8. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 9. 2005

Dividendy proti mnichovanství

Mezinárodní šachový velmistr Vlastimil Hort proslul svého času psychologickým trikem až kdesi na pokraji regulérnosti. V tuzemských soutěžích nižší kategorie, kterých se musel povinně zúčastňovat, lámal soupeře hned zkraje tím, že mu současně s prvním tahem na šachovnici suše oznámil: "Máte dvacet tahů."

O něco později použil mutatis mutandis v kupónové privatizaci obdobný trik Viktor Kožený, když drobným držitelům investičních kupónů hned zkraje tvrdě a nekompromisně přiřkl z celého privatizovaného koláče místo daleko ambicióznějšího sousta (jež si evidentně vyhradil pro sebe) pouze něco přes deset tisíc korun. Skutečnost, že tolik účastníků celé hry se - navzdory opakovaným veřejným lamentacím tehdejšího ministra Tomáše Ježka - odbytným od Koženého bez dalšího spokojilo, nesouvisí ani tak s jejich špatnými kalkulačními schopnostmi (jak se Tomáš Ježek původně domníval), nýbrž s jevem, který publicisté všech kategorií označují s určitou nepřesností jako "mnichovanství", tj. s jevem obecného kapitulantství. Masové kapitulantství (čili, řečeno s Michalem Vieweghem, "přizdisráčství") jako nepříjemné související téma je ostatně jedním z důvodů, proč senzační akce, jakou byla kupónová privatizace, je v českých médiích dodnes převážně tabuizována.

Na rozdíl od karatelů a moralistů se podnikatelé dnešní prostředí nesnaží v prvé řadě radikálně změnit; hledí jej především čiperně využít k vlastnímu prospěchu. Specifikum privatizačního fenoménu Kožený spočívá právě v bezskrupulózním podnikatelském "podchycení" a využití mnichovanství -- masového kapitulantství. Nad touto skutečností Tomáš Ježek po přechodném osvětovém zápalu, kdy v celostátních médiích intenzivně propagoval velkou násobilku, v určitém okamžiku doslova oněměl zděšením. Rovněž zpočátku brilantně argumentujícího Ivana Kočárníka posléze unavilo čelit stále dokola logice kapitulantského davu.

A tak jediným předním československým (a poté českým) politikem, který hromadné kapitulantství v dané oblasti (tj. v oblasti rozdělování privatizačního koláče pomocí kupónové hry) veřejně odmítal nejenom během první, ale ještě i během druhé vlny, zůstal Václav Klaus. V předkole druhé vlny se k němu v tomto směru na poslední chvíli připojil, byť ne tak razantně a ne s tak sžíravou ironií, ještě alespoň Václav Havel. Kdesi na úplně opačné straně v poměru ke tragikomickému placatění předem kapitulujících davů stál z dobové politické garnitury, připomeňme pro úplnost, dnes již opět zcela neznámý politik jménem Čermák.

Dlouhý nos na Koženého i s jeho slavným "desetinásobkem" a i s celým Čermákem mohli udělat jako první někteří z těch, kdo nedlouho po zahájení obchodování realizovali své individuální investice přímo do podniků z kupónovky kapitálově. (Připomeňme jen, že za akcie podniku Elektrárny Opatovice získané od státu za jedinou zainvestovanou kupónovou knížku bylo možno -- ještě předtím, než byly akcie Harvardských fondů z první vlny vůbec emitovány, a potom kdykoli celé roky - utržit přibližně půl milionu korun.)

Dividendové investice potřebují ovšem, vyjádřeno schematicky, obvykle jistou "inkubační dobu", dobu zrání -- čili, vyjádřeno obrazem ze hry šachové, více než Hortových příslovečných "dvacet tahů". Až po několika letech začalo docházet k tomu, že také další a další "lidoví kapitalisté" z kupónovky (kteří akcie svých podniků neprodali, ale drželi je dlouhodobě) mohli zpravidla v létě (kdy se obvykle vyplácejí dividendy za minulý hospodářský rok) toho či onoho roku alespoň dodatečně zavolat směrem na Bahamy symbolické: "Tůdle!"

Letos v červenci se k těm, kdo mohli ve sledované oblasti na základě jednoduché bilance dát zcela osobně (ba případně i se zlidovělým doprovodným gestem) definitivně výhost kapitulantství, přiřadili ti z akcionářů slovenského podniku Železiarne Podbrezová, kteří v první vlně obdrželi za každých sto zainvestovaných bodů po třiceti akciích tohoto podniku. Objevili totiž ve schránce složenkou s dividendou za loňský hospodářský rok, tj. za rok 2004. Ta činí (po zdanění a konverzi na české koruny) rovných 1.170,- Kč na každých třicet akcií, tedy celkem 11.700,- Kč na každou celou takto zainvestovanou kupónovou knížku.

Dividenda za jeden jediný hospodářský rok tak prolomila psychologickou hranici v podobě Koženého "desetinásobku". (Poněkud zjednodušujeme, neboť ze srovnání vypouštíme faktor času. Stejně tak ovšem vypouštíme, že k desetinásobku už šplhaly dividendy z Podbrezové v každém z předchozích čtyř let.) Na každoroční otázky dětí ohledně "dárku od pošťáka" mají akcionáři slovenského podniku, kteří v jednom z pozdějších kol první vlny kupónovky získali desetkrát tolik akcií, než kolik se jich nadělovalo během kola prvního, i letos rozhodně co vyprávět. Mnichov Nemnichov, Kožený Nekožený a Čermák Nečermák!

                 
Obsah vydání       8. 9. 2005
8. 9. 2005 Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou?
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku
8. 9. 2005 Nacističtí vrahové v tajných službách Pavel  Barák
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech
8. 9. 2005 Schraňování údajů o telekomunikačním provozu občanů EU není řešení!
31. 10. 2005
8. 9. 2005 Báseň aktivního nesportovce Petr  Kuklerka
8. 9. 2005 Zkusme to! Alex  Koenigsmark
8. 9. 2005 Británie: Aktivisté chtějí blokovat benzínové pumpy
8. 9. 2005 Dveře a přednosti Alex  Koenigsmark
8. 9. 2005 Firma Yahoo! "udala Číně novináře"
27. 9. 2005
8. 9. 2005 Všechno, o čem sníte... Bohumil  Kartous
8. 9. 2005 Nenápadní pravicoví sprosťáci Ondřej  Fér
7. 9. 2005 Britské listy: 110 000 individuálních čtenářů v srpnu 2005
8. 9. 2005 Bionafta je nejlepším řešením Jan  Hošek
7. 9. 2005 Američané: Bush nemůže za chaos v New Orleansu, ale jeho reakce byla "strašná"
8. 9. 2005 Sdělovací prostředky jsou vůči Bushovi zaujaté
8. 9. 2005 Dividendy proti mnichovanství František  Schilla
8. 9. 2005 Pěkné vzpomínky na časopis ABC
5. 9. 2005 Osm rozvojových cílů tisíciletí
7. 9. 2005 Prezident Bush bude vyšetřovat sám sebe
7. 9. 2005 Nařízena povinná evakuace
7. 9. 2005 Konzumní strategie masírují společnost tak, aby samostatně uvažovala co nejméně David  Formánek
7. 9. 2005 Nájem bytu v novém občanském zákoníku Stanislav  Křeček
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan  Čulík
7. 9. 2005 O Boží spravedlnosti a biblické hermeneutice Karel  Sýkora
22. 11. 2003 Adresy redakce
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005