6. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 12. 2007

Chlapsky řízný Karel Steigerwald a jeho fressen, ficken, fernsehen v Mladé frontě

Nečtu pravidelně MFDnes již několik let. Připadá mi jako zajímavé noviny, líbí se mi zpracování většiny témat a rubrik. Osobně mi však vadí poslední roky jev, za který považuji často účelově prováděné výběry autorů a článků především v rubrice NÁZORY u určitých ožehavých společenských témat. Jako by hlavní snahou redakce této rubriky nebyla potřeba pokud možno poskytovat čtenářům objektivní či vyvážené informace z různých spekter společnosti formou osvěžujících názorů a příspěvků. Natož nabídnout prostor pro otevřenou diskusi. Snahu redakce Názory MFD v tomto směru vnímám jako pokusy cíleně ovlivňovat veřejné mínění.

Může to být v souladu s cílovými zájmy některých mocenských skupin?

Je například zajímavé, že zhruba 70% veřejnosti nesouhlasí s výstavbou radarové stanice armády USA na území ČR, přesto nebo právě proto se někteří uvědomělí novináři a redaktoři nejen v MFD snad rozhodli, že budou českou veřejnost pravidelně vychovávat či osvěžovat svými či vhodně vybranými názorovými injekcemi

Dne 29.11.2007 jsem narazil na dva publikované, mírně řečeno, diskutabilní názorové články. Ten den se zase v MFD urodilo, proto doporučuji k přečtení:

"Nevesele o užitečných idiotech" -- autor Karel Steigerwald -- strana A8

"Co pořád vadí Rusku" -- autor Miloslav Bednář -- strana A9

Našel jsem aspoň jeden názor z opačného spektra a se stejným prostorem? Ale kdeže. A jak je to jiné dny? Pokud je někdy zveřejněný názor PROTI RADARU, projdou redakčním sítem MFD většinou příspěvky týkající se obav o zdraví, o letecký provoz, obav na kvalitu radiových a satelitních signálů a nebo pochybnosti o přínosu pracovních sil u tohoto projektu pro chudé Brdsko a jiné skutečně "nejrelevantnější" otázky. Není to cílena snaha o rozředění pozornosti od jiných a zásadnějších otázek?

Jsem přesvědčený, že procentuální poměr zveřejněných článků a názorů redaktorů a osobností se vyhovujícím postojem u tématu PRO A PROTI RADARU je ve značném protikladu s výše uvedeným údajem o nesouhlasu 70% české veřejnosti s umístěním tohoto zařízení. Nemohu být asi překvapený, není to u MFD nic nového, že podobně orientované články či názory, jako příspěvky u výše uvedených pánů, vycházejí poměrně často. Účel stejný, tradice dlouholetá, někteří flexibilní autoři taky.

Pouze krátce se zastavím u diskutabilního příspěvku pana filozofa Bednáře "Co pořád vadí Rusku". Z časových důvodu si proto dovolím několik sarkastických zjednodušení tohoto dílka - pan Putin nechce porozumět věcnému vysvětlení pana Bednáře a dalších, že radar není proti Rusku a proto nemá žádné právo se bát. Basta. Načež byl z hrobu byl povolán kancléř Bismarck, aby nám průzračně vysvětlil současné motivy těch našich divných sousedů. Autor to tedy, lidově řečeno, rázně a neotřele natřel nejen Rusku, ale Německu a návdavkem i EU. Zase nám všichni okolo špatně rozumějí a navíc nás chtějí poručníkovat, tedy skoro všichni. Naštěstí se našli v temném lese další přátele to praví. Samozřejmě, doporučuji si udělat svůj názor u tohoto článku, každý to může vidět jinak.).

Daleko více jsem byl překvapený řízným článkem p. Karla Steigerwalda s názvem "Nevesele o užitečných idiotech". Tento expresivní článek mi svým obsahem a formou připomněl onu dobu uvědomělých a taky chlapsky řízných článků Rudého práva či levé Mladé fronty. Tehdy byl pro nezávadné a vyvolené novináře či autory "nepřítel" znám, stačilo věrně sledovat linii vedoucí strany a mohla začít mediální fackovačka zkrachovanců, zaprodanců, příp. naivních a zneužitých".

Aspoň byla tehdy v 70. a 80. letech pro ty uvědomělé a iniciativní soudruhy novináře, redaktory a ...... práce, sice špinavá a za pár stříbrných, ale zjednodušeně řečeno, malé české povaze s pružnou páteří to stojí za to.

Konkrétněji k článku p. Karla Steigerwalda (lze přečíst v MFD 29.11.2007, strana A8) :

Neznám zázemí a pohnutky demonstrací občanů tehdejší NSR vůči umístění raket USA. A je vysoce pravděpodobné, že u velké části občanů byly skutečně naivní a je možné, že u některých složek těchto hnutí se octly peníze z Kremlu (velmi nepravděpodobné, pozn. JČ: aktivisté na Západě mají svou čest). Bylo to doba bipolárního rozdělení světa, doba, o které jsem si myslel, že v Evropě relativně nedávno skončila. Věřím také, že na území ČR probíhají operace různých tajných služeb, tedy nejen těch ruských. Rád bych připomenul panu Steigerwaldovi, že rozpočty tajných služeb USA budou řádově vyšší než ruské. Alespoň tak soudím dle armádních rozpočtů, které jsou 15-20x vyšší na straně USA. Dle mediální masáže, (můj osobní názor) ze strany mnohých českých politiků, novinářů a redakcí, pomocí vybíraných zveřejňovaných článků a názorů v českých médiích (četnost podílů těchto článků je v jasném rozporu s četnosti názorů většiny obyvatel této země, která si základnu nepřeje) by snad někoho mohla napadnout zlomyslná otázka, kteréže to zahraniční rozvědky jsou v bitvě na mediálním poli v ČR úspěšnější? Ale to se pouštím do spekulací, které nejsou podložené jasnými fakty či důkazy. Stejně jako pan Steigerwald, někteří novináři veřejnoprávní televize a tajemně a nekonkrétně hovořící experti.

Nemyslím si taky, že většina odpůrců radaru se řídí větou "raděj ruskoarabský než mrtvý". Pan Steigerwald použil starou dobrou mediální manipulativní podpásovku -- vloží se do úst oponentovi něco, co neřekl, pak se oponent poplive. Pan Steigerwald se možná stal oběti sofistikované vládní mantry, že většina odpůrců radaru jsou komunisti a islamisté.

Tento pán to možná neví, ale v této zemi žijí lidé, kteří si skutečně nejsou jisti, že ona raketová základna bude mít bezpečnostní přínos pro tuto zemi. Že žijeme v zemi, kde vládní politici v otázce radaru říkají různé verze, které za chvíli popřou, vydávají různé oficiální zprávy, které následně po sebeblamáži označí za předběžné. INFORMATIVNÍ A BROŽŮRKOVÁ BRAMBORAČKA. Čeká se na další expertízy od vládních "expertů", když ty první mohly nebo musely být zpracovány účelově a hochštaplersky. Že v této zemi žije hodně lidí, kteří se mohou myslet, že současná vládní garnitura si ani nechce připustit možné následky svého jednání. Vzdáním se územní suverenity se bohužel nevzdá tato země odpovědnosti, kterou může nést za případné kroky, které mohou být realizovány jiným státním subjektem pomoci tohoto radaru bez možnosti korekce ze strany příslušných orgánů a institucí ČR.

Jako další perlu u tohoto článku považuji názor K.S., který si dovolím ocitovat : " Jedním z nejsilnějších argumentů pro radar a rakety je právě odpor proti radaru a raketám. Když je vidím pochodovat, rebely s transparenty, s hezkejma holkama po boku, s očima, které svítí, říkám si, proud lidské naivity je nekonečný....." Klesám do kolen, to je přímo argumentační KO v 1. minutě.

Je to čistě náhodná podobnost s argumentačními průsery mnohých příznivců radaru? Např. pana Topolánka, který nám nejdříve tvrdil, že Rusku radar nevadí, a pak když zjistil, že vadí, a to hodně, že Rusko se tak silně cítí ohroženo, že uvažuje provést odvetná opatření. Což náš premiér a někteří mediální šikulové následně cynicky začali udávat jako důvod pro umístění radaru.

Uvědomují si tito mediální šikulové významový rozdíl mezi slovy PŘÍČINA A NÁSLEDEK? To jsou veletoče. Nevím, jestli se Rusko oprávněně či ne cítí ohroženo, ale věřím, že vysvětlení a záruky našeho charismatického předsedy vlády, marketingového specialisty na tabákové výrobky p. Klvani a ministryně pani Vlasty a spol. jsou tak fundovaná a nezpochybnitelně garantovaná, že Putin a jeho parta hodí ručník do diskusního ringu předem.

Plánované umístění raketové základny navzdory proklamacím pana Klvani může být jedním ze strategických kroků USA ve hře, kterou nikdo z nás nemůže a ani není schopen dohlédnout. Určitě taky ne námi zvoleni zákonodárci. A tito přesto neváhají iniciativně umístit českou veřejnost v roli užitečného pěšáka (idiota?) do šachové partie jaderných velmocí, do hry, u které neznáme a neovlivňujeme pravidla, ani cíl, ani 2 tahy dopředu. Do hry, kde pěšák má cenu pouze do té doby, dokud ho Velmistr nepotřebuje obětovat. Známe to z Mnichova, Jalty i roku 1968. Poučná není pro tyto "patrioty" ani tragikomická reakce a pozice neinformovaného premiéra ČR při nedávné tiskovce s ministrem zahraničí USA v Praze při oznámení skutečnosti, že Washington a Moskva jednají o přítomnosti ruských expertů na základně. Takže vod teďka to Pepíci bude jiné. Možná. Hlavně, že se pokusíme rychle rozštěpit tu socialistickou a akce neschopnou EU a NATO.

Tedy těm naším politikům a novinářům bylo jasně řečeno, že radar je proti terorismu, proti Iránu a KLDR. I pan Klvaňa to říká. Tomu to asi říkají při jeho návštěvách ve Washingtonu. Je to určitě proti Iránu a KLDR. Vděčnost a víra. Navíc pan Lábus za asistence TV kamer nabídne barevné letáčky, pan Smoljak vše vysvětlí a přidá morální apel, paní Zorka si popovídá v ČT s dětmi, pan Steigerwald napíše řízné články, vše navíc podmalováno optimistickou písničkou paní ministryně Vlasty. Je s podivem, že v této české zatuchlé idylce a ve společnosti těchto mravních a intelektuálních autorit si někdo vůbec dovolí pochybovat a dát to dokonce hlasitě najevo. Přiznám se, chybí mi taky ona proklamovaná vděčnost a víra.

Proto mi osobně referendum v této oblasti nepřekáži. Je otázka, zda výše sedící malá skupina slepců v poslaneckých lavicích, obklopená suitou servilních, v této zemi s vysokou mírou korupce, oddanosti a vděčnosti vůbec může nebo chce vidět v této pošmourné záležitosti lépe než my, ta slepá masa pod nimi. A že si mohu myslet, že tu slepotu či spíše tmu tu udržuje cíleně tato vláda.

Brání někdo vládě ČR zadat studie o účelu a vlivu radarové základny u více renomovaných zahraničních institucí, už s ohledem na proklamované nabídky USA, např. sdílení dat z tohoto zařízení s ruskou stranou aj.?

Nelze řešit íránský "problém" např. údery na vojenská jaderná zařízení, pokud se Bush nemýlí, stejně jako u Iráku na zbraně hromadného ničení?

Nebo umístit základnu blíže a výhodněji k jmenovanému ohnisku?

Není lépe tady v Evropě, poznamenané 2 světovými válkami, spolupracovat než vyvolávat konfrontace ?

Chápu, že občani tohoto státu, kteří mají tyto otázky nebo dokonce silné pochybnosti asi patří dle K.S. do skupiny Fressen, Ficken, Fernsehen.

Na závěr mám ještě na K.S. další dotazy k jeho článku:

Jaký je významový rozdíl mezi slovy ruský a sovětský?

Jaký společenské změny se udály mezi současností a dobou před rokem 1989?

Jaká fronta se posunula z Německa k nám ?

PS. Kouzlo nechtěného se redakci MFD dne 27.11.2007 povedlo dokonale. Napadlo mě to při čtení článku Z Mlhy do mlhy od p. Libora Dvořáka (MFD, strana A10, dne 27.11.2007).

Ve zveřejněném článku na stránkách MFD autor píše, jak hrstka ruských oligarchů po provedené privatizaci se v roce 1996 rozhodla, že ruským prezidentem se znovu stane Boris Jelcin, jehož preference se pohybovaly na 3-8 %. Cituji doslova " ... (Boris Jelcin) dokázal za VYDATNÉ POMOCI OLIGARCHŮ A JIMI VLASTNĚNÝCH MÉDIÍ porazit komunistického kandidáta Gennadije Zjuganova, a zabránit tak ....".

Co změnilo tak zásadně názor většiny ruských voličů? Známý ekonomický kolaps Jelcinovy politiky? Nebo vytrvalá komsomolská mediální agitka ruských uvědoměle "pravicových" novinařů úspěšně aplikovaná formou názorových flašinetů hlavně na spoluobčany s myšlením v úrovni zájmů Fressen, Ficken, Fernsehen ?

Chápu proto, možná mylně, chuť p. Steigerwalda, Klvani a dalších do namáhavé mediální práce, navíc námi zabedněnci a zaprodanci neoceněné. Apropos nebyl to pan Klvaňa, který nedávno zveřejnil, že odpůrců radaru už není ca. 70%, ale asi 49%?

Otevřenou diskuzi a přiměřený prostor v médiích pro pochybovače a jejich názory není třeba. O to víc na oponenty, přehlížené 7. velmocí, platí hlavně ta férová česká mediální fackovačka, a pokud možno, hodně hlasitá.

Bravo, pane Steigerwalde. "Kupředu pravá". Fressen, Ficken, Fernsehen!

A hlavně zvesela.

                 
Obsah vydání       6. 12. 2007
6. 12. 2007 Referendum nežádoucí - čertovský manuál pro starosty ... a nejen pro ně
6. 12. 2007 Letoun F-16 sestřelil balistickou raketu Stanislav  Kaucký
6. 12. 2007 Padl hlavní důvod, my lžeme dál... Jan  Neoral
6. 12. 2007 Vládci světa Milan  Valach
6. 12. 2007 Dnes stávka - co zítra? Václav  Votruba
6. 12. 2007 Chlapsky řízný Karel Steigerwald a jeho fressen, ficken, fernsehen v Mladé frontě Karel  Březný
6. 12. 2007 Budu protestovat proti bičování znásilněné dívky Lukáš  Lhoťan
30. 11. 2007 Jací jsme
6. 12. 2007 Toulky nacionalismu českou minulostí Lukáš  Zádrapa
6. 12. 2007 Mandelinka bramborová vrací úder Filip  Gregor
6. 12. 2007 Výsledky mezinárodního výzkumu PISA 2006
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
4. 12. 2007 Urážím ji, protože je blbá! Jan  Paul
6. 12. 2007 Soulož Vladimír  Holan
6. 12. 2007 Greenpeace v Prunéřově
6. 12. 2007 Film o strastech brněnského dramatika Ivo  Bystřičan
6. 12. 2007 Prodej seriálu 30 případů majora Zemana byl smluvně lepší než u jiných titulů
6. 12. 2007 Kdo si také stěžuje do Štrasburku František  Beneš
6. 12. 2007 Národ pod palbou Fidel Castro Ruz
6. 12. 2007 Gruzínská policie rozehnala mítink studentů
6. 12. 2007 Rusko -- Ukrajina : cena plynu zůstala pod kritickou hranicí
6. 12. 2007 Projekt Odhalení: Vyšla knížka gorilích říkanek Proč nehladit ježka
5. 12. 2007 Připomínejme si modernismus! Putin není komunista
5. 12. 2007 Proč není tragédií, že zvítězil Putin Ema  Čulík
5. 12. 2007 Být vášnivým Čechem Luděk  Toman
5. 12. 2007 Demagogie ohledně venezuelské reality Daniel  Veselý
5. 12. 2007 Cyber Terrorism and Crime 2007: hackeři mají slevu
5. 12. 2007 Hrůzo hrůz: BBC interviewuje komunistku!
5. 12. 2007 Evropské fondy: proč tolik pesimismu? Michael  Kroh
4. 12. 2007 Učitelíčci, stávka a hrobníci české vzdělanosti (politici) Milan  Purnoch
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2007 Chlapsky řízný Karel Steigerwald a jeho fressen, ficken, fernsehen v Mladé frontě Karel  Březný
6. 12. 2007 Padl hlavní důvod, my lžeme dál... Jan  Neoral
30. 11. 2007 Daj-li medajli reportérovi České televize - a mně se chce něco říct...   
26. 11. 2007 Spolehlivý a společný systém mezinárodní raketové obrany je racionální, nikoliv však současné americké řešení   
23. 11. 2007 Námezdný propagandista Tomáš Klvaňa, bojovník proti pravdě o radaru Jakub  Rolčík
23. 11. 2007 Americký radar podpoří komunisty v příštích volbách   
22. 11. 2007 Útočný radar Jan  Teplík
19. 11. 2007 Blížíme se tomu, co bývalo? Jan  Tamáš
18. 11. 2007 Američtí aktivisté protestují proti radaru   
18. 11. 2007 Solidarity with opponents of proposed US military base in the Czech Republic   
17. 11. 2007 Iniciativa Pro referendum píše Klausovi   
17. 11. 2007 Překvapivé reakce na americké pozvání ruských vojsk do Čech Petr  Nachtmann
16. 11. 2007 Saša Vondra varuje USA   
16. 11. 2007 Kdo je bude soudit? Boris  Valníček
15. 11. 2007 Profesor Zbyněk Raida k vládní zprávě o radaru: Konečně začátek věcné diskuse? Jakub  Rolčík