7. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 9. 2005

KATASTROFA V NEW ORLEANSU:

Prezident Bush bude vyšetřovat sám sebe

Jak povodeň dnes trochu v Louisianě ustoupila, začalo o to zuřivěji létat bláto.

Hurikán Katrina zřejmě způsobil, že na Bushe nebudou lidé vzpomínat jako na prezidenta, který změnil rovnováhu zákonů, ale že na něho budou vzpomínat kvůli nekompetentnosti, krutosti nebo ještě něčemu horšímu.

Prezident George Bush oznámil, že se bude vyšetřovat, proč vznikly závažné problémy se záchránářskými pracemi po hurikánu Katrina. A kdo povede toto vyšetřování? Sám americký prezident:

Bush: "Takže během času zjistíme, co se podařilo a co se nepodařilo."

Citujeme z úterního pořadu Newsnight televize BBC. Máte-li broadband, obraz i zvuk tohoto pořadu je k dispozici až do středy 23.30 ZDE

Dobrý večer, uvedl pořad Jeremy Paxman. Jak povodeň dnes trochu v Louisianě ustopila, začalo o to zuřivěji létat bláto. Ve snaze ochránit sám sebe oznámil americký prezident, že se postaví do čela vyšetřování toho, co se nepodařilo a - podle jeho slov - i toho, co se podařilo. Zjevně je toho, co se nepodařilo, daleko více.

K otázkám, které jsou nyní vznášeny: Byly hráze zanedbané? Proč byla záchranářskáreakce tak nedostatečná? Naše reportérka v New Orleansu:

"New Orleans je katastrofa, která se může stát doslova každým dnem. Scientific American, 2001." (obdobné citace z dalšího tisku)

Média před katastrofou mnohokrát varovala, k čemu může dojít v New Orleansu. Jak to, že Amerika tato varování ignorovala? Jak to, že selhala státní správa na všech úrovních?

George Bush se v úterý vyjádřil, že bude tato selhání sám zkoumat. Avšak může vedoucí politik vyšetřovat chyby, které učinila jeho vlastní vláda? Americký prezident je za reakci na katastrofu přímo odpovědný.

Každé vyšetřování, bez ohledu na to, kdo ho povede, rychle zjistí, že existuje obrovské množství literatury o tom, že městu New Orleans hrozilo velké nebezpečí.

Když státní správa v roce 2004 realizovala počítačový model takovéto katastrofy, předokládala, že dvě třetiny obyvatelstva zůstaly ve městě. Vyšlo jim, že důsledkem bude tak obrovský počet mrtvých, jaký Amerika nezaznamenala za posledních sto let.

Tento model, který vznikl pro plánování předběžných záchranářských prací, přesně předpověděl, jaké části města budou zaplaveny. (záběry počítačového modelu)

Avšak tyto katastrofické předpovědi byly ignorovány. Washington neinvestoval do modernizace hrází proti vážným bouřím. V letošním roce potřeboval projekt na modernizaci hrází 22 milionů dolarů. Prezident Bush poskytl méně než 4 miliony.

Přestože bylo federální financování modernizace vážně omezeno, místní státní činitelé vypracovali záchranářský plán pro katastrofu, o nichž se mnoho lidí domnívalo, že je nevyhnutelná. Plán byl přesný. Předpověděl, že může dojít k maximálním záplavám do výše 6,5 metru. Varoval, že povodňová vlna, způsobená hurikánem, byl mohla způsobit protržení hrází a že bude zapotřebí hromadná evakuace.

Tragedií v New Orleansu je, že všechen tento kvalitní vědecký výzkum a poečlivé plánování nezachránilo město před katastrofou. K selhání došlo na všech úrovních státní správy. Místní policie byla přítomna, ale nedostala podporu, kterou potřebovala na pomoc osobám, které nebyly evakuovány. Policisté obviňují federální správu.

Je známo, že mnoho policistů odešlo z práce a vydali se zachraňovat příslušníky vlastních rodin. Je zjevné, že místní policie potřebovala pomoc. Ale Washington se brání a tvrdí, že bylo úkolem místního státu vyslat svou Národní gardu.

Ministr obrany Rumsfeld popřel, že do oblasti bylo vysláno příliš málo Národních gard, protože jich část byla vyslána do Iráku.

Ale Washington je nejzranitelnější vůči kritice zaměřené na Federální úřad pro koordinaci mimořádných situací. Tento úřad měl koordinovat záchranářské práce na všech úrovních. Po 11. září byl tento úřad "degradován", byl učiněn součástí nového ministerstva vnitra (homeland security)

Šéf tohoto úřadu Michael Brown je kritizován jako nekompetentní pracovník, který tento post dostal z politických důvodů. Dříve pracoval jako činitel Mezinárodní asociace arabských koní. Bush ho zatím podporuje.

Voda nyní v New Orleansu konečně klesá. Hráze byly opraveny a pumpy začaly vypumpovávat vodu. Bude to prý trvat až tři měsíce, než bude město na suchu. Rekriminace a vyšetřování toho, k čemu došlo v tomto městě, budou zřejmě trvat podstatně déle.

Jeremy Paxman: To, že George Bush oznámil, že se postaví do čela vyšetřování toho, co se stalo v New Orleansu, je důkazem, že se octl pod intenzivní palbou kritiky. Skoro všichni usuzují, že za nekompetentní reakci vůči katastrofě může právě on a že byl nyní Bushův prezidentský úřad vážně, možná smrtelně zraněn.

Nikdo nezpochybňoval Bushův prezidentský mandát pro jeho druhé funkční období, což pro něho muselo být příjemnou změnou, pokračoval Jeremy Paxman. Byl znovuzvolen jako údajně úspěšný válečný politik. Když došlo v roce 2001 k útokům z 11. září, Bush vypadal neschopně, byl kritizován, že se tehdy zdálo, že je ochromen. Když pak ale zaútočil na Afghánistán a na Irák, to jeho image změnilo. Nyní byl Bush mužem činu, ofenzivně bojoval proti nepřátelům Ameriky, ať jsou ve světě kdekoliv. Byl to, tvrdili Bushovi lidé, obrovský triumf.

Jenže válka v Iráku neskončila. Američtí vojáci dál umírají v Iráku a umírá jich nyní více než během invaze. Nejsou vyhlídky na to, že by skončila krvavá válka, kterou jsou Američané nuceni vést proti snad nejodpornějším bojovníkům na této planetě. Letos v létě se matka, jejíž syn zahynul v Iráku, utábořila před Bushovým rančem a požadovala vysvětlení, proč její syn musel zemřít. George Bush pokračoval v dovolené.

Nyní se však dosud uctivé sdělovací prostředky začínají znepokojovat. George Bush doufal, že se během druhého prezidentského bodobí bude moci soustředit na domácí otázky, aby, jak řekl "zlepšil život pro Američany". Jmenoval své lidi do klíčových postů, aby, jak tomu říká, "potvrdil své dědictví". Využilk ústavní mezery v zákoně k tomu, aby jmenoval Johna Boltona velvyslancem u OSN navzdory tomu, že s tím Kongres nesouhlasil. Minulou neděli jmenoval svého nového nejvyššího soudce k Nejvyššímu soudu. Bude jmenovat ještě jednoho soudce, čímž určí, že soud bude zastávat jeho politické názory po mnoho let do budoucnosti.

Avšak hurikán Katrina zřejmě způsobil, že na Bushe nebudou lidé vzpomínat jako na prezidenta, který změnil rovnováhu zákonů, ale že na něho budou vzpomínat kvůli nekompetentnosti, krutosti nebo ještě něčemu horšímu.

Bush byl na dovolené, když jeho občané umírali. Je obviňován, že zrušil finanční prostředky, které mohly zachránit mnoho životů doma, je obviňován, že vede katastrofální dobrodružství v zahraničí.

Teprve nyní, pozdě, dávno poté, co se katastrofa udála, začínají být mobilizovány zdroje mašinérie v Bílém domě - propagandisté (spin doctors) i skuteční lékaři. Dokáží zachránit prezidentovu pověst?

Následující diskuse se účastnili republikánský kongresman David Drier, bývalý hlavní poradce prezidenta Clintona Sidney Blumenthal, Pipa Malgreen, bývalá hospodářská poradkyně prezidenta Bushe, a historik Simon Shama. Citujeme začátek.

Paxman: Sidney Blumenthale, kolik odpovědnosti za toto všechno nese prezident?

Blumenthal: Odpovědnost vždycky plně nese prezident.

Malgreen: Myslím, že je důležité zjistit, jaká byla odpovědnost místních úřadů. V případech nouzových záchranářských akcí jsou odpovědny místní úřady. Prezident Bush v pátek prosil guvernérku Luisiany, aby vyhlásila federální nouzový stav. Ona to odmítla. Od roku 1872 nesmí federální prezident poslat federální vojska do žádného státu, aniž o to nepožádá jeho guvernér.

Blumenthal: To je všechno věcně nesprávné. 26. srpna poslala guvernérka Blancová dopis prezidentu Bushovi, jímž ho žádala, aby vyhlásil federální nouzový stav. 27. srpna on jí odpověděl, že to opravdu učinil. Od té chvíle byl za vše odpovědný americký prezident.

Malgreen:Nesouhlasím a vyšetřování to zjistí.

Paxman: Simone Shamo, proč je nyní tak silně obviňován prezident Bush?

Shama:, No, částečně proto, jakým způsobem kandidoval na své druhé funkční období. Vystupoval vlastenecky jako někdo, kdo ochrání Ameriku před katastrofami. Účleme toho měla být celá americká politika vůči Iráku. V Americe nyní dochází k pozoriuhodné změně veřejného mínění. Je-li pravda, že americká média ztrácejí uctivý postoj vůči Bushovi, to je pro zemi velmi dobré. Já jsem silně pro konfliktní, debatní situace, pro politickou rozhádanost. Odmítám argumentaci: "Krize bychom neměli politizovat".

Byl by to vtip, kdyby to nebylo tak tragické, že preizdent se staví do čela tohoto vyšetřování sám. Bude vyšetřovat sám sebe. Copak bude dělat? Posadí se zároveň na dvě židle?

(...)

                 
Obsah vydání       7. 9. 2005
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
7. 9. 2005 Nařízena povinná evakuace
7. 9. 2005 Američané: Bush nemůže za chaos v New Orleansu, ale jeho reakce byla "strašná"
7. 9. 2005 Prezident Bush bude vyšetřovat sám sebe
7. 9. 2005 Proč jet do Británie pracovat? Jiří  Paukrt
7. 9. 2005 Nájem bytu v novém občanském zákoníku Stanislav  Křeček
31. 10. 2005
7. 9. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
7. 9. 2005 Guvernér Fazio dostal od Berlusconiho polibek smrti Josef  Brož
7. 9. 2005 Britské listy: 110 000 individuálních čtenářů v srpnu 2005
6. 9. 2005 New Orleans: Daleko více ozbrojenců než lékařů
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
27. 9. 2005
7. 9. 2005 Bionafta -- řešení? Michal  Mašín
7. 9. 2005 Některé skvrny na rudé košili jsou patrně neodstranitelné Karel  Dolejší
7. 9. 2005 Konzumní strategie masírují společnost tak, aby samostatně uvažovala co nejméně David  Formánek
7. 9. 2005 Good-bye, rakouský státní sektore Richard  Seemann
7. 9. 2005 O Boží spravedlnosti a biblické hermeneutice Karel  Sýkora
7. 9. 2005 O jízdence do budoucnosti Michal  Vimmer
7. 9. 2005 Poslanci obdrželi petici pro registrované partnerství
7. 9. 2005 Zelení: Používejte bionaftu
7. 9. 2005 Kontaminace GM řepkou vyhrocuje v Austrálii konflikt o pěstování GMO Miroslav  Šuta
7. 9. 2005 Život sice začíná po čtyřicítce, ale vlastně až v devětapadesáti František  Schilla
5. 9. 2005 Osm rozvojových cílů tisíciletí
7. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 23. srpna 2005
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan  Čulík
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Romové v Británii - jako ryby ve vodě Blanka  Rambousková
22. 11. 2003 Adresy redakce
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005