18. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 7. 2005

Britská policie přiznává, že nic neví o islámských extremistech

Nejvyšší činitelé britské policie jsou přesvědčeni, že "to bude trvat dlouhá desetiletí", než se podaří úspěšně zneutralizovat britské islámské teroristické organizace, protože se policii vůbec nepodařilo proniknout do islámské komunity mezi extremisty.

Čelní britští policisté zastávají názor, že současné znalosti britské policie o islámském terorismu jsou srovnatelné s tím, co věděla britská policie o Irské republikánské armádě v sedmdesátých letech, kdy byla IRA v Británii schopna páchat atentáty zcela beztrestně.

Britský týdeník Observer zjistil, že pákistánská protiteroristická služba varovala v květnu Británii, že extremisté plánují bombové atentáty proti londýnským restauracím, hostincům a možná i nádražím. Pákistánské bezpečnostní jednotky to zjistily výslechem britského občana, původem z Pákistánu, který byl zatčen nedaleko afghánské hranice. K těmto bombovým útokům mělo dojít začátkem léta.

Sloupek

že léčebna byla v zámku
jednou se dva autobusy nezávislých
přijely podívat na zámek plný závislých
šel jsem na záchod kouřit
dva nezávislí čůrali do mušlí
neviděli mě
voni chlastaj, pak se tu válej na zámku
a my jim to platíme
stál jsem tam a čekal až odejdou
kouřit na záchodě se nesmělo
za kouření na záchodě
byl 1 celý trestný bod

ze sbírky Co říkal Zouplna, Jaroslav Kovanda (Psí víno), Zlín 2005 vybral Štefan Švec

18. 7. 2005

O zmatku v mysli Rostislava Roda (?) (pokud je skutečně právě on autorem hromadného dopisu, který v neděli odpoledne obdržely i Britské listy) svědčí jeho kritika Mladé fronty Dnes, která v sobotu 16.7. publikovala článek s nadpisem "Práce pro českou dívku by byla, ale pro Romku ani náhodou". Důkaz pro tvrzení, uvedená v článku o diskriminaci Romky, zdokumentovali redaktoři MFD tajnou nahrávkou. Rod tvrdí, že použitím tajného nahrávání je "porušením občanského zákoníku".

V zavedenějších zemích západní Evropy je běžnou praxí, že tajného nahrávání musejí média používat opatrně a z rozmyslem, avšak je-li účelem veřejný zájem, je to zcela přijatelné. V tomto případě byly tajné nahrávání i publikace zmíněného článku v MFD zjevně ve veřejném zájmu a Rostislav Rod se mýlí. To, v jakém stavu je případně český občanský zákoník, je irelevantní. Kdyby někdo Mladou frontu dnes za použití tajného nahrávání v tomto případě žaloval, je jasné, že by své odvolání u evropských institucí vyhrála na celé čáře.

18. 7. 2005

OLYMPIA, Greece -- At an ongoing series of lectures for an international postgraduate media course organized by the Athens-based Kokkalis Foundation, it was made disturbingly clear that the world is much less globalized than is often thought.

18. 7. 2005

Nového premiéra, v němž jsem, přiznám se, zpočátku viděl jen pokračování pohromy, již si ČSSD přivodila minulé léto nástupem Stanislava Grosse, sleduji se zaujetím a stále silnějším respektem. Dosud mi na něm nejvíc vadil dojem, který kolem sebe záměrně šíří: že je schopen dohodnout se vždy a s každým a o čemkoli. Možná je jeho poslední gesto jen důkazem jeho neforemné nátury, jež snese všechno, a to bych se mu vysmál, ale zajímavé je, že si jím politicky škodí -- tak proč to dělá?

18. 7. 2005

V globální válce mohou být bojiště a mrtví kdekoliv

Prý se ozývají hlasy, že se premiér Paroubek snaží svým gestem vůči německým antifašistům rozdělit sudetoněmecký landsmanschaft. Vůbec nechci komentovat tento nápad a už vůbec ne reakce na něj. Já se pokusím soustředit na to slůvko "rozděluje".

Je skutečností, že každé rozhodnutí rozděluje.

Setkání SDP v Karlových Varech
18. 7. 2005
< Setkání SDP v Karlových Varech - archiv ŠOK

na rozdíl od pana Provazníka patřím mezi příznivce pana Paroubka. Celkem s názory pana Provazníka souhlasím, protože politika je opravdu "uměním možného". Nemohu ovšem souhlasit s prvním odstavcem jeho článku.

Není vůbec překvapivé, že návrh smířlivého gesta vůči německým antifašistům na má podporu KSČM.

18. 7. 2005

Sprostota obhájců "konání dobra" německých spoluobčanů uprostřed 2. světové války

Psal se rok 1945, bylo léto a Československo se vzpamatovávalo z několika let kruté nadvlády svých německých spoluobčanů. Někteří Češi se vraceli z fronty, jiní ze zajateckých táborů po celém světě, někteří se nevrátili vůbec.

18. 7. 2005

V Británii zemřel ve věku 89 let bývalý konzervativní premiér Sir Edward Heath, předchůdce Margaret Thatcherové. Stál v čele britské konzervativní vlády v letech 1970-1974. V roce 1975 prohrál volbu šéfa Konzervativní strany ve prospěch Margaret Thatcherové a nikdy jí to nezapomněl (nazýval ji slovy: "Ta ženská...") Thatcherová při příležitosti jeho smrti pochválila jeho "politické úspěchy". Nazvala ho "politickým obrem" a "v každém smyslu slova moderním konzervativním šéfem strany".

Za Heathovy vlády vstoupila Británie do Evropského hospodářského společenství. Heath také poslal britská vojska do Severního Irska. Za jeho vlády došlo v Británii k rozsáhlým stávkám, v důsledku nichž přišli konzervativci v roce 1974 o moc.

Heath nikdy Thatcherové neodpustil, že ho svrhla jako šéfa Konzervativní strany a odmítl se stát ministrem v její vládě. Po více než padesáti letech v parlamentní politice odešel na odpočinek v roce 2001.

Podrobnosti v angličtině ZDE

18. 7. 2005

Jak je to možné? Tak se dnes ptají asi všichni... Za krvavými útoky na pokojné civilisty stáli lidé s dobrou pověstí, rodilí Britové, perspektivní mladíci. Co je přivedlo až k bezuzdnému vraždění? Rozhodně ne islám.

18. 7. 2005

V minulom príspevku som napísal, že v ekonómii platia iba niektoré zákony - napr. zákon ponuky a dopytu. Nie je to ale celkom správne, možnože celkom nesprávne tvrdenie: Na trhu práce je výška miezd vytváraná ponukou práce, ktorú tvoria pracovné sily a dopyt firriem žiadajúcich špecifickú činnosť pre svoj chod. Pretože je veľa pracovnej sily, mzdy sú tlačené dolu.

18. 7. 2005

ODKUD SE BEROU TERORISTÉ

Jen si představme, že nás osloví někdo jako věhlasný učitel, kazatel, "mistr", ne-li "svatý muž". Zkrátka někdo, o kom se říká, že má charisma. A že se tak bude dít v prostředí, které slyne nějakou zvláště pozitivní pověstí.

Samozřejmě že člověk je optimálně osloven nějakým "poselstvím" ještě během puberty. Tehdy když jaksi zvláštně (a s nepřehlédnutelným nepokojem) dospívá. Když cítí a má za to, že rozumově se vyrovná dospělým. Tehdy když se možná v něm probouzí ona zvláštní žízeň po životních hodnotách, spolu s touhou naléhavě hledat svou životní cestu, anebo se aspoň nezávisle postavit "na vlastní nohy", jak se říká. Nejde jen o volbu povolání, přátel, anebo partnera či partnerky.

18. 7. 2005

Poznámka k výročí potopení lodi Greenpeace

Když už bývalý spolupracovník Greenpeace v Britských listech otevřel téma afér kolem plavidel svého někdejšího zaměstnavatele, neměl se zastavit tak daleko v minulosti a selektivně zmiňovat jen to, co se mu hodí do krámu.

Právě v těchto dnech si totiž připomínáme ještě další smutné výročí. Je tomu přesně rok, kdy loď Greenpeace Actic Sunrise připlula k pobřeží Aljašky bez plánu pro případ úniku 265 000 litrů paliva. Mohlo tak dojít k ekologické katastrofě, kterou američtí komentátoři přirovnali k havárii tankeru Exxon Valdez.

18. 7. 2005

Marek Steiner se ve svém příspěvku Plná moc dotkl některých problémů, které i já považuji za závažné.

18. 7. 2005
Podobné články, plné hlubokých teoretických úvah, mají pro praktický život nulovou hodnotu. Půl milionu nezaměstnaných, 5 let práce na důchodové reformě s nulovým výsledkem, pokles reálného důchodu k průměrné mzdě z bídných 46% na nynějších slavných 40% - a to nemluvím o poměru k reálným důchodům před rokem 1989. Toto jsou výsledky Vašich výzkumů a práce tisícovek úředníků pod vedením MPSV.

Po přečtení článku pana Čapka "Etika, ekonomie a povědomí o hranicích vlastní kompetence" se mi konečně otevřely oči. Do té doby jsem patřil do skupiny lidí, kteří nedokázali pochopit, k čemu jsou u nás některé Výzkumné ústavy. Celý život jsem dělal v provozní a ekonomické sféře, ale teprve teď jsem se konečně dozvěděl, co to vlastně ta ekonomie je a jak jsem byl doslova zabedněný. Sice jsem se nepoučil o ekonomii jako takové, protože pan Čapek se zaměřil pouze na výklad "teorie mezního užitku", ale i to mi bohatě stačilo, píše ing. Vladimír Mikuša, "český důchodce".

18. 7. 2005

Ve svém prvním díle Zpravodajství píše překladatel, že existují jen informace, které pouští USA a zpravodajství iráckého odboje má být pohled na druhou stranu. Pohled pomocí nehož si čtenář udělá "propagandou nepřežvýkaný názor". Samozřejmě, že "USA" není jediný informační zdroj, vedle něj existuje mnoho agentur a médií, které jsou nezávislé (samozřejmě pokud nepovažujeme Reuters, AFP, AP a další za sionisty ovládané agentury) a mají své reportéry doslova všude, píše Tomáš Poláček.

16. 7. 2005

Britští islámci: Je nepřípustné zabít jediného nevinného člověka

Egyptský biochemik, který byl zatčen v Káhiře a je vyslýchán v souvislosti s bombovými atentáty v Londýně, nemá žádné vazby na al Kajdu, konstatoval egyptský ministr vnitra.

Habib al-Adli sdělil egyptskému listu Al-Jumhuriyah , že spekulace médií o Mahmoudu al-Nasharovi v tomto smyslu se nezakládají na faktech.

V pátek zveřejnilo egyptské ministerstvo vnitra výňatek z výslechu, v němž al-Nashar popírá, že by hrál při útocích na Londýn jakoukoliv roli. Sdělil vyšetřovatelům, že je v Egyptě na dovolené, že má v Británii veškeré své věci a že se tam plánuje vrátit.

Vedoucí představitelé britských muslimů charakterizovali bombové útoky na Londýn jako "naprosto zločinecké, naprosto odporné a absolutně neislámské". Společné prohlášení v tomto smyslu vydalo 22 vedoucích představitelů a učenců, kteří se sešli v Islámském kulturním středisku v Londýně. Konstatovali v němž, že neexistuje žádná výmluva, která by ospravedlnila zabíjení nevinných lidí.

Zdůrazňují: "Korán jasně zdůrazňuje, že zabití nevinné osoby se rovná zabití celého lidstva a obdobně záchrana jediného nevinného života se rovná záchraně celého lidstva." Ti, kteří spáchali bombové atentáty na Londýn, "nesmějí být v žádném případě považováni za mučedníky."

V prohlášení se také praví, že všichni lidé se musejí zabývat problémy islamofobie, rasismu, nezaměstnanosti, hospodářské deprivace a sociální vyloučenosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 7. 2005

Ani ještě neuschl inkoust na návrzích zrušit dluhy chudých zemí, které tvořily dohodu, uzavřenou představiteli skupiny G8 ve skotském Gleneagles, a už je tato dohoda ohrožena, píší internetové stránky BBC.

15. 7. 2005

Při čtení zprávy ČTK o Klausem řízené debatě o "postdemokracii" jsem došel k názoru, že se nám pan prezident patrně zbláznil. Podle ČTK označil prezidentův tajemník Ladislav Jakl za "zrůdný" příklad prosazování vůle některých skupin na úkor méně aktivních nedávný mezinárodní koncert hvězd, který měl upozornit politiky nejvyspělejších států na chudobu v Africe. Prezident Klaus glosoval Jaklův příklad: "Považuji to za velmi, velmi přesné."

15. 7. 2005
Domníváme se, že finanční podpora Literárních novin -- bez ohledu na názor na její prospěšnost -- neodpovídá původnímu záměru, se kterým byla nadace zřizována.

Pavel Pečínka v Britských listech zveřejnil dopis, který Jakub Patočka, šéfredaktor Literárních novin, před několika dny adresoval Radě Hnutí DUHA.

Podotýkám, že Hnutí DUHA už pár hodin po zveřejnění dobře vědělo, kdo si dokument vzal ze stolu v místnosti, kde probíhalo jedno z našich jednání -- a že tímto člověkem není nikdo z naší organizace. Kdyby Pavel Pečínka vynaložil jen nepatrné úsilí, mohl to vědět taky a nemusel v doprovodném komentáři spekulovat o pravosti ani původu textu. Stačil jeden telefonát.

15. 7. 2005

Tak zvaná "ropná špička" (v angličtině "peak oil") je největší ze zatím nevyprávěných příběhů. Přesto, že je hlavní hybnou silou válek a ekonomických krizí naší doby, mainstreamová média ji zmiňují jen zřídka. K ropné špičce (známé též jako "velký převrat" nebo "dlouhá nouze") dochází, když je poptávka po ropě vyšší než její zásoby, protože byla vyčerpána polovina jejích rezerv. "Polovina" je ale v tomto kontextu zavádějícím slovem. Většina ze zbylé ropy zůstane v zemi, jelikož na její vytěžení by se spotřebovalo více energie, než by se získalo jejím využitím.

15. 7. 2005

Podle sčítání lidu z roku 2001 žije v Británii 4,6 milionu příslušníků etnických menšin, které tvoří 7,8 procenta britského obyvatelstva. Největší přistěhovaleckou skupinou v Británii jsou Indové, pak následují Pákistánci, posléze černoši z karibské oblasti, dále černí Afričané a lidé z Bangladéše. Velká Británie je historicky zvyklá na vlny přistěhovalců, kteří většinou začínali v segregaci v chudinských čtvrtích. V londýnském East Endu takto začínali koncem devatenáctého století především chudí židé z východní Evropy. Šéf Konzervativní strany Michael Howard, který na první pohled působí tak britsky, pochází z židovské rodiny z Rumunska.

vyšlo v pátek v Lidových novinách

15. 7. 2005

Paradox: tvrdá xeonofobie v listě Fleet Sheet

Proč začínají panikařit nejprve média, ptá se Jan Sýkora a poukazuje na neuvěřitelně hysterický sloupek v časopise Fleet Sheet, který vychází anglicky v Praze. Píše se v něm mimo jiné:

"Klíčovou otázkou je nyní, jak se vypořádat s domácími teroristy, kteří se narodili a vyrostli na evropské půdě a kteří nemají žádné zjevné kontakty s terorismem. Česká republika, v níž žije jen 250 000 cizinců, se dosud otázce imigrace příliš nevěnovala. Jako celá Evropa se však bude muset rozhodnout, zda rozhodnutí řešit společenské problémy, způsobené poklesem počtu domácího obyvatelstva, otevřením dveří novým příchozím [odjinud] stojí za riziko, že vzniknou teroristé bez záznamu v trestním rejstříku, kteří jsou čistě domácího původu..."

Násilní útočníci v Londýně zřejmě dosáhli toho, co chtěli... Vyvolání hysterické xenofobní reakce i v zemích tak dalekých a vnějším vlivům tak uzavřených, jako je Česká republika. Paradoxní je, že toto vychází v Praze anglicky. Že by Fleet Sheet chtěl argumentovat: "Dejte si pozor na nás, Američany?"

15. 7. 2005

Podle mého názoru politici a jejich vyškolení mluvčí ve styku s veřejností se zpravidla vyjadřují jednotně a v souladu s příslušnými stranickými platformami. Kdo ale školí například policisty, jejích mluvčí, mluvčí všeobecně, státní úředníky, operátory apod.? Oni také s veřejností vesměs mluví neosobním a jakoby umělým jazykem. Mám pocit, že  pokud někdo stojí o důvěru lidí, měl by mluvit jako oni.

"To samozřejmě neplatí pro rizikové a závadové skupiny osob. V součinnostních vztazích by měl být proto akcentován požadavek na odstranění rizikových faktorů a vytipovat poznatky vedoucí ke snížení jejich nápadu trestné činnosti".

Rozumíte tomu?

14. 7. 2005

Když se Sovětský svaz rozpadl, Uzbekistán neměl skoro vůbec žádné zdroje. Během sovětské éry byl totiž naprosto závislý na Rusku. Když získal Uzbekistán nezávislost, vznikla obrovská krize. Finanční, hospodářská, politická. Nebyli jsme schopni fungovat jako nezávislá a suverénní země. Následoval kognitivní proces, proces získávání znalostí, jak řídit zemi, jak nakrmit lidi, jak jim poskytnout zaměstnání. Bylo to nesmírně obtížné. I dodnes je to těžké.

Britské listy hovořily s občanem Uzbekistánu, jehož totožnost musí zůstat z bezpečnostních důvodů utajena - Uzbekistán je diktatura.

13. 7. 2005

Bosenští muslimové většinou slaví Vánoce

Válka se už nemůže opakovat, ale ne proto, že by lidé překonali ten problém, ale proto, že Evropská unie v tomto regionu velmi silně zasahuje. Myslím, že to bude velmi dlouho trvat, než bude dědictví války překonáno. Alespoň celou generaci. Protože zvěrstva, spáchána během války, na všech třech stranách, byla tak obrovská, že to na lidi mělo obrovský vliv.

V Olympii v Řecku hovořil o životě v současné Bosně s politologem Damirem Kapidžičem Jan Čulík.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2005 Mediaprint&Kapa Pressegrosso versus akcionáři PNS Petr  Vidomus
30. 6. 2005 Jaký je rozdíl mezi myšlenkou a údem? Alex  Koenigsmark
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
30. 6. 2005 V této zemi vládne absolutní sociální smír. My nevíme, co jsou stávky. Jiří  Paroubek
29. 6. 2005 Podvod projektů v rámci "veřejněsoukromých partnerství"   
23. 6. 2005 Návrat Jeana-Paula Sartra   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
22. 6. 2005 Sté výročí narození Jiřího Voskovce Jiří  Jírovec
17. 6. 2005 Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace Martin  Škabraha
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík
7. 7. 2005 Zelenka's new film brings a tear to our laughing eye Ema  Čulík
7. 7. 2005 The City of the Sun lies under some patchy cloud Ema  Čulík
22. 6. 2005 Česká filmová klasika -- proč nevychází na DVD? Jan  Lipšanský
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2005 Česká republika legalizuje porušování lidských práv v ústavech sociální péče   
26. 4. 2005 "Barevné" revoluce s dolarovým pozadím Jiří G. Müller
25. 4. 2005 Kdo stojí za kampaní proti klecovým lůžkám Štěpán  Kotrba
5. 4. 2005 Parlament schválil špatný zákon   
10. 3. 2005 Parlament: Klecová lůžka používat budeme, protesty nás nezajímají Jan  Čulík
9. 3. 2005 Vláda chce legalizovat klecová lůžka   
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč