13. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 7. 2006

Raketovou základnu amerických vojenských sil na území českého státu je možné posuzovat z více hledisek, a to podle zvoleného časového horizontu a hloubky analýzy.

V krátkodobé perspektivě se bude jevit jako rozhodující její význam pro růst zaměstnanosti v daném regionu. Při povrchním posuzování celého problému pak její vojenský význam pro odražení případné vojenské hrozby ze strany potenciálního útočníka, ať již jím má být Írán nebo Rusko.

Sloupek
Antonín Sova

Je letní večer... vidím rád,
jak soumrak žhnoucí k zemi padá.
Sním... Budoucnosti volám spád,
by purpurem šel přikrývat
má léta mladá.

A rád bych jako večer ten
v ohnivě purpurové záři
a ve vůních svůj skončil den,
a jak zem -- slunce záchvit jen
měl v klidné tváři.

ze sbírky Květy intimních nálad vybral Štefan Švec

13. 7. 2006

Všechny rysy špatného špionážního románu začíná mít jednání o vedení sněmovny a nové vládě. Včerejší jednání přineslo Bursíkovu "tajemnou" SMS a pozoruhodnou pružnost Zelených a lidovců, kteří náhle zjistili, že mají komunisty rádi - konkrétně liberálního ekonoma Jiřího Dolejše. Doba, kdy modří, černí i zelení kvičeli, že oni nebudou ve vládě, kterou by byť i jen jedinou špičkou prstu podpořil jakýkoliv komunista, patrně definitivně skončila.

Holá kůže bližší než košile, košile bližší než kabát, zejména je-li nejen v parlamentu čtyřicetistupňové vedro.

13. 7. 2006

Věž ze slonoviny: Zápisky od života odtrženého spisovatele č. 16

Po přečtení dnešních novin nezbývá mi, než zalézt do věže ze slonoviny a tam sepisovat od života odtržené zápisky. Je to asi nějaký druh duchovní samohany, ale díky internetu a na něm vycházejícím Britským listům se občas najde čtenář, který, jelikož mi napíše, tuto činnost posune o třídu výš. Už je jich několik desítek -- děkuji, přátelé - a nadávky mi přišly jen od jednoho, nějakého R.M., ale i ty byly relativně jemné, proti tomu, co se o sobě dovídají autoři třeba na Neviditelném psu (tam obdivuji zejména ex-senátora Fr. Vízka, jenž si zřejmě masochisticky v nadávkách libuje, jinak by si tam pro to sprosťáctví snad nechodil), byl jeho návrh, co se mnou udělají po denacifikaci, slabý čaj.

13. 7. 2006

K novému zákonu o provozu na pozemních komunikacích (nesprávně zákon o silniční dopravě), bylo i zde již hodně napsáno. Původně jsem proto vůbec neuvažoval o nějakém dalším příspěvku na toto téma. Moje rozhodnutí částečně změnil článek pana Cveka v němž vyjádřil nehynoucí obdiv a slávu ministru dopravy panu Šimonovskému a zejména článek pana Horáka.

12. 7. 2006

Inspekce ministra vnitra odložila vyšetřování případu bývalého ekonomického náměstka šéfa pražské policie Miroslava Platila. Policista byl prověřován kvůli tvrzení podnikatele Petra Macha, majitele pražské Sparty, že Platilovi v polovině devadesátých let financoval zahraniční dovolené. Platil byl podezřelý z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Jako náměstek pro finance pracoval u pražské policejní správy patnáct let. Počátkem loňského června požádal o uvolnění ze služebního poměru a plk. Ing. František Snopek, bývalý náměstek Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a pak pražský policejní ředitel mu vyhověl. Platil odešel se všemi služebními náležitostmi, tedy i s odchodným a výsluhou. Nedávno Snopka policejní prezident Vladislav Husák jmenoval do funkce nového náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení . Případ Platil byl 3. července 2006 odložen z důvodu promlčení, řekl ČTK Petr Vorlíček z ministerstva vnitra. U trestného činu zkrácení daně je v prvních třech odstavcích promlčecí lhůta do pěti let, což se podle Vorlíčka týkalo i Platilova případu, u kterého lhůta vypršela již ke konci roku 2004. Mach byl v roce podle verdiktu Vrchního soudu v Praze z 17. 1. 2001 odsouzen k pětiletému vězení za celní únik při dovozu auta. Nepřihlásil k proclení vůz BMW 850 v hodnotě 1,3 miliónu korun. Mach se hájil tím, ze šlo o testovací automobil, ktery nevlastnil, a že kauza ma politické pozadí. Mach byl totiž v minulosti sponzorem ODS, podle svých slov jí věnoval půldruhého milionu korun, sponzoroval večeři Václava Klause nebo jezdil na dovolené s ministrem vnitra Petrem Čermákem. Spartu prodal za 12 milionů dolarů. Dnes po expolicistovi Napoleon z Letné požaduje vrácení půjčky 4,5 miliónu korun.

"Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou ZDE

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

13. 7. 2006

"Googlování" -- jako termín synonymní s hledáním v internetu, bude zahrnut v příštím, 11. vydání výkladového slovníku angličtiny Merriam-Webster.

Googling, sloveso odvozené od značky kalifornské firmy, znamená odteď "používat vyhledávací nástroj Google k získání informací na celosvětové internetové síti", praví slovníková autorita. Všeobecné ztotožnění obchodní značky s činností do obecného pojmu tak následuje Xerox® , Lux® či Coca-Colu®.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

13. 7. 2006

Před pár týdny bylo mnoho ublíženo českým filmařům, kteří si každoročně stěžují nejen na předávání Českého lva na svou bídu a chudobu. Přesto, že se v České republice ročně natočí 10-20 filmů, což je například v sousedním Slovensku čirá utopie. Dusná atmosféra došla málem tak daleko, že české filmy ani nebyly na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech promítány. Naštěstí se filmaři nakonec "odurazili" a své filmy divákům představili. Je otázkou, jestli to je dobře nebo špatně...

Nokia N92
13. 7. 2006

Společnosti Nokia a TeliaSonera Sweden budou spolupracovat na testování DVB-H ve Stockholmu a GöteborgU.

Test bude využívat 3G telefonu Nokia N92 a platformu Nokia Mobile Broadcast System 3.0. Italský operátor Tre spustil první komerční DVB-H vysílání spolu s operátory RAI Mediaset a Sky Italia. Diváci "Walk TV" mají už dnes přístup ke 13 kanálům.

◄ Nokia N92, telefon s operačním systémem Symbian, displej s úhlopříčkou 7,11 cm a QVGA rozlišení 240 x 320 px , 16 milionů barev. 2Mpx fotoaparát s možností nahrávání videa, stereo reproduktory, Bluetooth, USB Mass Storage a USB 2.0, MP3 přehrávač

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

12. 7. 2006

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Český Úřad na ochranu osobních údajů vyzván k šetření předávání údajů o bankovních transakcích vládě USA

V souvislosti s odhalením předávání osobních údajů z mezinárodní mezibankovní sítě SWIFT vládě USA a CIA se na český Úřad na ochranu osobních údajů obrátila mezinárodně působící nevládní organizace na ochranu soukromí, Privacy International. Podle ní vše nasvědčuje tomu, že vládě USA se bez zákonné opory v českém právu předaly i osobní údaje a záznamy o bankovních transakcích českých občanů.

12. 7. 2006

Když jsem naposled psal do BL o překvapivé Topolánkově vstřícné nabídce Jiřímu Paroubkovi a ČSSD, aby se uvažovalo dokonce o "čtyřkoalici", už jsem tušil, že se premiér Paroubek zaštítí odmítavým stanoviskem stranického grémia ČSSD. Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Určitě to mnozí z nás nepřehlédli, že ozvěna z Lidového domu na možné programové ústupky ze strany stávající trojkoalice byla prioritně personálně-globální: nabídka na menšinovou vládu ODS (s tichou podporou ČSSD --- za co a na jak dlouho?!) nebo --- raději hned --- "vláda odborníků". Kdo chce, může po pondělku (10. 7.) vinit z neupřímnosti oba hlavní rivaly. Jenže M. Topolánek ve své roli řešení hledat MUSÍ; zatímco J. Paroubek jako stále úřadující premiér žádné řešení hledat NEMUSÍ, ani včera, ani dnes. Možná ani pozítří, bez ohledu na možný tlak z Hradu.

12. 7. 2006

Estonská vláda na začátku června (8. 6. 2006) rozhodla, že přispěje částkou 375 000 estonských korun (cca 750 000 Kč) Muzeu boje za svobodu v estonské vesničce Lagedi. Za normálních okolností nic zvláštního, okolnosti však normální nejsou. Je totiž třeba připomenout, že před tímto muzeem je umístěn památník představující vojáka v nacistické uniformě s emblémem 20. estonské dobrovolnická divize SS.

13. 7. 2006

Investiční firma Baker Capital, zaměřená na rizikový kapitál v digitálních komunikacích, investuje 38 miliónů euro do nákupu akcií Digi TV Plus Oy, nově vzniklé distribuce digitálních placených televizních kanálů ve Finsku.

"PlusTV " má být dostupná začátkem listopadu, nejdříve jako exkluzivní distributor mini-paketu MTV-MEDIA, pak má sdružit nejpopulárnější domácí i zahraniční placené televize. Baker Capital už v dubnu 2004 prodal Sand Video, zabývající se videokomprimací firmě Broadcom, nejdříve koupil a v únoru 2005 švédskému koncernu SBS Broadcasting za 269,6 mil. eur prodal Canal+. Finsko plánuje swich-off - vypnutí analogové sítě k 31. srpnu 2007. Přibližně jeden milión domácností zde používá střešní anténu pro tv příjem.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

jaderná elektrárna Sellafield - Cumbria
12. 7. 2006

Británie musí , při zachování či zvýšení bezpečnostních standardů, vybudovat další jaderné elektrárny a zvýšit podíl získávání energie z obnovitelných zdrojů na 20% - pětinásobné zvýšení z dnešní úrovně, pokud má pomoci zpomalit nežádoucí klimatické změny. Včera to prohlásil britský ministr průmyslu a obchodu Alistair Darling, který poslancům předložit dlouho očekávanou Zprávu o energetické politice země.

Energy Review 2006 ZDE

12. 7. 2006

Afghánistán má své prvenství v opiu, Česko zase v pervitinu a nověji i v crystalu. Zajímavý článek o nástupu nové drogy v Německu zveřejnily německé noviny Frankfurter Allgemeine. 24-letá žena z Bavorska píše o svých zážitcích s drogou crystal v internetovém fóru drugscout: "Poprve jsem si to vzala ve 22. Byla sobota. Pak jsme jeli v nacpaném autě na diskotéku. Slavili jsme až do rána. Moje oči byly černé, tak velké zornice jsem měla. A mluvila jsem bez přestání. Spát jsem se dostala až v neděli ráno o půl páté."

12. 7. 2006

Předseda Národní rady (poslanecké sněmovny), lidovec Andreas Khol oznámil, že v "těchto dnech bude zodpovězena bolestná otázka, kdy se bude volit". Nejraději by byl, kdyby se tak stalo po skončení zákonodárného období parlamentu, tedy v listopadu. Současně uznal, že názor spolkového prezidenta, sociálního demokrata Ernsta Fischera, aby se konaly již v říjnu, nelze přehlédnout.

12. 7. 2006

Pravidelná vrcholná schůzka je příležitostí nalézt koordinované přístupy ke globálním problémům. Může též sloužit jako škola vzájemné úcty a spolupráce v rozháraném světě.

Diplomatická sezóna před odchodem státníků na dovolenou tradičně vrcholí summitem skupiny G8, obvykle nazývané jako shromáždění ekonomicky nejsilnějších zemí světa. I ten letošní, který se sejde o víkendu v Petrohradě, právem přitahuje pozornost. Nejen proto, že jednat budou nejvyšší představitelé USA, Japonska, Německa, Velké Británie, Francie, Kanady, Itálie a Ruska - ale hlavně proto, že závěry těchto jednání vždy měly velký význam pro koordinaci aktivit všech států globalizujícího se světa.

11. 7. 2006

Mirek Topolánek nečekaně zaútočil středem politické šachovnice, anebo nebude vědět, co si počít s Paroubkovým nadále odmítaným gambitem?

Stačí přihlížet od stolu v hospodě IV. cenové skupiny (jak bývá někdy zvykem říkat), aby bylo okamžitě a docela okatě vidět, že premiér Paroubek si spolehlivě udržuje své křeslo předsedy vlády ČR, čímž ukrajuje z funkčního období možného svého nástupce den za dnem, týden po týdnu. Takže po volbách, které vyhrála ODS a v koalici s KDU-ČSL a SZ usiluje o vládu, máme neochvějně dál zrovna tak koaliční vládu ČSSD + KDU-ČSL + US-DEU. Přitom KDU-ČSL spolehlivě teď sedí na dvou židlích; a US-DEU přestala být "parlamentní stranou". A nic se neděje. A pokud by se mělo či mohlo dít, lze jakýkoli námět neustavenou koalicí ČSSD + KSČM odkopnout do autu. Přece "to není o programu", týká-li se to personálií; a je-li nadhozena stávající a dosud nevládní koalicí diskuse o programu, pak přece se musíme --- ve vrcholném grémiu ČSSD --- nejdřív poradit, zda je to alternativa. Víme od pondělka (10. 7.), že alternativy jsou pro J. Paroubka tři.

11. 7. 2006

Duhová koalice, v níž by spolu vládli občanští demokraté, zelení, křesťanští demokraté a sociální demokraté, je projekt, který jeho autor --- šéf ODS Mirek Topolánek --- nemohl myslet vážně.

psáno pro Britské listy

11. 7. 2006

Mirek Topolánek včera navrhl, aby byla vytvořena tzv. Duhová koalice, tedy koalice všech stran s výjimkou komunistů. Pomalu by se tak skoro naplnilo přání Jana Čulíka, který hned po volbách navrhoval "vládu všech".

Jiří Pehe dnes pro BL napsal článek, ve kterém tvrdí, že Topolánkova navrhovaná koalice je nesmysl.

Nevystihl však něco závažného. Podle mého názoru hraje Topolánek pěkně vychytralou hru, míní Karel Stehlík.

11. 7. 2006

Federální soudce USA vydal 15. června v New Yorku rozhodnutí, že americká vláda může na základě zákona o imigraci hromadně zadržovat ne-občany Spojených států, kteří jsou v USA nelegálně, a jedinou příčinou k jejich zadržení přitom může být jejich národnostní původ, rasa nebo náboženství. Vláda je pak může bez důvodu zadržovat, jak dlouho se jí zlíbí.

11. 7. 2006

...to je pěkná směsice..., chce se doplnit s refrénem hitu o Machovi a Šebestové. Nebo taky trojice... no trojka je to náramná a v uplynulých týdnech nám společně ukázala, jak lze udělat něco naprosto nevhodného v nevhodný čas a na nevhodném místě. Společného toho mají ale více. Všichni to jsou zralí muži, nepochybní profesionálové ve svém oboru a dá se říci, že i uznávané osobnosti v širším smyslu slova. Tedy něco více než dobrý policajt, fotbalista nebo zubař.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
7. 7. 2006 Topolánkova rodina se propůjčila k reklamnímu článku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 Kasal v prvním kole nezvolen, Topolánkova "koalice" má opět méně hlasů, než čekala Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Neviditelný člen opozice v koalici - že by Patera? Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
4. 7. 2006 Vojenská základna USA v ČR? Řekněte NE!   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek
2. 6. 2006 Policejní volby Oldřich  Průša

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Dolejš: Za přesvědčení z přesvědčení Oldřich  Průša
28. 4. 2006 Blíží se noc dlouhých nožů? Ivan Odilo Štampach
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2006 Přání mladosti Antonín  Sova
12. 7. 2006 Pro Britské listy Eva  Vlčková
11. 7. 2006 Je telení Marcela  Zengrová
10. 7. 2006 Fotbalová Jan Katolista Turkyně
7. 7. 2006 ■ ■ ■ Michal  Čapek
4. 7. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
3. 7. 2006 Žena Fráňa  Šrámek
30. 6. 2006 Nezodpovědnost   
28. 6. 2006 Letní trable Jan  Nedvěd
27. 6. 2006 Jablka Jaroslav  Bílek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
29. 5. 2006 Cesta do hlubin filmařovy duše Filip  Rožánek

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami   
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích   
12. 6. 2006 Nová Fallúdža: Obyvatelé iráckého Ramádí žijí v obavách z nadcházející velké bitvy Karel  Dolejší
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek