6. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 4. 2007

Informační čipy implantované do mozku. Zbraně založené na elektromagnetických pulsech. Revolucionizace středních vrstev, které převezmou roli Marxova proletariátu. Počet obyvatel na Blízkém východě stoupne o 132 procent, zatím počet obyvatel v Evropě poklesne."Flashmobs" - ilegální zásahové jednotky, rychle mobilizované kriminálními gangy anebo teroristickými organizacemi.

To je svět za třicet let, podle analýzy britského ministerstva obrany, svět jemuž bude muset čelit britská armáda.Admirál Chris Parry, šéf Střediska pro rozvoj, koncepty a doktrínu na britském ministerstvu obrany, konstatuje, že je analýza založena na "pravděpodobnosti".

Devadesátistránková analýza rozebírá široce diskutovaná témata, jako je rostoucí hospodářský význam Indie a Číny, militarizace vesmíru, a také to, co nazývá "zhoršující se kvalitu zpravodajství" v důsledku růstu vlivu občanských novinářů na internetu", tlak na novináře, aby zveřejňovali informace "na úkor faktů".

Sloupek
Helena Potůčková

Hadi a štíři lezou z děr,
když svátek má Svatý Jiří.
Na Velký pátek prší-li,
veliké sucho se blíží.

Beránek bílý je nevinný
na květné louce se pase.
Jidáši, i ty jsi bez viny,
polibkem jediným zradil jsi
ze všech dvanácti jediný.

V Hauzu na kopci Brokenu
bosorky mají se Satanem slet,
ohně na kopcích zažhnuté
od všech sil temna chrání svět.

Z autorčiny školní variace na folklorní téma v Akademii sociálního umění Tabor vybral Tomáš Koloc.

6. 4. 2007
Nejchudší lidé na světě budou nejsilněji postiženi klimatickými změnami, varovali vědci na významné konferenci o globálním oteplování.

Varování přišlo před zveřejněním klíčové zprávy o podnebných změnách, jejímž autorem jsou stovky odborníků na ekloii z celého světa.

Dohoda o zprávě byla po mnoha dnech vyjednávání dosažena v Bruselu.

Zpráva dospívá k závěru, že klimatické změny už radikálně ovlivňují přírodu na této planetě.

6. 4. 2007

Tisková zpráva Greenpeace

Brusel/Praha, 6. dubna -- Greenpeace dnes přivítalo novou zprávu Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) nazvanou "Důsledky, adaptace a zranitelnost". Varovalo však, že chceme-li předejít dramatickým, nežádoucím a nebezpečným důsledkům, které zpráva pro příští desetiletí předpovídá, nemáme mnoho času.

Zpráva byla vydána po takřka týdenním vyjednávání, na jehož konci byl dvaadvacetihodinový maratón zakončený až dnes dopoledne. Během jednání se postupně projevoval sílící politický tlak, což některé vědce rozhořčilo. (1) V pořadí druhý ze čtyř dokumentů panelu plánovaných na rok 2007 nastiňuje důsledky rostoucích teplot na ekosystémy a lidskou činnost a hodnotí předpovědi změn, k nimž by během tohoto století došlo, kdybychom na svém chování nic nezměnili.

8. 4. 2007

Rozesílá Yekta Uzunoglu hromadné spamy na vlastní oslavu?

V poslední době dorazily do mé e-mailové schránky dvě zprávy od mně zcela neznámých osob a podle záhlaví i obsahu se zdá, že jsem nebyl jediným adresátem. (Velkým množstvím hromadných spamů, oslavujících Yektu Uzunoglu, odeslaných z téže IP adresy 88.146.183.249 pod různými jmény [P. Dvořáková, George Flachbart, A. Houdová, František Flachbart a.j.] jsou zahlcovány mailové stránky mnoha adresátů, pozn. red.)

Obě zprávy se snažily glorifikovat dr. Uzunoglu a naopak kritizovat Petra Uhla a Zdeňka Jemelíka. Zdá se, že e-maily mohly souviset s texty Petra Uhla o kauze Janouch-Uzunoglu zveřejněnými mj. na stránkách Britských listů a na blogu Jiřího Pallase: ZDE ZDE ZDE ZDE. Pokusil jsem se analyzovat hlavičky e-mailů a zdá se, že se mi podařilo narazit na drobou indicii, odkud vítr fouká.

7. 4. 2007

Kvalita je nejsilnějším nepřítelem zmasovění všeho druhu. Společensky vzato to znamená, vzdát se honby za pozicemi, rozejít se s jakýmkoliv kultem hvězd, svobodně hledět směrem nahoru i dolů, zvláště pokud jde o volbu užšího okruhu přátel, radovat se ze života soukromého stejně jako mít odvahu k životu veřejnému. Po stránce kulturní znamená smysl pro kvalitu, návrat od novin a rozhlasu ke knize, od shonu ke klidu a ztišení, od rozptýlenosti k soustředění, od senzací k zamyšlení, od virtuozity k umění, od snobismu ke skromnosti, od ztráty smyslu pro míru k jeho znovunalezení. Kvantity si vzájemně ubírají prostor, kvality se navzájem doplňují.

Všem čtenářům i redakci přeji krásné velikonoce! přeje anonymní čtenář, který nám poslal tento citát z díla teologa Dietricha Bonhoeffera (1906-1945), popraveného nacisty těsně před koncem druhé světové války za účast na spiknutí s cílem zavraždit Adofa Hitlera. Převzal ho zřejmě z blogu Ivana Medka)

6. 4. 2007

15 propuštěných britských vojáků, donedávna zadržovaných v Íránu, konstatovalo, že byli během věznění pod "trvalým psychickým nátlakem". Dva z propuštěných vojáků vydali tiskové prohlášení, v němž uvedl, že byli opakovaně vyslýcháni, byli svazováni, byly jim zavazovány oči a byli stavěni ke zdi, zatímco vojáci odjišťovali zbraně.

Na tiskové konferenci britští vojáci uvedli, že jim bylo sděleno, že budou uvězněni na sedm let, pokud se nepřiznají, že pronikli do íránských vod.

Murder By Numbers
8. 4. 2007

Proč nevěříme filosofům? Proč nevěříme kněžím? A proč nevěříme politikům? Protože jejich teorie vnímáme pouze jako fikci, která se hezky poslouchá, občas i hezky cituje, ale nedává nám odpověď na to, jak máme žít. Žít každý den.

Na Bílou sobotu uvedla televize NOVA americký film, který většina z vás může vnímat jen jako obvyklou siláckou krimi. Vzorec pro vraždu. Sandra Bullock se snaží vcítit do myšlení vraha mladé dívky a zjišťuje, že pachahtelé byli dva - a byli to středoškolští studenti Justin a Richard, kterým rozbor filosofických konceptů před katedrou nestačil. Naplnění slova svoboda jedince pro ně znamenala překročení tabu i v praxi. Tabu, osvobozujícího od morálky společnosti. Ve výsledku pak skoro dokonale naplánovanou vraždu někoho úplně nevinného.

6. 4. 2007

Vedle více či méně zastřených urážek a argumentace na osobní, nikoli věcné, rovině vidím problém v tom, že mnoho chytrých českých žen má oproti svým západním kolegyním malé sebevědomí. Je to vidět i z některých příspěvků: několik čtenářek se přiznalo, že do BL nepošlou článek proto, že se necítí dost kompetentní.

Již delší dobu mi vrtá v hlavě téma drsného stylu, který ovládá českou politickou scénu. Tento styl překvapivě nachází množství nadšených apologetů ve stylu "Taková je politika, když na to nemáš nervy, tak do ní nelez," i když příklady ze zemí s delší demokratickou tradicí dokazují, že politiku lze dělat i bez vulgárních urážek a silácké rétoriky hospodského stylu. Nyní mě paní Říhová přivedla na myšlenku, že ozvěny tohoto stylu pronikají i do Britských listů, a možná právě proto se najde jen málo žen, které mají chuť publikovat své myšlenky.

8. 4. 2007
Reflexe dvou dobových vzpomínek autora v souvislosti s politickým projevem Mirka Topolánka k Evropskému roku rovných příležitostí, napsaná pro genderovou tiskovou agenturu GITA

Za komunismu kolovaly v samizdatech mnohé paměti a vzpomínky bývalých komunistů, kteří popisovali své pozdější ideologické prozření.

Schéma i přes rozdílné osudy, ať se jednalo o reformních nebo nereformní komunisty, bylo si většinou hodně podobné -- vstup do komunistické strany vysvětlovali svým entuziastickým mládím, svou nekritickou příchylnost k Sovětskému svazu dobovou poválečnou euforií z vítězství Rudé armády nad fašismem a svou noetickou světonázorovou iniciaci do marx-leninské filosofie doprovázeli upřímnou zpovědí nad vlastní povrchností a naivitou, kdy si přečetli pár propagandistických knížek, které jim jakoby daly odpovědi na všechny celospolečenské problémy.

6. 4. 2007

Sexuální chování příslušníků našeho druhu prochází třemi charakteristickými fázemi, které obvykle - ale ne vždy - následují za sebou v tomto pořadí: formování páru, činnost před kopulací a kopulace. Stadium formování páru, kterému se obyčejně říká dvoření, bývá podle zvířecích norem značně dlouhé, často trvá týdny i měsíce. Jako u mnoha jiných druhů bývá charakterizováno nejistým, obojakým chováním, jímž se projevují konflikty mezi strachem, útočností a sexuálním vábením. Nervozita a váhavost se postupně zmenšují, jestliže jsou vzájemné sexuální výzvy dostatečně silné. Tyto výzvy zahrnují celkový výraz tváře, postoj těla a projevy hlasové...

Desmond Morris: Nahá opice

Se zájmem sleduji diskusi o vztazích a postojích mužů a žen v naší a nejenom naší společnosti a občas se nestačím divit. Ten, kdo si přečte něco o biologickém původu řady činností, které člověk jako živočich dělá a k nimž je pochopitelně jako živočich svou přirozeností hnán (třeba právě z knížky, z níž jsem použil citát), nejspíš pochopí, že společenské řízení biologické přirozenosti nemůže slavit příliš velké úspěchy. Co znamená pár století civilizace v celkové době, kdy se náš druh vyskytuje na naší planetě? Snažíme se měnit chování mužů k ženám a žen k mužům a zapomínáme, že vzorce tohoto chování nám vtiskla příroda velice důkladně a že máme velmi malou šanci něco zásadního ovlivnit.

6. 4. 2007

Společenské řízení biologické přirozenosti nemůže slavit velké úspěchy? Já myslela, že právě to se stručně nazývá CIVILIZACE. Mám pocit, že velké úspěchy již celá tisíciletí pomalu, ale jistě slaví, vedle svých stejně početných nezdarů a tragédii. Opravdu se mezi námi najdou lidé, kteří by v souladu s přírodou rádi umírali ve třiceti, skutečně jsou tu tací, kteří by v dobách hladu rádi pojídali vlastní potomstvo? Skutečně existují jedinci, kteří nostalgicky vzpomínají na doby, kdy se v souladu s přírodou více než čtvrtina děti nedožila věku pěti let (zavzpomínejte si, prosím, na "banální" dětské choroby, které jste sami prodělali), skutečně jsou tu tací, kteří dobrovolně zemřou, než aby si dali operovat slepé střevo, kterým nás příroda tak moudře vybavila? Nechce se mi tomu věřit. Ano, když lidé chtějí něco jiného než příroda, vzniká řada konfliktů... ale také léky, zubní protézy a umělé klouby :o)

7. 4. 2007

Civilizace slaví velké úspěchy již celá tisíciletí, pokud staví na základech biologické přirozenosti. I když, kdybychom bychom chtěli vidět úplně všechno, ne vždy ty úspěchy jsou až tak fantastické. Umírat ve třiceti se jistě nikomu nechce. A lze tedy prodloužení věku každého jedince nazvat úspěchem civilizace. Ale na to, abychom udělali za takovým tvrzením tečku, bohužel nemáme. Narušili jsme tím totiž právě onu dostatečně rychlou generační výměnu, která opravuje v reálném čase všechny chyby, které se ve vývoji vyskytnou. Opravdu vše funguje, jak má, i když tento cyklus prodloužíme?

6. 4. 2007

Neuvěřitelné se v České republice stává skutkem. Prestižní politický moderátor se nechá snímat kamerou coby tupě se usmívající držák mikrofonu místopředsedkyně ODS na akci, organizované PR agenturou.

Kdysi nadaný politický žurnalista. Odborný asistent na Fakultě sociálních věd UK, kde - považte - vyučuje předmět Úvod do etiky žurnalistické práce . Součástí tohoto předmětu je i přednáška "Novinář a jeho zdroj, možná manipulace novináře zdrojem, příklady selhání české žurnalistiky při práce se zdrojem". Roku 2003 obdržel za moderování pořadu Interview BBC Cenu Nadace Českého literárního fondu Novinářská křepelka. Politická celebrita televize stále ještě veřejné služby, jehož otázky k nedělnímu obědu konzumují i dva milióny občanů Česka. Václav Moravec. A nyní se objevil v roli moderátora vyhlášení výroční ceny "Finanční ředitel roku 2006". Akce zhusta komerční, či tentokráte komerčně politické. Nevadilo mu to a nestyděl se. Předčasný, i když logický konec jedné budoucí legendy. Z moderátora televizní diskuze se stal moderátor estrád.

Postmoderní velikonoce
6. 4. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro všechny výbušné slepice

Christologie prvních křesťanů je nám dnes již jen těžko srozumitelná. My, pro které je víra důležitá, bychom si měli umět formulovat nově takové Vyznání víry, aby bylo srozumitelné nejen nám, ale i těm, kterým chceme o své víře něco povědět. Těchto dávno již nestravitelných starých formulací se však nechce vzdát víra, která je fundamentalistická (protože ustrašená), pro kterou je jednotná dogmatická formule stejně nedotknutelná, jako posvátná kráva pro hinduisty.

7. 4. 2007

Nechci polemizovat o tom, jestli pan Topolánek osobně chce, nebo nechce ženy diskriminovat, ale příspěvek Pavly Cholerové jsem zařadila do kategorie „mně se to stát nemůže, zvládnu to“. Teze v něm obsažené obvykle prezentují muži, kterým se to s největší pravděpodobností opravdu nestane a ženy, kterým se to ještě nestalo. Musím připustit, že do téhle kategorie jsem dlouho patřila i já. Opravdu dlouho, až do té doby, než jsem, ve zralém věku 35 let po 12 letém pobytu „na volné noze“ nepovila dítě. Dnes už tak bohorovná nejsem.

6. 4. 2007

Po internetu, právě před Velikonocemi, mi přišel e-mailem hrůzný klip, ve kterém je člověkem zaživa stahována kůže z kožešinového zvířete. Klip končí záběrem, kde nahý zkrvavený tvor zoufale dýchá a člověku se dělá špatně nad tím, čeho jsme my, lidé, schopni.

6. 4. 2007

Monitor Jana Paula:

Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem vzkříšení, Ježíšova zmrtvýchvstání. Můžeme tomu věřit, nebo ne, každé náboženství, jak připomněl Ivan O. Štampach, je nalezení odpovědi na smrtelnost člověka a smrt člověka, jeho konečnost, to, co lidé od sebe po celý život ze strachu odhánějí, je faktickým cílem našeho života, ať chceme a nebo ne. To, co lidi zajímá, co je děsí, není jejich konec zde, na tomto světě, ale představy o tom, co s nimi bude, až nebudou.

6. 4. 2007

Šest fejetonů a jeden mini-komentář

Trochu přimrzlo, sníh poletoval, řezníci v Prazdroji už potřetí za den předváděli zabijačku se vším, co k ní patří: S neckami na spařování, vrcholící vytažením odkrveného, očištěného, vyvrženého zvířete na háky šibenice, aby zchladlo a bílkoviny se pěkně vysrážely. Předpisově oblečení cech-machři vepře rozbourali sekáči, noži, kolíbkami a dalším náčiním až na droby na pochoutky. Řemeslo staré jako samo lidstvo.

6. 4. 2007

Rozhovor agnostika s farářem přes půl světa

Miloš Kaláb: Důstojný pane, omlouvám se Vám, že Vám píši jako agnostik právě o Velikonocích a to, nač bych se rád zeptal, by mohlo vypadat jako "provokace", ale není. O Vánocích i o Velikonocích hlásají křesťanské církve, že Bůh lidi tak miloval, že jim poslal svého syna, aby lidstvo "spasil". Jenže to by svědčilo o tom, že Bůh otočil o 180 stupňů od doby, kdy na lidstvo seslal "potopu světa", a dovolil jen vyvolené rodině pana Noeho, aby tu potopu přežila. Ostatně Bůh "trestal" lidstvo velice přísně i v menším měřítku a jinými metlami.

5. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Velikonoce jsou pro mě vždy velkou inspirací. Tentokrát myslím nejen na Ježíše Krista a různé formy křesťanství, ale také na život a na smrt, na děti a na celibát, na řeholníky a řeholnice, na lásku lidí stejného pohlaví, na časy půstu i dobrého jídla...

Michael Marčák:  Má před sebou budoucnost, už teď umí říct \
6. 4. 2007

6. 4. 2007

Nejsme blázni, my, co demonstrujeme proti výstavbě amerického radaru. A komunisti? Mohu soudit jen podle brněnských zkušeností z jedné demonstrace a z fungování brněnské skupiny Ne základnám. V naší skupině nepřipouštíme členství žádné organizace či dokonce politické strany. Propagace jakékoliv politické strany je na našich akcích zakázána viz zde: http://www.nezakladnam-brno.org/index.php?show=article&id=3 ). Kdo přijde na demonstrace, to opravdu nevíme a prověřovat politickou příslušnost demonstrujících nemůžeme a také nechceme.

(Autor je mluvčí Brněnské skupiny Ne základnám)

6. 4. 2007

Po uveřejnění vaší agitky na téma ohrožení demokracie v ČR se na stránkách BL objevila řada, nejspíše přísně vybraných, diskuzních příspěvků na téma nutnosti a provádění hospodářských reforem. Nutnost reforem sice připouštíte, ale Váš argument proti jejich provádění je tvrzení, že je může provádět pouze vláda, která má řádný a jednoznačný mandát od občanů. Pomíjím zcela fakt, že jako šéfredaktor si vždy osobujete právo, mít konečné slovo a zasadit tvrzení diskutujícího do "správných souvislostí", což mi příliš demokratické nepřipadá.

Volby v roce 2002 dopadly v poměru 101:99 ve prospěch koalice, která za čtyři roky svého vládnutí výrazným způsobem zadlužila ČR. Máte pocit, že tehdejší vláda měla jednoznačný mandát k tomuto postupu? Navíc mnoho těchto kroků nebylo ani prosazeno v rámci koalice, ale část koalice je prosadila s částí opozice. Tím lze jednoznačně zpochybnit i řádnost mandátu k provádění těchto změn.

Mám dvě jednoduché otázky:

1) proč jste proti tomu neprotestoval tehdy?

2) jaké kroky by měla, podle Vás ale spíše mohla, dělat současná vláda, abyste neměl pocit, že je ohrožena demokracie v samotných základech, ptá se Tschernoster Erhard:

6. 4. 2007

Dne 2.4.2007 pronesl Mirek Topolánka při oficiálním zahájení Evropského roku rovných příležitostí dne v divadle Archa pronesl velmi svérázný projev na téma svoboda versus rovnostářství. Při jeho projevu zaznělo mimo jiné toto:

"V případě žen - což není podle mě znevýhodněná menšina, ale obvykle se tak o ní mluví - rovněž nelze mluvit o rovnosti příležitostí. Těhotenství a mateřství je výsadou žen a tato výsada činí ženy apriorně odlišnými od mužů. Například na trhu práce. Je to přirozené, je to logické, je to zdravé.

Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž. S tím by měl zákon počítat a nevnucovat těmto ženám ochranu, o kterou nestojí a která paradoxně vede k jejich diskriminaci.

Pokud se žena rozhodne věnovat roli, kterou jí svěřila příroda, pak nepotřebuje, aby se jí zákon snažil srovnat s mužem. Naopak potřebuje flexibilní pracovní trh, který jí umožní zaměstnat se za podmínek, které budou oběma stranám vyhovovat. A samozřejmě potřebuje podporu rodiny."

6. 4. 2007

Dobrý den, reaguji na článek Petry Procházkové "Pouze bezdětná žena může mít stejné výsady jako muž, pravil Topolánek".

Já jsem z citace Topolánka pochopila toto - bezdětná žena nepotřebuje zvýhodnění oproti muži, protože ji mateřství neomezuje, a naopak pracovnice-matka určité výhody potřebuje, aby mohla pracovat způsobem přijatelným pro zaměstnance i zaměstnavatele. Nic víc, nic míň, míní Pavla Cholevová:

6. 4. 2007

Oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu podvodu podle § 250 tr.z., případně porušování povinností při správě cizího majetku, za porušení zákona č. 218/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech

Zaslal ing. Bohumír Vejtasa. V trestním oznámení se mimo jiné uvádí: 16. června 2004 Valná hromada TIC uložila Výkonné radě, aby provedla zánik Transparency International občanské sdružení a likvidační zůstatek tohoto občanského sdružení převedla na Transparency International o.p.s. ... Podle podavatele trestního oznámení se může jednat o pokus zlikvidovat veškerou dokumentaci o finančním vypořádání 10. mezinárodní protikorupční konference, ztrátě pro stát 15 milionů Kč a zamlžit osobní odpovědnost. O ztrátě 15 milionů Kč v neprospěch státní pokladny není ve zprávě ministerstva vnitra o korupci za rok 2001 ani slovo. Zpráva ČTK, kterou agentura vydala dne 2. dubna 2007 pod názvem "Transparency International : Obvinění ze zpronevěry je účelové" se podstatně liší od zprávy v anglickém jazyce...

Trestní o známení na Transparency International , adresované nejvyšší státní zástupkyni Vesecké DOC

Stížnost Radě ČTK na nepravdivé údaje, které ČTK v souvislosti s Transparency International uveřejňuje DOC

18. 12. 2006 Milan Valach: Nevládní organizace -- směs korupce a manipulace? ZD

4. 11. 2006 Štěpán Kotrba: Kdy začne Transparency International vyšetřovat Langera? ZDE
27. 9. 2006 Stanislav Křeček: "Zpráva" Transparency International? Nebrat! ZDE
22. 9. 2006 Milan Berka: Transparency International: pod povrchem špína ZDE
18. 9. 2006 Štěpán Kotrba: Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí ZDE
14. 3. 2006 Štěpán Kotrba: Duhové peníze ZDE
26. 10. 2005 Karel Dolejší: Je ukazatel "průměrná míra neefektivity", použitý ve výzkumu Transparency International, transparentní? ZDE
25. 10. 2005 Štěpán Kotrba: Kdo platí, a tudíž kdo je Transparency International ZDE
Michael Marčák:  Važ si své vlasti, synku, lepší místo pro umístění vojenských radarů  nenajdeš široko, daleko.
6. 4. 2007

6. 4. 2007

V celkem nabité tramvaji, stojí atraktivní mladá žena se sebevědomým výrazem, varujícím před případnými připomínkami, pod ní sedí nadutý kluk jako řimbuch, něco přes deset let, poblíž stojí několik starších a už i poměrně vetchých lidí. Dosti obvyklý obrázek.

8. 4. 2007

Nejprve dobrá zpráva. Jiří Paroubek je člověk citlivý, plachý, zkrátka z masa a kostí. Nikoli tedy chladný buldozer a permanentní kafemlejnek, který jen nepřetržitě drtí své protivníky. A teď zvěst méně veselá. Paroubkova buldočí povaha byla dosud mnohými členy a voliči ČSSD hodnocena jako jeho největší přednost. Pro ně tudíž mohly být předsedovy stížnosti na to, jak mu nejbližší spolupracovníci přinejmenším nepomáhají či snad dokonce házejí klacky pod nohy, zklamáním. Takto bohužel vyznělo jak Paroubkovo vystoupení v České televizi v neděli 1.4., tak článek 3.4. v Právu („Filipika proti přátelům“).

6. 4. 2007

Jsem jednou z oněch 864 žen, které neváhaly vyplnit dotazník, jenž měl mapovat elektronickou čtenářskou obec BL. Důvodem k tomu pro mne nebyl fakt, že mám zrovna chvilku volného času nýbrž pocit, že anketa má svůj smysl a opodstatnění. Takže proč ne? Dlouho jsem si pohrávala s myšlenkou, zda reagovat na výzvu Jana Čulíka směrem k ženám a čtenářkám BL, a svěřit se, proč zrovna já čtu BL. Článek Věry Říhové, "Problémem je pro ženy čas" mi dodal odvahy. Autorka se vybraně a stylově přihlásila k myšlenkám feminismu. V žádném případě jí to nezazlívám, jen si dovolím tak trochu polemizovat, píše Jana Hybnerová.

6. 4. 2007
Se zájmem jsem si přečetla články reagující na moji odpověď panu Čulíkovi. Velice děkuji všem, kteří pochopili, o čem můj příspěvek je, především panu Hoškovi a panu Mašínovi. Také děkuji všem ženám, že našly čas i odvahu napsat svůj názor. Chci ale nyní odpovědět panu Kalábovi i některým, kteří mi napsali soukromě v podobném stylu.

Ve svém článku jsem psala : "Uvědomí si (ženy), že o jejich názory někdo stojí, že si jejich pohledu na život někdo váží, že jejich slova nezapadnou a nebudou zdrojem posměchu." Pana Kalába můj článek pobavil, ale některým dalším byl doslova k smíchu. Tím jenom potvrzují pravdivost mých slov. Zvláštní je, že takové reakce přišli pouze od mužů vzdělaných, ze starší generace. Možná, že v tom je ten problém, ale nechám to na posouzení jiným.

6. 4. 2007

Milé ženy, najděte smysluplnou práci svým mužům, kupte jim zahradu a donuťte pěstovat zeleninu. Kupte jim rozbitou chalupu a nechte ať ji opraví. Milí muži, chopte se některé z prací, které dělá vaše žena, pište úkoly s dětmi, naučte se žehlit a loupat brambory. Bude lépe vám i jí, ušetříte spoustu času na společné radosti života a budete se mít krásně.

Rád bych se připojil do diskuze o feminismu a rovnosti pohlaví ze svého pohledu třiadvacetiletého muže. Narodil jsem se na malé vesnici, oba moji rodiče jsou zaměstnaní a vydělávají si zhruba stejně. V mé rodině dělala moje matka všechny domácí práce, úklid, péče o děti. Můj otec se staral o dům, zahradu, auto, případně po práci chodil na "melouchy". Oba moji rodiče měli a mají své koníčky, které si tolerují, společně jezdí na dovolenou a mají společný účet. V jejich vztahu panovala vždy rovnost a spravedlivé dělení práce,píše Jan Šlezingr.

6. 4. 2007

Na vědu a politiku mi evoluce nenadělila dost fantazie, ale na vymývání zkumavek, přepisování referátů či mytí záchodů mohu být docela užitečná. Pokud se nebudu bránit tomuto svému údělu, který mi údajně přiřkla sama božská evoluce, mohu dokonce přispět k rozvoji lidstva tím, že nebudu líná a svými praktickými dovednostmi umožním nějakému přírodou lépe obdařenému géniovi dosytosti si hrát, přispívat do Britských listů a posunout lidstvo o trošičku vpřed. Ostatně moje přirozená zBABĚlost - ano, jak trefný výraz-, která se umně maskuje jako úcta k autoritám, mi beztak brání veřejně projevit nějaký užitečný názor - což ale naštěstí při leštění parket vůbec nevadí.

Proč balit toto poselství do vzletných frází o údajně odvaze připustit si vlastní limity, o tom, že ženy dělají životně důležité věci, když v důsledku redukuje ženy na ošetřovatelky a uklízečky, snímá z mužů zodpovědnost za ty někdy tak nudné a ubíjející "důležité věci" a legitimuje a glorifikuje jejich (a čí ne?) touhu být až do smrti velkým, opečovávaným dítětem....

Naštěstí je na světě i na BL dost mužů, kteří mají vyvinutější smysl pro spravedlnost a pro realitu, a jsou schopni nahlédnout věci z méně samolibého úhlu. Jim s díky věnuji tento malý komentář.

Michael Marčák:  Tuhle košili si neber, už takhle je ta vaše partaj dost krajně pravicová !
6. 4. 2007

6. 4. 2007

"Jako muž ale nemám asi jinou možnost, než vždycky veřejně odmítat každou kritiku feminismu, nadtož jeho zesměšňování či povýšenecké rady obdobné závěrečnému odstavci z textu pana Binky. A to proto, že jsem si jist, že i ty nejdemagogičtější, nejradikálnější či nejdogmatičtější projevy feminismus jsou jednoznačným důsledkem tisícileté maskulinní totality."

Myslím, že chápu co chtěl pan Hošek říct, ale obávám se, že se nechal příliš unést vlastním rozhořčením a poněkud přestřelil.

6. 4. 2007

Sken propagačního letáku, propagujícího výstavbu a provoz americké radarové základny v Brdech, bezostyšně manipulujícího nic netušícími občany, připravil Plzeňský a Středočeský kraj (oba hejtmani z ODS) ve spolupráci s minsiterstvem zahraničí (SZ) a obrany (KDU-ČSL) ... Za peníze občanů vzniká nikoliv věcná informace, ale bezobsažná manipulace.

"Vubec nemám sílu to komentovat. Dost mě to šokuje. Jedině co jsem schopný o tom říci, je, že jsem překvapen , jak státní správa pohrdá občany i jejich inteligencí. Obvzlášť mne pobavila kapitolka o o radioaktivním spadu a koupání v Padrťských rybnících", dodává Michal Mašín. Nádherná ukázka toho, jak lze z lidí dělat blbce. Na to si snad museli najmout nějakého poradce..."

6. 4. 2007

Mistrně si vede naše milá strana lidová v politickém vládním driblování. Vědoma si toho, že má v hrsti nejen hrdou partaj modrých, ale i mírně podvraťáckých zelených, dělá si z obou svých koaličních partnerů (nemluvě o obyčejných hloupých občanech -- voličích) upřímnou bžundu. Ví, že si může dovolit téměř všechno (kromě toho, aby připustila předčasné volby, které by ji mohly vykázat poprvé v historii České - potažmo Československé -- republiky do autu.

6. 4. 2007

Tak jsem se spolu s Vámi zamyslel nad tím, zda je Česká republika diktatura a řekl bych, že zatím ne, ale naše pasivita - myslím tedy občanů České republiky - k tomuto typu vlády u nás může přispět. Ozývám se však kvůli jiné věci.

Vyslovujete takovou řečnickou otázku - že vláda pana Topolánka je možná jen kvůli dvěma přeběhlíkům z ČSSD a že ty dva přeběhlíky k jejich činu motivovalo bůhvíco.

Tak tedy na rozdíl od Vás si nemyslím, že to přeběhlictví je jen jejich nějaký rozmar, píše Pavel Blaheta.

6. 4. 2007

Sdílím s Vámi rozhořčení nad arogancí současné vlády ČR. Pochybuji ale, že by masová vystoupení a demonstrace něco vyřešily. Co byly platné demonstrace britských občanů proti angažmá Velké Británie ve válce v Iráku? Blair si nakonec udělal co chtěl. Stejně tak u nás radar, "reformy", etc. Dokud to nedojde lidem před volbami a nezvolí si jiný parlament, nic se nestane. Každý kdo půjde na ulici demonstrovat bude za blázna nebo komunistu, píše Jan Kaňka ze Zlína.

Pozn. JČ: Poslal by Tony Blair britskou armádu do Iráku, kdyby mu invazi v březnu 2003 schválil parlament většinou dvou poslaneckých hlasů? Co myslíte?

Poznamenává Darina Martykánová: Ve Velké Británii možná nikoli, ale ve Španělsku milionové demonstrace skutečně něčeho dosáhly - opoziční strana, když viděla, jakou nevoli španělská účast na válce vzbuzuje, viděla možnost získat voliče a slíbila, že pokud vyhraje volby, první, co udělá, bude, že stáhne vojáky z Iráku. Stalo se tak. Rezignujeme-li na občanskou iniciativu že strachu, abychom nebyli považováni za blázna či komunistu, můžeme demokracii rovnou zabalit.

6. 4. 2007

Ano, máte pravdu v tom, že razantní reformy by měla dělat vláda se silným mandátem. Ano, ta současná to určitě není. Je ale také nutné zastavit zadlužování země. Je nutné přestat žít na dluh. Na úkor budoucnosti. A pokud se tato vláda pokusí o alespoň nějaké reformy (nazvat je razantními je podle mě velmi přehnané... bohužel takové nejsou), které k tomuto povedou, tak ji tleskám už za odvahu to zkusit. Co dělala vláda ČSSD/KDU-ČSL/US-DEU? Slibovala reformy a výsledkem bylo velké nic. Ech, kdyby tak nic...zadlužila stát během několika let tak strašlivě, že tomu člověk nechce ani věřit! A kdyby to byly alespoň investice...ale ty peníze byly především, s prominutím, "prožrány"!

Nechce se mi poslouchat řeči, že i jiné země jsou zadlužené, že i víc...a že dluhy se neplatí. Nechci žít na dluh, nechci mít dluhy a pokud je mám, tak je chci zplatit. A chci, aby i stát, v kterém žiji, fungoval podle takových pravidel, píše čtenář který se představil jako Miroslav Yamato.

Pozn. JČ: K tomu dodejme, že nikdo nemůže nic namítat proti takovémuto přání pana Yamata, ale vláda je může prosazovat, teprve když má řádný a jednoznačný mandát od občanů.

6. 4. 2007

Evropská komise a pět evropských zemí -- Chorvatsko, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko a Itálie - 3. 4. 2007 v chorvatském hlavním městě Zagrebu podepsalo deklaraci o zahájení výstavby 1400 kilometrů dlouhého ropovodu, který bude přepravovat naftu z oblasti Kaspického moře přes rumunský přístav Konstanca do Evropy.

6. 4. 2007

Tato vláda může navrhnout, co chce, ale pokud to nepustí parlament a senát, nic z toho nebude. Pokud by byla diktatura, tak parlament buď není nebo je jen stádo kývacích kašpárků, které ani nevolíme, ale maximálně schvalujeme (jako do r.89)a vláda by dělala co si zamane a pan Čulík by držel hubu a krok.

Jan Čulík neumožňuje ani demokratickou diskusi k článků, co zde publikuje, jak je běžné všude jinde, tak co tady blafe o demokracii? Ostatně ani já nejsem za každou cenu pro demokracii. Podle mne by se patová situace po volbách měla řešit občanskou válkou a v ní bych se rád s panem Čulíkem setkal, píše Václav Sedlák.

6. 4. 2007

(Reakce na články Daniela Veselého "Západ a jeho role při rozbití jugoslávské federace" Kdo pro stromy nevidí les?" BL. 15.3, 21.3.2007)

Daniel Veselý tvrdí v závěru svého druhého článku, že jeho hlavním záměrem "bylo pojmenovat minimálně spoluvinu západního společenství, hlavně Spojených států, na balkánské tragédii." Za toto pojmenování bych mu byl docela vděčný. Bohužel se obávám, že není za co.

5. 4. 2007

Kuchtová destruuje ministerstvo věcně i osobně. Čunek vnesl na ministerstvo klasickou lidoveckou neschopnost; bohužel je to předseda koaliční strany a bohužel vrcholí jednání o strukturách evropských fondů. ... Je třeba dokopat občany, kteří čerpají sociální dávky, aby šli pracovat; vše bude přísnější a dávky se nekompromisně budou odebírat.

Vláda podle oficiálních informací schválila plán daňové reformy. Rozhodla ale také o škrtech v rozpočtu na příští tři roky. Informace tají, neboť jsou podle informovaných kruhů tak tvrdé, že se k nim nechce znát ani Vladimír Tlustý, architekt Tlusté peněženky a Modré šance... ODS spoléhá při hlasování o balíku zákonů na přeběhlíky Melčáka a Pohanku. Ti však tvrdí, že reforma by neměla poškodit chudé... Britským listům se dosala do rukou z jiného zdroje nepotvrzená informace členky Výkonné rady ODS a radní zastupitelstva Prahy 2 Sandry Udženije. Ta pro straníky v Praze 2 píše víc, než bylo obsahem oficiálních informací z úst premiéra Topolánka...

ČTK: Topolánek prý řekl, že Čunek a Kuchtová destabilizují vládu ZDE

Právo: Topolánek: v koalici je dusno kvůli Čunkovi a Kuchtové ZDE
Týden: Topolánek nebude rád. Unikl zápis jeho projevu ZDE
5. 4. 2007

Už jsem minulý týden napsal otevřený dopis (uveřejněno v BL) vedení Strany zelených, píše Jaroslav Polák. Nikdo z nich mi neodpověděl- a to jsem ještě netušil, jak se naše koalice vypořádá s problémem financování vědy - připojuji níže zdroj ČTK: To je snad již bez komentáře. Rozhodně budu kontaktovat odbory ve zdravotnictví (jsem odborným pracovníkem ve zdravotnictví, částečně dělám aplikovaný výzkum) a budu požadovat rozhodný odpor. Nenechám si slovy našeho p. premiéra "shitovat" na hlavu.

5. 4. 2007

Před časem mne zaujala zpráva o tom, že žáci dvou lepších škol - ZŠ Elišky Krásnohorské a ZŠ SNP - v lepší čtvrti v Ústí nad Labem uspořádali jakousi stavovskou bitku, při níž se zablýskl i boxer (pro neznalé bitkařské terminologie – kovový nástroj, který se nasazuje na prsty, aby výrazně zvýšil efekt úderu pěstí).

Zpráva nebyla sama o sobě nijak mimořádně pozoruhodná, alespoň ne pro člověka, který se na internetu už seznámil se všelijakými mladistvými kratochvílemi, jež se pěstují v posledních letech. Tyto zábavy jsou hrdé především na to, že nectí žádné rámce, navíc jsou ve své jednoduchosti rozmanité. Přesto většinu z nich spojuje společný původ v bezradnosti a nudě.

4. 4. 2007

Před několika lety mě filmový kritik Antonín Liehm seznámil na Letní filmové škole v Uherském Hradišti se skromným, tichým a nesmírně zajímavým filmovým nadšencem. Je jim Vítězslav Tichý (nomen omen) z Bystřice pod Hostýnem, vedoucí rekreačního střediska Tesák v blízkých Hostýnských vrších.

Pan Tichý je typickým příkladem poučky, že v českém prostředí se nejdůležitější věci vždycky dělají na koleně a ti, kdo za ně jsou placeni, nebývají zdrojem informací, kterého je možno lehce využívat - absolutně nápomocnou ruku podají a problémy vyřeší - nadšenci, kteří se danoiu věci zabývají po práci, zadarmo, na vlastní náklady a ve völném čase.

Už jsem se v Britských listech zmiňoval, že píšu knížku o českém filmu po roce 1989. Není úplně lehké všechny tyto filmy sehnat. A s tím mi právě pomohl pan Vítězslav Tichý, který má ve své vile v Bystřici doslova neuvěřitelnou sbírku českého filmu od devadesátých let devatenáctého století až do současnosti.

A nejde jen o sbírku filmů, ale obrovského množství artefaktů k české filmové historii. Právě mi pan Tichý ukázal přání k Vánocům, která mu po léta posílal Vlastimil Brodský. Anebo podpsané fotografie slavných českých herců a hereček z pozůstalosti Karla Högera.

Mimo jiné vypracoval pan Tichý podrobnou bibliografií článků o jednotlivých českých filech a filmových osobnostech.

Je velmi důležité tuto unikátní sbírku zdigitalizovat. Artefakty, týkající se historie českého filmu, které pan Tichý shromáždil, by bylo opravdu potřebné zveřejnit na internetu. Materiály, které během let uchoval v písemné formě, by bylo třeba přepsat do počítače. Najdou se na to finance? Hodnoty, které vytvořili nadšenci, by měly být profesionály zachovány příštím generacím.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

1. 3. 2004

den první

Na putování po skotských končinách vyrážím 4. září 2003. Je krásné čtvrteční ráno, počasí pro cestování jako stvořené. I když jsem se snažil získat pro trampování dalšího člověka, nebyl jsem úspěšný. V charitativní komunitě, kde jsem přes léto žil, měli všichni napilno a nikdo si nemohl vzít volno. Já jsem tu však končil a čas byl proto plně v mých rukou. Navíc září je ve Skotsku měsíc turistice velmi nakloněný a zdejší příroda k výpravám více než láká. Nemusel jsem se proto rozmýšlet dlouho a rozhodl jsem se vykročit.

Zahajujeme publikaci několikadílného seriálu o cestování po Skotsku.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
3. 4. 2007 Postranní laloky budou hlavním předmětem diskuze   
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Michael  Marčák
2. 4. 2007 Střílejte podkaliberní municí do míst, kde prorazíte   
31. 3. 2007 Schwarzenberg chce za americký radar od USA bezpečnostní záruky   
29. 3. 2007 Jsme podle ODS jen stádem blbounů nejapných?! Tomáš  Franke
28. 3. 2007 V Ansbachu to vrie Karol  Dučák jr.
27. 3. 2007 Der Spiegel: Americká protiraketová obrana je kontroverzní v mnoha aspektech   
27. 3. 2007 MZV ČR: "Nechte nás, my CHCEME lézt Američanům kamsi!" Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Čína RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2007 Hugo Chávez, nepřítel Martin  Petříček
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   
23. 3. 2007 Globální oteplování -- další fakta a další mýty Pavel  Kalenda

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík