20. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 1. 2006

Rádio 1 a Reflex: barterově vyměňovaný prostor pro vzájemnou propagaci

Nad touto větou je třeba se zamyslet. Nenapsal jsem ji já - kupodivu - ale komentátor Reflexu. Tvoří totiž jádro sporu, ve kterém Reflex viním z jednání, které se projevilo zaujatostí páně Potůčkových komentářů ještě předtím, než bylo co kritizovat.

Flameware pokračuje... , řeknete si. Ale ne. Nemyslím si, že by měl pro čtenáře jednoho či druhého periodika smysl probírat se smetím, které zůstalo nameteno na lopatičce buď mé, nebo Jana Potůčka. A že by se ho určitě našlo... Kritika příkrosti odsudku novorozeněte hned po porodu patří k běžným příběhům z porodnic. "Dyť je tak roztomiloučkej", praví na malým oslizlým uzlíčkem v povijanu šťastná prvorodička. "No já ti nevím... ten nos je ňákej divnej, a nemluví", pochybuje ten, který je vždy nejistý - otec. "Ty tomu vůbec nerozumíš, je celej ty", nastane první manželská hádka. Láska otcovská začne až s prvním žvatláním slůvka "táta". Potůčkův přístup k Rádiu Wave není výjimkou, i když otcem není.

Bude zapotřebí to zurčení nahrát a pouštět. Často. Pro uklidnění. Pouhé emoce mi vyčítá kolega Potůček. Joooo... Vlastně má pravdu. Stydět se za emoce může jen ten, který nezažil radost nad něčím, co se povedlo. Nad porodem po jedenácti letech těhotenství. A zlost, když se kope do slabin někdo, kdo se zčerstva vyklubal na svět. Konkurence v boji o mediální zrno je tvrdá, tak co si nekopnout.

Jako novináře mě kdysi do Rady Českého rozhlasu zvolili. Zákonu jsem vyhověl beze zbytku. Nezakázal jsem si ale ani myslet, ani mluvit, ani psát. A nezakázal mi to nikdo jiný. A to ani o televizi, ani o rozhlasu, o digitalizaci, internetu. Žádný zákon mi neukládá mlčení. Je věcí šéfredaktora toho kterého periodika, zda otiskne to, co napíšu v případě, že nezatajím své angažmá. Pod oběma články o mediálních aktivitách páně Potůčka byl tento disclaimer uveden - včetně odůvodnění, proč se ohrazuji proti nepravdivým výrokům Jana Potůčka na adresu Rady.

Reflex ovšem neřekl doposud to, co dnes Jan Potůček ve svém sloupku. Že existuje SMLOUVA, která definuje vzájemnou propagaci formou "barterově vyměňovaného prostoru". Barter znamená, že propagace (nikoliv informace) je vzájemná. Praxe pak ukazuje, že tato propagace se děje formou skrytou, kdy redaktor onoho druhého média chodí do rozhlasového studia vyprávět, jak je to jeho médium skvělé. A naopak. Rádio neodděluje tento monolog od vysílání upozorněním, že se jedná o vzájemnou propagaci, nikoliv o vysílání. Řeknete si, nechválí každá slepice svoje vejce? Ano. Ale zákon o rozhlasovém a televizním vysílání celkem striktně říká, že reklama (a propagace je reklama) musí být oddělená od vysílání. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání pak kontroluje, zda a jak je toto ustanovení zákona dodržováno. Nejedná se v tomto případě o tzv. neoddělenou reklamu? Pokuty jsou v tom případě docela citelné. To je ovšem věcí posouzení správního orgánu - Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, mezi jejíž povinnosti toto zjišťování a monitoring patří. Přiznání ale nejspíš ztěžuje zapírání.

V případě tištěného média je "prostor pro propagaci" liberálnější, určen tiskovým zákonem. Je určen pouze daňovým zvýhodněním obsahu, pokud podíl reklamy nepřesáhne určité procento. A je povinností tištěných médií oddělit reklamu od vlastního redakčního obsahu. Děje se tak většinou pětibodovým nečitelným textem "INZERCE" v blízkosti inzerátu na redakční stránce. Pokud jde o inzerát. V posledních letech jde stále častěji o daleko skrytější formy, včetně redakcí zpracovaných návodů na používání konkrétního spotřebního zboží - "recenze". Případně o spotřebitelské stránky, "informující" o produktech. Nutně je ani nemusí napsat redakce. Trapné je, když si pak přečtete stejnou formulaci vícekrát - pokaždé v jiných novinách. Zde redakce rezignovaly na "serióznost" a staly se "lifestylovými". Prostě atraktivnějšími katalogy zboží, které si navíc zaplatí čtenář sám. Za pocit, že si početl. Sofistikovaný návod, jak tiskové zprávy vydávat za články. Reklamu a propagaci výrobků za žurnalistiku.

U článků v Reflexu, propagujících genialitu a originalitu Rádia 1 a jeho výlučné postavení na rádiovém trhu jsem si nevšiml, že by byl text oddělen...

Apropos: to logo Odhalení, které zmiňuje Jan Potůček, jsem opravdu vytvářel já. Zadarmo. Včetně supervize jeho užití v dalších produktech. Takže to fakt není střet zájmů. Potůček to také už jednou zveřejnil - bez příznaku výtky - v rozhovoru, který se mnou korektně vedl a který jsem s jeho souhlasem poté uveřejnil i v Britských listech - s autorovým jménem a odkazem na zdroj. Britské listy zveřejňují tyto rozhovory se svými autory či jejich články nebo polemiky v případě, že jsou zveřejněny mimo internet. Takže to také není střet zájmů, barter, ani hypertrofovaná chlubivost. Střet zájmů v tomto případě je definován jednoznačně: zákon zakazuje členům Rady mít příjmy z rozhlasového vysílání. Gorily jsem také fotil. Pro Britské listy i rozhlas. Také zadarmo. A bez barteru... Ani meloun jsem nechtěl, o dovádění s Kambou nemluvě. O gorilách píšu i pro Britské listy. Stejně jako o čápech s baťůžky, šplhání po pražských střechách při hledání hnízd vhodných pro přímé přenosy z klubání mláďat sokolů stěhovavých. O památkách Prahy, přitom objevených a vyfocených teleobjektivem, původně z americké špionážní družice. Prostě jsem se dobrovolně a zdarma rozhodl, že svým skromným dílem podpořím projekty, které objevným způsobem zpřístupňují nepoznané podrobnosti z chování zvířat i lidí a využívají k tomu prostředky moderních technologií - videa, internetu, satelitních technologií. Přitom jsem ani nepsal o své práci - což byla především grafika. Ale to jsem tenkrát ještě nebyl členem Rady. Přesto mne oslovil koncept takto prováděné služby veřejnosti. Čápi neplatí honoráře. A nevyžadují barterové smlouvy. Čápi odletí, když přijde jejich čas. Nemluvňata, i ta rozhlasová, se rodí dál.

Pokud bych měl (doufám) naposledy shrnout svůj postoj k Janu Potůčkovi, jako on shrnoval ve sloupku svůj postoj k Rádiu Wave. Jsem rád, že Janu Potůčkovi se líbí, jak Rádio Wave hraje. Je to dobrý pozorovatel a špičkový komentátor ve všech věcech, kde není osobně zaangažován a nemá konflikt zájmů svého zaměstnavatele se svým názorem. Vyčítat mu cokoliv není třeba. On na sebe většinou vše řekne sám. Radit mu, jak má dělat svoji práci, se narozdíl od něj neodvážím. Přesto ho čtu a jsem rád, že Reflex se stal díky němu v mediální publicistice médiem, které je nutné číst. Nikdy totiž nevíte, co o vás Potůček napíše.

A věřte, že toto není reklama...

Autor je členem Rady Českého rozhlasu. Své vlastní názory vyjadřuje sám, bez ohledu na to, co si o tom Rada myslí, tam, kde je mu to umožněno. Zásadně netlumočí. Za Radu nikdy nehovoří, neb k tomu je dle jednacího řádu Rady oprávněn pouze její předseda (Prokop) a její mluvčí (Uhde). Ve svých článcích i projevech na veřejnosti vyjadřuje vždy pouze názor svůj. Pokud ten pak někomu připomíná názor kohokoliv jiného, pak jde vždy o nechtěnou shodu okolností.

                 
Obsah vydání       20. 1. 2006
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává
20. 1. 2006 Skandál se špehováním na amerických universitách
20. 1. 2006 Fabiano Golgo terčem útoků, že prý "prozrazuje důvěrnosti" Jan  Čulík
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech
21. 1. 2006 Policie už zase dělala pravicovým extremistům ochranku Štěpán  Kotrba
20. 1. 2006 Zemře 11 milionů Afričanů hladem? Jan  Klusáček
20. 1. 2006 V iráckých volbách zvítězila šíitská aliance
20. 1. 2006 Politická exkurze do blázince Michal  Vimmer
20. 1. 2006 Chirac zaútočí na teroristické státy jadernými zbraněmi
20. 1. 2006 Jak vznikla velká válka roku 2007 - a jak jí bylo možno zabránit
20. 1. 2006 Obránci lidských práv nemohou spoléhat na pomoc západních vlád Karel  Dolejší
20. 1. 2006 O schopnosti PR maskovat problém pendolino (plýtvání veřejnými financemi) Michal  Rusek
20. 1. 2006 O projektu IZIP Petr  Wagner
20. 1. 2006 Až deset policistů bude zřejmě stíháno za usmrcení de Menezese v londýnském metru
20. 1. 2006 Ať žije demokratická diskuse na Britských listech! Jan  Potůček
20. 1. 2006 Rádio 1 a Reflex: barterově vyměňovaný prostor pro vzájemnou propagaci Štěpán  Kotrba
20. 1. 2006 V Číně rostou veřejné nepokoje
20. 1. 2006 Pojem čistý Naděžda  Plíšková
20. 1. 2006 Proč Anglosasové na světě vedou
20. 1. 2006 O české šlechtě mezi včerejškem a zítřkem Josef  Tomeš
20. 1. 2006 Německé zdravotnictví potřebuje reformu Richard  Seemann
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
19. 1. 2006 "Bin Ladin" varuje před dalšími útoky
20. 1. 2006 Nejasnosti v článku "Dost pohodlí v moderním vlaku" Petr  Nachtmann
20. 1. 2006 Vzkaz pro Viléma Kneborta
19. 1. 2006 Britská vláda: dopravování vězňů do třetích zemí je protizákonné, ale nemluvme o tom
19. 1. 2006 Oficiální americký úřad vykreslil děsivý obraz "nezvládnutelného" Iráku
19. 1. 2006 Evropská unie zanedbává lidská práva
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
18. 1. 2006 Láska ke třem (neexistujícím) pomerančům Alex  Koenigsmark
18. 1. 2006 Islámské internetové fatwy proti sexu
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2006 Rádio 1 a Reflex: barterově vyměňovaný prostor pro vzájemnou propagaci Štěpán  Kotrba
19. 1. 2006 Potůček teče, vlna se valí... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba