10. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 1. 2007

Vzťahy medzi Veľkou Britániou a bývalým Československom boli len málokedy intenzívnejšie ako počas druhej svetovej vojny. A práve toto obdobie je predmetom záujmu britského historika Martina Davida Browna.

K tomu: Martin Škabraha, "Beneš a nenucená nadřazenost" ZDE

(Vychází v lednovém čísle londýnského časopisu Echomagazín)

Sloupek
Marcela Zengrová

Nejdřív se babičky zmenší
a z velikosti XXL
je náhle malé es
a když napadne první sníh
dívají se nahoru

do nebes

pak přikrčí ramena
a složí palce
vzpomínají na dobu ledovou
a hospodu Na Símalce

na saně
a na jiskřivou zimu
na husí sádlo
a na Jiřinu

s jarem pak babičky
mizí v krajích
jsou jako sněhuláci

roztávají...

z časopisu Dobrá adresa vybral Štefan Švec

10. 1. 2007

ANALÝZA BEZPEČNOSTNÍHO PROSTŘEDÍ

"Žádná raketa není mírová" sdělovala nám kdysi studie Charty 77 v dobré víře po svém mírovém poslání. Jako vždy, ani toto kategorické tvrzení se nezakládá zcela na pravdě.

Probíhá vesmírný výzkum. Mimo něj rakety udělaly užitečný průlom i do světové komunikace. Mají však i podstatnou vojenskou funkci a mohou proto být i prvkem nedůvěry a ohrožení. K tomu napomáhá stále ještě existující projev slabosti, který v této výzbroji hledá posilnění své bezvýchodné ideové tendence "hledáním nepřítele" a tím absurdně i vlastní jistoty. Opírá se dále o základnu servility Hujerů. Na naší domácí scéně jsou snadno identifikovatelní. Sami se tak "statečně" zařazují - jako stoupenci základen na našem území.

10. 1. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Bělorusko se hádá s Ruskem ohledně ropy a v Německu začala diskuse, jestli se nemá prodloužit užívání existujících atomových elektráren. Znáte tu anekdotu, ve které se zeptají odborníka na slovy u zkoušky, co ví o mravencích? Odpoví: "Mravence najdete všude ve světě. Také v Africe. Tam někdy se potkávají se slony. Sloni..." A byl u toho, co perfektně znal...

10. 1. 2007

Přečetl jsem si text výzvy "Jsme občané" a napadlo mne, že by možná bylo dobré, kdybychom se ve svém okolí poohlédli po těch nejkřiklavějších případech společenských jevů a chování, které jsou v textu kritizovány. Možná bychom tak mohli zároveň ukázat sobě i jiným, jak se dá takové výzvě rozumět a čeho všeho se může dotýkat.

10. 1. 2007

(reportáž z ženského kláštera)

Petra Hudcová

S mnichovskými sestrami benediktinkami jsem se poprvé potkala na Břevnově. Slabost pro návštěvy sakrálních staveb ve mně přebila ostych, a tak jsem vyrazila na setkání, které se ve spřáteleném mužském klášteře koná několikrát do roka. Když se během něj sestry zmínily, že si k nim do Mnichova české návštěvy jezdí procvičovat němčinu, byl plán na letošní dovolenou na světě.

(Z časopisu Dobrá adresa

10. 1. 2007

Reportáž zavdává dobrý důvod ke zvýšené pozornosti ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Televize Nova zapomněla své diváky upozornit, že v reportáži o popravě Saddáma Husajna v pořadu Střepiny, odvysílaném v neděli 7.1. 2007 večer, budou mít všichni sledující příležitost shlédnout kompletní akt exekuce diktátora.

10. 1. 2007

Přeběhlíci a konstruktivní poslanci... kdo je kdo? Dají se nějak rozlišit? Zdá se, že ten kdo je pro jednu stranu přeběhlíkem, je pro druhou stranu konstruktivním státotvorcem a naopak. Zástupci obou politických táborů to jasně deklarovali změnami rétoriky v průběhu vyjednávacího maratónu po loňských volbách. Svoje postoje účelově měnili podle toho, v čí prospěch by potenciální přeběhlík-konstruktivní poslanec (dále jen P-K) spor o vládu rozhodnul. Z tábora, který by mohl být případným P-K poškozen se ozývaly výkřiky o korupci, zradě a amorálnosti. Naopak, z tábora, kterému by mohl potenciální P-K prospět, se ozývaly hlasy pochvalné, omluvné a krkolomně vysvětlující. Jiří Paroubek se nikdy netajil tím, že by se mohl v případném třetím pokusu o nějakého P-K opřít. Protistrana se této možnosti velmi obávala, což dokladovala úpornou snahou Paroubkovu pokusu zabránit. Dnes chce nějakého P-K využít pro podporu své vlády Mirek Topolánek. Přesněji řečeno, zjevně takovou podporou plánoval již při prvním pokusu; jak jinak vysvětlit, proč nehledal podporu institucionální (některé strany jako celku)?

10. 1. 2007

Tak vám dnes jedu v zimním čase podzimní českou krajinou, poslouchám hudbu z rádia a tu, najednou, mimořádná zpráva: Nová vláda jmenována!

Řídím od města k městu a přemítám. Stará Paka - Nová Paka.

10. 1. 2007

Začarovaný kruh české politiky se opět natočil do polohy, kdy vznikla nová vláda. Podaří se tento kruh rozetnout?

Česko má zase novou vládu, která se chystá požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Sedm měsíců trvalo, než se předsedovi ODS Mirku Topolánkovi podařilo podruhé vytvořit těleso, o kterém nikdo neví, zda získá podporu Sněmovny. Je možné uzavírat sázky, zda, odkud či kolik přeběhlíků zasáhne do dějin.

V zemi neomezené politické tvořivosti není vyloučeno nic.

10. 1. 2007

NOVÉ VLÁDĚ

Od červnových voleb připomíná česká politická scéna vtip o vyprávění partyzána úporně bojujícího se svými druhy o most s fašisty. "Celé odpoledne trvaly kruté boje, chvíli jsme drželi most my, chvíli fašisté... Když už se šeřilo a naše naděje získat most se měnily téměř v jistotu............. přišel hajný a sukovicí nás vyhnal z lesa."

Stále ještě spíše s pobavením, než se znechucením, sledují občané sedmiměsíční hrátky politických elit. Do jisté míry je to tím, že starosti jak ušetřit a přitom se i zahřát při stále se zvyšující ceně elektrické energie, prozatím převažují nad tím, zda vláda, která má mimochodem většinový podíl ve firmě, jejíž management si vyplácí milionové odměny, má nebo nemá důvěru.

10. 1. 2007

V čele Organizace spojených národů stanul Jihokorejec Pan Ki-mun. Instituci, jejíž význam má v následujících letech stoupat, chce vrátit prestiž a důvěryhodnost.

Tento svět není nejlepší z možných světů. K jeho chvále budiž uvedeno, že dává lidem možnost, aby jej vylepšili. Jedním z těch, kdo k tomu bude mít osobní příležitost, je bývalý jihokorejský ministr zahraničních věcí Pan Ki-mun -- začátkem roku se stal v pořadí osmým generálním tajemníkem OSN.

10. 1. 2007

Slyšet z úst prezidenta -- a ještě k tomu v novoročním projevu -- že politická situace u nás "do jisté připomíná studenou občanskou válku", aniž on sám v té souvislosti prokáže alespoň "špetičičku" sebereflexe, není pouhým projevem všeobecně známé politické arogance pana Klause, ale především výrazem jeho trvalé neschopnosti sebekritiky, s níž se po celou dobu od listopadu 1989 pohybuje v našem -- a nejen v našem - politickém prostoru.

10. 1. 2007

Čeští sedláci jsou vskutku dubové a zabedněné palice. Nejen, že jim kouká sláma z bot, ale dokonce jim roste už i za ušima. A to si, prosím, říkají po vzoru svých úspěšných amerických kolegů farmáři! Český sedlák je rarita, která nemá obdoby. Hrabe se v rodné hroudě a svět mu zatím utekl, spolu s vyhlášeným selským rozumem.

Například mu již druhé desetiletí trvá pochopit, že české zemědělství je v likvidaci. Nedošlo, mu, že pokud si ze svého statku, rychle neudělá skanzen, kde bude provázet turisty a ukazovat jim jak se v Čechách hospodařilo minulá dvě století, tak přijde na buben.

10. 1. 2007

Nerozumím vlastním emocím. Pociťuji smutek, že Sadam Hussain byl popraven, protože cítím, že je špatné popravit kohokoli, ale kdyby byl popraven Tony Blair, myslím, že bych pociťoval uspokojení.

Tim Hothersall, Accrington, United Kingdom

Poprava Saddama Husajna vyvolala dvě kvalitativně odlišné reakce. První, obsažená v úvodním citátu nalezeném v diskusním fóru BBC odráží přibližné pocity 95% ze vzorku 20 000 lidí. Tito lidé nebyli v žádném případě proti tomu, aby byl Husajn řádně souzen, ale zjevně ztratili důvěru ve vlastní vládu a jejího vůdce.

Tato část veřejnosti se snaží vyrovnat s tím, že z filosofického hlediska není rozdíl mezi zabíjením a mučením lidí pro tu či onu ideologii či strategický zájem.

10. 1. 2007

Reportéri. "Investigativní" pořad STV, ne nepodobný tomu českému. V dobrém i zlém. S klíčovým tvůrcem, moderátorem a reportérem Eugenem Kordou, který pracoval pro Slovenskou televizi od roku 2003 pod řízením Richarda Rybníčka, a předtím 10 let jako zpravodaj televize Nova v Bratislavě, který s objevoval i na obrazovce TV JOJ , se nyní rozloučil nový management Slovenské televize. Na hodinu. Formálně dohodou. Cyničtí pozorovatelé slovenské politické scény mohou tušit, že za manipulativní práci s informacemi a pro ztrátu důvěry.

9. 1. 2007

Americké letecké údery na cíle v jižním Somálsku usmrtily "mnoho" osob, uvádí se ve zprávách.

V pondělí provedla v Somálsku útok silně vyzbrojená americká helikoptéra a dvalší dva vrtulníky zaútočily na somálské cíle v úterý. Cílem útoků měli být islamisté, kteří provedli v roce 1998 bombové atentáty na americká velvyslanectví v jiných afrických zemích.

Somálský prezident Abdullahi Yusuf, sdělil novinářům v Mogadišu, že Spojené státy "mají právo bombardovat osoby, podezřelé z terorismu, které zaútočily na americká velvyslanectví v Keni a v Tanzanii." Vládní mluvčí Abdirahman Dinari řekl: "Nevíme, kolik lidí bylo při útoku usmrceno, ale podle zpráv jich bylo hodně. Většinou to byli islámští bojovníci."

Vysoký vládní mluvčí sdělil tiskové kanceláři Reuters, že podle zpráv "je v té vesnici mnoho mrtvol lidí a zvířat". Byla to první otevřená americká vojenská akce v Somálsku od devadesátých let.

Evropská unie americké útoky odsoudila.

Podle svědků zahynuli při útocích čtyři civilisté včetně malého chlapce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lucie Talmanová
8. 1. 2007

ANALÝZA

Publicisté nemají slitování. A Mirek Topolánek se vlastními selháními - politickými i soukromými - ocitl v pasti jako lovná zvěř.

Těhotenství milenky, demonstrativní nesouhlas manželky, lži premiéra, neobratné a sobecké vysvětlování. Předseda vlády v demisi reagoval na zjištění novinářů sprostotou, fyzickým útokem a následnými koktavými vysvětleními, které se ukázaly při bližším pohledu jako arogantně sobecké. Talmanová si za své těhotenství nemůže sama a není tudíž pouze její soukromou věcí, jak tvrdí Topolánek. Nicméně předseda vlády bydlí nyní - pouze dočasně - u své těhotné místopředsedkyně sněmovny. Vztah Topolánka a Talmanové přitom není nový, jeho okouzlení plachým úsměvem raněné laně probíhá už v kuloárech politiky nejméně dva roky. Kdo je na vině? Politik, opilý úspěchem, penězi, vlivem, mocí, nedostatkem mravních imperativů uprostřed hedonistické společnosti? Opilý odvahou změnit zásadně, principiálně ten kus světa, jemu určený pouze ke správě? Opilý snahou postavit si pomník, pomník své velikosti, své mužnosti? Politik, který je jenom člověk - nádoba plná hříchu stejně, jako občané jím řízeného státu? A nebo média, která vytvářejí svůj virtuální svět soap opery, svět falešných očekávání Popelek i nesplnitelných úkolů pro prince na bílém koni? Svět temnných čar v pozadí? Svět hollywoodských hvězd s jejich romanticky filmovými příběhy? Svět dallaských výstřelů jako křivdy na národu ? Která vytvářejí a tleskají světu nereálných morálních imperativů v hříšné době pro oslnění mas a vytvoření pozitivní vazby občanů ke "svému" idolu? Aby pak tančili nad vchodem do pekla pro politické hříšníky?

9. 1. 2007

Otázky Haliny Pawlovské

Je legrační sledovat elitního českého novináře, jak zasvěceně komentuje osobní a čistě soukromé rodinné problémy Mirka Topolánka. Od pitomých průpovídek kolegyně z branže, bavičky Haliny Pawlovské, jej odlišoval pouze lehce moralistní tón řeči, tématicky a obsahově identické. Neuvěřitelný kýč, nefalšované pokrytectví. Bavičky blednou závistí. No představte si moralizující Halinu Pawlovskou....Bylo to skutečně šťavnaté -- bulvár vyšňořený do róby rádoby intelektuálního zamyšlení nad nosným problémem uplynulého týdne, bulvár pojatý jako dějinná událost, která teď bude čnít z archivu ČT jako významná událost druhého týdne roku 2007.

ČT ve svém pořadu 168 hodin ukázala, že pokud jí něco jde stoprocentně, tak je to schopnost hrát schizofrenní roli ve vztahu k divákovi na jedné straně a ve vztahu ke svému statu quo na straně druhé. Chytrá horákyně uměla být nahá i oblečená a přinést dar nedar.

9. 1. 2007

OSOBNÍ ZKUŠENOST:

S jistým pocitem zadostiučinění jsem si přečetl upoutávku na knihu Willa Huttona The Writing on the Wall. Dlouhodobě se znepokojením sleduji zjednodušený a silně zkreslený obraz ČLR, tak jak jej předkládají veřejnosti české sdělovací prostředky, od zpravodajství ČT po nejrůznější společenské časopisy. Pokud můžu soudit z krátkého výtahu Huttonovy knihy, jeho rozbor situace je podložený a příliš se neliší od mého.

V jedné důležité věci však sám nemám jasno -- a tou je směr postupu při případném řešení čínských problémů.

(Autor pracuje v Ústavu dálného východu FF UK jako sinolog. V letech 2000-2001 pobýval na stáži v ČLR.)

9. 1. 2007

Reakce na článek pana Mesfina Gedlu "Somálsko: dávat vinu obvykle podezřelým, to je obvyklý recept na vleklou regionální destabilizaci"

Nechápu, jak pan Gedlu může fungovat mezi pomazanými hlavami na Ústavu pro mezinárodní vztahy AV ČR; myslím to jako kompliment a hluboké smeknutí. Znám osobně jednoho výzkumného pracovníka této instituce, který tvrdí, že jejich práce přirozeně netkví v pouhé publicistice, ale v přísně vědeckých metodách, jež jsou aplikovány při tvorbě souborných studií a sborníků, které však, dle mého, stojí naprosto mimo realitu, jak jsem se posléze sám přesvědčil.

O to smutnější je skutečnost, že takovéto články se dají nalézt pouze na zahraničních webech nebo na BL.

9. 1. 2007

NOVINÁŘSKÁ ETIKA:

Více než 200 čtenářů deníku písemně protestovalo do redakce listu kvůli tomu, že na Nový rok deník přinesl přes celou šířku stránky tuto fotografii s titulkem: "Saddám Husajn visí v oprátce po popravě, k níž došlo v Bagdádu brzo ráno v sobotu. Fotografie byla zřejmě pořízena mobilním telefonem a získali jsme ji z jednoho arabského internetového serveru."

Uprostřed vyjádření odporu však přišlo také několik málo dopisů, které publikaci této fotografie schvalovaly, píše redaktor listu Guardian Ian Mayes, předseda Organizace tiskových obmudsmanů. Jeden čtenář, a nebyl sám, napsal: "Až budete hodnotit své rozhodnutí publikovat tuto strašlivou fotografii na titulní straně, prosím, mějte na mysli, že fotograf učinil novinářský čin, o němž by americké a britské úřady daly přednost tomu, aby byl potlačen. Vzpomínám na to, jak jste na titulní straně otiskli fotografii oběšené bosenské ženy, která tiše spáchala sebevraždu v rohu jednoho pole, další záběr, který jasně sděloval skutečnou hrůzu událostí, namísto vydesinfikované verze, jakou by nám předložily vlády. Tleskám vaší odvaze."

9. 1. 2007

Vltavu bychom mohli přehradit komentáři, články a úvahami českých žurnalistů nad neschopností politiků sestavit od červnových voleb do dnešního dne vládu s důvěrou sněmovny. Vinu shledávají v jediném: v neschopnosti českých politiků, v jejich snaze zajistit si výhody pro sebe bez ohledu na zájem voličů a státu, hádat se o nesmyslech atd. atd. Opravdu tomu tak je? A co je vlastně náplní a smyslem práce politika? Kdyby se čeští novináři hlouběji a s většími znalostmi zabývali hledáním odpovědí na tyto otázky, musela by nejen podoba českých médií, ale zejména jejich vliv na politickou realitu u nás, vypadat jinak.

Opravdu je nejvlastnějším smyslem politiky a politiků rychle sestavit jakoukoliv vládu, a to bez ohledu na výsledek voleb, resp. i za situace, kdy výsledky voleb signalizují rozdělení společnosti a její zásadně rozdílné názory na další směřování státu?

9. 1. 2007

Jan Čulík ve svém úvodníku "Do nového roku", srozumitelným textem doporučil mladým lidem jak v dnešní době startovat do života v Evropské unii.

Pro moji generaci, která vyrůstala v nacistické a komunistické kleci, byla taková doporučení nemyslitelná, za komunistů vlastizrádná. Reálný socialismus se snažil obyvatelům státu ( vědomě nepoužívám pojmu občan ) určovat běh života od kolébky až do hrobu. Odsoudil tím několik českých generací k víceméně pasivnímu přijímání životních modelů shůry danými ideologickými šablonami. Tento přístup k životu ještě mnohdy přežívá.

Nic na tom nemění skutečnost, že se čilým individuím podařilo i za komunismu lavírovat uvnitř úzkého systémového rámce a dosáhnout jistých osobních cílů. Někdy to šlo narovinu, někdy za cenu narušení rovné páteře, jindy protekcí, nebo švejkovinou.

Z mého pohledu a na základě vlastní životní zkušenosti považuji Čulíkův článek za dobrý kompas pro orientaci mladé generace v současné evropské společnosti . Doufejme, že si ho hodně mladých lidí přečte a vezme k srdci.

Život nedává jednotlivci možnost rozjet paralelně několik životních modelů najednou a pak zpětně hodnotit, který model byl výhodný.

9. 1. 2007
Martin Ondreját

Tato hamletovská otázka, kterou lze přeložit třeba jako "zda být či nebýt dbalý zákonů", vyvstává často v debatách, kde se srovnává chování občanů evropských států ve vztahu k jejich veřejnoprávním povinnostem.

8. 1. 2007

Za posledních deset let se Čína proměnila v silnou hospodářskou velmoc, jedinou zemí, schopnou konkurovat Spojeným státům jako globální mocnost. Avšak britský hospodářský novinář Will Hutton ve své nové knize The Writing on the Wall i článku New China. New crisis v týdeníku Observer argumentuje, že čínské explozivní hospodářské reformy vytvářejí v autoritářském režimu jediné strany obrovské napětí a že v Číně dojde ke konfliktům.

Všechny společnosti jsou propojeny se svou minulostí. Imperiální konfuciánská Čína i komunistická Čína závisely a závisejí na představě nesmírně mocného, neomylného centra, jehož moc závisela buď na vůli nebes, anebo na proletariátu. V žádném z těchto čínských systémů nehrála významnější roli lidská práva či ústavní systém navzájem vyvážených mocenských zájmů či nějaká forma demokracie.

8. 1. 2007

KOMENTÁŘ

Když Britské listy 9. 7. 2004 prozradily utajenou snahu některých českých armádních činitelů pořídit si americkou raketovou základnu na české území, netušily, jakou kampaň to rozpoutaly. Původně to vypadalo jako horlivě tupé překročení pravomoci několika vojáků a několika servilních českých diplomatů ve Washingtonu v reakci na americkou Strategii národní bezpečnosti . Jednotliví Hujerové se najdou vždy a všude... Do chvíle, než se ukázalo, že za zády občanů, vlády i parlamentu vyjednávali nejen rozvědčíci a vojáci, ale tiše přihlíželi i někteří politici.

Proamerický ministr zahraničí Cyril Svoboda čelil poté rozhořčeným poslancům ve sněmovně při interpelacích na téma "americká základna v Česku". Čelil i předsedovi své strany a bývalému náměstku ministra obrany Kalouskovi, který prohlásil, že pokud be se o něčem takovém uvažovalo, muselo by dojít k širokému politickému i společenskému konsensu a následně souhlasu parlamentu. ". V parlamentu zaznělo z mnoha úst, že americká vláda se vyjádří teprve na podzim , zda vůbec nějakou základnu stavět chce , a pokud ano, tak řekne, kde. Pak měla následovat oficiální žádost sněmovně. A pak měla teprve následovat diskuze - o konkrétním návrhu. Léto prošlo bouřlivými politickými turbulencemi po vítězně patovém výsledku voleb, podzim nebyl lepší. Nastala zima, která ač mírná, politická srdce k jakékoliv většinové koalici nerozehřála.

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
4. 1. 2007 Saddámova poprava: "Ještě jednou! Pořád to ještě není dost důstojné!"   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Pražská výzva pro Irák RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Pražská výzva pro Irák kritická vůči USA, v médiích už ale bez manipulací Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Konference skončila - zapomeňte Lubomír  Brožek
18. 12. 2006 Pražská charta   
18. 12. 2006 Vůle k hledání mírového řešení současné kritické situace v Iráku   
17. 12. 2006 Americký projekt demokracie v Iráku a zástupná role EU Jiří  Bystřický
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
16. 12. 2006 Hlavní překážky při vytváření iráckého státu a přístupy EU a USA Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2007 Hra na náhodu Oskar  Krejčí
9. 1. 2007 Klausovo druhé Sarajevo Boris  Cvek
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík
8. 1. 2007 NOVA: "Těhotenství úzce spjato s Mirkem Topolánkem" Štěpán  Kotrba
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
5. 1. 2007 Dejte do ústavy prázdniny Bohumil  Kartous
5. 1. 2007 Buď chceme demokracii, ve které figurují čitelné osobnosti s politickou vizí, nebo bordel   
31. 12. 2006 Kondom Oldřich  Průša
29. 12. 2006 Očišťuje se ODS (aspoň trochu) od starého balastu? Boris  Cvek

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Krize klimatu, nepríjemná pravda Ala Gora Dobrota  Pucherová
2. 1. 2007 Svět v roce 2007 "zaznamená dosud nejteplejší rok, dopad El Niña se sloučí s globálním oteplováním"   
6. 12. 2006 Velké britské firmy budou muset obchodovat s kvótami uhlíku   
6. 12. 2006 Národní alokační podfuk   
18. 11. 2006 Nepříjemná pravda Jiří  Pálka
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 Peníze a zabíjení v Iráku   
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 Nejhorší noční můra Spojených států: Tahá za nitky dnešní irácké vlády Írán?   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"   
2. 1. 2007 Irák bude vyšetřovat, kdo nafilmoval Saddámovu popravu   
2. 1. 2007 Proces se Saddámem nebyl spravedlivý   
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
1. 1. 2007 Trest smrti jako pornografie   

Školství RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Raketová základna USA -- otázku Česku vůbec nepokládat Oldřich  Průša
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek