19. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 1. 2006

Potůček teče, vlna se valí...

Diskuze pod články o novém rádiu pro mladé, Radiu Wave, které spustil v pátek třináctého ledna v 13:13 Český rozhlas, odráží přesně ten efekt, který autor původního příspěvku Jan Potůček nejspíš plánoval. Emoce pro nebo proti. Láska nebo nenávist. Ke všemu, co z dílny ďáblovy - rozuměj od média ne-ziskového, od média veřejné služby - přichází. Nebo naopak - obranu poplivaných. A návod Reflexu? Apage satanas. Pravdu máme my. I kšeft někdy vypadá jako kultura.

Značná část hodnotově váhající (mít nebo být?) mladé generace je přeci daleko méně nebezpečná, je-li masou konzumentů (mít či nemít), než když vyznává všelijaké "třetí cesty" kulturních či politických "alternativ" (být či nebýt). S ............ (komunisty, huliči, levičáky, technaři, dredaři, veverkami - doplň si, milý čtenáři, co libo jest) se přece nemluví. Ti se odsuzují. Hrr na ně! Vždy se najde někdo s vizáží Koniáše. A vždy teče potůček špíny.

O dialog ve stylu Obecného Opravníku Oblíbených Omylů s redaktorem Reflexu se pokusil submisivně tiskový mluvčí Českého rozhlasu Pavlík, nevěda doposud, jak se obtížně hrází hrách na stěnu. Potůčkova reakce následovala okamžitě.

Taktika mediálního kritika z komerčního média privátní služby (protiklad od ne-komerčního média veřejné služby - neplést prosím s veřejným domem, to je bordel) je vyvolat konflikt, který nejde až na hranu, ale zajistí polarizací názorů, které lze snad i autorovi vyvrátit, jistotu, že právě tento článek si musíte přečíst. Do diskuze pak musíte něco napsat. Reflex je přece od toho, aby se propagoval a následně prodával... Mí čtenáři ("cílovka") mi přece rozumějí... A ve čtvrtek 19.1. v 9.15 si na Rádiu 1 pak budou redaktoři povídat s Jiřím X. Doležalem o novém čísle časopisu Reflex. Jak jinak, než "nezávisle"...

Potůček ale v diskuzi s Pavlíkem neunesl názory protistrany a argumentuje neustále po svém. Bez ohledu na realitu, o které jsem ho informoval nejen já, ale i mluvčí. Není to poprvé... Dojmová publicistika, která o faktech kdysi cosi slyšela, nese ovoce. Vidí problémy i tam, kde nejsou, a jestliže je dostatčně zavile kritická, nikoho nenapadne, že důvody mediálních sympatií mohou být i méně zjevné, než je zřejmé na první pohled.

Pro novináře, který je znám svou kritičností (je přeci mediálním kritikem, kterého za dokonce někdo platí za to, že ho jiní čtou), je nemyslitelné zaujmout pozitivní postoj. K čemukoliv. Hledat vysvětlení, kde se logicky nabízí a netrvat na vyvrácených tezích. Kritik musí kritizovat. Kdykoliv, cokoliv. Strach z pozitiv, strach z otevřenosti a tolerance tovří flameware spory, které pak končí i tím, že zaměstanci privátního rádia dostanou zakázáno se jakkoliv stýkat se změstanci veřejnoprávního rozhlasu. Nedej bože, aby někdo z vedení zjistil, že chodí do stejné hospody. Zdravím manažery Rádia 1.

Přiznám se, že na startujícím vysílání prozatím "chlup" nehledám. Poslouchám. Poznávám novou stanici a lidi v ní. Očuchávám si étér proto, abych, až jednou budu kritizovat chyby, něco o následovnících Rádia Akropolis (odtud pochází část zaměstanců Rádia Wave) věděl. Říká se tomu odpovědnost za vyřčené. Akropolis jsem totiž poslouchal do té doby, než se přejmenovalo na Akropolis. Než se stalo "komerčně profesionálním" a promo ztotožnilo s dramaturgií. Dnes už je jen svým stínem. I když si občas chce hrát - jen tak, pro radost - už to neumí. Už to není hravost a bezprostřední nesvázanost kolejí na Strahově, ale umělý kult umělého kulturního centra, které musí svým majitelům vydělávat. Rádio 1 bylo fajn, dokud vysílalo pirátsky z hloubi Stalinova pomníku a bylo mediálním ztotožněním mladé, rebelantské generace, bouřící proti všem bumážkám, komoušům i pravidlům. Stejně tak dobré bylo kdysi i divadlo Sklep, dokud sídlilo ve sklepě domu rodičů jednoho z jeho zakladatelů a jeho protagonisté nebyli celebritami Bartoškova filmového festivalu v ruských Varech...

Wave začíná. Začíná teď. Poslouchejte. Tvořte si názor. Až poté analyzujte - s vědomím, že vlastní hudební vkus je z 84 procent důvodem k přeladění na jiné rádio. Tvrdí to sociologové. Čili s vědomím, že zrovna do vašeho vkusu se jakékoliv rádio nemusí trefit a přesto může mít právo na existenci v étéru či na netu. Já bych si strašně moc přál, aby ta vlna spláchla porodní kritiky i chyby, které jsme udělali všichni, když jsme něco děalali poprvé. Vzpomeňte si na první defloraci... Já bych si strašně moc přál, aby chuligáni, kteří budou po chodbách ctihodné kamenné instituce Českého rozhlasu jezdit na skateboardu či koloběžce, nebrzdili a na potkání mi neříkali "Dobrý den, pane radní", ale: "Uhni vole, vlna se valí."

A já jim uhnu. Rád. Protože budu vědět, že rádio veřejné služby je v dobrých rukou.

Radio WAVE.CZ

Autor je členem Rady Českého rozhlasu. Považuje za nutné se vyjádřit k zveřejněným informacím - minimálně o jednáních, kterých na rozdíl od Jana Potůčka byl přítomen z titulu funkce, ale i o následné mediální diskuzi, která měla do dialogu stejně daleko, jako k porozumění argumentům protistrany... Tomu je přitom server Britských listů vždy otevřen.

                 
Obsah vydání       19. 1. 2006
19. 1. 2006 Britská vláda: dopravování vězňů do třetích zemí je protizákonné, ale nemluvme o tom
19. 1. 2006 "Bin Ladin" varuje před dalšími útoky
19. 1. 2006 Evropská unie zanedbává lidská práva
19. 1. 2006 Oficiální americký úřad vykreslil děsivý obraz "nezvládnutelného" Iráku
19. 1. 2006 Kalifornie popravila slepého šestasedmdesátiletého diabetika
19. 1. 2006 Temná noci! Jasná noci! Karel Hynek Mácha
19. 1. 2006 Budeme jen přihlížet, nebo provedeme účinnou vzdělanostní ofenzívu? František  Hezoučký
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
19. 1. 2006 Potůček teče, vlna se valí... Štěpán  Kotrba
19. 1. 2006 Smutné, že se BL propůjčují flamewaru mezi Kotrbou a Potůčkem
19. 1. 2006 Heterosex od padesáti! Filip  Sklenář
19. 1. 2006 "Objektivistická" pohádka o státu nestátu Michael  Kroh
19. 1. 2006 Trh, daně a svoboda jednotlivce Hynek  Bíla
18. 1. 2006 Na obranu občanských svobod
18. 1. 2006 Mezinárodně proslulá firma nepodvádí Miroslav  Šuta
18. 1. 2006 Byl to krátkozraký dokument František  Hezoučký
18. 1. 2006 Láska ke třem (neexistujícím) pomerančům Alex  Koenigsmark
18. 1. 2006 Islámské internetové fatwy proti sexu
18. 1. 2006 Mužům vstup zakázán Karla  Ladwigová
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti
18. 1. 2006 Pamatujete na Afghánistán? Nyní jsou tam obyvatelé terorizováni sebevražednými atentátníky
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
18. 1. 2006 Studenti a informace Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2006 Potůček teče, vlna se valí... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba