2. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 6. 2005

Japonsko je už dlouho součástí rozvinutého světa. Bylo první nezápadní společností, která zahájila svou industrializaci už v 19. století. Japonsko má druhou největší ekonomiku na světě a má velmi vysokou životní úroveň. Při tom se však silně odlišuje od západních společností - nikoliv moderní technologií, tedy automobily, počítači, dálnicemi, ale vztahy ve společnosti, píše Martin Jacques, který je v současnosti hostujícím profesorem na Aichi University v Japonsku.

Sloupek

V úterý odpoledne jsem se vracel z letiště v Ruzyni do Británie. Zažil jsem dvě "kulturně zajímavé" příhody.

U pokladny v duty-free shopu stála skupina Angličanek. Jedné z nich se po nákupu v obchodu utrhlo v ruce ucho igelitové tašky, vypadla z ní láhev alkoholu a rozbila se. Dáma se - marně - pokoušela tašku reklamovat. V "kapitalistickém" supermarketu, jako je třeba britský Safeway, by jí zadarmo dali novou láhev. Musel jsem jí upozornit, že je ve východní Evropě a že se tu obdobné reakce nedovolá. Vděčně se na mě podívala i prodavačka u kasy. Vysvětlila, že obchod není ochoten takové náhrady financovat a pokud by reklamaci přijala, musela by rozbitou lahev uhradit z vlastní kapsy. Vysvětlil jsem to anglické turistce a upozornil jsem jí, že je velmi dobře možné, že česká prodavačka za pultem v duty-free shopu má až desetkrát menší plat než ona v Anglii. Uvědomila si to a odešla středem.

Své zavazadlo jsem odevzdal u letištní přepážky se svázanými držadly, takže jsem byl poněkud překvapen, když taška vyjela na běžícím pásu na letišti v Glasgow, že držadla jsou rozvázána. Vezl jsem do Británie karton cigaret. Tašku jsem otevřel a zjistil jsem, že karton kdosi roztrhl a ukradl si z deseti krabiček krabiček šest. Zvláštní, že karton neodnesl celý.

Je velmi nepravděpodobné, že by cigarety byly ukradeny v Glasgow, už vzhledem k tomu, že zavazadla byla vydána velmi rychle.

Musí pražské letiště zaměstnávat zloděje?

Pozn., čtvrtek ráno: Josef Fronek poznamenává: "Před 14 dny se mi stalo totéž - poškozený zámek na tašce, taška ani nedovřená, roztržený karton a v něm ponechány milosrdně dvě krabičky. I já podezřívám spíše Prahu, ale tam jsou cigarety velmi levné a skoro se nevyplatí riskovat kvůli tomu místo."

2. 6. 2005

Již jsem se smířil s tím, že existují lži, větší lži, nepokryté lži a reklama. Jako každý druhý člověk, žijící v epoše rozvinutého infotainmentu, jsem si jednoduše patřičně zvýšil toleranční limit, abych věnoval marketingovým snahám producentů dobře zabaleného štěstí našeho konzumerismu právě tolik času, kolik mu podle mne přísluší. A v mém případě je to zhruba tolik času, kolik je třeba na odvrácení zraku, abych se vyhnul i případné nevědomé indoktrinaci více či méně dobře koncipovaným užitým uměním s náležitě lakonickým sloganem ve službách mamonu. Dělám to od té doby, co jsem zjistil, že něco jako svobodná vůle člověka vůbec neexistuje...

2. 6. 2005

Ve věku páry jezdily anglické rychlíky rychlostí 130 km/h, teď jezdí sotva stovkou...

Mnoho vlaků jezdí v Británii nyní podstatně pomaleji než v osmdesátých letech, v době státních železnic, a některé dnes jezdí dokonce pomaleji než v době páry... Jak napsal britský deník Times, vyplývá to z analýzy jízdních řádů.

Státní British Rail (Britské železnice) lákaly lidi, aby jezdili vlakem, reklamou, v níž oznamovaly, jak se neustále zkracuje cestovní doba, zprivatizované železniční společnosti dnes zdůrazňují, že jsou "spolehlivé" a mnohé z nich přidaly k cestovní době celou řadu dodatečných minut, aby se vyhnuly pokutám za zpoždění.

1. 6. 2005

středa 21.30: Podle průzkumu holandské televize, provedeného u východů z volebních místností, odmítli holandští občané evropskou ústavu nejméně 62 procenty hlasů. Referedum bylo konzultativní a není právně závazné, ale holandský premiér Jan Peter Balkenende konstatoval, že bude vůli voličů respektovat. Podle pozorovatelů holandské odmítnutí Evropské ústavy znamená, že jde zřejmě o mrtvý dokument.

Účast voličů byla nejméně 62 procent, dvojnásobný počet, než kolik bylo potřebné k přijetí ústavy. Balkenende uvedl, že navzdory holandskému výsledku by měl ratifikační proces pokračovat v ostatních zemích. Tento názor podpořil i německý kancléř Gerhard Schroeder.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. 6. 2005

"Za 500 milionů by se dalo postavit 500 i více malometrážních bytů... Bylo by rozhodně lepší postavit pro Romy slušné bydlení, aby nebydleli hůř než ta prasata v Letech," píše Josef Vít ve svém příspěvku o táboru v Letech. V kalkulaci s ním asi lze souhlasit, ne však ve smíšení etické, historické, národnostní a sociální problematiky, i když spolu navzájem souvisí.

2. 6. 2005

Hranice svobody slova

Hlásání rasismu není totiž v demokracii zakázáno proto, že se s ním nesouhlasíme, ale především proto, že to je nepravdivá lež, jejíž podstatou je nenávist a touha ovládat druhé lidi.

Lidská práva jsou často zneužívané téma. Minule jsem zde psal, že my, tj. občané, jsme velmi různorodou skupinou. Z toho pak plyne, že demokracie jako vláda lidu je možná jen, když budeme bránit toto právo na odlišnost nejen pro sebe, ale i pro ty, se kterými nesouhlasíme. To, co je nám v této odlišnosti společné, jsou právě lidská práva vyjadřující to, že jsme lidmi a občany. Na druhém místě jsme pak teprve voliči té či oné strany, příznivci toho či onoho náboženství atd. Pokud je pro nás naše společné lidství důležitější než naše politické a náboženské odlišnosti, potud jsme schopni být svobodní.

2. 6. 2005

Odpověď Jiřímu Davidovi.

Ze špatné kritiky Národní galerie radost nemám, i když si možná tímto titulkem vykoleduji pomyslný záhlavec od části odborné veřejnosti a obvinění, že lobbuji za Milana Knížáka. Důraz v poukazování na osobnostní rysy jejího ředitele ale musí být funkční, musí přesně ukázat, jak ovlivňují jeho rozhodnutí směrem k cílům a zájmům Národní galerie. Jinak jsou jen prázdným gestem a zdají se být oním "honem", jakkoliv jsem to slovo použil v nadsázce, protože jsem ho dal do uvozovek. Jedním z krajních logických požadavků oponentů by bylo, požádat ředitele NG, aby se nechal psychiatricky vyšetřit. Přeháním, abych zvýraznil absurdnost celé situace.

2. 6. 2005

Po přečtení článku pana Hoška "Kapitálu se nikdo nenají", který nám hezky vysvětlil, co je vlastně kapitál, bych rád upozornil, že není všechno zlato, co se třpytí. Při popisu zahraničních investic se však autor dopustil zjednodušení. Cizí investice nejsou tak výhodné, jak líčí. Naopak. Jediný přínos pro země, kam přišel cizí kapitál, je snížení nezaměstnanosti. Mzdy jsou totiž to jediné, co v zemi zůstane.

2. 6. 2005

Po přečtení příspěvku pana Kechlibara "Může za to systém, nebo je to prostě realita", jsem se chvíli domníval, že autor je jeden z mnoha, kteří jsou placeni ze stejných zdrojů, jako většina našich na západ prodaných tiskovin, a že se pouze snaží na první pohled rozumovým, leč zcela demagogickým způsobem vyvrátit myšlenky článku pana Martíška. Když jsem však zjistil, že v roce 1989 mu bylo jedenáct, takže když končil základní vzdělání ODS měla svoje "nejlepší akce" skoro za sebou, a že tedy vše má pouze z doslechu a z toho co přečte v tisku, omluvil jsem ho za demagogii, která to pravděpodobně není, ale neomluvil jsem ho z neznalosti, která to určitě je.

ilustrační foto
1. 6. 2005

Třída vzdělanců využívá prospěchu plynoucího z moderní ekonomiky

Elity informačního věku vykonávají chytře nadvládu nad výrobními prostředky, totiž nad systémem školství, argumentuje pozoruhodně energicky David Brooks v deníku New York Times.

Průměrný roční příjem rodiny, z níž pochází student na Harvardské univerzitě, je 150 000 dolarů. Jen tři procenta studentů prvního ročníku na 146 nejvýznamnějších amerických univerzitách pocházejí z nejchudších pětaadvaceti procent americké populace. Vzdělanecká třída ostentativně nabízí chudým studentům finanční pomoc a pak zmanipulovává přijímací kritéria tak, aby se na americké vysoké školy dostala jen malá, zvládnutelná menšina.

1. 6. 2005

Marihuana je droga. Nelžeme sami sobě, nesnažme se namluvit si, že marihuana není škodlivá, že nemá negativní účinky a že je "v pohodě". Konopné drogy (vedle marihuany je to hašiš) mají své konkrétní negativní účinky a zdravotní rizika. Vedle zvýšení rizika onemocnění rakovinou plic a hrtanu následkem aplikace drogy -- kouřením, je prokázáno, že nadměrné užívání konopných drog, snižuje schopnost soustředění, má negativní vliv na krátkodobou paměť, u mužů může negativně ovlivnit potenci. Ano, buďme k sobě upřímní. Nebuďme jako oni...

1. 6. 2005

Přepis a překlad včerejšího interview Margaret Warner. Velice vážené redaktorky, velice váženého zpravodajství, za oceánem velice vážené PBS. Je to rozhovor s dvěma Evropany a jedním Američanem o nedělním francouzském referendu. Pořad je zajímavý nejenom tím, co se člověk doví o věci samé, ale řekl bych že ani malá ochutnávka toho, jak vypadá zpravodajství americké obdoby veřejnoprávní ČT, není nezajímavá. Interview si můžete celé poslechnout tady. Vřele doporučuji, píše Jiří Staněk, který rozhovor pro BL zpracoval:

1. 6. 2005

Reakce na text Jana Paula "Jak Jiří David reflektuje odpovědi na Třináct otázek k situaci na pražské výtvarné scéně"

Člověk, který se chce vyvázat z provozu, v Tvém případě uměleckého, aby se cítil být na něm existenčně "nezávislý" je v dnešním světě umění zcela běžná věc. Kdokoliv může zcela "vystoupit", přejít, změnit povahu své práce, někdy i myšlení, proč ne!? Problém je však v tom, že pokud se jeho "nezávisle" názory a samozřejmě i jeho práce nadále s uměním nadále jakkoliv prolinají, dotýkají (to například znamená, recenze, kritiky, vystavy, projekty a pod.), je jeho funkce "nezávislého" arbitra velmi nepravděpodobná a neuvěřitelná a vlastně tím znehodnocena a zbytečná!

1. 6. 2005

ANALÝZA

FRANCOUZSKÉ "NE" V PRÁVNÍCH A POLITICKÝCH SOUVISLOSTECH

Občané Francie v referendu odmítli ratifikaci Evropské ústavní smlouvy. Navržený text tedy nemůže vstoupit v platnost, protože k nabytí účinnosti je třeba souhlasu všech 25 členských států. Na řadě je tedy diskuse o možných změnách. Diskuse o obsahu ústavní smlouvy, která ve Francii probíhala ve velmi intenzivní podobě, a která bohužel v Česku neprobíhá vůbec.

1. 6. 2005

Prezidentovi se nepozdává postdemokracie. Jeho představa o demokracii je však poněkud úzká, a proto se mu do ní mnozí nevejdou. Ve Varšavě na setkání vrcholných představitelů zemí Rady Evropy správně řekl, že boj za svobodu a demokracii neskončil pádem komunismu a že jsou nová nebezpečí a nové hrozby. Inu, i takto banálně se to dá říci. Znepokojuje ho, že různá seskupení bez demokratického mandátu se snaží přímo se vměšovat do života lidí.

Ale co je to ten demokratický mandát?

1. 6. 2005

Zatímco v Čechách diskuse k euroústavě přes velikášské řeči české vlády vlastně ani nezačala, pozitivním výsledkem francouzské diskuse před nedělním referendem byla nebývale vysoká účast francouzských občanů v něm. Do Francie se vrátila politika, a to zejména zásluhou levice. Ta se stala nakonec i vítězem - je jen otázka, zda to není vítězství Pyrrhovo.

6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2005 Elita bohužel selhává a kritika Národní galerie má slabiny v argumentaci Jan  Paul
2. 6. 2005 Památník anebo byty? Přemysl  Janýr
2. 6. 2005 Pozor, v Ruzyni se krade Jan  Čulík
2. 6. 2005 Používáte MS Office? Pak jste dinosauři! Jan  Sýkora
1. 6. 2005 Jak se Japonsko brání globalizaci   
1. 6. 2005 Nepořádám hon na Knížáka Jiří  David
1. 6. 2005 Elity informačního věku a útlak v Americe?   
30. 5. 2005 Vykročí ČSSD z dnešní mizérie? Lukáš  Jelínek
30. 5. 2005 Prokletí zahraničních investic Milan  Zelený
30. 5. 2005 Případ dvou domů v ulici Pod Vyšehradem v Praze -- Podolí Petr  Kužvart

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil

Joseph Ratzinger - papež Benedikt XVI. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Kterak si Ratzinger vyhradil smilstvo kněží s nezletilými pod svou jurisdikci Štěpán  Kotrba
28. 4. 2005 Benedikt XVI. - strach, alebo nádej?   
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
26. 4. 2005 Některé vatikánské dominanty (1) Miloš  Dokulil

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2005 Taky bude Vaše dovolená samozřejmě s leteckou dopravou? Miloš  Dokulil
27. 5. 2005 Říkají Vám něco čísla? Miloš  Dokulil
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2005 Levicová levice -- a co dál? Irena  Ryšánková
23. 4. 2005 Martínek: Jsme už orvaní jak starý vlk Štěpán  Kotrba
22. 4. 2005 Je "Na tý louce zelený" opereta? Miloš  Dokulil
20. 4. 2005 Objeví se nakonec bílý kouř také nad "Strakovou akademií"? Miloš  Dokulil
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
18. 4. 2005 Gross v Sedmičce a neschopný Topolánek Boris  Cvek
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   
10. 5. 2005 Co se stane po odmítnutí euroústavy?   
28. 4. 2005 Osud evropské ústavy na vážkách Kateřina  Hodická
4. 4. 2005 Utváranie európskej politiky Radovan  Geist
15. 3. 2005 Co bude po odmítnutí Ústavy EU?   
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
22. 11. 2004 Klaus a Gross v Berlíně představili diametrálně různý pohled na EU Radek  Vogl

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
20. 5. 2005 V pondělí nebude BBC vysílat "Newsnight"; Paxman odmítl stát se stávkokazem   
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma