31. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 1. 2008

"Co mne opravdu nadzvedlo ze židle, je článek komentátora Lidovek Zbyňka Petráčka 'Suharto, muž řízené demokracie'. Petráček píše: 'Zemřel antikomunista, jenž překonal Pinocheta, ale Indonésii nechal v lepším stavu než demokrati Pákistán.' Zamýšlel snad Petráček slovem 'překonal' skutečnost, že Pinochet, který vraždil a mučil pouze tisíce podezřelých levičáků (mezi nimi i těhotné ženy) není takový šampión jako Suharto, který jich zabil téměř milion?"

Nemohu si pomoci, abych nezareagoval na ohlasy v českém i zahraničním tisku ohledně posledních dnů a smrti jednoho z největších despotů 20.století, indonéského generála Suharta. Rád bych zprvu okomentoval pár zahraničních příspěvků a posléze bych zabrousil k české mediální soldatesce. Rád bych se dopustil i exkurzu do dějin. Suhartova smrt a reakce západních médií jsou ukázkovým příkladem naprosté servility a absence kritického ducha, jde-li o úhel pohledu na jednotlivé události dějící se ve vzdáleném a zároveň blízkém okolí.

Sloupek
Raymond Carver

Moje žena zmizela a s ní i její šaty.
Zůstaly po ní dvě nylonové punčochy a
kartáč na vlasy, který zapadl pod postel.
Rád bych vás upozornil
na ty hezky vytvarované nylonky a na pevné,
tmavé vlasy zachycené mezi štětinami kartáče.
Punčochy vyhodím do koše; kartáč
si nechám, bude se hodit. Jenom ta postel
mi připadá divná a nevysvětlitelná.

z výboru Ultramarín, Argo 2001. Z anglických originálů vybrala a přeložila Eva Klimentová. Mezi svých Deset básní vybral Petr Štengl.

31. 1. 2008

Václav Klaus: "O žádných spekulacích tohoto typu nevím a podle všech mně dostupných informací se jedná opravdu jen o spekulace."

Novinky: Klaus odmítl politický obchod s církevními restitucemi ZDE

31. 1. 2008

Lidové noviny čtu pravidelně a musím konstatovat, že články některých žurnalistů (p. Petráček patří mezi ně) jsou za hranicí slušnosti a na hraně, leckdy bych řekl i za hranou zákona, píše Kryštof Kreisinger. Pamatuji si na téměř oslavné články, když zemřel A. Pinochet. Byl líčen jako kontroverzní politik, který však dosáhl svobodného trhu (= demokracie a svoboda, jak je nám často novináři LN sdělováno). Nechyběly názory M.Thatcherové a českých konzervativců.

Tito lidé si jaksi neuvědomují, že zmíněný diktátor za prvních deset dnů své vlády zavraždil téměř tolik lidí (cca 3000) co komunisté v Československu za 45 let (cca 4500) (Pozn. JČ: Rád bych viděl zdroj této statistiky; v západních publikacích se běžně uvádí, že komunistický režim v Československu popravil celkem asi 260 lidí. Neznám spolehlivé zdroje pro jiné odhady.). Nechci bagatelizovat zločiny komunismu, nicméně oba režimy vychází téměř nastejno. Rozdíl je v tom, že jeden je v souladu s chodem a chápáním dnešní ekonomiky.

31. 1. 2008

Opozicí tak často zmiňovaná a kritizovaná mediokracie se projevila v plné síle. Když začala kauza "Ghanské kakao" poslance Michala Krause, byla na prvních stranách deníků - bez ohledu na to, že se jednalo o "jednozdrojovou" informaci starou 5 let, vycházející "exkluzivně" od dvou českých diplomatů z jedné exotické země a posléze z výpovědí hochštaplera Riga. Kubiceho politická policie fabulovala - vyšetřovala Krause pro podezření z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i korupce a rozšiřovala tyto své domněnky do médií, těm "spřáteleným" novinářům, které používá jako tlampače svých "aktivních opatření". Nyní, když se - jako ve všech ostatních "případech" policejní dezinformačního oddělení - žádná trestná činnost ani v jednom bodě "podezření" neprokázala, Kraus nebyl nikdy ani obviněn, natožpak aby byl obžalován, či dokonce souzen, média mlčí.

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

31. 1. 2008
reakce na článek Štěpána Kotrby "Dočká se Michal Kraus omluvy médií? "

To, jakým způsobem argumentuje Štěpán Kotrba ohledně aféry Michala Krause, je zcela typické pro aktéry nejrůznějších politických afér z posledních let (např. Gross, Čunek, Kalousek a další) a jejich některé mediální obhájce - jde o argumentaci skutečností, že nebylo zahájeno nebo bylo zastaveno trestní stíhání, a z toho vyplývající přesvědčení, že jsou tím jaksi automaticky očištěni. Nejde mi teď konkrétně o kauzu "kakao", o níž vím jen to, co jsem si přečetl v médiích, píše čtenář Ondřej Rezák.

31. 1. 2008

ŠOK│KD│ Uvažovaný americký radar v Brdech je zbraní proti Rusku a ne proti "zdánlivému" nebezpečí z Íránu. To dnes tvrdí už i časopis Popular Mechanic, když vysvětluje velmi srozumitelnou formou přednosti radarů se syntetickou apreturou. Ne tak ovšem Topolánkova vláda, Alexandr Vondra nebo vládní mediální lobbista Klvaňa. Ti média stále zahrnují falešnými argumenty, kladoucí nebezpečí do Íránu, který prý má agresivní úmysly. Možná není obava Rusů z technických možností radaru tak vzdálená, píše Popular Mechanic. Jestliže radarová pozemní stanice, kterou USA chtějí vybudovat v České republice, bude aktualizována technologií digitálního paprskového pole, mohou si Američané všimnout ruských raket těsně po startu, následně vypustit množství antiraket, sledovat dráhu hlavic uprostřed úmyslně rozptýlených kamufláží a tak snížit skutečnou hrozbu. Rovnováha sil v Evropě by se mohla posunout , když Rusko ztratí hranice svého globálního odstrašujícího potenciálu. Popular Mechanic se opírá o vysvětlení inženýrů z firmy Lockheed Martin.

Popular Mechanic: From Space to Sea, New Radar Tech Could Shift Military Might ZDE

31. 1. 2008

V souvislosti s novinovými a televizními zprávami, které se objevují ohledně strahovských kolejí, bych chtěl upozornit na jeden podstatný fakt, proč se studentské koleje budou pravděpodobně ze Strahova stěhovat. Hlavní důvod je hodnota pozemku - kolem 60 miliard Kč (16 ha).

Rozhodovat o majetku, který představuje takovouto sumu, je pro několik úředníků určitě příležitost, která se naskytne jednou za život. Jen si představte, že jste majiteli realitní kanceláře, přes kterou se bude tento převod realizovat. Provize může dosáhnout až 3% (i když v tomto případě by byla asi nižší, ale v Čechách jeden nikdy neví) a přitom to jsou legálně nabyté peníze.

31. 1. 2008

Olejářská firma Shell byla ve čtvrtek obviněna, že vydělala "obscénní" zisky v době, kdy penzisté, motoristé a průmysl těžce bojují se zvýšenými cenami energie. Oznámila totiž, že její zisky za minulý rok dosáhly částky 27,6 miliard dolarů.

31. 1. 2008

TISKOVÁ ZPRÁVA "NOVÉHO" RADIOŽURNÁLU

ŠOK│ Jak si představuje zpravodajskou a publicistickou veřejnou službu tým Barbory Tachecí, která přišla z pražského komerčního rádia, a Alexandra Píchy, který se nedávno vrátil z USA, je nejlépe vidět na tiskové zprávě, kterou redakce pod jejich vedením vyplodila na konec měsíce: Lucie Výborná si před mikrofon zpravodajsko publicistické stanice veřejné služby přivede Petra Vachlera. Dopoledne, kdy je primetime rádia. Dozvíme se totiž důležité věci, bez kterých bychom nemohli přežít čtvrtek mezi 10. a 11. hodinou před obědem. Už vím, proč se místopředsedkyně Dana Jaklová ve svém obsáhlém vystoupení na včerejším veřejném zasedání rady Českého rozhlasu tak zastávala Radou na vědomí vzatou koncepcí vysílání ČRo 1. Neví, jak snáší Vachler kritiku a "nový" Radiobulvár jí to řekne... "Jedním z důvodů, proč vzala rada koncepci [Barbory Tachecí] na vědomí, bylo posílení zpravodajství a publicistiky," prohlásila na zasedání Rady její místopředsedkyně. "V rámci svých vnitřních opatření pozorně sledovala a sleduje denní vývoj vysílání této stanice, problémy prodiskutovávala a i nadále bude konzultovat s nezávislými odborníky" stojí v prohlášení Rady Českého rozhlasu, které přečetl předseda Florian. Nejspíše hovořili oba o jiné stanici...

Tisková zpráva ČRo 1 - Radiožurnálu: Petr Vachler hostem Dopoledního Radiožurnálu 31. 1. ZDE


Jednání Rady Českého rozhlasu o ČRo 1 - Radiožurnálu 30. 1. 2008 DOWNLOADSTREAMZÁPIS

Radiobulvár aneb Radiožurnál podle Tachecí TÉMA BL

31. 1. 2008

aneb "trocha teorie nikoho nezabije..."

Sociologické nakladatelství, Praha 2007 vydalo knihu profesora Jana Kellera Teorie modernizace. Autor ve svém textu cituje a kriticky poměřuje názory mnoha významných současných sociologů. Ty potencionální čtenáře, kteří nemají vztah k teoriím a žijí převážně problémy současné společenské, a případně pedagogické, praxe může již samotný název předem odradit. Přitom si mnohý z nás nutně klade nejrůznější otázky, občas tápe, je klamán mediálními "kejklíři", hledá odpovědi...V tom případě není od věci podívat se na současný svět z hlediska procesů, které jej nyní převážně formují a kamsi vedou...

31. 1. 2008

Otevřený dopis ministru Schwarzenbergovi

Nikdo neví, jaká bude možnost výpovědi smlouvy o americkém radaru v ČR, stejně jako se nemluví o době její platnosti.

Vážený pane ministře, Jste zřejmě jediný slušný člověk ve vládě přesedy Topolánka - už proto, jaké jste zaujal stanovisko pro případ návratu pana Čunka do vlády. Tím spíše je nepochopitelný Váš postoj v záležitosti obranného systému USA, jehož podstatná část-výkonný radiolokátor - má být instalována v České republice. Ve Vaší debatě minulou neděli jste doporučoval uzavřít smlouvu s USA co nejdříve, ještě s vládou prezidenta Bushe.

Cožpak Vám není zřejmé, že tak, jako roku 1938 naši zemi bez nás zaprodali Němcům, tak jako roku 1968 ji zaprodali Sovětům,tak tato vláda ji zaprodává USA?

31. 1. 2008
Vladimír Remek
Vystoupení europoslance Vladimíra Remka (GUE/NGL) k umístění protiraketových základen v EU na plénu Evropského parlamentu v Bruselu 30. 1. 2008 k bodu programu "Prohlášení Rady a Komise o umístění protiraketových základen v EU"

Deklaruje se zvýšení bezpečnosti, ale nejde vlastně o zvýšení bezpečnostních rizik? Budeme totiž logicky rázem cílem číslo jedna pro potenciální protivníky. Tvrdí se nám, že máme USA vyhovět, abychom potvrdili, že jsme dobří spojenci. Kanada, která odmítla, je špatný spojenec USA?

Oceňuji, že se problém umístění prvků americké protiraketové obrany na území ČR a Polska - tedy na území EU - dostává na půdu EP, nejdemokratičtější instituce přímo volené občany členských zemí, kterých se tento problém dotýká.

ČTK: Z EP zaznívá kritika plánů na základnu v ČR a Polsku ZDE

Michael Marčák: Ne, kluci, nepřesvědčili jste mě, prezidentem nebude žádný z vás !
31. 1. 2008

31. 1. 2008

Laskavostí vedení Klubu přátel starého Smíchova se mi poštěstilo zúčastnit se prohlídky komentované jedním z kurátorů výstavy, panem Ladislavem Čepičkou.

Zajímavé to rozhodně bylo, ale pro mne bylo podstatné, že se tento pán hned v úvodu svého výkladu otřel o článek, který jsem o výstavě publikoval ("Historie ve službách současné politiky?", LtN č.2/2008 ze 7.1. 2008). Z následného rozhovoru s ním vzešly některé nové poznatky, jež by mohly zajímat i čtenáře. V Literárních novinách toto pokračování odmítli.

31. 1. 2008

Nepsaná - ale pravdě velice blízká - definice praví, že diplomat je vzdělaný, kultivovaný a obzvláště čestný občan, pověřený v zájmu své vlasti lhát svým zahraničním partnerům. Ještě nikdy se nestalo, že by jedna ze stran ve při dobrovolně označila své stanovisko za nespravedlivé nebo sama sebe za agresora. Tak ve světě mezi sebou jednají výhradně partneři-mírotvorci. Nicméně skutečně nelze mutatis mutandis pochybovat, že diplomacie v mezinárodních vztazích dostála svému poslání, pokud při řešení konfliktů nenastoupila druhá a dražší (krvavá) alternativa; pokud probíhá jednání a místo něj nedostaly slovo zbraně.

31. 1. 2008

JU│Ruský server Vzgljad se zamýšlí nad tím, jak se změní dislokace a složení skupiny vojsk, které jsou umístěny v Kaliningradské oblasti v návaznosti na rozmístění americké PRO v Evropě. Podnětem tomu je vyjádření generála Šamanova, náčelníka hlavní správy bojové přípravy generálního štábu. Podle jeho slov se tímto úkolem již ruský generální štáb intenzívně zabývá a také nedávná návštěva ruského ministra obrany Serdjukova v Kaliningradu byla věnována tomuto tématu.

31. 1. 2008

Aneb není kandidatura jako kandidatura!

Asi jsme zase -- pro sebe ovšem -- středem světa. Údajný včerejší "duel" našich dvou kandidátů na funkci prezidenta republiky (z 29. 1.) je rozmanitě hodnocen; od "nerozhodně" (?) po konstatování, že zadané otázky se minuly cíle. V podtextu nejednou je, že "vlastně o nic nejde", anebo že se tu také nabízí obchod "za 300 miliard (korun českých)". Nebo jde jen o reprezentační ubytování na Hradčanech, s překrásným výhledem na Prahu, a s pobočným bydlením v Lánech, s veškerým příslušenstvím na tomto zámku minimálně pro dvě osoby? Přičemž pokud majitelé domů jsou ze zákona povinni zametat před domem chodník, pak "nájemník" na Hradě má ve smluvní náplni na pět let jenom sem tam někam pietně deponovat nějaký ten věnec?!

31. 1. 2008

Tak jsem to schytal. Panu Lukáši Zádrapovi se velmi nelíbil můj příspěvek k diskusi o článku Jana Čulíka o české ošuntělosti, a tak se do mne pustil s pravou českou zuřivostí. Při tom samozřejmě předpokládá a upozorňuje, že jsem povýšený až nadutý člověk, protože jenom takový zřejmě může mít jiné názory než on.

Hned v úvodu proto píše, že ve svém článku "Karel Marx a T.G. Masaryk měli na český národ podobný názor" jsem neopomněl několikrát zdůraznit, jak mé texty vysoko ční nad úroveň "typického českého člověka".

31. 1. 2008

Nelze dost dobře ustoupit od presumpce neviny, dané soudy. U kohokoliv, politiky nevyjímaje. Přísné předpisy soudního řízení jsou přísné právě proto, aby byla vina prokázána nade vší pochybnost. Pokud pochybnost existuje, vina není prokázána a není možné - bez důkazů kohokoliv obviňovat. Existuje jen dvojí možnost: vina prokázaná soudně a nevina. Spekulace policajtů i policajtoreportérů jsou k ničemu.

Domněnka, že presumpce neviny v trestním smyslu nelze používat jako "výmluvu" pro "podezřelé" aktivity politiků, je směšná. Spravedlnost nezná "podezřelost" bez důkazů. O potenciálním prohřešku politika lze psát poprvé až poté, co státní zástupce rozhodne o obžalobě, neboť naznal, že argumenty vyšetřovatelů jsou natolik silné, že ustojí kritickou konfrontaci u soudu. Pak až poté, co je vynesen pravomocný rozsudek. Domněnka, že presumpce neviny v právním smyslu - formální vina - je jen legislativní konstrukce za účelem ochrany práv obviněných a se skutečnou vinou či nevinou v reálném světě nemá nic společného, je právní nihilismus. Přímá cesta k soudci lynči. Nelze cíleně diskreditovat kohokoliv - "Aničku" Škrlovou, Grosse či Krause, Čunka či Tlustého bez důkazů, které jsou nezpochybnitelné soudem. Na to by např. v Británii novinář pěkně dojel, nedoplatil by se se na odškodném za pomluvu. V normální demokratické zemi nemohou média skandalizovat politiky bez důkazů, které by přesvědčily soud, aniž by je to stálo miliony na odškodném. Deník Daily Telegraph musel zaplatit britskému levicovému poslanci Gallowayovi odškodné 150 000 liber za to, že napsal, že ho platil Saddám Husajn.

30. 1. 2008

Debordova revolta proti spektáklu

Guy Debord: Společnost spektáklu. Překlad: Josef Fulka a Pavel Siostrzonek. Poznámkami opatřil Pavel Siostrzonek. INTU, Praha 2007. 158 stran. ISBN 978-80-903355-5-4.

"Od společnosti své doby jsem si vysloužil všeobecnou nenávist, a bylo by pro mne mrzuté, kdybych si v očích takové společnosti zasloužil něco jiného... Všechno, co tato éra napsala a natočila, je tak skrznaskrz opovrženíhodné, že jediný způsob, jak bude někdo v budoucnosti moci nabídnout alespoň to nejmenší ospravedlnění, bude tvrzení, že doslova neexistovala žádná alternativa -- že z nějakého záhadného důvodu nebylo nic jiného možné. Naneštěstí pro ty, kdo se nezmohou než na takovou nejapnou výmluvu, už jen můj příklad bude stačit k jejímu vyvrácení."

30. 1. 2008

Pamflet proti svatokupectví

Dědeček Josef Zeman se narodil 1907 jako syn chudého chalupníka v Kojákovicích, zapadlé vesničce u Třeboně. Protože se dobře učil, stal se později účetním a pracoval v 30. letech v českobudějovické továrně na psací potřeby Ripet. Protože byl podnikavý, založil ještě se dvěma společníky továrnu na kvalitní psací pera Perop - v Českých Budějovicích, později v Praze. Firma získala několik patentů, mj. na patentní vícebarevné tužky či speciální technologii navařování iridiových hrotů na zlatá perka - vzniklo pero, kterým můžete psát téměř věčně. S jedním z nich bylo patrně možno napsat celé románové dílo. Dodnes jich několik mám a dosud píší.

Věčná však nebyla dědečkova firma. Přišel 25. únor 1948 a s ním lidoví milicionáři. Řekli dědečkovi: "Zítra už nechoďte". V té době se v sejfech firmy nacházelo několik kilogramů zlata a iridia a v provozu byly drahé stroje. Národní správa zabavila firmu, nicméně dědeček jako společník byl nadále povinen za firmu platit daně. Neustále doufal, že pak mu firmu stát vrátí, a tak na to padla většina jeho soukromého majetku.

31. 1. 2008

30. 1. 2008

ANALÝZA JAKO KOMENTÁŘ

ZÁZNAM PŘENOSU     

Rozdílem váhových kategorií působila televizně senátorská diskuze kandidátů na prezidenta Václava Klause a Jana Švejnara. Nesouhlasím s politikou, které je Klaus představitelem, nesouhlasím ani s Klausovým hodnocením kupónové privatizace, "zbytkové" role občanské společnosti při určování policy papers či Klausova extrémního hodnocení světové diskuze o změnách klimatu, stejně jako nesouhlasím s Klausovým názorem na roli sociální spravedlnosti určované chapadly trhu. A proto se mi říká o to hůř, že svého protikandidáta převyšoval jako učitel žáka.

Mým kandidátem není ani jeden z nich. Klaus proto, že jeho minulé i současné názory jsou konzistentní s jeho minulými i současnými praktickými kroky, vedly a vedou k politické realitě Česka roku 2008 - k evropským životním nákladům při neadekvátních platech, znehodnocených životních úsporách a bilionovému skrytému dluhu na infrastruktuře státu. Zchudlá a rozčarovaná střední třída, ožebračení chudí, arogantní zbohatlíci a jejich korporace jsou pouze ilustrací politiky dlouholetého premiéra a nyní prezidenta.

Švejnar proto, že nechci žít v zemi, kde parlament bude pouze jakýmsi trpěným přívažkem nikým nevolené a občany neovlivnitelné korporátní politiky, měnové a ekonomické manipulace nadnárodních oligarchických struktur.

31. 1. 2008

V televizní debatě se svým tzv. stínovým protěškem Jandákem poukázal ministr kultury Jehlička na to, že církev získávala majetek během své dlouhé, tisícileté historie. V Praze brzy skončí výstava Valdštejn a jeho doba. Jak tyto dvě věci spolu souvisí, ukázal ve své stati velký český spisovatel už v roce 1927, to jest před osmdesáti lety:

31. 1. 2008
tisková zpráva Ligy lidských práv

Stručné shrnutí systémových problémů zákona o soudnictví ve věcech mládeže (vzhledem k delikátnímu případu probíhajícího "řízení o uložení opatření dítěti mladšímu patnácti let podezřelému ze spáchání činu jinak trestného")

31. 1. 2008

Na článek Ondřeje Zajíčka, který nikde nezmiňuje, že by si denně vystačil s dvěmi čínskými polévkami, patnácti rohlíky a sáčkem čaje, zareagoval Tomáš Gawron obavami o jeho zdraví a A. Kubačák prosbou o návod, jak za cenu 40 Kč uvařit. Oba názory mají jeden společný problém, oba pisatelé poměřují text Ondřeje Zajíčka výhradně svými vlastními stravovacími návyky, tím, jaké množství a jaké potraviny potřebují k tomu, aby se najedli. Z toho usoudili, že oni se za 40 Kč nenajedí.

31. 1. 2008

Kdysi se vyprávěl vtip o pacientovi, který popsal své potíže lékaři tak, že má asi v hlavě nějakou překážku mezi okem a uchem - něco jiného slyší a něco jiného vidí. Asi to neplatilo jen za komunistů, kdy se propaganada značně lišila od skutečnosti.

Zúčastnil jsem se v Plzni přednášky a debaty s Janem Švejnarem na Západočeské univerzitě. Beseda byla určena studentům, a pokud mladí pokládali otázky, bylo vše O.K. Pak se ovšem osmělil Šinágl, který je asi všude, a pak jakýsi místní podnikatel, který si místo otázky připravil vlastní expozé, v jistém smyslu připomínající seznam otázek pana Schnurra. Myslím, že pan Švejnar odpověděl v rámci možností, které taková debata poskytuje. Jeho program toho dne byl nabitý. Co když opravdu "nestíhá"? Proč mu hned podsouvat aroganci? Já jsem s tou jeho Procházkovou taky kvůli programu v Plzni korespondoval. Naplnil se jeden z mých axiomů, který zní: "Všude sedí nějaká ...." Ať si každý doplní co chce, aby to šlo případně otisknout. To mě ale nesmí a nemůže rozházet.

Móhandás Karamčand Ghándí
30. 1. 2008

30. ledna 2008 uplyne 60 let ode dne, kdy byl zavražděn významný představitel filozofie nenásilí (ahinsá) Móhandás Karamčand Ghándí, zvaný též Mahátmá (vznešený duch) nebo něžně Bápú (táta), příslušník kupecké kasty vajšjů.

Osudným se mu stalo právě uplatnění jeho vlastní filozofie.

29. 1. 2008

Zastupitelská demokracie parlamentní, obecní či regionální je -- tak jako všechno lidské -- pouhým produktem své doby, čili historicky podmíněná a tedy pouze na určitý úsek dějin omezená. Dají se vysledovat nejen její počátky, ale i důvody, proč vznikala. Se znalostmi o její genezi lze se pak pokoušet vydedukovávat až její zánik, ale především cesty modifikací na nové podmínky.

29. 1. 2008

Titulní stránka novin The Ottawa Citizen přinesla 28. 1. 2008 zprávu, že byl odstraněn z kanadského pobřeží výkonný radar, který je schopen sledovat námořní lodě i malé čluny do vzdálenosti 370 km od pobřeží. Byl vyvinut nákladem 39 milionů dolarů místními odborníky a firmou Raytheon Canada. Před několika roky jej vychvalovali federální politici jakožto jediný svého druhu na světě a významný přínos k domácí bezpečnosti. Federální vláda vyčlenila 43 milionů dolarů na výstavbu 8 takových zařízení. Ta měla být umístěna na západním i východním pobřeží Kanady pro posílení státní ochrany po teroristickém útoku na USA 11. září 2001 (jak ten čas utíká!). Nyní radar zrušila.

28. 1. 2008

se vysílal v pondělí 28. 1. 2008 ve 13.30.

Nahrávka rozhovoru │18,8 MB ZDEMIRROR

Libuše Bryndová
29. 1. 2008

Jediným překročením zákona je, že pomohla lidem od bolesti

Ikona české marihuanové scény, neúnavná propagátorka dekriminalizace THC a pravidelná účastnice řady festivalů Million Marihuana March. Vysokoškolsky vzdělaná žena, inženýrka ekonomie, tlumočnice, překladatelka bestsellerů Stephena Kinga a expertka Komise EU v Bruselu pro technickou pomoc bývalému SSSR. Vyjednavačka se Světovou bankou. Nedlouho po "sametu" vedoucí expertní mise EU v oboru dopravy a telekomunikací v Zakavkazí a středoasijských republikách bývalého SSSR. Kdysi dávno "za totáče" programátorka v ČKD-Polovodiče. Dnes díky tuposti okresních policejních náčelníků a špatnému zákonu zločinec. Autorka nejčtenějších článků v Britských listech. Policie ji obvinila za nedovolenou výrobu drog.

Seznamte se. Libuše Bryndová, alias teta Bushka.

Čeho se dopouštěla? Vařila snad perník? Prodávala heroin před školou? Ne. Pro sebe a své známé vařila mastičky na revma a záněty. S konopím. Zločin, který pomohl mnoha lidem od bolesti. Zadarmo. Účinnější a méně škodlivý než Brufen či jiná analgetika nebo antirevmatika nebo řada za drahé peníze prodávaných mastí na revma. Ty neškodí a nepobuřují tupé policajty, ale také nepomohou od bolesti. Mast od tety Bushky ano.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Vidím, co vidím František  Řezáč
30. 1. 2008 Klaus versus Švejnar: profesionál proti amatérovi Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Otázky, které Klausovi ani Švejarovi nikdo nepoložil Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 Existují kritéria pro prezidentskou volbu? Miloš  Dokulil
29. 1. 2008 Paroubek Klausovi: Neměňte své křeslo za 300 miliard Jiří  Paroubek
29. 1. 2008 Proč by měl mít i pokladač věnců své předpoklady Bohumil  Kartous
29. 1. 2008 Schnur se měl zeptat i Klause, senátoři se snad zeptají obou Štěpán  Kotrba
28. 1. 2008 Klaus, Švejnar, minulé bláto a budoucí louže Milan  Daniel
28. 1. 2008 Čím se Švejnar liší od Klause Petr  Wagner
26. 1. 2008 Svejnarprezidentem.cz je "zcela vytížen"   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   
16. 1. 2008 Radiožurnál, aneb sex v ponožkách Stanislav  Křeček

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2008 Výhledy a rizika e-governmentu a t-governmentu v ČR Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Ocenění pro ředitele Českého rozhlasu Leonardo   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Coyle přednášel Zeleným o radaru - přišla jen exministryně Kuchtová Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Radar: vláda stále lže Milan  Hlobil
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Rusko vypustilo naráz další tři navigační satelity   
21. 12. 2007 Jaké jsou možnosti ruské protiraketové obrany a rizika amerického štítu   
11. 12. 2007 Rodina S-300 a S-400: geopolitické nástroje ruské obrany Lukáš  Visingr
7. 12. 2007 Ruská flotila vyplouvá na světové oceány   
7. 12. 2007 Strategické lety strategických bombardérů   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Moje žena Raymond  Carver
28. 1. 2008 Jdi do prdele Allen  Ginsberg
23. 1. 2008 Nestřílejte divokou svini Gregory Nunzio Corso
22. 1. 2008 Jednou Václav  Hrabě
15. 1. 2008 ■ ■ ■ Ladislav  Puršl
14. 1. 2008 Smutná neděle Milan  Děžinský
11. 1. 2008 ■ ■ ■ Miloš  Doležal
10. 1. 2008 Šepot Pavel  Švanda
9. 1. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Gold
7. 1. 2008 Ranní procházka František  Nechvátal

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Radar - zodpovědnost nejen velkých hráčů - USA, Ruska, ale i nás samotných Vladimír  Remek
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
29. 1. 2008 Kanada zrušila svůj obranný radar po jediné stížnosti Miloš  Kaláb
28. 1. 2008 Pavel Baroch, jeho 2000 vysavačů a jedna lokomotiva Štěpán  Kotrba
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
25. 1. 2008 Pacner jako senilnějící legenda Štěpán  Kotrba
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
19. 1. 2008 Protiraketová obrana "z druhé strany" Boris  Valníček
19. 1. 2008 Proč z nás dělají Topolánek a Obering takové blbce? Jan  Neoral

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem