26. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ukrajinská - oranžová - revoluce...
26. 4. 2005

"Barevné" revoluce s dolarovým pozadím

pro server Res Publica

A tak se stala Sorosova organizace "Open Society Institute" vedoucí americkou nevládní organizací, ovlivňující politický život v zemích, kde mohla zřídit své pobočky. K dalším organizacím podobného druhu patří "Freedom House", který nedávno veřejně zařadil Ruskou federaci mezi "nedemokratické země", "National Democratic Institute (NDI)", "International Republican Institute" a " National Endowment for Democracy". Převodových pák na dolarové ovlivňování politiky v zahraničí mají tedy USA více než dost pod záštitou obou stran, republikánské i demokratické.

Nedávné politické převraty v Kyrgyzstánu, na Ukrajině a v Gruzii, které vedly k převzetí vládní moci opozičními stranami a jejich vůdci, přátelskými vůči k USA, bývají často nazývány "barevnými" revolucemi. To podle barevných symbolů opozičních hnutí, jež se dostala v těchto státech k moci. V Kyrgyzstánu to byla barva žlutá, na Ukrajině oranžová a v Gruzii růžová. Tyto revoluce byly dílem, jako většinou v obdobných případech, rozhodnuté a zorganizované menšiny se zahraniční pomocí.

Souvislosti: Bodrý národ Kyrgyzů ZDE

V tomto případě USA, odkud byly poskytnuty na podporu těchto politiků a jejich stoupenců stamilionové částky v dolarech a politická podpora na mezinárodní scéně. Tato politika se Washingtonu vyplatila, protože všechny tyto země se zařadily více nebo méně do tábora svého amerického protektora, zeslabily v těchto oblastech vliv Moskvy a posílily tam americký vliv.

Všechny tyto akce byly již dávno republikánskými neokonzervativními kruhy v USA plánovány s cílem oslabit politicky i vojensky Ruskou federaci a začlenit tyto státy dříve či později do NATO. Již v devadesátých letech o tom otevřeně psal politolog Zbigniew Brzezinski, profesor na Univerzitě Johna Hopkinse, bývalý národně-bezpečnostní poradce demokratického prezidenta  Jamese Cartera, ve své knize " Světová šachovnice". V ní doporučoval začlenit pod americký vliv všechny bývalé postsovětské republiky, hraničící s Ruskou federací. Pokud jde o ni, předpokládal tehdy,  že se postupně rozdělí na vlastní evropské Rusko, dále na stát sibiřský a na dálně východní, první pod vlivem velkých asijských zemí a druhý pod vlivem Japonska. To se ovšem nestalo, ovšem jeho rusofobní názory nezmizely , v poslední době dokonce přirovnával politiku prezidenta Putina k Mussoliniho fašizmu.

Zůstává ovšem skutečností, že obě hlavní politické strany v USA podporují šíření amerického vlivu ve světě, byť se ne vždy shodují v metodách. Proto také dolarová podpora proamerických politických stran a hnutí v bývalých postsovětských republikách je od obou stran, republikánské i demokratické. Toto ovlivňování se provádí prostřednictvím amerických nevládních organizací, financovaných částečně z vládních fondů na základě zákona o podpoře demokracie, ale velkou úlohu tu hrají i bohatí  sponzoři-miliardáři, především George Soros. Tento Američan , původem z Maďarska, vydělal miliardy dolarů finančními spekulacemi na burzách, základem jeho obrovského jmění byla v minulosti úspěšná spekulace proti britské libře.

A tak se stala Sorosova organizace "Open Society Institute" vedoucí americkou nevládní organizací, ovlivňující politický život v zemích, kde  mohla zřídit své pobočky. K dalším organizacím podobného druhu patří "Freedom House", který nedávno veřejně zařadil Ruskou federaci mezi "nedemokratické země", "National Democratic Institute (NDI)", "International  Republican Institute" a " National Endowment for Democracy".  Převodových pák na dolarové ovlivňováno politiky v zahraničí mají tedy USA více než dost pod záštitou obou stran, republikánské i demokratické.

Saakašviliho růžová Gruzie

Gruzie byla první, kde byla s úspěchem provedena "růžová revoluce", jež vedla k pádu prezidenta Ševardnadzeho a  jeho nahrazení proamerickým politikem Saakašvilim. V této zemí sehrála významnou úlohu Sorosova organizace  "Open Society - Georgian Foundation". Nejenom financovala přípravu revolučního převratu v zemi podle vzoru, který v Srbsku s americkou dolarovou a politickou pomocí vedl k pádu Slobodana Miloševiče, ale nakonec i z největší části platila Saakašvilimu veškerý státní aparát. Dokonce dávala přímo  měsíční dolarové částky gruzínským ústavním činitelům.

Prezident Gruzie, premiér, předseda  parlamentu a členové ústavní rady dostávali měsíčně od Sorosovy organizace po 1500 dolarech,  ministři gruzínské vlády po 1200 dolarech a jejich náměstci po 700 dolarech. Loni Fond financovaný převážně Sorosem na to vydal 14 milionů dolarů, letos - protože  z jedné třetiny se mají tyto výdaje hradit z gruzínských daní- 11 milionů dolarů. Jak  tedy mohou být gruzínští vládní a političtí činitele nezávislí vzhledem k těmto platbám si může každý posoudit sám.

Juščenkova oranžová Ukrajina

O americkém vměšování do nedávných voleb na Ukrajině, kde nakonec "oranžová revoluce" přivedla k moci po mnoha peripetiích Viktora Juščenka, bylo již ve sdělovacích prostředcích napsáno mnoho. Zde v předvolebních akcích i po jejich skončení, kdy přišly  na pořad masové nátlakové akce, byly použity velké dolarové částky na propagandu i na jiné věci. Také zde sehrála Sorosova organizace "Open Society Institute" svou úlohu, avšak masivní podpora přišla z amerických vládních míst. V USA  bylo oznámeno, že  na "podporu demokracie" na Ukrajině bylo vynaloženo 65 milionů dolarů, spolu s dotacemi od nevládních organizací se  částka zvýšila na 100 milionů dolarů. A tak mohli v Kyjevě zasednout do vládních lavic  prezident Juščenko a jeho spolupracovníci, jejichž cílem je co nejrychlejší vstup do Evropské unie a do NATO. Což bude výhledově znamenat nejenom konec vojenské spolupráce Ukrajiny s Ruskem, ale i likvidaci ruské námořní základny Sevastopolu, pronajaté na ukrajinském Krymu, který v padesátých letech Chruščov věnoval Ukrajině. Tento vývoj může znamenat, jak bylo nedávno zdůrazněno v jednom americkém komentáři, že "bez Ukrajiny, odkrývající její jižní část, se Ruská federace nebude moci nikdy v budoucnu stát skutečnou supervelmocí."

Bakijevův žlutý Kyrgyzstán

A konečně "žlutá revoluce" v Kyrgyzstánu byla také provedena s aktivní finanční i jinou americkou pomocí. Ve Washingtonu bylo oficiálně uvedeno, že na podporu demokracie v této zemi bylo vynaloženo 12 milionů dolarů z vládní strany a blíže nespecifikovaná částka z nevládních organizací, především z "Freedom House", z "National Endowment for Democracy" a z "National Democratic Institute". Tato poslední organizace vybudovala v zemi na 20 informačních center, zajišťujících  zpravodajství v ruštině, kyrgyzštině a v uzbekštině. Opozici dodaly tyto organizace tiskárnu, jež distribuovala na 200 000 opozičních tiskovin, když došlo k výpadku proudu, poskytlo velvyslanectví USA okamžitě dva generátory. USA jsou v této zemi  sponzorem Americké univerzity a americká stanice Svobodná Evropa/Svoboda vybudovala a financuje místní stanici Radio Agattyk. Takže i zde svrhnout prezidenta Akajeva - který  ovšem svůj původní liberalismus narušil stále větší autoritativností - nebylo příliš těžké. Ovšem Rusko zde má podobně jako USA vojenskou základnu a značný  politický i ekonomický vliv, takže se vývoj zatím nedostal tak daleko jako v Gruzii a na Ukrajině.

"Barevné revoluce" v těchto zemích ukázaly, že USA plně využívá svého výjimečného postavení jediné světové supervelmoci, která je rozhodnuta provádět globální politiku, podřízenou svým zájmům. To je nynější realita, i když nepochybně dočasná. Ale také se ukazuje, že takové globální politika nemusí vždy a všude být úspěšná, jak to denně dokládá  situace v Iráku.

                 
Obsah vydání       26. 4. 2005
26. 4. 2005 Co přesně řekl proti Klausovi místopředseda Evropského parlamentu
26. 4. 2005 Pozor na Klause - vede k přemýšlení Miroslav  Polreich
26. 4. 2005 Dívky jsou zapomenutými obětmi válek
26. 4. 2005 Vypněte televizi a žijte!
26. 4. 2005 Slušní novináři se neobracejí k soudům
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné
26. 4. 2005 V Brně proběhne slet nacistů Ondřej  Slačálek
26. 4. 2005 My - 2005
26. 4. 2005 Další pokus občanů zabránit kácení aleje 52 lip v Katusické ve Kbelech
26. 4. 2005 Obec spisovatelů a agenti StB Boris  Cvek
26. 4. 2005 Jak funguje globální občanská společnost
26. 4. 2005 "Barevné" revoluce s dolarovým pozadím Jiří G. Müller
26. 4. 2005 Ano, i ONI jsou špatní Petr  Sláma
26. 4. 2005 Katolická církev: "Jsme úplně stejní jako vy"
26. 4. 2005 Co je evangelické, evangelikální a evangelikálské
26. 4. 2005 Některé vatikánské dominanty (1) Miloš  Dokulil
25. 4. 2005 Papež Benedikt XVI. "blokoval vyšetřování pedofilních skandálů"
26. 4. 2005 Srdečný pozdrav nové vládě ČR Karel  Mašita
26. 4. 2005 Jaké zdanění je "optimální"? Jan  Ullwer
26. 4. 2005 O penzijní reformě trochu jinak Stanislav A. Hošek
25. 4. 2005 Pražské setkání rudých ještěrů Štěpán  Kotrba
25. 4. 2005 Pan prezident se urazil Přemysl  Janýr
25. 4. 2005 Bůh a boj proti AIDS
26. 4. 2005 Modrá šance pro venkov Josef  Vít
25. 4. 2005 Smlouva o vládní spolupráci ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU
25. 4. 2005 Dej přednost víře na hlavní silnici Alex  Koenigsmark
25. 4. 2005 Majitelé dětí Bohumil  Kartous
25. 4. 2005 Alan Sokal a pseudointelektuální bláboly humanitních vědců Filip  Sklenář
21. 4. 2005 Tony Blaire, myslíte, že vám lidi budou ještě někdy věřit?
9. 4. 2005 Hospodaření OSBL za únor a březen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2005 "Barevné" revoluce s dolarovým pozadím Jiří G. Müller
14. 2. 2005 Žijeme v říši Hurvínků? Mojmír  Babáček
1. 9. 2004 Permanentní válka Oskar  Krejčí
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
3. 6. 2004 Bush: "Válka proti terorismu je jako druhá světová válka"   
3. 6. 2004 Odstoupil ředitel CIA George Tenet   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
29. 12. 2003 Existuje americké impérium? Michael  Walzer
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2005 "Barevné" revoluce s dolarovým pozadím Jiří G. Müller
25. 4. 2005 Kdo stojí za kampaní proti klecovým lůžkám Štěpán  Kotrba
5. 4. 2005 Parlament schválil špatný zákon   
10. 3. 2005 Parlament: Klecová lůžka používat budeme, protesty nás nezajímají Jan  Čulík
9. 3. 2005 Vláda chce legalizovat klecová lůžka   
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2005 "Barevné" revoluce s dolarovým pozadím Jiří G. Müller
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   
14. 12. 2004 Oranžová evolúcia Juraj  Marušiak
13. 12. 2004 Jak Západ platí a organizuje "spontánní demokratické revoluce"   
13. 12. 2004 Ukrajina: Složitá cesta s varováním Miroslav  Polreich

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2005 "Barevné" revoluce s dolarovým pozadím Jiří G. Müller
25. 4. 2005 Kdo stojí za kampaní proti klecovým lůžkám Štěpán  Kotrba
13. 12. 2004 Jak Západ platí a organizuje "spontánní demokratické revoluce"   
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
7. 1. 2004 Británie: Dotace pro ožebračování třetího světa?   
22. 8. 2003 Kdo platí výlety s ekologickými aktivisty do Bavorského lesa Štěpán  Kotrba