12. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 3. 2007

Vše nasvědčuje tomu, že americká základna bude v ČR vybudována, a to bez souhlasu většiny občanů. Zákulisní jednání s Američany, na kterém se podílely ODS i ČSSD, probíhá již řadu let a dohoda mezi mocnými již nejspíš byla uzavřena. Nyní jsme svědky opožděné, trapně inscenované "veřejné debaty", ve které je českými sdělovacími prostředky soustavně marginalizován názor většiny, která základny odmítá.

Politická situace neumožňuje, aby veřejná debata o základnách dospěla ke svému završení, kterým by v demokracii měl být respekt k mínění většiny občanů, a to i v důsledku politického selhání představitelů ČSSD a Strany zelených. Tyto dvě strany pomohly ODS a KDU-ČSL zabránit vypsání referenda, a to přesto, že na rozdíl od těchto dvou pravicových stran mají prosazování prvků přímé demokracie ve svých volebních programech.

Sloupek
Ján Zambor

Dneska som mesto vnímal s vďakou,
deň ma len blažil, netrpel som preň

a tešil som sa z dievčat, mladých žien,
ako sa človek teší z vtákov -

z tých nedosiahnuteľných, plných taju,
ako tu lietajú a odlietajú.


(ze sbírky Neodkladné)

v aktuální slovenské stovce poetického blogu Michala Jareše našel Štefan Švec

9. 3. 2007

Britské listy fungují už téměř 11 let a za tu dobu si vytvořily svůj -- stále se rozšiřující -- okruh čtenářů. Jak by se tato skupina čtenářů dala charakterizovat z hlediska sociodemografických parametrů, o tom se zatím můžeme pouze dohadovat. Připravili jsme proto anonymní dotazník, který obsahuje otázky zjišťující sociální zařazení čtenářů. Pokud tedy máte chvilku čas, vyplňte dotazník a přispějte k objasnění zatím pouze mlhavé představy o čtenářích Britských listů, tedy sami o sobě. Vyhodnocení dotazníku zveřejníme, výsledky využijeme ke zpřesnění inzertního dosahu Britských listů.

Děkujeme.

Dotazník  ? 

Pozn. JČ, pondělí 0.00: Od minulého pátku, kdy jsme zveřejnili tento dotazník, odpovědělo více než 5000 čtenářů. Výsledky jsou nesmírně zajímavé, v mnoha ohledech potvrzují to, co jsme o skladbě čtenářské obce Britských listů tušili, v některých ohledech přinášejí zajímavé otázky, s nimiž se obrátíme na naše čtenáře. Výsledky ankety zveřejníme i analýzu, případně diskusi k nim.

12. 3. 2007

Iniciativa PRO ukáže, jak funguje protiraketový štít

tisková zpráva

Praha, 11.března - V pondělí 12.března v 18:00 se na Hradčanském náměstí v Praze sejdou příznivci vybudování americké obranné radarové základny v České republice.

Manifestaci svolává občanská iniciativa PRO.

"Chceme, aby zazněl názor té části veřejnosti, která je výstavbě americké základny nakloněna," řekl mluvčí iniciativy Martin Kotas.

Na manifestaci vystoupí Honza Vyčítal s Greenhorns a Ivan Hlas.

Přijdou ji podpořit také socioložka Jiřina Šiklová, producent Václav Marhoul a další. Shromáždění se uskuteční u příležitosti osmého výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance.

"Na setkání názorně předvedeme funkci protiraketového štítu, a proto prosíme účastníky, aby si přinesli deštníky a badmintonové rakety," řekl Martin Kotas.

Pozn. JČ: Americký projekt raketové obrany nemá nic společného s NATO.

12. 3. 2007

Konflikt okolo možného ukončení provozu regionálního studia Českého rozhlasu Radia Wave 100,7 FM eskaluje do dříve netušených rozměrů. Místopředsedkyně Rady Českého rozhlasu si oficiálně stěžovala u generálního ředitele Václava Kasíka na činnost svého bývalého nadřízeného, nyní redaktora Českého rozhlasu Filipa Rožánka, že se jí jako mluvčí Rady dovolil dvakrát během jednoho týdne zeptat, kdy Rada oficiálně uvolní ke zveřejnění na svých stránkách "votum separatum" - nesouhlasné stanovisko s usnesením Rady, jehož zveřejnění už jednou zápis z Rady avizoval. Rožánek po marných pokusech převzal až 5. 3. 2007 v 11:00 ono odlišné stanovisko pro svůj článek - z Britských listů. Povinnost zveřejnění odlišného názoru vyplynula z průběhu jednání Rady dne 28.2. 2007. Povinnost zveřejnit na internetu úplný zápis z jednání Rady (tedy včetně onoho dokumentu s odlišným názorem) nejpozději do 3 dnů ode dne jednání Rady jsou definovány § 7 odst. 4 zákona 484/1991 Sb. . Tato povinnost není splněna dodnes. Až po týdnu se totiž na zápisu z jednání Rady objevil odkaz - na už dávno zveřejněný článek v Britských listech, ze kterého Rožánek citoval...

Stížnost na "více než šokující" chování redaktora Českého rozhlasu, který si plnil pouze svou žurnalistickou povinnost při přípravě stránek o digitalizaci, zaslala Jaklová na vědomí poslancům Parlamentu. Jaklová ve svém dopise, který podepsala jako místopředsedkyně a tisková mluvčí Rady, aniž k tomu byla Radou oprávněna, píše doslova:

Pane generální řediteli, považuji takové chování pracovníka ČRo za bezprecedentní vměšování se do činnosti Rady Českého rozhlasu, která je ze zákona orgánem uplatňujícím právo veřejnosti na kontrolu činnosti Českého rozhlasu, předsednictvu Stálé komise pro sdělovací prostředky. Navíc pracovníka, který svým krokem výrazně podporuje pohled managementu Českého rozhlasu na zmíněnou kauzu, pohled, který je odlišný od stanoviska Rady ČRo tak, jak ho rada projevila ve svém usnesení 24/07.

12. 3. 2007

Chápu že židům nemusí být vhod, že za války do některých obchodů nesměli - přesto si myslím, že i na to má SOUKROMÝ majitel obchodu právo, obsloužit či neobsloužit kohokoli chce či nechce. (Jan Bláha)

Diskuse mezi Janem Bláhou a Darinou Martykánovou.

12. 3. 2007

Ak by teda reštaurácia odmietla poskytnúť niekomu služby, napríklad, z toho dôvodu, že je Róm alebo Rómka, išlo by o prípad diskriminácie jednotlivca vo vzťahu k právu na poskytovanie služieb. Inými slovami: zákaz fajčenia v krčme nie je protizákonný, pričom zákaz vstupu alebo odmietnutie obslužiť 'černocha' na základe toho, že je 'černoch' je protizákonné.

Chcel by som zareagovať na polemiku pod názvom "Hospoda není veřejný prostor, majitel má právo vybrat si klientelu". Myslím, že prázdne filozofovanie o slobode, liberalizme a súkromnom majetku je slepá ulička v tejto diskusii. Z hľadiska národnej legislatívy ale aj medzinárodného práva 'hospoda' je verejný priestor, a poskytovanie služieb vrátane princípu rovnakého zaobchádzania ku klientom, je regulované platnou legislatívou, píše Daniel Škobla:

Československo (a nástupnícke štáty Česká republika a Slovensko) ratifikovalo Medzinárodnú konvenciu o eliminácii všetkých foriem rasovej diskriminácie (International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination) z roku 1969. (K 31. júlu 1998 konvenciu ratifikovalo stopäťdesiat štátov sveta.) Táto konvencia v článkoch číslo 2 a 5 explicitne požaduje od signatárskych štátov, aby všetkými možnými prostriedkami garantovali "slobodný prístup na všetky verejné miesta a ku všetkým verejným službám, ako sú napríklad doprava, hotely, reštaurácie, kaviarne, divadlá a parky, bez ohľadu na etnický pôvod" ("rasu" ako hovorí text).

12. 3. 2007

Pokud by úvaha Jana Bláhy byla platná, účinnost trestního zákoníku by končila za prahem vašeho bytu, tudíž by jste si mohli doma v klidu například vraždit. Případně ve vaší hospodě, vždyť pravidla si tam podle něho můžete stanovit sami. Jan Bláha má zčásti pravdu, že se u hospody nejedná o prostor veřejný (fakticky než soukromý však spíše poloveřejný -- na toto téma jsem již zde publikoval článek "Veřejný prostor v krabičce cigaret", ale to neznamená, že v něm přestávají platit jiné zákonné normy. A to je v případě, který zmiňoval pan Bláha, zejména Trestní zákoník v § 198 Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v § 6 o zákazu diskriminace spotřebitele. Je zjevné, že Jan Bláha si neumí příliš poskládat své argumenty, protože zakázat někomu kouření ve své hospodě není totéž jako někoho odmítnout obsloužit, protože je kuřák, nebo například žid.

12. 3. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro budovatele nových pořádků

Režisér Claud Lanzmann ve svém děsivém filmu Šoa před lety nastavil divákům zrcadlo, aby si museli přiznat: nevěděli jsme o osudu Židů, ale ve skutečnosti jsme vědět mohli, vědět měli, a také vlastně věděli. A nedává vinu jen nacistům jako realizátorům, ale všem, kteří v hloubi srdce jejich děsivý plán uvítali, protože nenávist, kterou se sami neodvážili realizovat, za ně vyřídil někdo jiný.

"My jsme to nevěděli", říkal nám provinile roku 1965 jeden sudetský Němec v Drážďanech. Byli jsme studenti pražské SVVŠ, kteří byli v NDR na výměnném pobytu a vyptávali jsme se ho na nacistická zvěrstva.

12. 3. 2007

Faunův labyrint (El laberinto del fauno, Pan's labyrith), mexicko-španělský film režiséra Guillerma del Toro, je podle mého názoru jedním z nejlepších filmů roku 2006. Získal několik významných národních a mezinárodních ocenění (mj. 7 španělských "Goyů"), byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film a získal tuto cenu ve 3 kategoriích ( kamera, líčení, výprava).

Snímek spojuje ústrojným způsobem svět dětské fantazie s drsnou skutečností. Nenechte se však zmýlit přítomností faunů a vil, rozhodně nejde o film pro děti.

12. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Že je dějepis smrtelně nebezpečná věc, na to upozorňovala Darina Martykánová v BL. To teď není známo jen těm jí zvlášť jmenovaným sebekritickým historikům, kteří se zabývají dějinami 19. a 20. století, ale díky jejímu článku také čtenářům BL. Samozřejmě také mně, a samozřejmě s tím souhlasím. Myslím ale, že to je ještě horší, protože historiografové měli vždycky problémy s pravdou. Ne že by se vědci z tohoto oboru nechtěli dopátrat pravdy, dokonce si často mysleli, že jsou pravdomluvní a že nic a nikdo by je nemohl donutit zatajovat pravdu, problém byl jen, že měly, co se týkalo vzdálené minulosti, jen málo faktů a o posledních dvou stoletích příliš mnoho faktů, z nichž museli při svém popisu vždycky něco vybrat a to znamená také něco vynechat.

Erazim Kohák
12. 3. 2007
Text, napsaný pro Filosofický časopis, jehož zkrácená verze zazněla na semináři o odkazu T. G. Masaryka, který pořádala Masarykova dělnická akademie v Obecním domě v Praze u příležitosti 157.výročí TGM.

Dnes jsou oba naši velcí myslitelé v přechodu mezi aktuálním zájmem filosofickým a dlouhodobým zájmem archivářským. Už o nich nepíšeme polemické články, nepotýkáme se s jejich myšlenkami. Připravujeme hagiografická vydání textů, zatímco prach usedá na myšlenkách i na archívech.

Toto zkoumání se zabývá myšlenkou české národní filosofie – a to znamená nejvýrazněji T.G.Masarykem a Janem Patočkou. T.G. Masaryk vytvořil nadějnou představu o smyslu naší novodobé totožnosti. Ta vyvrcholila „Masarykovou“ republikou a doznívala ještě pod povrchem československého jara 1968. Jan Patočka zápasil s hlubokým zpochybněním naší národní totožnosti po dvou okupacích, německé v roce 1939 a sovětské o generaci později. Masarykův pokus o národní filosofii hodnotil Patočka v temné době posrpnové jako nezdar, avšak jeho vlastní pokus se masarykovským prismatem jeví podobně problematický. Pře o národní filosofii tedy pokračuje. Ač ne docela.

Audiozáznam ze semináře o odkazu T. G. Masaryka ZDE

12. 3. 2007
Pokud by se totiž tak pitomě jako myslivci chovali třeba hostinští, museli by si České televizi stěžovat na vysílání pohádek Obušku z pytle ven nebo Princ a večernice. Kdyby stejnou míru arogance jako myslivci projevili ševci, musela by být Česká televize zaplavena stížnostmi na vysílání Pyšné princezny ... Kdyby vojáci projevili podobnou míru arogance jako Vy, nesměla by se patrně vysílat pohádka S čerty nejsou žerty ... Kdyby podobou ztrátu soudnosti jako myslivci projevili čeští zemědělci, museli by Českou televizi bombardovat stížnostmi na vysálání pohádky Honza málem králem ... Kuchaři by mohli žádat zákaz vysílání Princezny se zlatou hvězdou na čele ... a zahrádkáři se zahradníky by žádali Českou televizi o cenzurovaní Krtečka, kterého se v jednou z dílů pokouší otrávit jejich kolega.
12. 3. 2007
Irena Zítková

Dialog na cestě 2. Vydala církev československá husitská -- Blahoslav 2006. Sborník sestavili Olga Nytrová, Markéta Hlasivcová a Václav Strachota. Stran 124, cena neuvedena. ISBN 80--7000-924--l..

Zvláštní náhodou se mi dostal do rukou sborník příspěvků padesáti autorů seřazených abecedně podle příjmení; jejich všeobecně známá jména patří k intelektuální elitě: filosofové -- prof. Ladislav Hejdánek, prof. Erazim Kohák, prof. Ivo Tatera, imunolog prof. Ctirad John, meteorolog Ján Zákopčaník, kytarový virtuos Štěpán Rak, profesoři teologie Zdeněk Kučera, Milan Balabán, doc. David Tonzar, herečky Květa Fialová a Táňa Fischerová, psycholog prof. Jaro Křivohlavý, patriarcha, několik biskupů a farářů....výčet by mohl pokračovat. Ty všechny a s nimi ostatní spojuje duchovně humanistické myšlení, snaha pronikat pod povrch problémů s vědomím, že čím hlouběji se noříš, tím k větší složitosti se dobíráš.

12. 3. 2007

Jan Čulík v současnosti píše knihu o českém filmu od roku 1989. Rozborem filmů, které od té doby vznikly, se snaží zjistit, jaký představují hodnotový systém. Nejzajímavější z tohoto hlediska jsou podle něho právě ty nejpopulárnější české filmy, které se snaží oslovovat co nejširší diváckou obec.

Pozoruhodnou ukázkou nepochopení vlastních kulturních a politických kořenů je podle něho Renčův film Rebelové. Viz níže:

12. 3. 2007
Byla jednou zvířátka, která spolu žila ve společném lese. Měla také společnou louku, zahrady, rybník a nebe nad hlavou. Zvířátka prostě spolu žila, víceméně dohromady. Však to znáte. Někdy se měla ráda více, jindy méně. Ale všichni se navzájem potřebovala, tak spolu sdílela vše – to dobré i to zlé.
12. 3. 2007

Kauza biskupa Karla Bicana ve mně vyvolala opět k životu jednu důležitou, byť v posledních letech jinými problémy zavalenou, otázku. Nechci se vyjadřovat konkrétně k Bicanovi, byť můj pocit z jeho chování, jak aspoň proniklo na veřejnost, je silně negativní. To, co bych rád v tomto článku sobě i čtenářům připomněl, má ráz obecný a míří to k samotné podstatě učení Ježíše Krista, zvaného křesťanství.

Jedním ze základních napětí novozákonní zvěsti je radikální nárok na vnitřní čistotu a na její absolutní aplikaci v běžném životě (Kázání na hoře) a zároveň stejně zdůrazněné založení lidského života v Boží milosti, v Kristově golgotské oběti.

12. 3. 2007

Za několik týdnů ve Francii vypuknou dlouho očekávané prezidentské volby. Až do nedávné doby se zdálo, že karty jsou rozdány: o prezidentský post se utká Nicolas Sarkozy z UMP (Unie pro lidové hnutí) a Ségolène Royal ze Socialistické strany. Dnes je ale situace jiná, François Bayrou z UDF (Unie pro francouzskou demokracii), který měl podle prosincových průzkumů veřejného mínění zůstat až někde na čtvrtém místě za Jean Marie Le Penem, dotahuje Sarkozyho a Royalovou. Proč představuje Bayrou pro ostatní kandidáty takovou výzvu?

K tomu rozhovor: Štěpán Kotrba: Bayrou: Jsem ten, kdo šlechtí dostihové koně francouzské politiky ZDE

12. 3. 2007

V neděli večer francouzský prezident Jacques Chirac oznámil očekávané rozhodnutí: již nebude potřetí kandidovat na post hlavy státu.

Chirac ve svém projevu zdůraznil úspěchy své dvanáctileté vlády: obranu laicity, důchodovou reformu, boj proti kriminalitě, diskriminaci a nezaměstnanosti.

12. 3. 2007

V příloze vám zasílám zajímavé vyjádření hejtman Petr Bendl (ODS) k problematice vojenské základny USA, píše František Procházka.

Text je z březnových Středočeských listů.

"Americká strana naznačila, že je připravena v případě umístění radarové stanice podílet se na rozvoji regionu. Víme ze zpráv o obdobných amerických projektech v jiných evropských státech o významné pomoci do místních škol či do zdravotnictví. Věřím, že bude prostor diskutovat se starosty obcí v okolí Brd i s českou vládou o tom, ve které by byla případná pomoc nejúčinnější. Rád bych, aby vznikl ucelený plán rozvoje této oblasti, v němž by měli mít Američané svůj významný díl," říká hejtman Petr Bendl.

Lidé se bojí. Za humny je radar? Ve: Středočeské listy, Informační měsíčník Středočeského kraje, Březen 2007. ZDE

Zajímavá je i mapka na straně 3 Středočeských listů. Vyplývá z ní, že nyní jsou Spojené státy zabezpečeny. Rozšíření systému bude znamenat jen vyšší bezpečnost pro Evropu. To je smysl celé akce.

12. 3. 2007

tisková zpráva

Organizátoři iniciativy Jsme občané! Vás srdečně zvou na druhou schůzku signatářů.

Uskuteční se 15.3 v 18.00 hod. v galerii Lapidárium Rámová ul. Praha 1

www.jsmeobcane.eu

12. 3. 2007

Sešli jsme se 23. a 24. února 2007 v Paříži, několik týdnů před prezidentskými volbami ve Francii, několik měsíců před koncem německého předsednictví, dva roky před dalšími volbami do Evropského parlamentu, abychom my, představitelé rozličných proudů evropské levice, vydali výzvu k ustavení Evropského ústavodárného shromáždění. Vyzýváme proto všechny ty, kteří jsou odhodláni se zasadit o pozitivní vyústění současné krize a poučit se z toho, že antidemokratické budování společné Evropy končí ve slepé uličce, aby se spolu s námi chopili této iniciativy, a konečně předali moc evropským občanům.

12. 3. 2007

O Evropě, Evropské unii, integraci a problémech s tím spojených, se poslední dobou vedou velmi horečné debaty. Zásadním bodem sváru je rozpor v chápání budoucího uspořádání Evropské unie. Zatímco jedna názorová skupina prosazuje Evropu více centralizovanou, uspořádanou na federativním základě a se silným vlivem evropských institucí, ta druhá je pro integraci mezivládní, založenou na volné spolupráci suverénních národních států, zohledňuje co nejmenší vměšování se evropských institucí do pravomocí národních států a podporuje spíše volnou ekonomickou unii. Obě dvě názorové skupiny, federalistická i nefederalistická, využívají pro svou argumentaci pojmy jako "evropské hodnoty", "evropský odkaz" a tak dále.

12. 3. 2007

Hodně se v současné době hovoří o rychlosti jízdy po dálnici. Zejména mladí a úspěšní lidé vítají úvahu ministra dopravy zvýšit povolenou maximální rychlost až na 160 km za hodinu. Poukazují na to, že velká část motoristů touto rychlostí stejně jezdí, a snášejí další příznivé argumenty. Tuto rychlost snadno dosáhne většina moderních automobilů, zejména těch luxusnějších. Vozy poskytují proti těm starším větší bezpečnost i komfort, a mnohé široké a rovné silnice s poměrně dokonalým povrchem k vysoké rychlosti přímo lákají. Proto se jim zdá doposud povolených 130 km v hodině přežitkem, který je třeba odstranit.

12. 3. 2007

Bydlím v Mladé Boleslavi a dost často jezdím na Vysočinu, ale i jinam na sjezdy. Moje přítelkyně má na dámu docela neobvyklé povolání -- řídí kamion. Oba jsme motorkáři a máme auta. Některé stroje jedou 130 s klepáním, jiné 250 bez problémů a jeden přes 300 na otočení rukojeti.

11. 3. 2007
< Šéf britských konzervativců David Cameron vysazuje v Londýně stromy v rámci Konzervativní Zelené akce

Miliony lidí, kteří cestují letecky do zahraničí, budou platit daň z letecké dopravy podle toho, jak často létají. Vyplývá to z nových plánů britských konzervativců na boj proti globálnímu oteplování.

Cestující leteckou dopravou dostanou každoročně individuální příděl leteckých kilometrů, které budou nezdaněny, a pokud tento příděl překročí, budou muset z dalších cest letadlem platit daně. Stínový ministr financí Konzervativní strany George Osborne konstatoval, že Konzervativní strana také uvažuje o zavedení DPH na letecké palivo pro lety v Británii, případně o dani z každého letu, uvalenou na letecké společnosti.

Osborne zdůraznil, že nové ekologické daně, navrhované Konzervativní stranou, budou vyváženy daňovými škrty jinde. Činitelé Konzervativní strany také s potěšením oznámili, že bývalý americký viceprezident a ekologický aktivista Al Gore tento týden pronese na zasedání stínové britské konzervativní vlády projev o tom, co dělat proti globálními oteplování.

Podobnosti v angličtině ZDE ZDE

10. 3. 2007

S explicitním souhlasem amerických a britských úřadů provozovala americká CIA výslechové a vazební středisko pro osoby, podezřívané z terorismu, v bývalé polské škole pro rozvědčíky ze sovětské éry ve vesnici Stare Kiejkuty v severním Polsku. Vyplývá to z informací od britských a polských špiónů, kteří byli seznámeni s činností tohoto střediska, píší Larisa Alexandrovna a David Dastych na stránkách alternet.org.

10. 3. 2007

Pět bilionů rublů (190 miliard dolarů) bude určenou na vybavení ruské armády a ruského námořnictva nejmodernějšími zbraněmi. Částka bude vydána do roku 2015, uvedl v pátek ruský prezident Putin, informovala tisková kancelář RIA Novosti.

Ruský prezident uvedl na ceremonii při příležitosti udílení vojenských cen v Kremlu, že globální situace diktuje potřebu zlepšit strukturu ruské armády.

"Nemůžeme si nepovšimnout neustálých pokusů řešit mezinárodní kontroverze silou, hrozby mezinárodních konfliktů, terorismu, eskalece místních konfliktů a šíření zbraní hromadného ničení," zdůraznil ruský prezident.

Dodal, že velká část výše uvedených finančních prostředků bude určena na nákup nejmodernějších zbraní a vojenské techniky, na vojenský výzkum a na zbrojní průmysl.

Putin zdůraznil, že Rusko podporuje vznik globálního bezpečnostního systému.

Rusko nedávno ostře kritizovalo navrhované plány umístit prvky americké protiraketové obrany do Polska a do České republiky. Minulý týden Spojené státy vyvolaly další bezpečnostní obavy v Rusku, když se vyjádřil jeden činitel z Pentagonu, že by si Washington přál umístit radarovou základnu také na Kavkaze a na Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 3. 2007

Topolánkův útok proti obnovitelným zdrojům selhal

tisková zpráva Greenpeace

Brusel/Praha, 9. března 2007 - Evropská unie dnes učinila patrně nejvýznamnější rozhodnutí týkající se ochrany klimatu od doby, kdy byl schválen Kjótský protokol o omezování emisí skleníkových plynů. Rozhodla totiž, že do roku 2020 chce snížit emise skleníkových plynů o 30 %. Greenpeace toto rozhodnutí vítá. Za velký úspěch pak považuje přijatý závazek EU zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na 20 % do roku 2020. Rozhodnutí bylo přijato navzdory úsilí českého premiéra Mirka Topolánka, který se společně s francouzským prezidentem Chiracem neúspěšně snažil závazný cíl pro obnovitelné zdroje torpédovat.

10. 3. 2007

EU usiluje o modernizaci pracovního práva, odbourání zbytečné byrokracie a sjednocení podmínek pro podnikatel v celé EU, což by mělo vést k podpoře malých a středních podniků. O tom, jak to dokázat , diskutovali podnikatelé s evropským komisařem Špidlou v Praze.

Podnikatelé, družstevníci a živnostníci kritizují nárůst byrokracie a překážek pro podnikání. Podle předsedy Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a předsedy Svazu českých a moravských výrobních družstev Jana Wiesnera je hlavním cílem Zelené knihy otevřít debatu mezi všemi zúčastněnými stranami a podpořit tak úsilí o dosažení rovnováhy mezi flexibilitou a jistotou pro všechny.

9. 3. 2007

Když jsem byl malý kluk, přistěhoval jsem se spolu s rodiči a starší sestrou do nádherného domu blízko českobudějovického náměstí. Prostorný byt se nám všem líbil, stejně jako klenuté podloubí, takže řeči o podivném chování pana domácího jsme nějakou dobu nebrali vážně. Prý se snaží zalíbit až moc, šuškaly partaje a významně u toho pokyvovaly hlavou. Ale nám se úsměv pana domovníka plný ochoty ze začátku moc líbil.

9. 3. 2007

Londýn se stal poslední dobou centrem pro nejbohatší obchodníky a finančníky světa. Analytikové odhadují, že pracovníkům londýnských finančních institucí bylo v minulých týdnech vyplaceno na prémiích celkem 17 miliard dolarů. Více než 4200 pracovníků finančních institucí v Londýně dostalo prémie, každý ve výši alespoň 2 milionů dolarů, a to k svým platům, které, jak píše americký deník Washington Post, se už prohýbají pod váhou nul.

Mark Alexiou, vlastník módního nočního klubu Pangaea v londýnské čtvrti Mayfair svědčil o tom, že jeden z jeho nedávných zákazníků, bankéř, chtěl zaplatit účet za večerní koktaily, ve výši 36 000 dolarů, svou úvěrovou kartou. Elektronická autorizace karty však selhala, a tak zasáhl jeden bankéřův kamarád a bez problémů zaplatil tento účet příteli svou vlastní kartou.

9. 3. 2007

"Skutečný život je setkáním." -- Českojazyčné servery připisují tuto větu (v poněkud upravené podobě) většinou Martinu Buberovi; anglickojazyčné servery ji porůznu spojují s několika význačnými anglosaskými mysliteli.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2007 Příznivci protiraketové obrany se sejdou v pondělí   
12. 3. 2007 Základnu za americkou pomoc pro české školy a zdravotnictví   
10. 3. 2007 Putin: Zmodernizujeme ruskou armádu částkou 190 miliard dolarů   
9. 3. 2007 Malá recenze na pana domovníka a jedno sympatické hnutí Bohuslav  Binka
8. 3. 2007 "Zdvořilost" Ladislava Špačka a americká žumpa v Čechách   
8. 3. 2007 Nebojme se Ruska. Obávejme se amerického útoku na Írán Vít  Novotný
8. 3. 2007 V případě bilaterální dohody je ČR s USA ve velmi nerovném postavení   
7. 3. 2007 Chyba v přepisu Otázek Václava Moravce Radek  Batelka
7. 3. 2007 Akademické tanečky: preemptivní akce, válka, nebo preemptivní agenda? Michal  Brož
7. 3. 2007 "Nemám zlomenou páteř"   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   
21. 2. 2007 Britská vojska "budou stažena z Iráku do konce roku 2008"   
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous
20. 1. 2006 Rádio 1 a Reflex: barterově vyměňovaný prostor pro vzájemnou propagaci Štěpán  Kotrba
19. 1. 2006 Potůček teče, vlna se valí... Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   
21. 2. 2007 Čelní mezinárodní podnikatelé vyzývají ke snížení emisí CO2   
21. 2. 2007 Ochrana před klimatickými změnami, aneb Že by se politikové dali poučit? Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2007 Sidžo o chvíli zmierenia Ján  Zambor
9. 3. 2007 Po letech u maminky Vladimír  Holan
7. 3. 2007 Bez názvu Zuzana  Vítková
6. 3. 2007 7 modeliek Michal  Habaj
2. 3. 2007 Rány egyptské Jiří  Staněk
1. 3. 2007 17 Jiří  Studený
28. 2. 2007 Stařeček Elena  Suchomelová
27. 2. 2007 Blýskavé řešení Bohuslav  Binka
26. 2. 2007 Milostben Štefan  Moravčík
23. 2. 2007 I když Vladimír  Holan

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík