11. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 7. 2006

Zidane, Macek, Kubice

...to je pěkná směsice..., chce se doplnit s refrénem hitu o Machovi a Šebestové. Nebo taky trojice... no trojka je to náramná a v uplynulých týdnech nám společně ukázala, jak lze udělat něco naprosto nevhodného v nevhodný čas a na nevhodném místě. Společného toho mají ale více. Všichni to jsou zralí muži, nepochybní profesionálové ve svém oboru a dá se říci, že i uznávané osobnosti v širším smyslu slova. Tedy něco více než dobrý policajt, fotbalista nebo zubař.

Ani o jenom z těchto mužů nelze tvrdit, že by trpěli nedostatkem jakéhokoliv druhu inteligence, tu sociální nevyjímaje. Přesto se tyto osobnosti dokázaly prezentovat před nejširší možnou veřejností způsobem, který lze jen velmi obtížně nazvat šťastným. Společné je jim i to, že svým chováním nepoškodili jen sebe, ale i pověst své profese a v neposlední řadě i renomé fóra, před kterým svůj čin provedli.

To, co je podle mého názoru odlišuje, je míra kalkulu, se kterým onen inkriminovaný skutek provedli. Ve světle tohoto rozdílu také úplně jinak vypadá i to, co je společné obhajobě takových skutků. Totiž, že jsou chvíle, kdy se člověk prostě musí bránit, aby neztratil důstojnost, sebeúctu a také respekt druhých.

V tomto světle nejvíce kulhá facka páně Mackova, protože Macek si musel být vědom naprosto přesně toho, co jeho útok na osobu ministra na zubařském sjezdu způsobí, včetně toho, že jeho kamarádovi Topolánkovi ubude hned několik tisíc hlasů, které mu teď neobyčejně žalostně scházejí. Budiž tedy facka páně Mackova pochválena a prokleta zároveň. A možná že jednou bude výsledek červnových parlamentních voleb 2006 znám pod názvem "Mackova plichta".

Pokud se týče vystoupení Kubiceho, tak tam už lze hovořit o určitém zkratu s větší pravděpodobností. Šlapali mu v zahrádce příliš hrubě a okatě. Na druhou stranu i on mohl se svým zásadním vystoupením týden počkat a stát se tak možná náznakem nových lepších časů, než onou pověstnou jahůdkou na mnohopatrovém svatebním dortu časů starých. Že dortík připomíná onen kulinářský zázrak kočičky a pejska a že se jedná o svatbu policie a organizovaného zločinu, které přiváděli k oltáři z jedné strany politici a z druhé strany ekonomická elita,o tom hovořit netřeba. Záhadou zůstává jen osoba oddávajícího, ale řekl bych, že by se oddávající dal shrnout pod všeobjímající název "vyšší zájem".

Tady bych rád podotkl, že "vyšší zájem" je ten, který zůstává očím občana skryt a nikoliv ten, který vyčnívá z davu protože je vyšší podobně jako žirafa mezi králíčky nebo čouhá jako sláma z bot, tak jak tomu bylo v případě zvláštního zasedání branně bezpečnostního výboru. Ještě, že se kamera nedívala některým na boty. Jinak ale lze pro pana Kubiceho najít i pochopení. Zachoval se v souladu se svým viděním světa a rovněž v souladu s viděním světa těch, kteří mu jeho vysoký policejní úřad svěřili. To se cení a zachová mu to mezi jeho blízkými úctu a respekt. To není vůbec ironická poznámka, to je prostě fakt. Nicméně i pan Kubice přispěl výrazně k půlení Poslanecké sněmovny. Paradoxně by přes něj mohla vést i cesta ke smíření, totiž, kdyby se ODS dokázala zříci svého vidění ČSSD prizmatem "Kubiceho zprávy" a prohlásit zřetelně, že ODS by takové svinstvo nikdy nemohla vymyslet ani podporovat a pokud to tak někteří její členové činili, že tak učinili v náhlém pohnutí mysli a že je na čas upozadí. Následovat by mohla podaná ruka při hledání opravdového viníka a ruka by už už mohla být v rukávu velké koalice s libovolným názvem. A viník by se určitě našel. Třeba ten "černý vzadu..."

Ostatně, kdo si chce přečíst skutečně něco děsivého z pera policisty, ten ať pohlédne do sobotního PRÁVA na článek pana Tomáška. To je analýza, proti které vypadá "Kubiceho zpráva" skutečně jako snůška drbů s nulovým analytickým potenciálem. Těch pár řádků skutečného policejního profesionála, který si je vědom své odpovědnosti, nastavuje zrcadlo dnešní realitě činnosti některých orgánů činných v trestním řízení opravdu v celé její ušmoulané kráse. Stručně a jasně řečeno: "Císař je nahý". Kdyby takhle vypadala "Kubiceho zpráva", tak by mohla klidně zaznít i před volbami.

A zbývá nám Zinedin Zidane. O něm toho bude napsáno ještě mnoho a pokud se ukáže jen trochu pravdy na údajných urážkách, kterých se mu dostalo, pak se můžeme dočkat podobné bouře, jako v případě dánských karikatur proroka Mohameda. Je příliš brzy něco hodnotit, ale to, že dostal od FIFA Zlatý míč dvanáct hodin po své hlavičce do prsou pana Materazziho dává tušit, že to není jenom tak a že to asi nebude jen obyčejný zkrat vedoucí k neobyčejné hrubosti. Zůstává otázka, jak velký to byl kalkul, zaútočit na Itala před očima více než miliardy lidí na celém světě. Chci doufat, že v té chvíli ani před ní Zidane na žádné souvislosti nemyslel, že prostě nekalkuloval.

V každém případě Zinedin Zidane vstoupil do dějin světového sportu, ať to bylo, jak to bylo. Maradonova "boží ruka" je proti tomuhle čajíček. Celý šampionát byl jedním velkým symbolem spojení sportu a byznysu. Může se stát i jedním z největších symbolů prorůstání sportu a politiky, ale má i naději stát se symbolem toho, že vítěz nemusí brát vše... A že úcta a slušnost se nedají vyměnit za Světový pohár. Fair play se tomu říká... A naděje, jak víme, umírá poslední a do hrobu je nesena na ramenou nepřátel, popřípadě tchýně.

Jak říkám rád bych v čistotu a bezprostřednost Zidaneho reakce věřil. Je ale pravdou, že stejně rád bych tomu věřil i u pana Macka i u pana Kubiceho.

Ale moc mi to nejde...

Systém policejní práce začíná být nemocný

Oldřich Tomášek

Jako zkušeného policistu mne velice zarmoutilo vystoupení kolegy plk. Kubiceho týden před volbami před branně bezpečnostním výborem Sněmovny. Policie musí být apolitická a vysoký policejní důstojník nesmí porušovat pravidla řízení a velení v ozbrojeném sboru a nesmí ani zasahovat do politiky. Na internetu jsem si pečlivě prostudoval onu tzv. zásadní zprávu o prorůstání zločinu do státní správy a uvědomil jsem si, kam až jsme na cestě budování rádoby elitních policejních útvarů došli.

Jan Kubice svůj krok zdůvodňuje obavami o bezpečí svých lidí. Byli to však zrovna policisté z jeho a dalších speciálních útvarů, kdo zavedl do české kriminalistiky postupy, které nikdy a nikde nepřinesly dobré výsledky.

Policie není tajná služba a nemůže žít z informací, které slyší na ulici nebo v hospodách. Trestní řád naprosto jasně stanoví, co lze a co nelze použít jako důkaz v trestním řízení a jak mají orgány činné v trestním řízení postupovat při jejich hodnocení. Úřední záznam typu jedna paní povídala takovým důkazem není a nikdy snad nebude. Říkám snad, protože v poslední době i někteří státní zástupci-specialisté přijali tyto pracovní postupy za své a považují za normální, že na podkladě snůšky drbů se zahajuje trestní stíhání proti konkrétním lidem a dokonce se rozhoduje i o vazbách.

Celá policie ví, jak po nástupu mladého ministra vnitra někteří policejní důstojníci začali chodit se spisy za politiky a pracovali na jejich objednávku. I změna organizace policie a vznik dalších "elitních útvarů" byl motivován politickou potřebou. Chyby policie při vyšetřování rádoby závažných kauz některých podnikatelů pramenily nepochybně ze snahy některých nových velitelů zavděčit se svému chlebodárci. Do policie byl zaveden systém politizace její činnosti, který byl nahlas popírán a potichu podporován.

Sami novináři netuše hloubku problému pomohli a dodnes pomáhají šíření nemoci. Nelze se jim divit, často se přesvědčují o mafiánských praktikách vysokých státních úředníků a chtějí věřit, že existují policejní specialisté, kteří zajistí spravedlnost.

Na policejní útvary scelos tátní působností se dobří policisté nehrnou. Je léta známo, že stovky policistů na těchto útvarech si práci vybírají, nejsou hodnoceni za úspěšnou detektivní práci korunovanou pravomocným odsouzením vrahů, loupežníků či defraudantů. V poslední době tam nastupují mladí nezkušení policisté, jež nikdy neměli v rukou podezřelého, kterého usvědčili na základě svých kriminalistických dovedností. O to víc času mají na své snad zpravodajské hry, psaní záznamů a vyžadování odposlechů na kohokoliv a kdykoliv. Nelze tak hodnotit všechny, existují výjimky, kdy skutečně dobří kriminalisté svého pachatele zadrží a usvědčí.

Klasický kriminalista dostane souhlas státního zástupce a soudce s odposlechem při objasňování závažného trestného činu jen skutečně výjimečně a v souladu s literou zákona. Je jasné, že v systému musí být chyba, když v televizi slyšíme odposlechy lidí, kteří žádný trestný čin nespáchali. Desítky let je v našem trestním řádu ustanovení o presumpci neviny. Stalo se normální, že ve sdělovacích prostředcích policisté nebo státní zástupci plným jménem označí podezřelého a je jim jedno, že po mnoha měsících trestního řízení jej soud třeba zprostí viny. Je jim jedno, že v té době tento člověk neunese svou skandalizaci, přijde o zaměstnání a rozpadne se mu rodina; to vše se obětuje za chvíli slávy na obrazovce.

Systém je nemocný a začíná požírat své tvůrce. Dnes stačí zneuznaný policista a jeden nebo dva kriminálníci a do mašinérie trestního řízení se dostávají i policisté, obvinění za činy, které nespáchali. Stalo se módou kritizovat Inspekci ministra vnitra, zpochybňovat lidi, kteří tam pracují a tvrdit, že se musí zrušit. Je to špatná cesta, vyvolaná některými problémovými policisty a jejich politickými známostmi. Jen silná a sebevědomá inspekce nepodléhající tlakům jako jsou ty nynější může být úspěšná. Představy, že podezření na trestnou činnost policistů mohou vyšetřovat civilisté neznající systém práce a věčný boj mezi policisty a galerkou, jsou mylné a ohrožují nejen inspekci, ale i stovky poctivých policistů, kteří jsou každodenně obviňováni pachateli trestných činů z nezákonností.

Jedinou pojistkou, které zatím lze věřit a na ni spoléhat je nezávislý soud. Musím se sklonit před soudci, kteří systému zatím nepodlehli. Snad jim to vydrží, i když politiky prosazovaný institut korunního svědka bude v případě přijetí další ranou do vazu nemocného systému.

Zdroj Právo, 7. 7. 2006 ZDE

                 
Obsah vydání       11. 7. 2006
11. 7. 2006 Zidane, Macek, Kubice Ladislav  Žák
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Duhová koalice je nesmysl Jiří  Pehe
11. 7. 2006 Duhová koalice? Byl by to trik
11. 7. 2006 Že by Jiří Paroubek neznal základní platné právní zásady v ČR? Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Nikola Tesla - život plný energie Filip  Rožánek
11. 7. 2006 Podle federálního soudce mohou USA zadržovat cizince na neurčito Greg  Evans
11. 7. 2006 Michael  Marčák
11. 7. 2006 Fotbal a Německo - manželství z lásky Radek  Vogl
11. 7. 2006 Britská vláda má dnes zveřejnit novou energetickou politiku
11. 7. 2006 Irán: Kým sa pravda obuje, lož obehne pol sveta. Jaroslav  Drobný
11. 7. 2006 Bodový systém radikálně snížil počet mrtvých na silnicích i ve Španělsku Darina  Martykánová
10. 7. 2006 Má liberalismus v České republice šanci? Jiří  Pehe
10. 7. 2006 Hnědí a zelení: Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
11. 7. 2006 Paralely Milan  Cimburek
11. 7. 2006 Je těžké být pozitivní Pavel  Urban
10. 7. 2006 Taký náš, malý, ale slovenský Taliban... Lubomír  Sedláčik
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006
10. 7. 2006 Snížit plat a hladinu adrenalinu Bohumil  Kartous
10. 7. 2006 Nevysvětlené trhliny v aktivní zóně reaktorů zvyšují pravděpodobnost havárie
11. 7. 2006 Je telení Marcela  Zengrová
10. 7. 2006 Konečně zásah proti silničnímu teroru Boris  Cvek
10. 7. 2006 Extrémy plodí extrémy Jiří  Pehe
10. 7. 2006 "...voni ty knihy by měly bejt jako chytrý do nějaký teda míry prostě..." Alex  Koenigsmark
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
5. 7. 2006 Trierova Repríza: Pozoruhodně citlivý a zajímavý film Ema  Čulík
5. 7. 2006 Trier's Reprise: A Remarkably Sensitive Film Ema  Čulík
5. 7. 2006 Hrubeš a Mareš a Tideland mají hodně společného Jan  Čulík
5. 7. 2006 Bublina a Zimní cesta - dva další vynikající filmy Jan  Čulík
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
8. 7. 2006 Nenávidí muslimové Západ?
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce