7. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 12. 2007

BUSHOVI PORADCI

Dnes večer: Jak se katastrofický scénář George Bushe o jaderném Íránu rozložil před jeho očima, informoval v pátek večer pořad televize BBC Newsnight.

Bushova vláda se dostala tento týden do naprosté slepé uličky odhadem amerických výzvědných služeb, které se vyjádřily, že Írán není jaderným nebezpečím. Zpráva uvedla, že Írán zastavil svou práci na vývoji jaderných zbraní v roce 2003, ale může ji kdykoliv obnovit. Bílý dům osciloval mezi zlořečením Íránu a vyjednáváním s ním. Občas dělal obojí zároveň, i když byl dialog tajný, někdy se odehrával prostřednictvím třetí strany. Náš reportér Peter Marshall je ve Washingtonu, hovoří tam s informovanými osobami v Bílém domě o tom, jak a proč se rozložila americká zahraniční politika vůči Íránu.

Sloupek
Petr Maděra

V podzimním čekání se zjevuje...
Plemena pohybů...
Slyším požár,
jen sálavý praskot vlastního jména,
jež se vzepjalo k nebi. Dvoupokojovým šerem
zoufale utěsněná truhla spánku,
aby ani jediné slovo, ani rozpálený obraz
nevykolejil tvůj dech. Ve zlátnoucích trumpetách
listů, nepřestávej,
pod mostem prochladlá je voda,
nezrcadlí hořící tváře. Už vím,
kam odlétají na zimu kroky na chodbách,
tvoje kroky i ty mé.

ze sbírky Komorní hůrka, Edice poezie Host, svazek 53, vydal Host 2001. Mezi svých Deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

Jurij Balujevskij
7. 12. 2007

JU│ V těchto dnech byl na návštěvě Washingtomu náčelník generálního štábu ruské armády Jurij Balujevskij. Ve Washingtonu podepsal se svým americkým protějškem smlouvu o vojenské spolupráci na rok 2008. Žádné podrobnosti o této spolupráci nebyly zveřejněny.

Ruská média se dohadují, zda v této smlouvě byly uvedeny i některé návrhy ohledně připravovaného systému protiraketové obrany v Polsku a Česku. Zajímavá je informace, kterou Balujevskij sdělil ruským novinářům o zkoušce íránské rakety Ašura, která by údajně měla mít dostřel 2 000 km.

8. 12. 2007

Největší britské supermarkety v pátek přiznaly, že si tajně vyměňovaly informace, jejichž cílem bylo přimět zákazníky, aby museli platit víc za mléko a sýry. Jde o skandál, při němž vydělaly 270 milionů liber - jeden z největších kartelových skandálů v britské podnikatelské historii.

Supermarkety Asda, Sainsbury's a Morrisons přiznaly, jak je obvinil britský vládní Úřad pro férové obchodování (Office of Fair Trading), že jednaly tajně proti zájmům zákazníků, zatímco veřejně tvrdily, že podporují 5000 farmářů, postižených epidemií slintavky a kulhavky.

Přiznání znamená, že vládní pokuty supermarketům budou omezeny jen na 116 milionů liber. Aktivisté poukazují na to, že to vážně poškodilo pověst supermarketů v době, kdy je vyšetřuje i vládní Komise pro konkurenci za to, že vyhrožují dodavatelům a potlačují obchodní soupeře. Všechny velké britské supermarkety s výjimkou Waitrose a Marks & Spencer jsou předmětem vyšetřování Úřadu pro férové obchodování. Supermarkety Tesco a Morrisons podíl na spiknutí popírají. Pokud je vyšetřování shledá vinnými, budou muset zaplatit na pokutách částku rovnající se až 10 procentům jejich celosvětového obratu, což by v případě supermarketu Tesco mohlo dosáhnout až částky 4,3 miliard liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 12. 2007

Americká výzvědná služba CIA zlikvidovala videozáznam násilného vyslýchání operativců al Kajdy prostřednictvím dušení vodou, tzv. "waterboarding", kteří jsou vězněni v rámci tajného programu tzv. "rendition" (posílání vězňů do třetích zemí, kde mohou být beztrestně mučeni), aby nedošlo k trestnímu stíhání jejích pracovníků.

Rozhodnutí zničit dva videozáznamy, na nichž bylo zdokumentováno dušení vodou použité proti Abu Zubayadahovi a dalšímu důležitému vězni z al Kajdy bylo učiněno v listopadu 2005, kdy se americká média začínala zaměřovat na existenci sítě tajných věznic CIA.

9. 12. 2007

Dne 28. října 2007 jsme vydali článek Lumíra Bobka z Českého svazu mužů "Licence to Kill: Týrání žen je fikce, ve skutečnosti ženy týrají muže". Článek je z větší části plagiát, je opsaný z amerického materiálu, aniž by to bylo uvedeno. Čtenářům se omlouváme, autory upozorňujeme, že vykrádání článků a citace bez uvedení zdroje netolerujeme. (red)

7. 12. 2007

Je to takový hodný a spořivý mraveneček

Krédo předsednictva KDU -- ČSL: Myslím, že každý z nás, kdo si šetří na auto, na dům, tak má nějaké úspory a jeho příjmy přitom jsou takové, že má nárok i na sociální dávky, čili tam nevidím žádný rozpor. David Macek, místopředseda KDU -- ČSL, Dobré ráno s Českou televizí, 4. 12. 2007

Bůh má v České republice nového mluvčího. Není asi žádným překvapením, že je jím člen předsednictva KDU-ČSL David Macek, který tlumočil jeho neskonalou lásku k Jiřímu Čunkovi. Asi proto, že je to takový šikovný a "bohabujný" spořínek, který díky - po všech stránkách - skromnému způsobu života na Valašsku z nejmenšího velkým se stal. Ale nebojte se, miluje nás všechny, tlumočí místopředseda křesťanských demokratů. Zvlášť tehdy, pokud své miliony střádáte na dobrou věc, to pak vyšší moc vedle lásky i sociální dávky přizná. Je mi z představy takové lásky trochu zle, ale co nadělat. Je všemohoucí.

7. 12. 2007

Asi tak by se dal parafrázovat titulek oblíbeného amerického filmu Zachraňte Willyho.

Tentokrát ale nejde o roztomilé velrybí mládě, ale o skutečné dítě, lidskou bytost, které se nikoli vlastní vinou ocitla v soukolí asociálního a lidsky nepochopitelného jednání české justice. Soudce Miloslav Sládek není bůh, ale neví to. Blázinec nenaučí lásce, i když si to soudce myslí. Ani nucený pobyt v léčebně nevyléčí mladou slečnu ze strachu z otce. Jen v dítěti posílí vzdor a odpor vůči biologickému otci Lubomíru Chocovi, který svou žalobou zavinil její internaci, a odpor i vůči společnosti, jejím zákonům a lidem, kteří ty zákony prosazují. Stát ani soudce nemůže nařídit dítěti, že má milovat tatínka. Soudce, který se o to snaží internací dítěte, by sám potřeboval psychiatrickou léčbu.

7. 12. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Spojené státy procházejí dvěma sériemi debat mezi prezidentskými kandidáty, po jedné pro demokraty a republikány. Tyto debaty obvykle pořádají a otázky v nich kladou novináři, kteří se snaží nutit kandidáty, aby zaujali jednoznačné stanovisko v údajně obtížných otázkách. „Obtížné“ alternativy jsou pravidelně formulovány tak, že se z nich stávají mediální pasti, někdy i zlovolné.

Typickým příkladem se stala debata mezi demokraty 14. listopadu, kterou řídil Wolf Blitzer. Položil otázku: „Jsou lidská práva důležitější než národní bezpečnost Ameriky?“

THEL Laser
8. 12. 2007

Představa, že euroatlantické společenství ohrožují státy právě zbraněmi, kterými válku nelze vyhrát, je bizarní. Přesto většině médií tato skutečnost nevadí, protože spoléhají na vytvořený mediálně atraktivní efekt strachu, při němž se myšlení diváka potlačuje. V informačním věku tak média paradoxně fungují jako nástroj ne-myšlení. Neohlupují, ale přímo efektně zabraňují myslet.

Politická rozepře o umístění radaru má mnoho rovin, přesto dvě zůstávají stranou, ačkoliv právě v jejich světle se ukazuje anachronismus a ideologická účelovost určité politické argumentace. Podle oficiální argumentace, která slouží na podporu rozmístění radaru, například existuje hrozba, že budou existovat státy, které mohou využívat balistické střely jako nosiče zbraní hromadného ničení. Proto je třeba instalovat nové zbraňové systémy.

Tato zdánlivě logická konstrukce na základě „principu hrozby“ má v sobě ale argumentační trhlinu, protože se tiše navrací do éry studené války, a to způsobem, jako by vůbec nedošlo ke změnám v samotné technologii války, které nakonec v 80. letech vyústily i do politiky odzbrojování.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
TU--160
7. 12. 2007

JU│ Ruské Izvestie připomínají zahájení pravidelných letů ruského strategického letectva a požádaly proto velitele strategického letectva Androsova o shrnutí prvních výsledků. Připomínají, že z hlavní základny strategického letectva u města Engels (nedaleko Saratova – střední Rusko) se létá nejen nad Atlantik k pobřeží USA a Kanady, ale je možné doletět až nad Indický oceán a k břehům Austrálie.

Celkem bylo provedeno 70 takových dálkových letů s více než dvěma sty zkušebními starty raket a jak se uvádí nejméně ve 120 případech byly tyto lety doprovázeny letadly cizích států.

7. 12. 2007
pokračování článku Lukáše Visingra a Štěpána Kotrby "Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci"

AB│ Zajímavou poznámku na téma nejnovější zprávy amerických zpravodajských služeb o tom, že íránský jaderný program je výmysl, přinesl americký Los Angeles Times. Pod titulkem Neexistující jaderný program Íránu (s podtitulkem Jedna nula pro odstrašování – a pro Rusy) shrnuje tento redakční komentář smíšené pocity, které vyvolala aktuální zpráva amerických tajných služeb v někom, kdo je evidentně americkým vlastencem. Z levičáctví autora tohoto textu nenařknete. Spíš v tom zaznívá docela lidské zoufalství... A záblesk naděje. Co na to říct? Snad leda Good luck, Mr Gorsky.

„Věrohodnost amerických zpravodajských služeb je zase jednou pod mikroskopem, a stejně tak to, jak Bushova administrativa využívá a zneužívá zpravodajské služby v zahraniční politice“, píše se v úvodu.

7. 12. 2007

JU│ V tomto týdnu oznámila česká media, že na obhajobu zájmů PPF v Rusku v jeho sporu o akcie Ingosstrachu vystoupil ministr financí Kalousek. Údajně napsal svému ruskému kolegovi Kudrinovi, že doufá, že  v této věci dojde na standardní průchod práva. Jak dále uvedl, nepovažuje to za intervenci ve prospěch PPF, neboť by tak postupoval v případě každého českého investora. Jak už jsme ukázali, je otázkou, zda jde o českého investora s ohledem na registraci matky PPF v St. Helier - v daňovém ráji na Jersey...

Lenka Mazuchová
7. 12. 2007

Poslankyně Mazuchová odmítla reagovat na rozpor svého chování s programem strany i vůlí občanů

Sociální demokratka "pod vlivem" komunální koalice s ODS. Je Lenka Mazuchová místostarostkou a poslankyní za ČSSD nebo za ODS? Podle stranické organizovanosti za to prvé, podle činů za to druhé.

Zatímco sociální demokracie prosazuje dlouhodobě referendum jako vrcholné vyjádření vůle občanů a prvek přímé demokraicie, Mazuchová ho v konkrétním komunálním případě v Unhošti bojkotuje. Sloučení škol a omezení dostupnosti vzdělání je navíc v ČSSD citlivé téma. Strana, která chce - dle stranického programu - "zvyšovat kvalitu života na venkově (dostupnost školství, zdravotnictví, kultury apod.), zcela odmítá likvidaci veřejnoprávního školství a zdravotnictví, které pouze v této formě mohou zajistit současně efektivní a také nákladově racionální služby širokému okruhu obyvatelstva nezávisle na jeho sociálním postavení a regionu, v němž žijí je tak konfrontována s realitou jedné komunální koalice, která se chová přesně naopak. .

Britské listy chtěly po poslankyni Mazuchové vyjádření k jejím činům, popsaným v článku čtenářky Yvetty Popelkové pod titulkem "Referendum nežádoucí - čertovský manuál pro starosty ... a nejen pro ně". Po dvou dnech a jedné upomínce přišla stručná reakce: "Vážený pane, na článek uveřejněný včera nebudu reagovat. L. Mazuchová". No bodejť. Některé činy nelze ani vysvětlit, ani obhájit. Občané v Unhošti by díky tomu měli umět v příštích volbách vystavit paní místostarostce účet.

Proti sloučení obou základních škol, do kterých chodí na šest set žáků, byli oba její ředitelé i několik stovek místních. Ti chtějí, aby o věci rozhodli lidé v referendu. Návrh na referendum podepsalo více než sedm set lidí. Sloučení naordinované koalicí ODS a ČSSD, začne platit od začátku nového školního roku.

8. 12. 2007

Martin Bursík, předseda Strany Zelených: My nejsme žádná ekolgická organizace, a už vůbec ne radikální. Jsme politická strana a koaliční partner. ... Přesto můžeme něco ovlivnit a paní poslankyni vzkazuji: Lepší něco nežli nic.

Aktuálně: Rozhovor s Bursíkem: Nejsme ekologická organizace ZDE

7. 12. 2007

Portrét/výročí

Blížíme se k závěru příběhu života a smrti slavné herečky Anny Sedláčkové (1887-1967). Minule jsme se dozvěděli, že konec války pro ni znamenal nejen konec jejího divadla, ale i zánik poslední jistoty na změnu poměrů, ve kterou po celou dobu tolik doufala. Válka, která proměnila životy, si i po jejím konci navlékla tvář brutality. Už jí toho moc nezbývá, dokonce ani diváci, kteří jí kdysi říkali láskyplně Andula, už ji nemohou téměř nikde spatřit. Herečka, která se narodila 29. září 1887, umírá o 80 let později 24. listopadu 1967. Završujeme tím téměř její příběh, který můžete číst v celku nebo i po částech...

Život, který byl náhle závislý na telefonu státní policie, na svévůli lidí, kteří převzali řízení ve státě, řečeném lidově-demokratickém, byl životem bez jediné jistoty. V jediném okamžiku se proměnil celý svět. Komunistická mládež sice jezdila na stavby, aby dala vzniknout světu a ideálům, ve které věřila, ovšem pro rodinu, v níž najednou zůstaly tři ženy: Andula, Marcella... a Ella, nemohlo být větší propasti, než ta, do které se jim v těch dnech a týdnech propadl celý svět. Ten svět, kdysi tak příznivý, nadějný, snad i na chvíli svobodomyslný, byl vniveč. Paní Ella, bývalá tajemnice Divadla Anny Sedláčkové (DAS), bývalá obdivovatelka jejích začátků i proměn jejího talentu, ale Andulu v nejtěžších chvílích neopouští. Zatímco ještě v DAS se diváci natěsnali do malého sálku Mozartea, divadlo, které nyní hraje tato kdysi slavná herečka, připomíná mnohem více monodrama. Je navíc bez diváků, pokud nechceme považovat za nechtěné svědky jejího vystoupení uniformované příslušníky struktur, kteří se neohlížejí na bontón.

7. 12. 2007

Říká se, že na každého čuníka se někde vaří voda a aniž bych chtěl tuto poučku jakkoliv aktuálně personifikovat, mám takový pocit, že tou vodou je tentokrát noblesa přímo knížecí. Přece jenom se zdá, že jsou v naší vládě lidé, kterým není úplně všechno jedno a záleží jim více na vlastním a rodinném jméně a pověsti než na funkci...

7. 12. 2007
Představujeme vám Bc. Jiřího Stanislava (nar. 1946). Světoběžníka z jižní Moravy, širokou, ba renesanční osobnost, jež nyní stojí v čele České strany národně socialistické 2005. Mezi přátele politika, televizního herce, prorektora vysoké školy a bývalého záchranáře náleží tak rozdílné osobnosti, jako je komik Bolek Polívka, někdejší hlava Slovenské republiky Rudolf Schuster či primátor Prahy Pavel Bém, ale i potomci generála George Pattona. Působil v kanadské vládě a na rodné hroudě organizuje s ženou, filmovou režisérkou Jessikou Horváthovou pravidelné herecké dílny pro mladé talenty. Nečekaně dobře, a jak s úsměvem zdůrazňuje, bez pomoci zvláštního softwaru, uspěl v několika elektronických hlasováních o příští hlavě státu.
7. 12. 2007

Dnes se mne jeden člověk ptal, proč se tak z čista jasna objevila zaručená zpravodajská zpráva, že Írán nemá jadernou zbraň a že od jejího vývoje dokonce před časem upustil. Musím se přiznat, že bez velkého přemýšlení jsem mu odpověděl, že je to především proto, aby naši vůdcové mohli oficiálně nahlas říci, že to mu nikterak nepomůže, protože Írán představuje ztělesněné zlo za všech okolností. Přemýšlet jsem začal až potom, co to ze mne vypadlo, ale do večera jsem na nic lepšího nepřišel.

7. 12. 2007

Jsem dalek toho, abych odmítal kritiku poněkud přímočaře agresivního přístupu novopečených českých "demokratů" (dříve občanů normalizačního režimu v Československu) k íránské "říši zla", jak ji napsal Ladislav Žák. Íránský režim ovšem není ani přímočaře černý, ani přímočaře bílý. Invazi by se - po zkušenostech z Iráku - asi do Íránu provést nemělo, v žádném případě z motivů, jaké má americký prezident Bush.

Ovšem, že by se v Íránu žilo nějak zvlášť lehce, to asi taky není pravda.

Slyšel jsem asi před deseti dny otřesný a zároveň vynikající pořad rozhlasu BBC, založený na dokumentárních výpovědích jednotlivých Íránců, vzniklý podle dokumentárního filmu jedné íránské filmařky. Byl to příběh asi osmnáctileté íránské dívky, ještě velmi nedospělé, jíž se zmocnil starší ženatý muž a jako pasák ji prodával k prostituci. Když to prasklo, byl zatčen a odsouzen do vězení na pět let. Uvězněna byla také mladá dívka. Každý den se ptala své strážkyně, co s ní bude. Jednoho dne jí strážkyně sdělila:

"Doufám, že tě to nezdrtí, ale budeš oběšena. A nikomu to nesmíš říci."

7. 12. 2007

Anglický student bohemistiky na Oxfordské univerzitě a bývalý novinář v anglické sekci Českého rozhlasu, který dočasně bydlí v Praze, hledá zajímavou krátkodobou práci v Česku.

Nabízí rodilou znalost angličtiny, pokročilou znalost češtiny a dobrou znalost ruštiny. Má rozsáhlé zkušenosti z předchozích zaměstnání. V Praze bude teď do Vánoc, je k dispozici pro zaměstnání v lednu a v únoru, podle podmínek. Hledá zaměstnání tam, kde by využíval svou znalost českého jazyka, nechce jen dělat odborné překlady do angličtiny. Kdo byste měli zájem o zajímavého člověka (studenti z Oxfordu jsou velmi nadaní, pozn. JČ) jeho mail je joshua.singer@univ.ox.ac.uk.

7. 12. 2007

Mediálna gramotnosť neznamená vedieť zapnúť televízor

Človek nemusí byť absolvent žurnalistiky, aby mu bolo jasné, že médiá stále viac vplývajú na náš život a že ustavične stúpa aj podiel spoločnosti na masovej komunikácii. A jasné je aj to, že v tomto procese predstavujú najzraniteľnejšiu skupinu práve tí, ktorí sa voči vplyvom médií považujú za absolútne imúnnych. Podobne zraniteľná skupina, ktorá je navyše významnou cieľovou skupinou rôznych médií, sú detskí čitatelia, poslucháči, diváci.

6. 12. 2007

Tak nám příslušné americké tajné a jiné služby sdělily, že je to zase poněkud jinak. Írán nebuduje žádné jaderné arzenály. "Darebácký" přízrak, jímž nás od ledna strašila radarová čtyřka Topolánek, Parkanová, Vondra, Schwarzenberg, s poskokem Klvaňou, odborníkem Töpferem, padl.

V červnu tohoto roku jsem veřejně uvedl, že se velmi těším na to, až celá ta servilní huráakce s radarem skončí - a nastínil jsem pravděpodobnou vizi, jak to pak dopadne. Naši politici začnou plamenně vysvětlovat národu, že oni nic, oni muzikanti.

7. 12. 2007

JU│ Ruský Vzgljad komentuje informaci, podle níž ruský ministr obrany Anatolij Serdjukov po setkání (kterého se zúčastnili také velitelé vojenského námořnictva) s prezidentem Putinem oznámil, že ze základny ruské flotily v Severomorsku (nedaleko Murmanska) vyplouvá do prostoru Středozemního moře skupina bojových lodí ruského Severního loďstva, kterou tvoří letadlový křižník Admirál Kuzněcov, a další dvě bojové lodi Admirál Levčenko a Admirál Čabaněnko a další dvě pomocné lodi. Tato plavba ruských lodí do prostoru světového oceánu se uskutečňuje poprvé pro patnácti letech.

6. 12. 2007

6. 12. 2007

Je pozemní protiraketová obrana zastaralá?

Představitelé americké Agentury protiraketové obrany informovali o reálném ověřování zcela nové protiraketové obranné koncepce, založené na využití nadzvukových bojových letounů a bezpilotních prostředků, působících ve velkých výškách a vyzbrojených speciálně upravenými původně protiletadlovými řízenými střelami, schopnými dostihnout a sestřelit balistické rakety v počáteční (vzestupné) fázi jejich letu. Vzdušný síťový prvek protiraketové obrany, prozatím nazývaný NCADE (Network Centric Airborne Defense Element) ke své činnosti vyžaduje, aby se letouny-nosiče nacházely ve vzdálenosti kratší, než 160 km od odpalovacích zařízení (podzemních sil) nepřátelských balistických raket. To proto, aby rychlé antirakety stačily stoupající raketu dostihnout během prvních dvou až tří minut letu po odpálení.

6. 12. 2007

Chystám demonstraci proti útlaku v Saúdské Arábii

Rád bych čtenářům Britských listů oznámil, že jak jsem slíbi, tak činím. Dnes jsem odeslal na magistrát hlavního města Prahy oznámení o svoláni shromáždění před ambasádou Saudské Arábie. Shromážděni nese již dříve oznámený název "protest proti porušování lidských práv, hanobení a deformaci islámu v Saudské Arábii". Přes skutečnost, že hlavním tématem protestu je osud znásilněné dívky, jde symbolicky i o protest proti odsouzení britské učitelky v Súdánu. Žádám tedy všechny čtenáře Britských listů, kterým není lhostejný osud znásilněné dívky a mohou se dostavit, aby se dostavili dne 12. prosince 2007 ve 12:00 před ambasádu Saúdské Arábie, Na Hřebenkách 2371/70, 150 00 Praha-Smíchov.

Váženi čtenáři, svou účastí na této akci vyjádříte nejen svou podporu znásilněné dívce, ale také pomůžete ukázat vládnoucí diktatuře v Saudské Arábii, že nám obyvatelům České republiky není lhostejno, jak zachází se svými občany a že zneužívá pro své politické cíle náboženství. Žádost o bližší informace a případně dotazy zasílejte na mail: lukaslhotan@seznam.cz

7. 12. 2007

Pane Lhoťane, ušetřete nás. Kde má člověk vzít čas reagovat na takový proud hloupostí, jímž nás zavalujete. Dva texty během dvou dnů? Na druhé straně za ten druhý o Bhópálu jsem celkem vděčný, protože čtenářům naservíroval v čisté podobě způsob, jakým apologetové islámského terorismu velmi rádi argumentují, píše Richard Prager.

7. 12. 2007

Pan Wagner mi udělal opravdu radost: jeho nápad vyvěsit naši konverzaci u něj na klinice, aby odrazoval pacienty, byl konečně po dlouhé době jakýsi projev bystrosti. I když obávám se, že by to mohlo narážet na lékařskou etiku. Někteří z příchozích by asi utéci nemohli a v takovém případě vyvolávat hned zkraje závažné pochyby o mentální kompetenci ošetřujícího lékaře by asi bylo nevhodné, píše Richard Prager.

6. 12. 2007

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Zelená právní guerilla", ve kterém se o Ekologickém právním servisu vyjadřuje:

"Tato činnost smečky mladých právníků za převážně americké peníze povede k jedinému..."

Pan Kotrba ve svém článku rozvinul konspirativní teorii spojující činnost Ekologického právního servisu (EPS), cílenou destrukci české ekonomiky a americké financování tohoto komplotu. Podstatou článku je (ovšem až na druhý pohled), že rozvoj průmyslu a dopravní infrastruktury je dle pana Kotrby vždy správný a jestliže jej někdo zpochybňuje, tak je nastrčeným agentem kdovíkoho (ale určitě z USA). Text je plný útočných tvrzení, ale bez fakt, která by jim měla poskytovat oporu.

Ostatně pan Kotrba se tímto způsobem komunikace na zakázku živí.

6. 12. 2007
Fidel Castro Ruz

Venezuela, jejíž lid je dědicem Bolívarových myšlenek, které překročily rámec své doby, dnes stojí tváří v tvář světové tyranii tisíckrát mocnější, než byla koloniální síla Španělska a čerstvě zrozené republiky Spojené státy, která Monroeovými ústy proklamovala právo na přírodní bohatství kontinentu a pot jeho národů.

Martí tento brutální systém kritizoval a označil ho za monstrum, v jehož útrobách žije. Jeho internacionální duch zazářil jako nikdy předtím, když v dopise, který zůstal v důsledku jeho smrti v bitvě nedokončený, veřejně odhalil smysl svého neúnavného usilování: "...denně mi hrozí, že položím život za svou vlast a za svou povinnost -- protože tak to chápu a jsem odhodlán se o to zasadit -- zabránit pomocí nezávislosti Kuby včas tomu, aby se Spojené státy roztahovaly po Antilách a s novou silou vtrhly na na půdu naší Ameriky..."

6. 12. 2007

Návrh nového ministra školství, poslance Strany Zelených Ondřeje Lišky na dekriminalizaci pěstování pro vlastní potřebu a užívání THC je jedním z mála rozumných, které jsem v poslední době zaznamenala a který by mohl změnit doposud tristní situaci ve společnosti.

Sama jsem s tímto názorem poměrně dlouho vnitřně bojovala, ale racionální důvody PRO převážily nad preventivní obezřetností bázlivé matky a iracionálním strachem vyřčeným, nicméně pochopitelným NE. Výsledkem je ANO, ALE... To ALE se týká právě školství, zejména zájmového a nepovinného. Toho, jak školu otevřít dětským přáním a trávením volného času mládeže. Jak z heterogenních a odcizených kolektivů tříd s mnohdy nervózními, špatně placenými učiteli a vychovateli vytvořit partu v čele se zaujatým, kvalifikovaným, informovaným, pro práci nadšeným a dobře zaplaceným kantorem, pro kterého internet a počítač nejsou noční můrou. Přístup mnohých fanatických policistů i politiků – napříč spektrem, stejně jako bázlivých a mnohdy neinformovaných nebo dezinformovaných kantorek, kteří jsou ovlivněni pověstmi o závislosti, kterou THC vytváří, zničilo totiž už dost rodin, když z mladých lidí na prahu dospělosti udělalo vyvrhele a kriminálníky kvůli jednomu jointu. Čert na zdi namalovaný ale ještě nikdy neprokázal existenci Boží. Stejně tak ještě nikdo neprokázal u THC fyzickou závislost. Ale stejně tak nikdo neukázal ve školách učitelům, že si jich bude vážit, když budou mít rádi svou práci i své žáky. Mladý ministr má šanci změnit staré návyky, zlozvyky i předsudky.

K tomu: POZOR! Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob"ZDE

Marihuana a dnešní mládež TÉMA BL

4. 12. 2007

Po chodníku jde skupinka asi dvanáctiletých dětí, jeden z chlapců se oddělil a za povzbuzování kamarádů pokřikuje na vzdálenou silnější dívku sprostá a urážlivá slova. Nedalo mi to, přešel jsem silnici a zamířil rovnou k němu. Když jsem mu chtěl dát ruku přátelsky na rameno, intuitivně prudce cuknul dozadu, čekal ránu. Neboj se chlapče, nepoužívám násilí, říkají mi John a chci se tě jen na něco zeptat. Vyjeveně na mě koukal s otevřenou pusou, ostatní se v rozpacích zastavili a čekali, co se bude dít.

6. 12. 2007

tisková zpráva Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy české republiky

Výzkum PISA (Programme for International Student Assessment), jinak též Program pro mezinárodní hodnocení žáků je jednou z řady aktivit Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v oblasti rozvoje lidských zdrojů, vzdělávání a školství. V současné době je považován za největší a nejdůležitější mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání.

Výzkum je koncipován tak, aby poskytoval tvůrcům školské politiky v jednotlivých zemích důležité informace o fungování jejich školských systémů.

K tomu: Aktuálně: Problémy s testem PISA. Dětem se za účast v něm platilo ZDE

6. 12. 2007

Podle informace, kterou získala Krajská organizace Svazu důchodců v Brně, má se Česká republika do konce letošního roku vyjádřit ke stížnosti na regulaci nájemného, kterou do Štrasburku zaslal mj. pod č. 11179/06 Oskar Morawetz, který je vlastníkem domu čp. 1432 v Praze–Holešovicích. Toto číslo mi připadalo povědomé, a proto jsem ho nechal vyhledat v adresáři svého počítače. A skutečně!

6. 12. 2007

Na demonstraci spojené se stávkou pracovníků ve školství jsem rozdal na 500 letáčků s níže uvedeným textem. Většina kolegyň a kolegů souhlasila s tím, že jedna miliarda pro nás není důvod ke spokojenosti. Když jsem je varoval před tím, že realita je taková, že pro příští rok víc jak miliardu nedostaneme, nevěřili mi. Teď je po stávce, rozpočet je schválen, jednání do Vánoc zřejmě již žádná neproběhnou. Pro vedení odborů jsme posloužili jako "pěšáčci na šachovnici".

6. 12. 2007

Jsem rád za příspěvky Patricka Ungermanna a Luďka Tomana, které na mě upřímně řečeno působí jako pramen vody na poušti. Myslím, že se jim ve zkratce podařilo vykreslit problematičnost současné situace. Je bezesporu záslužné na věc upozorňovat, zvlášť když pojetí nacionalismu "bez psí hlavy", o němž píšou, u nás bylo formulováno už v letech 1770--1820. Pan Ungermann cituje Josefa Pekaře, který je rozpracoval ve své filozofii českých dějin na soumračném konci 19. století, kdy ovšem bylo jinými zproblematizováno spolu s celým řádem společnosti a nejistotou dozrávající moderny.

Poučný je v tomto směru spor o smysl českých dějin, jehož textové plody máme z velké části díky nakladatelství Torst publikovány pohromadě.

6. 12. 2007

Nečtu pravidelně MFDnes již několik let. Připadá mi jako zajímavé noviny, líbí se mi zpracování většiny témat a rubrik. Osobně mi však vadí poslední roky jev, za který považuji často účelově prováděné výběry autorů a článků především v rubrice NÁZORY u určitých ožehavých společenských témat. Jako by hlavní snahou redakce této rubriky nebyla potřeba pokud možno poskytovat čtenářům objektivní či vyvážené informace z různých spekter společnosti formou osvěžujících názorů a příspěvků. Natož nabídnout prostor pro otevřenou diskusi. Snahu redakce Názory MFD v tomto směru vnímám jako pokusy cíleně ovlivňovat veřejné mínění.

Může to být v souladu s cílovými zájmy některých mocenských skupin?

6. 12. 2007

Po letech budování kapitalismu jsme opět na začátku. Zase si máme utahovat opasky. Ovšem podle známého výroku, nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Na počátku 90. let mělo být utahování jen předstupněm všeobecného blahobytu, který nám měla přinést privatizace a soukromé podnikání. Tato světlá vize nám dnes chybí, o světlém příštím již nikdo nemluví.

Ohrožené střední třídy se zmocňuje vztek. Uvěřila ve své většině pravicovým pohádkám o zemi všeobecného blahobytu a nyní se cítí být podvedena. Podvedena a ohrožená, neboť její životní úroveň i společenské postavení doznají a již i doznávají značné úhony. Vedle vzteku se tak rodí strach.

5. 12. 2007

V článku "Nacionalismus bez psí hlavy" Patrick Ungermann poukazál na absurditu českého politického i společenského života, který vykázal lásku k vlastnímu národu na hanbu za dveře.

Jakpak asi může vypadat společnost, která se řídí tímto krédem? Jakými vlastnostmi pak budou oplývat její politici? A máme se toho, čemu se říká český nacionalismus, skutečně bát?

Eileen Daffern
5. 12. 2007

Moderátorka: Co si myslíte o té obrovské apatické většině? Která se nikdy neúčastní žádných protestů, proti ničemu, ať je to jaderné odzbrojení nebo válka.

Eileen Daffern: Myslím, že si lidi neuvědomují, jak obrovskou mají moc. Kdyby si lidi uvědomili vlastní moc... Oni si ji neuvědomují. Myslí si "Já nic nezmůžu." No, kdyby všichni vyšli do ulic, zmohli by toho opravdu hodně.

Když jsem koncem sedmdesátých let přicestoval z Československa do Británie, setkal jsem se tam s Igorem Hájkem, který na univerzitě v Lancasteru tehdy vyučoval české literatuře, kultuře a historii. Přišel jsem čerstvě z normalizačního Československa s postoji typickými pro dnešní antikomunisty. Slovo "komunista", vysvětloval jsem Igoru Hájkovi, který z Československa emigroval v roce 1969, bylo pro mne synonymem "svině". Hájek mi nerozuměl. Neznal generaci podřadných, úhybných a patologických jedinců, která po invazi Varšavského paktu v československé kolonii převzala moc. Pro něho byl komunista ztělesněním humanismu, slušný člověk, který zamýšlel napravit omyly mládí, kdy z hlouposti a z přehnaného idealismu důvěřoval Stalinovi, a přispěl tak k zavlečení své země do sovětského impéria. Pro Hájka byli komunisté idealističtí jedinci s lidským svědomím. Nechápal jsem to. Každý jsme měli o tom, co znamená slovo komunista, úplně jinou představu, podle svých -- diametrálně odlišných -- zkušeností. Na rozhovory s Igorem Hájkem, blízkým přítelem Josefa Škvoreckého (Hájek sám byl nekomunista) jsem si vzpomněl, když v pondělí vysílal rozhlas BBC rozhovor s Eileen Daffern, třiadevadesátiletou britskou komunistkou a aktivistkou za jaderné odzbrojení, sociální spravedlnost a feminismus, která právě vydala své memoáry. │JČ

Shrnutí tohoto rozhovoru ZDE

17. 11. 2007

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V říjnu 2007 přispělo celkem 121 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 27808,25 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2007 částku 166 539.96 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý

Írán RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 ČT ve svém zpravodajství manipuluje, ať se nevymlouvá   
23. 11. 2007 Deska týdne na Radiu Wave   
20. 11. 2007 Atari Terror živě v Second Life a na Radiu Wave   
14. 11. 2007 Dodržení zákona? Na svatýho Dyndy Štěpán  Kotrba
14. 11. 2007 Jsme pobouřeni manipulací v České televizi   
14. 11. 2007 Osobní priority Václava Moravce, aneb nejen 17. listopad v českých mainstreamových médiích   
7. 11. 2007 Příhoda z ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 11. 2007 Právo: Z komára velbloud aneb normální pronájem předmětem "investigace" Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Štvanice na Jiřího Čunka Jan  Čulík

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2007 Krize politična, elektronická peep show a nutnost politického transvestismu Mirek  Vodrážka
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
15. 11. 2007 Profesor Zbyněk Raida k vládní zprávě o radaru: Konečně začátek věcné diskuse? Jakub  Rolčík
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
7. 12. 2007 Ruská flotila vyplouvá na světové oceány   
7. 12. 2007 Strategické lety strategických bombardérů   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
17. 11. 2007 Immanuel Wallerstein: Co chce Putin? Immanuel  Wallerstein
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
26. 10. 2007 Ruské strategické bombardéry pozdravily summit NATO   
26. 10. 2007 Rusko: Vyzbrojování raketou Topol-M se urychluje   

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   
29. 11. 2007 Čína a Střední Asie - aneb jak to udělat, aby na Čínu zbyl alespoň nějaký plyn   
28. 11. 2007 Abiotická teorie neodpovídá na základní otázky a výzvy zlomu Michal  Brož
27. 11. 2007 Zpověď odpadlíka: proč nevěřit na ropný zlom?   
26. 11. 2007 Sen o bohatství Jindřich  Kalous
23. 11. 2007 Na hřbetě želvy k chudobě Lukáš  Rázl
23. 11. 2007 Zatímco si plníme nádrž auta benzinem, kdesi v dáli je bičována mladá žena Miloš  Kaláb
22. 11. 2007 Po nás potopa? Jan  Makovička
22. 11. 2007 Energy Returned/Energy Invested Zdeněk  Wognar

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu   
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Al Gore dostal Nobelovu cenu, Klausovi unikla jen náhodou   
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
5. 10. 2007 Katastrofa podnebných změn je už zde, varuje OSN   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
24. 11. 2007 Prezidentský kandidát Dennis Kucinich by v případě zvolení otevřel vyšetřování 11. září Jan  Zeman
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek

Český film RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
25. 10. 2004 Beslan, Beroun, Berkeley... Tomáš  Koloc
24. 9. 2004 Žvástat lze i o plynových komorách... Karel  Dolejší
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
21. 9. 2004 "Rusko není schopno samo řešit situaci v Čečensku"   
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu