19. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 4. 2007

Britský ministr:

Co rozumíte výrazem "Válka proti terorismu" a používáte ho? ptal se tento týden v pořadu PM rozhlasu BBC jeho moderátor Eddie Mair. Hilary Benn, britský ministr pro mezinárodní rozvoj totiž pronesl v New Yorku projev, jímž se od výrazu "Válka proti terorismu" distancoval, i když je to oblíbený výraz Bushovy vlády:

Hilary Benn v New Yorku: "My v Británii nepoužíváme výrazu 'Válka proti terorismu', protože nemůžeme zvítězit pouze vojenskými prostředky. Protože nestojíme proti jedinému zorganizovanému nepříteli s jasnou totožností a konkrétními cíli. Jde o to, že drtivá většina lidí po celém světě, lidí všech národností a všech náboženských věr, proti malému počtu volných, měnících se, nekonkrétních skupin."

Moderátor: Máme nyní Hilaryho Benna na lince živě z New Yorku. Je to tedy divné, že: Prezident Bush si myslí, že je Británie jedním z jeho klíčových spojenců ve válce proti terorismu a my tomu ani tak neříkáme?

19. 4. 2007

"Osm měsíců před 11. zářím referovaly francouzské tajné služby o taktických diskusích vedených od počátku roku 2000 mezi Usámou bin Ladinem a jeho spojenci z Talibanu na téma operace únosu letadel na amerických linkách". Informoval o tom deník Le Monde ve svém článku z 16. 4. 2007. Je o 328 stránkové utajené zprávě francouzské tajné služby, kterou má nyní k dispozici. Zpráva obsahuje i záznam s vyznačeným datem 5. ledna 2001 a nadepsaný jako "Plán únosu letadla islámskými radikály". Redaktoři podávají i detaily o neshodách teroristů ohledně praktických způsobů zamýšlených únosů. Džihadisté prý sestavili seznam sedmi možných společností, z nichž si nakonec vybrali American Airlines a United Airlines. Ze zpráv je zřejmé, že nebylo pochyb o vážnosti těchto hrozeb.

K tomu: "Věděla CIA o útocích z 11. září předem?", Britské listy, 5.11.2001 ZDE

18. 4. 2007

VIRGINIE:

Student, který usmrtil nejméně třicet lidí na univerzitě ve Virginii se koncem roku 2005 podrobil zkumání na jednotce pro duševní choroby, informovala americká policie. Dnes třiadvacetiletý Čo Seung-hui byl odeslán na vyšetření poté, co si na něho stěžovaly dvě studentky. Stížnosti podaly v listopadu a v prosinci 2005, v době, kdy Čoovi učitelé vyjadřovali znepokojení nad úrovní jeho písemných prací a všeobecného chování.

Policie uvedla, že Čooa dobře znaly úřady na univerzitě i místní policie. Učitelé i studenti hovořili o tom, že propadal nekontrolovaným změnám nálad, psal výhrůžné dopisy a jeho chování bylo nevypočitatelné.

13. prosince 2005 byl poslán na zkoumání do psychiatrické jednotky, protože vládly obavy, že chce spáchat sebevraždu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 4. 2007

Téměř 200 lidí přišlo o život v sérii útoku na irácké hlavní město. Středa byle nejhorším dnem od začátku nedávných bezpečnostních operací americké armády. Během snad největšího masakru za poslední čtyři roky zahynulo 140 osob po výbuchu bomby, umístěné v automobilu, na trhu s potravinami ve čtvrti Sadriya. Irácký premiér Nouri Maliki uvedl, že irácké jednotky do konce roku převezmou plnou odpovědnost za bezpečnost po celém Iráku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Výčitka že je někdo obětí ideologického myšlení, je součástí každodenního politického života. A ten, kdo tu výčitku používá, si často myslí, že právě on sám je na ideologickém myšlení nezávislý. Je to jistě to chyba myšlení a chyba počínání, když jde o prosazování politických idejí v každodenním životě.

19. 4. 2007

O uměleckém školství, 4.část:

Umění spoluutváří kulturní vývoj lidstva, většina lidí, považujících ho dnes za cosi nadbytečné si vůbec neuvědomuje, že v sobě nesou jeho stopy. Nezvratně a neoddiskutovatelně. Zpochybňovat smysl umění je stejné, jako se přít o tom, jestli Franc Kafka měl psát a nebo svému otci raději rozbít hubu. Zvolil, aniž by si to moc přál, naštěstí tu první možnost. Umění je zde, je naší součástí ve vrcholných formách, i v těch nejnižších.

19. 4. 2007

Reakce na článek Uweho Ladwiga "Co když nikdo už nechce dělat určitou speciální práci? Aneb: Hrozba světu bez chřestu z Německa".

1) Nikdo nebude chřest sklízet, chřestu bude málo.

2) Poptávka po chřestu spojena s jeho nedostatkem vyvolá výrazný růst ceny chřestu.

19. 4. 2007

Kanada má zákony regulující držení střelných zbraní odlišné od USA. Američané, kteří do Kanady cestují a mají za to, že se jedná buď o jeden z jejich dalších států nebo o velice podobnou zemi, jsou nemile překvapeni, když jsou jim na hranicích jejich střelné zbraně zabaveny. Kanaďani mohou vlastnit střelné zbraně, tedy některé střelné zbraně, ale musejí mít k tomu povolení. Jak to tedy je?

19. 4. 2007

Chtěl bych se vyjádřit k článku pana Víta Zdrálka: "300: Bitva u Thermopyl". Nechci mluvit o filmu, který jsem neviděl a ani nemám v úmyslu zhlédnout. Jde mi pouze o následující část autorova článku, píše Pavel Samohýl:

19. 4. 2007

V rámci výzkumu čtenosti tohoto listu, tj. co je to za lidi, co to čtou a co do toho píší, se během diskuse objevila myšlenka: "Hlavně tu nebudeme vařit". No, to by bylo, aby byla naplněna. Tento časopis má ve vínku, že se v něm píše o tom, o čem se jinak moc nepíše. Napíše-li se, že se tu nebude psát o vaření, mám neodolatelnou touhu psát o tom, co nechce být slyšeno. Varianty jsou různé, až roztodivné. Tak vzhůru. K houskovým knedlíkům. Jak by bylo možno chtít uspořádat Olympiádu, když by pro její návštěvníky nikdo neuměl uvařit český národní pokrm.

18. 4. 2007

Jen bych rád připojil poznámku k "cestopisu" pana J. Baxy. Je hezkou ukázkou, jak je osobní zkušenost ošidná svou omezenou platností, a neméně dobře představuje, jak se taková zkušenost dá velmi různě vykládat v závislosti na předem daných schématech a očekáváních. Sám jezdím vlakem vlastně neustále, především pak po dobu skoro desíti let téměř každý týden přejíždím mezi Prahou a J. Hradcem.

19. 4. 2007

Co se týká úplatkářské kauzy, osobně si myslím, že nespravedlivé je již obvinění a že je třeba odvolat státního zástupce z funkce a ne svolávat proces. Co se týká kauzy "romských hlášek": Obávám se, že snaha některých politiků tlačit na Čunkovo odvolání pro jeho samorostlé hlášky na adresu Romů není věcně správná. Prošel jsem si Čunkovy výroky o Romech a nezjistil jsem, že by se VĚDOMĚ a ÚČELOVĚ svezl na protiromském tématu ("hrál s romskou kartou"); ve chvíli, kdy začal politicky stoupat již dávno řešení romských problémů ve Vsetíně běželo a na dotazy odpovídal pod tlakem médií, sám žádné články na to téma nikomu nenutil, do vlastních projevů téma nezahrnoval, pokud nebyl nucen, a téma nevyhledával.

19. 4. 2007

POZVÁNKA

Výstavu Karel Fischer (1757-1844). Příběh klementinského knihovníka a hebrejského cenzora pořádají v ředitelské chodbě 1. patra Klementina od 19. dubna do 30. května společně Národní knihovna a Židovské muzeum v Praze.

V letošním roce oslaví Národní knihovna České republiky tři výročí spojená se svojí historií: 200. výročí úmrtí svého prvního bibliotekáře Karla Rafaela Ungara (1743--1807), 230. výročí zveřejnění knihovny (1777--2007) a v neposlední řadě též 250. výročí narození jednoho ze svých prvních zaměstnanců, knihovníka a hebrejského cenzora v jedné osobě, Karla Fischera.

18. 4. 2007

Má kritika článku Ivana Mládka nevychází z toho, že by byl vulgární. Mně vulgarismy nevadí. Nevadí mi ani Haškův téměř swiftovský náhled na Rakousko-Uhersko (jak jsem Haškova Švejka rozebíral podrobně v časopisu Téma).

Já mířím na jinou věc... stane-li se někdy běžné, že podobné názory budou (jako za druhé republiky) v novinách tištěny, bude moci každý říci, že to myslel v nějakém jiném smyslu, než se na to první pohled zdá (Hitler taky tajil pravý význam Mein Kampfu a o jeho sítíi vyhlazovacích táborů v Německu nikdo nevěděl ještě na konci války - ostatně o Hitlerovi byste ve 20. letech mohl taky myslet, že je tro neškodný šprýmař, jakýsi malíř pokojů).

18. 4. 2007

Moderátor: Vrátíme se ted k Justinovi Webbovi, který je na univerzitě Virginia Tech. Justine?

(Přinášíme citaci z pořadu rozhlasu BBC Today, jak se vysílala v úterý v 8.10 ráno britského času, uprostřed noci v USA, tedy ve 03.10 virginského času):

Reportér: Ano, Caroline, je to tady bouřlivá noc, samozřejmě, skončil strašlivý den, a ještě je dost dlouho do rána, člověk ale uvažuje o tom, kolik lidí asi teď tvrdě spí, tady na této univerzitě a kolem ní.

Ale před tím, než šli spát, setkal jsem se se skupinou studentů -- a tady jsou jejich názory ohledně dne, na který - asi -- nikdy nezapomenou:

300: Bitva u Thermopyl
18. 4. 2007

Historické velkofilmy na starověká témata z hollywoodské produkce nepatří k mým nejoblíbenějším. Přesto jsme se s kamarády v dobrém rozmaru jednoho sobotního večera rozhodli vyrazit na film 300: Bitva u Thermopyl. Neočekávali jsme mnoho, ale snímek předčil vše. Nutno podotknout, že nikoli pozitivně. Aniž bychom propadali chimérám touhy po politické korektnosti, shodli jsme se, že film by bylo možné celkem s chladnou hlavou opatřit přívlastky jako rasistický, xenofobní, nacionalistický, militaristicky štvavý a dalšími.

18. 4. 2007

Trokavecké internetové stránky uveřejnily předevčírem v noci v tlačítku Komentáře zajímavou, dosud nepublikovanou informaci o technickém zázemí uvažovaného radaru v Brdech na základě stanovisek Ing. J. Musila, CSc., dřívějšího vedoucího Národní referenční laboratoři pro elektrická pole . Zásadním a ověřeným způsobem ozřejmují pravdu o bočním a zadním vyzařování radaru a o naprosto jiných hodnotách hlavního paprsku. Není to tedy okolo 10 mW/cm2 , jak původně MO sdělovalo, ale až 550 mW/cm2 ve vzdálenosti 2050 m, píše starosta obce Trokavec Jan Neoral.

18. 4. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLNa leták, vydaný Středočeským krajem a dalšími subjekty k radarové základně V Brdech jsem jako středočeský zastupitel reagoval na zasedání zastupitelstva 12. 4. 2007. Ptal jsem se, kdo leták financoval, z čeho, kdo ho schválil a odkud jsou informace. Sdělil jsem, že máme jiné odborné informace, které jsou v konfliktu s uváděnými.... Hejtman samozřejmě odpověď hodil na svého tiskového mluvčího, sám prý neví podrobnosti :-)

Pro informaci posílám odpovědi tiskového mluvčího Kupky na následné mailem poslané otázky... a stručný text Jsme proti, který byl zpracován na základě textu středočeského zastupitele za KSČM Pavla Jetenského .

Ježek západní  - Erinaceus europaeus
18. 4. 2007

Český svaz ochránců přírody tento rok zahájil unikátní projekt telemetrického sledování volně žijících zvířat. Po čápech, které už více než deset let označoval satelitními vysílačkami tým Českého rozhlasu, aby pak družicí dlouhodobě sledoval jejich tahové trasy, dostali nyní vysílačky i ježci, káňata, sovy, kosové a poštolky, tedy druhy, které se na ochranářské stanice dostávají nejčastěji . Ochránci přírody tak mají možnost studovat aktivity "cvičených čumáčků" (viz reklama na minerální vodu Rájec) a kontrolovat jejich zdravotní stav, ale i mapovat teritorium.

18. 4. 2007

Ve Virginii i jinde v USA si každý občan může obstarat zbraň velice snadno - ať se jedná o pistoli nebo loveckou pušku. Podrobnosti o případném nákupu uveřejnila tisková agentura Agence France-Presse. Při tom nejsou státní zákony umožňující držení zbraní ve Virgínii těmi nejmírnějšími v USA. Na stupnici od A do F (kde A znamená přísné zákony a F jejich opak) by dostala Virgínie C mínus podle Kampaně Bradyho za kontrolu prodeje střelných zbraní. Dalších 32 států získalo známky D až F.

18. 4. 2007

"Jupí!" Rozrážim dveře. Představte se. Naše oktáva. Těší mě! Zarovnaný lavice, skloněný hlavy. Jedna vedle druhý. Zvědavý i nevrlý pohledy. Někomu ani nestojim za zvednutí palice. Legnerka, hmmm, tý to dneska sekne! Fertnerová chybí. Škoda, ta měla dycky štěstí. Jinak to vypadá na plnou účast. Jak by né! Maturitní písemka z češtiny za to stojí, ne? Džony mě gestem zdraví. Ahoj, kámo! Zato Sodomka se na mě vobořuje, že prej du pozdě. To je pravda. Kvůli ní sem měl přijít už tak před sto lety. Ale účo, to sem eště na rozdíl vod tebe nebyl na světě! Pořád něco mele. Chce mě dostat ze třídy. Náhradní termín? Nene, pravej termín je teď! Rozhrnuju dlouhej kabát. Takovej nosil komisař Kluzó. Jen pro tuhle chvilku! Ty ksichty! Ty vyjevený ksichty!!

17. 4. 2007

Vědci tvrdí, že radiace z mobilních telefonů způsobuje záhadný rozpad kolonií včel.

Vypadá to jako záplatka obzvláště nepravděpodobného hororu.Avšak někteří vědci varují, že mobilní telefony mohou vést k obrovskému nedostatku potravin, protože likvidace včel povede k selhání světového pěstování plodin.

18. 4. 2007

Viz níže:

ZO OS KOVO Zbrojovka Vsetín, a.s. podporuje oprávněné požadavky odborové organizace Škoda Auto a.s. při vyjednávání kolektivní smlouvy na rok 2007 a věříme, že budete úspěšní při vyjednávání právněných požadavků. Jste pro nás příkladem. Ve Vsetíně dne 27. března 2007 Výbor ZO OS KOVO Zbrojovka Vsetín, a.s.

Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu podporuje odboráře z OS KOVO ve Škoda Auto, a.s. ve všech jejich protestních akcích k docílení spravedlivého odměňování jejich zaměstnanců. Věříme, že vedení společnosti Škoda Auto,a.s. udělá vše pro to, aby se stávky nestaly poslední možností odborářů na podporu svých požadavků. V Praze dne 27.3.2007 Bc. Jan Sábel předseda OS PHGN.

ZO OS KOVO Mariánské Údolí podporuje oprávněné požadavky odborové organizace Škoda Auto a.s. při vyjednávání kolektivní smlouvy pro rok 2007. Je oprávněné a standardní, když se zaměstnanci domáhají spravedlivého podílu na výsledku společnosti, ke kterému významně přispěli. Jsme přesvědčeni, že požadavky odborové organizace OS KOVO Škoda Auto a.s. jsou z tohoto pohledu oprávněné.

18. 4. 2007

Vyzkoušejme si to:

Základem jest jeden úplně obyčejný mobilní telefon nejmenované značky. K němu kabel pro připojení k počítači. A navrch úplně normální SIM karta.

To všechno přišlo na necelé 4000 korun včetně DPH.

To vše jsem připojil k vysloužilému počítači, na kterém už nějakou dobu běží mé osobní stránky, usedl ke klávesnici a během čtyř hodin vznikl systém, který umožňuje občanům hlasovat pomocí SMS.

17. 4. 2007

V úterý 3. dubna prezentovali členové české vlády na pozadí reklamy několika soukromých firem hlavní rysy "batohu" opatření na příjmové a výdajové straně rozpočtu. V tomto článku se budu věnovat především reformě daní. Již před zveřejněním všech detailů se nechal ministr financí Kalousek slyšet, že na reformě daní všichni vydělají. Toto své tvrzení zopakoval i během prezentace. Zároveň dodal, že daň z příjmů fyzických osob zůstane i nadále progresivní.

Obě tvrzení již během následné debaty vyvrátil analytik ČSOB Tomáš Sedláček. Poukázal na to, že zastropování plateb na sociální a zdravotní pojištění vede ve spojení s rozšířením daňového základu k tomu, že od částky 80 tis. Kč měsíčně se daň z příjmů stává daní degresivní a to nehledě na to, zda chápeme pojistné odvody jako kvazidaně, nebo jako součást příjmu, jak se snažil argumentovat Kalousek. Nepravdivé je též Kalouskovo tvrzení o tom, že na reformě daní vydělají všichni i při zohlednění zvýšení snížené sazby DPH.

Sedláček vypočetl, že na reformě daní prodělá 27 % poplatníků. Počítal však se zvýšením cen zboží a služeb zatížených sníženou sazbou DPH pouze o 2 %, s odůvodněním, že ceny se zvýší méně než jak by odpovídalo zvýšení sazby daně.

17. 4. 2007

Nicolas Bárdos-Féltoronyi, emeritní profesor na Katolické univerzitě v belgické Lovani, napsal ve stati nazvané Geopolitika dobytí severovýchodní Evropy Západem tuto větu: "Z hlediska vojenského jsou Polsko, Maďarsko a Česká republika zcela závislé na Spojených státech amerických. Stať tohoto politologa se sice zaměřuje na Pobaltí, nicméně zemím Visegrádu je v ní věnována pozornost také, neboť Bárdos-Féltoronyi se zabývá aspekty výměny dřívějšího sovětského vojenského vlivu v Pobaltí za vliv USA, což se obdobně děje i ve střední Evropě.

Když v roce 2002 poskytly Litva a Lotyšsko svůj vzdušný prostor k dispozici USA, a stejně tak zpřístupnily Spojeným státům i bývalé sovětské vojenské základny (například základna Zokňa na severu Litvy), umožnily Spojeným státům strategické přiblížení k Rusku, kontrolu nad Finským zálivem a bázi pro vzdušné spojení s Afghánistánem. I když je ekonomicky Pobaltí napojeno na skandinávské země a energeticky zůstává závislé na ruských zdrojích, vojensky se stalo nesporným strategickým partnerem USA.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek
18. 4. 2007 Americká základna v Brdech tématem francouzské prezidentské kampaně Karel  Košťál
17. 4. 2007 Závazky elit a veřejné mínění Ivo  Šebestík
17. 4. 2007 Až nebezpečí z Íránu pomine, Američané radarovou základnu v ČR zruší?   
16. 4. 2007 Americký radar a mučení lidí nejsou dvě různá témata Mojmír  Babáček
13. 4. 2007 Překvapivý text Bohumila Doležala Petr  Nachtmann
13. 4. 2007 Mezinárodní kontroverze o americké protiraketové obraně pokračuje   
13. 4. 2007 Proč aneb další otázky - nejen pro generála Zbořila Štěpán  Kotrba
12. 4. 2007 Základny, základny, základny a k tomu ještě přání německých politiků, aneb z čeho se George W. Bush a Mahmud Ahmadinedžád těší Uwe  Ladwig
12. 4. 2007 Nekvalifikované odpovědi v oficiální brožuře o radaru Michal  Mašín

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2007 Na přelomu Kateřina  Komorádová
16. 4. 2007 ■ ■ ■ Ludovít  Fuchs
13. 4. 2007 XVIII. Otakar Dobromil Kárek
11. 4. 2007 Ženské reči Gaius Valerius Catullus
10. 4. 2007 Dno Jan  Skácel
6. 4. 2007 Duben Helena  Potůčková
3. 4. 2007 Ústa v paměti národa Petr  Špička
2. 4. 2007 XXXIX. Mikuláš  Šprinc
29. 3. 2007 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková
28. 3. 2007 Lopuchy Tomáš  Třeštík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn