednání vést.

Jednání byla zahájena úsměvnou příhodou, když moldavský prezident slavnostně oznámil Medvěděvovi, že mu přivezl dva obrazy, které byly odcizeny z petrohradské Ermitáže a které moldavští policisté po dvouleté usilovné činnosti vypátrali. Jak však později oznámili představitelé Ermitáže, nejde v žádném případě o obrazy, které by byly odcizeny z jejich sbírek, ale o zcela jiné obrazy.

Rozhovor ukrajinského a ruského prezidenta byl velmi složitý. Medvěděv upozornil Juščenka, že snaha Ukrajiny vstoupit do NATO je v rozporu s Velkou rusko–ukrajinskou smlouvou o vzájemných vztazích. Podle jeho názoru členství Ukrajiny v takové alianci vyvolává v Rusku mnoho otázek a nutí ho zamyslet se nad bezpečností Ruska a připomněl, že právě tato smlouva předpokládá, že ani jedna ze smluvních strana nepodnikne žádné kroky, které by mohly ohrožovat bezpečnost druhé strany.

Upozornil také, že i existence ruského Černomořské flotily na základně v Sevastopolu je řešena smlouvou a že nelze dopustit, aby tato smlouva byla měněna jednostrannými kroky. Proto Rusko nepodnikne žádné kroky k tomu, aby opustilo základnu dříve než jak plyne ze smlouvy.

K tomu je nutno připomenout, že základna v Sevastopolu stejně jako i další zařízení ruské flotily na Krymu, jejichž užívání tato smlouva také řeší, jsou stále častěji předmětem demonstrací ukrajinských nacionalistů, kteří se snaží blokovat vstup do těchto základen, dokonce je chtějí přebírat pod svoji kontrolu apod. Minulý měsíc pak Juščenko požádal o vydání zákona o ukončení ruské přítomnosti v Sevastopolu v roce 2017, což Rusko považuje za provokaci vzhledem k tomu, že do vypršení smlouvy je ještě devět let.

Navíc Medvěděv připomněl, že smlouva také předpokládá možnost jejího automatického prodloužení. Proto Rusko, jak zdůraznil Medvěděv, nebude zatím činit žádné kroky k tomu, aby opustilo Sevastopol.

Dalším tématem rozhovoru bylo NATO. Ruský představitel řekl, že chápe, že Ukrajina chce řešit svoji bezpečnost. Rusko však nevidí, jaké problémy bezpečnosti může řešit členství v NATO. Nikdo přece nikomu nevyhrožuje, nikdo se ani nechystá proti někomu bojovat a hrozby míru dnes mají globální charakter – terorismus, drogy a další.

Jistě, že Ukrajina je suverénní stát, ale problém je v tom, jak se NATO chová. Aliance mnohokrát porušila své sliby, které Rusku dala (zprvu nerozšiřování na Východ, později nerozmisťování vojenské infrastruktury na území nových členských států – ale již jsou základny v Rumunsku a Bulharsku). Jsme přesvědčeni, že taková linie NATO a pokusy některých členských států vtáhnout Ukrajinu do aliance jsou v rozporu se závazky, které obsahuje smlouva o spolupráci, přátelství a partnerství mezi Ruskem a Ukrajinou.

Ve vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou je ještě jeden velký problém – cena zemního plynu. V Petrohradu bylo také oznámeno, že cena plynu pro Ukrajinu se zvýší od ledna 2009 na zhruba dvojnásobek. Jestliže nyní Rusko dodává plyn na Ukrajinu za necelých 180 USD za 1000 m3, pak v příštím roce by to mělo být za cenu kolem 340 - 350 USD.

Důvodem růstu cen je to, že také středoasijské republiky , které dodávají zemní plyn pro Gazprom, který ho dále dopravuje na Ukrajinu, oznámily již letos na jaře, že se s Gazpromem dohodly o přechodu cen na evropskou úroveň. Připomeňme, že v roce 2005, když byla první krize s cenami plynu pro Ukrajinu, uzavřel tehdejší prezident Turkménie pětiletou dohodu o dodávkách plynu na Ukrajinu za cenu 100 USD za 1000 m3. To však už dnes dávno neplatí, nový turkmenský prezident takovou smlouvu zrušil a chce obchodovat za evropské ceny.

Dnes těžko nalezne Ukrajina ve střední Asii někoho, kdo by byl ochoten jít na takové cenové ústupky – Ukrajina je ani nemá čím kompenzovat.

Proto má dnes Juščenko velký problém, neboť se očekává, že takovou úroveň cen zemního plynu nebude schopno obyvatelstvo akceptovat stejně jako ukrajinské firmy. To, společně i s dalšími vnitropolitickými pohyby (odchod poslanců z koalice a ztráta parlamentní většiny vládní koalice) ukazuje, že období zmatků a vnitřních třenic na Ukrajině není ani zdaleka u konce, spíše naopak – země je v permanentní politické krizi.

Nelehký rozhovor byl také mezi Medvěděvem a gruzínským prezidentem Saakašvilim. Gruzínský prezident souhlasil s názorem svého ruského kolegy, že dvoustranné problémy mohou řešit oni sami bez prostředníků, což je významný posun, neboť až dosud se nabízelo nemálo prostředníků při řešení tohoto konfliktu..

Hlavním problémem je existence dvou republik - Abcházie a Jižní Osetie na území Gruzie, které se chtějí oddělit a stát se, po vzoru Kosova, samotnými státy. Medvěděv upozornil Saakašviliho, že pokud si Gruzie myslí, že členství v NATO by mohlo tuto situaci řešit, pak je to chyba, neboť podle jeho názoru by takové řešení vedlo jen k dalším krveprolitím.

Navrhl, aby gruzínská strana zahájila rozhovory s těmito republikami na základě již odsouhlasených principů. Upozornil také, že mezi Ruskem a Gruzií existují staleté přátelské svazky a že by tyto vztahy měly pokračovat.

Hlavním problémem je v současnosti to, že do Abcházie byly vyslány jednotky ruského železničního vojska rámci kontingentu ruských vojsk, který má kontrolovat dodržování příměří, s cílem obnovit některé úseky železniční trati, které byly zničeny před patnácti lety při bojích s gruzínskou armádou, Tím se přerušil provoz na železniční trati, která spojovala pobřeží Kaspického a Černého moře. Vyslání těrcho vojsk vyvolalo ostrý protest Gruzie, nicméně Rusko upozornilo, že obnovení trati je součástí dohod o uregulování tohoto konfliktu. Po summitu bylo oznámeno, že koncem srpna budou tyto jednotky staženy.

Трудный саммит: Дмитрий Медведев напомнил Ющенко о Соловках, а Саакашвили – о возможной войне в Абхазии ZDE

                 
Obsah vydání       9. 6. 2008
9. 6. 2008 Čeští učitelé angličtiny často nejsou schopni s nikým vůbec hovořit anglicky Fabiano  Golgo
9. 6. 2008 Czech English teachers often are not able to carry a conversation in English... Fabiano  Golgo
9. 6. 2008 Naprosté selhání Moravce a Vesecké Boris  Cvek
9. 6. 2008 OVM: Vesecká vyhrožuje Zeleným Štěpán  Kotrba
9. 6. 2008 Reportáž TV Nova se nezakládala na pravdě
9. 6. 2008 Vláda by měla podat demisi a dovést zemi k volbám Boris  Cvek
9. 6. 2008 Výzkumný projekt o roce 1989 - hledáme padesátníky a šedesátníky
9. 6. 2008 Izrael se pokusil zpochybnit výrok svého ministra o nutnosti vojenského úderu proti Íránu
9. 6. 2008 Evropou obchází strašidlo Ladislav  Žák
9. 6. 2008 Učitele by bylo zapotřebí ze škol vypráskat, ne přidávat jim na platech Jan  Čulík
9. 6. 2008 Vypráskat je nutno především tyto zoufalce Jakub  Žytek
9. 6. 2008 České školy jsou prostředím strachu, konformity a tuposti Boris  Cvek
9. 6. 2008 Dobře zakalit sekeru umí málokdo
9. 6. 2008 Vysoká škola ve mně kritické myšlení nikdy nepěstovala
9. 6. 2008 Talent není klíčový
9. 6. 2008 Stávka zaměstnanců není o kvalitě František  Řezáč
9. 6. 2008 Problém možná nejsou jen učitelé, ale cíle vzdělávání Štěpán  Kotrba
9. 6. 2008 Štěpán Kotrba nerozumí potřebám moderní společnosti Jan  Čulík
9. 6. 2008 Učitelé, jejich bídné platy a hra na demokracii
9. 6. 2008 Proč se při diskusi o stávce učitelů vůbec nemluví o otřesné kvalitě českého školství? Jan  Čulík
9. 6. 2008 Marihuana způsobuje poškození mozku
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
9. 6. 2008 Rakouští lékaři pokračují v boji proti zdravotní reformě Richard  Seemann
9. 6. 2008 Do války, k smrti, a to ne rukou nepřítele, anebo Vinna nejsou antidepresiva, vinni jsou politikové Uwe  Ladwig
9. 6. 2008 Medvěděv se začíná prosazovat v SNS
8. 6. 2008 Jak na českou "supermodelku" Evu Herzigovou udělal dojem film Nepohodlná pravda
8. 6. 2008 Lidové noviny jako Blesk Bohumil  Kartous
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství
9. 6. 2008 Schwarzenbergův zájem o lidská práva pouze účelovou pózou? Kateřina  Konečná
6. 6. 2008 Od smrtelně vážného k frašce Ivo  Šebestík
7. 6. 2008 Čeští vojáci nechtějí do války v Afghánistánu Štěpán  Kotrba
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů
9. 6. 2008 Žádné hrůzy v českých nemocnicích, naopak, dostalo se mi profesionální péče
9. 6. 2008 Lesk a bída učitelstva Pavel  Táborský
9. 6. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Staněk
6. 6. 2008 Forward: Zkorumpovaného Olmerta nahradí ministryně zahraničí Cipi Livni
6. 6. 2008 Všichni občané budou mít zákonný přístup na plavání zadarmo
6. 6. 2008 To se mi snad jenom zdá...! Jan  Neoral
6. 6. 2008 ČLK: Ministerstvo s lékařskou reprezentací nejedná. Kdo má jiný názor, ten je ministrem označován za nepřítele
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
6. 6. 2008 Jak dál při energetické nedostatečnosti Jindřich  Kalous
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008

Ruská zahraniční politika RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Medvěděv se začíná prosazovat v SNS   
23. 5. 2008 První kroky ruského prezidenta Medvědova v zahraniční politice   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
12. 3. 2008 Ruská demokracia Peter  Nedoroščík
11. 3. 2008 Čo čaká Rusko Peter  Stupavský
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
26. 2. 2008 Rusové přicházejí! Oskar  Krejčí
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
7. 12. 2007 Ruská flotila vyplouvá na světové oceány   
7. 12. 2007 Strategické lety strategických bombardérů