19. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
premiér Jarosław Kaczyński a vicepremiér, ministr vnitra a státní administrativy Ludwik Dorn
19. 7. 2006

V posledním čísle hamburského týdeníku "Der Spiegel" vystoupil Lech Walesa s ostrou kritikou polských vrcholových dvojčat Lecha a Jaroslawa Kaczyńskich za jejich postoj vůči Německu.

Označil jejich žádost o omluvu spolkové vlády za satirický článek "Polské nové brambory" , který 26. 7. otiskl berlínský list "Die Tageszeitung", za vtip. "I u nás vládne svoboda tisku" a diplomaté a novináři mohou o tom případu hovořit, ale německá vláda "v žádném případě nemusí na tento článek reagovat", prohlásil bývalý polský prezident a legendární vůdce "Solidarity". Walesa označil současného polského prezidenta a premiéra, dvojčata Kaczyńskich za "lidi bez nutného formátu" a je mu "stydno", že tak reagovali.

Sloupek

bez lítosti
vytrhnu tvou stránku
z adresáře paměti
a přece zůstaneš
ve vystěhovaném pokoji
potmě když pod okny
lucerna překrajuje ulici
hubeným nožem paprsků
pošťák marně hledá
dopis
jsem ti ještě neposlal
ty jednou
musíš poznat
holé zdi
v očích
protínajících tě
nechápajících
abys mi mohla rozumět

Ze sbírky Tma natržená ránem, 1996

Protest aktivistů Greenpeace proti americkému projektu protiraketového deštníku, známému pod názvem Star wars - Hvězdné války - Bern , Švýcarsko, 2001 zdroj: Greenpeace www.stopstarwars.org
19. 7. 2006
◄ Protest aktivistů Greenpeace proti americkému projektu "protiraketového deštníku", známému pod názvem Star wars - Hvězdné války - Bern , Švýcarsko, 2001 zdroj: Greenpeace www.stopstarwars.org

Proti přítomností amerických jednotek na území České republiky je 83 procent občanů, souhlasí naopak jen 17 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro MfD. Se základnami nejčastěji nesouhlasí lidé nad padesát let. V této skupině je proti 94 procent dotázaných. "Neblahé zkušenosti s dvacetiletým pobytem sovětské armády jsou ve starších lidech silně zakořeněné," míní Jaroslav Hadrava z Medianu. Přítomnost amerických raketových vojsk v Česku má největší podporu u mladších lidí do třiceti let. V této kategorii nesouhlasí "pouze" 69 procent.

Jako důvod svého nesouhlasu dotázaní mladí lidé nejčastěji uváděli, že nechtějí, aby země byla zatažena do války. Na druhém místě poukazovali na to, že už tady byly sovětské rakety. Následovala vysvětlení: "Jsem pacifista, jsme malá země a ať si Američané udělají základny u sebe doma."

Jedním z důležitých kritérií je podle českých diplomatů pro Američany podmínka, že své střely namířené proti balistickým raketám nevyzpytatelných režimů nerozmístí v zemi, která s touto ochranou nesouhlasí, píše Mladá fronta Dnes.

Americká raketová základna v České republice TÉMA BL

19. 7. 2006

KSČM: Jenom kecy

Řekněme si to na rovinu -- KSČM má ČSSD "na lopatě".

To je holý fakt.

Proč ale nechce KSČM postavit cca 8 ministrů v koalici s dalšími (dejme tomu) 10 ministry za ČSSD ?

Proč nechce být Filip místopředsedou vlády, a proč jím nechce být Dolejš ?

To je otázka, která mi vrtá hlavou.

"Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak jak byly podány, přijal...". (Klement Gottwald na Václavském náměstí 25. února 1948)

Filip se taky vracel minulý týden z Hradu a MOHL prezidentovi navrhnout "seznam osob, kterými by měla být vláda doplněna" (stejně jako 10x před tím Paroubkovi) -- ALE NEUDĚLAL TO...!

19. 7. 2006

Česká tisková kancelář vydala nenápadnou zprávu, ve které se říká, že bývalému generálnímu sekretáři ministerstva zahraničích věcí Karlu Srbovi, odsouzenému za přípravu vraždy "novinářky" Sabiny Slonkové k osmiletému vězení, vrátí státní zastupitelství zabavených 15 a půl milionu.

Státní zástupce hotovost zajistil v souvislosti s jeho stíháním za údajnou korupci na ministerstvu, která se neprokázala a kde byl Srba spolu s dalšími osmi obžalovanými v plném rozsahu osvobozen. Proti vydání peněz se ovšem odvolalo neoprávněně ministerstvo zahraničí a jen posílilo podezření z politicko-špionážních důvodů mediálního a policejního stíhání svého bývalého zaměstnance.

Kauza Srba-Slonková v hlubinách archivu Britských listů TÉMA BL

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL
19. 7. 2006

Několik kritických otázek k činnosti ÚS ČR z hlediska dělby moci

Autorský příspěvek k teoretickému semináři katedry ústavního práva právnické fakulty ZUČ v Plzni dne 12. 5. 2006

"Přednesl jsem jej na konferenci ústavních právníků jak z tuzemska, tak i ze zahraničí, a především za přítomnosti zástupců ÚS ČR. Zejména jeho paní místopředsedkyně. Ta na souhlasný potlesk sálu reagovala na mou adresu náznakem pohrůžky trestního stíhání za pomluvu státního orgánu a odůvodnila to rozvracením řádu. Sebekriticky poznamenávám, že jsem tím byl v danou chvíli "stife" (štajf, jak říkával pan Svitáček v Horníčkových přenosech "H") a na její řečnický dotaz, "kde stojím", jsem již nestačil reagovat, že na akademické půdě. Doufám, že nikoliv naposled," poznamenává cynicky autor v průvodním dopise, určeném redakci Britských listů...

19. 7. 2006

Zdá se, že Západ trvá na tom, že jen jedna strana v konfliktu má právo vojensky zasahovat na území jiných států. To nebude nikdy přijato, argumentoval v deníku Guardian Ahmad Khalidi, bývalý palestinský vyjednavač a nyní člen oxfordské St. Anthony's College, autor (s Husseinem Aghou) studie A Framework for a Palestinian National Security Doctrine - Rámec pro palestinskou národní bezpečnostní doktrínu.

19. 7. 2006

reakce na snahu senátorů vytvořit zákon o rozpuštění poslanců

"My se tím nemůžeme zabývat, protože k tomu nemáme ustavené orgány, a až je mít budeme, už zas nebudeme potřebovat ten zákon," míní dosavadní předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

zdroj ZDE

19. 7. 2006

Pokusy odblokovat situaci v Poslanecké sněmovně mohou být úspěšné, ale neznamenají řešení povolebního rébusu. Stále není jasné, jak chce nová vláda získat ve Sněmovně důvěru.

Máme na světě dva nové pokusy rozmotat zauzlovanou povolební situaci. Ten první pochází z dílny komunistů. Předpokládá, a to na základě dohody všech parlamentních stran, zvolení dočasného či podmíněného předsedy Poslanecké sněmovny. Toto vymezení by předsedu Sněmovny zavázalo, aby po případném dvojím neúspěchu prezidentem vybraného premiéra předložil návrh na třetího kandidáta, na jehož výběru by se shodly všechny parlamentní strany. Komunisté takto v zásadě zavírají cestu Jiřímu Paroubkovi zpátky do Strakovky.

19. 7. 2006

Schůzka těch, kdo se chtějí angažovat proti zřízení antiraketové základny USA v České republice, se bude konat v pražském centru Humanistického hnutí, Praha 5 - Smíchov, Vltavská 24, ve čtvrtek 20. července 2006 od 19 hodin., informuje Milan Valach. Martin Škabraha k tomu dodává:

Občanský odpor se organizuje kolem sdružení SOK (Socialistický kruh), které není spojeno s žádnou politickou stranou, ale mnozí jeho členové a příznivci mj. publikují na Blistech (Rudolf Převrátil, Petr Kužvart, já ad.), je připraven text petice, více bude známo po zítřku, kdy by se měla konat pracovní schůzka. Kromě jiného zajišťujeme podporu mezi známými osobnosti českého intelektuálního života (např. Erazim Kohák nebo Jan Keller). Kdo má zájem může se spojit s organizátorem Rudolfem Převrátilem rudolf@prevratil.cz .

18. 7. 2006

Do České republiky nyní přijela skupina amerických vojenských expertů, aby si prohlédla případná místa pro výstavbu americké raketové základny jako součásti amerického obranného systému. Je to důsledek vstřícného a léta před českými občany utajovaného postoje Špidlovy vlády a některých našich politiků vůči požadavkům USA. Někdejší ministr obrany Tvrdík slíbil Američanům tuto základnu již v roce 2002, v následujícím roce ministerstvo obrany zahrnulo tuto možnost do plánovaného systému naši obrany a v roce 2004 Špidlova vláda dala zelenou k zahájení prvních konzultací mezi Českou republikou a USA.

Občanům však raději nic neoznámila.

ilustrační foto
19. 7. 2006

Případná americká základna na území Česka představuje pro hostitelskou zemi zvýšené bezpečnostní riziko.

Příjezd skupiny amerických specialistů, kteří mají posoudit, zda se nějaká lokalita v Česku hodí k rozmístění části jejich Národní protiraketové obrany (NMD), otevřela novou etapu veřejné diskuse na toto téma. Tato debata má tři rozměry.

18. 7. 2006

Autoři projektu eStat, který je blízký Občanské demokratické straně, došli k závěru, že fungování Poslanecké sněmovny stojí Českou republiku téměř tři milióny korun denně. Od voleb tato částka už přesáhla 130 milionů korun. Z toho autoři projektu vyvozují, že pokud nebude brzy PS odblokována a nezačne pracovat, vyplatilo by se konání nových voleb.

(Psáno pro Britské listy)

18. 7. 2006

Prezident Václav Klaus vzkázal minulý týden až z Rumunska, že se vloží do politických jednání o nové vládě. Učinil tak po jednom z dalších selhání politických stran překonat povolební pat. Některá média nás pak informovala, že Klausovi došla trpělivost a přichází záchrana.

Prezident si ovšem jen vyslechl všechny stranické předáky, včetně komunistů, načež jsme se dozvěděli, že předseda občanských demokratů Mirek Topolánek má další tři týdny na nalezení řešení. Jelikož ale Topolánek, jak známo, umíněně trvá na tom, že jediným řešením je menšinová koalice ODS, lidovců a zelených, kterou prohlásil on sám už před třemi týdny za mrtvý projekt, je více než pravděpodobné, že i v následujících třech týdnech budeme sledovat představení v oboru politické patologie.

Psáno pro Britské listy

18. 7. 2006

Ústavní soud ČR vyhověl 11.7.2006 návrhu bývalé předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Ivy Brožové, připojenému k ústavní stížnosti proti prezidentovu rozhodnutí o jejím odvolání z funkce: zrušil jako protiústavní §106 zákona o soudech a soudcích, který použil prezident republiky při zásahu proti ní. Tato možnost vyvolání zrušení právního předpisu nebo jeho části Ústavním soudem ČR je zákonná, nicméně veřejnosti málo známá. Proto došlo v novinářských zprávách k matení pojmů.

19. 7. 2006

Stručná informace o knize

Hans Küng, Karel Floss, Břetislav Horyna: Světový étos - projekt. Zlín : Archa 1992 ISBN 80-900249-4-7

Snahy Hanse Künga a jeho příznivců o mezináboženský dialog na bázi světového étosu se někdy setkávají s nepochopením či pochybnostmi. Řadu pochybností by podle mne rozptýlila větší znalost základních východisek těchto snah. Poznat potřebná východiska umožňuje kniha Hanse Künga "Světový étos. Projekt", která byla napsaná v roce 1989 a česky vyšla v roce 1992 (v pražském nakladatelství Archa).

zdroj: www.gilera.cz
19. 7. 2006

Oficiální název "Koncentrační tábor Osvětim," jak je dosud od roku 1979 zapsán v seznamu světového dědictví UNESCO, bude již brzy znít "Bývalý německý nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim - Březinka". Návrh na změnu předložilo Polsko na zasedání Výboru UNESCO pro světové dědictví, které se před několika dny konalo v litevském Vilniusu, a získalo pro něj předběžný souhlas. Byla zahájena procedura, která by měla vést k definitivnímu schválení na 31. kongresu UNESCO příští rok na Novém Zélandu.

19. 7. 2006

Ukrajina má zcela legitimně od včerejška novou vládní "protikrizovou koalici" složenou ze Strany regionů, Socialistické strany a Komunistické strany Ukrajiny. Její vznik uznala do opozice přecházející proprezidentská strana Naše Ukrajina a její představitelé novému uskupení pogratulovali. Současně vyjádřili přání, aby opozice měla v Nejvyšší radě takové funkce, aby účinně mohla plnit svoji opoziční a kontrolní funkci. Podle předsedy ukrajinské Nejvyšší rady Olega Moroze bude princip účasti opozice na činnosti parlamentu v zájmu demokracie a překonání stávající krize uplatněn. Již dříve do opozice odešel Blok Julie Tymošenkové, která však novou realitu neuznává, snaží se jí všemi způsoby zabránit a již zřejmě vabank hraje o vytoužený post předsedkyně ukrajinské vlády.

19. 7. 2006

Proti (dělostřelecké střelnici v Brdech) se postavily okolní obce, botanici, lesníci i turisté. Protestovalo 150 spisovatelů - například Alois Jirásek, Antonín Sova, Karel Václav Rais, Eliška Krásnohorská a Antal Stašek. Vše ale bylo marné. Přes odpor místních politiků přijeli dřevorubci z Podkarpatské Rusi a ze Slovenska. No, možná tenkrát aktivistům chyběla masmédia, upozorňuje Aleš Dufek.

19. 7. 2006

Mám velmi nepříjemný pocit i jen z potenciální přítomnosti americké raketové základny v ČR a přemýšlím, co bych proti jejímu umístění na našem území mohl podniknout. Domnívám se, že nejsem sám a že je potřeba rychle jednat dřív, než naše vláda uzavře příslušné mezinárodní dohody.

Chci se vás zeptat, jestli nevíte o nějaké občanské aktivitě, která by zamezila jednáním nebo jestli něco podobného sami neplánujete (petice vedoucí k referendu, demostrace apod.).

Cítím, že toto není běžná věc a že je v životním zájmu naší země zůstat jaderné neutrální. Děkuji za odpověď. Jan Vedra

Pozn. red.: My o žádných protestních akcích v ČR nevíme, ale například v Británii vedlo Blairovo rozhodnutí obnovit britský jaderný potenciál (i když zemi nikdo už nehrozí) v minulých týdnech k výraznému oživení někdejšího hnutí Campaign for Nuclear Disarmamant (CND).

17. 7. 2006

Napsal jsem do ČT e-mail a přišla mi odpověď od pana Hubače, píše Martin Mačok, tak vám ji přeposílám, protože předpokládám, že vás také zajímá... (i když nic nového se asi nedozvíte)". Skutečně, zaměstnanci ČT se dokážou vyjadřovat jako jedna duše.* Přesto ale sdělení pana Hubače přichází s argumentem navíc (aniž by ho samozřejmě čímkoliv podložil, fuj tajxl). Pořad Paskvil prý měl velmi nízkou sledovanost dávno před tím, než došlo k přesunu jeho premiéry do pozdních nočních hodin. Nu, sledovanost reprízy by tabulky** ČT (podle tvůrců pořadu) pravděpodobně uspokojila, ale pan Hubač má možná nějaký jiný metr. Na stránkách pořadu se mezitím vrší vzkazy ČT, že důvody pro její existenci pozbývají platnosti :-)

17. 7. 2006

Již několikrát jsme čtenáře upozorňovali na podvodnou agenturu Bohemia Agency, která "zprostředkovává" práci a ubytování v Glasgow ve Skotsku. I přes naše varování se neustále do Glasgow stěhuje z České i Slovenské republiky poměrně vysoký počet lidí chtivých vysokých výdělků a neznalých angličtiny.

Firma, s majitelem M.K., inzeruje nabídku práce většinou v Annonci. Je dosti neuvěřitelné, že Annonce ty inzeráty tiskne. V Británii platí zákon, že periodika, která zveřejní nějaký inzerát, jsou odpovědna za jeho pravdivost a v případě, že se prokáže, že je inzerát podvodný, musejí poškozenému čtenáři zaplatit odškodné

Tzv. Bohemia Agency se snaží se do Glasgow nalákat lidi, kteří například ztratili dlouhodobé zaměstnání a nedaří se jim sehnat jinou práci. Další, kteří přijíždí do Glasgow, jsou ti, kteří se nechají zlákat vidinou poměrně vysokého výdělku. Minimum, které je jim slíbeno je 5,05 liber na hodinu, ale někteří se pak spokojí i se 4 librami.

To, co dovolí společnosti Bohemia Agency skvěle fungovat, je fakt, že většina žadatelů o práci má naprosto nulovou znalost angličtiny.

17. 7. 2006

V diskusi o plánu na vybudování antiraketové základny Spojených států v České republice zatím nebyl dostatečně probrán jeden aspekt. Jde o logiku odstrašování a stupňování vzájemných hrozeb (eskalace), známou z období studené války mezi USA a SSSR. Dnes se tato logika oživuje ve vztahu mezi USA a Ruskem, a to v trochu pozměněné podobě, jež ovšem nic nemění na její podstatě. České republice v ní zase připadá nezáviděníhodná role pěšáka, který může být v této šachové partii obětován.

Antiraketová základna vypadá na první pohled jako obranné opatření. Ve skutečnosti ale může být součástí útočného systému. Záleží na poměru sil a globální situaci.

Americká raketová základna v České republice TÉMA BL

17. 7. 2006

Jsme národem, který máloco bere vážně a máloco dotahuje do konce. Možná je to klišé, možná ne. Ale považte. Vrčet na sebe čeští politici umějí. Dát si pár facek nikoliv (a když už, tak zezadu). Zablokovaný parlament u nás vypadá jinak než na Ukrajině, kde se zákonodárci dokáží doslova přetahovat o řečnický pult. Ovšem zatímco nedokonalá forma může svádět k polemikám, nakolik je lepší (pokrytecky?) zachovávat dekorum a nakolik dávat průchod emocím, v rovině obsahové buďme rádi, že nám radikální postoje krví neprostupují.

18. 7. 2006

Jeďte rychle do Brd, než to tam převezmou Američani

Deník Haló Noviny přinesl informaci, že již příští týden by měl tým amerických odborníků navštívit lesy ve vojenském újezdu Jince, aby posoudili vhodnost pro umístění jejich základny. Zdá se, že spolu s rostoucím odporem proti této základně se zrychluje i práce těch co by ji tu rádi viděli.

Co k tomu dodat?

18. 7. 2006

V poslední době je vnitropolitický vývoj Francie ovlivňován soupeřením zdejších politiků, kteří se v příštím roce utkají o prezidentský post. Jedním z nejžhavějších kandidátů je i současný ministr vnitra Nicolas Sarkozy. Právě on vydal v pondělí 17. července svou knihu, nazvanou Témoignage (Svědectví).

17. 7. 2006
Krásné, slunečné. Od západu se nám sice trošku zakaboní, ale nenechte si tím zkazit náladu. Už v pátek se nám začne počasí zase vylepšovat. A jaký bude víkend? Buďte "v poho", víkend bude krááásný, slunečný, s teplotami 31 až 33°C! Mějte se fajn a poslouchejte dál naše rádio!

Je ráno. Z mátožného snu, tak typického pro horké letní noci, se prodírám do nového dne. Sloupec na teploměru, podobně jako barva oblohy, mne zbavují veškeré naděje na změnu -- bude opět úmorné vedro.

Před odchodem z bytu zavírám všechna okna. Stahuji žaluzie a zatahuji závěsy, aby až do mého večerního návratu byl interiér co nejlépe chráněn před vnějším horkem. Přesto už se teplota v bytě blíží 28°C.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Má-li Izrael právo používat síly v sebeobraně, totéž platí i pro jeho sousedy   
18. 7. 2006 Dva národy, rozdělené válkou, které sjednocuje strach   
18. 7. 2006 Izrael pokračuje v náletech na Libanon   
18. 7. 2006 Libanonci nemají rádi Hizbolláh, ale nenávidí Izraelce   
15. 7. 2006 Vedoucí představitel organizace Hizbollah: Vyhlásíme Izraeli otevřenou válku   
14. 7. 2006 Nejčerstvější válečný ohníček - Izrael a okolí Miloš  Dokulil
14. 7. 2006 Stále se něco děje? Miloš  Dokulil
28. 6. 2006 Izraelská armáda vstoupila do pásma Gazy   
21. 4. 2006 Evropské dilema: Jaderný Írán a izraelská expanze Lukáš  Veselý
17. 4. 2006 Palestinský sebevražedný atentát usmrtil šest osob   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour
18. 7. 2006 Na co si tady teď hrajeme? Miloš  Dokulil
17. 7. 2006 Jde o to, kdo nám vyhrál volby? Miloš  Dokulil
14. 7. 2006 Opravdu Topolánek vyhrál volby? Ivan Odilo Štampach
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 Kasal v prvním kole nezvolen, Topolánkova "koalice" má opět méně hlasů, než čekala Štěpán  Kotrba

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Role generála Vlasova a ROA při osvobození Prahy RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2006 Vlasov nechtěl pomoci povstání v Praze Richard  Seemann
9. 5. 2006 Děň Pobědy Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
20. 10. 2004 Stalinská cholera a banderovský mor Pavel  Pečínka
23. 12. 2003 Čapek a Beneš - boj za svobodu ducha a srdce Věra  Olivová
27. 11. 2003 Den vítězství Petr  Jánský
8. 5. 2003 Osvobození ČSR   
8. 5. 2003 Vojska generála Vlasova v Čechách Jan  Čulík

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Dolejš: Za přesvědčení z přesvědčení Oldřich  Průša
28. 4. 2006 Blíží se noc dlouhých nožů? Ivan Odilo Štampach
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Dalším Sorosovým cílem bude Arménie? Stanislav  Kliment
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 O raketách bez iluzí Oskar  Krejčí
19. 7. 2006 Hájil někdo Brdy před vojskem za první republiky?   
19. 7. 2006 Raketová základna v ČR: Organizuje někdo protesty?   
19. 7. 2006 Podle průzkumu MfD odmítá základnu USA 83% Čechů   
19. 7. 2006 Protesty proti americké raketové základně v ČR   
18. 7. 2006 Základnu si mohou Američané vybírat, schválit ji ale musí čeští občané Jiří G. Müller
17. 7. 2006 Má naše nová máma Evropská Unie vůbec nějaký názor? Ladislav  Žák
14. 7. 2006 Raketová základna a parcely na Měsíci Michal  Mašín
13. 7. 2006 Prosím vás, vy jdete na Čechy se svobodou!   
13. 7. 2006 Na prahu budoucí války Milan  Valach

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami   
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích   
12. 6. 2006 Nová Fallúdža: Obyvatelé iráckého Ramádí žijí v obavách z nadcházející velké bitvy Karel  Dolejší
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek