11. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 4. 2007

Nesmyslná štvanice na Čunka

Česká společnost, potažmo politická scéna má zřejmě ukotvenu potřebu neustále pranýřovat nějakou aktuální "oběť", bez toho by asi nemohla existovat. Je sice pravdou, že mnozí z těch, kdož se "na pranýři" octli, si kritiku zasloužili, nicméně nakonec šlo v drtivé většině případů když ne o zbytečnou dehonestaci, zacházející nevhodně do intimní oblasti dané osoby, tak alespoň o snahu neustále oživovat již vyčpělou věc. V této situaci se právě ocitl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Za několik nevinných slov, týkajících se problematiky nepřizpůsobivých menšin, vztažených k nepříjemně (sic!) pravdivému faktu, ohledně jejich vztahu k pobírání různých výhod a sociálních dávek, se stal předmětem neustálých jednání, odsuzujících projevů a všeobecné nactiutrhačné kampaně.

Na rozdíl od kauz typu Kořistka, Dalík, Gross, Paroubkova manželka, její nepovedená vizáž a tak dále, zde najednou není téměř žádné médium, které by se řady kritiků snažilo mírnit, o obhajobě napadaného ani nemluvě. Proč? Čunek totiž svými výroky (a v podstatě i svou dřívější činnosti) šlápl na kuří oko české společnosti. Problémy s nepřizpůsobivostí většiny romské populace jsou známé, známé jsou i velice negativní názory české veřejnosti, avšak dočteme se toto někde? Téměř nikoli. Uvedená fakta totiž narušují v tom lepším případě politicky korektními žurnalisty, intelektuály a politiky cíleně vytvářený dojem pospolité pestrobarevné společnosti bez konfliktů, ve které vládne mír pravda a láska, v tom horším jdou přímo proti životní filosofii socialistických konstruktérů, podle nichž je naše společnost bigotní a zkažená a jakékoli problémy spojené s odlišností (jako třeba nepřizpůsobivost menšin) jsou jen přirozenou obrannou reakcí vůči "utlačovatelské" většinové společnosti. Ideologů a notorických rýpalů ať z prvního, či druhého případu je ve veřejné sféře bohužel většina a proto jim je Jiří Čunek trnem v oku.

Já osobně Jiřího Čunka nepovažuji za bůhvíjak geniálního politika a už vůbec ne za svého oblíbence. Samotná kauza s jeho úspory, táhnoucí se již bezmála 2 měsíce, je kapitolou samou o sobě a nutno uznat, že velmi obskurní a podivnou. Bůhvíjaké nadšení ve mě nevzbudil ani jeho čin, coby ještě starosty Vsetína, kdy nechal vystěhovat několik romských rodin. Šlo podle mě o naprosto standardní čin (vybydlený a hygienou nedotčený činžák obývaný větším množstvím lidí, než je jeho kapacita, vedle polikliniky jistě není to pravé ořechové), vystěhovaní navíc získali byty nové (zde jsem se pousmál veselení se skalních rasistů nad Čunkem, kteří v něm spatřovali "konečného řešitele" -- ale to, že ten samý "hrdina" oněm "vyvrhelům" jedním šmahem přidělil naprosto nové byty z peněz daňových poplatníků, už jim jaksi zůstalo skryto). Rozhodně je však nutno uznat, že Čunek je víceméně prvním politikem, který se palčivý problém neplatičů a sídlišť přeplněných nepřizpůsobivými a problémovými obyvateli, rozhodl nějak řešit. A to je nutno ocenit.

Vzkaz Čunkovým kritikům : Co takhle přijít s věcnými námitkami? Označit někoho za "fašistu", je strašně jednoduché...

To, co se však v současnosti odehrává okolo jeho výroku, překračuje všechny meze. Tato otázka vůbec není měřítkem žádného rasismu, svobodomyslnosti, či tolerance. Stačí se podívat do médií. Kdo Čunka nejvíce kritizuje? Kdo nejvíce soptí a zajíká se kletbami "rasismu"? Kdo mu spílá do fašistů? Přesně ten typ lidí, který by se měl jako první chytit za nos a zamyslet se sám nad sebou. Džamila Stehlíková hovoří o tom, že Čunkovy výroky jsou pro demokracii neúnosné, přitom je o této dámě známo, že před rokem 89 coby ještě sovětská občanka přednášela na vysoce prestižní ideologické univerzitě a v současnosti prosazuje "antidiskriminační zákon", jehož případná aplikace by legálně omezila demokracii jako nic jiného předtím. Dále třeba Petr Uhl, "zelený trockista", jehož životní obsesí je "permanentní revoluce".

Kopnout do Čunka si pokrytecky musí i ODS, které se prohlášení "odsuzující xenofobní výroky Jiřího Čunka" výborně hodí k zavděčení se Zeleným, na kterých závisí udržení této velmi vratké vlády. A samozřejmě ministerských koryt. A co ti, kterým má Čunek údajně tak ubližovat? Nedávno byla k vidění dosti úsměvná situace. Televizní kamery zachytily Jiřího Čunka, jak se při návštěvě problematické oblasti mosteckého sídliště Chanov hádá s tamější obyvatelkou. Na již notorické spílání, obviňování z "rasismu" a přesvědčování, jak by dotyčná vše vedla lépe, Čunek pohotově kontroval větou "a co vy paní, proč nejste v práci, když je 10 hodin dopoledne?"

Čunkovy výroky o nutnosti "opálit se", byly možná v daném kontextu nevhodně zvolené, to nepopírám. Podstata výroku však byla, ať chceme nebo ne, pravdivá. Stačí si udělat malou exkurzi po pracovních úřadech, správách sociálního zabezpečení a problematických sídlištích. Ať si odpoví každý sám. Za barvu své kůže nikdo nemůže, za své chování však ano. Kdyby si Čunkovi kritici sundali černobílé brýle, možná by mluvili jinak. Problém není rasový, tento dojem vytvářejí pouze oni. Vždyť spousta těch "nepřizpůsobivých" je bílé pleti. Jádrem všeho neštěstí je zavírání očí před problémy a místo jejich řešení, přenášení viny z místa na místo. Toto se Jiří Čunek pokusil utnout. Také za to patřičně platí...

                 
Obsah vydání       11. 4. 2007
11. 4. 2007 Jistotou pro středočeské zdravotnictví je hejtmanova víra Bohumil  Kartous
11. 4. 2007 Pár poznámek k "radostné nenávisti" Milan  Daniel
11. 4. 2007 Důstojnost je nutno odpracovat Milan  Daniel
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie  Pásková
11. 4. 2007 Ženské reči Gaius Valerius Catullus
11. 4. 2007 O Okřiku Lukáš  Zádrapa
11. 4. 2007 Castro má podle konzervativního týdeníku The Economist pravdu...
11. 4. 2007 Gagarin
10. 4. 2007 Balabánův článek v Respektu je dobrý
11. 4. 2007 Na život a smrt se ... ! Jan  Motal
11. 4. 2007 Darwin, Lamarck, muži a ženy Petr  Wagner
11. 4. 2007 Biologická přirozenost se obejde i bez stromů k bydlení Jan  Stejskal
11. 4. 2007 Když balamutí redakce BL aneb vše pro přítele Monbiota Michal  Brož
11. 4. 2007 Ještě jednou k jugoslávské tragédii Daniel  Veselý
11. 4. 2007 Nesmyslná štvanice na Čunka Ondřej  Šlechta
11. 4. 2007 Poučit se od Čechů může zachránit životy, aneb Automobily, alkohol, drogy, zabití z nedbalosti, právo a spravedlnost Uwe  Ladwig
11. 4. 2007 Paranoia a popírání přírodních zákonů Petr  Nachtmann
10. 4. 2007 Nikdo v Klenčí neví, že zemřel marxist levý Milan  Kozelka
10. 4. 2007 Jak se radostně nenávidět Darina  Martykánová
9. 4. 2007 Biologicky přirozené bylo zůstat na stromech Petra  Procházková
10. 4. 2007 Topolánkovi jsou ženy lhostejné Petra  Procházková
10. 4. 2007 Sufražetky, posvátnost soukromého majetku a zakouřená česká putyka Lenka  Vytlačilová
10. 4. 2007 Chudák Darwin aneb věda a její aplikace Darina  Martykánová
10. 4. 2007 Křesťanství z pohledu radikálního agnostika Boris  Cvek
10. 4. 2007 Přestaňte nakupovat, nebo planeta praskne Jindřich  Kalous
9. 4. 2007 Svět v roce 2035
7. 4. 2007 Jaké si to uděláš.... aneb Velká cen klisen Petra "Alraune" Neomillnerová
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2007 Nesmyslná štvanice na Čunka Ondřej  Šlechta
2. 4. 2007 I opálený Čunek Čunkem zůstane Boris  Cvek
2. 4. 2007 Nezlobte se na zrcadlo, když máte křivé huby Milan  Daniel
27. 3. 2007 Čunek hodlá vymýtit soudní ochranu nájemníka Stanislav  Křeček
21. 3. 2007 Politický program lidovců v jedné větě Boris  Cvek
13. 3. 2007 Pokud Čunek nebude odsouzen, bude souzena policie? Bohumil  Kartous
12. 2. 2007 Čunek a "Amnesty International"? Bohumil  Kartous
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
13. 12. 2006 Čunkovy kontejnery v Poschlé Zdeněk  Homola
12. 12. 2006 Do Brna dorazil rychlík "Klidná síla" Pavel  Kopecký
12. 12. 2006 Čunek mění politickou aritmetiku Jiří  Pehe
11. 12. 2006 Spravedlnost je milosrdenství i tvrdost - pro všechny Jiří  Čunek
11. 12. 2006 Čunek: Neuměl bych být předsedou, kdyby byl zvolen někdo ze starého vedení Jiří  Čunek