11. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 4. 2007

Vedle medicínské odbornosti bude ve Středočeském kraji rozhodovat o zdraví pacientů také síla víry současného středočeského hejtmana Petra Bendla. "Věř a víra tvá tě uzdraví" sice Bendl přímo neřekl, ale na dotaz reportérky ČT, zda může kraj zaručit, že po privatizaci desíti středočeských nemocnic nebude omezena lékařská péče, odpověděl Bendl "věříme, že ne". Takové vyjádření má úplně stejnou váhu, jako "nevím", protože věřit v něco neznamená žádnou záruku toho, že se to stane, ale pouze vyjádření subjektivního a z velké části emocionálního vztahu k nějakému zcela nezávislému objektu. Hejtman Bendl evidentně přiznává, že si zachováním kvality zdravotnické péče nemůže být jist, což je v rozporu s hlavním záměrem koncepce zdravotnictví ve Středočeském kraji.

Sloupek
Gaius Valerius Catullus

Milá ma varí, že u nej som jediný, nemám vraj soka,
nech by aj Iuppiter sám núkal jej posteľný plyš.
Čo však hovorí žena, keď ako tetrov chlap toká,
rovno do vetra hádž, na riečne vlny to píš.

přeložil Vojtech Mihálik, z knihy Nenávidím a ľúbim, Slovenský spisovateľ, Bratislava 1994 vybral Štefan Švec

11. 4. 2007

Po masivním lobbyingu velkých stavebních firem, které něco takového nechtěly připustit, zavedl český parlament na počátku minulého roku do tuzemského právního pořádku výraznou změnu cizineckého zákona. Přes odpor největších odběratelů pracovní síly z Ukrajiny tak cizinci získali nárok na možnost požádat o trvalý pobyt již po pěti letech pobytu předchozího. K tomu, aby mohli toto právo naplnit, však potřebují splnit zdánlivě banální podmínku: získat příslib trvalého ubytování. To je však v českých podmínkách problém, majitelé nemovitosti se něčemu takovému brání jako čert kříži, jakkoliv u českých nájemců by jim taková smlouva vadila v mnohem menší míře.

11. 4. 2007

Místopředsedkyně romského sdružení Athinganoi Monika Mihaličková podala o Velikonocích trestní oznámení na místopředsedu vlády Jiřího Čunka kvůli jeho výrokům o Romech. Čunek si je vykoledoval za svá slova o "opálených" spoluobčanech, jejichž nepříliš skrytým smyslem bylo říci, že při přidělování sociálních dávek neplatí míra sociální potřebnosti, ale zejména etnická příslušnost a hlasitost při uplatňování nároku na ně.

Vláda v předvelikonočním týdnu představila reformu veřejných financí. Výraznou součástí argumentace o potřebě reformy je tvrzení, že ze 400 tisíc nezaměstnaných je 280 tisíc Romů. Vláda chce počet nezaměstnaných výrazně omezit a nabídnout jim mj. i ta pracovní místa, která nyní zastávají cizinci, jichž podle téhož materiálu pracuje v České republice téměř 200 tisíc.

O jaká pracovní místa jde? Na stavbách a na postech uklízeček pracují Ukrajinci, v mnoha českých továrnách slyšíte měkkou slovenštinu, ale i polštinu či exotickou mongolštinu, obchod s textilem je z velké části obsazen Vietnamci. Nejenže jde o pracovní pozice, které u nás cizinci zastávají už tradičně a léta, ale především jde o místa, kde cizince vnímáme jako pracovité, výkonné a houževnaté. Jsou samozřejmě i romští zedníci a uklízečky; mnohem méně už však je romských továrních dělníků a Roma jako obchodníka jsem popravdě řečeno snad nikdy neviděl. Když jsem na volná pracovní místa v továrnách ukázal své známé romské poradkyni, odpověděla mi slovy, na která se těžko slušně odpovídá: "Naši lidé nejsou na takovou práci zvyklí."

