23. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 1. 2009

BRITÁNIE:

Tři britské televizní stanice se rozhodly odvysílat reklamu charitativních organizací ve prospěch finanční sbírky pro obyvatele Gazy, čímž vzrostl politický tlak na společnost BBC, aby změnila své rozhodnutí. BBC nadále tuto reklamu odmítá odvysílat. Tvrdí, že odvysílání této reklamy by poškodilo důvěru v její nestrannost, konstatovaly v sobotu v 18 hodin hlavní zprávy rozhlasu BBC. Citujeme podrobně z tohoto zpravodajství, protože je velmi zajímavé, jak BBC informuje o kontroverzi, která se týká jí samotné. Byla to první zpráva ve zpravodajském bulletinu. (JČ) Zpráva pokračovala:

24. 1. 2009

Ačkoli se dosud živím jako novinář, od 1.září 2008 pracuji jako terapeut a amatérský "fundraisera" ústavu pro tak zvaně "postižené" v Srbči u Rakovníka. Vesnice leží asi padesát kilometrů od Prahy, má asi dvě stě obyvatel, poštu, která je otevřená tři hodiny denně, krám se smíšeným zbožím a není tu mobilní signál.

Náš waldorfský týdenní stacionář s chráněnou dílnou Společenství Dobromysl (www.dobromysl.info) je v přirozeném centru vesnice, bývalém schwarzenberském dvoře s románskými základy a barokně-klasicistní vnější úpravou. V tuto chvíli v něm žije sedm klientů ve věku od 24 do 59 let, tři kolegyně, dva jejich manželé, čtyři děti, fena Mája, kocour Chlup, dvě ovce, koza, párek hus a hejno slepic.

23. 1. 2009

Dlouhotrvající vládní hra s dramatickou zápletkou a nejasným výsledkem skončila. Prezident jmenoval novou ministryni a nové ministry.

Mediální posilou a ministrem s nejvyšší přidanou hodnotou má údajně být ministr bez portfeje, s podtitulem pro lidská práva a menšiny, hudebník Michael Kocáb. Nic proti hudebníkům ve vládách, i Američané zvolili guvernérem holywoodskou hereckou hvězdu Schwarzeneggera a modelka Carla Bruni vydatně pomáhá svému manželovi Sarkozymu v jeho prezidentské práci. Michael Kocáb, coby interpret takových hitů, jako např. „S cizí ženou v cizím pokoji“ a se svojí politickou a podnikatelskou zkušeností (investiční fond Trend) je přímo předurčen pro toto ministerstvo.

24. 1. 2009

Nejsem medicínský profesionál, naopak vzhledem ke vrozenému handicapu častý příjemce zdrav. péče. Právě proto je mi líto, že lidé podobného osudu se stali faktickými rukojmími jakoby ideologicky motivovaných sporů (ve skutečnosti i tady jde o peníze až v první řadě). Mám za to, že odstoupivšímu ministrovi Julínkovi se nepodařila žádná z tzv. reforem, pouze polarizovat až rozeštvát všechny zúčastněné, píše Antonín Konečný.

23. 1. 2009

Z INTERNETU

Jaký je rozdíl mezi poplatky ve zdravotnictví v Česku a v SRN? Tady máme socialistický kapitalismus, tam je sociální kapitalismus a v tom je velký rozdíl. Tam nemají nějaké Cikrty či Julínky, ale sestavení celého systému přenechali odborníkům. To, co z toho vzniklo, je sociálně spravedlivé a přijatelné pro všechny. Nikdo není znevýhodněn a každý přispívá na zdravotnictví dle svých možností. V Česku je nejvíce sociálně nespravedlivé právě to, co oba Tomášové vychvalují jako největší přednost: - hranice 5.000 Kč pro každého.

23. 1. 2009

POZVÁNKA

Seminář Masarykovy dělnická akademie a družstva pro ekonomická, politická a sociální studia Fontes Rerum se bude konat ve čtvrtek 5. února 2009 v 17.00 hodin v místnosti č. 319 v Klubu techniků, Český svaz vědeckotechnických společností na Novotného lávce 5, Praha 1.

V diskusi vystoupí: ředitel pro vnější vztahy CUKROVARY TTD Martin Kolář, stínový ministr životního prostředí ČSSD Petr Petržílek, vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský, president Agrární komory České republiky Jan Veleba. Diskusi bude moderovat předseda družstva FONTES RERUM Jan Mládek

23. 1. 2009

EurActiv│ Odborníci na energetiku v pondělí v Evropském parlamentu diskutovali o projektu Nabucco, který by měl Evropě pomoci diverzifikovat klíčové energetické zdroje a snížit tak závislost sedmadvacítky na dovozech zemního plynu z Ruska. Podle energetických expertů, kteří představili v pondělí svou zprávu v Evropském parlamentu, není právě skončená energetická krize dostatečným argumentem pro výstavbu Nabucca. Co se týká politické podpory, nemohl přitom dlouho diskutovaný projekt dostat před nadcházející konferencí v Budapešti (věnované pouze Nabuccu) asi lepší impuls, než zastavení dodávek zemního plynu z Ruska. Nový plynovod je navíc jednou z hlavních priorit českého předsednictví a pro jeho realizaci se vyslovili v prosinci na summitu Unie i čelní představitelé jednotlivých členských států.

23. 1. 2009

ŠOK│AB│ Intifáda skončila už před lety. Kdo to nepochopil, žije v zajetí paranoidního bludu. Zatímco v roce 2002 se odpálilo 55 sebevražedných atentátníků a zemřelo přitom 220 osob, v roce 2007 už to byl jen 1 atentátník a výsledkem byly 3 mrtví. Podivuhodná ztráta palestinské chuti umírat pro "svatou věc". Zatímco v roce 2001 bylo zraněno při teroristických útocích 1785 izraelských civilistů a 809 vojáků, v roce 2007 to bylo pouze 110 civilistů a 181 vojáků. Prozrazuje to statistika izraelského ministerstva zahraničních věcí.

statistika obětí teroristických útoků na stránkách izraelského ministerstva zahraničních věcí
Victims of Palestinian Violence and Terrorism since September 2000 ZDE

23. 1. 2009

"Žádní bojovníci tady nebyli," řekl a ze země zvedl pytlíky od brambůrek, na nichž byly vytištěny nápisy v hebrejštině. "Myslíte si, že vojáci jedí brambůrky a sedí na tanku, když na ně někdo střílí?"

"Není pravda, že vás nenávidíme, nechceme vám udělat nic zlého. Jen chceme ochránit naše děti, jejich rodiče, jejich rodiny," vzkázal obyvatelům Gazy izraelský premiér Ehud Olmert. Olmert také vyjádřil politování nad tím, že byli zraněni a usmrceni civilisté, kteří s konfliktem neměli nic společného, a za bolest, která byla způsobena jejich rodinám v důsledku, jak uvedl, "nesnesitelné situace, kterou vytvořil Hamas", konstatovala moderátorka pořadu BBC From Our Own Correspondent (což je ekvivalent českého Zápisníku zahraničních zpravodajů).

Reportér Christian Fraser však svědčil o tom, že v Gaze byly celé čtvrtě srovnány se zemí. Mnoho z 1300 lidí, kteří tam byli usmrceni, byly děti:

Čtyřletá Samma Abitrabu je čtyřletá holčička s podmanivým úsměvem, pod jehož dojmem roztaje srdce i toho nejotrlejšího reportéra, svědčí autor. Když jsme ji poprvé uviděli v nemocnici v egyptském El Ariš, hned na druhé straně hranice z Gazy, hrála si s nafouknutou chirurgickou rukavicí. Lékaři jí tu rukavici nafoukli, aby odvedli její pozornost od toho, že jí museli udělat další bolest, když ji do ruky museli zavést kapačku. Samma byla zasažena do zad střelnou ranou z velké blízkosti. Kulka jí poškodila páteř a holčička už zřejmě nikdy nebude chodit.

23. 1. 2009

Italský deník Corriere della Sera citoval obyvatele Gazy, kteří tvrdí, že během 22 denního izraelského útoku zemřelo "jen" 600 osob, daleko méně než 1300, kterýžto počet uvádí palestinské zdravotnictví.

"Je možné, že v Gaze zahynulo maximálně 500 - 600 lidí, většinou to byli mladíci ve věku od 17 do 23 let, které naverboval Hamas - ten je poslal na smrt," citoval list odhad lékaře v hlavní nemocnici v Šifě.

23. 1. 2009

Avšak když jsem se nyní po deseti letech vrátil do Izraele, zjistil jsem, že se Izrael podstatnou měrou změnil k horšímu. Je tu daleko méně disidentů, než kolik jich tu bývalo, a když někdo vyjádří odlišný názor, je to daleko častěji považováno za projev neloajality.

Díval jsem se na vynikající animovaný dokumentární film Valčík s Baširem o izraelské invazi do Libanonu r. 1982, píše v deníku Independent Patrick Cockburn. Film končí masakrem asi 1700 Palestinců v uprchlických táborech Sabra a Šatila.

Brzo poté jsem pak znovu viděl televizní záběry rozbitých mrtvol Palestinců, usmrcených izraelskými bombami a střelami v Gaze během dvaadvacetidenního bombardování. Znovu jsou slyšel tytéž unavené a obscénní výmluvy - že Izrael jaksi nemůže za nic. Hamas používá civilisty jako lidské štíty a vůbec - tento argument se používá spíš v ústraní - dvě třetiny obyvatel Gazy hlasovaly pro Hamas, takže si zaslouží, ať se jim stane cokoliv.

23. 1. 2009

Společnost BBC odmítla odvysílat celostátní humanitární reklamu, vyzývající britskou veřejnost, aby finančními dary podpořila občany v Gaze. V důsledku toho se nedostane humanitárním organizacím milionů liber od dárců, které by poslaly do Gazy Disaster Emergency Committee (Nouzový výbor pro katastrofu), střechová organizace 13 humanitárních organizací, zahájil ve čtvrtek v Británii celostátní sbírku na pomoc Gaze. Uvedl, že devastace v Gaze je "tak obrovská, že britské humanitární organizace byly donuceny jednat."

Avšak společnost BBC nyní výjimečně porušila dohodu z roku 1963, kdy přislíbila, že bude zadarmo vysílat informace o sbírkách na humanitární účely. Ostatní britská média se pak zachovala stejně jako BBC.

BBC uvedla, že je znepokojena obtížemi, které znemožní dopravu humanitární pomoci obětem v nestabilní situaci. BBC dodala, že nechce riskovat, že by ztratila důvěru veřejnosti ve svou nestrannost.

ZdrojZDE

23. 1. 2009

Stránka Disasters Emergency Committee, kde je možné online darovat peníze na pomoc Gaze, je ZDE. Vyzkoušeli jsme, funguje. Když to nezveřejnila BBC, mohou to zveřejnit BL, upozorňuje Bohdana Marvalová

Pomůže těm Palestincům také Člověk v tísni?

23. 1. 2009

Pane Lustigu, vážím si Vás a hluboce respektuji Vaši nesdělitelnou a traumatizující zkušenost Žida v průběhu Holocaustu, avšak nemohu si pomoci, abych nezareagoval na Váš článek "SVĚT: Izrael nemůže stát se založenýma rukama", který byl zprvu publikován v deníku Právo a posléze na Neviditelném psu. Emotivně zde obhajujete právo Izraele na útok proti Gaze, avšak Vaše argumentace se naprosto rozplývají pod nánosy bolestných proklamací a zoufalých výkřiků "V Izraeli se zase bojuje"... "Moji bratři opět krvácejí a umírají"...

23. 1. 2009

"Sláva povstání ve Varšavském ghettu a heroismus několika jiných, kteří bojovali, jsou totožné s jejich odmítnutím smrti, kterou jim nacisté nabídli, a která ve srovnání s tím byla snadná -- smrti před popravčí četou nebo v plynové komoře."

Hannah Arendt: Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil. Penguin Classics, 1992. P. 12.

Včera, ve čtvrtek 22. ledna, papež Benedikt XVI. zrušil edikt svého předchůdce Jana Pavla II. o exkomunikaci tradicionalistických biskupů sdružených kolem Kněžského bratrstva Svatého Pia X. Hlavním důvodem vyloučení tohoto směru bylo odmítání modernizace katolické církve po II. vatikánském koncilu -- tedy procesu, který katolicismu v poválečné demokratické společnosti vlastně vůbec poskytl legitimitu. Ve stejný den agentury informovaly o rozhovoru, který jeden z omilostněných kněží, Richard Williamson, poskytl švédské televizi. "Myslím, že plynové komory nebyly. Myslím, že v koncentračních táborech zahynulo 200.000 až 300.000 Židů, ale ani jeden v plynových komorách," řekl tento tradicionalistický katolík.

23. 1. 2009

BÝVALÍ NORMALIZÁTOŘI VE VYSOKÝCH FUNKCÍCH MAGISTRÁTU

Ředitel odboru kultury Magistrátu hl. m. Prahy Jan Kněžínek vyřadil žádost Jazzové sekce o grant z důvodu, že údajně nepředložila doklad o své registraci. Jazzová sekce, existující letos 40 let, a vedená ve veřejně přístupném registru občanských sdružení, schválených MV ČR, tvrdí, že doklad dodala. V odpovědi řediteli Kněžínkovi uvádí, že jeho odbor měl od listopadu 2008 čas o případné doplnění požádat. Podle Sekce je skutečným důvodem strach z publikování jmen kamarádů pracovníků současného Magistrátu, kteří se za normalizace podíleli na zákazech a uvěznění členů Jazzové sekce a snahy Magistrátu pravdu o normalizaci zamlčet.

23. 1. 2009

Reakce na článek Petra Wagnera "Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra"

Problém naší bezútěšné politické scény je, že nehledáme společně to nejlepší pro společnost, ale snažíme se hlava nehlava prosadit svůj názor. A to mimo jiné za pomoci hulvátství a demagogie. I to je dědictví komunistické diktatury. A musím přiznat, že trochu jednostranného pohledu jsem si všiml i v článku Ideologické hruzy pana magistra Šnajdra. Proto se pokusím předložit i trochu jiný, pokud se mi někde podaří tak i objektivní, náhled. Pro upřesnění -- reaguji na článek, ne na interview ČT, píše dr. Jan Marek, přednosta léčebny dlouhodobě nemocných v léčebném ústavě v Žamberku Albertinum.

23. 1. 2009

Barack Obama zahájil totální likvidaci celé Bushovy války proti terorismu. Nařídil uzavření tajných věznich CIA, zakázal mučení a posílání vězňů k výslechům do třetích zemí. Požaduje vytvoření nových předpisů pro vězně. Jmenoval také nového amerického vyjednavače pro Blízký východ, bývalého senátora George Mitchella.

Skupina 16 admirálů a generálů v penzi konstatovala na shromáždění, které uspořádala organizace Human Rights First, že Obamovo rozhodnutí obnoví morální autoritu Ameriky ve světě a posílí její národní bezpečnost. "Prezident Obama odmítl falešnou volbu mezi národní bezpečností a našimi ideály."

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 1. 2009

Podle oficiálního úsudku je nyní Velká Británie v hospodářské recesi. Britská ekonomika se v posledním čtvrtletí minulého roku zmenšila nejrychleji za posledních třicet let. Od října do prosice 2008 se podle údajů z Národního statistického úřadu zmenšila ekonomika o 1,5 procent, v třetím čtvrtletí r. 2008 o 0,6 procent. Pokud se ekonomika zmenšuje po dvě čtvrtletí za sebou, oficiálně se to považuje za recesi. Nezaměstnanost stoupla skoro na 2 miliony, tedy 6,1 procent.

V recesi jsou také Spojené státy, Japonsko a Německo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 1. 2009

ANALÝZA

Zatímco ve vyspělých evropských zemích či na úrovni společných orgánů Evropské unie je naprostou samozřejmostí v takto krizových momentech vyzvat ke spolupráci sociální partnery, v České republice se na jakýkoli podnět ze strany sociálních partnerů -- zvláště pak odborů -- pohlíží a priori s nedůvěrou. Přitom ČMKOS po celý uplynulý rok upozorňovala na trendy vývoje světové ekonomiky a na rizika jejích projevů u nás a žádala, aby se vláda ČR, stejně jako ostatní vlády, chovala naprosto pragmaticky a začala práce na variantních scénářích krizových opatření. Místo toho se ztratil čas planými disputacemi, zda je, či není krize. Vyloučením zástupců skupin občanů nejohroženějších finanční krizí ze spolupráce na vytváření protikrizových opatření se důvěra (o kterou v této krizi jde na prvním místě) neobnoví.

Snad nejotevřeněji se k této otázce svým specifickým způsobem vyjádřil premiér Topolánek při představení deseti členů Národní ekonomické rady vlády: "Nemám pocit, že by mi tu chyběla dojička, matka tří dětí."

Britské listy přinášejí plné znění analýzy makroekonomického oddělení ČMKOS. Jedním z důvodů je i to, že tento názor žádné z "mainstreamových" médií nepovažovalo za nutné zveřejnit, ačkoliv pravicových žvástů od "renomovaných analytiků" už zaznělo snad až příliš. První verze tohoto dokumentu byla zpracována a rozeslána k diskusi vedení ČMKOS a odborových svazů ke dni 10. prosince 2008 ještě před schválením státního rozpočtu. Předložený dokument, zpracovaný ke dni 13. ledna 2008, je druhou verzí. Tato verze již bere v potaz schválení státního rozpočtu pro rok 2009, vytvoření Národní ekonomické rady -- poradního orgánu předsedy vlády -- a samozřejmě zhoršující se situaci české ekonomiky. Dokument se stal východiskem podkladového materiálu ČMKOS pro jednání mimořádné tripartity k ekonomické krizi. │ŠOK

23. 1. 2009

Ve čtvrtek vydal Barack Obama čtyři exekutivní příkazy ohledně Guantánama, mučení a posílání vězňů do třetích zemí. Příkazy se rovnaly odsouzení filozofie Bushovy vlády, která se domnívala, že v boji proti terorismu může vytvářet nové zákony, píše Susanne Goldenberg v deníku Guardian. Obama tuto filozofii odmítl i tím, že zdůraznil, že jeho vláda nebude používat žádného právního názoru, který vydalo Bushovo ministerstvo spravedlnosti po 11. září 2001.

23. 1. 2009

Na můj marný pokus o zboření mučednického kultu Jana Palacha se sešlo několik reakcí. Zajímavé jsou odpovědi Jana Prachaře a Lukáše Borovičky zejména v tom, že s mými argumenty nesouhlasí, ale zároveň si oba ostře protiřečí. Borovička existenci kultu obhajuje a tvrdí, že je součástí ryze českého "mučednického komplexu", zatímco Prachař si myslí, že žádný není a nemá proto cenu jej ani rozbíjet. Jak to tedy je?

22. 1. 2009

Není nemalá hloupost zvykat si rovněž v tomhle "na změnu"?

Nevšimli jste si někdo náhodou z těch televizních záznamů z 20. ledna 2009 před Bílým domem, že tam -- kromě všeličeho jiného -- byl také rozvinutý následující tříslabičný a pauzami rozsekaný nápis: "O -- bam -- ah"? (Mějte "fakt" trpělivost. Snad to nebude naškodu.)

23. 1. 2009

Česka se něco podobného přece netýká!

Copak to neznáme i od nás? Když se někdo v té či oné "branži" dobře uchytí a následně zavede, pak i jeho potomstvo má v takové branži předem ustláno. Nebudeme raději ani nikoho citovat od nás a u nás. Stalo se to docela slušně schůdnou cestou ke zviditelnění už také třeba ve starém Římě. Nemusel být tou tlačenkou přímo otec. Stačilo, že byl po ruce nějaký "strýc"; proto se tomu říkalo "nepotismus".

23. 1. 2009

Ačkoliv jsem v minulém článku poukazoval na to, že péče o psí výkaly je větší než o bezdomovce, musím následně říci, že přesto není dostatečná. Alespoň u nás v Pardubicích. Dnes ráno při pozdním příchodu do práce jsem si pozdě všiml, že mám v podrážce boty zašlápnutý psí výkal.

23. 1. 2009

Přemysl Janýr si v závěru svého článku klade otázku "Jak na to." Jeho odpovědi ovšem poněkud komplikuje skutečnost, že porovnává českou realitu se světem, který ve své době buď neexistoval nebo byl věcí bezvýznamné menšiny.

23. 1. 2009

Benito Mussolini kdysi v rozhovoru s Emilem Ludwigem v Palazzo Venezia označil dav jako ženu, která miluje jen silné muže. Na tento výrok jsem si znovu vzpomněl, když jsem se díval na inaugurační spektákl a první projev Baracka Obamy v roli prezidenta Spojených států amerických. Muž má obvykle na výběr, jak prezentovat svoji sílu, pokud se skutečně cítí být silným. Buďto činy, odvážnými a ráznými rozhodnutími, tak říkajíc nasazováním vlastního krku a na vlastní riziko, nebo řečnickým výkonem. To druhé je samozřejmě snadnější, nestojí to tolik úsilí a základním předpokladem je pouze jisté nadání k působivému a brilantnímu slovnímu projevu.

23. 1. 2009

Nesouhlasím s pesimismem Petra Lítoše, vyjádřeném v článku "Dav je totiž žena". Samozřejmě, že je možno Obamu jako každou novou celebritu nesmyslně zbožňovat a idealizovat. Myslím si, že se to neděje. Nemyslím si, že Obamův inaugurační projev byl pouhá "prázdná slova". Nejcharakterističtější na něm bylo, že byl velmi dobře napsaný - nepřeháněl a věcně a pragmaticky poukázal na to, co je třeba dělat - zcela střízlivě signalizoval, jaké jsou hodnoty nového amerického prezidenta. Představa pana Lítoše, že opakování prezidentské přísahy kvůli soudcově přeřeknutí je "zlým znamením" je naprosto iracionální.

22. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Finanční a hospodářská krize ohrožuje i bohatší část obyvatelstva, chudí ale žijí v osobní krizi už delší dobu. Výkonnost se má odměňovat, rozložení majetku ve společnosti je ale také základem sociálního smíru. Z nové ankety vyplývá, že bohatým v posledních letech narůstal majetek a počet chudých se zvýšilo. A zajímavým způsobem začíná v Německu boj proti krizi dalším obohacováním bohatých...

22. 1. 2009

Nad ránem jsem ve službě na internetu zhlédl na Interview ČT24 pořad s panem magistrem Šnajdrem. Nejprve jsem se trochu zděsil a pak se rozhodl komentovat jeho prohlášení.

22. 1. 2009
Mahmud Darwiš


Mír je žalozpěv chlapce,
se srdcem proklatým
znaménkem jedné ženy
žádnou střelou, žádnou bombu.

Mir je zpěv života zde,
v životě,
na struně klasu.

Výbor z tvorby palestinského básnika Mahmuda Darwiše. Do češtiny přeložil Burhan Kalak.

22. 1. 2009

KD│Mnozí pozorovatelé napsali, že změna ve vedení Spojených států otevře americko-ruským vztahům nové příležitosti. S tím je těžké polemizovat, a to z jednoduchého důvodu -- že totiž tyto vztahy mohou být sotva horší, než jsou dnes, napsal ve čtvrtečním vydání listu Moscow Times editor časopisu Rusko v globální politice Fjodor Lukjanov.

22. 1. 2009

Monitor Jana Paula:

Alespoň dodatečně bych rád připomenul dvousté výročí narození (19.1.1809 Boston) velikána světové literatury Edgara Allana Poea, amerického básníka, literárního kritika, prozaika a esejisty, bez jehož vlivu si nedovedeme představit nejen moderní literaturu. Zasáhl do mnoha uměleckých oborů, byl otcem detektivního a hororového žánru, konstituoval povídku, ovlivnil poezii, film i divadlo, avšak v současných laciných krvácích a rádoby hrůzostrašných obscénních scénách už není nic z jeho tíživě teskné poetiky, nic z dusivě tajemné lyriky nedopovězeného. Snad Jan Švankmajer cosi z něho vytěžil.

22. 1. 2009

ČÍNSKÉ ZBRANĚ V 21. STOLETÍ

Určitě jen náhodou zveřejnila informační kancelář státní rady Čínské lidové republiky „bílou knihu o obraně“, oficiálně nazvanou Čínská národní obrana v roce 2008 (dále Bílá kniha 2008) právě u příležitosti inaugurace Baracka Obamy. Odkazy na tento dokument se okamžitě začaly objevovat na serverech všech významných analytických pracovišť, která se zabývají mezinárodní či vojenskou politikou. Není divu – tak, jak roste moc Číny, mění se i svět.

22. 1. 2009

Jan Kaplický žil pozoruhodným životem, definovaným trvalou romantickou vizí, kterou pravidelně podrobovaly zatěžkávacím zkouškám umělecké konflikty, omezení daná pozemskou technologií a profesionálními zklamáními, z nichž mnohým se mohl vyhnout, píše se v rozsáhlém nekrologu, který zveřejnil deník Independent.

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Ekonomická krize utajeným pohledem odborů   
23. 1. 2009 Británie je v recesi   
22. 1. 2009 Finanční krize -- největší černá díra v dějinách Patrik  Nacher
22. 1. 2009 O rozložení majetku a o sociálním smíru Uwe  Ladwig
21. 1. 2009 Požadavek: Znárodněte britské banky   
20. 1. 2009 Kissinger: Svět musí vytvořit nový světový pořádek   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
14. 1. 2009 Britská vláda bude malým podnikům garantovat půjčky ve výši 20 miliard liber   
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor   
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
22. 1. 2009 Chce vyjednávat s Íránem bez předchozích podmínek   
21. 1. 2009 Toto je cena a příslib občanství Barack  Obama
21. 1. 2009 Nový tón. Opustil falešný optimismus   
21. 1. 2009 Co Obamův projev znamená   
21. 1. 2009 Komentář deníku Daily Telegraph   
21. 1. 2009 Bloggeři a komentátoři nejednotni ohledně Obamova projevu   
21. 1. 2009 Proč nevydala iDnes Obamův projev celý?   
20. 1. 2009 Obama, radar a globální nula Oskar  Krejčí

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   
16. 1. 2009 No a co...?!? Ladislav  Žák
15. 1. 2009 Čím si osladíme ten průš..? Miloš  Dokulil

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl

Čína RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Írán RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   
24. 12. 2008 Britská televize bude vysílat k Vánocům projev prezidenta Ahmadinežáda   
12. 11. 2008 Stratfor: Írán se vrací na globální scénu   
5. 11. 2008 Židle pod íránským prezidentem Ahmadinežádem se houpe   
24. 10. 2008 Poškodil Írán šance Baracka Obamy?   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Vytvářejí všichni akademici falešný obraz ? Milan  Hlobil
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger
22. 12. 2008 Jediným problémem s Afghánistánem je... Jan  Čulík

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Nová publikace Eurydice   
16. 1. 2009 Hospodárska kríza zasiahla už aj ruské vysoké školy   
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
23. 1. 2009 BBC: Co udělala moje rodina Izraeli?   
23. 1. 2009 Kostlivci v Benediktově skříni Karel  Dolejší
23. 1. 2009 BBC odmítla odvysílat reklamu charitativních organizací ve prospěch sbírky pro Palestinu   
23. 1. 2009 Situace v Izraeli je nyní podstatně horší než dříve   
23. 1. 2009 Izraelci rozesílají po světě článek, že v Gaze zabili "jen 600 lidí"   
23. 1. 2009 Izrael lže o nárůstu palestinských útoků, usvědčil se sám   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
22. 1. 2009 Gaza: Boje zastaveny, zůstává však žal a devastace   
22. 1. 2009 Izrael a my