29. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 1. 2008

Čím se lišíte od Jana Švejnara?

Schnur se měl zeptat i Klause, senátoři se snad zeptají obou

Otevřený dopis hannoverského dopisovatele deníků Právo a Britské listy Petra Schnura Janu Švejnarovi, na který "zcela vytížený" svejnarprezidentem.cz nedokázal odpovědět, je skutečně závažným souborem otázek. Je ale souborem, který může být určen oběma kandidátům. Včetně loajality vůči dvojímu občanství. Stejně jako Švejnar by měl Václav Klaus sdělit, vůči čemu chce být loajální: vůči Mont Pelerinskému klubu, Davoskému fóru, vůči Světové bance a MMF, nebo vůči podnikatelům spjatým s Českem nejen kontem v některé ze zahraničních bank v Česku působících, ale podnikatelům, kteří jsou vynikajícími manažery svých podřízených, netunelují majetek továren, ale udržují onen corporate social responsibility a rozvíjejí celé regiony tak, jak tomu činil za první republiky Baťa a další továrníci. Nebo vůči všem občanům, kteří neměli to štěstí nebo tu smůlu a nezvolili je prezidentem. Kteří nemají čestné doktoráty, ani miliony na investice do nemovitostí či akcií, ale živí se poctivě - rukama.

Jelikož se Petr Schnur zaměřil ve svých otázkách pouze na Jana Švejnara, zkusím zformulovat otázky pro oba kandidáty. Třeba si dnes odpoledne některou z nich osvojí některý ze senátorů a senátorek ČSSD, využije jedné minuty a tří dalších na odpověď a my se konečně něco dozvíme. Proč fandit volbě prezidenta za osmnáct, nebo bez dvou za dvacet. Nic jiného nám nejspíše nezbývá...

  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, jaká síla nás poutá k stále více se propadající americké ekonomice a americké kultuře plné násilí a fastfoodů. Oba kandidáti by to měli udělat s noblesou - nejlépe při nějaké státní večeři. Servírovat BigMac s CocaColou a přemýšlet. Třeba i společně. Pozvat si k tomu Arnolda na návštěvu. Třeba jenom v bedně.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, proč se bráníme integraci do Evropy, ze které stejně neunikneme, a uzavíráme spojenectví se zeměmi, pro které jsme pouze jakýmsi okresním městem kdesi v nějaké provincii na dálném východě. Vysvětlení postojů k Evropě s její složitou křižovatkou civilizačních východisek je vysvětlení kořenů mnohdy starších než chrám svatého Víta či Ďáblova bible a její osud.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda veřejné statky a veřejné služby jsou součástí jejich vidění společnosti, v jejímž čele chtějí stát, zda by se měly rozvíjet, nebo ne a zda rozvoj těchto statků a služeb je otázkou péče státu a jeho institucí, nebo ne.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda dodávky zbraní albánským a dalším nacionalistům, tajné operace BND a další kroky destabilizující Balkán, vedoucí až k humanitárnímu bombardování Jugoslávie, byly nutnou daní za sjednocení Německa, nebo činem humanity. V čí prospěch? Stojí ta rajčata a papriky za to?
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda vzdání se státního území je projevem vlastizrady, nebo vlastenectví. Měl by se zamyslet nejen nad tajnými americkými kriminály v nových zemích Evropy, ale i nad kriminálem v Abu Ghraib, v Guantánamu a srovnat ho s koncentráky v Polsku i Česku, případně s Pečkárnou. Dříve, než bojovníky za svobodu odmění nějakým řádem.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda unilateralismus je možným řádem budoucího světa a je třeba mu napomáhat. Zda válečné zločiny, páchané v rozporu s mezinárodním právem, jsou ospravedlnitelné jakkoliv humanistickými řečmi. Zda desítky tisíc mrtvých jsou ucházející cenou za snížení ceny ropy a plynu.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda lze vybudovat spravedlivou společnost a mírové soužití se sousedy na mezinárodních vztazích bez respektování platných pravidel územní celistvosti, nevměšování do vnitřního vývoje cizí země, bez respektování vůle občanů a jejich vlád. Nemusí mít na mysli přímo Čínu a Tibet, stačí Rakousko a jeho spor o Temelín, Srbsko a jeho provincie Kosovo, případně Čína a její provincie Tchajwan. Jde také o Kubu, Gruzii, Izrael a Palestinu.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda lze vybudovat kapitalismus bez kapitálu a zda a jakým způsobem lze za osmnáct let dosáhnout legálního osobního majetku jedné miliardy Kč.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda demokracie může být pouze pro slušné lidi, nebo je pro všechny. I pro zločince. Při promýšlení tohoto tématu by mohli oba kandidáti zavzpomínat na svůj vlastní třídní původ i všechny hříchy, které ještě nevyšly najevo. Ekonomická teorie je vždy spojena s ekonomickou praxí. Stejně jako Klausovo jméno zůstane navždy spojeno s pojmem kupónové privatizace, Harvardskými investičními fondy, tunelováním a jmény bratří Helbigů, pány Komanickým, Borisem Vostrým, privatizací části StB a praní špinavých peněz komunistické rozvědky Viktorem Koženým.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, jak se ze slušných lidí mohou stát bezdomovci, a říci senátorům ČSSD, kolik těch bezdomovců společnost, patřící ke špičce postkomunistických zemí, má. A zda je život v kanále alternativou hospodářského zázraku a nebo jeho průvodním jevem.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, jak lze přežít s měsíčním minimem od tohoto státu ve výši 2020 Kč.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda zdraví člověka je komoditou trhu bez přívlastku, či nikoliv a zda je osud a hmotné zajištění člověka na stáří pouze privátní starostí nebo i společenskou.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda vzduch či voda je také komoditou, u které je zpoplatnění osobního užívání k nepodnikatelským účelům etické a zda je občan spoluvlastníkem státu, či nikoliv.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda povinností hlavy státu je exkomunikovat část občanů, dodržujících zákony, z politického i společenského života ještě dvacet let po státním převratu a jestli už jedna nebo až tři přihlášky do komunistické strany v letech normalizačních stačí k dobrovolnému vzdání se kandidatury na hlavu takového státu.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, jestli může být homosexualita na překážku výkonu ústavní funkce a jestli katolická morálka s občansky nezrušitelnými církevními sňatky a se vší falší takto nastaveného následování muže má ještě místo v evropské, genderově rovnoprávné společnosti. Zda stejné právo bude dáno všem náboženstvím občanů ČR. K přemýšlení a právnímu rozboru si oba mohou vzít smlouvu se Svatým stolcem - státním útvarem, který neexistuje, a jejíž ratifikace hrozí v nejbližší době.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, k čemu je svoboda, kterou nemohou všichni využívat. Svoboda pohybu, svoboda slova, svoboda shromažďování i svoboda volby.
  • Klaus by měl vysvětlit, stejně jako Švejnar, zda je cílem práva spravedlnost.

Na všechny tyto otázky existují krátké, výstižné, ale vždy "nevhodné" odpovědi. Ani jedna z odpovědí se nevejde do formátu tříminutové odpovědi kandidáta na prezidenta, do délky příspěvku v deníku či sekvence televizního zpravodajství. Všechny dohromady ale tvoří rámec, který určuje váhu a autoritu hlavy státu i podobu toho státu.

                 
Obsah vydání       29. 1. 2008
29. 1. 2008 Proč by měl mít i pokladač věnců své předpoklady Bohumil  Kartous
29. 1. 2008 Mimořádné vysílání České televize: Švejnar a Klaus u senátorů ČSSD
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 O vrazích pravých a náhradních aneb cesta Renaty Vesecké ke kariéře Jakub  Polák
29. 1. 2008 Schnur se měl zeptat i Klause, senátoři se snad zeptají obou Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 Sedmnáct případů s heparinem? Petr  Wagner
29. 1. 2008 Radostná zpráva z německých zemských voleb, anebo Pokus o rasistickou agitaci se nevyplatil Uwe  Ladwig
29. 1. 2008 Michael  Marčák
28. 1. 2008 Rozhovor s Janem Čulíkem v Českém rozhlase Brno
29. 1. 2008 Myšlenka dne: jen aby to nevypadalo jako politický obchod
29. 1. 2008 Existují kritéria pro prezidentskou volbu? Miloš  Dokulil
29. 1. 2008 Komu patří mandát? Stanislav A. Hošek
29. 1. 2008 Pozvánka na ustavující schůzi Společnosti přátel Památníku národního písemnictví
29. 1. 2008 Nevýhoda humanitně vzdělaných intelektuálů
29. 1. 2008 Dědictví poddajných Charles  Bukowski
29. 1. 2008 Návrat do Falludže
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně
29. 1. 2008 Paroubek Klausovi: Neměňte své křeslo za 300 miliard Jiří  Paroubek
29. 1. 2008 Kanada zrušila svůj obranný radar po jediné stížnosti Miloš  Kaláb
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.
28. 1. 2008 Amerického diplomata Keitha Ryana našli v Pákistánu mŕtveho
29. 1. 2008 Michael  Marčák
28. 1. 2008 Popovkin: Americké antirakety v Evropě mohou zasahovat ve vesmíru
28. 1. 2008 Jsem Evropan. Srbsko je Evropa, Makedonie také. Egon T. Lánský
28. 1. 2008 Mušarraf jednal s izraelským ministrem obrany
28. 1. 2008 Odpor obcí a krajů k Národnímu úřadu pro zaměstnanost je oprávněný Jan  Potměšil
28. 1. 2008 Holbrooke: Íránci nevyšlou své rakety proti Polsku
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
28. 1. 2008 Čím se Švejnar liší od Klause Petr  Wagner
28. 1. 2008 Ještě horší porážka, než jsme doufali, a vítězství k ničemu... Tomáš  Krček
28. 1. 2008 Řada amerických intelektuálů podporuje odpor Čechů proti vojenské základně USA
28. 1. 2008 Klaus, Švejnar, minulé bláto a budoucí louže Milan  Daniel
28. 1. 2008 Tato neskrupulózní chtivost po penězích ohrožuje budoucnost nás všech
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
28. 1. 2008 Principy úspěchu Jan  Mertl
28. 1. 2008 Je ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg českým ministrem? Jakub  Rolčík
28. 1. 2008 Zemřel jeden z největších tyranů druhé poloviny dvacátého století, indonéský generál Suharto Daniel  Veselý
28. 1. 2008 Karel Marx a T.G. Masaryk měli na český národ podobný názor Václav  Špíka
28. 1. 2008 "Půdorys pravdy o 11. září"
30. 11. 2007 Jací jsme
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2008 Existují kritéria pro prezidentskou volbu? Miloš  Dokulil
29. 1. 2008 Paroubek Klausovi: Neměňte své křeslo za 300 miliard Jiří  Paroubek
29. 1. 2008 Proč by měl mít i pokladač věnců své předpoklady Bohumil  Kartous
29. 1. 2008 Schnur se měl zeptat i Klause, senátoři se snad zeptají obou Štěpán  Kotrba
28. 1. 2008 Klaus, Švejnar, minulé bláto a budoucí louže Milan  Daniel
28. 1. 2008 Čím se Švejnar liší od Klause Petr  Wagner
26. 1. 2008 Svejnarprezidentem.cz je "zcela vytížen"   
26. 1. 2008 Podporují komunisté Švejnara, nebo Klause?   
25. 1. 2008 Nenávistný útok na všechno, čemu vděčíme za svobodu   
24. 1. 2008 Privilegovaní umělci podporující ODS... a pak ti ostatní... Monika  Binke
23. 1. 2008 Komu před prezidentskou volbou přihořívá? Miloš  Dokulil
23. 1. 2008 O budoucím českém prezidentovi může rozhodnout i Kosovo Stanislav  Kliment
23. 1. 2008 Otevřený dopis Janu Švejnarovi: Čím se lišíte od Václava Klause? Petr  Schnur
22. 1. 2008 Čas od času oddálit konec dějin Bohumil  Kartous
21. 1. 2008 Disidenti, samozvanci, emigranti, ztroskotanci František  Řezáč