Jan Novák foto:Adam Novák
11. 4. 2007

Rozhovor se spisovatelem Janem Novákem o Dědovi, o Mašínech a o Kunderovi

Marie Pásková, Josef Švéda

Vaše nová kniha Děda zase popisuje skutečné příběhy. Tentokrát to není sága rodiny Mašínů, vyprávíte o rodině vlastní. Proč vás tak zajímají osudy rodin ve dvacátém století?
Zajímají mě silné příběhy, a ty jsou většinou tam, kde dějiny trochu skřípnou lidi. Aspoň na našich geografických souřadnicích. A tak se k nim vracím - padesátá léta, válka a podobně. Jsou to příběhy z vlastní rodiny, protože jsem líný, takže se mi nabízejí samy a taky mě to inspiruje. Člověk potřebuje určité vzrušení, aby napsal něco dobrého, a když v něm rezonují pocity, kterých nabyl jako dítě s lidmi okolo sebe, tak si usnadní úkol jako spisovatel.

Ve spolupráci s časopisem Dobrá adresa, foto:Adam Novák

11. 4. 2007

Teorie etnických čistek 17. století

Jen tak mimochodem sleduji, jak se v nejrůznějších příspěvcích na Britských listech nakládá s pojmem moderní národ, a přitom mi vrtá hlavou, jak se s jeho jednotvárným výkladem v duchu nepřijatelně zjednodušeného konstruktivizmu vyrovnat ve světle toho, co se lze dočíst v textech z "předmoderní" doby. Z vět prohozených často jen tak mimochodem, jako kdyby šlo o zjevenou pravdu, se stále dovídám o tom, že moderní národy vymyslelo od psacího stolu několik učenců, kteří ostatní naučili, jak se správně mají vnímat, jinde jsem se dočetl, že před jejich vznikem lidé žili v míru vedle sebe, aniž by si uvědomovali svou národostní odlišnost a kvůli ní se bili -- prý cítili spíše jen jakousi "lokální" přináležitost. Záleží přirozeně zčásti na tom, jak budeme vykládat národní obrození, ovšem jedna z mála věcí, která je tu jasná, je, že tak plochý pohled na ně, s nímž se často setkávám, je přijatelný snad už jen pro šablonovitě myslící žurnalisty.

11. 4. 2007

K předčasné smrti hladem a žízní je odsouzeno přes tři miliardy lidí. Tragédie spočívá v myšlence, že se palivem stanou potraviny, argumentuje Fidel Castro. Poslední vydání The Economist uvádí, že Castro má pravdu (Castro was right). ZDE, upozorňuje Petr Chlumecký.

11. 4. 2007

Myslím, že stojí za povšimnutí, že v den čtyřicátého šestého výročí vyslání prvního člověka do vesmíru krouží po orbitu Rusy vyslaný kosmický turista, americký miliardář. Dobrý den, majore Gagarine..., píše Petr Fiala.

10. 4. 2007

Jak je možno reagovat na článek Borise Cveka "Blogy, nový Respekt a spisovatel Balabán"? Asi nejsnadnější je odkázat přímo na www.respekt.cz, kde si každý může přečíst onen sloupek Jana Balabána, který pan Cvek používá jako dokladu pro úpadek Respektu.

Balabánův sloupek je podle mého napsán dobře a s vtipnou myšlenkou, píše Aleš Wrana. - Není naopak článek pana Cveka dokladem jiného syndromu dnešní novinařiny, kdy může leckdo kritizovat v oprávněné naději, že si málokdo z čtenářů dá práci, aby sám posoudil kritizované?

Našla jsem si článek J. Balabána v Respektu a nepřipadá mi špatný. Balabán má poetičtější styl než většina přispěvatelů do médií, což je osvěžení, navíc upozorňuje na současnou epidemii: kácet, kácet a zase kácet, upozorňuje Marie Lipoldová.

Ad čeští spisovatele: B. Cvek by měl být adresnější. Občas se nějaká kniha dá číst. (Naposledy mě příjemné překvapila V. Nosková - Bereme, co je. Za dobrého, ale nedoceněného spisovatele považují R. Nenadála).

Souhlasím s B. Cvekem, že literární kritika není příliš informativní: více mě informuje o tom, do jaké skupiny přátel kritik patří, než o kvalitě literárního (a jiného díla).

11. 4. 2007

Jsme pomalu svědky odchodů těch, které my mladší známe z učebnic, někdy i z osobní zkušenosti, ale i z aktivního života, těch, jejichž věk se pomalu začal blížit stovce a kteří pro mnohé byli duchovními guru či uměleckými vzory. Tichý odchod je uctivý, ale myslím, že pieta, se kterou odešel citlivý aristokrat českého filmu Jan Špáta, se pro Egona Bondyho nehodí. I když jsem se s Bondym osobně nikdy nesetkal, vděčím mu za mnoho a proto bych rád nekrolog Milana Kozelky doplnil o jednu skromnou osobní zkušenost.

Včera ráno mi přišla velmi překvapená sms zpráva. Ne, že bych si její obsah hned napoprvé plně uvědomil, ale ihned jsem běžel k počítači a informaci o smrti Zbyňka Fišera alias Egona Bondyho jsem hledal v relevantních zdrojích. A našel. Ale ani v jednom z nekrologů jsem neobjevil epitaf, který si pro sebe básník sám určil: "Na život a smrt se vyser/Tady leží, Zbyněk Fišer".

11. 4. 2007

Nechci se účastnit debaty o mužích a ženách a ve svém věku už mám přeci jenom tu výsadu, že si názor dělám, a tak odčerpávám svojí intelektuální kapacitu jenom na témata, která si vybírám sám.

Nicméně, protože jsem vzděláním přírodovědec, bych měl několik poznámek k článkům paní Martykánové a Procházkové.

Snad nejprve k Darwinovi.

11. 4. 2007

Úvodní citát z knihy Desmonda Morrise Nahá opice, který jsem použil, nebyl jen tak náhodně vybraný. Ti, kdo knihu (a třeba i další práce tohoto zoologa) četli, mají odpověď, velmi pravděpodobnou odpověď i na otázky, které pokládá Petra Procházková ve svém příspěvku "Biologicky přirozené bylo zůstat na stromech". Zjednodušeně řečeno, převaha monogamie u člověka měla dva hlavní důvody: potřebu spolupráce mezi členy skupiny, spolupráce, na níž bylo závislé jejich přežití právě po tom slezení se stromů a dále fakt, že výchova člověčího mláděte trvá na rozdíl od řady jiných savců mnohem déle. Vazba dvou konkrétních jedinců a jejich spolupráce při výchově potomka, je optimální řešení.

11. 4. 2007

Dovolte poznámku k redakčnímu dovětku ohledně Loose Change a především George Monbiota ve velikonočním vydání BL. Redakce prokázala klasickou ukázku selektivní paměti a tvrdého spinu na nepohodlné téma*), když místo argumentů k diskuzi opět jen předhazuje čtenářům kost v podobě kulisy Monbiotova údajného zázemí jako čelného britského analytika, přístup který ráda a často kritizuje na jiných místech.

(*) Redakce pouze upozornila na názor i z opačného úhlu pohledu, pozn. JČ.)

11. 4. 2007

Odpověď panu Urbanovi, autoru článku "Jugoslávská federace. Jaká byla role Západu?"

Pan Urban se ve svém textu táže, jaké tresty dopadaly na hlavu Jugoslávie na počátku 90. let minulého století. Dále poukazuje na západní "šimrání" federace, nikoliv na destruktivní postoj Západu vůči ní, na který poukazuji. O tom, jak "západní diplomaté občas zaprotestovali kvůli skutečnému či domnělému porušování lidských práv" a "kvůli takovým prkotinám se stabilní stát nerozpadne, atd."

11. 4. 2007

Česká společnost, potažmo politická scéna má zřejmě ukotvenu potřebu neustále pranýřovat nějakou aktuální "oběť", bez toho by asi nemohla existovat. Je sice pravdou, že mnozí z těch, kdož se "na pranýři" octli, si kritiku zasloužili, nicméně nakonec šlo v drtivé většině případů když ne o zbytečnou dehonestaci, zacházející nevhodně do intimní oblasti dané osoby, tak alespoň o snahu neustále oživovat již vyčpělou věc. V této situaci se právě ocitl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Za několik nevinných slov, týkajících se problematiky nepřizpůsobivých menšin, vztažených k nepříjemně (sic!) pravdivému faktu, ohledně jejich vztahu k pobírání různých výhod a sociálních dávek, se stal předmětem neustálých jednání, odsuzujících projevů a všeobecné nactiutrhačné kampaně.

11. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Německu řádí zvláštní forma šílenství. Zdá se, že lobbisté za alkohol a ježdění autem jsou nepřemožitelní. Ví se, že máme v Německu málo dětí a málo mladých lidí, ví se, že se s alkoholem v krvi špatně řídí auta a mívá to následky, že na ulicích umírají lidé, a to hlavně mladí lidé. Hodně politiků si ale myslí, že řídit auto pod vlivem alkoholu je jen dopravní přestupek a nikoliv zabití z nedbalosti.

Proto se teď také v Německu nediskutuje o totálním zákazu alkoholu pro řidiče, ale jen o takovém zákazu pro začátečníky, ale ne pro ty, kdo teprve začali pít, ale pro ty, kteří mají řidičák kratší dobu než dva roky. Aby starší přátelé alkoholu neměli problémy, někteří němečtí politikové chtějí opravdu zavést zákaz alkoholu při řízení automobilu jen pro lidi, kteří ještě nedosáhli 21 let.

11. 4. 2007

Emotivní dezinformace: Česká policie zvažuje nasazení střel s řízenou deformací, aby snížila ohrožení lidí v okolí zásahu. Paranoidní publicista leknutím zrušil přírodní zákony...

10. 4. 2007
Milan Kozelka
Filosof, básník a prozaik Zbyněk Fišer alias Egon Bondy zemřel 9. 4. 2007

Ten, který nezastupitelně zosobňoval intelektuální potenciál Prahy, zemřel v Bratislavě.

Celým svým životem a dílem provokoval hochštaplery všech kategorií, vášnivě posouval názorové meze, surrealisticky proplétal možné s nemožným, odhaloval v síle slabost a v slabosti sílu. Byl neautoritativním otcem invalidních sourozenců, zenovým marxistou, hegeliánským taoistou, přítelem něžných barbarů, neokázalou ikonou undergroundu. Byl neodmyslitelným inventářem Malé Strany. Té Malé Strany, která byla živnou půdou pro svobodu v surových mezích zákona a pro hlasitý vzdor, pro city a myšlenky, které se nevměstnaly do oficiálních šablon. Každodenní psaní pro něj bylo stejně přirozené jako pravidelný dech, slova volil neopatrně a nabíjel je sžíravou energií.

Akční rádius jeho myšlení byl neomezený, v jeho textech se vzdálené děje prolínaly s přítomnou budoucností, proletářský Buddha byl Maovým komiksovým dvojníkem, psychedelický Masaryk v sobě tajil puritánského Learyho, zběsilý Marx se komicky podobal abstinujícímu Jirousovi. Mluvil jako když zpíval, zpíval řečí rozkolísanou a nedefinitivní.

Čas je neúprosný, nikdo odsud neodchází živý.

10. 4. 2007

Úvaha o cizincích, divokém kapitalismu a individuální odpovědnosti

Až se budeme oprávněně dojímat nad krásami vlasti naší, nezapomeňme na několik drobností: katedrálu svatého Víta navrhl Francouz a jeho stavbu řídilo několik Němců, Loretu, Letohrádek královny Anny, Lobkovický a Černínský palác postavili Italové, sochy v zahradě Valdštejnského paláce zhotovil Vlám, pražské Jezulátko do stověžaté matičky přivezla Španělka (je mi, samozřejmě známa ahistoričnost pojmů jako Francouz, Němec či Ital v dané době, ale v zájmu stručnosti prosím čtenáře o shovívavost). Vedle významných cizinců, kteří žili a tvořili v Čechách a na Moravě, samozřejmě přicházeli také prostí řemeslníci (architekti si s sebou běžně přiváželi řemeslníky a dělníky, na základě její specializace a zdatnosti). Ještě na počátku 20. století nebylo snadné rozdělit obyvatele Čech na etnické Čechy na straně jedné a cizince na straně druhé -- např.spisovatel Franz Kafka, z jehož mezinárodního věhlasu dnes v Praze těží mnoho firem, byl německy píšící český žid -- pro dnešní ryzí nacionalisty hotový hlavolam. Ke světové kultuře zásadně přispěli v poslední době Miloš Forman a Milan Kundera, díky tomu, že tito "přistěhovalci z východní Evropy" dostali v zahraničí příležitost. Opravdu lze považovat posledních šedesát etnicky homogenních let za nejzářivější, nejčistští a nejbezproblémovější období v našich dějinách?

Nemám nic proti tomu, nazývat problémy pravými jmény. Skutečnost je ovšem složitá a jednoduchá vysvětlení nebývají vždy ta nejadekvátnější. I když v souladu se selským rozumem to vypadá, že se Slunce otáčí kolem Země, již pár století víme díky lidem, kteří se nespokojili s povrchním dojmem, že je tomu přesne naopak.

9. 4. 2007

K argumentům o biologické přirozenosti či předurčenosti, jak o ní píše pan Stejskal ve svém příspěvku "Boj muže a ženy aneb jak prohrát úplně všechno", je nutno přistupovat s jistou obezřetností, neboť každý jev lze vykládat mnoha způsoby, protože nikdy není jisté, jestli to tak opravdu bylo. Podíváme-li se na lidoopy, jen ti nejúspěšnější samci mají tu možnost mít mnoho samiček, s tím že ostatní hoši si za celý svůj bídný život nevrznou, a přesto byla v naší civilizaci v rozporu s "přirozeností" zakotvena monogamie, která umožňuje mít ženu i mužům, kteří nejsou tak úspěšní a tolik geneticky kvalitní. Uznávám, naše sklony k zanášení to lehce korigují, přesto je tato strategie úspěšná.

10. 4. 2007

K příspěvku paní Cholevové "Topolánek ženy nechce diskriminovat" bych jen podotkla, že jsem z projevu pana Topolánka nevyčetla a ani jsem nepsala, že by chtěl úmyslně ženy diskriminovat. Spíš si myslím, že mu jsou problémy žen zcela lhostejné. Je pravda, že jeho projev si v mnohém odporoval a že je možné ho vyložit několika způsoby (troufám si však pochybovat o tom, že by některý z nich mohl být pro pana Topolánka pozitivní), nicméně jeho jedna jeho věta je zcela jednoznačná a za vše hovořící: "Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž." A ten výklad zní: pokud se žena chce realizovat ve své profesi zhruba jako muž, nesmí mít děti zatímco muž může. Myslím, že víc není třeba dodávat.

10. 4. 2007

Mezi tím, co je legální a legitimní existuje velmi často stav napětí. To co je legální nemusí být nutně legitimní a naopak.

Snad nejznámější příklad tohoto rozporu v dějinách je případ čtyřiceti sedmi samurajů, jejíchž jednání sice bylo shledáno čestným a legitimním, nicméně nelegálním, a kterým bylo proto nařízeno spáchat sebevraždu.

Jakékoliv pravidlo čí zákon mohou být vynucovány pouze tehdy, jsou-li většinou pokládány nejen za legální, ale také za legitimní. Co se stane, když velká část společnosti přestane některé pravidlo považovat za legitimní, se dá ukázat na chování britských sufražetek.

10. 4. 2007

Používám s oblibou pojmu sociální darwinismus bez bližšího vysvětlení, což může vzbudit představu, že odmítám Darwinovu teorii o vývoji druhů. To nemůže být dále od pravdy. Darwina samozřejmě považuji za jednoho z nejvýznamnějších vědců tisíciletí a jeho teorie, ač samozřejmě ovlivněné dobovým kontextem, za velmi podnětné. Omlouvám se proto za projev fachidiocie: pracovně zcela pohlcena 19.stoletím, používám některé termíny jakoby byly obecně známé.

10. 4. 2007

Se zájmem jsem si přečetl debatu mezi Milošem Kalábem a Zdeňkem Bártou o křesťanství, o Bibli a velikonočních událostech. Oba pánové jsou kultivovaní, znalí, uznávají za samozřejmé normy západní umírněné společnosti a oba se stavějí k náboženství z pohledu intelektuální úvahy. Já osobně už ale nějakou dobu z mnoha důvodů (nejsilnějším z nich je studium fyziky a existencialismu) naprosto nesdílím názor, že vesmír i tajemství naší existence v něm jsou konstruovány tak, abychom je mohli pojmově pochopit. Umírněnost západního vzdělance, ke které se sám hlásím, je pouhou nadstavbou nad osudem smrti, utrpení, nespravedlnosti a těch miliard neživých, tupých galaxií, v nichž je pozemské lidstvo ztraceno jako atom v Pacifiku. Golgota ve své krvavosti, v absolutní oběti milujícího pro milovaného je tak připomenutím toho nejzákladnějšího, žádným kulturním nátěrem neredukovatelného -- hříchu, beznaděje a smrti -- na což odpovídá vykupující láskou.

10. 4. 2007

Tak nevím.

Původně jsem měl v úmyslu napsat něco hlubokého a zároveň dojímavě krásného na velikonoční téma. K mému chvályhodnému předsevzetí přispěly především zprávy o výsledku jednání mezivládního panelu OSN o klimatických změnách. Nabízelo se velké téma - křesťanská velikonoční tradice a její možný vliv na chování lidstva v ohrožení...

Jenže na Velký pátek přinesl The Guardian tuto zprávu: "Džíny za 8 a bikinky za 2 libry v Primarku způsobily davové šílenství."

9. 4. 2007

Informační čipy implantované do mozku. Zbraně založené na elektromagnetických pulsech. Revolucionizace středních vrstev, které převezmou roli Marxova proletariátu. Počet obyvatel na Blízkém východě stoupne o 132 procent, zatím počet obyvatel v Evropě poklesne."Flashmobs" - ilegální zásahové jednotky, rychle mobilizované kriminálními gangy anebo teroristickými organizacemi.

To je svět za třicet let, podle analýzy britského ministerstva obrany, svět jemuž bude muset čelit britská armáda.Admirál Chris Parry, šéf Střediska pro rozvoj, koncepty a doktrínu na britském ministerstvu obrany, konstatuje, že je analýza založena na "pravděpodobnosti".

Devadesátistránková analýza rozebírá široce diskutovaná témata, jako je rostoucí hospodářský význam Indie a Číny, militarizace vesmíru, a také to, co nazývá "zhoršující se kvalitu zpravodajství" v důsledku růstu vlivu občanských novinářů na internetu", tlak na novináře, aby zveřejňovali informace "na úkor faktů".

7. 4. 2007

Nechci polemizovat o tom, jestli pan Topolánek osobně chce, nebo nechce ženy diskriminovat, ale příspěvek Pavly Cholerové jsem zařadila do kategorie „mně se to stát nemůže, zvládnu to“. Teze v něm obsažené obvykle prezentují muži, kterým se to s největší pravděpodobností opravdu nestane a ženy, kterým se to ještě nestalo. Musím připustit, že do téhle kategorie jsem dlouho patřila i já. Opravdu dlouho, až do té doby, než jsem, ve zralém věku 35 let po 12 letém pobytu „na volné noze“ nepovila dítě. Dnes už tak bohorovná nejsem.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Čína RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2007 Ženské reči Gaius Valerius Catullus
10. 4. 2007 Dno Jan  Skácel
6. 4. 2007 Duben Helena  Potůčková
3. 4. 2007 Ústa v paměti národa Petr  Špička
2. 4. 2007 XXXIX. Mikuláš  Šprinc
29. 3. 2007 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková
28. 3. 2007 Lopuchy Tomáš  Třeštík
27. 3. 2007 Otec v zahradě Petr  Španger
26. 3. 2007 Bez konce Kateřina  Komorádová
23. 3. 2007 Borovice Vladimír  Holan

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek