13. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 7. 2006

Věž ze slonoviny: Zápisky od života odtrženého spisovatele č. 16

Fotbal a politika

Po přečtení dnešních novin nezbývá mi, než zalézt do věže ze slonoviny a tam sepisovat od života odtržené zápisky. Je to asi nějaký druh duchovní samohany, ale díky internetu a na něm vycházejícím Britským listům se občas najde čtenář, který, jelikož mi napíše, tuto činnost posune o třídu výš. Už je jich několik desítek -- děkuji, přátelé - a nadávky mi přišly jen od jednoho, nějakého R.M., ale i ty byly relativně jemné, proti tomu, co se o sobě dovídají autoři třeba na Neviditelném psu (tam obdivuji zejména ex-senátora Fr. Vízka, jenž si zřejmě masochisticky v nadávkách libuje, jinak by si tam pro to sprosťáctví snad nechodil), byl jeho návrh, co se mnou udělají po denacifikaci, slabý čaj.

Fotbal

Finálový zápas patřil podle mého odtrženého názoru k těm nejhorším -- zejména vítězové předvedli všechny neřesti a nectnosti současného pseudofotbalu od teatrálních výstupů, veřejného umírání a pláče antických hrdinů, po urážení soupeře a komedie kolem rozhodčích, až po nechutné defilé s vlajkami na hlavě na způsob babičky, maškarního kloboučku v národních barvách a podobně. Poražení Francouzi měli menší herecký talent, ale taky žádnou příležitost ke commedii del arte nepromeškali a vyvrcholili Zidanovou catch-as-catch-canovou vložkouNepochybuju nicméně, že zadělávané dršťky typu pana Košťála se na stadionu výtečně bavily -- už proto, že to bylo důkazem, jak je to všude stejné jako u nás, hehe... Komu se to nelíbí, ať na fotbal nechodí.

Podobně jako v politice je na tom nejvíce skličující, že je to "normální". Trezeguet říká, že takové věci prostě "k fotbalu patří" -- to připomnělo, jak kdysi pravil už nevím který z našich fotbalových šíbrů o Ivanu Horníkovi, že fotbalu "rozumí". Někdy bych si fakt rád přečetl celého toho tetovaného pana Materazziho, který sice Zidana prý urazil, ale jak praví, běžnými urážkami, jimiž se na hřišti uráží normálně. Jiný multimilionář, živící se kopanou, řekl, že chytří hráči si dovedou vymyslet takovou provokaci, která soupeře tak vytočí, až udělá blbinu.

Mistry světa se stali fotbalisté nejkorumpovanější ligy, hned po oslavách by patrně většina z nich měla dostat pořádné flastry, ale vsaďte se, že z toho nic nebude... Navíc postoupili penaltou proti Austrálii, za kterou by toho soudce například na okresním přeboru v Kloušově utopili v rybníce a já bych jim tleskal.

Kdybych měl jmenovat manšafty, které se mi líbily, tak to bylo Německo, většinou Anglie, Ukrajina, Ghana, Argentina, finalisti ne. Ale je mi jasné, že nejsem odborník.

K tomu historka: asi v roce 1981 nebo tak nějak (nechce se mi to datum hledat) se kopalo finále MS mezi Německem a Itálií a před šampionátem se i tehdy konala součást italského (a českého) fotbalového folkloru, totiž úplatkářská aféra, hrdinou byl Rossi, pokud se pamatuju a výsledek byl tehdy taky takový, jako bude tenhle, totiž nijaký. Neměli jsme doma televizi a díval jsem se v nějakém letovisku akademie, v níž má tehdy čerstvá žena pracovala co pomocný učenec; fandil jsem Němcům, což samo o sobě bylo politicky nesprávné a vyjadřoval jsem se o korupčních sklonech italských sportovců. Přítomní členové akademie a strany rázem instinktivně vycítili, že italský sport, byť kapitalistický, je díky té úplatnosti jaksi bližší reálnému socialismu a také mne přesvědčovali, že je to "normální". Jako tentokrát, i tehdy vyhráli Italové.

Ano, jak říkal jeden z papežů -- spravedlnost vládne jen v pekle.

Politika

Ta se tomu fotbalu taky stále víc podobá. Se zájmem sleduji klopotnou cestu k velké koalici, doplňovanou samozřejmě nadávkami a trucováním, jimiž si "politici", tetovaní i netetovaní, přehazují míčky přes síťku. Mezitím je horko a léto, všechny ekonomické cifry vesele kvetou a občané se potulují po horách a mořích. Ve vinotéce pravil nedávno jeden analytik samouk, že velký muž na hradě nerad odpouští a tak si s potěšením vychutná topola, než se šéfem koaliční vlády stane bém... Pil růžové.

Já vím, že následující citát z Pekaře už byl v BL několikrát a že se chovám jako někdejší -- co někdejší, jako kterékoliv médium, totiž těším potěšené a nasírám nasrané, ale nešť.

Ve svém textu K boji o Husa (cituji z knihy Z duchovních dějin českých, Melantrich 1941, jinak článek vyšel v Národních listech 23.srpna 1925) píše Josef Pekař: "Píše se nyní hodně o smyslu našich dějin. Kdybych se měl o to pokusit, abych také sám přispěl nějakým agitačně výchovným výkladem, řekl bych asi -- `smysl českých dějin' je, že Čechové, kdykoliv se dopracovali vysoké úrovně svobody a samostatnosti, podvrátili vzápětí oboje nedostatkem rozumné umírněnosti a to jak v oboru života politického, tak mravního."

Prosím, vyřiďte to někdo šéfům politických stran, aby je nakonec neházeli v Kloušově do rybníku.

                 
Obsah vydání       13. 7. 2006
13. 7. 2006 Na prahu budoucí války Milan  Valach
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Štěpán  Kotrba, Irena  Ryšánková
13. 7. 2006 Fotbal a politika Alex  Koenigsmark
13. 7. 2006 Nový zákon o silniční dopravě může mít významné následky Vladimír  Mikuša
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
13. 7. 2006 Přání mladosti Antonín  Sova
13. 7. 2006 Googlování - heslo ve slovníku
13. 7. 2006 Cenzura po íránsku Josef  Provazník
13. 7. 2006 Televize pro mobily Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Předává ČR nezákonně Spojeným státům soukromé informace o českých občanech?
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
12. 7. 2006 Zájem o muzejnictví? Spíše provokace Stanislav  Kliment
13. 7. 2006 Do rizika pay-TV
12. 7. 2006 Británie se vrací k jaderné energetice
12. 7. 2006 Když hoří mozek: Česko jako pervitinová velmoc Zdeněk  Moravčík
12. 7. 2006 Volby v Rakousku jsou přede dveřmi Richard  Seemann
12. 7. 2006 Partneři v rozděleném světě Oskar  Krejčí
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Duhová koalice je nesmysl Jiří  Pehe
11. 7. 2006 Duhová koalice? Byl by to trik
11. 7. 2006 Podle federálního soudce mohou USA zadržovat cizince na neurčito Greg  Evans
11. 7. 2006 Zidane, Macek, Kubice Ladislav  Žák
22. 11. 2003 Adresy redakce