7. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 12. 2007

Zachraňme Terezu

Asi tak by se dal parafrázovat titulek oblíbeného amerického filmu Zachraňte Willyho.

Tentokrát ale nejde o roztomilé velrybí mládě, ale o skutečné dítě, lidskou bytost, které se nikoli vlastní vinou ocitla v soukolí asociálního a lidsky nepochopitelného jednání české justice. Soudce Miloslav Sládek není bůh, ale neví to. Blázinec nenaučí lásce, i když si to soudce myslí. Ani nucený pobyt v léčebně nevyléčí mladou slečnu ze strachu z otce. Jen v dítěti posílí vzdor a odpor vůči biologickému otci Lubomíru Chocovi, který svou žalobou zavinil její internaci, a odpor i vůči společnosti, jejím zákonům a lidem, kteří ty zákony prosazují. Stát ani soudce nemůže nařídit dítěti, že má milovat tatínka. Soudce, který se o to snaží internací dítěte, by sám potřeboval psychiatrickou léčbu.

V červnu letošního roku vzbudilo zájem českých médií rozhodnutí soudce obvodního soudu pro Prahu 8 Miloslava Sládka ve věci nezletilé desetileté Terezy Smutné.

Její matka žádala o předběžné opatření, aby se její dcera nemusela během prázdnin každý týden stýkat se svým otcem, protože kromě jiného Tereza měla odjet na dětský tábor, krasobruslařské soustředění a k moři. Vzhledem k tomu, že mám dvě školou povinné děti, pak vím, že prázdniny jsou opravdu zasloužené a každé dítě by si je mělo užít s kamarády, rodiči - prostě tak, jak je u dětí normální.

Každý normální člověk by důvody pochopil. Ale ne tak soudce obvodního soudu. Desetileté dítě místo na prázdniny putovalo nejprve na psychiatrii. Soudce chtěl, aby s Terezou v neutrálním prostředí „mohli pracovat odborníci“... Následovala silná mediální i odborná kritika, ke které se připojil i prezident Václav Klaus. Tereza byla přemístěna do Olivovy dětské léčebny, kde strávila celé prázdniny.

Je nutné poznamenat, že téměř zákaz styku s matkou a působení psychologů nevedl ke změně vztahu k biologickému otci. A tak v září Terezu pustili. Soud svěřil Terezu opět do péče matky, ale nařídil, aby obě ambulantně docházely do azylového zařízení.

Je pravda, že do léčebny odcházela holčička a z léčebny přišla puberťačka, proces se urychlil a na pubertu žádná pilule neplatí. Primářka Olivovy léčebny měla okamžitě odpověď. Ony dělaly vše pro zpříjemnění jejího pobytu a společnost starších děvčat vyhledávala sama. Tak si nestěžujte, vzkázala prostřednictvím médií...

Veškerá usnesení soudu byla plněna, Tereza chodila na terapie do Domu tří přání a léčila si svoji nelásku k otci . Nevyléčila ji.

Soud měl o jejím osudu rozhodnout 6. prosince. Nerozhodl a odročil rozhodnutí na leden se zdůvodněním, že se nic nezměnilo a že soudce uvažuje o opětném umístění Terezy do Domu tří přání, nebo že ji svěří do péče biologickému otci, který si sám vybere vhodné zařízení.

Rozsudek bude určitě bezchybně zdůvodněn, soudce přeci rozhoduje podle práva, zákony máme na všechno. A dítě prostě musí mít rádo své rodiče i kdyby čert na koze jezdil. Dva měsíce v Olivově léčebně nepomohly, terapie v Domu tří přání také ne, tak lásky dosáhneme silou.

Případ je zajímavý také v tom, jak rozdílně se soudci staví ke kauzám dětí. V podobném případě na Praze–východ soud rozhodl neprodleně a v zájmu dítěte, u kterého konstatoval, že v pubertě je nejlepší být doma u milujícího rodiče.

Tereza měla zkažené nejen velké prázdniny, teď má zkažený advent, vánoce a celý další měsíc bude čekat co s ní ruka zákona, takto pan soudce, udělá.

Soud ale má bránit její práva, nikoli práva jejích rodičů na styk s ní. Soud má bránit dítě před egocentrismem a nezodpovědností rodičů a nikoli posílat dítě do jakýchkoli zařízení, kde mu vysvětlí, že tátu či mámu musí mít rádo. Povinně.

Co se všemi dětmi , které žijí v úplných rodinách a také se hádají s tátou nebo mámou? Co se všemi dětmi, které nemají své rodiče rády? Takový je život a děti prostě někdy nesouhlasí se svými rodiči, nenajdou k nim vztah - i přes veškerou snahu. Děti z těchto rodin neposílá nikdo do léčebných zařízení. Rodiny si vztahy mezi svými členy řeší samy a často ani nevíme, že kluk v pubertě má problém s tátou, protože ten ho nerespektuje a třeba ponižuje. Nebo má problém s mámou, protože nemá čas. Nebo má problém s oběma rodiči, protože si prostě nerozumí.

Další otázka, která se naskýtá v souvislosti s Terezou, je otázka vztahu a citu. Rodiče obvykle chtějí pro děti to nejlepší a často rozhodují za ně. Rozhodují autoritativně o tom, co je pro ně nejlepší. Ale snad žádný rodič nechce, s výjimkou sadistů, pro děti to nejhorší. Co je to za rodiče, který nechá tímto způsobem trápit dítě jenom proto, aby byl sám spokojený? Nota bene když ve skutečné rodině s dítětem nikdy nežil. Psychiatrička Alena Uváčiková u soudu tvrdila, že má Tereza z Choce strach.

Aleš Hlaváček, který žil až do roku 2006 s Terezou a její matkou ve společné domácnosti, na otázku soudu, co by dělal, kdyby byl na místě jejího skutečného otce, odpověděl, že by se jí vzdal, protože ví, že by to bylo v jejím zájmu i když by to pro něj bylo těžké.

Případ Terezy Smutné otevírá řadu etických otázek českého soudnictví, poukazuje na odcizenost rozhodování soudů, na nehledání spravedlnosti, ale pouze naplnění některé formální litery zákona. Poukazuje na nedostatky v respektování práv dětí, na necitlivý přístup k otázkám etickým. Ukazuje i nečinnost senátu a schopnost soudu zdůvodnit úplně všechno. Případ ukazuje i na to, že soudcovská moc je v této zemi nekontrolovatelná a pokud se dostanete do jejích spárů, pak můžete mít celou řadu problémů. Dostat se před soud můžete, i když nic špatného neděláte.

Dospělému to vše přijde absurdní a nespravedlivé, ale co si odnese do svého dalšího života desetileté dítě? Kde je senát obvodního soudu, u kterého leží stížnost pro podjatost, kde je moudrost, pokora a úcta k právu? Kde je empatie a přístup k dítěti?

Rodiče mají nést odpovědnost, ne desetiletá holka, která stojí na prahu života. Tu má soud chránit. A tou ochranou není určitě ani psychiatrie ani Olivova léčebna, ani Dům u tří přání. Tou má být vždy člověk, který jí má rád a který ji zajistí její hmotné i citové potřeby.

Z jedné strany chceme omezit časté umisťování dětí do ústavů, chceme pomáhat rodinám v těžkých sociálních situacích. Z druhé strany posíláme děti do blázinců, protože nemají rády své rodiče a jsou „programovány“. Inu, Absurdistán.

Co dodat závěrem? Snad se konečně najde někdo, kdo řekne, že král je nahý. Kdo řekne, že i soudce může být blázen. Někdo, kdo vězněné Tereze a dalším dětem s podobnými osudy pomůže. Šance na spravedlivé a moudré jednání soudce v Praze 8 ve věci nezletilé Terezy totiž neexistuje. Desetiletou Terezu zřejmě opět čeká léčebna.

Autorka je poslankyní ČSSD, členkou sociálního výboru Parlamentu, výboru pro evropskou integraci a stínovou ministryní pro ženu a rodinu. Původní profesí je učitelka, v minulém období se věnovala i problematice školství, zejména učňovského.

                 
Obsah vydání       7. 12. 2007
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci
7. 12. 2007 Balujevskij ve Washingtonu: Blufuje Írán?
8. 12. 2007 Kartelový skandál britských supermarketů
8. 12. 2007 CIA zničila videozáznam mučení svých vězňů
9. 12. 2007 Lumír Bobek z Českého svazu mužů opisuje
7. 12. 2007 Bůh má Jiřího Čunka rád Bohumil  Kartous
7. 12. 2007 Zachraňme Terezu Anna  Čurdová
7. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Falešné alternativy neboli mediální pasti Immanuel  Wallerstein
8. 12. 2007 Krize politična, elektronická peep show a nutnost politického transvestismu Mirek  Vodrážka
30. 11. 2007 Jací jsme
7. 12. 2007 Strategické lety strategických bombardérů
7. 12. 2007 Írán: Pohádky tisíce a jedné noci 2, ale teď už doopravdy, milé děti
7. 12. 2007 PPF a ruský Ingosstrach
7. 12. 2007 Některé činy nelze ani vysvětlit, ani obhájit Štěpán  Kotrba
8. 12. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Zelení nejsou ekologičtí
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Oči prchly pod kameny Petr  Maděra
7. 12. 2007 Voda vroucí, možná živá Ladislav  Žák
7. 12. 2007 Se spoustami vzpomínek budu muset něco podniknout Pavel  Kopecký
7. 12. 2007 Ceterum autem censeo Ladislav  Žák
7. 12. 2007 "Doufám, že tě to nezdrtí, ale budeš popravena" Jan  Čulík
7. 12. 2007 Student češtiny z Oxfordu hledá dočasnou práci v České republice
7. 12. 2007 Informácie treba ryžovať Mária  Moravčíková
6. 12. 2007 Padl hlavní důvod, my lžeme dál... Jan  Neoral
7. 12. 2007 Ruská flotila vyplouvá na světové oceány
6. 12. 2007 Greenpeace v Prunéřově
6. 12. 2007 Letoun F-16 sestřelil balistickou raketu Stanislav  Kaucký
6. 12. 2007 Budu protestovat proti bičování znásilněné dívky Lukáš  Lhoťan
7. 12. 2007 V Bhópalu to nebyl terorismus
7. 12. 2007 S panem Wagnerem nás pojí jen určitá kultivovanost
6. 12. 2007 Mandelinka bramborová vrací úder Filip  Gregor
6. 12. 2007 Národ pod palbou Fidel Castro Ruz
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
4. 12. 2007 Urážím ji, protože je blbá! Jan  Paul
6. 12. 2007 Výsledky mezinárodního výzkumu PISA 2006
6. 12. 2007 Kdo si také stěžuje do Štrasburku František  Beneš
6. 12. 2007 Dnes stávka - co zítra? Václav  Votruba
6. 12. 2007 Toulky nacionalismu českou minulostí Lukáš  Zádrapa
6. 12. 2007 Chlapsky řízný Karel Steigerwald a jeho fressen, ficken, fernsehen v Mladé frontě Karel  Březný
6. 12. 2007 Vládci světa Milan  Valach
5. 12. 2007 Být vášnivým Čechem Luděk  Toman
5. 12. 2007 Hrůzo hrůz: BBC interviewuje komunistku!
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007