12. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 7. 2006

Když hoří mozek: Česko jako pervitinová velmoc

Afghánistán má své prvenství v opiu, Česko zase v pervitinu a nověji i v crystalu. Zajímavý článek o nástupu nové drogy v Německu zveřejnily německé noviny Frankfurter Allgemeine. 24-letá žena z Bavorska píše o svých zážitcích s drogou crystal v internetovém fóru drugscout: "Poprve jsem si to vzala ve 22. Byla sobota. Pak jsme jeli v nacpaném autě na diskotéku. Slavili jsme až do rána. Moje oči byly černé, tak velké zornice jsem měla. A mluvila jsem bez přestání. Spát jsem se dostala až v neděli ráno o půl páté."

Crystal účinkuje jako málokterá jiná droga. Jejím účinkem produkuje tělo více adrenalinu, noradrenalinu a dopaminu a konzumenti této drogy proto vydrží až 70 hodin na nohou, tancují, baví se.

Typickým syndromem je zesílené nutkání k mluvení, kterému se mezi narkomany slangově říká "Laberflash". S crystalem v těle neexistují problémy, pocity bolesti jsou oslabeny, hlad a žízeň ustupují do pozadí. Následkem je rychlé tělesné vyčerpání, tělesný rozpad.

Mladá žena z Bavorska líčí účinky drogy sama na sobě: "Pár měsíců jsem to brala, můj mozek hořel, protože jsem skoro vůbec nespala a byla jsem úplně vyčerpaná. Moje pokožka byla jak drobenkový koláč, uhry všude ve tváři, i na zádech. Během několika týdnů jsem ztratila pět kilo na váze."

Droga tlumí produkci slin a jejím uživatelům se brzy začnou kazit zuby. V USA se policie nejprve dívá podezřelým na zuby, aby zjistila, jestli neberou crystal. Jeho častější konzum vede k masivním poruchám spánku, krevního oběhu, krvácení do mozku a mrtvicím.

Český pervitin známý jako "Hitler-Speed" pro vojáky

Crystal je syntetická droga, jejíž výroba je podobně jako u pervitinu velmi jednoduchá a dostupná. Základní látky efedrin a pseudoefedrin se dají snadno získat z řady volně dosažitelných prostředků proti nachlazení.

V současnosti se crystal stává jednou z nejrozšířenějších drog v Německu i Evropě. "Jestliže je amfetamin něco jako volkswagen golf, pak je methamfetamin porsche turbo," říká Thomas Uslaub z kriminální policie Saska, ze země, která přímo sousedí s Českem, které je masivním velkoproducentem laciných drog. Už desetiletí se v Česku vyrábí pervitin, podobná levná droga, známá z druhé světové války jako "hitlerova rychlost", protože sloužila německým pilotům, výsadkářům a tankistům jako výkonný "životabudič".

Strach nahánějící rychlost vzestupu drogy

"Česká republika je v současnosti v Evropě centrem pro výrobu pervitinu" připouští i zástupce ředitele české národní protidrogové centrály Petr Kočí. A už asi sedm let bublají drogové "kuchyně" na řadě odlehlých míst Čech a Moravy, neboť při vaření crystalu uniká nepříjemný zápach. Objeveny zde byly již i mobilní laboratoře na její výrobu.

Crystal je v Česku exportním artiklem číslo jedna se strašidelnou křivkou rychlosti vzestupu jeho produkce. Jen v posledním roce zabavila česká policie 5,3 kilogramů crystalu a dvacet litrů tzv. mateřského roztoku, ze kterého se droga připravuje. Cena na trhu byla až 400000 euro.

Češi versus ruská a vietnamská mafie

Čeští producenti crystalu jsou pružní. V 95 procentech z 261 v posledním roce v Česku objevených výroben této drogy byl nalezen methamfetamin z tablet proti nachlazení. Navíc se producenti pokoušejí dovážet efedrin v čisté formě ze zahraničí. V červnu 2005 byl rozbit česko-německý gang. Dva berlínští lékárníci se pokusili legálně koupit od výrobců 120 kilogramů efedrinu v hodnotě asi 4,5 miliónů euro na černém trhu. Pašování do českých "kuchyní" organizovala 27-letá Češka. Látka se prý dostala již i na Ukrajinu.

O distribuci drogy projevuje prý vzrůstající zájem ruská mafie, která se snaží vydobýt svůj podíl na "trhu". I vietnamští obchodníci hrají stále větší roli v obchodu s drogou. Češi si nadále udržují světové prvenství ve výrobě crystalu. A tak zatímco v Německu i Evropě takové problémy zatím nemají, v Česku se rozhořívá boj podsvětí.

Podle řady lékařských specialistů je závislost na této laciné droze sama o sobě jen těžko překonatelná. Bez pomoci odborníků nemají postižení jedinci většinou šanci. Na internetovém fóru drugscout napsal nedávno jeden její uživatel: "Je to to nejčistší svinstvo, co může být. Nevím jak dlouho to ještě moje hlava a moje tělo vydrží. Ale doufám, že ještě předtím přijdu k sobě nebo mne zachrání malý anděl."

Crystal Meth: Aufputschmittel für die Unterschicht FAZ

Droge "Crystal": Wenn das Gehirn brennt FAZ

poznámka ŠOK:
"Crystal" a pervitin (perník, péčko, piko, ice, speed, crystal, crank, meth) jedno jsou. Chemickým složením se jedná o MA - methamfetamin. Pouze má vysokou kvalitu a překupníci jej převážejí v krystalické formě - odtud jeho název "crystal". Je to nejpoužívanější zástupce budivých aminů - jedné kategorie psychoanaleptik. Používala jej německá vojska v 2. světové válce, v r. 1941 byla popsána první psychóza. Používají jej žoldáci (včetně některých českých vojáků ve válkách na Balkáně i jinde za situací, kdy voják musí vydržet nespat a být v bojové akci několik dní a nocí) stejně jako kokain. Objevuje se pocit obrovské fyzické a mentální síly, pak emoční labilita, snížená soudnost. Je narušeno vnímání (iluze, halucinace). Dávkování 3x až 5x denně perorálně či intravenózně 20 - 50 mg.
MDMA - 3,4-methylen-dioxy-N-metamfetamin [1-(3,4-methylendioxyfenyl)-2-methylaminopropan] - polosyntetický bílý krystalický prášek, chemicky blízký metamfetaminům. Hovorově : extáze (hug drug, ecstasy, X, E, Adam, XTC, M&M, penicilin duše, designer drugs, pilule, koule). Byla patentována 1913 německou firmou MERCK, a dokud nebyla zakázána (v Anglii 1977, v USA 1985), běžně se prodávala v barech a klubech. MDMA má široké spektrum použití. Je to stimulant, spojený dnes hlavně s tancem na "rave parties", používá se jako náhrada za speed (koncentrace, motivace, kreativita, energie). Dávkování: 80 - 160 mg perorálně (přibl. 2 mg/kg). MDMA zřetelně zesiluje smyslové vnímání - chuť, hmat, čich, zrak. Způsobuje snížení hladiny serotoninů v mozku. Zvyšuje krevní tlak a puls, sucho v ústech, skřípání zubů, nystagmus, nausea. Ve vyšších dávkách (předávkování) jsou příznaky podobné jako u amfetaminů: závratě, hyperkardie, nervozita.
MDA - 3,4-methylen-dioxy-amfetamin - [2-amino-1-(3,4-methylendioxyfenyl)propan] byla populární krátce v 70. letech jako "droga lásky". Má větší stimulační účinky a je více toxická.
MDE, MDEA - N-ethyl-methylen-dioxy-amfetamin, často nazývána "Eva", má podobné účinky, méně komunikativní a emoční, více intelektuální.
MMDA - 3-methoxy-4,5-methylen-dioxy-amfetamin [2-amino-1-(5-methoxy-3,4-methylendioxyfenyl)propan] působí zajímavé halucinace při zavřených očích, vědomé sny.
Další deriváty phenylalkylaminů jsou PMMA, MBDB, PMA (para-methoxy-amfetamin), TMA (trimethoxy-amfetamin)...

další drogy na bázi budivých aminůZDE

                 
Obsah vydání       12. 7. 2006
12. 7. 2006 Předává ČR nezákonně Spojeným státům soukromé informace o českých občanech?
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Nový zákon o silniční dopravě může mít významné následky
12. 7. 2006 Británie se vrací k jaderné energetice
12. 7. 2006 Partneři v rozděleném světě Oskar  Krejčí
12. 7. 2006 Šíření drbů zakázáno Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Jak pracují média Josef  Vít
12. 7. 2006 Volby v Rakousku jsou přede dveřmi Richard  Seemann
12. 7. 2006 Zájem o muzejnictví? Spíše provokace Stanislav  Kliment
12. 7. 2006 Semelová podle inspekce nevinná, přesto ji ztrestali
11. 7. 2006 Duhová koalice? Byl by to trik
12. 7. 2006 Ekologické heslo dne: Zabij bobra, zachráníš strom
12. 7. 2006 Limity svobody slova a demokracie Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Pro Britské listy Eva  Vlčková
12. 7. 2006 Políček Rathovi, dva políčky Mackovi! František  Schilla
12. 7. 2006 Když hoří mozek: Česko jako pervitinová velmoc Zdeněk  Moravčík
12. 7. 2006 Hra na výdrž Oskar  Krejčí
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Duhová koalice je nesmysl Jiří  Pehe
11. 7. 2006 Podle federálního soudce mohou USA zadržovat cizince na neurčito Greg  Evans
11. 7. 2006 Irán: Kým sa pravda obuje, lož obehne pol sveta. Jaroslav  Drobný
11. 7. 2006 Zidane, Macek, Kubice Ladislav  Žák
11. 7. 2006 Že by Jiří Paroubek neznal základní platné právní zásady v ČR? Miloš  Dokulil
10. 7. 2006 Má liberalismus v České republice šanci? Jiří  Pehe
10. 7. 2006 Snížit plat a hladinu adrenalinu Bohumil  Kartous
10. 7. 2006 "...voni ty knihy by měly bejt jako chytrý do nějaký teda míry prostě..." Alex  Koenigsmark
10. 7. 2006 Hnědí a zelení: Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
11. 7. 2006 Nikola Tesla - život plný energie Filip  Rožánek
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce