8. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 9. 2005

Británie diskutuje o rovné dani:

Na základě zkušeností z některých východoevropských zemí, které zavedly rovnou daň, "flirtují britští konzervativci s touto daní, která by znamenala, že by každý občan platit stejné procento daní, bez ohledu na to, kolik vydělávají. Ovšem flirtování neznamená, že rovnou daň chtějí britští konzervativci skutečně zavést. Avšak rovná daň je najednou v určitých kruzích pozoruhodně módní," konstatoval Jeremy Paxman ve středečním pořadu televize BBC Newsnight. Pořad přinesl k tomu přinesl analýzu a diskusi:

Sloupek
Petr Kuklerka

Hledám lidi, kteří neumějí hrát fotbal
podobně jako já neumím hrát fotbal
abych si s nimi zahrál fotbal

Problém je v tom
že ti, co neumějí hrát fotbal
většinou nehrají příliš rádi fotbal
protože až dosud hráli fotbal
převážně s těmi, co umějí hrát fotbal

To potom hrát fotbal není žádná radost

Navrhuji proto
odebrat fotbal těm, co umějí hrát fotbal
a přiřknout jej nám, co neumíme hrát fotbal
včetně všech ligových soutěží a pohárů
a mezinárodních mistrovství ve fotbalu

Ať žije fotbal!

z almanachu Mrtvé děti vybral Štefan Švec

8. 9. 2005

tisková zpráva iniciativy www.policejnistat.cz

Premiér Jiří Paroubek přednesl na středeční schůzi vlády její stanovisko, podle kterého byl policejní zásah na letošním Czechteku naprosto v pořádku. Kvůli technoparty není dosud stíhaný žádný policista. Bereme na vědomí zprávu předkládanou ministrem vnitra, zní usnesení vlády ohledně poslední zprávy o důvodech a průběhu policejního zásahu na Czechteku. Zpráva, čítající bez 14 příloh 30 stran, je opět zavádějící, místy nepravdivou a úmyslně nekompletní výpovědí o zásahu.

8. 9. 2005

Česká televize - provozovatel vysílání zřízený zákonem (potud tzv. veřejnoprávní), jehož úkolem je tzv. veřejná služba, jinak řečeno vysílání v obecném zájmu - zařazuje do vysílání dne 8. září od 20:00 na programu ČT2 dokument režiséra Jaroslava Bařinky podle scénáře Luďka Navary Smrt si říká Tutter - Nacistický vrah ve službách StB. Pořad údajně "odkrývá historickou zkušenost: totalitní režimy jako komunismus a nacismus stály na stejných lidech, na všeho schopných lidech".

Poněkud krátkodeché tvrzení! Doložím jediným příkladem -- příběhem Horsta Kopkowa.

8. 9. 2005

Evropská unie:

Britský ministr vnitra Charles Clarke ve středu ve Štrasburku znovu naléhal na poslance Evropského parlamentu, aby podpořili v rámci "boje proti terorismu" britský plán na celoevropské archivování internetových dat a dat o hovorech uskutečněných mobilními telefony.

8. 9. 2005

Transevropská petice:

Ministři spravedlnosti evropských zemí a Evropská komise chtějí zavést povinné uchovávání dat o telefonickém a internetovém provozu všech 450 miliónů obyvatel států EU. Jestliže vás tento plán zneklidňuje, podepište naši petici, vyzývá občanské sdružení Iuridicum Remedium.

Co je na zadržování dat špatného? Podle návrhu bude možné zjistit, kdo komu volal nebo posílal email, jaké internetové stránky lidé navštívili a dokonce i kde se pohybovali se svým mobilním telefonem.

31. 10. 2005

8. 9. 2005

Kdysi jsem dostal mailem asi takovouto výzvu (zestručňuji) a dva měsíce jsem se jí řídil, ale bylo nás málo. Zaujalo mě, že pravicově využívá zákon trhu, a zároveň je levicově kolektivistická.

Zněla: zdražuje se benzin a nafta. Peníze dostávají nadnárodní ropné firmy a stát. Firmám zisk neklesá ani omylem a stát má větší daně. My platíme. Máme možnost se bránit ? Ano.

Využijme pravidla trhu, zákon o nabídce a poptávce. Začněme prostě bojkotovat pumpy té největší společnosti, shodou okolností i té nejdražší, Shell a Esso. Kdybychom to skutečně většinově dokázali aspoň dva měsíce dodržovat, budou Shell a Esso muset zlevnit -- a jestliže zlevní oni, budou muset zlevnit i ti druzí.

Zkusme to. Přepošlete tento mail všem svým známým a všem adresám, které máte. Pánové a dámy novináři, otiskněte tuto výzvu ve svých novinách a časopisech, páni a dámy televizní redaktoři, vyhlaste tuto výzvu v médiích. Asi to neuděláte a jistě pro to najdete řadu sofistikovaných důvodů, ale ani jeden nebude pravdivý.

Zkusme to.

8. 9. 2005

Některé britské benzínové stanice začaly prodávat benzín v ceně jeden litr za libru (cca 43 Kč), což přirozeně vyvolalo články v tisku. Ale mohlo by to také vyvolat veřejné protesty jako před pěti lety? V září 2000 byly v Británii blokovány téměř týden aktivisty rafinerie. Vyvolalo to rozsáhlý nedostatek benzínu a panikářské vykupování zásob. V současnosti hrozí organizátoři protestů z roku 2000 zopakovat své protesty příští týden. Organizace, která si říká The Fuel Lobby, vyhrožuje, že příští středu 14. září od 6 hodin ráno, zablokuje všechny britské rafinerie ropy, pokud nedojde k snížení cen benzínu.

8. 9. 2005

Je to zvláštní. Dostal jsem v životě dvě ceny: když mi bylo třicet, napsal jsem televizní scénář podle Thomase Manna a inscenace Mario a kouzelník vyhrála televizní festival v Monte Carlu. Když mi bylo šedesát, napsal jsem několik fejetonů a fejeton Dveře a přednosti vyhrál v roce 2004 cenu Evropský fejeton. Pak vyšel v několika zemích, Polsku, Německu, Maďarsku... A teď v Britských listech. Těším se na příští ocenění, až mi bude devadesát a věřím jen, že si budu ještě schopen aspoň uvědomit, za co to je... (Alex Koenigsmark)

8. 9. 2005

Obří internetová firma Yahoo! byla obviněna, že poskytla komunistické Číně informace, které vedly k uvěznění jednoho novináře za to, že "prozradil státní tajemství".

Organizace Reportéři bez hranic konstatuje, že hongkongská pobočka firmy Yahoo! poskytla čínským úřadům informace, z nichž bylo lze vyvodit, že z určité emailové adresy odeslal zprávu obsahující "státní tajemství" právě novinář Ši Tao. Firma Yahoo! se k obvinění odmítla vyjádřit.

Ši Tao, 37, pracoval v redakci Contemporary Business News v provincii Hunan. Letos v dubnu byl zatčen a odsouzen na deset let do vězení.

27. 9. 2005

8. 9. 2005

Reklama je fascinující. Je to zdaleka nejfrekventovanější pořad, jaký v televizi uvidíte a je sakra drahá, takže se po ní chce, aby se vyplatila. Tvůrce pak nemůže riskovat, že by se minula účinkem a jeho cílem je komunikovat sdělení adresátovi dost jasně a neomylně. Nejlépe tak, že nemluví s ním, ale s jeho id. Někdy je zase její komunikace dotažena na takovou úroveň, že to může být nakonec vnímáno jako kontraproduktivní a někdy docela tvrdě říká člověku, jaký je vlastně chudák.

8. 9. 2005

Extrémní projevy všemožných levicových bojůvek jsou u nás vzhledem ke čtyřicetiletému traumatu totalitního komunistického samoděržaví podrobně sledovány a ze všech stran rozebírány. Stejně tak se pozornost zaměřuje na neonacisty. V pozadí zájmu ale zůstává podhoubí pravicové. Je to velká chyba, chyba, která by se nám jednoho dne mohla zle vymstít.

Když jsem jako každý den pročítal zprávy, narazil jsem na článek, jehož titul mě zaujal. Palach vs. Mašínové -- vyznamenaný ubožák vs. nevyznamenaní hrdinové. Vyšel v elektronické verzi časopisu Portál a jeho obsah mě nejen znechutil, ale také zděsil svým primitivismem a sprostotou.

7. 9. 2005

Podle statistik společnosti Iaudit zaznamenaly Britské listy v srpnu 2005 109 947 individuálních návštěvníků, což je vůči červenci 2005 vzrůst o 25 procent. V týdnu 2005/34 měly BL 29 429 individuálních návštěvníků (vzrůst oproti předchozímu týdnu o 9 procent) a v pondělí dne 5. 9. 2005 měly 9876 individuálních návštěvníků.

8. 9. 2005

Mnohé články na BL, týkající se problematiky bionafty, vyjadřují pochybnosti o její efektivnosti při snižování emise skleníkových plynů či úspoře fosilních paliv (o "zaručených" škodách na motoru -- z druhé ruky ovšem - nemluvě). Za všechny to shrnuje pan Michal Mašín ve svém článku "Bionafta -- řešení?" slovy:

7. 9. 2005

Jen 13 procent Američanů se domnívá, že za chaos v New Orleansu může Bush, 18 procent obviňuje federální úřady, 25 procent viní místní činitele v Louisianě či státní správu státu Louisiana, 38 procent amerických občanů si myslí, že vinu nenese nikdo. 63 procent dotazovaných zastává názor, že by nikdo ve státní správě neměl být kvůli chaosu v oblastech postižených hurikánem Katrina propuštěn. 62 procent Američanů vyjádřilo názor, že pokrok v záchranářských pracích, k němuž došlo za posledních několik dní, je dostatečný.

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění CNN/USA Today/Gallup, provedeného telefonicky ve dnech 5.-6. září. Dotazováno bylo 609 osob.

8. 9. 2005

Nejnovější průzkum amerického veřejného mínění potvrzuje, že jsou sdělovací prostředky stejně vzdálené realitě amerického života jako mnozí politikové, píše Ota Černoch, český novinář, působící v Americe, a pokračuje: "Kritikové" George Bushe a povšechně americké vlády kvůli pomalé reakci na živelnou pohromu katastrofálního rozsahu, která postihla přes milion lidí ve třech státech Unie, by si měli uvědomit, že dopravit jakoukoliv pomoc do oblasti nelze přes noc.

Někdo si představuje, že to je jako když se zaplaví Karlín a ze Žižkova se převezou čerpadla, sušičky, pitná H2O, přikrývky a podobně.

8. 9. 2005

Mezinárodní šachový velmistr Vlastimil Hort proslul svého času psychologickým trikem až kdesi na pokraji regulérnosti. V tuzemských soutěžích nižší kategorie, kterých se musel povinně zúčastňovat, lámal soupeře hned zkraje tím, že mu současně s prvním tahem na šachovnici suše oznámil: "Máte dvacet tahů."

8. 9. 2005

Na časopis ABC mám pěkné vzpomínky, píše Václav Kohn. . Jsem ročník 1946, takže jsem byl v době založení přesně ta správná cílová skupina 10 -- 15 let.

Foglara apod. jsem nikdy moc nebral, já byl od malička zaměřen spíše na techniku. Můj autor byl Verne, Lem apod. Takže i v časopise jsem hltal hlavně technické věci.

5. 9. 2005

DOKUMENT

Česká republika se stejně jako dalších 190 států zavázala splnit do roku 2015 tzv. Rozvojové cíle tisíciletí - Millennium Development Goals, které by měly zásadně změnit podobu dnešního světa.

ČESKO PROTI CHUDOBĚ - KLIKNI

Základních rozvojových cílů je osm. Prvních sedm je zaměřeno na zlepšení situace v nejchudších zemích světa, poslední osmý cíl se týká i vyspělých států, které by měly usilovat o vybudování globálního partnerství v oblasti rozvojové spolupráce. Význam přijetí těchto konkrétních cílů spočívá hlavně v tom, že ke spolupráci na jejich dosažení se zavázali představitelé většiny zemí na světě a jedná se o konkrétní cíle, pro které jsou stanoveny měřitelné indikátory a doba, kdy mají být splněny (výchozím rokem je 1990, rokem splnění 2015).

7. 9. 2005

KATASTROFA V NEW ORLEANSU:

Jak povodeň dnes trochu v Louisianě ustoupila, začalo o to zuřivěji létat bláto.

Hurikán Katrina zřejmě způsobil, že na Bushe nebudou lidé vzpomínat jako na prezidenta, který změnil rovnováhu zákonů, ale že na něho budou vzpomínat kvůli nekompetentnosti, krutosti nebo ještě něčemu horšímu.

Prezident George Bush oznámil, že se bude vyšetřovat, proč vznikly závažné problémy se záchránářskými pracemi po hurikánu Katrina. A kdo povede toto vyšetřování? Sám americký prezident:

Bush: "Takže během času zjistíme, co se podařilo a co se nepodařilo."

Citujeme z úterního pořadu Newsnight televize BBC. Máte-li broadband, obraz i zvuk tohoto pořadu je k dispozici až do středy 23.30 ZDE

7. 9. 2005

NEW ORLEANS:

středa 12.00: Úřady v New Orleans začaly ve středu násilně evakuovat zbylých 10 000 obyvatel města, kteří se ani týden po jeho zaplavení nechtějí vystěhovat.

Primátor Ray Nagin vydal v úterý příkaz, podle něhož mají ve městě zůstat pouze záchranáři. Do města bylo vysláno 5000 vojáků v malých člunech, kteří mají odvézt všechny osoby, které tam naleznou.

Mnoho lidí však přesto nechce odejít.

7. 9. 2005

Pojem "konzum" se z lidového označení socialistické sámošky či bufetu přehoupl v dnešní době do zcela jiné polohy. Stal se označením pro určitý styl, postoj, množinu, ať už převzatých nebo vlastních, názorů vztažených k uspokojování svých potřeb.

Při pohledu shora uvidíme konzum jako jakousi uměle vytvořenou nadstavbou obchodu určenou pro jeho maximalizaci.

Chtěl bych v tomto článku uvést některé z mnoha důsledků, které má přebírání konzumních postojů na společnost a jedince. Na závěr pak ukázat proč, ale hlavně pro koho, je dnes tak důležitý že se vyplatí investovat obrovské peníze na jeho vytváření.

7. 9. 2005

V současné době je připravován text nového občanského zákoníku, který bude znamenat zásadní změnu civilního práva v ČR, a z toho plynoucí nezbytnost zvyknout si na některá nová ustanovení a nové právní poměry, na které jsme dosud nebyli zvyklí. Problematika úpravy velkých a zásadních právních předpisů, jakými jsou kodexy civilního nebo trestního práva spočívá v tom, že tyto zákony by měly platit po dlouhou dobu bez potřeby stálých novelizací, reagujících na změny společenských podmínek, a na straně druhé musí vycházet ze společenské reality, odpovídat jí a nesnažit se formovat realitu podle záměrů zákonodárce. To platí i o uvažovaných změnách, které se dotknou nájmu bytu.

7. 9. 2005

Úvod do freud-strukturalistického studia populární kultury

Kdysi dávno, ještě ve svých svazáckých letech, pojmenoval Ivan Klíma to, co by dnes už nejspíš nezopakoval: onu tajemnou buržoaznost Rychlých šípů i jiných Foglarových hrdinů. Šlo o důležité a cenné pojmenování, zřejmě nejcennější, jaké Ivan Klíma ve svém životě učinil, nic z jeho pozdější tvorby se mu nevyrovnalo, byť toto pojmenování mělo tehdy charakter spíše hlášení styčnému důstojníkovi, což nijak nepřekvapuje vzhledem k úrovni, na níž autor celoživotně tvoří.

Vlastislav Toman, <i>Můj život s Ábičkem mladých techniků a přírodovědců</i>, ISBN 80-86289-38-9,   2005, nakladatelství Ostrov
6. 9. 2005

Rozhovor s Vlastislavem Tomanem

V dnešním ABC musejí mít radost, že o něm vyšly paměti...

Nevím. Neobjevila se tam ani zmínka. Když jsem knížku do redakce donesl s tím, že by bylo hezké, kdyby o ní napsali, řekla paní šéfredaktorka Volfová, že se musí zeptat. Pravděpodobně někoho nadřízeného. ABC dnes vychází ve společnosti Ringier. Nevyšlo nic, nikdo se mi ani neozval.

Věřím na názor jednoho známého, který říká, že to neotisknou proto, že by popularizovali časopis, který byl lepší, než to, co oni dělají dneska. Na druhou stranu Vlado Ríša, šéfredaktor Ikarie, která vychází ve vydavatelství Mladá fronta, chtěl taky otisknout pár řádek, ale bylo mu řečeno, že to shora nedoporučují.

Nepřipomíná vám to normalizaci?

Co vám na to mám říct?

Vlastislav Toman (*1929) byl přes třicet let šéfredaktorem ABC mladých techniků a přírodovědců. Dokázal z něj vybudovat časopis, jehož přílohy, vystřihovánky a komiksy se staly legendou. Letos vydal paměti s názvem Můj život s ABC. Rozhovor jsme vedli o nich, o Ábíčku, o Jaroslavu Foglarovi, o komunistické straně a o dnešních časopisech pro mládež.

7. 9. 2005

Chci tento článek věnovat všem věřícím křesťanům, kteří nesmýšlejí z nějakých důvodů ortodoxně. Ortodoxně v linii oficiálního učení církve Ježíše Krista. Za což si vytrpěli ústrky a mnohdy i pronásledování od svých věřících bratrů v církvích. Také chci tento článek věnovat židům, kteří si také vytrpěli v průběhu historie své. Mnohdy jsme to byli my křesťané, kteří jsme se proti nim provinili.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2005 Nenápadní pravicoví sprosťáci Ondřej  Fér
8. 9. 2005 Dveře a přednosti Alex  Koenigsmark
8. 9. 2005 Všechno, o čem sníte... Bohumil  Kartous
8. 9. 2005 Nacističtí vrahové v tajných službách Pavel  Barák
8. 9. 2005 Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou?   
8. 9. 2005 Civilizace je zatraceně tenký nátěr   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
7. 9. 2005 Nájem bytu v novém občanském zákoníku Stanislav  Křeček
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
6. 9. 2005 Romové v Británii - jako ryby ve vodě Blanka  Rambousková

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2005 Sdělovací prostředky jsou vůči Bushovi zaujaté   
8. 9. 2005 Civilizace je zatraceně tenký nátěr   
7. 9. 2005 Američané: Bush nemůže za chaos v New Orleansu, ale jeho reakce byla "strašná"   
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
6. 9. 2005 New Orleans: Daleko více ozbrojenců než lékařů   
5. 9. 2005 Benzín za pětatřicet Josef  Vít
5. 9. 2005 Spád událostí mě předběhl Jindřich  Kalous
5. 9. 2005 Give them enough rope Štěpán  Kotrba
5. 9. 2005 Achillova pata supervelmoci Bohumil  Kartous
5. 9. 2005 Prázdné, zničené a zoufalé město   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2005 Bionafta je nejlepším řešením Jan  Hošek
8. 9. 2005 Británie: Aktivisté chtějí blokovat benzínové pumpy   
7. 9. 2005 Zelení: Používejte bionaftu   
7. 9. 2005 Bionafta -- řešení? Michal  Mašín
6. 9. 2005 Mýty o ropě a benzínu nebo spíš další práce pro Antimonopolní úřad? Jan  Hošek
6. 9. 2005 O ropném zlomu po x-té Petr  Dvořák
5. 9. 2005 Benzín za pětatřicet Josef  Vít
5. 9. 2005 Spád událostí mě předběhl Jindřich  Kalous
29. 8. 2005 Proč nás situace v USA musí zajímat Jindřich  Kalous
26. 8. 2005 Ropný zlom -- velké dobro pro lidstvo? Michal  Mašín

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík
22. 8. 2005 Normobčan 1.0 beta Tomáš  Gawron
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2005 Báseň aktivního nesportovce Petr  Kuklerka
7. 9. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
6. 9. 2005 * * * Štěpán  Nosek
5. 9. 2005 Jabloňové sady 4 Filip  Sklenář
2. 9. 2005 Čo len ten potóčik   
1. 9. 2005 Kostel Petr  Odehnal
31. 8. 2005 Z hlubin Otokar  Fischer
30. 8. 2005 Sebepsychologie Bohumil  Kartous
29. 8. 2005 Bílé husy, bílé   
26. 8. 2005 Seznam četby pro studenty Vysoké školy mlíkařské Tomáš  Koloc

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Některé skvrny na rudé košili jsou patrně neodstranitelné Karel  Dolejší
22. 8. 2005 O odvážných Polácích, flegmatických Češích a neutrálních Brazilcích Fabiano  Golgo
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   

Školství RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné Ivo V. Fencl
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly   
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
19. 8. 2005 Všechny je za šest dnů stvořil Bůh Bohumil  Kartous
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?   
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Poslanci obdrželi petici pro registrované partnerství   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2005 Nacističtí vrahové v tajných službách Pavel  Barák
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
27. 8. 2005 Bývalý šéf BBC požaduje "pravdu a krásu" v televizním vysílání   
27. 8. 2005 BBC zpřístupní své kompletní televizní vysílání na internetu   
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík
16. 8. 2005 Muži jsou nyní "nezaměstnatelní dárci spermií"   
12. 8. 2005 Všichni jsme jen lidé, ale jsme nestranní Martin  Krafl
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík