6. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 4. 2007

Džentlmenství, nebo pokrytectví?

Se zájmem jsem si přečetla články reagující na moji odpověď panu Čulíkovi. Velice děkuji všem, kteří pochopili, o čem můj příspěvek je, především panu Hoškovi a panu Mašínovi. Také děkuji všem ženám, že našly čas i odvahu napsat svůj názor. Chci ale nyní odpovědět panu Kalábovi i některým, kteří mi napsali soukromě v podobném stylu.

Ve svém článku jsem psala : "Uvědomí si (ženy), že o jejich názory někdo stojí, že si jejich pohledu na život někdo váží, že jejich slova nezapadnou a nebudou zdrojem posměchu." Pana Kalába můj článek pobavil, ale některým dalším byl doslova k smíchu. Tím jenom potvrzují pravdivost mých slov. Zvláštní je, že takové reakce přišli pouze od mužů vzdělaných, ze starší generace. Možná, že v tom je ten problém, ale nechám to na posouzení jiným.

Vždy mě překvapí, když člověk s několika tituly a někdy i oceněními za svou intelektuální práci se vyjadřuje neurvale a hrubě. Sprostá slova většinou očekáváme od méně vzdělaných lidí, kteří vykonávají fyzicky náročnou či stresovou práci, ale od důstojné společenské elity, která by měla být ostatním lidem vzorem takové výrazy neočekáváme. Nevím, jak se slovník pana Kalába liší od slovníku české prodavačky, o které se sám zmiňuje.

Já v tom vidím problém vnímání BL jako "klučičího písečku" a nikoliv jako společensky kulturního časopisu pro všechny. To, že někdo neumí psát na vysoké odborné úrovni, mi nevadí, každý člověk nemá možnost celoživotního vzdělávání se. Emotivní projevy jsou součástí lidské životní bolesti, tvrdý život vkládá do úst tvrdou stavbu vět, to se dá pochopit -- všichni nežijí ve vatičce, ale hrubost a sprostota, pokud není součástí dokladové přímé řeči, je neomluvitelná. A u důstojné inteligence obzvlášť.

Co má hrubost společného s džentlmenstvím ? K čemu je ženě dobré, že jí ochotně podržíte dveře, když ji pak vulgárně oslovujete ? Nepřipadá vám to pokrytecké ? Podívejte se na některé reakce mužů na články paní Dariny Martykánové a dalších žen. Je mi z toho často smutno.

Džentlmenské chování a morální chování se od sebe přeci jenom trochu liší. Nejlepší alternativou je jejich spojení, ale není tomu tak vždy. Jsem žena a džentlmen ze mě nikdy nebude, přesto podržím dveře každému, kdo to potřebuje. Na druhou stranu mám osobní zkušenost z divadla, kdy postarší pán ochotně přiskočil a otevřel mi dveře, před kterými jsem stála, ve chvíli, kdy jsem to nečekala, a narazila jsem si o dveře ruku. Tedy ne já jemu, ale on mně ublížil, kdyby se mě zeptal, mohli jsme situaci s úsměvem vyřešit. Ale on to neudělal.

Otevírání dveří těm, kteří to viditelně potřebují, je slušnost a morální povinnost pro všechny lidi jakéhokoliv věku, pohlaví, barvy pleti či národnosti. My to považujeme za naprostou samozřejmost a vůbec o tom nepotřebujeme diskutovat.

Jiná situace nastává, když chci někomu otevřít dveře, aniž by to dotyčný člověk potřeboval, prostě jen tak ze zdvořilosti nebo muži z džentlmenství. Pak je slušností položit nejdříve otázku:

"Dovolíte slečno-paní-madam ?"

"Nechcete se s námi svézt?"

"Jedete s námi nahoru-dolů ?"

"Mohu vám pomoci ?"

Nabídnout pomoc nebo pozornost otázkou a nikoliv rozkazovacím způsobem. To je to, o čem mluvím. Možností je přeci mnoho, stačí je používat. Já v tom nevidím žádný problém. Proč to tedy tolik pobavilo pana Kalába ? Jsem si jistá, že téměř každá žena s úsměvem a s potěšením přikývne, pokud nemá zrovna jinou cestu či jiné plány. A v tom je ten problém. Někteří muži se často snaží ukázat v dobrém světle na veřejnosti, aniž by je vůbec zajímaly plány a úmysly ženiny, aniž by je zajímala její svobodná vůle. V soukromí, nebo pokud jsou odmítnutí, si pak servítky neberou.

Pokud se jakéhokoliv člověka slušně optáme, zda stojí o naši pozornost či pomoc, má možnost se sám rozhodnout, zda nabídnutou pomoc nebo džentlmenské gesto přijme nebo odmítne. Na tom není nic feministického. Ještě nikdy jsem neslyšela, že by některá žena či muž odpověděli, že se o to neprosí či ještě hůře. Vlastně nebýt pana Kalába, dodnes by mě taková možnost ani nenapadla.

Příkladem podobného jednání je uvolnění místa v přeplněném autobuse. Cestuji denně hromadnou dopravou a mám s tím, vzhledem ke svým šedinám, bohaté zkušenosti. Posuďte sami tento rozdíl.

"Paní, nechcete si sednout?"

"Paní, sedněte si!"

Nemusím snad ani moc vysvětlovat, že otázka pochází od mladé, rozjívené generace, zatímco doslovný příkaz od starších mužů ze staré školy (ale netvrdím, že úplně všech, já všechny starší muže v Čechách neznám a výjimky připouštím). Při delší cestě, nebo jsem-li unavená, ráda přijmu nabídnuté místo. Jedu-li pouze jednu stanici a hlídám si výstupní dveře, aby mi řidič nezapomněl otevřít, což se občas stane, s úsměvem a s poděkováním odmítnu. Mám k tomu důvod, o kterém nepotřebuji vykládat celému autobusu, je to důvod pouze můj soukromý.

Mládeži je to šumafuk, považují to za mé svobodné rozhodnutí a můj problém, jestli chci za jízdy stát nebo ne. Ale starší generace se neobejde bez uražených úšklebků a někdy i nespolečenských poznámek. Nereaguji na ně, myslím si své. Nemám však žádnou potřebu někoho mlátit nebo častovat jízlivými poznámkami, jak mi pan Kaláb naznačuje.

Co se týká těžkých kufrů, tam bych v dnešní době žádné džentlmenství ani nedoporučovala. Za prvé mnoho žen dnes sportuje a jejich fyzická kondice je lepší nežli u některých mužů. Za druhé žijeme ve světe trénovaných zlodějů a džentlmenství by mohlo být špatně pochopeno. Já osobně bych svá zavazadla nikomu nesvěřila. A takto bychom mohli pokračovat dál.

Vrátím se k panu Kalábovi a "jeho" prodavačce. Nechápu, proč by se paní pokladní měla urážet kvůli dotazu na manipulaci se zbožím. Zeptat se je právo zákazníka a odpovědět je pracovní povinností zaměstnankyně obchodu. S džentlmenstvím to nemá vůbec nic společného. Jednání popisované prodavačky neschvaluji. Rozhodně nebylo v pořádku, ale pan Kaláb si mohl stěžovat u vedoucí prodejny. Nebo ji také s úsměvem a pochopením povzbudit, protože práce české prodavačky v marketech se jistě od práce v Kanadě liší.

Paní pokladní není ve svém zaměstnání svobodnou osobou, ale osobou zaměstnanou a podřízenou managementu i vnitřním pracovním předpisům. V naší zemi si prodavačky neurvalost k zákazníkům moc nedovolují, protože při stížnosti od zákazníka mohou být na hodinu propuštěné, i když netvrdím, že to tak vždycky je.

Já se snažím pokladní v marketech chápat, protože znám jejich práci, která se podobá více otroctví či galejnictví s veškerou tvrdostí a šikanou, to vše za minimální mzdu bez nároku na odměnu za odpracované přesčasové hodiny. Jejich fyzická a psychická přetíženost je pro mě zdrojem lítosti a pochopení a nikoliv urážek a stížností. A nejsem sama, mnozí zákazníci i zákaznice se chovají k prodavačkám a hlavně k pokladním s galantností a spíše se je snaží povzbudit a alespoň trochou humoru potěšit. Hulvátů je samozřejmě také dost.

Pan Kaláb se mohl se svou galantností na prodavačku mile usmát, ale neudělal. Proč asi? Je zvláštní, jak mnoho se na stránkách BL píše o Marxovi a jak málo o pracovních podmínkách některých našich zaměstnanců, především žen v továrnách a marketech. Ale uznávám, že z oken kanceláří, pracoven a laboratoří není do továren vidět.

Pokusme se ještě jednou podívat na skladbu článků na Britských listech. O radarech se tu píše téměř celou zimu, ale jakmile se objeví článek například o týrání dětí v Čechách nebo o zdivočelé mládeži, zůstává to téměř bez odezvy. Proč ? To nevím, vždyť naše děti a mládež budou součástí naší občanské demokracie a naše opora ve stáří. Ale tato občanská témata, která by někteří čtenáři rádi viděli odborně zanalyzované, nejsou v zájmu odborných autorů publikujících na stránkách BL. Nejsou ani součástí přehledu témat.

Já osobně se vždy těším na reportáže ze zahraničí jako byly třeba Deníky z Argentiny od Meike Snijder nebo reportáže ze Španělska, o situaci v dalších zemích. Velmi se tyto reportáže liší od mediálních a přinášejí mnoho zajímavých informací. Chci vědět, jak se jinde žije a jak to či ono se v zahraničí řeší. Zajímá mne historie naší země a osobní zkušenosti pamětníků. Už méně mne zajímají urážlivé reakce těch, kteří se pravdě urputně brání.

                 
Obsah vydání       6. 4. 2007
9. 4. 2007 Svět v roce 2035
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat
8. 4. 2007 Podivné emaily z Mnichovicka Petr  Nachtmann
7. 4. 2007 Kvalita
6. 4. 2007 Britští námořníci byli v Íránu psychicky týráni
8. 4. 2007 Míra věcí veřejných jako vzorec pro vraždu Štěpán  Kotrba
6. 4. 2007 Mezi námi drsňáky Darina  Martykánová
8. 4. 2007 Topolánkův marx-leninský liberalismus Mirek  Vodrážka
6. 4. 2007 Boj muže a ženy aneb jak prohrát úplně všechno Jan  Stejskal
6. 4. 2007 Ať žije příroda! Ale raději s mírou... Darina  Martykánová
7. 4. 2007 A kde je ta míra? Jan  Stejskal
6. 4. 2007 Prodejný Moravec aneb finanční ředitelé se hodí, zvlášť když loni dostal cenu Lambert Štěpán  Kotrba
6. 4. 2007 Postmoderní Velikonoce Zdeněk  Bárta
7. 4. 2007 Jaké si to uděláš.... aneb Velká cen klisen Petra "Alraune" Neomillnerová
6. 4. 2007 Stahování kůže zaživa Sandra  Wain
6. 4. 2007 Všechny ostatky jsou "svaté", aneb malé velikonoční zamyšlení Jan  Paul
6. 4. 2007 Od masopustu do půstu a k velikonoční pomlázce tak lehce křepce... Ivo V. Fencl
6. 4. 2007 Velikonoce jako potopa světa Miloš  Kaláb, Zdeněk  Bárta
5. 4. 2007 Velikonoce, čas zmrtvýchvstání božího syna, kraslic a jehněčí pečeně, aneb Ne každé dítě je vítáno, ne každé dítě se může těšit ze života Uwe  Ladwig
6. 4. 2007 Michael  Marčák
6. 4. 2007 Duben Helena  Potůčková
6. 4. 2007 Nejsme blázni Milan  Valach
6. 4. 2007 Řízená propaganda v Britských listech
6. 4. 2007 Pouze bezdětná žena může mít stejné výsady jako muž, pravil Topolánek Petra  Procházková
6. 4. 2007 Topolánek ženy nechce diskriminovat
6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení
6. 4. 2007 Michael  Marčák
6. 4. 2007 Rozum a objektivnost by neměly být ani "klučičí" ani "holčičí" Jiří  Škuba
8. 4. 2007 Když na předsedu padne splín Lukáš  Jelínek
6. 4. 2007 Je to mé rozhodnutí
6. 4. 2007 Džentlmenství, nebo pokrytectví? Věra  Říhová
6. 4. 2007 Nerovnost pohlaví vznikla v paneláku
6. 4. 2007 Profesionální žena Darina  Martykánová
6. 4. 2007 Michael  Marčák
6. 4. 2007 K maskulinní totalitě a feministickému radikalismu Jiří  Drašnar
6. 4. 2007 Asi součást takzvané vysvětlovací kampaně... Michal  Mašín
6. 4. 2007 Ani nahá, ani oblečená Jan  Polívka
6. 4. 2007 Co motivovalo oba přeběhlíky k ODS?
6. 4. 2007 Kdo půjde do ulic demonstrovat, bude za blázna nebo za komunistu
6. 4. 2007 Chci, aby tento stát fungoval
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu
6. 4. 2007 Nejsem za každou cenu pro demokracii
6. 4. 2007 Jugoslávská federace. Jaká byla role Západu? Pavel  Urban
5. 4. 2007 Vláda tají výši rozpočtových škrtů, funkcionáři ODS už jsou informováni Štěpán  Kotrba
5. 4. 2007 Česko se v nejbližších letech ani nepokusí splnit Lisabonský program EU
5. 4. 2007 Boxer v kapse a indický chlapec v adiabatických časech David  Nesnídal
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce
1. 3. 2004 Zpráva o putování po zemi Keltů Petr  Slinták

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 K maskulinní totalitě a feministickému radikalismu Jiří  Drašnar
6. 4. 2007 Profesionální žena Darina  Martykánová
6. 4. 2007 Džentlmenství, nebo pokrytectví? Věra  Říhová
6. 4. 2007 Pouze bezdětná žena může mít stejné výsady jako muž, pravil Topolánek Petra  Procházková
6. 4. 2007 Je to mé rozhodnutí   
6. 4. 2007 Nerovnost pohlaví vznikla v paneláku   
6. 4. 2007 Rozum a objektivnost by neměly být ani "klučičí" ani "holčičí" Jiří  Škuba
6. 4. 2007 Mezi námi drsňáky Darina  Martykánová
6. 4. 2007 Topolánek ženy nechce diskriminovat   
5. 4. 2007 "Většinová žena" má více úcty k autoritám   
5. 4. 2007 Bez totality (maskulinní) by nebylo radikalismu (feministického) Stanislav A. Hošek
5. 4. 2007 Pro většinu žen není Internet prioritou na žebříčku nezbytností v domácnosti   
4. 4. 2007 Více reportáží o cestování a zajímavostí ze světa   
4. 4. 2007 Jsou ženy, které nebrzdí ani děti, ani partneři   
3. 4. 2007 Problémem pro ženy je čas Věra  Říhová