13. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Power of Nightmares
13. 5. 2005

Film, který americká televize neodvysílá

Britský dokumentarista Adam Curtis přestříhal svůj explozivní třídílný dokument o "válce proti terorismu", udělal z něho celovečerní film a veze ho na filmový festival do Cannes. Bude se tam promítat tuto sobotu.

Curtis, který o tom poskytl rozhovor deníku Guardian, považuje promítání svého filmu v Cannes za velkou čest. "Najednou o mě hovoří jako o 'autorovi'. Já se považuju za novináře. Mám tak trochu pocit jako zvíře v zoologické zahradě, kterého dali do nesprávné klece a lidi to zjistí..."

13. 5. 2005

Hlavní příčinou přetrvávání chudoby není nedostatek peněz, ale nedostatek motivace, znalostí, víry v budoucnost, a úpadek přirozených mezilidských vztahů. Penězi rozdělovanými z veřejných zdrojů se tato skutečnost nemůže vynahradit ani částečně. Slouží pouze k tomu, aby dotyčný fyzicky přežil, ale zároveň vyvolávají ve svém příjemci pocit jedince závislého na cizí milosti, kterýžto pocit všechny tyto patologie jenom prohlubuje.

Britské listy uveřejňují na svých stránkách mnoho levicově zaměřených příspěvků. Hodně se v nich hovoří o chudobě, nemilosrdné pravici, sociálním státě apod. Aniž bych chtěl jejich autorům sahat do svědomí: kolik z vás ví, o čem píše? Jedna věc je vidět statistiky, druhá realitu. Proto píšu tento článek "z opačné strany", na základě toho, co jsem viděl, zažil, a o čem jsem slyšel vyprávět starší přátele. A začnu šokujícím tvrzením.

Není lepší recept jak se stát individualistou a pravičákem než vyrůst jako chudý člověk na sídlišti plném chudých lidí.

13. 5. 2005

    MODRÁ    
ŠANCE
Jan Bláha, nejspíš nechtěně, vyprovokoval diskusi nad "strašidlem, které obchází Českou republikou" nad možnou aplikací Modré šance. Petr Freiwillig, Karel Braunheld a zejména Michal Kroh a Josef Vít velmi dobře zanalyzovali možné dopady tohoto pokusu, který má od základů změnit dosavadní vývoj české společnosti. Nejde totiž o nic jiného než zlikvidovat společenský úzus, který je hlavní evropskou devizou posledních 60 let. Jde o solidaritu. Rozpadem bipolárního světového uspořádání, které je velmi často, a dle mě chybně, interpretováno jako vítězství kapitalismu nad socialismem, případně jako vítězství hospodářského liberalismu nad státním dirigismem, došlo k vážnému narušení rovnováhy v ideologickém souboji o veřejný prostor.
13. 5. 2005

pátek 11.00: Papež Benedikt XVI. zahájil proces, jehož cílem je prohlásit jeho zemřelého předchůdce Jana Pavla II. za blahoslaveného.

13. 5. 2005

Obhájci užívání církevních struktur pro vyšetřování pedofilních zločinů katolických kněží poukazují na to, že prý jde o zcela nevinnou věc, jde prý o něco jako "interní disciplinární řízení v podniku" a "v žádném případě to nevylučuje předání kněze světské spravedlnosti".

Není to pravda. Z dokumentů, které katolická církev zveřejnila v této věci, zcela jasně vyplývá, že trestný čin i "trestní" řízení s provinilým knězem podle církevního práva musí být před světskou jurisdikcí utajeno.

Art. 25 § 1. Cases of this nature are subject to the pontifical secret. [31]
§ 2. Whoever has violated the secret, whether deliberately (ex dolo) or through grave negligence, and has caused some harm to the accused or to the witnesses, is to be punished with an appropriate penalty by the higher Turnus at the request of the injured party or even ex officio.

Český překlad:

Par. 25, odst. 1 Případy tohoto druhu jsou předmětem papežského tajemství.
Odst. 2 Kdokoliv porušil toto tajemství, ať úmyslně (ex dolo) anebo v důsledku vážného zanedebání, a způsobil škodu obžalovanému či svědkům, bude potrestán podle přislušných trestů vyšším Turnusem na žádost poškozené strany anebo i ex officio.

Apoštolský dopis Jana Pavla II. SACRAMENTORUM SANCTITATIS TUTELA - v angličtině ZDE

Apoštolský dopis Jana Pavla II. SACRAMENTORUM SANCTITATIS TUTELA - v latině ZDE
List DE DELICTIS GRAVIORIBUS Kongregace pro nauku víry - v latině ZDE
překlad příslušných pasáží listu Kongregace pro nauku víry - v češtině ZDE
Kardinál Josef Ratzinger
13. 5. 2005

Co když se církevní právo stane rovnoprávné se světským?

Katolická církev nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě se potácí uprostřed skandálů o sexuálním zneužívání dětí kněžími. Kněží pedofilové ale stále mohou řídit farnosti, protože církev musí odmítnout informovat sekulární orgány činné v trestním řízení a musí odmítnout předat i důkazy, které získá. Dle papežského nařízení není možné předávat tyto delikty světské spravedlnosti.

Když Britské listy zveřejnily krácený překlad a odkaz na článek v britském týdeníku The Observer o tom, jak kardinál Ratzinger bránil světské spravedlnosti při vyšetřování sexuálních deliktů kněží a "blokoval vyšetřování pedofilních skandálů", zvedla se vlna rozhořčení věřících, neb bylo krátce po mediálně adorovaném jmenování papeže Benedikta. Přitom to není informace nová. Britské listy o nepřijatelném utajení vyšetřování sexuálních deviací osob v sutaně informovaly už v roce 2003 s odkazem na dokument, zveřejněný tehdy také týdeníkem Observer a BBC.

Jestli katolická církev neodpovídá popisu organizovaného zločinu, tak co už? ZDE

13. 5. 2005

Přestože jsem publikoval desítky různých článků v odborném právnickém tisku, nikdy se mi nestalo, abych v souvislosti s některým uveřejněným článkem obdržel tolik reakcí čtenářů, jako po publikování článku "Advokátní komora a agenti StB" v Britských listech z 28. 4. 2005. Jen jedna odezva zde schází -- reakce advokátní komory.

13. 5. 2005

Abych řekl pravdu, sám si nejsem jist, jestli přímá volba příští hlavy státu je ideální řešení, přesto, že lid si to žádá. Pro mluví zkušenosti z té poslední volby, kdy si parlamentní strany udělaly z této události spíše zábavu a občané se bohužel museli "bavit" s nimi. Nemá cenu znovu připomínat okolnosti, které způsobily nedůstojné průtahy a náhlé zvraty, jež nám náš milý parlament připravil.

13. 5. 2005

Zaměstnanci společnosti BBC zorganizují tento měsíc první ze stávek, jimiž chtějí protestovat proti plánovanému propouštění. Přislíbili však, že první etapa stávkového protestu nepostihne velké televizní přenosy, jako jsou finálové zápasy britské Fotbalové asociace.

Stávky postihnou televizní a rozhlasové zpravodajství. Cílem bude co nejvíce narušit živé rozhlasové a televizní vysílání. Nejvíce bude zřejmě postiženo rozhlasové a regionální zpravodajství. První stávka se má konat 23. května 2005, další pak, trvající 48 hodin, začne 31. května. Stávky se plánuje zúčastnit asi 10 000 zaměstnanců.

Odbory v BBC požadují, aby bylo uvaleno devadesátidenní moratorium na plán vedení BBC propustit 4000 osob. Během této doby by se mělo vyjednávat. 7. června se odbory budou rozhodovat k dalším akcím, pokud BBC nesplní jejich požadavky. Známí moderátoři se budou muset projevit jako stávkokazi, pokud budou chtít pracovat ve dny, kdy se stávky mají konat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 5. 2005

aneb Podporujte svého boháče!

Úvodem bych chtěl poděkovat panu Vítovi ze jeho trefné analýzy Modré šance, které jsou v souvislosti se stávajícími preferencemi ODS nanejvýš aktuálním důvodem k zamyšlení.

S článkem Jana Bláhy s názvem "Nesmírně se těším na Modrou šanci" naprosto nesouhlasím, bohužel mi však nezbývá než z osobní zkušenosti konstatovat, že podobné názory má nezanedbatelná část populace. Lubomír Novotný v příspěvku "Neschopnost solidárnosti nebo citový defekt" to pregnantně označil jako výsledek intenzivní masáže pravicové propagandy a preferovaných hodnot v naší dnešní společnosti vůbec.

13. 5. 2005

aneb jak si představuje naši budoucnost Jan Bláha po vítězství ODS v příštích volbách.

Ve svých analýzách Modré šance jsem upozornil na to, že ODS chce zlikvidovat solidární zdravotní pojištění a nahradit ho soukromými pojišťovnami a soukromými nemocnicemi. Na to reagoval Jan Bláha svým článkem "Nesmírně se těším na Modrou šanci" a otevřel mi oči. Ale nejen mně, i jiným pozorným čtenářům.

Michael Marčák:Říkají mi Modrá šance, taky dám každýmu
13. 5. 2005

13. 5. 2005

Mám pocit, že fašismus je mnohem blíž komunismu, než jsou dnešní i minulí komunisté ochotni připustit. Takže tvrzení, že základem fašismu je individualita a egoismus silných je spíš přání pana Víta, který se tak snaží prostým čtenářům sugerovat, že horší než ODS byli snad jen jí podobní fašisté...

Pane Víte, musím vás zklamat. Dovolím si citovat, píše Tom Fuk:

13. 5. 2005

V článku "Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond" pana Josefa Víta se autor dopouští hrubé nepřesnosti, když se snaží čtenáře přesvědčit, že ceny jsou u nás stejné jako "na Západě". Že to není pravda, jistě zažil každý, kdo vyjel na dovolenou "na Západ" a chtěl si koupit například bagetu její cena byla alespoň dvakrát vyšší - v oblasti potravin je ČR totiž hluboce pod evropským průměrem. Ceny jsou na stejné či přibližné úrovni jen u vybraných komodit, jako např. elektronika, píše vědeckovýzkumný pracovník Tomáš Paleta z Centra výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky na ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně:

Dle statistiky Ministerstva financí je úroveň cenové hladiny v ČR přibližně na úrovni 57 procent původní EU 15 - viz graf 10.3 ZDE

13. 5. 2005

Autorka článku "Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí" píše, že nám snížení daní pro superbohaté neprospějí, protože své peníze utratí jinde než u nás. Možná máte pravdu (i když se jistě najdou případy, které svědčí o opaku), ale dovolte pár poznámek.

Za prvé - kolik takových superbohatých u nás je?

13. 5. 2005

"Nezdaňujte bohatým peníze -- utratí je za vás"

Články pana Víta čtu velmi rád pro jejich pohled na důsledky hospodářského zázraku pod modrou taktovkou. Pan Vít není ekonom a tak mu lze odpustit drobné, spíš řečnické přehmaty, které na podstatě věcí v celku nic nemění. Jako jeden z mála (snad úplně jediný), se dokázal zamyslet nad důsledky realizace plánů ODS na život převážné části obyvatel tohoto státu. Nevím co je na těchto článcích záštiplného. Asi jen ta skutečnost, že nazývají věci pravým jménem.

13. 5. 2005

Reakce na článek "Rozkradený stát". a na analýzy "Modré šance" od Josefa Víta.

Nevím, kde bere pan Karel Braunheld jistotu, že "S jistou dávkou nepřesnosti můžeme prohlásit, že daně v tomto státě platí jen obyčejní lidé, ze kterých se dají peníze nejjednodušeji vytáhnout," píše David Kužela. Pokud by nahlédl např. do státního závěrečného účtu za rok 2003, shledal by že fyz. osoby ze závislé činnosti odvedly státu na dani z příjmu 71 mld. Kč, tedy výrazně méně než právnické osoby, OSVČ a fyzické osoby z kapitálových přijmů (dividend), tj. 84 + 12 + 6 mld. Kč.

13. 5. 2005

Šedesáté výročí konce druhé světové války se zcela pochopitelně stává příležitostí k bilancování všeho druhu, ke znovunastolení otázky po skutečných vinících, ke hledání těch dobrých, odsuzování zlých, ke kácení model, stejně jako k jejich pečlivému oprašování... Posuzuje se celé politické mašinerie. Celoživotní válečný štváč a buldok na vítězné straně je nazván hrdinou a druhý válečný štváč zlosynem. A šedá zóna - ach ano. Na její slavnou dějinnou nevinnost bychom málem zapomněli.

13. 5. 2005

Před několika lety jsem využil výletu do Krakova k návštěvě Osvětimi. Můj celkový dojem byl trochu jiný, než jsem očekával. Trochu horší socialistická kasárna, dalo by se říci. Člověk si dokáže jakžtakž představit ty baráky nacpané lidmi, stráže se psy, šikanu a snad i hlad a vyčerpání. Ale ta všudypřítomná hrůza kombinovaná se zoufalou snahou přežít, jak ji popisují ti, kteří přežili, ta odsud jaksi vyprchala.

12. 5. 2005

Chaunův portrét na ČT 1 byl narychlo spíchnutým příspěvkem ke kultu osobnosti Václava Havla. Splnil, co měl: nekriticky obdivovat dříve konzistentní osobnost.

12. 5. 2005

V poslední době publikovaly Britské listy několik příspěvků týkajících se programu ODS Modrá šance. Autor většiny příspěvků Josef Vít byl zklamán zdánlivým nezájmem, zdá se však, že předčasně. Vypadá to, že se diskuse rozběhla a že bude pořádně ostrá. Můj příspěvek je již "reakcí na reakci" v podobě argumentů čtenáře Jana Bláhy ohledně kritizované rovné daně.

Podotýkám na úvod, že patřím mezi autorem zmiňované OSVČ a že bych za určitých okolností mohl na rovné dani i trochu vydělat. Přesto si myslím, že rovná daň není zázračný všelék, a že se její ekonomický význam příliš přeceňuje.

Michael Marčák: Asi nějakej odpůrce globalizace
13. 5. 2005

13. 5. 2005

Na semináři studentů na Institutu mezinárodních studií fakulty sociálních věd UK v Jinonicích uložil učitel Petr Šafařík v kursu Úvod do studia společenských věd studentům, aby co do kvality zhodnotili celou řadu většinou "intelektuálnějších" časopisů, vycházejících v české řeči. Studenti měli časopisy hodnotit 1. podle kvality (zvídavost, otevřenost) a 2. podle politické orientace na škále od -10 do +10. V hodnocení byl určitý rozptyl, avšak studenti Britské listy většinou označili za kvalitní a středový, případně pravicový list. (Za jednu z hlavních charakteristik "pravicovosti" označili důraz na individuální svobody.)

Podrobnější výsledky (časopisy hodnotilo odděleně pět skupin studentů):

13. 5. 2005

Paní Lenka Vytlačilová bude možná překvapena, ale na její článek nemohu než zvolat BRAVO! píše Pavel Mareš. Až na pár drobností, které raději pominu, abych celkový účinek nesmazal, jí musím dát zapravdu téměř ve všem, a zcela bezvýhradně v tom, že dokud nebude mateřství společensky a finančně ohodnoceno jako velmi náročná, respektovaná a preferovaná "profese", negativní populační trend bude pokračovat, ať už budou potraty zákonem podporovány či zakázány. Nebudou-li odstraněny příčiny, proč matky dítě odmítají, budou děti i nadále odmítány.

13. 5. 2005

Lenka Vytlačilová ve svém článku Dvě zprávy pro dobráky, kteří by chtěli řešit propad porodnosti a la pan Mareš uvádí (kromě jiného), že návrh financování důchodů podle Shirley Burggraf je podobný návrhu, se kterým přišel Jiří Rusnok a jeho tým. To není úplně přesné tvrzení. Rusnokův návrh předpokládá přerozdělování v rámci fondu, zatímco návrh Shirley Burggraf je založen na přímých, adresných platbách. Rozdíl je velmi podstatný. Adresné platby rodičům nejsou špatný nápad a mohly by fungovat. Rusnokův návrh je v principu chybný z důvodů, které jsem uvedl ve zmíněném článku v Hospodářských novinách, píše ekonom a investiční analytik společnosti PPF Pavel Kohout .

12. 5. 2005

Protože stárne, začíná se bát

Michal Viewegh, Lekce tvůrčího psaní. Nakladatelství Petrov, Brno, 140 stran, 160 Kč. ISBN 9 788072 272235

Pohled na současnou českou literaturu je veskrze tristní. Na jedné straně většinou stojí "intelektuální" autoři, zoufalci s omezenými schopnostmi vyjadřovat literárním způsobem své životní zkušenosti a syntetizovat je v umělecký celek, psavci, kteří většinou hovoří jen k uzounké vrstvě literárních entuziastů, lidí, literaturu píšících, studujících či analyzujících. Je to v podstatě uzavřená, sama k sobě hovořící skupinka lidí, která s většinovou společností nijak nekomunikuje, nic o ní nevypovídá a není nijak relevantní.

A vedle této skupinky stojí samostatně Michal Viewegh, jako autor už patnácti komerčně velmi úspěšných knih, jako spisovatel, jehož knihy vycházejí ve velkých nákladech a živí dobře nejen autora samotného, ale i celé jedno nakladatelství, kde zisk z nich dotuje snad celou jeho literární produkci. Vieweghovy knihy se na rozdíl od knih většiny jiných současných českých spisovatelů čtou a prodávají. Autor si vypracoval formuli, která funguje.

Michael Marčák: Klídek, vezou naftu tak pančovanou, že to ani nemůže chytnout...
13. 5. 2005

12. 5. 2005

Jan Bláha ve svém článku z 10.5. "Nesmírně se těším na Modrou šanci" odkrývá v celé nahotě, nejspíš bezděčně, typické uvažování člověka, kterého zformovala mediální a intelektuální masáž 90.let a prvních let 21. století.

12. 5. 2005

Nemocnice v úzkých:

Jaké má ODS záměry s nemocnicemi ve Středočeském kraji?

V Hospodářských novinách 3. 5. vyšel článek "Nemocnice jsou byznys. Důkazy již existují." Je zajímavého číst ho (přestože nejsem expert na ekonomiky systémů zdravotnictví) v souvislosti s děním v nemocnici v Rakovníku, jak je přinášejí články: "Primář Silber odchází z nemocnice" i "Rozloučení s pacienty" paní MUDr. Jaroslavy Kovářové (www.raport.cz, 19. 4. 2005). Paní doktorka píše: "Specialisté byli nahrazeni někdy skutečnými garanty, kteří se na oddělení sporadicky tu a tam vyskytnou, jindy fiktivními garanty, kteří mají za význam pouze to, aby blokovali nasmlouvání péče rakovnickým specialistům a udrželi úvazky oborů současnému vedení AŽ DO DOBY PRIVATIZACE NEMOCNICE - zdraví pacientů v tomto případě stojí zcela stranou," píše Petr Kotyk:

12. 5. 2005

Hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského (ODS) pobouřilo středeční rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kterým se opětovně zakazuje nesystémový převod nemocnic na akciové společnosti. Poslanci tak rozhodli v obavách před privatizací a tunelováním nemocnic.

Omlouváme se za chybně uvedené jméno autora. redakce

12. 5. 2005

Ta první zpráva je špatná. Na tom, že v současné době dnes vymírají všechny industrializované státy, nemá primární zásluhu legalizace umělého přerušení těhotenství ani používání antikoncepce, ale samotná industrializace. Kapitalismus totiž funguje jako ta nejlepší anikoncepce.

12. 5. 2005

Podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv utratili občané Česka loni za léky skoro 56 miliard korun. Přitom v roce 1992 to bylo jen 9,3 miliardy a v roce 1999 to bylo 36 miliard...

Jak říkala ministrině zdravotnictví Emmerová, vysoké výdaje jsou způsobeny také předepisováním "zbytečně drahých léků, které mají stejné účinky jako jiné, lacinější". Sociální demokracie měla za Zemanovy vlády v úmyslu zásadně zlevnit zdravotnictví i racionalizací předepisování léků a větším využitím generik. Pomocí počítačového systému evidence předepsaných léčiv mělo dojít k účinné kontrole. Tento záměr, prosazovaný Zemanem i ministrem zdravotnictví Davidem, byl trnem v oku farmaceutické lobby i VZP. Výkonný ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických společností Pavol Mazan nás však dnes utěšuje, že český nárůst je nižší než v ostatních zemích nově přistoupivších do EU. Mně to připadá, jako když nás utěšuje, když nám chcípla kráva, že sousedovi chcíply dvě krávy.

Výdaje na zdravotnictví před několika lety činily 80 miliard korun. Loni činily 160 miliard a někde uváděli dokonce číslo 200 miliard korun...

12. 5. 2005

Modrá šance pro životní prostředí

    MODRÁ    
ŠANCE
Autorem "zelené kapitoly" Modré knihy je známý ekolog z Univerzity Karlovy Bedřich Moldan. Jeho nesporná odborná kompetence, uznávaná i představiteli ekologických hnutí, by měla být dostatečnou zárukou kvality této části tmavomodré vize. Do jisté míry tomu tak je. Moldanovi se podařilo do programu prosadit slibně vyhlížející principy moderní environmentální politiky a dokonce i setrvání u nutnosti jejich podporování veřejnými finančními prostředky (ačkoliv tento požadavek není v textu příliš vyzdvihován). Klíčový problém však Moldan nepřekonal a ani překonat nemohl. Jakkoliv zeleně se může jeho kapitola tvářit, musí nakonec vplynout do převažující barvy celé knihy -- a z té zeleně se tak v tmavomodré záplavě nakonec stávají jen jakési ostrůvky naděje.

11. 5. 2005

Tak na pražském ruzyňském letišti přistává letadlo CIA. Je zde vážné podezření, že v něm Američané převážejí lidi k výslechům do zemí, kde je běžné mučení. A nikdo nic neví a nikdo nic neříká. Někteří lidé v letadlech výslechy pravděpodobně nepřežijí a Česká republika je jejich poslední mezipřistání.

Jak to, že není slyšet hlas bojovníků za lidská práva V. Havla, T. Pánka, J. Štětiny či Rumla? Jak to, že neprotestují politici ani nadace, které organizují akce na Václavském náměstí s tím, že na Kubě jsou porušována lidská práva? Otázky je řečnická, kritizovat porušování lidských práv Spojenými státy není bez rizika a to zmínění pánové vědí.

Horší ale je, že president České republiky, ale také vrchní velitelem české armády Václav Klaus mlčí. Dosud jsem neslyšel jeho vyjádření. Neví tedy o tom, že u nás přistávají letadla špionážních služeb cizích států? Nebo se nesmí vyjádřit?

Britské listy přinesly tuto informaci podle listu New York Times dne 3. května 2005 v článku "Jak USA využívají uzbeckých mučíren - New York Times: Letadlo CIA , které převáží vězně k mučení do Taškentu, startovalo z ČR". V následujících dnech se zpráva rozšířila do většiny českých médií. Čeští novináři posléze zjistili, že lety CIA probíhají i v současnosti, viz níže:

Viz též "Jak si Donald Rumsfeld zařídil mučení zajatců v zahraničí", Britské listy 17. 2. 2005

12. 5. 2005

DOKUMENT

Vláda České republiky, vytvořená společnou vůlí České strany sociálně demokratické, Křesťanské a demokratické unie -- Československé strany lidové a Unie svobody -- Demokratické unie, předstupuje před veřejnost a Poslaneckou sněmovnu přesvědčena, že se o důvěru uchází na základě jasně sděleného programu nové vládní politiky.

Poznámka ŠOK: Toto programové prohlášení bude podkladem pro hlasování o důvěře, které proběhne v den, který vylučuje pověrčivost premiéra - v pátek třináctého. Jeho součástí je i jeden kontroverzní bod, který se řeší už několik volebních období - "potřeba existence smlouvy mezi Českou republikou a Svatým stolcem". Odkaz na "reformulovanou Lisabonskou strategii" v tvorbě vládní střednědobé hospodářské strategie určuje i sociální mantinely, ve kterých se Paroubkova vláda chce pohybovat...

6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Advokátní komora rezignovala na důstojnost advokátů Aleš  Uhlíř
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Pravice a chudoba Marian  Kechlibar
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Zelená je dobrá -- ale modrá je lepší! Martin  Škabraha

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí   
12. 5. 2005 Zelená je dobrá -- ale modrá je lepší! Martin  Škabraha
12. 5. 2005 Neschopnost solidárnosti nebo citový defekt? Lubomír  Novotný
12. 5. 2005 Budou se vybírat nepřímé daně   

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2005 Martínek: Jsme už orvaní jak starý vlk Štěpán  Kotrba
22. 4. 2005 Je "Na tý louce zelený" opereta? Miloš  Dokulil
20. 4. 2005 Objeví se nakonec bílý kouř také nad "Strakovou akademií"? Miloš  Dokulil
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
18. 4. 2005 Gross v Sedmičce a neschopný Topolánek Boris  Cvek
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   
26. 3. 2005 Kalousek - "jezuita i Belzebub". Nakonec ale k sociálním demokratům promluvil... Irena  Ryšánková

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
1. 4. 2005 Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků   
1. 4. 2005 Košický vládní program - důležitý krok KSČ na cestě k únoru 1948 František  Hanzlík
1. 4. 2005 Rusko během 2. světové války III.   
24. 3. 2005 Rusko během 2. světové války II.   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2005 Izraelská okupační moc nechala vyvrátit 160 třešňových stromů na syrských Golanských výšinách   
29. 3. 2005 Jaký palestinský stát? Pavel  Mareš
3. 3. 2005 Blair, Sýrie a Blízký východ   
3. 3. 2005 Americká invaze do Iráku způsobila vznik hnutí za demokracii na Blízkém východě   
3. 3. 2005 Svoboda Filip  Sklenář
8. 2. 2005 Mahmoud Abbas oznámil příměří s Izraelem   
26. 11. 2004 Jak populární je Satan? Efraim  Israel
22. 11. 2004 Opustil tento svět pokojně, na rozdíl od tisíců obětí, které poslal do hrobu předčasně   
12. 11. 2004 Bush: Palestinský stát by mohl vzniknout "do čtyř let"   
28. 10. 2004 Jásir Arafat vážně nemocen   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Ratzinger chtěl chránit církev Boris  Cvek
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Ďáblův soud nad Bohem Boris  Cvek

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Porodnost klesá v důsledku zbytnění sociálního státu   
12. 5. 2005 Dvě zprávy pro dobráky, kteří by chtěli řešit propad porodnosti a la pan Mareš Lenka  Vytlačilová
26. 4. 2005 Dívky jsou zapomenutými obětmi válek   
12. 4. 2005 Terry Schiavo a potraty Petr  Sláma
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí   
16. 3. 2005 Britské zdravotnictví bude muset zaměstnankyním vyplatit obrovské odškodné   
15. 3. 2005 Britští konzervativci chtějí zpřísnit zákony o potratech   
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská, František Hrdlička

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička